![]() |
Pioneer, Teac czy LiteOn ?
Co wybrać? :)
Dodam że jestem zadowolony z obecnego napędu, czyli NEC 1300A, ale mam możliwość sprzedania, więc mam okazje do poznania innego sprzętu. LiteOn (LDW-411S) + za 40x w CD i ewentualnie szybka wersja 8x. Pioneer (DVR-106) + bardzo dobre opinie użytkowników w necie. Teac (DV-W50D) ? Nie wiem jak się ta nagrywarka prezentuje na tle powyższych. Na co się pokusić? |
ja mam liteona 411s -kilku kumpli równiez- najmniejszych problemów -pali wsjo jak trzeba -zarówno dvd jak i cdr
problemy jakie maja z liteonami niektórzy uzytkownicy imho wynikaja z ich lamerstwa a nie problemów z samą spawarką tyle -polecam litka -naprawdę spox sprzet - wypaliłem około 50 róznych dvd i około 200 cdr-zadnego problemu |
Jesli chodzi o tego LiteOn-a i uzytkownikow to sie zgadzam. Mam Teaca - super korekcja bledow,szybko kopiuje. Mysle ze bylby dobrym rozwiazaniem tym bardziej ze za 700 zl dostajemy Teac,Nero,Pinnacle Studio 8,WinDVD i jakas plyte ze sterami ...
|
dudolot@wp.pl
50 dvd-r to wypalam w 3 dni
mam 3 sprzety 2x Teaca i pioneera a 04 moim skromnym zdaniem Teac to optymalny wybór (Liteona tez miałem i po 3 dniach oddałem) czasem śmieszą mnie uwagi na temat sprzętu jakie są na forum wypowiadane: jaki ten to zły a ten to dobry Ważniejsze są nośniki na jakich wypalamy |
Cytat:
Dzieki! latet |
No to teraz waham się między Pionieer DVR-106 a Teac DV-W50D.
Pioneer, stary gracz na rynku nagrywarek DVD, ma doświadczenie. Teac, miał wzloty i upadki. Byc może DV-W50D jest niezły i warto go wziążć. Różnica w cenie żadna. Specyfikacje mają te same. Pionieera mogę już jutro odebrać z magazynu, Teaca musiałbym zamówić. Może ktoś wie jak jest z korekcją błędów w Pionierach? |
Cytat:
salmanader |
A teac to tak naprwde naped pioneera w srodku, wiec bralbym oryginal czyli Pioneera (bo zreszta to rewelacyjna nagrywarka), albo poczekac na nowy model Pioneer A07 (8x dla + i -).
A co do liteona, moze część problemów wynikała z tego jak to okresliles "lamerstwa" uzytkownikow, ale nie zmienia to faktu ze napedy te zostaly wypuszczone na rynek z niedorobionym firmware (dopiero nowe wersje sprawiaja ze nagrywarka dziala tak jak powinna, tylko czemu sie wypuszcza najpierw taki niedorobiony napęd). Wogole to byla loteria, jednym dzialala bez problemu, innym nie - widac partie sprzetu byly nierowne. Pozatym jaka mowa o lamerstwie skoro plyta ktora nagrywa sie (np. w Pioneerze), w liteonie owszem sie nagrywa, ale nie widzi jej czesc czytnikow, a niekiedy i rowniez sam LiteOn ktory przed minuta stwierdzil ze plyta nagrala sie poprawnie, a plyta z Pioneera smiga bez problemu. I to takie problemy mieli wlasciwie tylko posiadacze wypalarek z logiem LiteON... co mozna latwo zobaczyc na naszym jak i innych forach - bo jakos o takich zjawiskach nie pisali posiadacze Plextorow, Pioneerow, Teacow, TDK, Sony.. itd. a czyms oni sie roznia od tych co kupili liteona?. Wiec albo z nimi cos nie tak, albo z nagywarka LiteON'a.. chyba ze wszyscy maja zbiorowe urojenia. I to jest lamerstwo? LOL Jak Ci dziala dobrze to bardzo sie ciesze, bo LiteON robi swietne i za rozsadna cene nagrywarki (CD-RW sa rewelacyjne, zas z DVD+/-RW start na tym polu firmie sie troche nie udal przez te problemy, i teraz sie bedzie troche ciagnac za firma ta opinia) ale za to inni nie mieli takiego szczescia... jak mowilem czysta loteria, i kwestia firmware. |
wlasnie zalezy od kogo i od nagrywarki
wlasnie wczoraj wzialem do domu lite-ona 411 tyle ze pozwolili mi ja zwrocic jak by nie smigala w stacjonarnym dvd pl;yta nia wypalona
otoz wczoraj do 1 w nocy siedzialem i zaznajamialem sie z programami do dvd - duzo tego jest, kazdy poleca co innego ... ale niewazne na 1 ogien poszedl matrix 1 :) dopiero dzis go sprawdzalem w stacjonarnym dvd i co .. i smiga dobrze, no to ostatni bastio - o dziwo tez jestem mile zaskoczony a zarazem zadowolony z takowego palnika poniewaz gdy dostalem od kumpla filmy na nim wypalone to jednego wogole nie czytalo - plyta jakas noname, 2 skakal troche a 3 byl dobry przyznam ze czytalem troche o nosnikach i od razu kupilem tdk poniewaz nie mam zamiaru tracic nerwow ;] jeszcze dzisiaj sprubuje cos przepalic dla testow ale jestem dobrej mysli gdyz chodzilo mi glownie o to by plyty byly czytane na stacjonarnym dvd takze moze mialem fart do tego napedu jak niektorzy mowia, niewiem ale jestem happy :) |
Cytat:
Pozdrawiam |
Prosze bardzo. A sytuacja jak najbardziej identyczna.
