Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jesteśmy już w Europie, ale chyba nie do końca. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jestesmy-juz-europie-ale-chyba-nie-konca-29682/)

para 06.01.2004 09:32

Jesteśmy już w Europie, ale chyba nie do końca.

Ubodzy walczą z ptakami o okruszki

Tego jeszcze nie było! Łódzcy ubodzy i bezdomni, by przeżyć siarczyste mrozy, wybierają chleb, kawałki słoniny i nasiona nawet z karmników dla ptaków! 30-złotowe zasiłki z opieki społecznej nie wystarczają na życie. Walkę o przetrwanie przegrywają ptaki.

W parku im. biskupa Klepacza bezdomny przegonił wróble objadające się w stojącym przy ulicy karmniku, a potem wygarnął z niego okruchy chleba i skwarki. Garść wrzucił do jednej z reklamówek wypełnionych pustymi puszkami po piwie. Resztę zjadł na miejscu.

Zapalił papierosa po ptasim posiłku, ruszył przed sklep przy al. Politechniki, gdzie prosił przechodniów o 10 groszy... na piwo.

W centrum Łodzi, przy ul. Nawrot 20, jest kilka dobrze zaopatrzonych sklepów i duża cukiernia. Odpadków tu nie brakuje. Przed stojącymi obok puszkami na śmieci wciąż przewijają się głodni.

***8211; Od świtu do wieczora puszki przegląda co najmniej kilkanaście osób ***8211; opowiada właścicielka jednego z pobliskich sklepów. ***8211; Niektórzy nie wstydzą się i co wyciągną, jedzą na miejscu. Ptaki też zaglądają, ale dla nich nic już nie ma.

Małgorzata Graczyk z Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej przyznaje, że sytuacja jest trudna.

***8211; Najbiedniejsi niewiele dostają. W zeszłym roku wypłaciliśmy 11 tysięcy minimalnych zasiłków, po 30***8211;40 złotych miesięcznie ***8211; mówi Graczyk.

W Łodzi pomocą społeczną jest objętych ponad 30 tysięcy mieszkańców.

Pawel_k 06.01.2004 09:36

kolejny sukces rzadu Milera :blee:

Igloo 06.01.2004 09:47

raczej długotrwała polityka wszystkich rządów w 3RP, nakraść ile się da bo juz nas potem nie wybiorą

CIAPEK 06.01.2004 09:56

po 1. no ciężko przeżyć za 30-40 zł mies.
po 2. no żal mi bezdomnych
po 3. ptaki nie mają nic do powiedzenia i to jest smutne, niech się bezdomni odwalą od jedzenia ptaków bo ptaki nawet nie mają 5 zł miesięcznie
po 4. bezdomni mogliby się zająć czymś innym a nie podjadaniem pokarmu dla ptaków.
po 5. ptaków też mi żal
po 6. jestem obiektywny
po 7. pozdrawiam :) (ptaki i bezdomnych)

nimal 06.01.2004 10:43

polish sitcom
jakby "ptaki" byly krecone w polsce to one by byly ofiarami
a tak na powaznie to mlodzi i wyksztalceni nie maja pracy, co dopiero mowic o pokoleniu starszym...

andrzejj9 06.01.2004 10:45

Mam wrazenie, ze to po prostu od tak wymyslona sobie historyjka. Zreszta ktos, kto najpierw niby wybiera orkuszki chleba, zeby je zjesc, bo nie ma pieniedzy na caly bochenek, a potem zapala papierosa, ktore przeciez nie sa tanie (cen nie znam, ale jedna paczka to na pewno kilka ladnych bochenkow chleba, nie spominajac o bulkach). Nie zmienia to jednak faktu, ze naprawde wspolczuje ludziom, ktorych trudna (moze lepiej napisac beznadziejna) sytuacja zyciowa zmusza do zebrania o kazdy grosz. Pierwszy komentarz (kolejny zreszta tez) dobrze to oddaje - kolejny sukces rzadu.

