Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   siec bezprzewodowa (https://forum.cdrinfo.pl/f113/siec-bezprzewodowa-30432/)

KrzysieX 24.01.2004 17:01

siec bezprzewodowa

Witam
Mam taka misje do wypelnienia:
Jest sobie mala siec (2 urzytkownikow) podpietych zwykla skretka do neo i przez to kozystajacych z Internetu. Mam zadanie podlaczyc 3cia osobe ktora mieszka w bloku naprzeciwko. kabla sie nie da polozyc i jest to rozwiazanie nie do zaakceptowania. A wiec bezprzewodowo. Odleglosc jest nie duza (szerokosc ulicy i chodnika:)), komputery "patrza" sobie w okna. I teraz pytanie co do sprzetu bo zupelnie sie na tym nie znam. Wiem, ze w tym komputerze co bedzie podlaczany musi byc karta sieciowa bezprzewodowa - jaki producent, model? I juz w istniejacej sieci powinien byc chyba Access Point... i to samo pytanie - jaki producent, model? A moze zastosowac router bezprzewodowy zamiast tego routera co tam stoi? Jesli tak, to jaki?

_Neoo_ 24.01.2004 19:02

Z "ust" mi wyjąłeś taki post :) Qrczak też mam taki problem, wszystko co opisałeś pasuje do mojej sytuacji. No więc przyłączam siędo prośby :)

KrzysieX 24.01.2004 21:17

no to czekajmy na odpowiedzi :)) moze ktos sie zlituje :)

zorg 24.01.2004 22:09

http://www.linksys.com/products/grou...rid=33&scid=35

http://www.linksys.com/products/grou...rid=33&scid=36

shuma02 24.01.2004 22:17

tylko niechwalcie sie swoja siecia wszystkim w bloku bo kazdy z antenka i odrobina wiedzy bedzie sie mogl to waszej sieci podpiac...

shuma02

KrzysieX 24.01.2004 22:54

dzieki za link, fajne zabawki, ale.... ktore wybrac?? ktore konkretnie bylyby dobre ? bo po co mam kupic jakies urzadzenie, ktore badz sie wogole nie sprawdzi albo nie bedzie wykozystane nawet w 20% ??

/||\aster 24.01.2004 23:14

Cytat:

Napisany przez shuma02
tylko niechwalcie sie swoja siecia wszystkim w bloku bo kazdy z antenka i odrobina wiedzy bedzie sie mogl to waszej sieci podpiac...

shuma02

Czy mozesz napisac jak? (nie chce sie do nikogo podpinac, a dla mnie jest to w celach EDUKACYJNYCH, ja mam dobry internet i nie musze komus go krasc)
Kiedys widzialem jakis film wlasnie o zle zabezpieczonych firmach ktore wlasnie taka siec maja. I gosciu jezdzil swoim autem i wykrywal sieci, mial antenke i jakis program.
Niech ktos napisze cos o tym wiecej bo jest to bardzo ciekawe i nie mowicie ze to nei moralne.

MaciejT 25.01.2004 00:42

Cytat:

Napisany przez shuma02

Nieprawda!

Sieci bezprzewodowe zabezpiecza się za pomocą algorytmu (hasła) dostępu, które konfiguruje się przy opcjach tcp/ip.

Wystarczy wygenerować niezłe hasełko w stylu 64 znaki specjalne :pisze:

KrzysieX 25.01.2004 14:41

Cytat:

Napisany przez Zbieg12
Nieprawda!

Sieci bezprzewodowe zabezpiecza się za pomocą algorytmu (hasła) dostępu, które konfiguruje się przy opcjach tcp/ip.

Wystarczy wygenerować niezłe hasełko w stylu 64 znaki specjalne :pisze:

oczywiscie ;) No chyba, ze 'administrator' zapomni zmienic haslo domyslne, a niestety znam kilka przypadkow gdzie neo przez router jest podlaczona i haslo dostepu do niego jest domyslne :)

pawelblu 25.01.2004 16:44

Cytat:

Napisany przez KrzysieX
oczywiscie ;) No chyba, ze 'administrator' zapomni zmienic haslo domyslne, a niestety znam kilka przypadkow gdzie neo przez router jest podlaczona i haslo dostepu do niego jest domyslne :)

Hm wystarczy puscic tylko znane MAC kart sieciowych a reszte blokowac przez DHCP (w przypadku routera). To da sie obejsc tylko trzeba znac dobry MAC i karte ktora umozliwia wpisanie adresu MAC :)

Jak chcesz miec rozwiazanie przyszlosciowe, to zrob tak: Modem/Router/Access Point w jednym no i bezprzewodowa karta u kazdego. Jak bedziesz chcial wiecej osob podlaczyc na przyszlosc to bedziesz mial spoko. No jeszcze jest opcja zeby postawic router softowy, tak bedzie bardziej dokladniej (jak juz chcesz sie naprawde rozbudowywac), no ale to wymaga wiekszego poswiecenia w administracje.

KrzysieX 25.01.2004 17:00

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Hm wystarczy puscic tylko znane MAC kart sieciowych a reszte blokowac przez DHCP (w przypadku routera). To da sie obejsc tylko trzeba znac dobry MAC i karte ktora umozliwia wpisanie adresu MAC :)

Jak chcesz miec rozwiazanie przyszlosciowe, to zrob tak: Modem/Router/Access Point w jednym no i bezprzewodowa karta u kazdego. Jak bedziesz chcial wiecej osob podlaczyc na przyszlosc to bedziesz mial spoko. No jeszcze jest opcja zeby postawic router softowy, tak bedzie bardziej dokladniej (jak juz chcesz sie naprawde rozbudowywac), no ale to wymaga wiekszego poswiecenia w administracje.

Bardziej ta siec sie nie rozrosnie raczej, a rozwiazanie musi byc jak najmniejszym kosztem wykonane... a jakies konkretne wymagania co do access pointa? jakies parametry powinien spelniac?

joujoujou 16.12.2005 04:22

Odgrzeję bardzo stary temat. Co byście dziś polecili w temacie? :hmm:

Chodzi mi o router z Wi-fi (802-11b lub g) do połączenia 2 komputerów, jeden na rj-45 drugi wireless, coś niedrogiego a i raczej niesprawiającego problemów w codziennej eksploatacji komuś mało obeznanemu (to ja :D ).

Preferowałbym coś stąd bo miałbym blisko na zakupy, chyba że w Trójmieście trafię coś bardziej atrakcyjnego? :)

pawelblu 16.12.2005 16:07

Wydaje mi sie ze najlepiej wybierac miedzy: D-Link i LinkSys. Zawsze moze liczyc na jakis support userow, bo jest ich sporo. Gdybym ja zaczynal budowe sieci i LinkSys bylby w cenie D-Linka, pewnie wybralbym LinkSysa. Podobno ma bardzo dobry soft.

polakT 16.12.2005 17:39

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Wydaje mi sie ze najlepiej wybierac miedzy: D-Link i LinkSys. Zawsze moze liczyc na jakis support userow, bo jest ich sporo. Gdybym ja zaczynal budowe sieci i LinkSys bylby w cenie D-Linka, pewnie wybralbym LinkSysa. Podobno ma bardzo dobry soft.

W sumie jestem (nie)szczesliwym posiadaczem d-link. Mielismy na sieci juz 2 rozne modele - nie wiem czy ktos tak jeszcze mial - ale bez restartu co 2-3 dni wieszaly sie. Pracowaly na full zapełnione i nonstop cos przesyłane bylo przez nie. Ale napewno jest to dobry sprzet. Wtyczke z gniazdka wyciagnac i wlozyc mozna zawsze :D. Nie wiem czy pomoze ale mowie jakie mamy problemy.... Ale jezeli chodzi o dzialanie ogolnie to naprawde dobra rzecz - ladnie dzieli transfery.

adbok 16.12.2005 18:55

ja mam wifi na dlinkach:) i jest spox:) siec jest bez obslugowa

joujoujou 17.12.2005 03:09

Dziękuję za wskazówki ! :piwo:

I jeszcze pytanie, rozumiem, że modem adsl musi zostać i do niego należy podłączyć router, czy wystarczy mi access point? :idea:

Modem ma USB i RJ-45, czy pójdzie to tak, że jeden komp bierze net z AP a drugi z modemu adsl bezpośrednio?

Co konkretnie stąd brać? :hmm:

pawelblu 17.12.2005 10:31

Jezeli chcesz polaczyc > 1 komp do neta musi byc router. Nie ma znaczenia ze jeden bierze tak, a drugi inaczej. Oba biora i cos to musi synchronizowac.

Z takich w miare tanich to to http://www.balta.pl/opis.php3?ID=8251, tylko pewnie na allegro mozna taniej dostac :)

joujoujou 17.12.2005 12:53

Nie dopisałem, przepraszam, modem adsl jest jednocześnie routerem.

