Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jakie ksiazki fantasy polecacie ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jakie-ksiazki-fantasy-polecacie-29511/)

mallow 01.01.2004 21:28

Jakie ksiazki fantasy polecacie ?

no wlasnie .... Yahol polecil
Glen Cook - cykl "Czarna Kompania" 10 tomow (cudo)
Gene Wolf - cykl "Ksiegi Nowego Slonca" 5 tomow.
Bradley - Mgly Avalonu
Terry Prachet - Swiat Dysku Kosmicznokomiczne
Sapkowski - jednak cykl o Wiedzminie (jednak)

a co wy polecacie ... ?

Nol 02.01.2004 12:10

hehehe. Świat Dysku of cours. Tony śmiechu. :zeby:

Pedros 02.01.2004 14:01

Pewnie że Pratchett na początek
http://www.geocities.com/Area51/1777/books.html
a potem to już w dowolnej kolejności.;)

-Sid-The-Rat=> 02.01.2004 14:13

Pratchetem zarazilem swoje liceum :)

a z innych?
Dune... KONIECZNIE - choc mozesz tego nie trawic - to strasznie trudna wbrew pozorom ksiazka - no i czy ti jest fantasy?
skoro znalazl sie tam sapek to mozna tez cykl o egzorcyscie amatorze Jukubie Wedrowyczu - pana Pilipiuka - tez nie fantasy ale wczujesz sie w spiryt tej ksiazki i przestanie ci to pzeszkadzac :)
dowolne Neila Gaimana - mroczne - ale naprawde warto - ZWLASZCZA komiksy - Sandman (po polsku to chyba Pana Snu z niego zrobili)

woitas 02.01.2004 18:21

Lord Of The Rings - Władca Pierścieni
autora chyba nie musze podawac... :)

kraluk 02.01.2004 18:45

Harry Potter - 5 tomów ;)

onmagarol 03.01.2004 10:35

George R. R. Martin - Saga "Piesn Lodu i Ognia"
A. Ziemianski - "Achaja"

To z tych ktorymi ostatnio sie zachwycam

Pozdrawiam
O.

seoman 03.01.2004 11:44

Ursula K. Le Guin - cykl o Ziemiomorzu
Andre Norton - Świat Czarownic
Tad Williams - Smoczy Tron
Annie McCaffrey - Jeźdźcy Smoków (S.F.)

no i oczywiście Hobbit + Władca Pierscieni, a dla wytrwałych Silmarillion.

Tribunal 03.01.2004 13:45

Wiedżmin wszystkie 7 tomów
Diablo trzy tomy

mr_spock 05.01.2004 00:04

Ja polecam DUNE, choc to raczej nie fantasy. Niezly klimat i w sumie bardzo wciagajaca. Troche nudno robi sie przy 3tomie "Dzieci Diuny" ale tak dalego dochodza nieliczni (a to nawet nie polowa calego cyklu):)

Igloo 06.01.2004 12:55

fakt, DUNA tak od połowy zalatuje nudą ale dałem rade :)

para 06.01.2004 13:05

Ja polecam exposee Millera i program wyborczy SLD - czysta fantazja.

woitas 06.01.2004 14:44

a ja program Samoobrony i archiwalne (juz) wypowiedzi lidera A. L.

-Sid-The-Rat=> 06.01.2004 18:48

Cytat:

Napisany przez Igloo
fakt, DUNA tak od połowy zalatuje nudą ale dałem rade :)

ze co prosze? jak sie nie lubi polityki, intryg i myslenia na 10 plaszczyznach to faktycznie nie jest to ksiazka pasjonujaca - ale taki osobnik ni epowinien nigdy dostapic zaszczytu czytania diuny nr 1 - bo i tam to jest

tylko ze w diunie nr 1 jeszcze jest troche 'akcji' i jest na czym uwage zawisic

paja 11.02.2004 11:49

Uff wczoraj przeczytałem fajne opowiadanko i bardzo go wam polecam http://ilkazar.ath.cx/~narilvatar/taeghen/kazn.htm
Uczucie grozy towarzyszyło mi cały czas !!!! Naprawdę przeczytajcie bo warto!
http://ilkazar.ath.cx/~narilvatar/taeghen/kazn.htm

mirobanan1 11.02.2004 12:11

Ja polacem" Sirmalilion" sznownego pana Tolkiena i jego syna!No i..."Imperium Mrówek"