Ciekawe, czy ktokolwiek z tamtego towarzystwa kiedykolwiek szczerze zastanowil sie nad tym, jaka jest sytuacja ludzi najubozszych i jak ewentualnie moznaby im naprawde pomoc... Watpie, ale mam nadzieje, ze sie myle...

nimal 06.01.2004 10:58

przede wszystkim nie wolno dawac zasilkow tylko zapewnic im jakas prace, ale na to potrzebne sa pieniadze w budrzecie miasta... bledne kolo... zdaje sie ze te pieniadze wyplywaja szerokim strumieniem na priv konta ludzi ze stolkow

Ormianin 06.01.2004 11:30

Cytat:

Napisany przez nimal
przede wszystkim nie wolno dawac zasilkow tylko zapewnic im jakas prace, ale na to potrzebne sa pieniadze w budrzecie miasta... bledne kolo... zdaje sie ze te pieniadze wyplywaja szerokim strumieniem na priv konta ludzi ze stolkow

Tak jest... natomiast ten artykul przedstawia zapewne ludzi patologicznych, skoro zbieraja na piwo... takich i ja widuje

pozdrawiam:)

CIAPEK 06.01.2004 12:10

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Tak jest... natomiast ten artykul przedstawia zapewne ludzi patologicznych, skoro zbieraja na piwo... takich i ja widuje(...)

taak dokładnie i tak samo zapewne te 40 zł z ich budżetu jest przeznaczane na "faze" a nie na środki do życia.

Loczek 06.01.2004 19:31

Macie racje powinni dać im prace a nie pieniądze do ręki, widomo że taki człowiek pójdzie wypić bo co innego ma zrobić za 40 zł. Starczy mu na 30 bochenków chleba. I co cały miesiąc na chlebie przecież można się przewalić od tego a czym popić. Oj porobiło się niedobrze. szkoda takich ludzi. Ciapek ma opis który odpowiada temu problemowi i pokrewnym tematom.

brzuszki 06.01.2004 20:11

Niech głodni zjedzą bezdomnych - i będzie po problemie. ;)

a poza tym - na ogół nie daje się /z opieki/ pieniędzy,ino bony na żarcie w konkretnym miejscu,których nie da sie spieniężyć.
A w mojej wsi pewna wielodzietna rodzina,żyjąca nota bena z zasiłków na kolejne dzieci /juz 8/ dostała pieniadze z opieki na remont dachu.Przepili.Jak dach zaczął się walić,zwieziono im cegły i cement na remont - sprzedali i przepili.
Pewien mój kolega w centrum Katowic jest jedynym pracujacym na swojej uliczce.
Bezrobotni beneficjanci wszelkich zapomóg i inne "osoby społecznej troski" mają przed sklepem swój krzaczek- wielce o tej porze roku śmieszny,bo zamiast liści ma teraz plastikowe kubeczki,codziennie używane.
...ebać Millera i jego cumpli,ale opinie z murku wokół rzeczonego krzeczka,to jest dopiero uczta politologiczno-socjologiczo-społeczna.

Tak więc - sprawne społeczeństwo ma obowiązek opiekować się tymi,którzy z różnych powodów nie potrafia sami zadbać o swój los, ale TĘPIĆ curwa cwaniaków,nierobów i inne społeczne pomyje,których ilość w tym kraju i pobłażanie dla nich jest przerażająca.
Wszystko się wszystkim należy,a że nie ma -państwo winne.Owszem -państwo winne wielu rzeczom,ale gnuśność,lenistwo i ogólne rozmemłanie to objawy gnicia kazdego społeczeństwa,też niemieckiego,czy amerykańskiego.U nas jednak kuracje są paranoiczne - promuje się dziecioróbstwo /zasiłki na kolejne dzieci - w przyszłości również ofermy społecznej troski/,zasiłki dla bezrobotnych
bez względu na stan majatkowy zasiłkowanego,zasilanie budżetu państwa pieniędzmi z akcyzy na alkohol - mimo ponoszonych niematerialnych kosztów społecznych,i jeszcze.i jeszcze -nie ma konca
Jesli dodam,że opieka społeczna trafia do potrzebujacych w połowie niecelnie -to obraz będzie miej więcej komletny.
Ruja,poróbstwo i jeszce do tego Miller z Kwachem - HORROR!!!

kraluk 06.01.2004 20:14

Tragicznie dzieje się w Polsce... :(

pawelblu 06.01.2004 21:22

Cytat:

Napisany przez brzuszki
...
Ruja,poróbstwo i jeszce do tego Miller z Kwachem - HORROR!!!

