Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Dziwne zachowanie plytki po wypaleniu filmu! (https://forum.cdrinfo.pl/f2/dziwne-zachowanie-plytki-po-wypaleniu-filmu-31662/)

MATZ 21.02.2004 22:37

Dziwne zachowanie plytki po wypaleniu filmu!

Witam.
Posiadam Spawarke Samsunga :( WinXp, Athlon 1800+, MSI 6590 kt400. Filmy nagrywam nero 6.3. Wszystko sie nagrywa i jest spoko. Po czym wkladam plytke do napedu (dvd) odpalam film, odpala sie ok, sune sowakiem playera w polowe i film zaczyna spowalniac a laser w dvd lub kazdym innym napedzie zaczyna halasowac jakby chodzil od 1 do ostatniego sektora plyty. Zupelnie nie wiem co jest grane. Plyta nagrywa sie dobrze, nie spada bufor ani nic z tych rzeczy. A naped zachowuje sie jakby plyta sklejona byla z kawalkow.

MATZ 22.02.2004 00:08

Ilość załączników: 1
Zalaczam test wypalonej plytki.

ApproachingEvil 22.02.2004 07:28

mialem 2 razy to samo -> duza predkosc wypalania i zabawa z kompem podczas tego procesu i jeszcze biegajacy antywir w tle :) (na spodzie w polowie plytki mozesz pewnie dostrzec taki fajny nie nagrany pasek?!?)
wylacz antywira, i nie rob nic jak sie wypala

MATZ 22.02.2004 16:03

kupilem litka 52x/32x/52x wypalilem i to samo :/ Moze doradzicie jak mam podlaczyc 2xhdd,dvd,cdrw. Posiadam dwa kontolery na mobo i dwa dodatkowe. Czy podlaczenie wszystkoch na master byloby dobrym rozwiazaniem?

P.s. Powiedzcie mi czy jesli Kprobe pokazuje mi ze na wypalonej plytce jest c2 total 370 to jest cos zle? W ogole co to jest to c2 i c1?

Pozdrawiam.

/\/\cDrive 22.02.2004 16:17

Zmniejsz prędkość nagrywania, albo spróbuj włączenia DMA we wszstkich napędach.

MATZ 22.02.2004 18:19

Robilem to na samym poczatku, nic nie pomaga :/ P.s. Mam poinstalowane wszystkie aspi ,via4 in 1 itp.

MATZ 22.02.2004 20:42

Juz nie mam sily, wyprobowalem chyba wszystkie mozliwe metody podlaczenia tych napedow. Wiecznie to samo, co to moze byc??

Y@nkee_PL 22.02.2004 20:49

jak szybko nagrywasz i na jakich plytach?

MATZ 22.02.2004 22:05

Od 24-52 - salto, xdisk (zolty), mint.

MATZ 27.02.2004 15:03

Plz pomocy bo juz nie wiem co mam robic. Nie jest to wina oprogramowania,nagrywarki ani cdromu.

Myslicie ze to plyta glowna?

Y@nkee_PL 27.02.2004 15:49

jedno mi przychodzi do glowy... zainwestuj w lepsze nosniki

MATZ 27.02.2004 16:01

Inwestowalem.I nic. :(
Co ciekawe jak wypalam jakis *.bin z hdd to wszystko jest ok.

kraluk 27.02.2004 19:24

Zmniejsz prędkość do 12x-16x i zainstaluj ForceASPI 1.7.

MATZ 27.02.2004 19:50

DObra, postac rzeczy sie zmienila. Nagrywam wiekszosc filmow ok, jednak jeden plik basen.avi za cholere nie chce si edobre wypalic, sa objawy jak wyzej. Co to moze byc?

Szafran 27.02.2004 21:29

ja tam mowie ze to nie od napedu/kompa/nosnikow itp. kijowo jest ustawiony interleave audio w pliku avi

wlacz virtualdub (lub nandub) i dla video jak i audio ustaw direct stream copy tylko ze dla audio interleave ustaw na co 1 klatke i zapisz w nowym pliku... i wypal pliczek.