Tak, czy inaczej, dziękuję za info, pewnie kupię to, co wskazałeś. :D

pawelblu 17.12.2005 20:54

Czyli masz router w modemie ktory zostaje. I albo masz jeszcze switcha, albo jest on w to wszystko wbudowany (bardzie potrzebny jezeli chcesz podlaczyc AP i kompa przez ethernet, bo do podlaczenia AP tez potrzebujesz wyjscia eth). Tak wiec mamy taki projekt:

Modem+Router+Switch -> AP | komp_na_eth

Modem+Router -> Switch -> AP | komp_na_eth

Sam AP to moze byc jeszcze ten: http://www.balta.pl/opis.php3?ID=14339

joujoujou 17.12.2005 21:43

Kurczę, to już gorzej, coraz więcej wydatków, nie mam switcha, tylko modem adsl/router, ma 1xethernet i 1x usb, pójdzie to bez switcha?
Modem/router-->usb-->komp1
Modem/router-->eth-->wifi-->lap
:hmm:

AleX69 18.12.2005 07:39

a kto powiedzila zeby polaczyc dwa kompytery wlan potrzebny jest router :>
wystarcza dwie karty by polaczyc w tryb ad-hoc ...
Ad-Hoc - improwizacja w sieci wireless

siwy417 18.12.2005 08:25

OK mam nadzieje ze to rozwiaze wszystkie wasze problemy:

Co polecam:
Linksys WRT54G - niema lepszego sprzetu jesli chodzi o mozliwosci tweak ,przy pomocy nowego firmware, bez inwestowania zlotowki mozesz podniesc sile sygnalu ze standardowych 32dBm do 251dBm co daje ci prawie 900% wzrostu sily sygnalu,
Dodatklow mozliwosc urzywania WAP2 i WAP PSK oraz RADIUS no i nieszczesne WEP - jak padlo wczesniej pytanie o mozliwosciach wlamu na siec WEP to hakera przyjaciel jestes w stanie zrobic wlam w przeciagu 10 minut gdy ktos ma zabezpieczona siec tym standardem.
Odsylam do linku: http://www.remote-exploit.org/index.php/Auditor_mirrors
jesli ktos chcialby sie tym zajac na powaznie.
Linksys ma takze mozliwosc filtrowania MAC adresow, mozesz (przy pomocy nowego firmware) oddzielic siec bezprzewodowa od twojej sieci LAN innym zakresem prywatnych IP tzn 172 lub 10 lub 192 - zalezy od ciebie. Wbudowane VPN - zwiazane jest to oczywiscie ze zmiana firmware,
oraz perelka VoIP :) moje ulubione :)
Polecam firmware do Linksys-a: ALechemy 7a z Sveasoft (troche stary), Hyperwrt-2.1b1, Open WRT, ale to zalezy od ciebie,
Kod firmware Linksys jest oparty na Linuxie wiec mozesz go dowolnie modyfikowac,
By miec takie same mozliwosci musialbys zakupic router CISCO za przynajmniej 800USD czyli okolo kilku tys PLN
Udalo mi sie zgrac 2 WRT54G w jedna siec urzywajac WDS na odleglosc 12 KM
oraz anten kierunkowych o sile 16dBi

Jako klienta mozesz urzyc karty WMP54G poniewaz obsluguje WPA,

Urzyteczne programy do niezbyt "szkoleniowych" celow:
windows: netstumbler, Airsnort, Airopeek, Ethereal,
Linux: Kismet - najlepszy.

Laczac 2 kart w trybie AD-hoc najtaniej - zero bepieczenstawa !!!!!!!
Nie musisz miec zadnego switcha wystarczy twoj modem ze zlaczem rj45 router WRT54G i karta klienta WMP54G

Moze i nie zbyt tanie rozwazanie ale niezawodne i NAPEWNO rozwojowe,
Ten router jest jednym znajlepszych routerow polecam wersje 2.2 i 3.0

AleX69 18.12.2005 09:08

Cytat:

Napisany przez siwy417
Laczac 2 kart w trybie AD-hoc najtaniej - zero bepieczenstawa !!!!!!!
Nie musisz miec zadnego switcha wystarczy twoj modem ze zlaczem rj45 router WRT54G i karta klienta WMP54G

jak czytamy na stronach warchalking.pl ...

"Oczywiście pojecie zabezpieczonej czy tez bardzo dobrze sieci jest pojęciem względnym. Ponieważ stosowane zabezpieczenia (najczęściej WEP 64/128 bit.) nie są nie do złamania. Przy zastosowaniu odpowiednich narzędzi (np. AirCrack) jesteśmy w stanie złamać zabezpieczenie WEP 128 w czasie około 8 godzin. Wszystko zależy jednak od warunków pracy, ilości zebranych pakietów czy też szybkości maszyny na której chcemy łamać owe zabezpieczenie."

siwy417 18.12.2005 09:12

Cytat:

Napisany przez AleX69
jak czytamy na stronach warchalking.pl ...

"Oczywiście pojecie zabezpieczonej czy tez bardzo dobrze sieci jest pojęciem względnym. Ponieważ stosowane zabezpieczenia (najczęściej WEP 64/128 bit.) nie są nie do złamania. Przy zastosowaniu odpowiednich narzędzi (np. AirCrack) jesteśmy w stanie złamać zabezpieczenie WEP 128 w czasie około 8 godzin. Wszystko zależy jednak od warunków pracy, ilości zebranych pakietów czy też szybkości maszyny na której chcemy łamać owe zabezpieczenie."

Nie lapie sie - o co ci chodzilo ?
o te 8 godzin ? nie nie jest to tak dlugo jest mozliwosc zlamania zabezpieczenia ponizej 10 minut.

joujoujou 18.12.2005 09:39

Dziękuję za już i proszę o jeszcze. :D

AleX69 18.12.2005 09:53

Cytat:

Napisany przez siwy417
Nie lapie sie - o co ci chodzilo ?
o te 8 godzin ? nie nie jest to tak dlugo jest mozliwosc zlamania zabezpieczenia ponizej 10 minut.

nie wiem czemu piszesz ze ad-hoc ma zero zabezpieczen ... a ad-hoc wep-ipsec
lub ad-hoc WPA/WPA2?

zlamanie sieci wlan na wep polega na zlamanie 104 bitowego klucza wymaga zgromadzenia okolo 350 tys pakietow po czym znalezienie użytego ciągu to kwestia sekund

siwy417 18.12.2005 10:09

Ad-Hoc praktycznie nie masz kontroli nad tym kto sie polaczy i jak sie polaczy ad choc to jest jak siedzenie z kijem w otwartych drzwiach, gdzie Router to juz moment w ktorym ten "ktos" musi mec takze klucz do tych drzwi

"zlamanie sieci wlan na wep polega na zlamanie 104 bitowego klucza wymaga zgromadzenia okolo 350 tys pakietow po czym znalezienie użytego ciągu to kwestia sekund"
350 tys pakietow przy urzyciu aireplay jest szybsze niz 8 godzin a wlasciwie to jest ponizej 10 minu :)

Polecam : http://www.tomsnetworking.com/Sections-article118.php
http://www.tomsnetworking.com/Sectio...e120-page1.php

pawelblu 18.12.2005 10:12

Cytat:

Napisany przez AleX69
nie wiem czemu piszesz ze ad-hoc ma zero zabezpieczen ... a ad-hoc wep-ipsec
lub ad-hoc WPA/WPA2?

zlamanie sieci wlan na wep polega na zlamanie 104 bitowego klucza wymaga zgromadzenia okolo 350 tys pakietow po czym znalezienie użytego ciągu to kwestia sekund

Hm... samo przelecenie na pale po 350k pakietach i nie robienie nic opracz przejscia po zgromadzonych pakietach to kwestia conajmniej kilku-kilkunastu-kilkudziesieciu sekund :)

Krotko mowiac majac 350k pakietow, jest na to algorytm liniowy ??