Aha i jak bedziesz kupowac to Pioneer A06 powinien kosztowac okolo ~650 zl. |
Cytat:
Dodam ze jutro kupuje Pioneera i sie przekonam jaki to on jest na wlasnej skorze ;)) |
Cytat:
|
Tanieje to wszystko. Ja swojego Pioneera kupowalem jeszcze za 790 bo potanial z 850 zl, potem poszedl na 820 zl, a nastepnie za 3 tygodnie byl potem juz za 650. ???
|
Pioneer DVR-A06 :) mniam!!!
A jeszcze lepiej A07 ;] ja czekma na dwuwarstwową ;] |
Cytat:
Wyrobiłem się w cenie, nawet poniżej 650 zł, ale to cena z hurtowni. Święta idą, w sklepie bedzie drożej. Zaraz zrobie teścik. Wczoraj nagrywałem kiepską płytkę na NEC-u, dziś wypale następny taki sam nośnik i porównam jakość nagrywania za pomocą KProbe. PS Mam wgrany bios 1.07. Może jakieś sugestie co do innych biosów? |
Cytat:
Drive: Pioneer DVR-106/DVR-A06 (Dual format DVD+/- Burner) Firmware Rev.: v1.07 Patch: RPC-1 (Region Free) + 2xDVD-R + 12xRip (pressed DVDs) Date: 2003.09.22 - 23:03 GMT Author: >NIL: Release Notes: This is the release version of the 2x4all DVD-R including the anti 2x Rip Speed limitation patch The 2xDVD-R patch DOES NOT alter the write strategy for Pioneer 2x authorized media, or any media that is burnt at 1x or 4x PROPER BURN OF 2X NON AUTHORIZED MEDIA IS NOT GUARANTEED! Flashing Instructions: Make sure you don't have Intel Application Accelerator installed. Then run UPGRADE.BAT. You shouldn't have to downgrade if you flash from Windows Useful Links: http://forum.rpc1.org/ (See: DVD-R/RAM/+RW) http://pioneerdvd.rpc1.org/ http://pioneerdvd.rpc1.org/DVR-106D%...+%2012xRip.zip |
Dzięki Links za link. Szybki rip i regiony mam na Toshibie, więc nowy flash zostawie na później.
Mam ciekawe porównania dotyczące jakości nagrywania między Nec 1300 a Pioneer 106. Ale teraz nie zdąże, bo musiałbym umieścić wykresy. |
No to fajnie, czekam na wykresy i opis. :)
|
problemy jakie maja z liteonami niektórzy uzytkownicy imho wynikaja z ich lamerstwa a nie problemów z samą spawarką
Powiedz dlaczego tak uwarzasz ze tym ktorym nie wychodzi to odrazu lamerzy ?? Mam 811S i co wkladam chwalona przez wszystkich boxowa wersje Verbatima x2 odpalam chwalony DVDXCOPY PLATIUM puszczam kopiowanie , po zakonczeniu ide z plytka do Panasonica S75 i ogladam. A co widze latajace pixele i zrywany obraz !!! To powiedz jakim jestem lamerem ? w czym blad ? 40 plytek roznych producentow i 18 uszkodzonych odrazu lub zle nagranych. Predkosci nawet x1 nie pomagaja. Wyprobowan DVDClone , Nero i DVDXcopy. Bez wiekszych efektow. Pozdr. lamerow i profesionalistow. |
Cytat:
pozdrawiam aleksander |
zastanawia mnie jedno, dlaczego ludzie kupuja te LiteOn-y mimo wypowiedzi innych uzytkownikow na forum !?
|
Do sklepu reklamuj sprzęta wymień na Pionnera A06 naprawde bedziesz z tej nagrywarki zadowolony chłopie ......
