![]() |
Najlepszy ogniomurek
Jaki jest wg was najlepszy darmowy ogniomurek??? Obecnie mam Outposta ale jest zbyt ociążający. Jakiego wy urzywacie i jaki polecacie???
|
Sygate! I wszystko jasne:)
|
zgadzam sie - Sygate mi najlepiej podpasowal, a testowalem juz tego troche
---------- choroba, niechcacy zaglosowalem na Outpost :/ da sie to jakos cofnac? |
Ja na razie używam ZoneAlarm'a. Nawet dości fajny jest.
Pozdro;) |
Tyle że na zone alarm nie da się być active na dc++, przynajmniej tak słyszałem
|
Ja uzywam ZoneA. bo nie chce mi sie nic innego testowac i sprawdzac.
A co do DC++ to chyba zle slyszales, ja na hubie w sieci lokalnej jestem active, moze jak sie z jakims zewnetrzym laczy to wtedy? |
Chyba tak
|
nie uzywam
nie używam bo po co mi to? 8-)
Mój dostawca internetu ma wewnętrznego firewalla. Zresztą powiedzcie...mieliście kiedyś jakiś atak z internetu i zabezpieczyliście się, albo czy taki firewall pomógł wam w czymś? Czy to tylko taka moda? |
Przezorny zawsze ubezpieczony
|
Mnie nie raz skanowali porty (jakiś młotek z piotrkowa trybunalskiego to robił)
|
Cytat:
|
ZoneAlarm jest prosty w konfiguracji i w tym upatruję jego przewagę nad innymi systemami. A czy jest potrzebny, kilka razy miałem monit, że jakiś plik z katalogi TEMP chce połączyć się z internetem. Skanując ADAWARE okazało się, że to typowy szpieg. Myślę, że używanie firewalla to konieczność a nie tylko moda.
|
Cytat:
|
ja uzywalem dluzdszy czas Zone Alarma, wedlug mnie jest najlepszy. teraz przesiadlem sie na Personal Fitrewall i nie powiem, tez jest m\i dobrze, ale jakos ZA mi bardziej odpowiadal
|
outpost + firewall w routerze.
|
Osobiście przeniosłem się na ZONE. 8)
|
Nie ma dobrych i zlych firewall'ow. Sa tylko dobrze i zle skonfigurowane. Ja wiem ze wiekszosc instaluje i zmienia w nich raptem 0,5 % ustawien i nie ma co sie dziwic ze tak wybiera sie ktory lepszy. Jak sie nauczycie uzywac je w przynajmiej 70 % to kazdy bedzie dobry.
|
Outpost. :)
|
Outpost parę razy uratował mi tyłek :) "program xxx próbuje nawiązać połączenie z internetem..."
|
ja uzywam Norton'a Personal Firewall'a
jak dla mnie w sam raz... z netu mialem ze 3 ataki... za to z lokala mam co chwile i wszystko blokuje... i to sie liczy... |
u mnie kroluje ZoneAlarm.
moze dlatego, ze byl moim pierwszym firewallem. cenie go za skutecznosc i latwosc konfiguracji (looknijcie na jeden z moich cytatow). |
outpost - choc jak wreszcie mi sie komp zwiesi (uptime 211h) to sprawdze co umie sygate personal firewall - patrzac jak sobie kompik radzi sa szanse ze przed sylwestrem sie dowiem co to spf :)
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Sygate odmówił mu gościny. :-) Aby nie byc posądzonym o zemstę zamazałem IP włamywacza. PS. Jesli chcecie sprawdzić kto się do was dobija polecam ten adres: http://www.ripe.net/db/whois/whois.html |
dla mnie norton jest the best
zawsze go uzywam juz od lilku lat
|
Zmieniłem Outposta na Sygate i komp up time 6 h i się nie wiesza NARESZCIE!!!
