Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   PROBLEM Z prockiem szybko zanim spłonie (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problem-prockiem-szybko-zanim-splonie-28787/)

paja 13.12.2003 19:52

a mój nowy 550 po całodniowej pracy w zamkniętej obudowie ma 30 stopni sprawdzałem w biosie :spoko:

esem 13.12.2003 18:59

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
No to niby ok. Zreszta wlasnie mialem sie pytac o wiarygodnosc tego programy, bo pamietam, ze kiedys nie odczytywal mi nic, a i teraz zadnymi ustawieniami sie nie bawilem i pozwolilem mu przyjac wszystko domyslnie. A to w koncu tylko oprogramowanie, nie musi dzialac poprawnie do wszystkich modeli plyt. No w kazdym razie bede temat obserwowal i przy okazji sobie moze jakies dodatkowe chlodzenie sprawie.

Ale zalozmy nawet, ze faktycznie mam taka temperature. Zapewne wplynie to negatywnie na zywotnosc procesora. Ale czy to znaczy, ze za rok mi on padnie, czy ze powiedzmy nie wytrzyma 10 lat. Bo szczerze mowiac to nie mam zielonego pojecia, jak wytrzymalem sa te nowe procesory.

SPOKO! Ja mam Bartona 2500 podkręconego na 3200. W idlle: 52, w stresie: 62, w budzie: 33 i nic mi nie śmierdzi. Komputer nigdy mi się nie zresetował a w BIOSIe shuttdown jest ustawiony na 77.
Żywotność procka? Za dwa lata i tak będziesz miał Athlona 64 a Twój aktualny procek będzie miał wartość breloczka (na placu u ruskich). 8)

cybermat16 13.12.2003 18:50

Ten program Motherboard Monitor jest jakiś felerny, pokazuje u mnie że procek ma temperaturę - 138 stopni celsjusza

andrzejj9 13.12.2003 18:48

Cytat:

Napisany przez esem
Jest bardzo dobrze, nic nie rób! Jak chcesz się poczuć zupełnie bezpiecznie to włącz stosowną opcję zamykania komutera przy przekroczeniu jakiejś (jaką uznasz za stosowną) temperatury.
Pomiar temperatury musi być sensowny i sensownymi narzędziami a nie jakimś (lepszym czy gorszym) softem. Dzieciakowi np. mierzy się temperaturę w dupie i stosuje korektę, w USA mierzy się w ustach i też ze stosowną korektą a unas pod pachą. A baby mierzą sobie w... i też się cieszą, że nie wpadły.
Ty wiesz, że coś mierzysz (temp procka ?), mierzysz sensorem producenta MoBo a odczytujesz jakimś softem: błąd jest + (-) 10-20deg. 8)

No to niby ok. Zreszta wlasnie mialem sie pytac o wiarygodnosc tego programy, bo pamietam, ze kiedys nie odczytywal mi nic, a i teraz zadnymi ustawieniami sie nie bawilem i pozwolilem mu przyjac wszystko domyslnie. A to w koncu tylko oprogramowanie, nie musi dzialac poprawnie do wszystkich modeli plyt. No w kazdym razie bede temat obserwowal i przy okazji sobie moze jakies dodatkowe chlodzenie sprawie.

Ale zalozmy nawet, ze faktycznie mam taka temperature. Zapewne wplynie to negatywnie na zywotnosc procesora. Ale czy to znaczy, ze za rok mi on padnie, czy ze powiedzmy nie wytrzyma 10 lat. Bo szczerze mowiac to nie mam zielonego pojecia, jak wytrzymalem sa te nowe procesory.

esem 13.12.2003 18:41

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
ps. nawet przy takich bledach (co moze sie zdazyc jesli mierzy sie dioda na kableku) zmiany sa liniowe i proporsjonalne - czyli WZROST temperatury zostanie odczytany poprawnie - tylko bias jest zly

I oto chodzi: punkt wyjścia, bo różnice (temperatur) są napewno dobre (jak na nasze potrzeby).
Oczywiście zaraz będą licytacje: ja mam 110 w idlle a ja 22 (przy temperaturze otoczenia 28 ). Zawsze wtedy odpowiadam tak: jak nie śmierdzi spalenizną to jest O.K.
Kiedyś na tweaku uśmiałem się: facet na Athlona nie załozył wentyla i prosił o radę: co zrobić bo komp mu co prawda się uruchamia ale zaraz się wyłącza. 8)

-Sid-The-Rat=> 13.12.2003 18:26

chyba ze soft jest producenta plyty a sama plyta ma dobrze zrobiony odczyt (tzw die temp - odczyt z rdzenia) wtedy bledy siegaja max 5% - a normalnie wyniki przyjmuje sue za wiarygodne

tak jest w soltekach - razem z ABS2 daje to calkiem bezpieczna platforme do krecenia

ps. nawet przy takich bledach (co moze sie zdazyc jesli mierzy sie dioda na kableku) zmiany sa liniowe i proporsjonalne - czyli WZROST temperatury zostanie odczytany poprawnie - tylko bias jest zly

esem 13.12.2003 18:04

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A tak o propo temperatury procesora. Mam AMD Athlona XP 2000+ i wlasnie zainstalowalem sobie Motherboard Monitor, zeby sprawdzic jego temperature. Wyswietla mi sie: Case 41, Procesor 51 (oczywiscie w stopniach Celsjusza). Czy to nie troche za duzo?