MATZ 29.02.2004 16:25

Masz racje. Jak zrobilem tak jak mowisz wszystko jest ok. Mozesz mi powiedziec cos wiecej na temat tego interlive i preload?

Szafran 29.02.2004 16:33

Cytat:

Napisany przez MATZ
Masz racje. Jak zrobilem tak jak mowisz wszystko jest ok. Mozesz mi powiedziec cos wiecej na temat tego interlive i preload?

moge ci jedynie przekazac tyle co sam wiem (nie jest tego duzo ale mnie starcza ;) ).

preload - to jest wartosc jaka laduje odtwarzacz do pamieci zanim zacznie odtwarzac film (chodzi o audio i podane w ms) - w zyciu tego nie zmienialem

interleave - wartosc ta opisuje co ile klatek/ms obrazu wstawiane sa dane audio (im wieksza wartosc tym bardziej bedzie skakac glowica cedeka zeby doczytac audio do obecnego obrazka)

przydatne jeszcze jest audio skew (opoznienie audio) ale tylko w przypadku stalej desynchronizacji audio wzgledem wideo

MichalPro 29.02.2004 20:14

Co do interleave i skakania głowicy się nie zgodzę- strumień jest jeden, głowica odczytuje ciąg, rozdzielanie się odbywa softowo- AVI Splitter lub MPEG Splitter. Interleave to owszem, wklejanie próbek do streamu, ale nie ma nic wspólnego ze skakaniem głowicy cedeka. Głowica skacze tylko w czasie pierwszego odczytu subtitlów, które są w oddzielnym pliku, odczyt bez przewijania streamu Avi czy MPEG nie powoduje skakania głowicy po płycie (chyba że są błędy, powtarzana jest porcja danych).

Szafran 29.02.2004 20:35

jak mozesz przeczytac powyzej oraz sprawdzic sam przy wikszych interleavach glowica bedzie skakac (na forach oraz w roznych pomocach tez to pisza)

MATZ 29.02.2004 21:59

Oczywiscie ze skacze, i to w takim stopniu ze film sie zacina. I gwarantuje ci ze nawet yamaha miala z takim filmem problemy.

MichalPro 01.03.2004 02:40

Jutro porobię testy, przy jakiej wartości sobie będzie chciało zczytać podwójnie strumień, dzisiaj sprawdzilem co 1, co 2 i co 3 klatke i jeszcze nie chcialo powtarzac strumienia. A ciekawy jestem jaką "pamięć" do tego ma AVI Splitter (jak dużą część strumienia widać wrzuca do pamięci), jutro spróbuję posprawdzać. A nie prościej odtwarzać z dysku? Szkoda napędu męczyć avikami, ja nie lubię, jak płyta w nienajlepszym stanie, a w czasie projekcji napęd zaczyna wyć bo powtarza sektory :)

MichalPro 01.03.2004 02:50

O, zresztą już znalazłem. Tłumaczenie:
- AVI interleaved- audio i video są przeplecione, sposób szybki i wymaga przejścia tylko 1 raz strumienia (!)
- AVI bez interleave- plik zawiera najpierw dane video, później audio. Taki plik wymaga dwóch przejść albo 1 przejścia z przeskokami głowicy. Zabójstwo dla CD-ROMu.
- AVI z błędami interleavingu- AVI Splitter interpretuje to jako "non-interleaved" i skacze głowicą.
Normalnie, bezbłędnie wykonane pliki nie powodują skakania głowicy, źródła różnie podają, ale najczęściej piszą, że interleaving nawet do kilkunastu klatek prawidłowo zrobiony powoduje jedno przejście po strumieniu. A teraz mam pytanie, bo na to nie znalazłem odpowiedzi- jak splitter interpretuje błędy interleavingu- czy wystarczy błąd w czasie odczytu aby zaczął całą następną część traktować jako "non-interleaved" czy chwilowo przystępuje do jeżdżenia głowicą? Pytam, bo nie umiem zrobić błędu w środku pliku avi takiego :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:11.