Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ni i mam P3 1Ghz. Ale... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ni-mam-p3-1ghz-ale-30732/)

memorando 22.04.2004 23:20

Cytat:

Napisany przez Patrix
miałeś takie jazdy??

a chcesz skana co w serwisie dali mi po epoxie serwisowanym?:) zasilka spalila ją:) mi radeona 9100 codenshit zxjaral

kodziu 22.04.2004 22:27

Dzięki, rozumiem i jednak założę chyba w sobotę nowy topic bo na razie nie mam czasu
no wiecie trzeba chodzić na korty żeby w kosza pograć.:)

Patrix 22.04.2004 17:31

Cytat:

Napisany przez kodziu
Dzięki memorando za rade ale z tym podkręcaniem chciałem tylko mhz podkręcić na maxa a nie napięcie. Jestem jeszcze młody i troche pękam że mi coś pójdzie.

Mhz chodzi parą z vcore, podkręcony proc podczas wysiłku potrzebuje więcej napięcia, a jak dostaje zbyt mało to sie gra wywala...

kodziu 22.04.2004 15:29

Dzięki memorando za rade ale z tym podkręcaniem chciałem tylko mhz podkręcić na maxa a nie napięcie. Jestem jeszcze młody i troche pękam że mi coś pójdzie.
No wiesz: "mam 14 lat i nie wiem co dalej..."

memorando 22.04.2004 01:41

Cytat:

Napisany przez kodziu
OK to potem założę nowy temat ale ten jest chyba bardziej odpowiedni niż np. topic o nazwie skype???

zwiększ vcore tego celka to przestanie się wywalać do pulpitu

kodziu 21.04.2004 20:11

OK to potem założę nowy temat ale ten jest chyba bardziej odpowiedni niż np. topic o nazwie skype???

Patrix 21.04.2004 19:57

Cytat:

Napisany przez kodziu
Ogólnie to nic ale nie chciałem zakładać nowego topicu i zaśmiecać forum.

Nie zaśmiecisz nowym tematem :)
Poza tym problem nie pasuje do tematu, wiec jesli ktos go przeczyta to będzie przypadek...
.Nie bój sie nowych tematów zakładać.

kodziu 21.04.2004 16:10

Ogólnie to nic ale nie chciałem zakładać nowego topicu i zaśmiecać forum.

Patrix 19.04.2004 21:44

Cytat:

Napisany przez kodziu
Mam celerona 900mhz i nie wiem na ile można go podkręcić. Na razie mam na 1107mhz bo jak ustawiłem na 1188 to mi się po okolo 2minutach neverwinter wyłanczał i wracał do pulpitu. Ktoś może wie ile mozna z niego wycisnąć na standardowym wiatraku?

a co ma Twój post do tego tematu ???
(nie żabym się czepiał;))

kodziu 19.04.2004 21:38

Mam celerona 900mhz i nie wiem na ile można go podkręcić. Na razie mam na 1107mhz bo jak ustawiłem na 1188 to mi się po okolo 2minutach neverwinter wyłanczał i wracał do pulpitu. Ktoś może wie ile mozna z niego wycisnąć na standardowym wiatraku?

Patrix 19.04.2004 19:34

Cytat:

Napisany przez memorando
kolejna g warta zasilka zabila wartościową płytę główną:(

miałeś takie jazdy??

memorando 19.04.2004 19:25

Cytat:

Napisany przez Patrix
To nie jest wina biosu,
Zjarał się filtr odpowiedzialny za port klawiatury....dletego myślałem, że bios sie zawiesza bo klawa już nie działała na tym porcie...
(to troche wyjaśnia dlaczego mi w chacie korek strzelił)
Z mojej płyty już nic nie bedzie...:(
Klawa usb działa...ale nie chce ryzykować wsadzonego w płyte sprzętu :(

Także wierny przez 4,5 roku asusik p3v4x R.I.P....

kolejna g warta zasilka zabila wartościową płytę główną:(

Patrix 19.04.2004 19:17

To nie jest wina biosu,
Zjarał się filtr odpowiedzialny za port klawiatury....dletego myślałem, że bios sie zawiesza bo klawa już nie działała na tym porcie...
(to troche wyjaśnia dlaczego mi w chacie korek strzelił)
Z mojej płyty już nic nie bedzie...:(
Klawa usb działa...ale nie chce ryzykować wsadzonego w płyte sprzętu :(

Także wierny przez 4,5 roku asusik p3v4x R.I.P....