GoGoGo :):):):) |
Jakich nosnikow probowales oprocz Verbatima?
Dysan (box) - 2szt - oba pixele nagrane x4 Esperanza ( box i rolka ) - 7szt - 4 bledy nagrywane x1 , x2 Mediastore - 5 sz - 4 kosz nagrywane x1 Hawk 2szt - 2 kosz, nagrywane x1 Akross - 1 szt - kosz nagrywane x1 Dvision - 6 szt - 2 kosz, nagrywane x1 Xdysk - 11 szt. - 5 kosz, nagrywane x4 Gigamaster - 5szt - 2 koszt, nagrywane x1 , x2 Princo - 5szt - 4 kosz nagrywane x1 , x2 Jednym slowem masakra !!! nowy bios nagrywarki absolutnie nic nie zmienil - najczesciej po nagraniu plytki nie da sie odczytac na stacjonarnym a czasem odrazu wypalarka nie umie. W najlepszy razie byly pixele, zaciecia lub zwisy. I tyle o LiteOn !!! wystawiam go na allegro i kupie cos innego. |
mnie jedno, dlaczego ludzie kupuja te LiteOn-y mimo wypowiedzi innych uzytkownikow na forum
Odpowiedz prosta !!! nie czytaja tego forum dopiero po zakupie jak nie wiedza co sie dzieje zaczynaja szukac po necie i tu trafiaja tak jak ja. Choc te strone czytam od kilku lat - smutne ale prawdziwe. Tak to wyglada ! |
No to leci proste porównanko różnic w jakości nagrywania na jednym (tylko!) nośniku, pomiędzy napędami NEC 1300A a Pioneer 106D.
Występuje: Nośnik AN32 z nadrukiem Gigamaster. Jest to tania płytka, sprzedawana bez pudełka w cenie 4~5 zł. Media code z DVDInfo: 00000000 00 6C 00 00 01 40 C1 FD 9E D8 52 00 02 87 0E 15 .l...@....R..... 00000010 98 9A 90 00 03 41 4E 33 32 00 00 00 04 00 00 00 .....AN32....... 00000020 00 00 00 00 05 CC C0 00 00 00 01 00 06 0B 10 11 ................ Wykresy z KProbe: Płyta nagrywana na Nec-u przy prędkości 4x http://www.ceti.pl/tsoft/dvd/AN32%20...er4x%20NEC.JPG Ten sam nośnik na Pioneer 106 przy 4x: http://www.ceti.pl/tsoft/dvd/AN32%20...%20Pioneer.JPG Proszę spojrzeć na wartości average PI i P0. Co ciekawe, płyta nagrywana 2x na Nec dawała na wykresie podobny wynik jak przy 4x, natomiast 2x na Pionierze przypominało bardziej dane z odczytu płyty Verbatima czyli prawie idealnie. DVDInfo speed test: Płytka z NEC-a: http://www.ceti.pl/tsoft/dvd/GigaMaster%20Nec.jpg Pioneer http://www.ceti.pl/tsoft/dvd/GigaMaster%20Pioneer.jpg Przy niskich prędkościach obrotowych prawdopodobnie różnic się nie zauważy. Pokazuje to jednak że Pioneer lepiej sobie radzi z trudnym nośnikiem niż Nec, co wcale nie oznacza że ten ostatni jest dużo groszy. Ot, jest pewna różnica :) Obawiam się że w przypadku nagrywarek LiteOn różnica na korzyść Pioneer-a i Nec-a była by dużo większa. Przyznam się że na początku miałem zamiar wybrać LiteOn-a bo ma 8x. Na szczęście po przeczytanu paru wypowiedzi, wybiłem sobie ten pomysł z głowy :) Dziękuje dyskutantom za pomoc w wybraniu właściwego napędu. Pozdrawiam Pio |
Cytat:
Plyty, ktore wymieniles - to nie sa zbyt dobre nosniki ,ale znani mi posiadacze Litoen 401/411 palili na tych plytach i lepiej lub gorzej im dzialaly. W kadym razie z tymi nosnikami bez problemowo radzi sobie Pioneer, wiec w sumie dobrze zrobiles pozbywajac sie Liteona. Jak dla mnie jedyna zaleta tej nagrywarki jest cena, choc konkurencyjne produkty wcale nie sa druzo drozsze. Wybralbym Pioneera, Sony, Plextora, Ricoha - te firmy maja juz jakies doswiadczenie na rynku nagrywarek DVD, a to, ze Liteon robi dobre nagrywarki CD-Rw, to jeszcze o niczym nie swiadczy. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ważna jest jeszcze jedna żecz, przy wgrywaniu nowego firmware koniecznie należy wyjąć płytę z nagrywarki i przełączyć na tryb PIO, systemem lub w biosie .