AleX69 18.12.2005 10:18

Cytat:

Napisany przez siwy417
Ad-Hoc praktycznie nie masz kontroli nad tym kto sie polaczy i jak sie polaczy ad choc to jest jak siedzenie z kijem w otwartych drzwiach, gdzie Router to juz moment w ktorym ten "ktos" musi mec takze klucz do tych drzwi

"zlamanie sieci wlan na wep polega na zlamanie 104 bitowego klucza wymaga zgromadzenia okolo 350 tys pakietow po czym znalezienie użytego ciągu to kwestia sekund"
350 tys pakietow przy urzyciu aireplay jest szybsze niz 8 godzin a wlasciwie to jest ponizej 10 minu :)

ale caly czas piszesz o sieciach niezbezpieczonych WEP ...

ja o zabezpieczonych AD-HOC po WAP/WAP2 a jak ktos nie ma to WEP IPSEC
... 8 )

siwy417 18.12.2005 10:37

Cytat:

Napisany przez AleX69
ale caly czas piszesz o sieciach niezbezpieczonych WEP ...

ja o zabezpieczonych AD-HOC po WAP/WAP2 a jak ktos nie ma to WEP IPSEC
... 8 )

Tak zgadza sie pisze o sieciach "niezabezpieczonych" WEP czyli praktyczne zabezpieczonych nieudolnie tym protokolem.
Przy czym wiekszosc kart WiFi firm typu Pentagramk, OvisLink, czy jakies inne pierdy urzywa tylko WEP i to jeszcze 40 a nie 128 czasami 60.
Czyli wracajac troszke do tylu, dlatego polecam Linksys poniewaz Router i karta obsluguja WAP, Dodatkowo router ma cala game innych mozliwosci.
A co do lamania WPA to hmm polecam :
A tool to ***** WPA-PSK passphrases has been available for quite some time. You can dowload it here:

http://www.remote-exploit.org/index.php/Codes_main

You can read more about it here:

http://www.securiteam.com/tools/6L00F0ABPC.html

And you can see a demo of how to use it here:

http://www.crimemachine.com/Tuts/Flash/WPA.html

Steve Gibson's tool has done wonders to thwart attacks against WPA-PSK.

Milej lektory.

AleX69 18.12.2005 10:47

fuck!!!
siwy417@ wlos sie jezy ... :wow:

dla ciebie :piwo:

siwy417 18.12.2005 10:50

Dzieki, za browarka
Ateraz spadam spac jak ktos chce pogadac to zapraszam jutro :)
U mnie jest 3 rano teraz :)

Ziele 18.12.2005 12:25

Cytat:

Napisany przez siwy417
Dzieki, za browarka
Ateraz spadam spac jak ktos chce pogadac to zapraszam jutro :)
U mnie jest 3 rano teraz :)

Sam mam ten router i światnie się sprawuje. Polecam wszystkim linksysa wrt54g. Uwaga nie kupujcie wersji 5.0 i nowszych bo nie ma tam juz linuxa i pamięć ram i flash jest o polowę mniejsza. Jak coś to szukać wersji 3.1 bo inaczej nic nie powgrywacie.

Polecasz ALechemy 7a z Sveasoft, Hyperwrt-2.1b1, Open WRT. Jak wypadają te systemy w porównaniu z DD-WRT bo taki teraz mam wgrany?
http://wrt54g.ovh.org/ddwrt/ddwrt.html

siwy417 18.12.2005 17:21

cze Ziele,
Polecam ta stronke:
http://www.linksysinfo.org/modules.p...howpage&pid=31
tu masz info o kilku firmware, nie chce mi sie wypisywac dokladnie czym sie ruzna te wersje (Alchemy 7a, HyperWRT, OpenWRT)
oraz:
http://en.wikipedia.org/wiki/WRT54G

Ziele 18.12.2005 21:10

Z tej tabelki wynika że najlepszy jest dd-wrt... wszystkie opcje na YES. No poza obsługą wrt54g w wersji 5.0 ale to zrozumiałe. Dziwi mnie tylko że Talisman jest płatny. Kto im to kupuje skoro są inne lepsze i darmowe ;)

MaciejT 19.12.2005 00:30

Cytat:

Napisany przez siwy417

Posiadam siec bezprzewodowa na urzadzeniach USR MAXg. Polaczenie mam skonfigurowane nastepujaco: WPA2 only, TKIP and AES, 63 znakowe haslo (porzadne - zrobione przez generator skomplikowanych hasel), MAC filtering.

Jak wygladalaby kwestia latwosci/trudnosci zlamania tego?

siwy417 19.12.2005 05:23

Cytat:

Napisany przez MaciejT
WPA2 only, TKIP and AES, 63 znakowe haslo (porzadne - zrobione przez generator skomplikowanych hasel), MAC filtering.

Jak wygladalaby kwestia latwosci/trudnosci zlamania tego?

OK jak na razie to nie podchodzilbym do twojej sieci :)
Jest durzooooo latwiejszych celi.
Moge powiedziec ze zrobiles co mogles aby zabezpieczyc siec ale na jak dlugo hhhhmmm jak zycie pokazuje i na WAP2 znajda sie kozacy :) moze sie spotkamy niedlugo a do tego czasu mozesz spac spokojnie :)

Ziele 19.12.2005 11:50

Najlepiej to poprostu wyłączyć rozgłaszanie. Wielu mało sprytnych nie bedzie wiedziało ze jakaś sieć jest. Oczywiście o zabezpieczeniach też trzeba pamiętać ;)

aha czy ap z wyłączonym rozgłaszaniem jest do wykrycia jesli nikt nie jest do niego podpięty?

demek 19.12.2005 12:32

nie chce mi sie czytac calego tematu wiec powiem co ja bym zrobil

kupil
acces point planet wap 4000 ok 250zl - niby 54 mb ale chodzi tez jako 108 i nie ma z tym problemow
karta planet wl-8310 ok 120zl - jw czyli 54/108
oczywiscie sa kompatybilne wstecz czyli jak nie chcecie 54/108 to mozecie miec 1/2/11/22 mbit ;)
wylaczasz ssid broadcast
wlaczasz szyfrowanie danych WEK-KEY 128 bit i ascii i wpisujesz haslo 13 literowe :)
u goscia dodajesz siec i po problemie
dodajesz tylko jego maca zeby mogl sie przez radio laczyc do ap
nikt twojej sieci nie widzi, jesli nie zna ssid to nie moze jej snifowac, a jak jakims cudem sie dowie jakie jest ssid to ze snifowania dalej nici bo go ap nie dopusci + szyfrowanie
jest to skuteczne, sam tak mam i sie nie da ani wejsc ani snifowac :)

aha przy szybkosci 108 transfery po sieci lokalnej dochodza do 6,5-7 mB/s wiec jest dosc ok :)
antenki z ap i karty w zupelnosci powinny wystarczyc jest mowisz ze sie widzicie oknem
potrzebny bedzie rowniez jakis hubik 5 port uzywany to koszt 20zl?

siwy417 19.12.2005 16:28

Ziele:
"Najlepiej to poprostu wyłączyć rozgłaszanie."

Niestety nie nawet jak masz wylaczone rozglaszanie jestem w stanie na mierzyc twoj AP przy pomocy Kismet-a i wierz mi nie jest to wcale trudne :)

Demek:

"nie chce mi sie czytac calego tematu" - a szkoda, bo to co ty bys zrobil to zjechalbym w ciagu MAX 15 minut wlacajac odpalanie laptopa :)

"jest to skuteczne, sam tak mam i sie nie da ani wejsc ani snifowac" - niestety nie i zyjesz w swiecie iluzji i uludy ze jest to bezpieczne, to ze ty tak masz wcale nie znaczy ze siec jest nie do wlamania ;)

Pozdrawiam i pamietaj ze podatek od zludzen tez sie placi i jednego dnia o jednej poze 13 latek z badziewnym laptokiem zrobi ci wlam na siec nawet nie zajakujac sie :)
Pozdro i bez zlosci prosze ;) takie sa realia WEP bo mniemam ze to chcailes powiedziec ("WEK-KEY 128 bit i ascii")

demek 19.12.2005 17:53

to przyjedz sie i sie wlam - gwarantuje ze ci sie to nie uda

siwy417 19.12.2005 19:13

Cytat:

Napisany przez demek
to przyjedz sie i sie wlam - gwarantuje ze ci sie to nie uda

Dzizes ludziska , chlopie jak pisalem wczesniej gdybys mial choc chwile czasu przeczytal bys posty w tym temacie to natknal bys sie na kilka linkow w ktorych dokladnie jest wyjasnione jak roz******c dokladnie takie zabezpieczenia ktore masz ustawione w swojej sieci.

A po to zeby ci udowadniac empirycznie ze jest to mozliwe to nie bede lecial 9 tys kilometrow .
Jak umiesz czytac i glowkowac to sam odkryjesz ze twoje super hiper duper zabezpieczenie to tylko ILUZJA.

linki do poczytania:
http://www.tomsnetworking.com/Sections-article118.php
http://www.tomsnetworking.com/Secti...le120-page1.php

I wcale nie przesadzam mowiac ze wlam do twojej sieci zajol by 15 minut.

Pozdrawiam i zycze milej lektory.
ps: co do twojej "gwarancji" to nie bral bym jej na powaznie :)

EOT

demek 19.12.2005 19:51

no widzisz....ty swoje a ja swoje - wyslij kogos jak sam nie mozesz
NIGDZIE nie napisalem ze sa to jedyne zabezpieczenia jakie mam - podalem tylko dwa dosc skuteczne na osoby nie w temacie

siwy417 19.12.2005 21:19

Cytat:

Napisany przez demek
no widzisz....ty swoje a ja swoje - wyslij kogos jak sam nie mozesz
NIGDZIE nie napisalem ze sa to jedyne zabezpieczenia jakie mam - podalem tylko dwa dosc skuteczne na osoby nie w temacie

OK to co mowisz to sa zabawy dzieciakow w piaskownicy ktorzy przekomazaja sie kto ma wiekszego Penisa.

