![]() |
to wychodzimy !!!!
|
Kolego - czytaj to co się pisze zanim się wtrącisz ze słusznymi skąd inąd uwagami ale, kolega jelon111, który zainicjował ten wątek wypowiedział się cytuję:
"chodzi mi o plytke ktora moze pomiescic 9,7 gb danych. nie wiem czy jest jednostronna czy dwustronna czy dwuwartwowa czy jednowarstwowa. poprostu chce cale filmy nagrywac ktore zawieraja ponad 4,7 gb a nie bawic sie w jakies dzielenie filmu na dwie plyty, czy usuwanie jakis dodatkow, itp." - więc pewnie się zgodzisz, że tak się nie da... Prawdą jest też to, że jak wywalisz z płyty wszystko co niepotrzebne, to ze 20% filmów mieści się na dysku 4,7G bez żadnych dodatkowych kompresji i prawdą jest to co piszesz o kompresji - zresztą nikt tu nie mówił, że jest inaczej, a moja wcześniejsza żartobliwa uwaga wzięła się stąd, że jeżeli całą zawartość płyty, która ma z 7G skompresujemy do 4,7G to różnica będzie zawsze... Zresztą ja też tak zawsze kompresuję filmy - wywalam wszystko i dobrym kompresorem mpeg kompresuję sam film - i prędkości bitowe zazwyczaj oscyluja ponad 4000kbps i rzeczywiście różnicy na telewizorze zwyczajnie nie widać - to wszystko prawda, tylko pytanie było zadane o co innego... To się nazywa chyba bierny analfabetyzm... ale przy odrobinie dobrej woli można z tego wyjść... |
wiec tak jak kolega 1stwasp napisal w wiekszosci na plytkach dvd 7.5gb sa roznego typu dodatki a sam film rzadko przekracza 5 gb wiec lekkie skapresowanie i masz film na jednej plytcce dvd , a roznica z orginalem jest taka niewielka ze zwykly smiertelnik tego nawet nie zauwarzy ! nawet na tv 50'
wiec no problema !!! |
Cytat:
|
Cytat:
Po 2: mnie to śmieszy :) Jak chcesz nagrać dane dwa razy większe niż płyta ma pojemność?? No bez jaj. 4,7GB nagrasz na 7,5GB i nawet jeszcze Ci miejsce zostanie. To tak jak byś chciał nagrać na sykietke 1,44 MB film z płytki 700MB. To samo sobie się przeczy-7,5GB na płyte 4,7GB :blee: Po 3: chyba, że jest mowa o jakiejś kompresji, a o tym nie mam pojęcia. Pozdro for @ll! |
Kolego Fafer, długo się zastanawiałem, czy Ci w ogóle odpowiedzieć, ale w trosce o poziom forum zadam sobie ten tród..., otóż to co napisałeś jest Twoim SUBIEKTYWNYM spostrzeżeniem i "Do twojej i tobie podobnym wiadomości" dodam, że może z 20 do 30% filmów po wyrzuceniu zbednych rzeczy wchodzi na dyski 4,35G bez dodatkowej obróbki obrazu.
No chyba, że "Ty i tobie podobni" jako zbędny dodatek uważają również obraz filmu - wtedy zgodzę się z Tobą w całej rozciągłości... |
i co tu duzo mowic , jak ktos i tak wie lepiej !
|
Sorry 1stwasp ale wygladasz na całkowitego nowicjusza który wypowiada sie w temecie którego nie zna.
Do twojej i tobie podobnym wiadomości, 90% filmów nie przekracza wielkości 4,3 GB reszta to menu, dodatki, inne jezyki itp. |
A ja zapraszam kolegę do okulisty... :):):)
|
Andreas
Ludzie co wy tytaj mowicie o jakis nagrywarkach dual itd... 9 coś tam giga można na dzień dzisiajszy skopiowac bez straty na jakosci (ewentualnie 10 %) to jest bardzo malo, jak nei mniej. Zapraszam do zassania 2 programow z netu :
InterVideo DVDCopy i AnyDVD milej zabawy :) Oczywiscie wszystko w celach edukacyjnych. ps.... ściągnijcie sobie najnowsze wersje programowe. pozdrawiam |
Ja "sciskam" DVDShrinkiem i efekty za super... w wiekszosi wywalam dodatki - na co mi one... zostawiam jedna/dwie sciezki dzwiekowe i napisy... Dodatki i tak zadko ogladm... a bez nich czesto film kompresuje do 80-90% - co daje swietne efekty... Po kompresji filmu 68% tez nie bylo zle...
|
Cytat:
latet |
http://www.pioneer-eur.com/eur/compa...vdr_dual_layer
W formacie -R spodziewana jest bardzo wysoka zgodność z czytnikami stacjonarnymi DVD, gorzej jest z +R, ale za to konsorcjum + ma już gotowy format dual_layer +RW a -RW dual wciąż nie ma... A co do kupna to wydaje mi się że najwcześniej być może będzie sens to kupić pod koniec tego roku - właśnie jak już będzie wiadomo jaka naprawdę jest zgodność i jak ceny spadną do jakiś sensownych (na początku na pewno będzie drogo...) |
Zobaczymy który odtwarzacz stacjonarny odtworzy takie płyty :)
|
w pierwszym kwartale beda i co z tego - koszt plyty pewnie z 30-40 zl a nagrywarka - hohoho.Dopiero po wakacjach bedzie sie oplacalo to kupic i potem plyty.Ale DVD-5 beda jeszcze tansze :) :P
|
Obrabiając - czemu nie, używając DVDShrinka robisz kopię wszystkiego do 4,7GB, ale z kiepską jakością zazwyczaj...
|
Zorg da rade nagrac film na przykład 7,5 gb na plyte 4,7gb ?? Jesli tak to prosze o jakies info w tej sprawie. Dzieki.
|
Z tego co zrozumiałem kolega jelon111 nie chce się w nic bawić nagrać płytę 1:1 nawet tą powyżej 4,7G a tego to się na razie zrobić nie da... prawda?
|
przepraszam bo nie rozumiem ! co sie nie da !
nagrac filmu 7.5gb na plyte 4,7gb ?-- dlaczego ? a co tu wszyscy robia ? ogladaja zdjecia swoich nagrywarek i sie kluca ktora ladniejsza ? LOL |
aha aha. dzieki za info. Pozdrawiam
|
No to w tej chwili tak się nie da :)
W pierwszym kwartale tego roku mają się pojawić nagrywarki dual-layer no i być może nośniki, tak więc będziesz musiał jeszcze jakiś czas poczekać... |
chodzi mi o plytke ktora moze pomiescic 9,7 gb danych. nie wiem czy jest jednostronna czy dwustronna czy dwuwartwowa czy jednowarstwowa. poprostu chce cale filmy nagrywac ktore zawieraja ponad 4,7 gb a nie bawic sie w jakies dzielenie filmu na dwie plyty, czy usuwanie jakis dodatkow, itp.
|
Może i są - przy okazji ciekawe gdzie..., tylko czym je nagrasz... z tego punktu widzenia są całkowicie bezużyteczne...
|
Cytat:
|
Tak, są takie płytki - i są to jednowarstwowe dwustronne - bo o takich chyba piszesz... i na takich płytkach DVD nagrywa się tak jak na każdych innych...
|
Plyta 9,7 gb
Czy ktos juz nagrywal filmy na tych plytkach??
Czy da sie nagrywac te plytki na kazdych nagrywarkach czy sa jakies wymagania?? Prosze o info. Pozdrawiam. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:08. |