Ciekawy txt ogolnie (caly), ale ja mimo swojej wrazliwosci jakos sie juz przyzwyczailem... taaa straszny ze mnie dran i nie dbam o swoj kraj ;p

Powiem nawet wiecej - jestem optymista bo juz gorzej w tym kaju byc nie moze,
a jak spoleczentwo przezylo jakos to co sie teraz dzieje to przezyje wszystko *

* no chyba ze duet miller - kwach zmieni sie w giertych - lepper (wtedy moze byc gorzej)

brzuszki 06.01.2004 22:09

[QUOTE=pawelblu]
a jak spoleczentwo przezylo jakos to co sie teraz dzieje to przezyje wszystko OTE]

******yć społeczeństwo,które wybrało sobie Kwacha na prezydenta,a SLD na rząd.Chceta to mata.
Na co zasługuje Twój najlepszy przyjaciel uciekając z twoją kobietą?
Na te kobietę. :D
Parchaty urok demokracji - te menty o których piszę powyżej mają czynne prawo wyborcze -hihihihihihihihi

pawelblu 06.01.2004 23:17

Cytat:

Napisany przez brzuszki
******yć społeczeństwo,które wybrało sobie Kwacha na prezydenta,a SLD na rząd.Chceta to mata.
Na co zasługuje Twój najlepszy przyjaciel uciekając z twoją kobietą?
Na te kobietę. :D
Parchaty urok demokracji - te menty o których piszę powyżej mają czynne prawo wyborcze -hihihihihihihihi

Znowu sporo madrego, ale jednak na kazda partie z ostatnich wyborow mozna powiedziec sporo zlego (choc rzeczywiscie SLD to bym raczej z dwojga zlego nie wybral).
Parchaty urok demokracji - zgadza sie, tylko trzeba w koncu powolac sejm ktory zrobi tyle, ze zmieni konstytucje ktora da jednostce wieksze uprawnienia i obarczy ja konkretna odpowiedzialnoscia za stan jaki po sobie pozostawi, a potem taki sejm uchwali swoje samorozwiazanie. Tylko najpierw trzeba znalezc 460 altruistow, ktorzy beda chcieli bezinteresownie zrobic cos dla kraju i 1 altruiste, ktory bedzie mial chec i duzo samozaparcia zeby ten burdel odkrecic a na sam koniec jeszcze zeby mogl spojrzec w lustro i powiedziec - jestem dumny z tego co zrobilem i bez wstydu moge przejsc sie ulica bo wiem ze dobrze spelnilem swoj obowiazek. (no przy okazji niech jakies wyksztalcenie ten czlowiek tez ma, a nie podstawowe jak co po niektorzy poslowie)

Ormianin 07.01.2004 11:24

Cytat:

Napisany przez brzuszki
Niech głodni zjedzą bezdomnych - i będzie po problemie. ;)

a poza tym - na ogół nie daje się /z opieki/ pieniędzy,ino bony na żarcie w konkretnym miejscu,których nie da sie spieniężyć.
A w mojej wsi pewna wielodzietna rodzina,żyjąca nota bena z zasiłków na kolejne dzieci /juz 8/ dostała pieniadze z opieki na remont dachu.Przepili.Jak dach zaczął się walić,zwieziono im cegły i cement na remont - sprzedali i przepili.
Pewien mój kolega w centrum Katowic jest jedynym pracujacym na swojej uliczce.
Bezrobotni beneficjanci wszelkich zapomóg i inne "osoby społecznej troski" mają przed sklepem swój krzaczek- wielce o tej porze roku śmieszny,bo zamiast liści ma teraz plastikowe kubeczki,codziennie używane.
...ebać Millera i jego cumpli,ale opinie z murku wokół rzeczonego krzeczka,to jest dopiero uczta politologiczno-socjologiczo-społeczna.