Faktem jest WEP jest ZLAMANY, to ze masz filtrowanie MAC to i tak Cio g**no da, Kismet powie mi kto sie laczy z twoim AP poda mi jego MAC takze gdy masz wylaczone SSID poda mi twoje SSID, SMAC pozwoli mi zmienic moj MAC na ten z twojej sieci i po zabawie.

Masz firewall-a :) ciekawy jestem czy porzadnie ustawionego, podejrzewam ze masz tego z windy lub zone alarma :)
Jak standardowo pewnie masz port 443 otwarty (bo masz GG) na przychodzace polaczenia, albo co ciekawsze nie masz Firewalla wcale,
A to ze masz GG to takze wcale nie pomaga ci z twoimi zabezpieczeniami - odsylam do linku - http://ggsniff.sourceforge.net/
I jeszcze jednoz z innej beczki: bawiles sie moze kiedys Kaht/Netcat-em, jesli tak to bedziesz wiedzial o czym mowie (wersja dla windy, oczywiscie po uprzednim wlamie do twojej sieci :))

Te powyzsze sa to spekulacje, bo byc moze masz lepszego firewalla (ja polecam Agnitum Outpost Firewall dla windy) i wcale nie mial bym tak latwo.

http://videogamepirate.com/ na tej stronce pod linkiem thebroken1.avi masz troszke info o WEP crackingu, (nie jest to dokladna metoda)
Jesli masz torrenta to jest nazwa pliku w ktorym kolesie lamia "twoje" zabezpieczenia w 10 minut :) - wep-(ra(k-see-new.avi - musialem wstawic ( zamiast c bo forum wycina te slowo wiec cobie zamien ( na C

Co by ci tu jeszcze powiedziec, niestety nie moge nikogo wyslac aby "wlamal" sie do twojej sieci ale wierz mi znajda sie gowniarze na osiedlu ktorzy beda probowali to zrobic, WEP to nie jest zabezpieczenie to tylko przeszkoda, i jak nie potradfisz przelknac tego co pisze poczytaj wszystkie linki ktore wczesniej podalem i zobaczysz o czym mowia.

Przepraszam jesli myslisz ze jest to personalny atak na ciebie z mojej strony, lecz po tym jak wyjasnilem wczesniej ze WEP zostal zlamany ty dalej sprzeczales sie dziecinnymi argumentami o jakosci twego zabezpieczenia.

Tu nie chodzi o to czy ja podjade twoja siec, tylko o to czy jest mozliwa do wykrzaczenia - a wierz mi jest.

Jesli masz cos naprawde sensownego do powiedzenia na temat WiFi to prosze bardzo.

demek 20.12.2005 00:40

mam do powiedzenia tyle
chyba zle przeczytales/odebrales to co pisalem
podalem mu tylko przyklad jak na poczatek to zabezpieczyc - podajac 2 z kilku elementow zabezpieczenia jakie posiadam ja
nie odbieram tego jako atak bo dokladnie o co w tym wszystkim biega i jak prosto wlesc komus na wifi

siwy417 20.12.2005 02:08

OK. Admini powinni zamknac ten temat bo sie robi poligon.

demek 20.12.2005 02:11

widzisz tu gdzies poligon? bo ja nie
nawet nie wiesz czym mam zabezpieczone a upierasz sie przy swojej racji :)

siwy417 20.12.2005 02:18

JEZUUUUSICKU LITOSCIWY ty naprawde Albo GLUPI jestes albo posty nabijasz, przez 4 posty prawie probowalem ci wyjasnic ze WEP oraz WAP to syfiarskie zabezpieczenia, dodatkowo to ty powiedziales:"jest to skuteczne, sam tak mam i sie nie da ani wejsc ani snifowac" poczym udowodnilem ci ze to NIEPRAWDA.
opierajac sie na tym co stwierdziles ze MAC filtering + WAP to dobre zabezpieczenie.
GOWNO mnie obchodzi czym masz zabezpieczona swoja siec dla mnie to moze i byc kilo fazy w rondelku.
Ale jesli ktokolwiek bedzie chcial wlezc na twoja siec (reasumujac zabezpieczona WAP + MAc filtering) to to zrobi i czy chcesz czy nie to jest FAKT.

A co do poligonu to ty nie prezentujesz zadnych argumentow tylko mowisz takie zeczy jak:
"nawet nie wiesz czym mam zabezpieczone"
"to przyjedz sie i sie wlam - gwarantuje ze ci sie to nie uda"

Przeciez to jest dno konwersacji i zaluje ze sie dalem w to wciagnac.
EOT - tym razem na powaznie

demek 20.12.2005 02:21

boze lolku jestes kozak w gebie wiec napisalem przyjedz i sprawdz - strach?
zeczy nie pisze tylko rzeczy
eot z mojej strony rowniez

siwy417 20.12.2005 05:57

Sorki ale nie moglem sie powstrzymac.
W tej dyskusji takze zabierales glos http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...3&postcount=23
i takze NIC wiedziales :) na temat WiFi
Ty albo udajesz ze wiesz albo zgadujesz :)
Byc moze masz jakos wiedze o kompach ale na pewno nie o WiFi,
czym podsumowal cie "Zick" - "powiem ci tylko ze bzdury totalne opowiadasz":
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...7&postcount=35

Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha

ps: nie nie strach tylko ci juz pisalem ze mieszkam bardzo daleko od ciebie.
I zeby udowodnic jakiemus lamie ze mozna to nawet jak bym w totka wygral to bo sie nie oplacalo :) :bicz:

demek 20.12.2005 11:22

albo nie umiesz czytac ze zrozumieniem albo szukasz zaczepki i proby pokazania jaki to ty nie jestes "wielki"

pawelblu 20.12.2005 12:37

Nie jestem modem na OT, wiec prosze mnie nie molestowac w tej sprawie, ALE

widze tu powazny problem (poruszony w tamtej dyskusji). Jezeli klonujemy czyjs adres MAC i mamy ten sam adres MAC i IP co jakas ofiara, to i tak nie jestesmy w stanie korzystac z netu, bo pakiety sie rozsynchronizowywuja pomiedzy nami. Czy tak jest ??

A chcialem tylko dodac ze np. u mnie w bloku ktos sobie zrobil siec wifi bez niczego - tzn jak masz np. WinXP, to karta sama Ci sie podlaczy do sieci :) I w ten sposob wiem, ze jedna sasiadka sobie korzysta.

demek 20.12.2005 12:48

dhcp+ssid broadcast bez wepa :)

mensir67pl 20.12.2005 15:49

Ja to widze tak NAPISZCIE jak uzywac sieci WI FI za darmo i po sprawie kazdy sobie potestuje i bedzie oke'y :)

siwy417 20.12.2005 17:53

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Jezeli klonujemy czyjs adres MAC i mamy ten sam adres MAC i IP co jakas ofiara, to i tak nie jestesmy w stanie korzystac z netu, bo pakiety sie rozsynchronizowywuja pomiedzy nami. Czy tak jest ??

To zalezy od routera po pierwsz po drugie od legalnego uzytkownika tego lacza, jesli ten uzytkownik wysyla raz na 5 minut zapytanie na Http/80 nie ma zadnego P2P to najprawdopodobnie jestes w stanie urzywac jego IP i MAC, tylko pakiety beda bladzily strasznie dlugo,

Drugim przypadkiem bedzie ze wykopiesz legalnego uzyszkodnika i sam bedziesz na tym IP/MAC
Czyli najlepiej jest to robic w nocy, gdzie potencjalna ofiara ma wylaczonego kompa (zazwyczaj).
Jak ktos ma postwionego Linuxa to w tablicy ARP beda 2 wpisy o tych samych IP/MAC jesli dobrze skonfigurowany) to powinien wykopac tego MAC/IP uzyszkodnika i dac komunikat do admina o podwojnych wpisach w ARP-ie
Bardzo durzo zalezy jak jest skonfigurowany AP-ek - czy to byle co za 120 zeta czy naprawde kosa od CISCO (AP 1131AG czy cos podobnego)
no i oczywiscie czy cala siec idzie prze AP>net czy AP>server>net
a na servie siedzi np: slackware z za***iscie ustawionymi regulami na firewall-u .
DEMEK: To ty nie umiesz czytac ani nawet myslec przez cala dyskusje nie podales ani JEDNEGO faktu badz sprawdzonej wiadomosci tylko sie wymadrzales. Jak na swoje 19 lat to ty naprawde GLUPI jestes. Idz na google i sobie poczytaj o WiFI. Bo daleka droga przed toba.
ja nie szukam zaczepki i nikomu nie udowadnia ze jestem "WIELKI" tylko ty pisales wierutne BZDURY i wprowadzales innych forumowiczow w blad wiec korygowalem twoje wypowiedzi. To wszystko.

mensir67pl: a jak korzystac za darmo z sieci to juz bylo pisane 1000 razy na innych Forach.
Jak naprawde chcesz to podam ci linki i sobie poczytasz.

demek 20.12.2005 18:26

Cytat:

Napisany przez siwy417
DEMEK: To ty nie umiesz czytac ani nawet myslec przez cala dyskusje nie podales ani JEDNEGO faktu badz sprawdzonej wiadomosci tylko sie wymadrzales. Jak na swoje 19 lat to ty naprawde GLUPI jestes. Idz na google i sobie poczytaj o WiFI. Bo daleka droga przed toba.
ja nie szukam zaczepki i nikomu nie udowadnia ze jestem "WIELKI" tylko ty pisales wierutne BZDURY i wprowadzales innych forumowiczow w blad wiec korygowalem twoje wypowiedzi. To wszystko.

