Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   "Dmuchanie" kompa ;) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dmuchanie-kompa-29921/)

rcobex 12.01.2004 17:28

"Dmuchanie" kompa ;)

Ostatnio coraz więcej zchodzi mi sprężonego powietrza na czyszczenie kompów, czy jest do kupienia gdzieś jakiś mały kompresorek który z wystarczającą siłą dał by radę ***8222;wydmuchać***8221; zanieczyszczenia w obudowie ? Na powietrze w puszce zaczynam nie zarabiać. Macie jakieś pomysły ?

THX.

Patrixs 12.01.2004 17:41

Użyj odkurzacza z wąską przejściówką :)

rcobex 12.01.2004 17:45

Cytat:

Napisany przez Patrixs
Użyj odkurzacza z wąską przejściówką :)

No tak, ale ja chciałem "dmuchać" a nie "wciągać" a niestety do mojego odkurzacza nie da się "od tyłu" zapiąć "rury" :);)

Patrixs 12.01.2004 17:49

Cytat:

Napisany przez rcobex
No tak, ale ja chciałem "dmuchać" a nie "wciągać" a niestety do mojego odkurzacza nie da się "od tyłu" zapiąć "rury" :);)

Ojojoj, to jak nie można zapakować od tylca to ja nic nie poradzę. :D

CrazyLucas 12.01.2004 17:51

a kompresorek samochodowy do dmuchania opon - taki na 12V?

Patrixs 12.01.2004 17:52

Cytat:

Napisany przez CrazyLucas
a kompresorek samochodowy do dmuchania opon - taki na 12V?

Ale trochę chyba za słabo pierdzi :)

... i za głośno.

cana 12.01.2004 18:12

a ne lepiej jakieś filtry na wloty powietrza zapodać?
mnie się znudziło wydmuchiwanie kurzu i załozyłem filtry

pozdro

Pawel_k 12.01.2004 18:57

Cytat:

Napisany przez rcobex
Ostatnio coraz więcej zchodzi mi sprężonego powietrza na czyszczenie kompów, czy jest do kupienia gdzieś jakiś mały kompresorek który z wystarczającą siłą dał by radę ?wydmuchać? zanieczyszczenia w obudowie ? Na powietrze w puszce zaczynam nie zarabiać. Macie jakieś pomysły ?

THX.

kiedys w Vobisie kupilem takie powietrze w sprayu - wyczyscilo tak dobrze kompa z kurzu ze od pol roku dziala OK 8)

Maciej 12.01.2004 19:05

Troszkę drogie takie powietrze w sprayu...:blee:

kraluk 12.01.2004 19:06

Cytat:

Napisany przez Maciej
Troszkę drogie takie powietrze w sprayu...:blee:

A ile takie cudo kosztuje???

Maciej 12.01.2004 19:20

u mnie w sklepie gościu chciał ...35zł.

kraluk 12.01.2004 19:22

Cytat:

Napisany przez Maciej

Ale cena zo powietrze... Taniej mi wyjdzie dmuchać samemu :)

czero 12.01.2004 19:22

Cytat:

Napisany przez Maciej

Hmm, to rzeczywiscie troszke drogo, a jak jest pojemnosc tego i na ile ewentualnie takie cos moze starczyc?

Patrixs 12.01.2004 19:33

Cytat:

Napisany przez kraluk
Taniej mi wyjdzie dmuchać samemu :)

Ale grozi pylicą :)

kraluk 12.01.2004 19:45

Cytat:

Napisany przez Patrixs
Ale grozi pylicą :)

Coś za coś:) Albo wydasz kasę, albo zachorujesz i będziesz musiał kupować leki. Na jedno wychodzi (chyba, że jakieś drogie leki dostaniesz) ;)

Pawel_k 12.01.2004 19:49

Cytat:

Napisany przez kraluk
Ale cena zo powietrze... Taniej mi wyjdzie dmuchać samemu :)

taa jak jeszcze wytworzysz takie cisnienie jak spray to bedziesz superkraluk ;) :P

Patrixs 12.01.2004 19:50

W tym temacie jest dużo wyrazów typu: zapiąć od tylca, wydmuchać, dmuchać, rury, wciągać. Czy mi się wydaje, czy tylko ja dostrzegam te wyrazy, które przypominają o...

kraluk 12.01.2004 19:54

Cytat:

Napisany przez Patrixs
W tym temacie jest dużo wyrazów typu: zapiąć od tylca, wydmuchać, dmuchać, rury, wciągać. Czy mi się wydaje, czy tylko ja dostrzegam te wyrazy, które przypominają o...

