![]() |
Toshiba SDR-5112
Witajcie Panowie i Panie.
Mam taki maly problemik. Porzyczylem sobie wlasnie palnik DVD-r jak w temacie. Niemniej mam z nim maly problem. Niewiedziec dlaczego, moje plytki DVD-r x4 Esperanza pali jako x1 (!). Do nagrywanie uzywam nero 6.0.0.11. Mimo, ze wybieram w programie szybkosc na x4. Nagrywanie trwa okolo godziny!? Co to moze byc? Firmware nie taki? Nero nie odpowiednie? Zaraz zobacze czy sa jakies latki i dam znac. Niemniej moze ktos z was ma jakies sugestie? |
No wiec tak. Zaktualizowalem nero do najnowszej wersji 6.0.0.15 oraz przepielem nagrywarke do kontrolera ide w mostku poludniowym. Zadnych rezultatow. Nero nadal twierdzi, ze "Burn proces started at 4x..." ale w tej chwili mam 32% po 17min palenia! Zaraz mnie szlak normalnie trafi. Jedyne firmware jakie znalazlem, twierdzi - lamana angielszczyzna (!?) ze nie moze odnalesc napedu. System to win2k + sp4 + wszytkie dostepne latki. Wczesniej mialem porzyczonego Pioneera A05 i nie mialem zadnych problemow z paleniem x4. Co to moze byc....????
|
Only bios toszyby winny jest.
|
A skad mam zassac nowy bios? Bardzo sie staram i jakos mi nie za bardzo wychodzi znalezienie :( Heh. Wlasnie prubuje palic plytke w WinOnCD 6 PE. Tak na probe ustawilem 2x. Pokazuje wlasciwy czas do konca - ale sekundy ubywaja 2x wolniej! Esz... Chyba bede musial poszukac tego biosu, albo pojechac jutro wymienic ten palnik - bo mnie szlak trafi z tym 1x ;)
Kod:
Media Information |
re
ja mam ten palnik i chodzi poprawnie a mam nero 5.42 albo 43 jakos tak
a nowy bios nic nie da bo narazie jest ale zalatwia tylko sprawe codow regionalnych. |
Witam
Jest to typowy objaw taki sam jak w nagrywarkach CD-RW . Jeżeli urządzenie DVD nie ma w swoim firmwarze informacji o danym nośniku to nagrywa go z bezpieczną prędkością. W twoim przypadku x1. Proponuje wgrać nowy firmware. Pozdrawiam Tomek |
Toshiba SD-R 5112
podobno sa problemy z ta nagrywarka nie rozpoznaje nosnikow i plyty 4x nagrywa 1x czy ktos juz moze rozwiazal ten problem?Kolega jest nieszczesliwym :) posiadaczem tej nagrywarki.
|
Jakie płytki nagrywa Toshiba 5112 z cztero krotną predkością.Płyt Princo niestety nie nagrywa.
|
Witam
Prędkość zapisu płyty jest uzależniona od rodzaju użytej płytki. Polecam stosowanie markowych nośników, które są przystosowane do zapisu x4 i odwiedzenie strony Toshiby gdzie można znaleźć listę kompatybilnych płytek DVD-R. Pozdrawiam Tomek |
---------------------------------------------------------
These media are fully approved for the use in SD-R5112: (DVD-R Media): Taiyo-Yuden TDK Mitsubishi Chemical Hitachi Maxell Fuji-Film PVC (Pioneer) Ritek Panasonic Mitsui Chemical Sony CMC These cover almost all brandnames for DVD-R media, all other media are burned with 1x for safety reasons. ---------------------------------------------------------- Zostawie bez komentarzy te ich x4.Najtańszą płytke znalazłem za 14zł(TDK) |
toshiba 5112
witam
mój kolega posiada taką nagrywarke ale ma problem z nagrywaniem płyt prawdopodobnie wina biosa ,ale czy jest jakaś wersja ktora naprawi ten kłopot prosze o opinie fachowców i użytkowników |
Witam
A możesz opisać ten problem z nagrywaniem ? Pozdrawiam Tomek |
Problem Toshiba Sdr 5112
mam problem gdyż moja toshiba nagrywa płyty x4 z prędkkościa 1x.JEdyna płyte jaką nagrała 4x to była DVD dostarczona razem z toshibą reszta jakie kupiłem ,medistore for general i giga master ,Mediasonic, (jeszcze jakaś była ale nie pamietam ) nagrywają sie 1x .Odpoweidzi typu źle ustawione DMA itp odpadaja.Dodam iż sprzet był testowany na 3 róznych komputerazch o różnych parametrach (C 1.7 p4x333 , c 1.7 i845PE , diuron 1.0 abit).Nagrywarka jest teżna master , ale była na slave , jako sama na master i jako sama na slave.nieiem co jest nie tak.Była już na gwrancje bo podczas nagarnia wywalała płyte to jaoddałem no i teraz mam taki kwach(wczesniej też wypalała 1x).Moje pytanie:1.czy ktoś miał już ten model.2.czy płyty jakie miałem są moze jednak 1x szkoda ze nie mam możliwosci testu tych płyt na innej nagrywarce.