- zacznij od nauki liczenia 1-30 bo slabo ci idzie
- ze ktos jest glupi to mozesz powiedziec do kolegow ale nie do mnie bo moim kolegom nie jestes
- nie uwazasz ze dla kogos kto zadal to pytanie na poczatek wylaczone ssid broadcast i wep wystarczy? czy to ****y nedzy mamy samych full pro lamaczy wifi w tym kraju?
- czym wprowadzalem w blad? z powyzszego wiersza dopisz sobie reszte

siwy417 20.12.2005 19:15

"zacznij od nauki liczenia 1-30 bo slabo ci idzie" - zupelnie nie na temat nawet nie wiem o co ci chodzi w tym belkocie,
"- ze ktos jest glupi to mozesz powiedziec do kolegow ale nie do mnie bo moim kolegom nie jestes" - z czego jestem BARDZO ZADOWOLONY
"- nie uwazasz ze dla kogos kto zadal to pytanie na poczatek wylaczone ssid broadcast i wep wystarczy? czy to ****y nedzy mamy samych full pro lamaczy wifi w tym kraju?" - nie ale mamy ludzi ktorzy chca sie uczyc i zdobywac wiedze w przeciwienstwie do ciebie
"- czym wprowadzalem w blad? z powyzszego wiersza dopisz sobie reszte -" dopisuje:
- "nikt twojej sieci nie widzi, jesli nie zna ssid to nie moze jej snifowac, a jak jakims cudem sie dowie jakie jest ssid to ze snifowania dalej nici bo go ap nie dopusci + szyfrowanie
jest to skuteczne, sam tak mam i sie nie da ani wejsc ani snifowac" - wierutne klamsto i dezinformacja
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...7&postcount=35 - tutaj tazke podawales falszywe informacje
Wiec prosze skoncz te swoje glupie wypowiedzi i idz poczytaj troszke o WiFi
Bo cala ta dyskusja zamienila sie w personalne obrzucanie blotem :) oczywiscie przez ciebie.

I prosze juz nie odpisuj w stylu jakim robiles to poprzednio bo jest to zenujca, konwersacja na poziomie powinna odbywac sie na zasadzie wymiany faktow i argumentow co w twoim przypadku jest bardzo trudne (zero faktow, jeszcze mniej argumentow)

demek 20.12.2005 22:24

"Jak na swoje 19 lat to ty naprawde GLUPI jestes." wyssane z palca czy blad w obliczeniach?
czlowieku ty sie chyba z choinki urwales (chociaz choinka to chyba malo) - czy ty ****a myslisz ze gosc, ktory zamieza dopiero co kupic ma byc od razu full pro? bog cie opuscil? moze po kolei
"- "nikt twojej sieci nie widzi, jesli nie zna ssid to nie moze jej snifowac, a jak jakims cudem sie dowie jakie jest ssid to ze snifowania dalej nici bo go ap nie dopusci + szyfrowanie
jest to skuteczne, sam tak mam i sie nie da ani wejsc ani snifowac"- wierutne klamsto i dezinformacja" - nie uwazasz ze na poczatek wystarczy mu? poczyta to po 2 tyg bedzie wiedzial jak jeszcze bardziej ograniczyc mozliwosc wlamania
"- nie ale mamy ludzi ktorzy chca sie uczyc i zdobywac wiedze w przeciwienstwie do ciebie" - i ty znowu to samo - czy ja ****a gdzies napisalem ze tylko to mam?
"Wiec prosze skoncz te swoje glupie wypowiedzi i idz poczytaj troszke o WiFi
Bo cala ta dyskusja zamienila sie w personalne obrzucanie blotem oczywiscie przez ciebie." oj nie ja zaczalem
"I prosze juz nie odpisuj w stylu jakim robiles to poprzednio bo jest to zenujca, konwersacja na poziomie powinna odbywac sie na zasadzie wymiany faktow i argumentow co w twoim przypadku jest bardzo trudne (zero faktow, jeszcze mniej argumentow)" - twoje doradztwo polaga na propozycji kupienia osprzetu wifi za duze pieniadze - REWELACJA - zwroc mu koszt - dla dwoch osob wladowac ok 1000 zl SUPER - pczywiscie podajesz tez metody ale....daj im to na sprzecie tanszym...no chyba ze go stac to ok

pod linkiem tez nie napisalem ze jest to 100% metoda - ona tylko troche utrudni

i zakonczmy temat bo wybitnie starasz sie zeby nie dotarlo do ciebie co ja pisze

siwy417 21.12.2005 00:46

Ty kolo ty naprawde jestes IDIOTA czy tylko udajesz ?
CZYTAJ jeszcze raz cala dyskusje moze wtedy zalapiesz gdzie starciles watek.
A to ze nie wiesz o WiFi i jeszcze sie wypowiadasz to szczyt IDIOTYZMU.

Router + karta nie bedzie kosztowal 1000 zlotych co udowadniam ponizej.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76976435 - 250
http://www.abcpc.pl/wyswietl_produkt...oly&kod=882009 - 314,72
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78249849 - 150 PLN

Czyli w sumie kart + Router to prawie 470 zeta jezeli ze sklepu jesli z Allegro 250+150 = 400 zeta a nie 1000 wiec co do liczenia to ty masz problem.

i nie mow ze nie mozna na Allegro trafic tego routera za 250 zeta bo mozna.

demek 21.12.2005 01:17

nie nazywaj mnie klamca bo gowno o mnie wiesz

rusz wkoncu tym zasranym swoim mozgiem bo masz z tym ogromne problemy

NIGDZIE ****a NIGDZIE nie napisalem ze jest to sposob bezpieczny wiec sie od tego odpierdziel - i gratulacje za uznawanie kazdego w tym kraju wlamywaczem wifi !! szczere gratulacje

nie mow ze nic nie wiem o wifi bo gowno wiesz co wiem i taka jest prawda, napisalem o dwoch rzeczach ale ty najwyrazniej tego pojac nie potrafisz co jest oczywiste bo twoje gowno musi plywac na wierzchu moj ty jedyny wielki guru, full pro znawco wifi

rusz glowa i bedziesz wiedzial ile mam lat bo 19 to mialem ale jakis czas temu

jezeli ci sie moja "geba" nie podoba to na nia nie patrz

jakbym mial zle siec zabezpieczona to by mi sie wlamali prawda? bo wg ciebie MOZNA sie do mnie wlamac tylko ciekawe czemu tego jeszcze nikt nie zrobil jak wookolo ludzi z radiem jest duzo
moze to *****e? ale nie bo przeciez wg ciebie kazdy to full pro wlamywacz od wifi, takze jedyne sluszne wytlumaczenie takiego stanu rzeczy moze byc tylko jedno NIE MAM WIFI - i takie oto bedzie twoje tlumaczenie

a teraz odpowiedz mi na jedno pytanie - czy na sam poczatek czyli na tydzien lub dwa wep + ssid bcast off jest wystarczajaca metoda na zabezpieczenie zanim ktos kto dopiero co kupil radiowke sie dowie czegos wiecej na ten temat

tym oto niemilym akcentem koncze ten temat poniewaz jedna z osob nie potrafi przemyslec co sie do niej mowi ale nie jest to moj problem i wiecej zamiaru tlumaczyc nie mam niczego bo mija sie to z celem gdyz cokolwiek napisze to on zawsze musi miec racje
na koniec postaw sobie :piwo: odemnie i przemysl ze nie zawsze jest tak jak ty cos odbierasz bo kazdy moze cos zle zrozumiec i potem sa takie sytuacje jak teraz

MaciejT 21.12.2005 01:23

Panowie Demek i Siwy417, apeluje o rozsadne uzytkowanie posiadanej wiedzy. W danych dziedzinach wykazaliscie sie bardzo szeroka znajomoscia tematu i bardzo duza wiedza.

Udowadniac wyzszosc swiat Bozego Narodzenia nad swietami Wielkiej Nocy mozecie za posrednictwem innych mediow.