To jest nieszczesne dziedzictwo komunizmu - zasiane w umyslach ziarno ze
"skoro jestem, to mi sie nalezy".
Brutalne to ale prawdziwe: niech sobie zyja jak chca, im predzej zapija
sie na smierc tym lepiej dla Polski.
Powinno sie im kupowac wodke na koszt podatnika.

Ormianin 07.01.2004 11:28

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Ciekawy txt ogolnie (caly), ale ja mimo swojej wrazliwosci jakos sie juz przyzwyczailem... taaa straszny ze mnie dran i nie dbam o swoj kraj ;p

Powiem nawet wiecej - jestem optymista bo juz gorzej w tym kaju byc nie moze,
a jak spoleczentwo przezylo jakos to co sie teraz dzieje to przezyje wszystko *

* no chyba ze duet miller - kwach zmieni sie w giertych - lepper (wtedy moze byc gorzej)

banialuki!

Ile miales lat w 1981 roku? Nie chodzi mi o stan wojenny tylko o to co
bylo przedtem.
Puste sklepy moze i byly po czesci wynikiem planowego dzialania komuny, ale tu strajk, tam akcja protestacyjna, nigdzie nie pracowano, a takiej ilosci pijakow na ulicach to ja w zyciu nigdzie nie widzialem. Z RFN specjalnie
przyjezdzaly wycieczki aby ogladac to zjawisko. Wodki w sklepach zobaczyc nie bylo mozna - chyba ze w Pewexie, ale w kazdej bramie - ile chciales; jak sie bales bram to wystarczylo pojsc na postoj taksowek. Tam bylo nawet
lepiej bo byl wybor, za to ceny wyzsze. Pamietam nawet ceny: pol litra w
sklepie: 150 zl, tyle ze nigdy nie bylo, w bramie dolara (300 zl), u taksowkarza za Kosciuszke (500 zl). Miesieczne pensje byly wtedy okolo 4000 (wliczywszy walesowke, czy Ty w ogole wiesz co to bylo?)
W kazdym razie widok byl osobliwy: nie bylo 100 metrow chodnika aby nie
bylo na nim pijaka. Caly kraj pijany, nikt nie pracuje bo jesli ktos nie pil to dlatego ze strajkowal a jesli nie strajkowal to stal w kolejce za czymkolwiek. A pomiedzy tym stonka ziemniaczana. Tyle bylo tego ze chodzilo sie po stonce. W ogrodkach dzialkowych wszystko zezarla. Ciekawe ze nie uskarzano sie na stonke na wsi. Najpewniej lapaly stonke kolchozowe dzieci w Kazachstanie i na Ukrainie a potem ktos ja wypuszczal w centrach miast dla wytworzenia
odpowiedniej psychozy.

Dued Miller - Kwach zmieni sie w giertych - lepper
Moze sie wydarzyc ze jeden zostalby prezydentem a drugi premierem ale tandemu a la Miller-Kwach z nich nie bedzie, tylko raczej cos bardziej
podobnego sytuacji Walesa-Oleksy (gdyby Giertych byl prezydentem), albo
kopia sytuacji z Litwy z Lepperem w roli Paksasa. Juz by mu tam Giertych nie darowal.

