![]() |
Samsung 160GB SATA
Mam możliwość podmianki mojego Maxtora 160GB na dysk Samsung SATA 160GB. Oczywiście obydwa mają 7200obr./min i 8MB Cache. Pytanie tylko czy warto ? Jestem zadowolony z mojego dysku tylko chciałbym mieć jednak dysk na SATA i osobno podpiąć napędy CD pod osobne kontrolery IDE. Czy ten Samsung jest coś wart ? Mam uprzedzenie trochę do tych dysków, i nie za bardzo za nimi przepadam. Mam jeszcze możliwość popracować na nim jakieś dwa może trzy miesiące i wymienić go na coś innego.
Może ktoś z forumowiczów korzysta z dysków SATA Samsunga i coś powie na ten temat. Najlepiej jakieś testy z HDTacha, bardzo mile widziane. THX. |
Cytat:
|
no jak dla mnie Maxtor jest nr.1 tylko chodzi mi głównie o to aby mi wydajność nie spadła...;)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ostatnie Samsungi mają znakomite recenzje. A z HDD: jak trafisz - marka nie ma znaczenia. 8)
|
Cytat:
Z tym "trafieniem" to muszę się nie zgodzić, to nie procek i odpowiednia seria ktorą się "kręci" ;) Dyski od jednego producenta są lepsze a od jednego gorsze, to akurat da się przetestować. Pozostaje tylko awaryjnośc ale to mnie akurat narazie nie interesuje. |
ostatnio samsungi porawily sie i to bardzo.
co do dyskow, jezeli samsung ma gwarancje 3 lata, i bedzie wpiety na stale, to YES. |
Cytat:
Też nie do końca: pamiętasz IBMy "made in hungary"? Wszystko zależało od serii. 8) |
Cytat:
|
poruwnanie
co prawda nie mam samsunga ale raptora ,zawsze to jakies porownanie
HDD Raptor 36GB /random access time 8,7 read burst 100.0 MB/s read spees max 60,2 CPU utili 2,5 HDD Maxtor 60GB -wyniki Random 11,8 Read Burst 90,4 read speed max 45,4 cpu 2,3 HDD WD100 - wyniki Random 13.2 Read burst 89,0 Read speed max 50,3 CPU 2,8 plyta na chipsecie Intela 865 a tu znajdziesz wiecej porownan. http://twojepc.pl/b.php?id=61108#7 |
Cytat:
|
Załatwione to mam w ten sposób że: miesiąc pośmiagam na Samsungu a potem podmianka i Maxtor SATA jak się patrzy.
|
lepiej zostań przy samsungu statystycznie mniej sie Psują i to duzo mniej problemu nie zobaczysz dopuki cie nie dotyczy dyski samsunga sa najlepsze a napędy optyczne to lipa
|
Cytat:
|
napisz koniecznie. czekamy.
|
Osobiście mam Baracude 120 na Sata
napisz też jestem ciekawy |
A więc szanowni panowie.....
Dostałem dysk, pierwszy rzut oka i sam wygląd dysku, może się czepiam ale znam ten ***8222;image***8221; od kiedy Samsung klepał 3GB dyski. Trochę szkoda bo zewnętrznie się opatrzył zdecydowanie. Zrobiłem Ghostem oczywiście co trzeba, sporo tego bo prawie 140GB i trochę sobie czekałem, jakieś 45 minut. Najpierw chciałem na dzień dobry uruchomić HDTach ale w wersji 2.62 wyniki były takie jakie mają zepsute dyski. Zainstalowałem wersję 2.7 i wszystko poszło jak trzeba. Porównanie wyników: Maxtor ATA133 160GB 7200/8MBCache Maximum ***8211; 61,8 MB/s Minimum - 32,2 MB/s Avarage - 49,2 MB/s Samsung SATA 150 160GB 7200/8MBCache Maximum ***8211; 60,2 MB/s Minimum - 32,0 MB/s Avarage - 47,0 MB/s Jak widać niewiele przegrał z Maxtorkiem ale biorąc pod uwagę bądź co bądź szybszą magistralę powinien być przynajmniej troszkę szybszy. W codziennym użytkowaniu wydajności gorszej na razie nie stwierdziłem. Jednej rzeczy nie można mu odmówić ***8211; pracuje bardzo cicho, ciszej niż Maxtor i to zapewne jest na plus. Dysk jest OK., polecam, ja jednak zostanę przy Maxtorze. Dzięki za zainteresowanie. |
spróbuj przestawić dysk z trybu silent w tryb performance i też przetestuj (program do tego samsungutility)
|
Cytat:
W opcjach nie ma nic takiego do przestawiania. |
Zapomniałem o jeszcze jednej dosyć istotnej uwadze, mianowicie Samsung daje nam mniej miejsca, dokładnie 152GB podczas gdy Maxtor miał 156GB. Przy tej wielkości dysku to niby nie za duża strata, ale jednak 4GB piechotą nie chodzą***8230;***8230;***8230;
|
zobacz te programy http://www.samsung.com/Products/Hard...ties/hutil.htm
|
Cytat:
A tak serio: co sądzicie o współczesnych dyskach Maxtor, Seagate Barracuda, WD Caviar i ew. Samsung? Chodzi mi o dysk IDE (nie S-ATA!), 80 lub 120 GB, 7200 obr./min, 8 MB cache'u i 2- lub 3-letnią gwarancją (to na ogół automatycznie wiąże się z większym cache'm). Muszę coś takiego kupić w stosunkowo niedalekiej przyszłości i nie mogę się zdecydować. |
Cytat:
A dysk, polecam Maxtora. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:34. |