Forum niech pozostanie miejscem dyskusji, ale merytorycznej.

PS.
@siwy417: dzieki za odpowiedz.

demek 21.12.2005 01:37

wiedza to on blysnal wczesniej - ja napisalem co styknie na poczatek
ale wg niego inaczej - staralem sie mu to wyjasnic w mniej lub bardziej grzeczny sposob ale oba zawodza

gdyby choc raz spytal a jak bardziej mozna zabezpieczyc to bym odpowiedzial ale on koncentrowal sie na probie gnojenia mnie ze nie mam racji - oczywiscie ze nie mam jesli brac pod uwage ze mialyby to byc to jedyne zabezpieczenia - ale podkreslam na krotki czas dopoki osoba, ktora to chce kupic sie nie oswoi z wifi
no i tutaj znowu bierze wszystkich za osoby, ktore tak jak on maja stycznosc z wifi od dawna - nie, nie kazdy kolego siwy417 od razu bedzie znawca tematu - daj zadajacemu pytanie czas na nauczenie sie tego - bo co z tego, ze poprowadzisz go jak ma to zrobic i co kupic skoro nie bedzie mial pojecia co zrobil? i co mu to daje?
czyz nie mam racji? no chyba, ze tak jak mysli kazdy w tym kraju to doswiadczony wlamywacz wifi

siwy417 21.12.2005 02:56

Eot

demek 21.12.2005 10:08

hehehehe tak myslalem...

AleX69 21.12.2005 13:21

demek@ troche cie ponioslo ... tak jak pisal siwy417@ poczytaj, poczytaj ...
kazda siec jest do zlamania kwestia czasu i umiejetnosci ...

siwy417@ dzieki tobie wiem ze w okolicy mam kilka darmowych sieci :mruga:

Ziele 21.12.2005 13:37

Ale sie kłócicie ;) Ja dodam tylko że kumpel uzywa sobie nata z ip i mac adresem osoby danej sieci i działa wszystko ok. Nie wiem jaki jest tam sprzet ale jedyne zabezpieczenie to filtrowanie po mac. Działa to na kilku sieciach które łapie na antenie :)

Jesli chodzi o mnie to w routrzerze mam tylko wyłączone rozgłaszanie, filtrowanie po mac i wep 128. Zanim ktoś znajdzie sieć to ma jeszcze te dwa zabezpieczenia. Jako że uzywam wifi tylko do pda to raczej pakietów sie nie podsłucha (za słaby nadajnik w pda) a łamanie wepa metodą prób i błędów raczej długo trwa :) Oczywiście jak będę miał drugiego kompa podpietego na stałe to trzeba będzie pomyśleć o czymś mocniejszym.

siwy417 21.12.2005 16:30

Dzieki: Alex69

Ziele:

"Jako że uzywam wifi tylko do pda to raczej pakietów sie nie podsłucha (za słaby nadajnik w pda) a łamanie wepa metodą prób i błędów raczej długo trwa :) Oczywiście jak będę miał drugiego kompa podpietego na stałe to trzeba będzie pomyśleć o czymś mocniejszym."

Niestety nie cala zabawa to pomiedzy twoim AP i "Crackera" kompem/laptopem wystarczy mu 2 - 3 dobre Frame z MAC i SSID a potem Aireplay zalatwi generacje pakietow, wiec uwarzaj.

Ziele 22.12.2005 12:41

no to byłby bardzo cierpliwy cracker żeby wyczekiwał kiedy włącze wifi w pda :) Narazie spię spokojnie.

joujoujou 31.12.2005 21:17

Wracając do tematu, kupiłem to:
http://www1.linksys.com/internationa...oid=6&ipid=764
Może jutro potestuję. :mruga:

stronamarcin 14.02.2006 16:01

Witam ja mam wi-fi 802-11g na kompie a drugi w laptopie i mam problem a mianowicie chodzi o to że prędkość wymiany plików miedzy nimi nie jest szybsza niż 1,7mb a pisze mi że sieć ma 54mb oczywiście nie spodziewałem się że będę miał 54mb ale 1.7 jest stanowczo za mało jak na wi-fi typu g czy ktoś się z takim czymś spotkał i czy może mi pomóc?

Zelea 15.02.2006 13:16

Cytat:

Napisany przez stronamarcin
Witam ja mam wi-fi 802-11g na kompie a drugi w laptopie i mam problem a mianowicie chodzi o to że prędkość wymiany plików miedzy nimi nie jest szybsza niż 1,7mb a pisze mi że sieć ma 54mb oczywiście nie spodziewałem się że będę miał 54mb ale 1.7 jest stanowczo za mało jak na wi-fi typu g czy ktoś się z takim czymś spotkał i czy może mi pomóc?

to co teraz piszesz tzn ze masz 10 Mbit/s a chcialbys miec 54 Mbit/s...

na 10 maksymalnie wlasnie tak dziala do 2 MB transferu... a 54 teoretycznie do 6 MB ale nie mialem wiec nie wiem...

jesli Twoj sprzet daje Ci taka mozliwosc to zobacz w ustwieniach czy nie masz gdzies czegos przestawionego... tzn w ustawieniach wlasnie kart sieciowych...

luminat 15.02.2006 14:36

54Mb/s = 6,75MB/s - takiej predkosci nie uzyskasz, bo od tego trzeba odjac przepustowosc zarezerwowana dla roznych protokolow. Jestes pewny, ze obydwie karty obsluguja wifi 802.11g? Moze jedna z nich wykorzystuje standard 802.11b i z stad nizsza predkosc od oczekiwanej.

stronamarcin 15.02.2006 15:06

Cytat:

Napisany przez luminat
54Mb/s = 6,75MB/s - takiej predkosci nie uzyskasz, bo od tego trzeba odjac przepustowosc zarezerwowana dla roznych protokolow. Jestes pewny, ze obydwie karty obsluguja wifi 802.11g? Moze jedna z nich wykorzystuje standard 802.11b i z stad nizsza predkosc od oczekiwanej.

Na pewno oby dwie karty obsługują standard g nawet pisze na tych kompach 54mb/s bardzo by mnie ucieszyło gdybym miał choćby 6,75 niestety mam poniżej 2 co faktycznie wskazuje na standard b ale na pewno jest g. Pozdro

Ziele 15.02.2006 18:08

Co wy z tymi 2MB/s w standarcie b? :):) 10Mbit/s to bedzie co najwyżej 1MB/s. W praktyce jeszcze wolniej.

siwy417 16.02.2006 08:14

Tak naprawde z mojego doswiadczenia to na WiFi 10 Mega bitow to jest realnie 800 KB na sek, przy 100Mb przy dobrych wiatrach uzyskasz cos okolo 7,5 zadko 8 MB na sek. Twoj transfer na 54Mb to przy optimum powinien dac ci okolo 3, do max 4 MB na sek. Niepiszesz nic jakiej jakosci masz polaczenie. Jesli jest dobre czyli laczy sie na 24/36 Mb/sek to dostajesz to o czym mowisz :). Podaj wiecej wartosci: status polaczenia typ kart/routera, a tazke OS-a. Cos sie moze wymysli :)

Dorian 18.02.2006 09:20

Po zmianie firmware WRT54G udostępniło mi 13 kanał, na którym się łączę jednak Network Stummbler od 2 dni wskazuje kogoś kto łączy się na tym samym kanale - po SSID mogę wnioskować ,że 3,4 domy ode mnie. Mimo pewnych zabezpieczeń - ktoś kto ma do wyboru 13 kanałów , a siedzi właśnie na moim - sami rozumiecie ... zwłaszcza,że NS wskazuje,że w okolicy są 3 Ap-ki - na kanałach : 4,10 i właśnie 13tym - taki jaki mój.

Pytanko mam :

Czy można sterować Linksysem WRT54G zdalnie przez przeglądarkę jednak w innym niż Ap pomieszczeniu? Nie zawsze chce mi się biegać dwa piętra niżej by zmienić coś w ustawieniach, a sprawa tego samego kanału lekko mnie wnerwia.

siwy417 18.02.2006 09:40

Cytat:

Napisany przez Dorian
Po zmianie firmware WRT54G

- na jakie ?
polecam:
http://wrt54g.ovh.org/firmware/hyper...GL_tofu13c.bin
Jest zaj****e.

To normalne ze masz 13 kanal. Jesli nie chcesz 13 przelacz sie na 14.

"Czy można sterować Linksysem WRT54G zdalnie przez przeglądarkę jednak w innym niż Ap pomieszczeniu?"

Tak mozna. Polecam nastepujaca konfiguracje. Firmware powyzsze, Klucz WPA2 Personal ewentualnie WPA + AES. Potem uruchom SSHD i uzywaj putty
oczywiscie jesli znasz Linuxa.
Jesli nie, a masz kompa na LAN na tym routku to mozesz zrobic tak:

Wireless Access Web : DISABLED
Remote Router Access: DISABLED
Web Access: HTTPS
SSHD : ENABLED port 222
Uzyj autoryzowanego klucza w ustawieniach, klucz mozesz wygenerowac przy pomocy Puttygen.