Ale ty jesteś zboczony :) (bez urazy oczywiście)... To nie ten temat :P

Patrixs 12.01.2004 19:56

Cytat:

Napisany przez kraluk
Ale ty jesteś zboczony :) (bez urazy oczywiście)... To nie ten temat :P

To dlaczego te wyrazy są w "" ??

Druss 12.01.2004 20:04

U mnie w odkurzaczu jest przelacznik na dmuchanko :) taki dual odkurzacz zasysanie-dmuchanie. Zamiast wydawac gruba kase na to sprezone powietrze zmien odkurzacz.

Patrixs 12.01.2004 20:09

Ja pamiętam, ze kiedyś przełączyłem stary odkurzacz na "wydmuchiwanie" (kraluk a jak Ty to rozumiesz??), i zamiast czystego świerzego powietrza wyleciały "koty" z rury odkurzacza. :D

-Sid-The-Rat=> 12.01.2004 20:14

jesli odkurzasz kompa i zrobisz to tak ze zaczna sie krecic wiatraki to mozesz rozwalic sobie mobo - radze uwazac z odkurzaniem/dymaniem komputerow - to sie srednio kalkuluje
zreszta sam elektrostatyczny syf z kurzu to juz dosc zeby cosniecos uszkodzic

Pawel_k 12.01.2004 20:18

Cytat:

Napisany przez Patrixs
Ja pamiętam, ze kiedyś przełączyłem stary odkurzacz na "wydmuchiwanie" (kraluk a jak Ty to rozumiesz??), i zamiast czystego świerzego powietrza wyleciały "koty" z rury odkurzacza. :D

no to "kotami" napewno kompa niewyczyscisz ;)

Patrixs 12.01.2004 20:21

Cytat:

Napisany przez Pawel_k
no to "kotami" napewno kompa niewyczyscisz ;)

Odkurzałem wtedy CD-ROM (bo nie czytał dobrze płyt) chyba 8x :)) Po odkurzaniu wogóle nie czytał :)

michal_zb 12.01.2004 20:59

Cytat:

Napisany przez rcobex

hehe, do mojego się da :D, jak ustawie moc na max'a to nawet nieźle "wymiata"

Ormianin 12.01.2004 21:52

Cytat:

Napisany przez michal_zb
hehe, do mojego się da :D, jak ustawie moc na max'a to nawet nieźle "wymiata"

pewnie kondesatory w calosci polyka :)

odkurzyc kompa to nie lada sztuka... znam takich fachowcow, co z mokra sciereczka postanowili kompa przemyc... coz, niektorym kompy nawet jeszcze po tym zabiegu pracowaly...

a tak swoja droga warto czasem odkurzac zwyczajnie otoczenie kompa, dywan, podloge umyc, mieszkanie przewietrzyc itp.

pozdrawiam

esem 14.01.2004 11:29

Kurz należy usuwać czyli odkurzać.
Przedmuchiwanie kurzu z jednego kąta w drugi kąt (np. komputera) nie jest najlepszym rozwiązaniem... 8)

rcobex 14.01.2004 11:41

Cytat:

Napisany przez esem
Kurz należy usuwać czyli odkurzać.
Przedmuchiwanie kurzu z jednego kąta w drugi kąt (np. komputera) nie jest najlepszym rozwiązaniem... 8)

Tak, usuwać, owszem, jednak odkurzanie wnętrza zasilacza lub radiatora na procku na którym jest wentyl jest naprawdę ciężko***8230;***8230;najlepszym rozwiązaniem jest powietrze w sprayu ale ktoś na tym niezłą kapustę trzepie. Nie będę za każdym razem rozkręcał zasilacza albo rozbierał wentyl na procku aby porządnie wyczyścić kompa. Odkurzacz się sprawdza tylko do wyczyszczenia wnętrza obudowy, resztę trzeba ***8222;wydmuchać.

esem 14.01.2004 12:02

Cytat:

Napisany przez rcobex
Tak, usuwać, owszem, jednak odkurzanie wnętrza zasilacza lub radiatora na procku na którym jest wentyl jest naprawdę ciężko***8230;***8230;najlepszym rozwiązaniem jest powietrze w sprayu ale ktoś na tym niezłą kapustę trzepie. Nie będę za każdym razem rozkręcał zasilacza albo rozbierał wentyl na procku aby porządnie wyczyścić kompa. Odkurzacz się sprawdza tylko do wyczyszczenia wnętrza obudowy, resztę trzeba ***8222;wydmuchać.