Na tym tle mam taka refleksje: dzis - kto wie kim byl Ernst Thaelmann?
Podczas kryzysu gospodarczego w Niemczech rosly w sile sily radykalne -
nie tylko faszysci z Hitlerem (uzyskali 30% glosow) ale takze - komunisci z Thaelmannem (uzyskali 15%). Jednak w komunistach upatrywano agenture Stalina, i przy oslabieniu demokratycznego centrum koalicja z komunistami nie
wchodzila w gre (pomimo ze ilosc glosow ktore mieli komunisci plus partii demokratycznego centrum, wystarczalaby aby nie dopuscic Hitlera do wladzy).
Co z tego wyniklo, wszyscy wiemy. Co do samego Thaelmanna, Hitler szybko sie go pozbyl, juz w 1933 wysylajac go do Buchenwaldu. Tam byl wieziony az do sierpnia 1944, kiedy to po zamachu na Hitlera postanowiono wymordowac
wszelkich opozycjonistow ktorych do tego czasu przetrzymywano w obozach.
Wejdziemy do Unii, dostaniemy po dupie i - kto wie? Wcale nie mozna
wykluczyc ze sfrustrowany narod da 30% glosow Giertychowi i 15% Lepperowi. Szczegolnie pokrzywdzone przez historie beda tereny wojewodztw Opolskiego,
Dolnoslaskiego, Lubuskiego, Zachodniopomorskiego i Warminsko-Mazurskiego, bo tam kolo historii zamknie pelny obieg - po 72 latach.
NB. co do Gertycha, moze to przesada z tym porownaniem do Hitlera, za to
porownanie Leppera z Thaelmannem wydaje sie dosyc trafione: Thaelmann byl taki rozrabiaka: zdezerterowal z armii, byl czlonkiem Kominternu,
podrozowal czesto do Moskwy, od 1920 roku byl poslem do Reichstagu, organizowal nielegalne strajki, manifestacje, niszczenie mienia publicznego i prywatnego, za co sprawy sadowe byly zawieszane bo jako posla chronil go
immunitet; wg. owczesnego prawa sprawy sadowe czekaly na zakonczenie
kadencji tylko ze Thaelmann byl ciagle wybierany od nowa.

nimal 07.01.2004 12:00

coz - analogia mocna, choc az tak dalekiej to bym sie wystrzegal
fakty sie zgadzaja - ugrupowania wywrotowe rozna nam sile,jedyne pocieszajace jest to ze centom takze
glupota polskich wyborcow jednak jest nieskonczna (co wybory jestem o tym bardziej przekonany) wiec co to bedzie?
jeszcze rok temu media kreowaly nam narodziny nowego potwora w politycznym swiecie,teraz jakby temat ucichl
GW ewoluuje gdzies w kierunku Faktu, media publiczne bardziej interesuja sie autokreacja... paranoja

pawelblu 07.01.2004 16:13

Cytat:

Napisany przez Ormianin
banialuki!

Ile miales lat w 1981 roku? Nie chodzi mi o stan wojenny tylko o to co
bylo przedtem.
Puste sklepy moze i byly po czesci wynikiem planowego dzialania komuny, ale tu strajk, tam akcja protestacyjna, nigdzie nie pracowano, a takiej ilosci pijakow na ulicach to ja w zyciu nigdzie nie widzialem. Z RFN specjalnie
przyjezdzaly wycieczki aby ogladac to zjawisko...

Hm a co ma piernik do wiatraka ?? To ze w Polsce byly puste sklepy i wszyscy pijani nie znaczy ze bedzie tak dalej - wszystko sie zmienia ... alkohol coraz wiecej ludzi uwaza za mniej cacy, a sklepy raczej sie rozrastaja niz kurcza.
W 1981 mnie jeszcze nie bylo i jakos z tego powodu nie czuje sie ulomny. Wystarczy poste rozumowanie przyczynowo skutkowe i mozna okreslic pewne kierunki spoleczno-gospodarcze, a nie przez znajdowanie analogi w PRL ktore pasuja do dzisiejszej sytucji raczej marnie (czyt - puste sklepy, ludzie pijani w zastraszajacych ilosciach).

Ja nadal jestem optymista i jak nie bedzie w tym kraju jakiegos wyjatkowego zlego wydarzenia (typu zwyciestwo lepper + giertych), to sobie poradzimy.

Zreszta czy nie lepiej odejsc jest od naszej polskiej natury narzekania i przejsc do natury wesolego kreatywizmu, nawet jak ma sie nie ciekawa sytuacje. Czlowiekowi do osiagniecia sukcesu (no troche to wzgledne pojecie, ale przyjmijmy je za zaspokojenie elementarnych i jakis dodatkowych standartowych potrzeb) potrzeba przede wszystkim CHECI - a tego u nas jak na lekarstwo.