W putty uzyj tunelowania na porcie 5900 dla VNC czy 3389 dla RDP w zaleznosci co masz (Winda czy Linux)

Wtedy nie muszisz robic Przekierowania (Forward) portow i twoj router nie jest otwarty na zewnetrzne ataki na znanych portach do zdalnej administracji.

A co do VNC polecam UltraVnc-101 z MSRC4Plugin wtedy masz pewnosc ze twoje polaczenie jest tunelowane przez SSH i dodatkowo szyfrowane przez plugin VNC, wiec nawet ktos siedzacy na twoim SSID z Kismetem, Ethereal-em
nie bedzie mial szans nic zlapac na ciebie,

Ja mam takie ustawienia lacze sie z Hoteli, Kafejek poprzez SSH + VNC+ MSRC
i robie swoja robote. Tzn pracuje. na swoim domowym kompie bedac oddalonym 2-3 tys kilometrow :) i dziala to ZAJE*****E.
Polecam.
Jakies pytanie prosze pisac to pomoge.

Dorian 18.02.2006 10:52

Mam Hyperwrt tofu11 - czyli jestem dwie wersje do tyłu i mam do wyboru 13 kanałów co i tak jest liczbą większą od standardu :) Dzięki wielkie za odpowiedź - popróbuję co i jak.

Kris 09.05.2006 07:56

Od***347;wie***380;***281; temat. Jakie karty sieciowe poleciliby***347;cie do laptopa na PCMCIA?
Stawiaj***261; u nas na osieldlu radi***243;wk***281; i potrzebna mi b***281;dzie taka karta.

Z g***243;ry dzi***281;ki za pomoc! :piwo:

B@rtek 09.05.2006 09:07

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
Odświeżę temat. Jakie karty sieciowe polecilibyście do laptopa na PCMCIA?
Stawiają u nas na osieldlu radiówkę i potrzebna mi będzie taka karta.

Z góry dzięki za pomoc! :piwo:

A po co na PCMCIA?
A może lepiej byłoby na miniPCI :taktak:
Chyba, że chodzi ci o to, aby podpiąć zewnętrzną antenę? :>

Kris 09.05.2006 09:46

Cytat:

Napisany przez B@rtek
A po co na PCMCIA?
A mo***380;e lepiej by***322;oby na miniPCI :taktak:
Chyba, ***380;e chodzi ci o to, aby podpi***261;***263; zewn***281;trzn***261; anten***281;? :>

No na przyk***322;ad :)

Ale gdzie***347; przeczyta***322;em, ***380;e T23 mia***322;y wbudowane karty Wi-Fi... czy kto***347;, kto posiada T23 (Ormianin) mo***380;e to potwierdzi***263;?

No i B@rtek zabi***322;e***347; mi ***263;wieka... :) Zastanawiam si***281; nad kart***261; miniPC http://www.allegro.pl/item101415939_...gwarancja.html - wygl***261;da ciekawie...

B@rtek 09.05.2006 19:11

Nie znam się na kartach sieciowych :nie:
Ale 23dBi są moim zdaniem dobrą wartością :taktak:

siwy417 10.05.2006 06:10

Witam. Pierwsze pytanie, czy karty chcesz uzywac CALKIEM legalne czy "Pol" legalnie :)
Jesli calkiem legalnie to idz do pierwszego lepszego sklepu i zaplac 40 - 60 zetek za byle co z wspolpraca dla WEP 128 i po krzyku.

Jesli chcesz cos wycisna z "laptoka" to nie polecam miniPC lepsze sa PCMCIA.
Ale na upartego czemu nie :), jak bedziesz trzymal "laptoka" na kolanach jezdzil z kolesiami po miescie szukajac otwartych badz WEP "zabezpieczonych" AP to radze zalozyc majty z folii aluminiowej, gdyz przy 200mw (jest mozliwosc osiagniecia na NL-2511-MP 249mw) twoj pisklak nie bedzie mial szans sie wykluc.

Ta karta zgadujac po zdjeciu to : NL-2511-MP Prism 2.5 Wyglada n ato ze masz mozliwosc dodania zewnetrznej anteny do tej karty.

Warta na kup teraz 149 PLN
http://www.allegro.pl/item102750266_...mw_tanio_.html

Ta jest na ATHEROS-ie wiec jest troszeczke inna sprawda ze sterami.
Warta na KUP TERAZ - 159 PLN
http://www.allegro.pl/item102901633_...os_a_b_g_.html

Osobiscie polecam:
http://www.interprojekt.pl/katalog/k...p8602plus.aspx
- moduł NMP-8602-PLUS (FCC) cena 219,00 PLN

Karta jest rozwojowa bo masz mozliwosc pracy z 2.4 i 5.45 ale to tylko jesli nie chcesz "bawic" sie w WARDRIVING

Jesli prawdziwy z ciebie BADASS :) to polecam:
http://www.interprojekt.pl/katalog/k...-2511CD%2bEXT2
Cena 209,95 PLN

Jak sa jakie spytania to prosze pisac

Kris 10.05.2006 07:09

siwy417 - :piwo: - dzi***281;ki!! Raczej nie b***281;d***281; mia***322; czasu na 'zabaw***281;' :mruga:

Na szcz***281;***347;cie 'laptoka' nie trzymam na kolanach :D le***380;y sobie na biureczku, ale zastanawiam si***281; co z przegrzewaniem si***281; sprz***281;tu w odniesieniu do miniPC i PCMCIA...

Chc***281; co***347; lepszego, ***380;ebym nie musia***322; z laptopem lata***263; po pokojach i sprawdza***263; czy mam zasi***281;g czy nie... raczej PCMCIA b***281;dzie i zastanawiam si***281; co ze standardem 802.11g - musz***281; pogada***263; z dostawc***261; jaki b***281;dzie standard, czy warto pcha***263; kas***281; w 'g'.

Kris 11.05.2006 08:55

siwy417 a co my***347;lisz o takiej karcie: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=101920408 ?

Kris 11.05.2006 11:47

OK. Rozmawiałem z dostawcą - będzie standard "b".

I na 90% wybiorę tę kartę: http://www.allegro.pl/item102232147_...gwar_1rok.html

PS. Do modów: jako, że nie mogę edytować postów, proszę o połączenie tego posta i poprzedniego...

siwy417 11.05.2006 16:37

Dobry wybor. Ta karta budowala historie :). No i zawsze mozesz cos jeszcze z niej wycisnac.

Kris 18.05.2006 18:46

siwy417 - dzi***281;ki za pomoc! :piwo:

No to jeszcze jeden temat. Byli u mnie ludzie od pod***322;***261;czenia radi***243;wki. Sygna***322; jest b. dobry. Kwestia taka, ***380;e trzeba wywali***263; anten***281; za okno. Jako jedno z rozwi***261;za***324; bez ci***261;gni***281;cia kabli przez pok***243;j polecili rozwi***261;zanie Access Point (ja jeszcze chce z routerem) do kt***243;rego pod***322;***261;czy***322;oby si***281; anten***281; zewn***281;trzn***261; i dalej w domu na WiFi (chc***281; pod***322;***261;czy***263; jeszcze jeden komputer).

Jaki by***347;cie mi AP/router polecili?
Czy taki si***281; nada:
http://allegro.pl/item103302593_supe...prism_2_5.html
lub taki:
http://allegro.pl/item104363484_link...gw36fv_ss.html
ale chyba najlepszy by***322;by ten (ma linucha i wi***281;ksz***261; pami***281;***263;):
http://allegro.pl/item104397223_rout..._nowy_gw_.html

Prosz***281; o pomoc je***347;li kto***347; pracowa***322; z podobnym sprz***281;tem z anten***261; zewn***281;trzn***261;. Mo***380;e kto***347; z Was zna jakie***347; strony z instalacj***261;/konfiguracj***261; takiej sieci WiFi w domu.

siwy417 19.05.2006 04:28

Nie polecam bo wersja 5.0
Teraz mozna juz zrobic upgrade na tej wersji ale z przyczyn czysto technicznych nie polecam (mala ilosc pamieci Flash, ) firmware DD-WRT micro bedzie na tym chodzil, ale pociety jest.

http://allegro.pl/item104363484_link...gw36fv_ss.html

Jak juz cos to bierz tego:
I nawet tanszy niz tenwrt54g 5.0

Ten trzeci to zwykla cegla jak chcesz sie puzniej bawic z routerkiem to nie polecam.