|
Cóż, Toshiby to bardzo wybredne nagrywarki. Spróbuj płyty TDKx4, lub Verbatimx4. O niemarkowych płytach to zapomnij żeby się dobrze nagrywały, tzn. z wyższymi prędkościami nagrywania.
|
tak tto wiem ze na maxa to nie bede walił ale czy np esperanza albo princo to w miare dobre nośniki??bo mam je taniej.ale musze wziac z kija pakiet(50szt)
|
mogłem wziasć teaca alebo pionniera .fuck.
|
Weź wgraj najnowszy bios do tego napędu. Chyba w nowym biosie powinny być zapisane nowe nośniki.
|
Princo i Esperanaza zaliczają się do najgorszych nośników z DVD. Więcej opini możesz przeczytać o nich w dziale DVD/VCD Forum. Jeśli te płyty chcesz zachować dla siebie to niestety jedynie najlepszych producentów można polecić czyli Verbatim i TDK, natomiast z Princo czy Esperanzami ludzie na forum mieli różne kłopoty, np. znikały dane z płytek po jakimś czasie przechowywania, filmy zaczynały się zacinać i różne takie. Na krótką metę płyty Esperanza i Princo wystrczą, jednak na dłuższy okres nie polecałbym.
|
wiem wiem że esperanaza jest do bani.ale wieększosc opini jest popaerta ich wersjami CD bo sam miałem te shity ale na DVD esperanza jest ok no princo niestety nie, oczywiśnie nie licze w tej konkurencji na TDK i VERbatima bo one są poza kolejką.ale chodzi mi tylko aby nagrać cosna nie i zeby leżało nie bede ich urzywał , głuwnie chodzi o to ze by nagrywała 4x
|
Cytat:
|
Tu masz bios: http://forum.rpc1.org/dl_firmware.php?download_id=1633
I to chyba będzie bios oznaczony jako 1033 |
updatowałem ale to nic nie dało .walnałem kolejno te firmwarey ale niestety.mam pytanie bo tam są łaty do 1031 i 1033 a ja mam ten 1033 i moze ta łata mi cośda??tylko czy to jest łata do tego biosu czy wogule do czegoś innego?? bo nie wiem
|
Ale ta łata odblokują tylko kod regionalny w napędzie.
Chyba będziesz musisał poczekać na kolejny bios. :spoko: |
oooooo men no nic bede szukał dalej jak byś coś kiedyś znalazł przypadkiem to miłe podesłanie.naarzie .szczęśliwego nowego roku
|
Nagrywarka Toshiba SD-R 5112
Ma problem z nagrywara toshiba sd-r 5112
Nagrywarka ma wypalać płytki dvd-r z prędkością x4 CHodzi mi o to że wypala je x1 mimo że nero pokazuje żę nagrywana jest z prędkością x4.Czas również pokazuje ta jak by była nagrywana x4 15 min.a w rzeczywistości wypala płytkę 53 min.Stosowane przez mnie płytki: Giga master x4 esperanza x4 prico x4 itd. |
Cytat:
mam ten sam model i niestety toshiba jest uczulona na esperanze, na verbatimie x4 poszło w 15min tak jak powinno być, a esperanza pokazuje x4 a pali w 55min. |
Witam
A może by ktoś z użytkowników tej nagrywarki napisł na jakich nosnikach nagrywa i z jakimi prędkościami się to udaje :) Chodzi o Toshibe 5112 ? Pozdrawiam |
ja mialem wczesniejsza wersje 5002 i ten sam problem. z max predkoscia palila tylko verbatimy, tdk i sigmy (ktore sa juz praktycznie nie do dostania).
