Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Samsung 160GB SATA (https://forum.cdrinfo.pl/f5/samsung-160gb-sata-29720/)

rcobex 07.01.2004 11:38

Samsung 160GB SATA

Mam możliwość podmianki mojego Maxtora 160GB na dysk Samsung SATA 160GB. Oczywiście obydwa mają 7200obr./min i 8MB Cache. Pytanie tylko czy warto ? Jestem zadowolony z mojego dysku tylko chciałbym mieć jednak dysk na SATA i osobno podpiąć napędy CD pod osobne kontrolery IDE. Czy ten Samsung jest coś wart ? Mam uprzedzenie trochę do tych dysków, i nie za bardzo za nimi przepadam. Mam jeszcze możliwość popracować na nim jakieś dwa może trzy miesiące i wymienić go na coś innego.
Może ktoś z forumowiczów korzysta z dysków SATA Samsunga i coś powie na ten temat. Najlepiej jakieś testy z HDTacha, bardzo mile widziane.

THX.

Ormianin 07.01.2004 11:52

Cytat:

Napisany przez rcobex
Mam możliwość podmianki mojego Maxtora 160GB na dysk Samsung SATA 160GB. Oczywiście obydwa mają 7200obr./min i 8MB Cache. Pytanie tylko czy warto ? Jestem zadowolony z mojego dysku tylko chciałbym mieć jednak dysk na SATA i osobno podpiąć napędy CD pod osobne kontrolery IDE. Czy ten Samsung jest coś wart ? Mam uprzedzenie trochę do tych dysków, i nie za bardzo za nimi przepadam. Mam jeszcze możliwość popracować na nim jakieś dwa może trzy miesiące i wymienić go na coś innego.
Może ktoś z forumowiczów korzysta z dysków SATA Samsunga i coś powie na ten temat. Najlepiej jakieś testy z HDTacha, bardzo mile widziane.

THX.

Nie warto, zupelnie nie odczujesz zmiany wydajnosci... maxtor jest zdecydowanie lepsza marka

rcobex 07.01.2004 11:56

no jak dla mnie Maxtor jest nr.1 tylko chodzi mi głównie o to aby mi wydajność nie spadła...;)

/\/\cDrive 07.01.2004 12:02

Cytat:

Napisany przez rcobex
no jak dla mnie Maxtor jest nr.1 tylko chodzi mi głównie o to aby mi wydajność nie spadła...;)

To wymień na maxtora który będzie pracował w trybie SATA.

rcobex 07.01.2004 12:06

Cytat:

Napisany przez /\/\cDrive
To wymień na maxtora który będzie pracował w trybie SATA.

W tym sęk że narazie mogę tylko na Samsunga ( brak w hurtowni ) ale pobawię się nim troszkę a potem sobie zmajstruję Maxtora SATA.

esem 07.01.2004 13:39

Ostatnie Samsungi mają znakomite recenzje. A z HDD: jak trafisz - marka nie ma znaczenia. 8)

rcobex 07.01.2004 13:49

Cytat:

Napisany przez esem
Ostatnie Samsungi mają znakomite recenzje. A z HDD: jak trafisz - marka nie ma znaczenia. 8)

Z tym "trafieniem" to muszę się nie zgodzić, to nie procek i odpowiednia seria ktorą się "kręci" ;)
Dyski od jednego producenta są lepsze a od jednego gorsze, to akurat da się przetestować. Pozostaje tylko awaryjnośc ale to mnie akurat narazie nie interesuje.

woitas 07.01.2004 14:10

ostatnio samsungi porawily sie i to bardzo.

co do dyskow, jezeli samsung ma gwarancje 3 lata, i bedzie wpiety na stale, to YES.

esem 07.01.2004 14:20

Cytat:

Napisany przez rcobex
Z tym "trafieniem" to muszę się nie zgodzić, to nie procek i odpowiednia seria ktorą się "kręci" ;)
Dyski od jednego producenta są lepsze a od jednego gorsze, to akurat da się przetestować. Pozostaje tylko awaryjnośc ale to mnie akurat narazie nie interesuje.

