Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Kupno Nagrywarki ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/kupno-nagrywarki-31148/)

czachas 09.02.2004 18:29

Kupno Nagrywarki ??

Panowie tak poczytałem sobie posty na tym forum i teraz mam mętlik w głowie.
Przymierzałem się do kupna nagrywarki Lite-On 451s ale po lektórze mam duże wątpliwości czy wogóle kupować jakąkolwiek nagrywarke tej firmy.
Widać że to co pokazała firma z nagrywarkami cd-r nie przekłada się ani troszku na nagrywarki dvd.
Proszę o pomoc w wyborze nagrywarki.
Z góry serdecznie dziękuję.

Martin_TP 09.02.2004 19:16

Do calkowicie slusznych wnioskow doszedles. Polecam cos z: Pioneer lub NEC. W podobnej cenie, a duzo lepsze i nie sprawiaja klopotow

czachas 10.02.2004 01:02

No nie wiem czy w takich samych cenach jeżeli masz jakieś linki do sklepów gdzie są takie ceny pioneera lub neca czyli w granicach 470zł za nagrywarke 4X to bede wdzięczny. :)

Martin_TP 10.02.2004 01:11

Cytat:

Napisany przez czachas
No nie wiem czy w takich samych cenach jeżeli masz jakieś linki do sklepów gdzie są takie ceny pioneera lub neca czyli w granicach 470zł za nagrywarke 4X to bede wdzięczny. :)

DVD-+R/RW NEC ND-1300 4x OEM 524 zł
DVD-+R/RW Pioneer DVR-106 OEM 614 zł

Troche drozej, ale dolozyc warto. No a znajac Liteony.. to pare dyszek wywalisz w bloto jak sie troche plytek zle nagra.

czachas 10.02.2004 01:14

A co sądzisz o LG lub Asusie ??

Martin_TP 10.02.2004 01:18

LG jest calkiem dobre, bardzo mily i sprawny naped. Zas z Asusem nie mialem stycznosci.

czachas 10.02.2004 01:28

Zastanawiam się jeszcze czy warto wydawać w tej xhwili kasę na 8x.

guciu 10.02.2004 08:44

Witaj,

Ja miałem podobny dylemat. Ostatecznie wziąłem nagrywarke LG GSA-4081B. Jest bardzo cicha i ma przyjemny wygląd (nie są to oczywiście czynniki decydujące o zakupie). Nagrałem dopiero ok 15 płyt TDK+R. Jej recenzja jest zresztą tu http://www.cdrinfo.com/Sections/Arti...4081A&Series=0

Pozdrawiam
Paweł

t_e_l 10.02.2004 10:10

Cytat:

Napisany przez czachas
Zastanawiam się jeszcze czy warto wydawać w tej xhwili kasę na 8x.

Model GSA-4081B jest droższy od GSA-4040B o jakieś 150zł.
A za dużych różnic to między nimi nie ma jeżeli chodzi o prędkości nagrywania
4081B - 8xDVD+R, 4xDVD+RW
4040B - 4xDVD+R, 2.4xDVD+RW
no i z tego co wiem to nic więcej się nie zmieniło.
Ja obecnie mam 4040B i jest super :) 0 zepsutych płytek.
Polecam LG:spoko:

Martin_TP 10.02.2004 10:25

Co do 8x. To tez zalezy co chcesz nagrywac. Bo jesli filmy to jakbys poparzyl po forum, to wszyscy mowia by nagrywac wolno 1-2x. Pozatym by nagrywac pewnie z predkoscia 8x musialbys urzywac markowych i drozszych nosnikow, a wydaje mi sadzac w oszczednosci na nagrywarce ze wolalbys kupowac te tansze po 4-6 zl, niz te po 8-10, a tutaj poprostu tanie plyty niezbyt dobrze zniosa 8x, juz nie mowiac o tym ze i z 4x maja problemy. Wiec tak wlasciwie na obecna chwile korzystanie z 8x jest troche watpliwe, choc z drugiej strony mozna miec naped juz tak na zapas.. ale czy warto nie wiem.

czachas 10.02.2004 13:15

No tak tylko LG jest droższy o 80zł od Necato już duża róznica.
Czytałem że Neca nie ma problemu z tanimi płytkami a to duży plus.

Dremar 10.02.2004 13:32

Polecam tego LG, mam go od kilku dni i jest super. Jak dotąd nagrł mi wszystkie płytki nawet te tańsze. A ponadto w wersji BOX bo w takiej jest sprzedawana dołączona jest płytka DVD-RAM o wartości powyżej 50 zeta.

t_e_l 10.02.2004 13:54

Cytat:

Napisany przez Dremar
Polecam tego LG, mam go od kilku dni i jest super. Jak dotąd nagrł mi wszystkie płytki nawet te tańsze. A ponadto w wersji BOX bo w takiej jest sprzedawana dołączona jest płytka DVD-RAM o wartości powyżej 50 zeta.