|
Cytat:
|
bo moze być zgrzyt w transmisji danych i alocha z twoim sprzętem.No chyba że pierwsze co zrobiłeś to zgrałeś gdzieś kopie i potem przy pomocy programatru , bezstersowo ją wgrasz.wogule najlepiej isc do znajomego który ma programator(tylko nie jakieś syf bo to nie rozwiazanie)i bezstresowo updat'ować bios.Wiadomo swieta nagły pobór mocy i chwila bez prądu ----- tak zakończył mój LG na 5DNI życie.
|
Mam prośbę czy ma ktoś nagrywarkę inną niż liteona i mieszka w Warszawie. Kupiłem sobie płytkę ESPERANZA
DVD-RW i niestety moja nagrywarka 411 LITEON przy pierwszym podejsciu ja zwalił i niepotrafi jej skasowac( wyczyscic) twierdzi ze niejest to płykta RW (A JEST). I teraz jesli kto s byłby tak życzliwy i spróbował skasować mi ta płytke na jakimś innym sprzecie. Pojecia nie mam czy to moja nagrywarka czy tak badziewna płyta jest powodem tego listu. Jak dotąd nie miałem problemów z tą nagrywarką a bios mam najnowszy G. mail do mnie to admin@dzidzia.com Z góry DZIEKI |
Cytat:
latet |
Chcialem sie spytac jaka jest roznica między nagrywarkami
Pioneer DVR-106 a Pioneer DVR-A06 i Lite-ON LDW-451S a Lite-ON LDW-411S (czy sa jakies roznice techniczne i w dł.gwarancji) Byłem nastawiony na kupon 411 bo raz: cena dwa:testy i wykresy ktore sa na CDRinfo.pl. Moze ktos napisze czy to sa niekompetentne testy Panow z CDRinfo.pl czy poprostu trafili na extra model litona? W ogole w/w testach Pioneer stoi dosc nisko (mam na nysli wykresy szybkosci i korekcji ktore sa umieszczone w tescie 411). Bo jeślii nie 411 to bedzie mnie tylko (a moze "aż":D) stac na DVR-106. Prosze o odp! Pozdrawiam! Ps.podajcie prosze jescze jakies linki z testami nagrywarek DVD |
Cytat:
Jak widziałeś obydwa napędy to pewnie wiesz, że to jest to samo. Ten link:http://www.digit-life.com/articles2/...ual/index.html podawał już ktoś na form (dzięki). Mając Pioneera kiedy zobaczyłem tego Teaca DV-W50D - lekko osłupiałem. Wersja pudełkowana Teaca jest tańsza niż OEM Pioneera. Teraz masz zagwozdka!!! Co do wspomnianego Liteona to wg specyfikacji przechodzi on SD 2.8. Czy jest to prawda - należałoby sprawdzić w teście "EFM" wypalając testowego CD-R. Pioneer "106" tego testu na CD-R nie przechodzi - sprawdzałem. Decyzja neleży do Ciebie. |
Cytat:
pozdrawiam |
Cytat:
Co do ceny, to kupiłem Pionka OEM, a tu różnic praktycznie nie było. Czym jest tajemnicze SD 2.8 i co daje? LiteOn odpadł z mojego wyboru bezdyskusyjnie, po tym jak przeczytałem z jakimi probemami spotykają się użytkownicy tych napędów. |
Cytat:
Testy radzę czytać na zasadzie co dany model potrafi a czego nie, tak wybrany model skonfrontować z informacjami na temat problemów z jakimi spotykają się użytkownicy danego napedu. Najlepszymi testerami są ci którzy wypalają naprawde dużo płytek. Ale oni LiteOn-wó raczej nie uzywają ;) Do testów trafiają sprawdzone już wczesniej napedy, one musza działać :) |
Cytat:
2. SD 2.8 - Safe Disc 2.8 -dział zabezpieczenia CD-R (to nie jest takie trudne do znalezienia na cdrinfo.pl skoro dotarłeś do form) 3. Nie zachwalam Liteona, napisałem, że masz zagwozdka, bo swego czasu stałem przed podobnym dylematem i mój wybór padł na Pioneera. Wcześniej jednak rozważałem wieeele "za" i "przeciw". Pozdrawiam. |
Co prawda mam Pioneer DVR-A06 od kilku tygodni ale jak dotychczas nie bylo zdnych problemow. Pali wszystko co sie da (nawet plyty chodnikowe :))) ).
Polecam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:00. |