Do poczytania:
http://en.wikipedia.org/wiki/WRT54G

A jak ci sie uda to moze tego dostaniesz po dobrej cenie:
http://allegro.pl/item103714586_rout...ireless_g.html
Jedyny mankament to ze nie ma zasilacza, ale mozesz kupic uniwersalny za 20 25 zetek
A wersja tego routka po numerze CDF1 to 1.0 czy BARDZO DOBRZE.
Moze ci sie uda go dostac za 100-120 zetek to jestes prawie 100 do przodu (po kupnie zasilacza).
Pozdrawiam

Kris 19.05.2006 08:41

OK. Dzi***281;ki!

Wi***281;c wst***281;pnie by***322;by ten:

A jak***261; anten***281; by***347; do tego proponowa***322;? S***261; r***243;***380;ne rodzaje, jako, ***380;e jestem zielony w temacie :mruga: nie wiem kt***243;re lepsze.

AleX69 22.05.2006 10:25

Cytat:

Napisany przez siwy417
A jak ci sie uda to moze tego dostaniesz po dobrej cenie:
http://allegro.pl/item103714586_rout...ireless_g.html
Jedyny mankament to ze nie ma zasilacza, ale mozesz kupic uniwersalny za 20 25 zetek
A wersja tego routka po numerze CDF1 to 1.0 czy BARDZO DOBRZE.
Moze ci sie uda go dostac za 100-120 zetek to jestes prawie 100 do przodu (po kupnie zasilacza).
Pozdrawiam

ja sie na niego zapatrywalem cena 82,- byla wporzadku ... ale pod koniec aukcji
nastapilo cos czego sie nie spodziewalem :D - kupili go za 212,-
no coz :fiu:

btw ... siwy417@ wiesz moze jak ukryc sharing inetu w domu by nie wykryl tego provider?
widzialem kiedys artykul na ten temat lecz teraz mam klopoty z jego znalezieniem :help:

Kris 22.05.2006 10:46

A ja po rozmowach na forach zdecydowałem się raczej na:

Ovislink 5460 + APPro

Tylko mi powiedzieli, żeby rozprowadzić bezprzewodowo sieć po domu muszę mieć jeszcze jeden AP - jeden do odbioru sygnału a drugi do nadawania po domku... Chyba, że macie inne propozycje... Tymczasem czekam na wypłatę... :>

siwy417 23.05.2006 07:22

AleX69:
Coz zdarza sie ludzie wiedza co to jest WRT54G :).
A to link do poczytania i wyedukowania sie na temat cie interesujacy.
Polecam wersja jest PDF ale naprawde za***ista: http://www.haking.pl/pl/attachments/lacze_pl.pdf

Kristoferros:

NIEEEEEEEEEEEEEEEEE co ty chlopie robisz nie daj sie wmanipulowac w koszta. WRT54G/GS ma opcje WDS + AP czyli tylko potrzebujesz jeden sprzecior za 250 zetek z allegro i to wsio a nie cos za 300 zetek + jescze jakies koszty na nastepny AP. Kolesie od radiowki po prostu nie chca sie "narobic" a ciebie w koszta wpuszczaja jak rybe w kanal miejski.

"AP - jeden do odbioru sygnału a drugi do nadawania po domku..." - NIE NIE NIE NIE NIE bo koszta operacji urosly ci juz AP + karta - 305 plus nastepny jakis wszawy AP za 150 czyli w sumie 450 PLN.

WRT54G/GS ma mozliwosc podniesienia sygnalu nadawania do 251 mw "Pol osiedla tym oblecisz :)" - kinda joke but almoust true :)

Ale zrobisz jak chcesz. Pozdrawiam.

Kris 23.05.2006 08:00

OK, zastanawiam si***281; ca***322;y czas jak to rozwi***261;za***263;. Podobno ten WDS jest do dupy a ja te***380; nie ch***281; wali***263; mikrofalami i to ponad dwukrotnie ponad norm***281;... wystarczy mi m***243;j dom... :)

Ten OvisLink po wgraniu oprogramowania APPro ma klika ciekawych funkcji i dwa wyj***347;cia na LAN - zastanawiam si***281; czy jednak nie poci***261;gn***261;***263; kabli i nie siedzie***263; w jeszcze jednym skupisku fal... :mruga:

A im wi***281;cej czytam o Linksysach tym coraz wi***281;cej ludzi skar***380;y si***281; na zwiechy...

Nic to, mam jeszcze dwa tygodnie ***380;eby co***347; wymy***347;le***263;.

Dzi***281;ki siwy417 - troch***281; mi rozja***347;ni***322;e***347; to wszystko! :piwo:

siwy417 23.05.2006 08:11

Hmm Ja zrobilem juz kilkanascie (wiecej jak 10) sieci opartych na wrt54G/GS z WDS
I nie mam ZADNYCH problemow z nimi. Sam w domku mam WRT54GS + PC + XBOX + NOTEBOOK i jest za***isty.
Hu**** WDS na linksysach nie wiem nawet czy to jest prawda, wiekszosc WDS-uw jakie zrobilem mialy nawet dodatkowo WPA+ MAC filter + MAC based DNS.
Standarowa konfiguracja dziala na linkach od 180 metrow do ok 1 km z zewnetrznymi antenkami i wsio HULAAAA :) Oczywiscie caly czas rozmawiamy o WDSna WRT54G/GS

AleX69 23.05.2006 16:36

Cytat:

Napisany przez siwy417
AleX69:
Coz zdarza sie ludzie wiedza co to jest WRT54G :).
A to link do poczytania i wyedukowania sie na temat cie interesujacy.
Polecam wersja jest PDF ale naprawde za***ista: http://www.haking.pl/pl/attachments/lacze_pl.pdf

dzieki to byl wlasnie ten art ... thx :piwo:

Dorian 25.06.2006 13:35

Ok - ciąg dalszy wojen z Linksysem WRT54G i anteną panelową.

Jak widać nastało lato;) Panelówka leży sobie na parapecie ( nie mam jej gdzie przykręcić - właściciele budynku , w którym mieszkam - pozwolenia nie udzielają na wiercenie w murze ) ... no i w panelówkę świeci ładnie słoneczko przez kilka godz dziennie. Na początku mam ładnie 11mbps po 2 min mam już 2mbps . Siła sygnału wciąż bdb. Później mam 5.5, znów 11 i tak w kółko. Internet chodzi skokowo. Czasem nagle się obudzi i śmiga jak szalony by po kilku min po prostu stanąć i nie ściąga się nic.

Próbowałem obniżyć prędkość z 54 do 11mbps - ale wtedy zupełnie nic nie działa. Działa tylko na ustawieniach auto - w transmission rate.

Czy wpływ na to może mieć to ,że AP to linksys, a karta D-link?
Czy możecie poradzić jak zaradzić temu problemowi?

Być może kupno innej anteny by pomogło - ale nie mogę wiercić w murze:(

Już sam nie wiem co robić.

aha - firmware Linksys ma takie :

v4.30.1, HyperWRT 2.1b1 +tofu13c

adbok 25.06.2006 13:57

a gdybys standardowa wystawil sprytnie za(kabel pod oknem) okno ? (nie wiem jaka odleglosc do nadajnika bo nie czytalem tematu od poczatku(jesli byla o tym mowa)
Sam mam heliall`e na balkonie razem z innymi antenami ktora siedzi w sloncu i inych warunkach atmosferycznych i nic jej nie przeszkadza:) No ale w twoim przypadku to nie wiem ;/ jak masz mozliwosc sprawdzenia na innej antenie to zobacz.

fabianos 28.08.2006 17:35

ja mam wielk***261; pro***347;be zeby kto***347; mi wyt***322;umaczy***322; od pocz***261;tku co i jak z konfiguracj***261; kompa kt***243;ry bedzie udostepnia***322; neta ... mam wielki problem .. :( oto co kupi***322;em aby udostpnic neta http://www.ultima.pl/s_pictures/277/278/003756-02.jpg PROOOSZE POM***211;Zcie co i jak od poczatku jesli mozna to podajcie Gadu Gadu lub co***347; do tego aby mi kto***347; wyjasni***322; PRRROOOSSZZZEEE

dwozny 23.11.2006 17:12

Witam, w domu laptop ***322;***261;czy si***281; bezprzewodowo z routerem Netgear WPN824, czy to normalne, ***380;e sygna***322; wynosi tylko 25%? mieszkam na 3 pi***281;trze w bloku, s***261;siad kt***243;ry ma liveboxa mieszka na parterze ma taki sam jak ja te***380; 25%.
Czyli wychodzi na to ***380;e livebox ma lepszy od routeru netgear wpn824((
http://img383.imageshack.us/img383/6537/wififu5.png
Router:
http://www.netgear.com/Products/Rout...ys/WPN824.aspx
Karta sieciowa wifi:
http://www.netgear.com/Products/Adap...rs/WPN111.aspx
Odleg***322;o***347;***263; mi***281;dzy routerem, a laptopem to oko***322;o 9 metr***243;w.

Czy wp***322;yw na jako***347;***263; sygna***322;u maj***261; zabezpieczenia typu WPA2-PSK, a WEP?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:43.