![]() |
karta muzyczna 5.1 + glosniki co kupic by miec prawie kino domowe
witam.
ostatniowyjek poprosil mnie bym sie zorientowal w cenach takiego sprzetu. chcialby sobie sprawic cos na ksztalt kina domowego,ale problelem jest to ze nie za bardzo moze miec taki stacjonarny zestaw,wiec pozostaje tylko "dokombinowanie" do kompa karty 5.1 i porzadnych glosnikow. i teraz problem... co wybrac? poczytalem sobie forum i zauwazylem ze tego troche jest... dlatwgo prosze was o pomoc. czy warto kupic SB live 5.1 czy jakies inne lepsze\tansze z takimi samymi mozliwosciami karty? a co do glosnikow, to musza one miec troche mocy... nie zeby robic dyskoteke w domu,ale musza byc mniej takie mocne jak glosniki z zestawow kina domowego. Jak to jest z cenami takiego zestawu? PS. czy takie cos bedie w stanie odtwarzac dzwiet DTS lub Dolby Digital? czy do tego trzeba miec jakies specjalne sprzetowe dekodery? |
Ceny są bardzo różne tak więc ...za ile ?
polecam coś z Creative Inspire.... http://sklep.benchmark.pl/katalog_2007.html a szczególnie to ...: http://sklep.benchmark.pl/pelny_5065.html posiada zewnętrznym dekoder z Dolby Digital i Dolby ProLogic ....................;) |
tak z karta do 500.
a jaka karta do tego? najlepiej taka ktora by odtwarzala DD lub DTS(jest takie cos co sprzetowo to dekoduje??? ) |
Hmm, duzo lepsza karta niz SB live jest Hercules GS Fortissimo III z jakoscia porownywalna z Audigy - cena ok 200 zl, z dobrym oprogramowaniem jak np. Power DVD Pro EX.
|
Sam niedawno kupowalem 5.1 i wybralem sposrod wszystki logitechy... przy czym creativy i logitechy mialem szanse uslyszec i sie pobawic :) - wybralem te lepsze... model to Z-640 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5169
POLECAM! pozdro ;) |
a co powiecie na to? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9673 taki zestaw bylby chyba w sam raz...
|
Mysle jednak, ze te logitechy beda lepsze... nie wiem :/
pozdro ;) ps - bardzo soczyste basy maja te logitechy.. hm.. moze powiedz jeszcze do czego Ci te glosniki? Bo ja np. kupowalem z mysla o filmach -w tym sa miodzio :) |
aa może te: http://www.a.pl/trade/productview/45...e05fff27765cfa
w razie czego mozna zapodać sobie wersję bez dekodera ( a niech karta obrobi sygnał :) ) grają bardzo miło a aby pasiły w tej wersji do kompa trzeba tylko 3 trójniki minijackowe qpić pozdro |
SB Live 5.1 Digatal jest bardzo ekonomicznym rozwiązaniem...
Głosniki... Chyba też Creative. Temat ten zupełnie niedawno był wałkowany na forum tweaka... 8) |
zestaw ten bedzie raczej do filmow. ma to byc prawie jak stacjonarny zestaw dvd
|
Nic nie przebije Sound Storma nVidia a do tego glosniczki z cyfrowym wejsciem np. Creative'a ale jak odpada zakup płyty to Audigi lub Hercules
|
tez mam zestaw karta creativa i glosniki logitecha
mimo iz to stare juz zeczy, to dzwiek wgniata :) mialem okazje sluchac podobnych zestawow z glosnikami creativa - tez dobre najlepiej wziasc na odsluch - co bardziej ci odpowiada (niektore satelitki maja pikliwy dzwiek, niektrope basy sa za plytkie...) |
Odpowiem tak:
jakościowo najlepszym rozwiązaniem jest dobry amplituner z wejściem cyfrowym plus dobre (DUŻE!) kolumny. A czy to będzie SB Live 5.1, Hercules czy Audigity - to bez znaczenia. SS też jest bardzo dobrym rozwiązaniem - byle był certyfikowany. Bo podróba to tylko podróba. 8) |
ale jak to jest z odtwarzanie dzwieku w DTS'ie lub DD 5.1? czy SB live 5.1 potrafi takie cos prawidlowo odtworzyc, czy do tego moze potrzebny jest zwenetrzny procesor dzwieku.
|
|
dts i dd? da rade - powerdvd w najnowszej wersji ci to ladnie zdekoduje i wypusci na tyle glosnikow ile masz bez straty czesci sciezki (nawet modele bez 5.1 potrafia to zrobic - byle szlo podlaczyc odpowiednia ilosc kolunmn i wybrac odpowiednie opcje i w sterowniku <ilosc kolumn>, i w programie odtwarzajacym <co ma dekodowac>)
|
dzisiaj w media markcie bylem i widzialem glosniki creative t580 (czyu jakos tak, w kazdym razie konczylo to sie na 80 i bylo 5.1). zdziwilo mnie troche bo mialo to byc z sb live! 5.1 za ok 460 zł. a tam bylo to z .....karta audigy! za 470 zł!!! jesli policztc ze sama karta kosztuje ok 200 zł.... to chyba sie skusze :P
|
Nie warto pchac sie w sprzet Creativa bo jest drogi i malo oferuje w zamian.
Uzywam karty Hercules Fortisimo III 7.1. To produkt naprawde bardzo dobry i tanszy od SB Audige. Poza tym ma PowerDVD z pelnymi filtrami do audio. Koszt karty ok 200 zl za BOXa Jezeli chodzi o glosniki to uzywam Logitecha (ogolnie jestem zwolennikiem tej firmy za jakos i pomysly) Z-680. Zestaw oferuje ponad 500 W mocy. Poza tym posiada rewelacyjny subwofer. Pelne sterowanie z pilota bezprzewodowego. Do tego sprzetowy dekoder DTS, DolbyDigital i certyfikat THX. Za caly zestaw z 5 letnia gwarancja placilem 2300 w EMPIKu. |
opsssssssss sorki nie doczytalem ze to ma byc do 500 zl :(
|
ale jak to daja razem w zestawie, to chyba warto ;)
dzisiaj w MM sluchalem tez inych jakis glosniczkow 2.1 creative'a i bardzo pozytywnie mnie zaskoczyly. mialy maly subwooferek,ale graly wystarczająco. jakby to mialo byc dla mnie to by to bylo pewnie za malo,ale ze to dla wujka, ktory bedzie tego uzyal praktycznie tylko do filmow, to chyba bedzie zadowolony. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:21. |