No tak dokładnie:spoko: tylko żeby ta płytka DVD-RAM nagrywała się troszkę szybciej to było by naprawde super. U mnie nagranie takiej płytki do pełna trwa ok 50 min.

czachas 10.02.2004 14:00

A co sądzicie o tej Sony DVD+/-RW DW-U14A bulk.
Sory że tak głowe zawracam ale naprawde ciężko się na coś zdecydować.
Ja jakoś nie mam zaufania do napędów LG przynajmniej Cd-romów.
Bo monitorek mam i jestem z niego bardzo zadowolony.

t_e_l 10.02.2004 14:03

A co do prędkości wypalania to powiem tak:
filmy to pale sobie z prędkością x2, gdyż wtedy mam pewność że nie będę miał w filmie żadnych przeskoków, zacięć i innych takich niespodzianek. Nie wiem jak dla was, ale dla mnie liczy się jakość nagrania a nie prędkość:P

Martin_TP 10.02.2004 14:21

DVD-RAM..watpliwa korzysc. Malo ktory naped to czyta, wiec bylby problem jakbys chcial z ta plyta chodzic po znajomych. Plyty takie sa drogie, nagrywaja sie wolniej niz DVD+/-RW. Co do Sony, od jakiegos czasu tak nieoficjalnie (bo sony sie nie przznawalo do tego) sa to oemy LiteON, niedawno zas powiedzialo ze przestanie robic wlasne i od Liteona beda brane napedy... w takim ukladzie trzeba by patrzec czy te sony to nie tak naprawde oem LiteONa, bo jak tak.. to wiadomo co bedzie... ??? A ja nadal konsekwetnie bede Pioneera polecal :) Mam taki w domu, dwa w pracy, wszystkie dzialaja i zero z nimi problemow. Pala wlasciwie na wszystkim, zapis jest wysokiej jakosci, odczytuja tez sprawnie, jest super.

Co do monitorow LG, to tutaj sa one bardzo dobre, i porownywac cd-romu z monitorem to tak troche niezabardzo. ;)

czachas 10.02.2004 15:24

No to widze że zostaje mi dylemat miedzy 3 nagrywarkami Pioneer,LG i NEC.
Pioneera mam DVD-106 i jestem z niej zadowolony.
Jak narazie w mojej okolicy nie natrafiłem na Pionerka, LG i NEC jest dostępny.
LG - 600zł
NEC-525zł

Yogiii 10.02.2004 23:21

mam podobny dylemat tzn chce kupic dvd nagrywarke i poczatkowo myslalem o liteon'nie ale jak czytam to co pisza jego uzytkownicy to wole nie ryzykowac
i najbardzie skaniam sie do modelu Nec ND 2500 cena okolo 680 zl a jest to model juz z serii 8x speed
i jeszcze miedzy modelami Pionieer i LG ktory odziwo tu na forum chwala a Pionieerki jak czyta to same pochwaly dostaja tylko ze Pionier DVR - A06 lub A07 to sa model juz dosyc rogie 777 / 864 zl a LG GSA 4981B 799zl ( a model 4040B troche wolniejszy to 655 zl )
wiec ciagle sie zastanawiam czy sobie narazie nie kupic czegos z serii 4x speed - bo przeciez i tak nosnikow 8 x nie ma a ta technologia bedzie sie jeszcze rozwijac i pewnie do konca roku pojawia sie jakies z 12x lub 16x speed - i bedzie sie chcialo znow zmienic i tak wkolko

zorg 11.02.2004 01:33

kup dobrego plextora lub sony A530 bedziesz zadowolony , juz nie warto kupowac napedow mniej niz x8

/||\aster 11.02.2004 03:49

Cytat:

Napisany przez zorg
kup dobrego plextora lub sony A530 bedziesz zadowolony , juz nie warto kupowac napedow mniej niz x8

A wedlug mnie nie warto kupowac 8x, duzo wiecej zaplacisz za plyty i nagrywarke, niz za 4x. Duzo czasu nie zyskasz, a za ta cene sie nie oplaca, kiedy to na "dnia" beda nagrywarki Dvd DL wiec wedlug mnie to jest strata kasy bo sie pakujesz sprzet ktory bedzie juz nie dlugo ""przestarzaly"" (nie mowie ze go wycofaja albo cos).
Wiec wg mnie nie warto doplacac do 8x kiedy 4x wyjdzie duzo taniej, pod kazdym wzgledem, a wzrost szybkosci do ceny (mowie o 8x) nie jest juz tak proporcjonalny.
Moj sasiad ma jakas sony 4x (nie jest to oem) i szczerze nie warto pakowac sie w az tak drogi sprzet. jak bedziesz uzywal dobrych plyt DVD to taki nec, lg, oraz pioneer to jest full wypas, i raczej nie bediesz narzekal

dj_anion 11.02.2004 08:52

Polecam Pioneer A06 - przetestowałem w bezpośrednim starciu z TDK 440N. LG też są godne polecenia.
Co do Pioneerów - pisałeś że nie możesz spotkać w swoich okolicach - to w sklepie na półce u mojej kobiety wersja BOX kosztuje 700 zł brutto. W wersji BOX masz: 1 płytkę DVD+R Maxell i 1 płytkę DVD+RW Maxell oraz oryginalne oprogramowanie Pinnacle 8.
Tak więc jak byś się decydował na kupno Pionnera to szukaj w podobnej cenie - jak ktoś ma powyżej 700 zł to już nie jest dobra cena. Każda poniżej 700 zł na bieżący dzień jest dobra.

Pozdrawiam!

Yogiii 11.02.2004 08:59

na plextora i sony 530 to mnie nie stac to sa sprzety oscylujace w okolicach 1100zl a to juz duzo za duzo
a sorry ze pytam co ta sa te nagrywarki DVD DL ( o ktorych pisze" /||\aster " )
dobra nagrywarka 4x kosztuje tez w okolicach 550-600zl
prawie tyle co nec 8x

dj_anion 11.02.2004 09:01

DL = Dual Layer (możliwość nagrywania płyt DVD dwuwarstwowych 8.5GB).
Jak na razie są sygnały od Pioneera, że model A06 będzie miał możliwość nagrywania takich płyt po upgrade firmware'u.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:29.