Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Loteria wizowa do USA - pytanie o polskie znaki (https://forum.cdrinfo.pl/f5/loteria-wizowa-usa-pytanie-o-polskie-znaki-28784/)

Eliasz 29.11.2004 09:00

Nie wiem na 100% ale mi się wydaje że tylko do 21 lat i muszą one być wpisane w podaniu o wizę.

cyki 28.11.2004 19:25

Pokopałem i odkopałem. Mam pytanie dotyczące wizy. Czy wylosowany człowiek może zabrać ze sobą dzieci powyżej 21 lat (nieożenione)? Czy tylko można zabrać dzieci młodsze niż 21 lat?

Cairath 06.01.2004 14:21

Aha no to dzięki nimal. Nie skumałem właśnie tego zdania ;-) Teraz już wszystko jasne.

nimal 05.01.2004 21:42

tak, juz sie skonczylo
edycja 2005, ostatni dzien wysylania zgloszen minol 30tego grudnia 2003

pawelblu 05.01.2004 20:36

A czy to sie nie skonczylo jakis czas temu. Bo cos pamietam ze w TV mowili ze zostal tylko 1 dzien a to juz bylo troche czasu temu...

nimal 05.01.2004 20:18

@ Cairath - przeczytaj posta wyzej ;) nie dostaniesz zadnego emila zaraz po wyslaniu, ja tez nie dostalem ;)

Cairath 05.01.2004 16:21

Cześć

Złożyłem ten wniosek o ZK - na końcu na stronie pojawił mi się napis Success i coś tam jeszcze - no po prostu że wszystko przebiegło bez żadnych trudności. I mam pytanie - czy dostaliście na maila jakieś potwierdzenie że wysłaliście wniosek itp.? bo ja nie - czy to normalne? (wysyłałem oczywiście sam bez żadnych pośrednich stron)

pepperman 31.12.2003 02:45

Cytat:

Napisany przez Eliasz
A nie trzeba tam wpisać imienia i nazwiska?
Na http://www.zielonakarta.com/loteria_wizowa.html w instrukcji do punktu 7 (tam jest odnośnik) pisze żeby wpisać imie i nazwisko.

jak wpiszesz swoje imie i nazwisko to na pewno dojdzie :).

@eloise
jestes powiadamiany elektronicznie zaraz po wyslaniu aplikacji, ale nie droga mailowa. male nieporozumienie.

Eliasz 30.12.2003 21:27

Cytat:

Napisany przez nimal
a ja mam pytanko PILNE!!!
jest tam pytanie o adres (w formularzu zgloszenia) w ktorym trzeba wpisac 4 linijki:
"In Care Of:................
Address 1.................
Address 2.................
City itak dalej"
co trzeba wpisac w pierwsza linijke bo zglupialem :/

z gory THX :)

A nie trzeba tam wpisać imienia i nazwiska?
Na http://www.zielonakarta.com/loteria_wizowa.html w instrukcji do punktu 7 (tam jest odnośnik) pisze żeby wpisać imie i nazwisko.

eloise 30.12.2003 20:14

wyczytałem, że podając adres e-mail, po wysłaniu formularza, przyjdzie powiadomienie o zarejestrowaniu aplikacji w bazie danych...

podałem e-mail, wysłałem zgłoszenie a powiadomienia ani śladu...

Macio.Men 30.12.2003 10:38

Cytat:

Napisany przez zorg
zorgberg to taka kraina mlekiem i piwem pachnaca-no i jeszcze dziewczynkami co sie oblizuja jak widza fajnego mena !!! LOL

O ja cie!
Jak się dostać do Zorgbergu? Daj namiary na formularze do loterii wizowej do Zorgbergu :).