|
Cytat:
|
Cytat:
to chyba kwestia higieny oprogramowania - a nie firewala - choc intelektualisci z lokala testujacy programy ktorych istoty istnienia nie rozumieja sa rownie grozni jak 200 programow w add/remove... |
Wiesz Sid, outpost ma to do siebie ze jak jest wiele polaczen z kompem jak np. przy mule to moze zamulic sie komp po kilku nastu godzinach, i zwiecha. Ale jezeli uzywasz kompa do DC lub sciagasz z ftp'a to bedzie chodzic tygodniami komp i bedzie dobrze
|
p2p omijam SZEROOOKIM lukiem - ftpy zreszta tez - choc zassalem w tym czasie 18gb filmow z q3 - to i tak dziala mi to dobrze i stabilnie - wlasnie skonczylem kolejna partie w vice city - i zero problemow
|
od dawna Nortonik, ze wzgledu na prostote konfiguracji
duzo ciekwsze sa firawale dyskietkowe (komp odpalony z dyskietki lina) restartujace sie przy probie ataku (rozwiazanie stosowane czesto w firewallach profesjonalnych) - to gowienko naprawde ciezko przejsc :) tylko ze trzeba miec strego kompa... |
pytanie o config
aaaa zobacze tego Zona Alarma bo nawet mam gdzieś jego installkę :)
Zone Alarm jest za free, jeśli dobrze pamiętam? Pomóżcie mi go skonfigurować tak aby wszystko działało OK i żeby było bezpiecznie :) Jakieś specjalne uwagi? Dzięki chłopy!! :jupi: |
Kerio Personal Firewall, bo:
- nie powoduje żadnych problemów z sieciami P2P (a np. Zone Alarm miał problemy z eMule, Firewall Kasperskiego z eMule i soulseekiem); - jest niezwykle prosty w konfiguracji; - jest bardzo przejrzysty; - parę razy uratował mi tyłek; Komuś, kto mówił, że to taka moda mieć firewalla, bo zazwyczaj przeciętnemu użytkownikowi nikt się nie włamuję, odpowiadam: a wiesz co to np. konie trojańskie?? :P |
Używam od zawsze ZoneAlarm ...teraz przesiadłem się z wersji Pro na SecuriteSuite 5.0.590 :)
|
Poglądy się zmieniają:
kiedyś preferowałem Sygate (ale zaczął się motać), teraz używam ZoneAlarm Pro. 8) |
Od zawsze Norton, obecnie Norton Internet Security Professional 2004 :peace:
|
Obecnie - od maja:
Norton AntyVirus & Norton Firewall 2003 (oryginalny) kupiony z plyta glowna Abita. I sprawdza sie. |
Ja z początku używałem poczciwego Zone Alarm :) ale teraz od roku używam Norton Internet Security (Norton Personal Firewall + Norton AntiVirus) :spoko:
|
sygnate 4ever
|
norton to kobyla, security client firawall symanteca nie dzialana serwerach (nigdy tego nie zrozumie), wiec porzucilem moja dawniej ulubiona firme i przesiadka na sygate
|
Shorewall+Prelude+Snort ... i nie ma mocnych :D
|
Zwykle używam Zone Alarm (free) ale postanowiłem sprawdzić Kerio 2.5. Jak na razie to program ten uważam zabardziej upierdliwy niż ZA. Mimo właczenia regułki dla Muła z udostepnieniem wszystkich portów, te Kerio i tak pyta o autoryzację każdego ruchu programu. Podobnie z IE. A też niby ustawilem regułkę. Da się coś z tym zrobić, czy wrócić do prostego ZA ?
Jabba |
pobaw się sygate, z emule tworza zgrany układ
|
uzywalem Zone, a teraz jade na Panda Securit 8 z wbudowanym ogniomurkiem i innymi bajerami. Goraco polecam, wszystko w jednym, kilka programow nie potrzebnie obciazaja nasz system i tak zreszta juz dobrze obciazony, mialem nortona i zona zainstalowanego a system naprawde mi szfankowal. Teraz jestem wraz z panda i naprawde jest super. polecam.
|
Poprawnie skonfigurowany windows xp plus prewencyjne odtworzenie z backupa co 72 godziny i kasperski na pokladzie:D Przesiądę się od piątku na 2003 serwer windę i dam sobie firewala marki symantec dla firm hehe:D
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:57. |