Patrix 19.04.2004 14:14

Cytat:

Napisany przez memorando
jesteś pewien że dwie identyczne??

Nie mówiłem, że się nie da - powiedziałem, że najbezpieczniej.
Nie powiedziałem też, że nie masz racji.

PS
nie jestem hazardzista ;)

memorando 19.04.2004 14:03

Cytat:

Napisany przez Patrix
Troszke na starych płytach się znam i gdyby była taka opcja to bym ją wykorzystał. Nikt z moich znajomych nie ma płyty p3v4x, a do takiej sztuczki potrzebne są 2 te same płyty (najbezpieczniej),
poza tym po wielkości kostki płyt sie nie porównuje bo można zepsuć płyte, kość ta sama (np dip) może być 1 lub 2 mbit'owa,

jesteś pewien że dwie identyczne?? oki zalożę się o 200 że wezmę moja msi k7n2 delta asusa i w mojej zrąbię biosa użyję asusa jako programator i się uda warunek asus musi mieć kwadrat kostkę i biosa awarda:) i zflashuję w trybie force uniflashem i ruszy

Patrix 19.04.2004 13:29

Cytat:

Napisany przez memorando
a boot blocka ta mobo niema?? pocztaj manuala.... pozatym masz kość prostokątną?? jak tak to może masz starą mobo z podobnej wielkosci kostką bios?:)

Troszke na starych płytach się znam i gdyby była taka opcja to bym ją wykorzystał. Nikt z moich znajomych nie ma płyty p3v4x, a do takiej sztuczki potrzebne są 2 te same płyty (najbezpieczniej),
poza tym po wielkości kostki płyt sie nie porównuje bo można zepsuć płyte, kość ta sama (np dip) może być 1 lub 2 mbit'owa,

memorando 19.04.2004 00:17

Cytat:

Napisany przez Patrix
Gdyby się dało to bym tak zrobił, ale płyta sie zawiesza dużo przed mieleniem flopa....

a boot blocka ta mobo niema?? pocztaj manuala.... pozatym masz kość prostokątną?? jak tak to może masz starą mobo z podobnej wielkosci kostką bios?:) jak tak to wiuesz już do czego użyć starą płytę główną??:) ryzykowne ale się udaje często:)

Patrix 18.04.2004 11:04

Cytat:

Napisany przez memorando
facet użyj plik z biosem flashera autoexeca wlasnej produkcji i bootuj z flopa po co programator chyba że flopa nieodpala to inna sprawa

Gdyby się dało to bym tak zrobił, ale płyta sie zawiesza dużo przed mieleniem flopa....

memorando 18.04.2004 02:10

Cytat:

Napisany przez Patrix
Nie polecam tej sztuczki
Po (chwilowym) powrocie na proca p3 667Mhz komp (a raczej płyta asus p3v4x) sie rozkraczyła....
włączam kompa i istna roślinka tylko wiatraki sie kręcą, nawet powtórne wsadzenie p3 1Ghz nic nie dało.
Po wyciągnięciu kart z gniazd pci komp ruszył (ale i tak nie za pierwszym razem), dał dźwięk głośniczek, włączył sie bios po czym płyta sie zawiesiła....(bios na ekranie) Po przełożeniu zworki z jumperfree na jumper, komp poszedł dalej...ale pokazał mi cmos error, i keyboard error - resetowałem cmos a klawiatura jest wpięta. Jednym słowem rozwalił się bios ;)
W tym tygodniu na nowo (zewnętrznie) ide go zaprogramować...
Mam nadzeje, że potem płyta wstanie...

