![]() |
"Dmuchanie" kompa ;)
Ostatnio coraz więcej zchodzi mi sprężonego powietrza na czyszczenie kompów, czy jest do kupienia gdzieś jakiś mały kompresorek który z wystarczającą siłą dał by radę ***8222;wydmuchać***8221; zanieczyszczenia w obudowie ? Na powietrze w puszce zaczynam nie zarabiać. Macie jakieś pomysły ?
THX. |
Użyj odkurzacza z wąską przejściówką :)
|
Cytat:
|
Cytat:
Ojojoj, to jak nie można zapakować od tylca to ja nic nie poradzę. :D |
a kompresorek samochodowy do dmuchania opon - taki na 12V?
|
Cytat:
... i za głośno. |
a ne lepiej jakieś filtry na wloty powietrza zapodać?
mnie się znudziło wydmuchiwanie kurzu i załozyłem filtry pozdro |
Cytat:
|
Troszkę drogie takie powietrze w sprayu...:blee:
|
Cytat:
|
u mnie w sklepie gościu chciał ...35zł.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ale grozi pylicą :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
W tym temacie jest dużo wyrazów typu: zapiąć od tylca, wydmuchać, dmuchać, rury, wciągać. Czy mi się wydaje, czy tylko ja dostrzegam te wyrazy, które przypominają o...
|
Cytat:
|
Cytat:
To dlaczego te wyrazy są w "" ?? |
U mnie w odkurzaczu jest przelacznik na dmuchanko :) taki dual odkurzacz zasysanie-dmuchanie. Zamiast wydawac gruba kase na to sprezone powietrze zmien odkurzacz.
|
Ja pamiętam, ze kiedyś przełączyłem stary odkurzacz na "wydmuchiwanie" (kraluk a jak Ty to rozumiesz??), i zamiast czystego świerzego powietrza wyleciały "koty" z rury odkurzacza. :D
|
jesli odkurzasz kompa i zrobisz to tak ze zaczna sie krecic wiatraki to mozesz rozwalic sobie mobo - radze uwazac z odkurzaniem/dymaniem komputerow - to sie srednio kalkuluje
zreszta sam elektrostatyczny syf z kurzu to juz dosc zeby cosniecos uszkodzic |
Cytat:
|
Cytat:
Odkurzałem wtedy CD-ROM (bo nie czytał dobrze płyt) chyba 8x :)) Po odkurzaniu wogóle nie czytał :) |
Cytat:
|
Cytat:
odkurzyc kompa to nie lada sztuka... znam takich fachowcow, co z mokra sciereczka postanowili kompa przemyc... coz, niektorym kompy nawet jeszcze po tym zabiegu pracowaly... a tak swoja droga warto czasem odkurzac zwyczajnie otoczenie kompa, dywan, podloge umyc, mieszkanie przewietrzyc itp. pozdrawiam |
Kurz należy usuwać czyli odkurzać.
Przedmuchiwanie kurzu z jednego kąta w drugi kąt (np. komputera) nie jest najlepszym rozwiązaniem... 8) |
Cytat:
|
Cytat:
|
kompa dokładnie w środku nie odkurzałem nigdy od trzech lat. A w pokoju przyznam nie mam porządku, troche jest kurzu i na dodatek pies który ociera się regularnie o kompa, a spaniel kłaki niezłe ma i sam w sobie kurzu troche nosi :)
Kurz na moje niczym nie może zaszkodzić komputerowi, oprócz napędów optycznych które wiadomo kurzu nie lubią. Pare razy tylko otworzyłem jedną ściankę i po odkurzałem kurz specjalną nakładką z włoskami, ale nie żeby rozkręcać go na części pierwsze i odkurzać :). Częściej odkurzam wokół komputera niż w samej budzie. pffff ;) |
Cytat:
|
Gdzie jest najwięcej kurzu? Gdzie jest najgoźniejszy?
1. W zasilaczu. Już nie jeden zasilacz się spalił od nadmiaru kurzu. 2. W kanałach radiatorów. Ostatni mój ciekawy przypadek: notebook PIII, załkowicie zabite kurzem kanały radiatora procesora + zatarty wentylator. Efekt: co minuta restart norebooka. Proszę o następne przypadki kliniczne. 8) |
W moim kompie muszę raz w miesiącu dmuchnąć w wentyl na procku ( Volcano 7+ ), zbiera się na radiatorze warstwa delikatnego kurzu która sprytnie hamuje powietrze i mam wtedy jakieś 3-4 stopnie więcej na procku.
|
Cytat:
|
A mój od prawie roku czuściutki bo stoi wysoko i tyle
|
Cytat:
Nie lepiej zamiast odkurzacza uzyc takiej szczoteczki, ktora dawno temu reklamowali w telesklepie (chodzi mi o ta "elektrostatyczna" ^_^ :mruga: ^_^ ) |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:41. |