Poza tym, to tylko ograniczone ok. 120 latami zycie - nie jakas perfidna wieczosc. Trzeba to zrozumiec i sie nie przejmowac.

andrzejj9 07.01.2004 16:24

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Zreszta czy nie lepiej odejsc jest od naszej polskiej natury narzekania i przejsc do natury wesolego kreatywizmu, nawet jak ma sie nie ciekawa sytuacje. Czlowiekowi do osiagniecia sukcesu (no troche to wzgledne pojecie, ale przyjmijmy je za zaspokojenie elementarnych i jakis dodatkowych standartowych potrzeb) potrzeba przede wszystkim CHECI - a tego u nas jak na lekarstwo.

Zgadzam sie w wypowiedzia, zwlaszcza ten fragment mi sie podoba. Jednak poki co cos takiego jest w Polsce nierealne. Popatrz na twarze ludzi wokol siebie, przygladaj sie ludziom przez caly dzien, a naliczysz (jak dobrze pojdzie) kilka pojedynczych osob, w ktorych widac odrobine optymizmu wobec zycia. Polacy sa niezwykle pesymistyczni i negatywnie do zycia nastawieni. Niby jest to uzasadnione trudna sytuacja w kraju, ale nie jest trudno byc optymista, kiedy wszystko wokol dobrze sie uklada. O wiele trudniej, kiedy chwilowo zycie stawia przed nami spore wymagania.

Optymizmu i entuzjazmu mozna sie nauczyc. Ale nie jest to latwe, a wsrod Polakow nie znajdziesz wielu osob, ktore chcialyby chociaz sprobowac. Latwiej jest sie martwic i uzalac nad soba.

Jesli jednak entuzjazm sie pojawi, i pojawia sie tym samym checi - bedzie lepiej. Pytanie tylko kiedy?

brzuszki 07.01.2004 23:01

[QUOTE=andrzejj9 bedzie lepiej. Pytanie tylko kiedy?[/QUOTE]

lepiej już było - za Gierka ^_^
woodoo -Żytnia za 80 zł,Dodoni za 20,50 i polskie -świetne wtedy Marlboro po 18 zet i jechane ;)

Ormianin 08.01.2004 10:21

Cytat:

Napisany przez brzuszki
lepiej już było - za Gierka ^_^
woodoo -Żytnia za 80 zł,Dodoni za 20,50 i polskie -świetne wtedy Marlboro po 18 zet i jechane ;)

W pewnym sensie tak bylo. Nie mam na mysli wodki i papierosow, choc to
oczywiscie tez bylo, ale czasy Gierka to byla jakas taka stabilizacja. Problemem i grzechem tej epoki byl brak nadziei. Tak sie jakos dzialo ze nic od czlowieka nie zalezalo. Mogles flaki z siebie wypruwac a talon na malucha dostal
pijak i obibok, bo on przepracowal 20 lat a ty tylko 8. Albo paszportu
nie dostales bo zlosliwy sasiad doniosl ze sluchasz Radia Wolna Europa, choc Ty nigdy tego nie robiles. Przychodzily wakacje, to urlop byl nie tam gdzie chciales tylko tam gdzie twoj zaklad pracy dostal miejsca. W sumie epoka gierkowska
byla chyba najczystszym przejawem komunizmu w sensie tego co napisali
Marks, Engels i Lenin. Rzady Bieruta, choc komunistyczne, byly naprawde rzadami terroru - nam sie komunizm kojarzy z takim terrorem ale "klasycy" komunizmu bynajmniej takiego terroru nie propaguja. Okres Gomulki byl czyms przejsciowym pomiedzy Bierutem a Gierkiem. Natomiast rzady Jaruzela to okres upadku systemu pod haslem "wladza sie wyzywi". Tzn. komunizm dalej mial obowiazywac w kregu wladzy, a dla ludzi zamordyzm i niech sobie radza
jak moga, nawet handlujac pokatnie sprowadzonymi ciuchami z Turcji.
Nie wiem czy to znasz, ale w schylkowym okresie Gierka przedszkolaki na
pytanie "kim chcialbys byc?" odpowiadaly "emerytem". System byl jak gdyby stworzony dla emerytow: nie musieli pracowac, mogli odchodzic na emerytury wczesniejsze, a wiec stosunkowo mlodo i jeszcze w dobrym zdrowiu, korzystali z rozlicznych przywilejow i byli holubieni i kochani przez rodziny dla ktorych zalatwiali sprawy po kolejkach, zreszta to bylo osobliwe bo jak stal gdzies ogonek to na ogol dwa: z lewej emerytow a z prawej ludzi normalnych. Emeryci obslugiwani poza kolejnoscia zalatwiali wszystko, a ty czlowieku chodz do pracy, zajmuj sie dziecmi a jak masz sprawe to stoj w ogonie i przygladaaj sie jak niepracujacy emeryci zalatwiaja to samo poza kolejnoscia, a gdy przyjdzie twoja kolej zamkna ci okienko przed nosem bo koniec urzedowania... nie pamietasz tego Brzuszki?