facet użyj plik z biosem flashera autoexeca wlasnej produkcji i bootuj z flopa po co programator chyba że flopa nieodpala to inna sprawa, po zatym czyścić można procja wodą z mydelkiem tak robią niektórzy na tweak.pl z athlonami więc...ja mojego bartona 2500 odblokowanego czyścilem ściereczką do okularów nasączoną plynem do czyszczenia szkla i jak widzisz proc dziala bo piszę:)

Patrix 17.04.2004 22:55

Nie polecam tej sztuczki
Po (chwilowym) powrocie na proca p3 667Mhz komp (a raczej płyta asus p3v4x) sie rozkraczyła....
włączam kompa i istna roślinka tylko wiatraki sie kręcą, nawet powtórne wsadzenie p3 1Ghz nic nie dało.
Po wyciągnięciu kart z gniazd pci komp ruszył (ale i tak nie za pierwszym razem), dał dźwięk głośniczek, włączył sie bios po czym płyta sie zawiesiła....(bios na ekranie) Po przełożeniu zworki z jumperfree na jumper, komp poszedł dalej...ale pokazał mi cmos error, i keyboard error - resetowałem cmos a klawiatura jest wpięta. Jednym słowem rozwalił się bios ;)
W tym tygodniu na nowo (zewnętrznie) ide go zaprogramować...
Mam nadzeje, że potem płyta wstanie...

Patrix 06.03.2004 16:17

Ilość załączników: 1
Doszedłem do rozwiązania problemu :)
- Wgrałem najnowszy bios do mobo (2004/03/04 - siesze sie, że jeszcze coś aktualizują)
Niestety jeśli dana płyta jest firmowo pod procesor max 800 Mhz ale działa idealnie z procem 1Ghz, to i tak nie uwzględnią tego w nowych biosach.
(Nie wiem jak jest na nowych ale na p3v4x tak jest).
Przypdadkowo w internecie znalazłem program, który dopisuje ID nierozpoznawanego i zainstalowanego procesora.
Program testowano na procesorach z ID 06B1 i 068A czyli kolejno 1.13Ghz i 1Ghz :)
Po odpowiednim przygotowaniu dyskietki wszystko zrobiło się automatycznie.
Teraz cieszę sie z nowego biosu i w pełni obsługiwanego proca 1Ghz na (firmowo) 800Mhz płycie głównej :D
Tutaj jest ten program:

Druss 01.02.2004 18:53

No bo to jest na rdzeniu Coppermine, myslalem ze masz ta na Tualatinie (ta ma na rdzeniu pokrywe). No to w takim razie ta gume po bokach normalnie malym srubokretem sciagasz, a sam rdzen tym izopranolem. Tylko delikatnie tym srubokretem zebys po rdzeniu nie pojechal. Jesli nie ma po bokach tej gumy to tylko izopranolem z rdzenia.

Patrix 01.02.2004 18:46

Cytat:

Napisany przez Druss
proponuje papier scierny drobnoziarnisty i jechanko az do chwili dojscia do metalowej pokrywki, jak ja spilujesz to sie nic nie stanie nawet lepiej bedzie przewodzic,

Mam wrazenie, ze nie widziales na oczy P3 - one nigdy nie mialy metalowej oslonki.

Cytat:

Napisany przez Druss
potem izopranolem przeczyscisz i naniesiesz nowa paste najlepiej taka ktora nie twardnieje z czasem.

nowej pasty nie chce nakladac bo jak narazie chce go wyczyscic i odlozyc do pudeleczka :) - na kiedys.