cala wina lezy po stronie toshiby, poniewaz to ich firmware nie obsluguje tanszych plytek (tzn. obsluguje, ale tylko x1). na sieci znalazlem jakis dziwny programik to tej nagrywarki, w ktorym wpisywales media id danego nosnika, on patchowal firmware i po wgraniu mialo nagrywac ta plytke z max predkoscia. efekt taki, ze owszem, jakas tam esperanze udalo mnie sie puscic x2, ale platinuma (ktorego mialem cos kolo 50 sztuk) nic nie ruszalo. nie mialem ochoty czekac na wypalenie prawie 1,5h (wypalenie i sprawdzenie), wiec ja oddalem do zyda i kupilem sobie liteona 451. teraz wszystkie te problemy zniknely :D swoja droga to troche dziwne podejscie do klienta. to ja, placac za produkt, powiniennem podejmowac ryzyko, czy palic gowniana plytke z max predkoscia, narazajac sie na gorsza jakosc, czy poczekac 2x dluzej i miec troche lepiej. a tak dostalem ograniczenie z gory. wniosek jest taki, ze toshiba nie poszaleje na rynku wypalarek dvd (co innego czytnikow). tak wiec rowniez radze zmiane wypalarki, jezeli czas sie liczy |
ten objaw jest normalny dla toshiby 5112 mam ten palnik i mimo ze wypala mi płytki x1 to i tak jestem z niego zadowolony.na 50 wypalonych płytek zadnej nie zwalił nagrywam nero 6.0.23 lub dvdxcopy platinium.pLytki były sprawdzane na wielu dvd stacjonarnych i wszysko ok tdk wypala x4 giga master x2 werbatim nie sprawdzałem ale napewno wypali x4 firmware nic nie pomoże
|
Cytat:
i jest ZA***. Co do 5112 to w Vobis kosztuje już 399zł. hehee chyba towaru się pozbywają |
Cytat:
|
Witam ,
Niestety żadna zmiana firmware nie da nic . Ten napęd tylko nagrywa płytki w formacie minus ( ograniczenie procesora sterującego ). A co do prędkości zapisu to niestety są różne szkoły . Jeden chce palić na najgorszych płytach z maksymalna prędkością a potem klnie na nagrywrkę ,że to najgorszy syf bo płyta albo w ogóle nie da się czytać albo połowa nośnika jest uszkodzona . Inni kupują kiepskie nośniki i wiedząc o tym nagrywają je z taką prędkością aby potem można było je wszędzie odtworzyć . O tych którzy kupują najlepsze firmowe płytki nie będę pisał bo to jest jasne . Napędy Toshiby stawiają na najlepszą jakość .Jeżeli stać Cię na dobry nośnik to nagrywasz z największą prędkością i masz pewność ,że płytka jest w 100% do odczytania . Jeżeli nie stać Cię na dobrzy nośnik to nagrywasz go z taką prędkością aby był też w 100% do odczytania .Wtedy płytę nagrywasz w 1h ( bo tyle nagrywa się płyta DVD-R x1). Inni producenci nagrywarek chwalą się takim systemem i pisząc o nim ,że ich produkt używa specjalnych algorytmów do obsługi nośników gorszej jakości Oto cała filozofia Toshiby i albo się z nią zgadzasz albo nie:) A dla tych co używają kiepskich nośników polecam przeczytać sobie temat który jest też na tym forum a dotyczy nośników DVD oto link : http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=25947 Pozdrawiam Tomek |
alstor
czy polecasz ten naped 5112? |
Witam
Tu sie zgadzam na slabszych nośnikach ta nagrywarka nagrywa *1 (Esperanza,MediaStore,Vakos)ale bez problemu odczytuja te plyty nagrane przez Toshibe 5112 odtwarzacze stacjonarne i Xbox :)Na lepszy nosnikach TDK,Maxell,Dysan i Xidex nagryw juz z pelna predkoscia *4 i bez problemu odczutuje to Panasonic s35,Samsung i Philps!!.Nagrywarke polecam ,dobry wybor za niska cene żadnych problemow (chyba ze ktos nie lubi czekać 55 min na nagranie na słabych nosnikach),jedna wada czytnika nie czyta płyt dvd+r!! Pozdrawiam |
Ten model po prostu nagrywa wolno te kiepskie plyty. Ja testowalem i mozna nagrac plyte w 15 minut tylko musi byc ona dobrej jakosci z tych tanich plyt w 15 minut nagra czerwonego datex. Ma to swoje plusy i minusy po prosty nie zepsuje ci gorszych plyt tylko nagra je powoli.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Witam
Zgadza sie na słabszych nośnikach nagrywa *1 ale daje się te płyty odtworzyc bez problemu na stacjonarnych odtwarzaczach,PS2 i Xbox!! A z tych co sprawdziłem *4 nagrywa na Xidex i Dysan,TDK!!Na Esperanza ,Vakkos,Hawk *1,nie polecam MediaStore nagrywa sie tylko 3.5 gb :(. Za ta cene dobra nagrywarka i 2 lata gwarancji :)!!POLECAM Pozdrawiam |
mi nagrrywa x4 xdyski :) bez problemu... ja czekam na nowy fremware :P do niej... :> a ma ktos patcha zeby szlo zmieniac ile sie chce regiony ? O_o albo zeby go odblokowac... ?
