![]() |
Jakie ksiazki fantasy polecacie ?
no wlasnie .... Yahol polecil
Glen Cook - cykl "Czarna Kompania" 10 tomow (cudo) Gene Wolf - cykl "Ksiegi Nowego Slonca" 5 tomow. Bradley - Mgly Avalonu Terry Prachet - Swiat Dysku Kosmicznokomiczne Sapkowski - jednak cykl o Wiedzminie (jednak) a co wy polecacie ... ? |
hehehe. Świat Dysku of cours. Tony śmiechu. :zeby:
|
Pewnie że Pratchett na początek
http://www.geocities.com/Area51/1777/books.html a potem to już w dowolnej kolejności.;) |
Pratchetem zarazilem swoje liceum :)
a z innych? Dune... KONIECZNIE - choc mozesz tego nie trawic - to strasznie trudna wbrew pozorom ksiazka - no i czy ti jest fantasy? skoro znalazl sie tam sapek to mozna tez cykl o egzorcyscie amatorze Jukubie Wedrowyczu - pana Pilipiuka - tez nie fantasy ale wczujesz sie w spiryt tej ksiazki i przestanie ci to pzeszkadzac :) dowolne Neila Gaimana - mroczne - ale naprawde warto - ZWLASZCZA komiksy - Sandman (po polsku to chyba Pana Snu z niego zrobili) |
Lord Of The Rings - Władca Pierścieni
autora chyba nie musze podawac... :) |
Harry Potter - 5 tomów ;)
|
George R. R. Martin - Saga "Piesn Lodu i Ognia"
A. Ziemianski - "Achaja" To z tych ktorymi ostatnio sie zachwycam Pozdrawiam O. |
Ursula K. Le Guin - cykl o Ziemiomorzu
Andre Norton - Świat Czarownic Tad Williams - Smoczy Tron Annie McCaffrey - Jeźdźcy Smoków (S.F.) no i oczywiście Hobbit + Władca Pierscieni, a dla wytrwałych Silmarillion. |
Wiedżmin wszystkie 7 tomów
Diablo trzy tomy |
Ja polecam DUNE, choc to raczej nie fantasy. Niezly klimat i w sumie bardzo wciagajaca. Troche nudno robi sie przy 3tomie "Dzieci Diuny" ale tak dalego dochodza nieliczni (a to nawet nie polowa calego cyklu):)
|
fakt, DUNA tak od połowy zalatuje nudą ale dałem rade :)
|
Ja polecam exposee Millera i program wyborczy SLD - czysta fantazja.
|
a ja program Samoobrony i archiwalne (juz) wypowiedzi lidera A. L.
|
Cytat:
tylko ze w diunie nr 1 jeszcze jest troche 'akcji' i jest na czym uwage zawisic |
Uff wczoraj przeczytałem fajne opowiadanko i bardzo go wam polecam http://ilkazar.ath.cx/~narilvatar/taeghen/kazn.htm
Uczucie grozy towarzyszyło mi cały czas !!!! Naprawdę przeczytajcie bo warto! http://ilkazar.ath.cx/~narilvatar/taeghen/kazn.htm |
Ja polacem" Sirmalilion" sznownego pana Tolkiena i jego syna!No i..."Imperium Mrówek"
|
miałem kiedyś w rękach bardzo interesujące dzieło... niestety tylko miałem bo zaraz mi zabrali a rzecz była o Śródziemiu Tolkienowskim a konkrenie o wydarzeniach opowiedzianych w Władcy pierścieni ale... z perspektywy tej złej strony - orków! Zapowiadało się świetnie ale tak na dobrą sprawę mogłem to tylko przejrzeć i tak nie pamiętam ani tytułu ani autora, wiec może ktos....
pozdro, Marcin |
Toz to Pierscien Mroku - Nika Perumowa! o ile pierwszy tom byl niezly (ale sie nie umywa do oryginalu) to nastepne juz jakos mi nie leza. Zatrzymalem sie na Adamant Henny 3 tom trylogii:) cz1-Ostrze Elfow, cz2 - czarna wlocznia.
Podtytul: swiat wladcy pierscieni 300 lat pozniej. |
Cytat:
Wiecej szczegolwo nie znam, zaznaczam ze tylko slyszalem i przegladalem w markecie. |
obejzyjcie sobie alternatywna wersje wladcy pierscieni - inne dialogi (zaje..!) inna muza [niesamowicie dobrana], generalnie ubaw po pachy
a z fantastyki - douglas adams |
-Jacek Piekara cykl /na razie 2 tomowy/ o pokornym słudze kościoła i Świetego Oficjum :) czyli sługa boży i młot na czarownice
-Feliks W Kres wszystko, bo dobrze pisze -A. Hałas między otchłania a morzem /jak to wreszcie wyjdzie bo już od dawna czekam na ciąg dalszy powiastek o żmiju ze Śp feniksa/ -K.E. Wagner caly cykl o Kane -Gene Wolfe wszystko -Roger Zelazny cykl amber i o dilvishu / a w sumie to wszystko co napisał SAM / a banda sqrwysynów zwana czarną kompanią jest dobra :) / na tyle że mój niebieski potwór zwie się Duszka || / choć nierówna a i może jak wyjdzie ( tylko kiedy) to opowiastki o aniołach Kossakowskiej bo pomysł jest boski i wykonanie też miłe, ale to aqrat nie jest czyste fantasy a jak ijuztakie miślingi zamieszczam to Nowosad /też drukował w feniksie/ tez fajnie daje a Pilipiuka to poza Jakubem aka egzorcysta amator alkoholik to jeszcze kuzynki i niezawodny Clive Barker pozdro |
Cytat:
SID masz na myśli wersję rosyjskkojęzyczną?? widziałem i o mało nie pękłem!! nieżle się ktoś napracował ;) a tak na marginesie to słyszałem że ma powstać polska wersja - czy słyszałeś coś może?? pozdro, Marcin |
tak, wersje rosyjska - poniewaz troche znam ten jezyk to pomagalem przy tlumaczeniach - przeboj akademikow warszawskich :D
sa juz dwie czesci - trzecia w drodze |
obecnie na topie hitem jest saga: "reforma finansów publicznych" ministra hausnera :P
|
Cytat:
Pozdr :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:15. |