Alinoe 11.02.2004 12:59

miałem kiedyś w rękach bardzo interesujące dzieło... niestety tylko miałem bo zaraz mi zabrali a rzecz była o Śródziemiu Tolkienowskim a konkrenie o wydarzeniach opowiedzianych w Władcy pierścieni ale... z perspektywy tej złej strony - orków! Zapowiadało się świetnie ale tak na dobrą sprawę mogłem to tylko przejrzeć i tak nie pamiętam ani tytułu ani autora, wiec może ktos....

pozdro, Marcin

yahol 11.02.2004 15:53

Toz to Pierscien Mroku - Nika Perumowa! o ile pierwszy tom byl niezly (ale sie nie umywa do oryginalu) to nastepne juz jakos mi nie leza. Zatrzymalem sie na Adamant Henny 3 tom trylogii:) cz1-Ostrze Elfow, cz2 - czarna wlocznia.
Podtytul: swiat wladcy pierscieni 300 lat pozniej.

mr_spock 11.02.2004 16:01

Cytat:

Napisany przez Alinoe
miałem kiedyś w rękach bardzo interesujące dzieło... niestety tylko miałem bo zaraz mi zabrali a rzecz była o Śródziemiu Tolkienowskim a konkrenie o wydarzeniach opowiedzianych w Władcy pierścieni ale... z perspektywy tej złej strony - orków! Zapowiadało się świetnie ale tak na dobrą sprawę mogłem to tylko przejrzeć i tak nie pamiętam ani tytułu ani autora, wiec może ktos....

pozdro, Marcin

Slyszalem cos o tym, podobno niezla beka. Napisal to jakis rosjanin i przedstawil ta cala "zla strone" jako prenie dzialajacy, rozwijajacy sie system totalitarny z wodzem na czele - oczywiscie jawne nawiazanie do mateczki rosji :D
Wiecej szczegolwo nie znam, zaznaczam ze tylko slyszalem i przegladalem w markecie.

-Sid-The-Rat=> 11.02.2004 17:10

obejzyjcie sobie alternatywna wersje wladcy pierscieni - inne dialogi (zaje..!) inna muza [niesamowicie dobrana], generalnie ubaw po pachy

a z fantastyki - douglas adams

cana 11.02.2004 17:38

-Jacek Piekara cykl /na razie 2 tomowy/ o pokornym słudze kościoła i Świetego Oficjum :) czyli sługa boży i młot na czarownice
-Feliks W Kres wszystko, bo dobrze pisze
-A. Hałas między otchłania a morzem /jak to wreszcie wyjdzie bo już od dawna czekam na ciąg dalszy powiastek o żmiju ze Śp feniksa/
-K.E. Wagner caly cykl o Kane
-Gene Wolfe wszystko
-Roger Zelazny cykl amber i o dilvishu / a w sumie to wszystko co napisał SAM /
a banda sqrwysynów zwana czarną kompanią jest dobra :) / na tyle że mój niebieski potwór zwie się Duszka || / choć nierówna

a i może jak wyjdzie ( tylko kiedy) to opowiastki o aniołach Kossakowskiej bo pomysł jest boski i wykonanie też miłe, ale to aqrat nie jest czyste fantasy a jak ijuztakie miślingi zamieszczam to Nowosad /też drukował w feniksie/ tez fajnie daje a Pilipiuka to poza Jakubem aka egzorcysta amator alkoholik to jeszcze kuzynki i niezawodny Clive Barker

pozdro

Alinoe 11.02.2004 18:18

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
obejzyjcie sobie alternatywna wersje wladcy pierscieni - inne dialogi (zaje..!) inna muza [niesamowicie dobrana], generalnie ubaw po pachy

SID masz na myśli wersję rosyjskkojęzyczną?? widziałem i o mało nie pękłem!! nieżle się ktoś napracował ;) a tak na marginesie to słyszałem że ma powstać polska wersja - czy słyszałeś coś może??

pozdro, Marcin

-Sid-The-Rat=> 11.02.2004 18:24

tak, wersje rosyjska - poniewaz troche znam ten jezyk to pomagalem przy tlumaczeniach - przeboj akademikow warszawskich :D
sa juz dwie czesci - trzecia w drodze

woitas 12.02.2004 18:47

obecnie na topie hitem jest saga: "reforma finansów publicznych" ministra hausnera :P

raptor123 12.02.2004 19:57

Cytat:

Napisany przez Alinoe

pozdro, Marcin

Czyż nie chodzi o Ostatniego Władcę Pierścienia - Kiryła J. Yeskova

Pozdr :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:15.