Voytek 30.12.2003 10:27

Cytat:

Napisany przez nimal
a w polsce studiujesz, potem zasilasz szeregi bezrobotnych, a jak juz fuksem (czyli dzieki znajomoscia) dostaniesz robote to zapier...asz za mniej niz 1000 pln - swietna perspektywa - utrzymaj rodzine (o przyzwoitym poziomie to juz nawet nie wspomne)

Ja rowniez sie zgadzam z Toba. Skonczylem chemie na uniwerku w Poznaniu
i nic. Szukam roboty juz od 0,5 roku i nic.

nimal 30.12.2003 09:03

Cytat:

Napisany przez zorg
zorgberg to taka kraina mlekiem i piwem pachnaca

jesli to swieze zapachy (tzn nie po mleku wylanym tydzien temu) to czemu nie :)
dziewczynki tez mile widziane ;)
a co do samej loterii - sie zobaczy, zlozenie podania nie kosztuje a za ocean bym sie mogl przeleciec ;)

zorg 30.12.2003 00:44

zorgberg to taka kraina mlekiem i piwem pachnaca-no i jeszcze dziewczynkami co sie oblizuja jak widza fajnego mena !!! LOL

brzuszki 30.12.2003 00:30

Cytat:

Napisany przez zorg
Nimal a ty gdzie ???ameryki ci sie zachciewa co ?
a ja ci mowie ze nie ma to jak w zorglandi !!!!

a gdzie to jest???? :)

zorg 29.12.2003 23:40

Nimal a ty gdzie ???ameryki ci sie zachciewa co ?
a ja ci mowie ze nie ma to jak w zorglandi !!!!

nimal 29.12.2003 23:06

juz wiem
dotyczy to tylko osob niepelnoletnich - pod czyja sa opieka :)
THX za zainteresowanie

andrzejj9 29.12.2003 22:57

Cytat:

Napisany przez nimal
jest tam pytanie o adres (w formularzu zgloszenia) w ktorym trzeba wpisac 4 linijki:
City itak dalej"

heh, ja troche zglupialem czytajac Twoje pytanie, poniewaz dzisiaj juz jedna osoba pytala sie mnie dokladnie o to samo :) Co prawda nie umialem odpowiedziec, ale wiem, ze ostatecznie ten ktos juz dowiedzial sie, co to bylo, wiec zapytam sie i dam znac :)

nimal 29.12.2003 22:21

City itak dalej"

shuma02 19.12.2003 10:08

Po wygraniu loteri wizowej dostajesz takzwana zielona karte, czyli pozwolenie na staly pobyt w stanach z mozliwoscia pracy, studiow, itp.
Nie dostajesz gwarancji na zadna prace, a nawet musisz przed przyjazdem udowodnic ze masz tutaj prace zalatwiona. Jest to smieszny system ale tak jest. Nam to zalatwila rodzina juz w stanach. Musisz tez pokazac ze masz gdzie w stanach zamieszkac, i ze wogule twoj caly wyjazd ma jakis sens, to znaczy ze nie jedziesz by usiasc na krawezniku przed lotniskiem niewiedzac co dalej.

Jak dostaniesz juz potwierdzenie ze wygrales wize musisz sie stawic na rozmowe w konsulacie, puzniej przejsc badania lekarskie, i jesli to wszystko bedzie OK to na ostatniej rozmowie w konsulacie podsumuja wszystko to i dadza (lub nie) tobie wize.

Nie jest to tanie, to fakt. 9 lat temu kosztowalo to $250 od wizy, plus koszt badan lekarskich, no i bilet prawdopodobnie w jedna strone do stanow ~$1000

Zielona karta to plastik wygladajacy jak nowe prawo jazdy ktore jest twoim dowodem stalego pobytu w stanach. Traci waznosc po 10 latach, lub po 6 miesiacach spedzonych po za granicami Stanow.
Po 5 latach mieszkania w Stanach mozesz starac sie o obywatelstwo ktorego wyrobienie w moim przypadku trwalo 7 miesiecy.

I tyle...
Nie wiem czy ta wiza ma sens...czy jest to dla wszystkich. Wiem napewno ze zwieksza to pole manewru na przyszlosc.