Też nie do końca: pamiętasz IBMy "made in hungary"? Wszystko zależało od serii. 8)

rcobex 07.01.2004 14:29

Cytat:

Napisany przez esem
Też nie do końca: pamiętasz IBMy "made in hungary"? Wszystko zależało od serii. 8)

no z IBM - "węgierskim" to akurat racja, wpadka jak trzeba......

zorg 07.01.2004 15:15

poruwnanie

co prawda nie mam samsunga ale raptora ,zawsze to jakies porownanie

HDD Raptor 36GB /random access time 8,7
read burst 100.0 MB/s
read spees max 60,2
CPU utili 2,5

HDD Maxtor 60GB -wyniki
Random 11,8
Read Burst 90,4
read speed max 45,4
cpu 2,3

HDD WD100 - wyniki
Random 13.2
Read burst 89,0
Read speed max 50,3
CPU 2,8

plyta na chipsecie Intela 865

a tu znajdziesz wiecej porownan.
http://twojepc.pl/b.php?id=61108#7

kraluk 07.01.2004 20:28

Cytat:

Napisany przez rcobex

Teraz produkcję HDD po IBM'ie przejęło Hitachi. Wracając do tematu: MAXTOR.

rcobex 07.01.2004 22:24

Załatwione to mam w ten sposób że: miesiąc pośmiagam na Samsungu a potem podmianka i Maxtor SATA jak się patrzy.

olo4you 07.01.2004 23:55

lepiej zostań przy samsungu statystycznie mniej sie Psują i to duzo mniej problemu nie zobaczysz dopuki cie nie dotyczy dyski samsunga sa najlepsze a napędy optyczne to lipa

rcobex 08.01.2004 08:16

Cytat:

Napisany przez olo4you
lepiej zostań przy samsungu statystycznie mniej sie Psują i to duzo mniej problemu nie zobaczysz dopuki cie nie dotyczy dyski samsunga sa najlepsze a napędy optyczne to lipa

Przy Samsungu napewno nie zostanę, awaryjnoś mnie "nie boli", jak mi się HDD zepsuje to jade i wymieniam na nowy - z ręki do ręki. Z tego co wyczytałem na sieci transfery ma nieco gorsze niż mój Maxtor ale zobaczę jak to się ma w praktyce. Dzisiaj go dostanę więc potestuję i napiszę.

woitas 08.01.2004 10:27

napisz koniecznie. czekamy.

adixo 08.01.2004 13:09

Osobiście mam Baracude 120 na Sata
napisz też jestem ciekawy

rcobex 08.01.2004 19:59

A więc szanowni panowie.....

Dostałem dysk, pierwszy rzut oka i sam wygląd dysku, może się czepiam ale znam ten ***8222;image***8221; od kiedy Samsung klepał 3GB dyski. Trochę szkoda bo zewnętrznie się opatrzył zdecydowanie.
Zrobiłem Ghostem oczywiście co trzeba, sporo tego bo prawie 140GB i trochę sobie czekałem, jakieś 45 minut.
Najpierw chciałem na dzień dobry uruchomić HDTach ale w wersji 2.62 wyniki były takie jakie mają zepsute dyski. Zainstalowałem wersję 2.7 i wszystko poszło jak trzeba.
Porównanie wyników:

Maxtor ATA133 160GB 7200/8MBCache

Maximum ***8211; 61,8 MB/s
Minimum - 32,2 MB/s
Avarage - 49,2 MB/s

Samsung SATA 150 160GB 7200/8MBCache

Maximum ***8211; 60,2 MB/s
Minimum - 32,0 MB/s
Avarage - 47,0 MB/s

Jak widać niewiele przegrał z Maxtorkiem ale biorąc pod uwagę bądź co bądź szybszą magistralę powinien być przynajmniej troszkę szybszy. W codziennym użytkowaniu wydajności gorszej na razie nie stwierdziłem.
Jednej rzeczy nie można mu odmówić ***8211; pracuje bardzo cicho, ciszej niż Maxtor i to zapewne jest na plus.
Dysk jest OK., polecam, ja jednak zostanę przy Maxtorze.