|
Wejdż tu może coś znajdziesz. http://forum.rpc1.org/dl_firmware.ph...&manufactor=31
|
Cytat z ww strony
Cytat:
a jeśli A lub B to co mam pobrac aby mieć najnowszy firmware? |
Sorry ale nie mam Toshiby ale spróbój wejśc w Nero Info. Tam powienienes miec wszystko napisane na temat twojego biosu.
|
tzn femware 1033 to A bodajze :] trza popatrzec... ale tak chyba jest ;)
|
Niestety nie ma takiej informacji
http://www.gleken.digi.pl/maczo/firmware.jpg |
tzn nie ma w nero info tool
Toshiba SD-R5112 - 1030, 1031, 1033 (Rev A) / 1031 (Rev B) / 1M32 / 1N30 You can make your drive region free (RPC-1) by using one of these firmware (patch by Hijacker) Patched X033 RPC-1 (ONLY for drives with 10xx firmware) Rev A Patched X031 RPC-1 (ONLY for drives with 10xx firmware) Rev B Patched XM32 RPC-1 (ONLY for drives with 1Mxx firmware) Patched XN30 RPC-1 (ONLY for drives with 1Nxx firmware) To be installed correctly, a drive region code must be selected before using the patched firmware. RPC-2 |
Czy ktos juz robil upgrade biosa w tej nagrywarce? Ja mam 1031 i nie widzialem nowszego do rev B. Jak ktos ma nowszy prosze o linka. I zamieszczajcie info na temat plyt ktore daja sie wypalac 4x lub tez na sposobie na wypalanie innych 4x.
|
Poniewaz nikt nie pofatygowal sie udzielic mi odpowiedzi metoda licznych prob i bledow znalazlem w koncu program ktory modyfikuje bios do tej nagrywarki tak ze zdejmuje calkowicie blokade regionow i co najwazniejsze poali wszystkie plyty 4x sprawdzilem to dziala program znajduje sie na rosyjskiej stronie ale jest gites.
http://lenni2004.narod.ru/index.html o to komentarze do programu http://forum.rpc-1.com/viewtopic.php...99f438429c61c3 |
metoda licznych prob i bledow znalazlem w koncu program ktory modyfikuje bios do tej nagrywarki tak ze zdejmuje calkowicie blokade regionow i co najwazniejsze poali wszystkie plyty 4x sprawdzilem to dziala program znajduje sie na rosyjskiej stronie ale jest gites. Program dziala nie z dos tylko na win xp.
http://lenni2004.narod.ru/index.html o to komentarze do programu http://forum.rpc-1.com/viewtopic.php...99f438429c61c3 |
Program ktory modyfikuje bios do tej nagrywarki tak ze zdejmuje calkowicie blokade regionow i co najwazniejsze pali wszystkie plyty 4x sprawdzilem to dziala program znajduje sie na rosyjskiej stronie ale jest gites. Dziala spod windowsa
aero brawa za postawe. Znalazłeś i napisałeś o tym po takim czasie mimoiż nikt tak na prawd cinie pomógł. Dzięki wielkie.
|
nono ładnie ładnie. ja miałem bios z jakiejś czeskiej strony to teżcześc sie odblokowało zaraz obadam.
|
ok UPDATE was succesfull i mam teraz bios x433.jeszce nie testowałem ale zaraz zakupie data store które omijałem bo mi x1 szły.
