![]() |
Litek dwuwarstwowy ?
Witam !
Miałbym pytanie, czy ktoś wie coś na temat nagrywarki Liteon LDW-811S/851S a mianowicie czy będzie miała możliwość wypalania krążków dwuwarstwowych , jakoś tylko Pioneer przyznał sie do tego otwarcie i zrobił udaną próbę z DVR-106 , w 100 % sukces, może Liteon też robi lub zrobił taką próbę , ktoś ma jakąś informację ? |
Cytat:
|
Zmieniłem TDK 440N właśnie na "pionka" A06. Ale z innych powodów, niż możliwość wypalania dual-layer po upgradzie FW, gdyż podejrzewam, że informacja ta pochodząca od Pioneera miała wyłącznie chwyt marketingowy polegający na skłonieniu potencjalnych nabywców do wybrania właśnie ich nagrywarki.
Bo pomyślmy sami - jaki by oni mieli w tym cel, podczas gdy wprowadzają na rynek nowe modele napędów? Przecież gdyby oficjalnie udostępnili FW umożliwiający zapis takich płyt w ich starszych modelach, dużo potencjalnych klientów zrezygnowałoby wówczas z zakupu nowszych modeli. Pozostaje jedynie liczyć na to, że firmware'y oferujące takie możliwości będzie można zdobyć z innych źródeł. Wtedy jednak pozostanie czynnik niepewności i ryzyka - wgrywać czy nie wgrywać? :) |
Witam !
Czyli w sumie jak na razie nic nie wiadomo , czy stare nagrywarki będą miały możliwości wypalania drugiej warstwy , a chcialem wciagnąć Pionka 106 i sam nie wiem co teraz zrobić chyba zostaje czekać ? |
no zawsze mozesz czekac ten na blue.
juz w marcu maja byc dostepne spawarki Soniaka, no i kraki oczywiscie, pojemnosc 23,3 GB. Cena na marczec 3200 Euro. ja jakbym mial czekac na cos nowego, moze teraz ewoluowalbym na stopien cd-rom? zawsze bedzie cos nowego, ale zarazem drozszego. poczekasz az blue stanieje, wymysla cos nowego, lepszego. i znou bedziesz czekal? w ten sposob nic nie bedziesz mial. |
Pionek 106 jest naprawdę bardzo dobrą wypalarą. Oficjalnie wiadomo, że potrafi on wypadalać płyty dwuwarstwowe. Producent niedawno podczas jakiejś prezentacji przeprowadził udaną próbę z wypaleniem takiej płyty modelem A06 (czyli 106 w wersji OEM). Płyta ta została bez problemu rozpoznana i odczytana przez odtwarzacz stacjonarny.
Nie wiadomo natomiast kiedy (i czy w ogóle) producent oficjalnie udostępni ten firmware na swoim serwerze. Przynajmniej, jak na razie, nie podał żadnej oficjalnej informacji w tym temacie. O podobnych możliwościach po upgradzie firmware'u poinformował również Plextor - co do swojego modelu 708. Ale tutaj również nic nie wiadomo kiedy taki firmware zobaczą klienci, którzy zakupili (lub dopiero zakupią) ten model. Moja rada jest taka - jeżeli "nie pali" Ci się z zakupem nagrywarki DVD to ja bym się na razie wstrzymał. Ponoć kwieceń/maj dopiero w Polsce zobaczymy czyste nośniki Dual-Layer. Zobaczymy jak wtedy będzie wyglądała sprawa z nowymi firmware do nagrywarek. Zobaczymy też ile będą kosztowały takie nośniki i jak będzie wyglądała sprawa z ich wypalaniem. Na razie wszelkie dyskusje na ten temat to tak jak pisanie paluchem po wodzie. :) Jeżeli jednak spieszy Ci się z zakupem nagrywarki to wziąłbym na Twoim miejscu model sprawdzony i taki, na którym najwyżej kiedyś dużo nie stracisz chcąc go odsprzedać - czyli np. właśnie Pioneer-a A06. Być może faktycznie nowy firmware się pokaże i wtedy będziesz miał wypalarkę Dual-Layer. Teraz takiego pionka kupisz w okolicach 700 zł - mieści się on teraz w kategoriach tzw. "średniej półki". Natomiast jeżeli kupisz coś droższego teraz, to z upływem tego samego czasu stracisz na tym więcej, choć może łatwiej przyjdzie Ci go kiedyś sprzedać (bo model ten procentowo bardziej straci na wartości). Pozdrawiam! |
EDWARDO:
Zgadzam się z Tobą, że gdybyśmy co chwilę czekali na coś nowego to nie mielibyśmy nic - to fakt niezaprzeczalny. Nie mniej jednak założyciel wątku nie napisał konkretnie do czego będzie mu służyła nagrywarka DVD. Bo jeżeli głównie do zgrywania filmów, a nie np. danych, to "blue" zupełnie nie będzie miało dla niego zastosowania - przynajmniej jeszcze przez dłuższy czas. Bo jaka "stacjonarka" przeczyta Ci takie krążki? :D Poza tym - nie sądzę, żeby teraz było kogoś stać na 3200 euro... :) Nagrywarki DVD już wiele nie stanieją, przynajmniej już procentowo nie tyle co w ostatnim roku. Wiadomo natomiast, że będą coraz szybsze w obecnych cenach urządzeń 4x-8x. Lecz technicznie bariery 16x raczej nie przekroczą. To bodajże najwyższa granica wytrzymałości krążków DVD. |
dj_anion: no tak, blue nie przeczyta stacjonarny,no ale zawsze te 23 Gb do czegos mozesz zuzyc :D
3200 Euro? na pewno znajdzie sie taki ktory to kupi, sa ludzie co kupuja sprzet tylko dla szpanu, znam takich... ehh szkoda gadac... co do tej bariery 16x to nie bylbym tego taki pewien... cdrw tez niby mialy byc najszybsze 24x a tu juz 32x widzimy w sprzedazy, tak samo kiedys z cdr... najpierw 2x potem 4x, 8x a potem juz jak po masle do 52x |
Cóż, ale zauważ że chodzi tu że dla płyt CD barierą jest 52x (tu już nie ważne czy odczyt, czy zapis, czy CD-ROM, CD-R czy RW). Chodzi o to żeby po prostu płytka się nie "rozsypała", a nie o możliwość poprawnego zapisu na nośniku (tu: CD-RW 32x, a przewidywana kiedyś max. 24x). Co prawda pojawiło się kilka modeli CD-romów i nagrywarek z prędkościami 54x czy CD-romów 56x (np. AOpen), ale dosyć kiepsko wypadły, więc wycofano je z większości ofert.
Wyjątkiem był kiedyś napęd CD-rom firmy Kenwood. On dysponował max. prędkością odczytu aż 72x. Ale tam była inna technologia - użyto chyba kilku soczewek, które jednocześnie odczytywały kilka ścieżek z płyty. Tak samo jak dla płyt CD wyznaczono max. bezpieczną prędkość na 52x, tak dla płyt DVD wynosi ona 16x. Sam nie spotkałem się z żadnym napędem DVD-rom oferującym wg specyfikacji technicznej wyższą max. prędkość odczytu. Fakt, że moja Toshiba pod koniec niektórych tłoczonych płyt DVD-rom jednowartwowych osiąga 17.2x, ale nie pracuje ze standardowym BIOS-em. Sam nie wiem czy to jest bezpieczne dla nośnika. Ale jak sam piszesz: pożyjemy i zobaczymy. Może wyjdą jakieś krążki Hi-Duty (wysokiej wytrzymałości) i do nich później szybsze napędy. Może będzie na odwrót - zobaczymy. Hmmm .... chyba troszkę zeszliśmy off-topic w tym wątku... :D Mam nadzieję, że autor wybaczy! :peace: Pozdro! |
Cytat:
|
Cytat:
Ale może znajdą się tacy spece, co i to zrobią. :D |
hmmm a tez tak offtopicowo... czy ktos slyszal o tej pamieci co miala zwprowadzic rewolucje?
wilkosc karty kredytowej, lub mniejsza, moze byc gitka itp... poejmnosc ponad pare giga. no i podobno koszty byly bardzo male, cos w stylu 50 dolcow za 1GB niby do sprzedazy miala byc wprowadzona w minione wakacjie, a tu sluchy po tym zaginely... czytalem o tej pamieci jakies 10 miesiecy temu na www.mp3.wp.pl teraz jakos tego newsa nie moge znalezc... ktos cos wie na ten temat? |
Cytat:
|
Martin:
Spoko, pożyjemy i zobaczymy. Ale wiadomość, którą napisał MBAR mnie za bardzo nie pociesza. :( A X-y X-ami. Jak ktoś głównie np. pali filmy pod stacjonarki to nie sarżuje prędkościami. Ja dla pewności dlatego palę w x1. Może i długo, ale gdzie niby mam się spieszyć... :D |
O tak, czas i samo zycie zweryfikuje te przzerozne obietnice "wyborcze". Narazie tylko mozemy spekulowac i wysnuwac rozne teorie, czy sluszne sie okaze. Ja filmow nie pale wogole, wylacznie pliki z danymi, ale na wszelki wypadek tez nie forsuje z predkoscia, pomimo ze nagrywam na TDK i Verbatimie z indexami 4x, to i tak daje 2,4 lub 2x (w zaleznosci czy to plusowa czy minusowa plytka).