Ja jednak raz na 2 lata (lub przy okazji wymiany, dodania nowego elementu)generalnie robieram (i wyjmuję) wszystko (co można) i odkurzam domowym odkurzaczem z małą ssawką. Zajmuje mi to 2 godziny ale wiem, że zrobiłem to dobrze. Przy okazji dokonuje wizji wszystkiego i smarowania łożysk wentylatorów. 8)

CIAPEK 14.01.2004 12:45

kompa dokładnie w środku nie odkurzałem nigdy od trzech lat. A w pokoju przyznam nie mam porządku, troche jest kurzu i na dodatek pies który ociera się regularnie o kompa, a spaniel kłaki niezłe ma i sam w sobie kurzu troche nosi :)
Kurz na moje niczym nie może zaszkodzić komputerowi, oprócz napędów optycznych które wiadomo kurzu nie lubią.
Pare razy tylko otworzyłem jedną ściankę i po odkurzałem kurz specjalną nakładką z włoskami, ale nie żeby rozkręcać go na części pierwsze i odkurzać :).
Częściej odkurzam wokół komputera niż w samej budzie. pffff ;)

rcobex 14.01.2004 12:47

Cytat:

Napisany przez esem
Ja jednak raz na 2 lata (lub przy okazji wymiany, dodania nowego elementu)generalnie robieram (i wyjmuję) wszystko (co można) i odkurzam domowym odkurzaczem z małą ssawką. Zajmuje mi to 2 godziny ale wiem, że zrobiłem to dobrze. Przy okazji dokonuje wizji wszystkiego i smarowania łożysk wentylatorów. 8)

No tak, w domu można się bawić, ale na szybko u klienta taka zabawa odpada. Kiedyś w TESCO widziałem kompresorek za 20zl :), jednak to co on potrafi to jest po prostu śmieszne, płuca mają zdecydowanie lepszy wydech. :)

esem 14.01.2004 13:12

Gdzie jest najwięcej kurzu? Gdzie jest najgoźniejszy?
1. W zasilaczu. Już nie jeden zasilacz się spalił od nadmiaru kurzu.
2. W kanałach radiatorów. Ostatni mój ciekawy przypadek: notebook PIII, załkowicie zabite kurzem kanały radiatora procesora + zatarty wentylator. Efekt: co minuta restart norebooka.
Proszę o następne przypadki kliniczne. 8)

rcobex 14.01.2004 13:24

W moim kompie muszę raz w miesiącu dmuchnąć w wentyl na procku ( Volcano 7+ ), zbiera się na radiatorze warstwa delikatnego kurzu która sprytnie hamuje powietrze i mam wtedy jakieś 3-4 stopnie więcej na procku.

Igloo 14.01.2004 13:35

Cytat:

Napisany przez rcobex
No tak, w domu można się bawić, ale na szybko u klienta taka zabawa odpada. Kiedyś w TESCO widziałem kompresorek za 20zl :), jednak to co on potrafi to jest po prostu śmieszne, płuca mają zdecydowanie lepszy wydech. :)

to trzeba buforować np. pustą butlą turystyczną. jak napyka atmosfer to dmuchnie :D

adixo 15.01.2004 13:51

A mój od prawie roku czuściutki bo stoi wysoko i tyle

Joe_Doe 16.01.2004 01:28

Cytat:

Napisany przez cana
a ne lepiej jakieś filtry na wloty powietrza zapodać?
mnie się znudziło wydmuchiwanie kurzu i załozyłem filtry

Gdzie mozna kupic takie filtry i ile one kosztuja?

Nie lepiej zamiast odkurzacza uzyc takiej szczoteczki, ktora dawno temu reklamowali w telesklepie (chodzi mi o ta "elektrostatyczna"
^_^ :mruga: ^_^ )

Patrixs 16.01.2004 06:59

Cytat:

Napisany przez Joe_Doe
Gdzie mozna kupic takie filtry i ile one kosztuja?

Nie lepiej zamiast odkurzacza uzyc takiej szczoteczki, ktora dawno temu reklamowali w telesklepie (chodzi mi o ta "elektrostatyczna"
^_^ :mruga: ^_^ )

Albo oczyszczacz parowy :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:41.