Jest bardzo dobrze, nic nie rób! Jak chcesz się poczuć zupełnie bezpiecznie to włącz stosowną opcję zamykania komutera przy przekroczeniu jakiejś (jaką uznasz za stosowną) temperatury.
Pomiar temperatury musi być sensowny i sensownymi narzędziami a nie jakimś (lepszym czy gorszym) softem. Dzieciakowi np. mierzy się temperaturę w dupie i stosuje korektę, w USA mierzy się w ustach i też ze stosowną korektą a unas pod pachą. A baby mierzą sobie w... i też się cieszą, że nie wpadły.
Ty wiesz, że coś mierzysz (temp procka ?), mierzysz sensorem producenta MoBo a odczytujesz jakimś softem: błąd jest + (-) 10-20deg. 8)

cybermat16 13.12.2003 17:58

A ja mam przy dużym obciążeniu, np jak gram w gry, 49 stopni celsjusza a normalnie nie przekracza 30

-Sid-The-Rat=> 13.12.2003 17:54

na procesorze przekreconym z 1667mhz na prawie 2300 mam 49 stopni po 3 godiznach w prime - 47 stopni na nieobciazonym procku to ZA DUZO

ps. athlon xp 2000+

jasut 13.12.2003 17:43

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Prawie od razu po uruchomieniu. Ale teraz chodzi od prawie godziny i nie zwrosla specjalnie, bo do 52 stopni. Temperatura w obudowie (bo rozumiem, ze to jest case) wynosi teraz 43. Ale faktem tez jest, ze procesora specjalnie teraz nie uzywam, jego zuzycie waha sie od 10 do 30% i to raczej w tych dolnych granicach. Chociaz z drugiej strony to tak go teraz uzywam caly czas i nie planuje nic innego (np gier), wiec wazna jest dla mnie wlasnie ta temperatura, ktora jest teraz.

Po godzinie standardowej pracy (net+winamp itp) na Athlonie XP 1700+ mam 30 stopni. Zdejmij radiator z procesora i daj dobrą pastę (możesz go trochę wypolerować). Ułożenie kabli w budzie niewiele pomoże.

cybermat16 13.12.2003 17:34

A procek w moim kompie ma tylko 29 stopni celsjusza, skąd ściągnąć Motherboard Monitor, dotad używąłem Intel Active Monitor, ale teraz nie chce się zainstalować na Windows Server 2003 PL

andrzejj9 13.12.2003 17:07

Cytat:

Napisany przez yahol
@Andrzejj9 - troche duzo nawet jak na Athlona, nie powinienes miec wiecej jak 43-49 st C. Popraw chlodzenie, nowy went, albo i radiator. u mnie komp chodzi 24/24/7 i tem procka Athlona jest 43 st, dyskow - 31 i 30 st C. Dyski chlodzone 2 wentami kazdy, procek chlodzony Mintem 80 mm/5400obr/min+radiator miedziany.

Hmm, no to bede cos myslal. Na poczatek postaram sie wymienic tasmy na kable, to zawsze poprawi cyrkulacje powietrza i ewentualnie kupie jakies dodatkowe wentylatory na twardziela. Bo szczerze mowiac w zadne dodatkowe wymiany wiatrakow i chlodzenia to nie chce mi sie bawic (nie mam teraz na to ani czasu, ani pieniedzy). No chyba, ze jest to absolutnie konieczne?

yahol 13.12.2003 16:58

@Andrzejj9 - troche duzo nawet jak na Athlona, nie powinienes miec wiecej jak 43-49 st C. Popraw chlodzenie, nowy went, albo i radiator. u mnie komp chodzi 24/24/7 i tem procka Athlona jest 43 st, dyskow - 31 i 30 st C. Dyski chlodzone 2 wentami kazdy, procek chlodzony Mintem 80 mm/5400obr/min+radiator miedziany.
@Paja- twoj PII nie powinien miec wiecej niz 28-31 st C. Jak wiecej to krzycz o pomoc.

andrzejj9 13.12.2003 16:37

Cytat:

Napisany przez jasut
W stresie czy w stanie spoczynku?

Prawie od razu po uruchomieniu. Ale teraz chodzi od prawie godziny i nie zwrosla specjalnie, bo do 52 stopni. Temperatura w obudowie (bo rozumiem, ze to jest case) wynosi teraz 43. Ale faktem tez jest, ze procesora specjalnie teraz nie uzywam, jego zuzycie waha sie od 10 do 30% i to raczej w tych dolnych granicach. Chociaz z drugiej strony to tak go teraz uzywam caly czas i nie planuje nic innego (np gier), wiec wazna jest dla mnie wlasnie ta temperatura, ktora jest teraz.

jasut 13.12.2003 16:27

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A tak o propo temperatury procesora. Mam AMD Athlona XP 2000+ i wlasnie zainstalowalem sobie Motherboard Monitor, zeby sprawdzic jego temperature. Wyswietla mi sie: Case 41, Procesor 51 (oczywiscie w stopniach Celsjusza). Czy to nie troche za duzo?

W stresie czy w stanie spoczynku?

andrzejj9 13.12.2003 16:09

paja 13.12.2003 13:20

tak na stronie a bita jest że trzyma pIII też

CIAPEK 13.12.2003 13:15

paja?
Ja pamiętam, że ty wczesniej miałeś Celerona.
Czy ta twoja płyta główna obsługuje na pewno tego PIII?

paja 13.12.2003 13:11

PROBLEM Z prockiem szybko zanim spłonie

Mam problem kupiłem sobie slotowego procka pIII 550 wkładam go włączam kompa i na początku jest napisane że to 366 i napis że CPU is unworkable or coś tam has been changed please change cpu soft menu setup czy coś podobnego zmieniłem w biosie na 550 restart komp włązył się bez żadnych informacji ALE CZY TO DOBRZE ??? procek robi się coraz cieplejszyi kicha nie wiem czy dobrze zrobiłem?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:58.