Dzięki za zainteresowanie.

olo4you 08.01.2004 21:07

spróbuj przestawić dysk z trybu silent w tryb performance i też przetestuj (program do tego samsungutility)

rcobex 08.01.2004 22:07

Cytat:

Napisany przez olo4you
spróbuj przestawić dysk z trybu silent w tryb performance i też przetestuj (program do tego samsungutility)

Program się nazywa "Active Smart" ??? Chyba o to chodzi.
W opcjach nie ma nic takiego do przestawiania.

rcobex 09.01.2004 09:56

Zapomniałem o jeszcze jednej dosyć istotnej uwadze, mianowicie Samsung daje nam mniej miejsca, dokładnie 152GB podczas gdy Maxtor miał 156GB. Przy tej wielkości dysku to niby nie za duża strata, ale jednak 4GB piechotą nie chodzą***8230;***8230;***8230;

olo4you 09.01.2004 19:33

zobacz te programy http://www.samsung.com/Products/Hard...ties/hutil.htm

puch 10.01.2004 11:31

Cytat:

Napisany przez rcobex

Akurat nie mogę się zgodzić. Mam węgierskiego IBM'a 13 GB i od prawie 4 lat działa dobrze (odpukać). Później kupiłem Quantum 30, i kiedy parę miesięcy później jeden z HDD zaczął postukiwać, wszyscy (także sklep, gdzie go kupiłem) mówili: "To na pewno ten IBM - te z Węgier były do... . Niech pan szybko zarchiwizuje wszystko". No i Quantum padł. A IBM działa do tej pory. Może mam duże szczęście, ale wydaje mi się, że takie generalizowanie nie zawsze jest sprawiedliwe.

A tak serio: co sądzicie o współczesnych dyskach Maxtor, Seagate Barracuda, WD Caviar i ew. Samsung? Chodzi mi o dysk IDE (nie S-ATA!), 80 lub 120 GB, 7200 obr./min, 8 MB cache'u i 2- lub 3-letnią gwarancją (to na ogół automatycznie wiąże się z większym cache'm). Muszę coś takiego kupić w stosunkowo niedalekiej przyszłości i nie mogę się zdecydować.

rcobex 10.01.2004 12:23

Cytat:

Napisany przez puch
Akurat nie mogę się zgodzić. Mam węgierskiego IBM'a 13 GB i od prawie 4 lat działa dobrze (odpukać). Później kupiłem Quantum 30, i kiedy parę miesięcy później jeden z HDD zaczął postukiwać, wszyscy (także sklep, gdzie go kupiłem) mówili: "To na pewno ten IBM - te z Węgier były do... . Niech pan szybko zarchiwizuje wszystko". No i Quantum padł. A IBM działa do tej pory. Może mam duże szczęście, ale wydaje mi się, że takie generalizowanie nie zawsze jest sprawiedliwe.

A tak serio: co sądzicie o współczesnych dyskach Maxtor, Seagate Barracuda, WD Caviar i ew. Samsung? Chodzi mi o dysk IDE (nie S-ATA!), 80 lub 120 GB, 7200 obr./min, 8 MB cache'u i 2- lub 3-letnią gwarancją (to na ogół automatycznie wiąże się z większym cache'm). Muszę coś takiego kupić w stosunkowo niedalekiej przyszłości i nie mogę się zdecydować.

Z węgierskim IBM mialeś szczęście, chyba jako jeden z nielicznych ;)

A dysk, polecam Maxtora.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:34.