|
mbar - ale przywaliłeś :)
"wiem do od osoby z działu technicznego tej firmy. Nagranie płyty dwuwarstwowej nie polegało tylko na zmianie firmware'u, ale także i przestrojeniu głowicy lasera -- chodzi nie tylko o poziomy mocy, ale i sposób ogniskowania." No to się popisałeś - znajomościami i znajomością tematu. Duby smalone waść palisz. Sposób ogniskowania - niby co, aperturę w locie zmieniają, albo wkrętakiem podkręcają. Plamka ogniskuje się nawet jeżeli kapeluszowa płyta rzuca 1 mm. Przy dwuwarstwowej ta odległość jest znakomicie mniejsza. Poziom mocy, i jeszcze, i jeszcze. Czyli po prostu inny pick up, a dalej czyli nie A06. A tak na marginesie - mamy Pioneer Polska? Pan wiesz co to jest dział techniczny w takiej firmie? Żarówki spalone wymieniają. Dział jajogłowych nazywa się bardziej dumnie. Czy też znajomość z DSV opoważnia Cię do robienia sobie z ludzi jaj? Ludzie i ludziska. Laser jest ten sam, moc nie jest większa niż ta kiedy mamy zakurzoną soczewkę. Że inny firmware to oczywiste, w końcu tych parę nowych rozkazów trzeba dodać. Teoretycznie żaden problem i hakerzy dostarczą z pewnością nam ten prezent. Żaden producent nie będzie rewitalizował rocznych napędów i narażał się na dodatkowe koszty serwisowe. Poza tym dlaczego miałby dać to za darmo? Może będzie zapis dwuwarstwowy ale w Pioneer Axxx. Jak dla mnie, to nasze maszyny zdążą się już zamortyzować. BlueRay lub inny standard to zupełnie coś innego. Nie ma w co to włożyć, czyli wszystko od nowa. Nagrywarka, odtwarzacz pod telewizor, czytnik w komputerze. To chyba za dużo zmian jak na początek. I pomyśleć, że chodzi raptem o 2 godziny HDTV, bo po to powstał ten standard. |
Witam !
Co do zakupu nagrywarek ( jezeli ktoś czeka tak jak ja , na DL) to niestety trzeba będzie zaczekać , bo sytuacja w domyślaniu się która nagrywarka dostępna na rynku będzie miała możliwość wypalania dwuwarstwowo czy Pioneer , Plextor czy Liteon staje sie bezsensowna jak na razie nikt nie jest w stanie przewidzieć , po prostu trzeba będzie poczekać do ukazania sie nośnikow Dual Layer jak napisał (dj_anion) i sledzić ruchy firm które zamieszczą lub też nie,domniemane firmwary do zmiany na DL , tylko rzeczywiście czy to wystarczy ? tutaj będzie wielka niepewność i niewiadoma, ja początkowo chciałem kupić zachwalanego Pionka 106 po ukazaniu sie komunikatu że Pioneer zmnienił bios i nagrał płytkę DL i zaczekać na nowy firwmare ale sądzę że być może był to tylko swoisty chwyt marketingowy i nic więcej może sie mylę,mam taką nadzieję,chociaż szkoda żeby nie było można tego przerobić , nie zależy mi na szybkości może być to x4 ale na możliwości wypalania w DL zawsze to lepiej zmieścić 2h filmu zgranego z kamery DV z max bitratem niz pomniejszonym chodzi przecież o jakość ale czasami też można zegrać film z normalnej płytki DVD 1:1 a poza tym nie mam tyle kasy żeby kupować nagrywarkę dwa razy teraz normalną a potem DL.Takie jest moje zdanie. Serdecznie dziękuje za wszystkie wypowiedzi, każda informacja na wagę złota , wspólnymi siłami i umysłami coś zawsze sie wymyśli i wydedukuje. Pozdrowienia |
EXTORRIS:
Dokładnie się z Tobą zgadzam. Firmware do A06 obsługujący Dual Layer może i KIEDYŚ się pojawi, ale pewnie nie bezpośrednio od Pioneer'a :D. Ja nadal zostaję przy swoim twierdzeniu, że prędzej Pioneer-owi będzie się opłacało wydać całkiem nowy model z obsługą DL "od urodzenia", niż przeprowadzać "terapię genową" w starych modelach. A na razie to wszystko nasze spekulacje. Co do działu technicznego Pioneer'a i tego słynnego pracownika, to też mi się wydało trochę podejrzane. Bo o TDK Polska to słyszałem, mają tu kawałek zaplecza technicznego z PRAWDZIWEGO zdarzenia. Ale o Pioneer Polska jakoś nie słyszałem. Zresztą taki prosty przykład: kupujesz sprzęt TDK - dostajesz gwarancję podpitą co prawda przez resellera, ale gwarantem tutaj jest PRODUCENT - czyli TDK, i awaryjny sprzęt zostaje w Polsce. Kupujesz Pioneer'a - gwarancję dopiero WYPISUJE reseller swoją własną, on jest gwarantem, on musi sprzęt przyjąć, odesłać do swojego dystrybutora, który to z kolei musi sprzęt odesłać tam skąd go ZAIMPORTOWAŁ, czyli awaryjny Pioneerek OPUSZCZA nasz kraj. Taki dystrybutor nie może sobie w tym grzebać na własną rękę chcąc utrzymać gwarancję producenta, chyba że ma tzw. autoryzację serwisową (jak np. firma Alstor ma pełną autoryzację od Plextor-a - zarówno na dystrybucję, jak i serwis ich produktów). Więc jaka tu mowa o Dziale Technicznym Pioneer'a w Polsce? To do Ciebie to pytanie mbar! A może znasz tą osobę z "Działu Technicznego" np. w Anglii? :D Na koniec zapytam może tak: Mbar, dasz nam to na piśmie??? || |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:59. |