Sorki za gramatyke, ostatnia klasa polskiego 10 lat temu w wieku 12 lat.

Shuma02.

andrzejj9 17.12.2003 22:21

Cytat:

Napisany przez krzpac
przypuscmy zostałem wylosowany w loterii i jade do usa i czy mam tam jakąś robote zagwarantowaną i jakies miejsce gdzie moge zamieszkać ?

Ja tam wlasciwie pewnych informacji na ten temat nie mam, ale na 99% jestem pewien, ze... NIE.

Co wiecej, samo wylosowanie to zaledwie pierwszy krok. Potem czeka Cie jeszcze jakas rozmowa, sprawdzanie Twojej osoby na tysiace roznych sposobow i po tym wszystkim i wydaniu jeszcze niemalych pieniedzy, moze Ci sie w koncu udac dostac do Stanow. Ale to jeszcze nie koniec, bo zeby dostac obywatelstwo bedziesz tam musial mieszkac chyba z 5 lat. Tak mnie wiecej to wyglada.

krzpac 16.12.2003 20:20

przypuscmy zostałem wylosowany w loterii i jade do usa i czy mam tam jakąś robote zagwarantowaną i jakies miejsce gdzie moge zamieszkać ?

Grzegorz75 16.12.2003 10:11

[QUOTE=eloise]na stronie ambasady USA http://www.usinfo.pl/ masz info, sciągnij plik pdf w którym masz wszystko wyjasnione (info pdf http://www.usinfo.pl/consular/docs/dv_pl.pdf)

a formularz zgłoszeniowy znajduje się na stronie www.dvlottery.state.gov[/QUOTE]

Może skorzystam. Mój pech, że atrament się skończył. /nie dobrze || /
Hamerykę nie uważam za jakieś cudo. Ale paru znajomych wyjechało, ktoś z poprzedniej edycji loterii i skoro nie wracają to znaczy, że nie jest tak źle. Jednak zauważam u nich tendencję do powrotu tylko nie mają do czego bo co ich tu czeka ?

nimal 16.12.2003 09:55

Cytat:

Napisany przez zorg
dziwne ! to jest zadanie dla sociologa i to dobrego !

wole miec wlasne zdanie niz powtarzac "autorytety" ktore przychodza... odchodza... zmieniaja zdanie jak wiatr polityczny inaczej powieje...
fakt ze amerykanie nie wiedza gdzie jest polska - a Tobie wiedza gdzie jest ameryka przydala sie kiedys w zyciu? wylewamy z ich poziomu edukacji - ich po prostu nie ucza bzdur - tylko myslenia, biznesu...
po kiego ch..a ladowali nam w szkolach cala historie swiata - w zyciu mi sie to nie przydalo i nie przyda sie

jak za to patrze na studentow polskich i amerykanskich - jedni odwaznie pytaja, przedstawiaja watpliwosci, chca dyskutowac i nie przyjmuja nic na wiare, drudzy notuja, kuja zdaja i zapominaja - zgadnij ktorzy to polacy?

a jak sie juz czepiasz ich prezydenta (fakt ze glupi ;) ) to popatrz na naszegopremiera i pamietaj ze to polacy wybierali nasz rzad!

zorg 16.12.2003 02:45

dziwne ! to jest zadanie dla sociologa i to dobrego !

czero 15.12.2003 21:22

Cytat:

Napisany przez eloise
na stronie ambasady USA http://www.usinfo.pl/ masz info, sciągnij plik pdf w którym masz wszystko wyjasnione (info pdf http://www.usinfo.pl/consular/docs/dv_pl.pdf)
[/url]

Moglbys mi przeslac ten plik (pdf) na maila, bo niestety nie moge go sciagnac.
me_ssiah@wp.pl

Dzieki ;).