PS
Mniej wiecej tak wygladaja wszystkie P3:

Druss 01.02.2004 16:41

A to pewnie taka guma ktora twardnieje po jakims czasie, jesli stwardniala na kamien to proponuje papier scierny drobnoziarnisty i jechanko az do chwili dojscia do metalowej pokrywki, jak ja spilujesz to sie nic nie stanie nawet lepiej bedzie przewodzic, potem izopranolem przeczyscisz i naniesiesz nowa paste najlepiej taka ktora nie twardnieje z czasem.

Patrix 01.02.2004 16:19

Cytat:

Napisany przez Druss
nie wiem o jaka paste ci dokladnie chodzi.

Pasta termoprzewodzaca,
byla naniesiona fabryczne na radiator.
Po 3 latach roszke sie rozlala po procku - zgdonie z prawem grawitacji :)

Druss 01.02.2004 15:56

Proponuje Izopranol wysokiej czystosci. Lub gumke do olowka tez schodzi elegancko ale nie wiem o jaka paste ci dokladnie chodzi.

Patrix 01.02.2004 14:51

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
here you goł
uzyj opery luke...

dzieki Sid, co do opery to moze kiedys ... :)
co do ECC to plyta obsluguje ale proc nie.
niestety cos sie nie spiesza z aktualizacja biosow do mojej plyty, poza tym zmiana nic nie wniosla wiec wrocielem do oryginalnej wersji.

PS
czym zmyc zaschnieta paste ze starego procka ??

-Sid-The-Rat=> 01.02.2004 13:52

here you goł
uzyj opery luke...

Patrix 01.02.2004 13:47

nie wiem, za nic nie moge pobrac tego pliku:
ftp://www.asus.it/pub/ASUS/mb/slot1/...x/pv4x1063.zip
zajmuje jedynie 160.17 KBytes, moze ktos umiesci w temacie... please :)

-Sid-The-Rat=> 01.02.2004 12:55

ecc? error correction code - nie pamietam zeby ktorykolwiek cache w nie serwerowych prockach mial taki system
tak samo nie serwerowe pamieci ram nie maja ECC

z updatem biosu warto jednak sie powstrzymac az do czasu przetestowania go przez wieksza liczbe osob - dopoki dziala - nie psuj!
to samo dotyczy sterownikow - catalysty czy stery do nforce to taki zwierz ze potrafia z wersji na wersje naprawic pare bledow - ale i dadc 5 nowych - warto wiedziec jakich :)

cana 01.02.2004 00:49

@Patrix, jeśli są jakieś nowe biosy to trzeba oczywiście załadować ostatni dostepny ( nikt nie robi ich bez celu, tylko dla swojej satysfakcji) bo albo coś poprawiają albo dodają obsługe nowych procków, wielkości i typu ich cache... i tym podobne techniczne pierdoły :)

@Kraluk, cosik twój skrypcik co to go masz w podpisie przekłamuje ;) podaje nie moje ip ;)

pozdro

kraluk 31.01.2004 21:29

Cytat:

Napisany przez Patrix
(...)Mam podczas startu kompa blad:
BIOS Update data incorrect. CPUID=0000068A. Update not loaded.
To jest ID mojego nowego proca. Nigdy nie aktualizowalem biosu mobo, bios jest z 2000 roku. Czy po aktualizacji biosu blad zniknie ?? (...)

Po aktualizacji biosu błąd powiniem zniknąć. Ja miałem podobnie przy moim pierwszym kompie. Po aktualizacji biosu problem zniknął ;)

Patrix 31.01.2004 21:27

No i mam P3 1Ghz. Ale...

... mam pytanie.
Czym zmyć stara paste ze starego procka ??

Mam podczas startu kompa blad:
BIOS Update data incorrect. CPUID=0000068A. Update not loaded.
To jest ID mojego nowego proca. Nigdy nie aktualizowalem biosu mobo, bios jest z 2000 roku. Czy po aktualizacji biosu blad zniknie ??

A tak przy okazji jeszcze:
w biosie opcja CPU Level cache ECC Check - mam wyloczonczone, co to da jak ja wlacze ??

PS
Poza tym komp dziala i jest w swietnej formie :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:25.