Ormianin 08.01.2004 10:23

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Optymizmu i entuzjazmu mozna sie nauczyc.

Entuzjazmu -tak, optymizm jednak musi powstac jako suma doswiadczen z wlasnego okresu dorastania. Liczy sie w tym najbardziej okres miedzy 12 a 30 rokiem zycia. Tymczasem u nas w Polsce tak zycie funkcjonuje ze przed 30-tka nie pozwala sie ludziom stanac na wlasnych nogach - co jest na zachodzie raczej powszechne. Pilnuja tego u nas nie tyle zarzadzenia czy system, co tradycja. Owszem, w ostatnich 10 latach cos sie zaczelo zmieniac, ale na razie to obejmuje tylko wyjatki. Jak masz wszechobecne przekonanie ze "gowno znacze", "gowno moge", to buduj na tym optymizm i entuzjazm.

andrzejj9 08.01.2004 20:45

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Jak masz wszechobecne przekonanie ze "gowno znacze", "gowno moge", to buduj na tym optymizm i entuzjazm.

W takim razie trzeba zaczac od zmiany przekonania.

Przykro mi, ale bede bronil opinii, ze optymizmu mozna sie nauczyc i ze optymista mozna byc bez wzgledu na sytuacje. Nie jest zreszta trudno patrzec na swiat optymistycznie, kiedy wszystko uklada sie po naszej mysli. Trudniej dostrzec te pozytywne strony, kiedy wszystko wydaje sie walic. Ale mozna, a kiedy sie tego nauczyc, okaze sie, ze swiat wcale nie jest taki zly :)

brzuszki 08.01.2004 20:53

Cytat:

Napisany przez Ormianin
nie pamietasz tego Brzuszki?

echhhhhh...
z tego co ja pamiętam można by nakrecić jeszcze kilka odcinków "Misia" ^_^
a teraz aż mi wstyd,bo mi osobiście powodzi się nieźle.
Żyć w miarę normalnie w nienormalnym kraju - to trudna sztuka 8-)

brzuszki 08.01.2004 20:58

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
W takim razie trzeba zaczac od zmiany przekonania.

Przykro mi, ale bede bronil opinii, ze optymizmu mozna sie nauczyc i ze optymista mozna byc bez wzgledu na sytuacje. Nie jest zreszta trudno patrzec na swiat optymistycznie, kiedy wszystko uklada sie po naszej mysli. Trudniej dostrzec te pozytywne strony, kiedy wszystko wydaje sie walic. Ale mozna, a kiedy sie tego nauczyc, okaze sie, ze swiat wcale nie jest taki zly :)

Marek Aureliusz napisał:
Gdzie mozna żyć,tam mozna żyć dobrze.
Stoicyzm grecki powstał jako gwałtowna potrzeba znalezienia sie w sytuacji totalnej bezmocy - a jaki był nosny! - i do dziś aktualny. :spoko:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:55.