![]() |
Cytat:
pozdrawiam |
Cytat:
pozdrawiam |
no to calkiem wypasiona sprawa w takim razie :)
zastnawiam sie teraz czy wogule mi sie moze do czegos przydac... tylko nie wiem czy dobrze zrozumialem... komputer faktycznie sie wylancza ?? czy jednak cos tam w nim dziala ?? pytam o to gdyz jestem ciekaw czy np mozna zrobic hibernacje i np odlaczyc zasilanie z kompa ? |
hibernacja to zamkniecie sytemu polaczone z zapisem calego stanu ramu do pliku - cos jak uspienie ale zawartosc ramu przechowywana jest w pliku na dysku a nie podtrzymywana napieciem w ramie - ktora to zawartosc zostaje przywrocona przy nastepnym uruchomieniu kompa
dzieki temu komputer i wszystkie progsy mysla ze komp nie byl wylaczany przydaje sie gdy uzywasz progsa ktorego nie mozesz wylaczyc, a musisz wylaczyc kompa albo gdy chcesz uspic kompa na dlugi czas - hiber jest bezpieczniejsz bo nie wymaga zasilania - kompa mozesz przewiesc,postawic gdzie indziej, a po wlaczeniu bedzie sie zachowywal jakby nigdy nie byl wylaczony |
to ja dopiero zadam lamerskie pytanko ;) :D
co to jest ta hibernacja i do czego sie przydaje :) hehe bo nie wiem wiem ze to glupio brzmi... ale nic nie wiem jesli sie nikomu nie chce pisac to prosil bym o jakas lekture :) z gory dzieki za info pozdro :peace: |
co do ponownego uzycia tego samego hiberfil to kombinowal bym tak: zmienil mu nazwe,wprowadzil komp w hiber, ospalil go z plyty,usunol nowy i hiber i przywrocil nazwe starego, odpalil kompa
teraz na poczekaniu wymyslilem - nie testowane ale widze Sid ze lubisz kombinowac ;) |
i jeszcze jedno - wciaz mam na dysku ten plik hiberfil - moze da sie jakos z niego odpalic kompa? przeciez dzialal jeszcze niedawno, nie zmienialem w nim nic... choc moze w rejestrze nagrzebalem
nic - to tylko lamerskie pytanie poboczne |
komp wyrzymal prawie 11 dni - zabilo go PODPIECIE nowego dysku w czasie hibernacji - z odpieciem dysku jakos sobie poradzil
w2k rulez :) |
Słyszałem, że w win98 (tak, 98) też jest hibernacja. Tylko ukryta, wszelkie konfiguracje pousuwane z rejestru. Tak jakby "miała być", ale może nie skończyli na czas. Czytałem to zdaje się w jakim¶ numerze PCWK. Czy wie kto¶ może co¶ więcej na ten temat?
|
dzis ciekawosc wziela gore nad ostroznoscia - idac spac pozamykam wszystkie wazne programy, uspie kompa i wyciagne dysk - a nast dnia po powrocie z uczelni zobaczymy czy wstanie
optymizmem napawa mnie to ze a) wyjecie plyty z napedu nie powoduje skutkow ubocznych b) odpiecie dyskow sieciowych nie powoduje skutkow ubocznych c) odlaczenie drukarki nie powoduje skutkow ubocznych mam wrazenie ze od strony niskopoziomowej - bios itp wszystko bedze ok - pytanic jak winda zinterpretuje nagle znikniecie czegos blizszego sercu niz drukarka w kazdym razie jutro sie dowiemy :) jakbym nie zagladal tu dluzej - to znaczy ze winda zle zinterpretowala |
teoretycznie powinien wstac i zanim dopusci Cie do grzebania sam sie restartnoc, ale w praktyce to cholera wie - nie probowalem takich stesow robic ;)
|
wiec teraz kolejne pytanie
a) wprowadzam komp w uspienie b) odpinam jeden z dyskow c) ... czy w w c) nalezy wstawic 1) sys wstaje 2) sys nie wstaje 3) inne |
dzieki tem czemus mam uptime 72h... i biorac pod uwage jak stabilnie sie zachowuje komp (pomimo kilku parti w q3, jednej w demko call of duty i kilknastokrotnego odpalenia psp) to dojde spokojnie do kilkuset... rewelacja :D
|
Cytat:
windows 2000 ma to b. dobrze dopracowane.... obecnie testuje na 2003 serwerze a) i b) normalnie :) tylko wada tego rozwiazania jest tworzenie obrazka pamieci na twardym... jest tego troche jednak i niestety... czasem jednak pojawiaja sie bledy... pasek narzedzi gdzies zniknie, tapeta pulpitu przepadnie... wtedy niestety trzeba zrestartowac... ale rzadko sie to trafia pozdrawiam:) |
a)to normalne
b)to normalne hibrnacja to zarabista rzecz, szkoda ze wlaczona na stale zajmuje niepotrzebnie miejsce na dysku (przeciez moglaby tworzyc plik obrazu ramu wchodzac w hiber i kasowac go po wstaniu???), jakby jeszcze potrafila go winda podzieli pomiedzy partycje dynamicznie szukajac wolnego miejsca... marzenia przydaje sie przy dlugotrwalych operacjach (np kompresja filmu) i do tego normalnie wykorzystuje ta zabawe :) |
lamerskie pytanie nt. hibernacji w w2k
pytanie naprawde z gatunku lamerskich
dzis po raz pierwszy uzylem hibernacji - wychodzilem na uczelnie - na dlugo - wiec odpalilem sobie hibernacje system wstal bez problemu (szybko jak blyskawica!) i staly sie dwie dziwne rzeczy a) komp zachowywal sie tak jakby byl caly czas wlaczony - uptime liczyl mi sie nawet za czas keidy komp byl uspiony a wtyczka wyciagnieta z gniazdka - to normalne? b) po wlaczeniu kompa od razu zaczela grac muzyka z foobara - zanim sie jeszcze zalogowalem - to tez normalne? ale pomimo tych dziwactw to to jest zajefajna rzecz (szkoda ze w w2k trzeba ja wlaczyc w dosc dziwaczny sposob - powinna byc dostepna od reki) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:19. |