eloise 15.12.2003 18:57

na stronie ambasady USA http://www.usinfo.pl/ masz info, sciągnij plik pdf w którym masz wszystko wyjasnione (info pdf http://www.usinfo.pl/consular/docs/dv_pl.pdf)

a formularz zgłoszeniowy znajduje się na stronie www.dvlottery.state.gov

Grzegorz75 15.12.2003 18:45

No właśnie. Możecie podać linki do polskich stron o tej loterii. Porady i takie tam by dobrze wypełnić np. takie niuanse jak w/w polskie znaki. Osobiście swoje dane personalne wpisał bym z ogonkami ale z drugiej strony u nich wyszły by pewnie krzaki. Jakie warunki trzeba spełniać.

eloise 15.12.2003 17:51

Cytat:

Napisany przez nimal
a w polsce studiujesz, potem zasilasz szeregi bezrobotnych, a jak juz fuksem (czyli dzieki znajomoscia) dostaniesz robote to zapier...asz za mniej niz 1000 pln - swietna perspektywa - utrzymaj rodzine (o przyzwoitym poziomie to juz nawet nie wspomne)

całkowicie się z Tobą zgadzam

nimal 15.12.2003 09:19

Cytat:

Napisany przez zorg
przeciez w ameryce zyja najwieksze glupole wiec po co tam sie pchac ! i jeszcze rzadzi nimi taki jeden bhuszmen,
kazdy sie nasmiewa ! a wszyscy sie pchaja i jak by mogli to by pociagiem na jednej nodze jechali !!

nic z tego nie rozumiem - chyba glupi jakis jestem

pawelblu 14.12.2003 23:25

A gdzie poprawnosc polityczna ;p

zorg 14.12.2003 22:18

przeciez w ameryce zyja najwieksze glupole wiec po co tam sie pchac ! i jeszcze rzadzi nimi taki jeden bhuszmen,
kazdy sie nasmiewa ! a wszyscy sie pchaja i jak by mogli to by pociagiem na jednej nodze jechali !!

nic z tego nie rozumiem - chyba glupi jakis jestem

eloise 14.12.2003 13:21

dziękuję za odpowiedzi

shuma02 13.12.2003 18:14

Pisze ze 'JA' ale decyzja raczej nie byla moja.
9 lat temu majac 12 lat moja rodzina dostala papier z amerykanskim orlem na kopercie i od tej pory mieszkam za oceanem.
Teraz sam nie wiem co robic, chetnie wracam do Wrocka, ale jednak wychowalem sie tutaj w L.A. ...

shuma02

andrzejj9 13.12.2003 18:08

Cytat:

Napisany przez shuma02
hey,
ja tez wypelnialem bez polskich znakow, i tez skutecznie :)

To gratulacje :spoko:

Ja jeszcze nie wypelnialem, ale tez nie bylem zainteresowany. W Ameryce spedzilem rok i na razie mi wystarczy :)

shuma02 13.12.2003 17:58

hey,
ja tez wypelnialem bez polskich znakow, i tez skutecznie :)

andrzejj9 13.12.2003 17:31

Oki, juz wiem. Siostra mowi, ze bez polskich znakow i jest tego prawie pewna ;) (no dobra, niech bedzie, ze jest calkiem pewna). Podobno, jak sie uzyje polskich, to po prostu anuluje cale wypelnienie.

andrzejj9 13.12.2003 17:12

Spytam sie mojej siostry, bo ona to nie raz wypelniala (ale ostatnim razem skutecznie :) ), wiec na pewno bedzie wiedziec. Potem napisze.

eloise 13.12.2003 12:59

Loteria wizowa do USA - pytanie o polskie znaki

na stronie http://www.dvlottery.state.gov/application_one.php jest formularz zgłoszeniowy do loterii wizowej USA

w związku z tym mam pytanie - czy wypełniając go mogę używać polskich znaków np. ą, ć, ź, ó ?

jeśli nazywam się Gżegżółka to mam wpisać "Gżegżółka" czy "Gzegzolka" ???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:42.