![]() |
Nagrywanie z tą samą prędkością
Witam. Mam pewien problem. Niezależnie od tego jaką ustawię prędkość nagrywania, Nero (5.5.8.3.) nagrywa mi płyty z tą samą prędkością (film- ok.5m.13s.).Poza tym za każdym razem wyskakuje mi (niezależnie czy film ma 650 czy 700 MB):"nośnik nie ma wystarczającej ilości miejsca.Czy chcesz zamknąć nośnik po nagraniu?'' i idzie nagrywanie. I jeszcze jedno pytanie: w opcjach nagrywarki LiteOn 48246S jest włączona opcja SMART-BURN. Co to jest?
|
ad.1
SMART-Burn // edit - patrz niżej. ad.2 Czy podobne sytuacje występują też w innym oprogramowaniu? Tj. sprawdź czy dzieje się podobnie przy nagrywaniu programami np. CloneCD, WinOnCD, CDRWin itp. Podaj więcej danych - system operacyjny, czy jest włączone DMA... Ważne jest również to, jak masz podłączone dyski i napędy optyczne na kanałach IDE płyty głównej - napisz. Spróbuj przeinstalować ASPI - więcej dowiesz się tutaj |
Myślę że wszystko jest dobrze podłączone ponieważ wcześniej wszystko chodziło O.K. Czy może to być wina płyt?.Zauważyłem że moje problemy zaczęly się od kiedy zacząłem nagrywać na Esperanza. Mam XP Pro. Co do reszty to mnie nie pytaj-jestem zielony .
|
Zawsze możesz spróbować na innych płytkach. Może akurat tu leży problem, choć wątpię. Generalnie uważam, iż najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem byłoby sprawdzenie Twojej nagrywarki w innym kompie (np. u znajomego). Dzięki temu dowiesz się czy to sprzęt zawinił, czy oprogramowanie.
|
Zainstalowałem sobie CDBurnerXP Pro. I co się dzieje?. Płyta nagrywa się z prędkością 48x w ciągu 7min.12sek. Z prędkością 32x......7min.12sek.Co się dzieje?. Zamordowałem nagrywarkę?
|
Cytat:
|
Masz rację. :( Z rozpędu pomyliłem SMART-Burn z Safe Burnem Yamahy, z tym że Safe Burn zawiera jeszcze mechanizm Optimum Write Speed Control, który spełnia funkcje takie, jak SMART-Burn. :) Nazwy podobne i czasami się mieszają. Za wprowadzanie w błąd przepraszam. :(
|
Niestety, nie mogę sprawdzić nagrywarki u kumpla. Komputer jest na gwarancji i podzespoły są zaplombowane. Sprawdziłem DMA i tak: 1.Podstawowy kanał IDE: - a) urządzenie główne: Tryb transferu-DMA jeżeli dostępne. Bieżący tryb transferu- Ultra DMA tryb 5. b) urządzenie podrzędne: Tryb transferu-DMA jeżeli dostępne. Bieżący tryb transferu-nie dotyczy. 2.Pomocniczy kanał IDE: a)urządzenie główne: Tryb transferu-tylko PIO. Bieżący tryb transferu-tryb PIO. b)urządzenie podrzędne: Tryb transferu-tylko PIO. Bieżący tryb transferu-tryb PIO. Czy tak powinno to być ustawione?
|
Mam nadzieję że rozszyfrujecie powyższe.
|
Z tego co napisałeś wynika, że:
1)a - to jest dysk twardy 1)b - pusto 2)a - nagrywarka lub cd - spróbuj zmienić na DMA jeżeli dostępne 2)b - cd lub nagrywarka - spróbuj zmienić na DMA jeżeli dostępne Niekiedy, samo się przełącza pomiędzy DMA spadając na słabsze - wolniejsze PIO. Jak wymusisz powinno się poprawić po restarcie. |
Zmieniłem jak napisałeś i zrestartowałem komputer. Jednak ''bieżący tryb transferu-tryb PIO'' pozostał. Wypaliłem płytę i nic się nie zmieniło,czas nagrywania 48x około 5m.13s.
|
A próbowałeś wymusić w biosie tryb DMA lub przestawić na Auto bo może masz ustawione na PIO i w windzie nie przełączy.
A jeszcze takie głupie, po zmianie w windzie kliknąłeś na Zastosuj? |
ad1.Jak to zrobić?(łopatologicznie-jestem trapkarzem w tym temacie)
ad2.Nie ma zastosuj, jest OK i anuluj.Oczywiście że kliknąłem OK. |
Cytat:
Łopatologicznie a do tego bardzo dobrze jest na BENCHMARKU Dzięki temu artykułowi o optymalizacji biosu jeszcze więcej ciekawych rzeczy można się dowiedziec i ustawić kompa dla własnych potrzeb :) Pozdr :) |
Wszedłem do biosu .Ustawienia w dla nagrywarki:
Type[auto] Pio mode[4] Ultra DMA Mode[2] Czy tak powinno być, czy może powinienem zwiększyć/zmienić UDMA? Bo z tego artykułu co mi poleciłeś (DZIĘKI!!!) wynika że PIO4 i UDMA2 mają taką samą przepustowość. |
Ja u siebie mam ustawione tak:
kanał 1 master i slave UDMA - Auto master i slave PIO - Auto kanał 2 master i slave UDMA - Auto master i slave PIO - Auto I u mnie w windzie wyszystkie dyski i napędy mają włączone DMA. Więc tak powinieneś mieć ustawione Może ci jakiś prgram blokuje przejście na DMA na kanale na którym pracuje spawarka. Spróbuj kilka razy zmienić, powinno zaskoczyć, a jak nie to może ktoś jeszcze pomoże, bo mi nic do głowy nie przychodzi ??? Pozdr :) |
Dzięki że starałeś mi się pomóc.
|
Jak nie ma trybu DMA to usuń kontrlolery IDE i zresetuj kompa - dla XP. Przy nagrywaniu wyłącz antywirusa.
|
Witaj.
Próbowałem wymusić UDMA w biosie,jednak wracają mi ustawienia takie jak opisałem. Czy zmiana w biosie nazwy "Lite-on LTR 48246S" na "cd-rom" (secondary master) coś da (oczywiście drugi napęd pozostaje jako secondary slave)?. Może wtedy będzie możliwość wymuszenia UDMA? Co do twojej sugestii. Czy jeśli usunę kontrolery to po restarcie XP zainstaluje mi je od nowa? |
Zainstaluje się samo.
|
Usunąć z obu kanałów czy tylko z pomocniczego(tam gdzie jest zainstalowana nagrywarka)?
|
Usuń podstawowy oraz pomocniczy kanał IDE i zresetuj komputer. Potem jak załaduje się windows to poczekaj chilkę, aż nastąpi instalacja tych kanałów. Następnie sprawdź czy jest włączone DMA.
Może pojawić się M.W. DMA. |
WIELKIE DZIĘKI!!!!!! Pomogło.Co prawda profilaktycznie odinstalowałem tylko kanał pomocniczy (żeby czegoś nie s******yć) ale idzie jak burza. Przeprowadziłem symulację i płyta z prędkością 48x poszła w 2m.36sek,a bufory też nie wariują. Jeszcze raz Wam dziękuję!!!!.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:36. |