![]() |
a mój nowy 550 po całodniowej pracy w zamkniętej obudowie ma 30 stopni sprawdzałem w biosie :spoko:
|
Cytat:
Żywotność procka? Za dwa lata i tak będziesz miał Athlona 64 a Twój aktualny procek będzie miał wartość breloczka (na placu u ruskich). 8) |
Ten program Motherboard Monitor jest jakiś felerny, pokazuje u mnie że procek ma temperaturę - 138 stopni celsjusza
|
Cytat:
Ale zalozmy nawet, ze faktycznie mam taka temperature. Zapewne wplynie to negatywnie na zywotnosc procesora. Ale czy to znaczy, ze za rok mi on padnie, czy ze powiedzmy nie wytrzyma 10 lat. Bo szczerze mowiac to nie mam zielonego pojecia, jak wytrzymalem sa te nowe procesory. |
Cytat:
Oczywiście zaraz będą licytacje: ja mam 110 w idlle a ja 22 (przy temperaturze otoczenia 28 ). Zawsze wtedy odpowiadam tak: jak nie śmierdzi spalenizną to jest O.K. Kiedyś na tweaku uśmiałem się: facet na Athlona nie załozył wentyla i prosił o radę: co zrobić bo komp mu co prawda się uruchamia ale zaraz się wyłącza. 8) |
chyba ze soft jest producenta plyty a sama plyta ma dobrze zrobiony odczyt (tzw die temp - odczyt z rdzenia) wtedy bledy siegaja max 5% - a normalnie wyniki przyjmuje sue za wiarygodne
tak jest w soltekach - razem z ABS2 daje to calkiem bezpieczna platforme do krecenia ps. nawet przy takich bledach (co moze sie zdazyc jesli mierzy sie dioda na kableku) zmiany sa liniowe i proporsjonalne - czyli WZROST temperatury zostanie odczytany poprawnie - tylko bias jest zly |
Cytat:
Pomiar temperatury musi być sensowny i sensownymi narzędziami a nie jakimś (lepszym czy gorszym) softem. Dzieciakowi np. mierzy się temperaturę w dupie i stosuje korektę, w USA mierzy się w ustach i też ze stosowną korektą a unas pod pachą. A baby mierzą sobie w... i też się cieszą, że nie wpadły. Ty wiesz, że coś mierzysz (temp procka ?), mierzysz sensorem producenta MoBo a odczytujesz jakimś softem: błąd jest + (-) 10-20deg. 8) |
A ja mam przy dużym obciążeniu, np jak gram w gry, 49 stopni celsjusza a normalnie nie przekracza 30
|
na procesorze przekreconym z 1667mhz na prawie 2300 mam 49 stopni po 3 godiznach w prime - 47 stopni na nieobciazonym procku to ZA DUZO
ps. athlon xp 2000+ |
Cytat:
|
A procek w moim kompie ma tylko 29 stopni celsjusza, skąd ściągnąć Motherboard Monitor, dotad używąłem Intel Active Monitor, ale teraz nie chce się zainstalować na Windows Server 2003 PL
|
Cytat:
|
@Andrzejj9 - troche duzo nawet jak na Athlona, nie powinienes miec wiecej jak 43-49 st C. Popraw chlodzenie, nowy went, albo i radiator. u mnie komp chodzi 24/24/7 i tem procka Athlona jest 43 st, dyskow - 31 i 30 st C. Dyski chlodzone 2 wentami kazdy, procek chlodzony Mintem 80 mm/5400obr/min+radiator miedziany.
@Paja- twoj PII nie powinien miec wiecej niz 28-31 st C. Jak wiecej to krzycz o pomoc. |
Cytat:
|
Cytat:
|
A tak o propo temperatury procesora. Mam AMD Athlona XP 2000+ i wlasnie zainstalowalem sobie Motherboard Monitor, zeby sprawdzic jego temperature. Wyswietla mi sie: Case 41, Procesor 51 (oczywiscie w stopniach Celsjusza). Czy to nie troche za duzo?
|
tak na stronie a bita jest że trzyma pIII też
|
paja?
Ja pamiętam, że ty wczesniej miałeś Celerona. Czy ta twoja płyta główna obsługuje na pewno tego PIII? |
PROBLEM Z prockiem szybko zanim spłonie
Mam problem kupiłem sobie slotowego procka pIII 550 wkładam go włączam kompa i na początku jest napisane że to 366 i napis że CPU is unworkable or coś tam has been changed please change cpu soft menu setup czy coś podobnego zmieniłem w biosie na 550 restart komp włązył się bez żadnych informacji ALE CZY TO DOBRZE ??? procek robi się coraz cieplejszyi kicha nie wiem czy dobrze zrobiłem?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:58. |