|
AREO rozwiazał za jednym zamachem wiele problemów ehehheheeh.POZDRO
|
nie wszystko złote co sie świeci.Nowy bios powduje przełaczenie sie nagrywarki tylko w PIO MODE wiec nie jest to tak fajne.Myślełem że po zmianie sie przestawiło ale nie można włączyć DMA.Niektórzy skarzyli sie na błądy w nagrywaniu myśle że to przez PIO gdy ktoś ma słabego procka to nawet wejscie w jakiśfolder powoduje bład w zapisie.Zauważyłem to jak nagrywałem CD-R.Przy paleniu DVD nie przygladąłem sie.Może to ja mam cośze spzretem ale wątpie.
|
To fakt ale i tak uwazam ze lepiej dziala ten sprzet z nowym biosem. Jezeli komus nie pasi moze zawsze wrocic do starego sprawdzalem mozna tyle ze trzeba to robic z dyskietki startowej i bios spod dosa (dostępny na firmware page). Jezeli chodzi o bledy w nagrywaniu niestety ten sprzet tak ma zle wypala niefirmowe plyty. Obecnie mam juz model wyzszy SDR 5272 i ten rowniez mam problemy z niektorymi niefirmowymi plytami ale to i tak niebo a ziemia. Jak bym mial kupowac jeszcze raz nigdy nie kupilbym Toshiba sdr 5112.
|
zgadza sie zgadza , poprostu stary bios pozwalał na 1x i dlatego gówno dobrze sie nagrywało a teraz jest freestyle
|
Problem z nagrywarka Toshiba.
Witam.mam do was pytanko odnosnie nagrywarki toshiba model Sd-R 5112 B, jesli ktos wie, bo kupilem ja okazyjnie i teraz zaluje i nie zaluje ??? zaluje bo jaka plyte bym nie wlozyl ona nie rozpoznaje predkosci i nagrywa predkoscia 1x, nie probowalem verbatima i tdk bo podobno te rozpoznaje, ale np esperanzy nie czai i tych tanszych takze nie...Czy jest jakis sposob by zaczela czytac wiecej rdzai nosnikow?? a moze jest padnieta??sam juz nie wiem :| A nie zaluje dlatego ze kupilem ja na gwarancji do listopada wiec jakby co musza mi ja naprawic w serwisie...pozdrawiam all i czekam na solidne wypowiedzi...
|
Moze wgraj jakis biosik nowy...?
|
nie bardzo wiem gdzie szukac i jak sie to wgrywa:( moze jakies male info?? pozdrawiam...
|
Ściągnij sobie z tej strony firmware i załaduj. Prawdopodobnie będzie to plik exe.
|
Tylko ostrożnie z flashowaniem. Napęd musi być sam na taśmie, jako master. Jak Ci padnie w czasie aktualizacji biosu to nie naprawisz tak łatwo, jak Litka. Serwis murowany.Wiem, bo sam tak miałem.
Pozdr. |
hm...podano kilka wersji i ktora tu wybrac...no niechcialbm zepsuc nagrywarki a chyba to moze sie tak stac co?? kurcze jaki dol z CDR nagrywareczka nigdy nie mialem problemu a tu masz pierwsza DVD i od razu taki zonk...:(:(:(
|
Pisałeś, że masz Sd-R 5112 B więc rev b. Ściągnij najnowszy bios do tej wersji i załaduj.
|
przepraszam ze zadaje duzo pytan zanim sproobuje zaladowac bios, ale wole sie upewnic:( Sciagnelem Only patch rev B, ale co to jest to (Rev B) / 1M32, 1M33 / 1N30 moze cos z tych trzeba zassac??dokladniej to jest caly zestaw:
Toshiba SD-R5112 - 1030, 1031, 1033 (Rev A) / 1031 (Rev B) / 1M32, 1M33 / 1N30 You can make your drive region free (RPC-1) by using one of these firmware (patch by Hijacker) Patched X033 RPC-1 (ONLY for drives with 10xx firmware) Rev A Patched X031 RPC-1 (ONLY for drives with 10xx firmware) Rev B Patched XM33 RPC-1 (ONLY for drives with 1Mxx firmware) Patched XN30 RPC-1 (ONLY for drives with 1Nxx firmware) To be installed correctly, a drive region code must be selected before using the patched firmware. RPC-2 Sciagnelem ten pogrubiony |
Moim zdaniem najnowszy oryginalny do Twojego napędu to 1N30.
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:21. |