![]() |
TDK DVDRW-0404N\4212N\420N\440N\840G\880N\882N\1280B\1616N
Ilość załączników: 1
Witam
co sadzicie o tym modelu nagrywarki DVD ?? (cena 1280zł) |
podobny temat
|
TDK DVDRW0404N a Nero
Mam taki problemik z tą nagrywarki i jej współpracą z programem nero , mianowicie nie mogę tym programem nagrać płyty DVD-R/RW płyty DVD+R/RW pali bez problemów a z minusów nie chce palić .
Próbowałem już różnych wersji nero skończywszy na 6009 i ciągle ten sam problem . Inne prgramy takie jak recordnowMAx i pinnacle instant chodzą bez problemów , ale po prostu przyzwyczaiłem się do nero. |
hmm
moze sterowniki ASPI ? poszukaj jak najnowszych moze bios uaktualinj w nagrywarce ? |
TDK DVDRW0404N i plytki DVD-R
Mam problemik z plykami MELODY DVD-R. Mianowicie info o plytce wyrzuca 'DVD-R EMPTY' ale zaden program nie chce jej nagrywac (ani NERO ani PINNACLE). Czy to wina nosnika czy moze nagrywarki?
Pzdr! |
Może nie ma wpisanego tego nośnika w biosie, więc go ignoruje.
Teraz sprawdziłem oznaczenie. Ta nagrywarka nie nagrywa płytek 1x. |
Wiem, ze nie nagrywa x1, ale ta plytka ma oznaczenie x4! Specjalnie taka kupilem...No i wiecej chyba nie kupie. Bios mam wgrany najnowszy (chyba) ver. 1.08.
Pzdr! |
Mam ten sam problem.Próbowałem nagrać na trzech typach DVD-R programami Nero , CloneDVD , DVD Decrypter , Instant.
Wszystkie próby zakończyły się fiaskiem .Programy stwierdzają że nośnik jest nieprawidłowy . Nagrywarka ma recenzję na CDRinfo gdzie podano cza zapisu DVD-R , jestem ciekaw jak to zrobiono i na jakim nośniku . |
Cytat:
Pzdr! |
Niestety nie .Nagrywałem na Esperanza x2 x4 i na MediaSonic x 4.
|
Cytat:
Pzdr! |
Cytat:
Nazwy nośników sprawdzasz np. programem Alkohol 120%. To co namalowane na wierzchu płyty czesto lub w przypadku najtańszych płytek bardzo często niewiele mówi. Firma dystrybucyjna może sobie zamówić dowolny napis. Na przykład Pcim Dolny DVD 10x :) A jak chcesz być pewny nagrania to wydaj 4-5 zł więcej na TDK, Verbatim itp. |
TDK DVDRW0404N i plytki DVD-R
tdk dvd-r probowalem i sa ok , reszta tragedia nie ida
|
Nagrywarka TDK A040212N
Kolejny moj post ...
Teraz zwracam sie do Was [ uzytkownikow tej nagrywarki TDK A040212N ] o napisanie mi listy nosnikow ktore sa obslugiwane przez ta &^&^%^%^&%& :) nagrywarke, wydalem juz ok 50 zl na nosniki i zadnego nie chce mi wypalic a korzystalem z Mediasonic oraz GiGa multispeed master obecnie bede testowal verbatimke Pozdrawiam xven. |
Niestety, musisz kupowac drozsze (firmowe) nosniki albo upgrade'owac nagrywarke zhakowanym firmwarem, wtedy bedzie widziala i wypalala takze tansze nosniki.
|
Cytat:
Pozdrawiam |
Firmware znajdziesz tutaj: http://forum.firmware-flash.com/view...&highlight=tdk
Firmware zmienialem ale na nagrywarce Pioneer'a i dziala bardzo ladnie. Mozna wypalac na wszystkich plytkach... no, moze za wyjatkiem Datex'ow ktore po prostu sa fatalne. Zanim zmienisz firmware w swojej nagrywarce upewnij sie, ze pasuje do Twojego modelu. |
Cytat:
Pozdrawiam |
Cytat:
This drive's firmware is same as this version. Ale dziwne, bo chyba by nie wypuscili takiego jakiego daje TDK Pozdrawiam |
Cytat:
|
TDK i firmware
tu wszystko znajdziesz nawet liste nosnikow i jak zrobic upgrade firmware jesli jest nowy !
to jest ta strona z ktorej powinienes to sciagac zeby miec pewnosc w 100% ze bedzie ok. z tamtej strony co ci podali wczesniej roznie bywa ! http://www.tdk.com/support/dvdburners/index.html |
Re: TDK i firmware
Cytat:
Nie slyszalem zeby ktos mial problemy z dzialaniem nagrywarki po wgraniu "poprawionego" firmware, chyba ze zrobil to w jakis dziwny sposob. Dodam jeszcze, ze jak dla mnie testy nagrywarek DVD na polskich portalach sa jakies dziwne. Dziwne dlatego, ze glownie testuje sie odczyt plyt, a o nagrywaniu jest bardzo malo. Nie ma praktycznie nic o tym jak nagrywarka radzi sobie z tanszymi nosnikami DVDR, czy je rozpoznaje, itd. Wiekszosc ludzi ktorzy kupuja nagrywarke chcialaby uzywac tanszych nosnikow, tak jak jest to w przypadku nagrywarek CD-RW, gdzie bardzo duzo ludzi kupuje najtansze plyty CD-R i na takich wszystko wypala. Dlatego po zakupie nagrywarki nastepuje zdziwienie, bo w najlepszym wypadku nagrywarka na tanim nosniku bedzie nagrywala tylko x1, a w najgorszym w ogole nic sie nie nagra. |
Cytat:
Pozdrawiam |
Cytat:
|
Cytat:
Wgralem tego: http://herrie.rpc1.org/downloads/t108v2fr.exe bo innej versi nie widzialem Pozdrawiam |
Cytat:
Jak pisalem wczesniej, nie mam tej nagrywarki wiec nie wiem czy nalezy wgrac wersje "free", czy tez moze "auto reset". Zapewne na tamtym forum jest to wyjasnione, skoro inni ludzie sobie poradzili... |
Cytat:
Pozdrawiam xven. |
Nie ma sprawy... Jakbym uslyszal o nowym, lepszym biosie to dam znac. A probowales wypalac na Princo lub Esperanzie?
|
Nowy Bios dla dvd-rw TDK
Informuje ze wlasnie dzisiaj zauwazylem ze pojawil sie nowy pios do nagrywarek dvd 1.09 Wlasnie podmienilem biosa i wszystko jest ok, zobaczymy co bedzie lepiej :)
Bios jest dostepy pod adresem http://www.tdk.com.sg/products/perip...dvdsupport.php Pozdrawiam xven. |
mam kłopot z płytami esperanza akoss wyciągam z pudełka i nie mogę zapisać mam bios 1.08 ,co jest powodem płyty ?
|
Cytat:
Pozdrawiam xven. |
a co z gwarancją po wymianie Biosu?
|
Cytat:
|
a z wersi 1.09 przejde bez problemu na 1.08 bo w telefonach czasami takiej opcji nie można zrobić w tunerach cyfrowych nie ma to znaczenia można wgrac piracką wercje a potem orginał a tuner nie propestuje ponieważ jest specjalny program servisowy do fleschowania
|
a wogule to jest polska strona poświęcona nagrywarką TDK
|
Cytat:
|
w sprawie strony to na końcu zdania powinien być ? o którym zapomniałem
napisałem do TDK polska i sami poradzili mi abym znienił biosa nawet podali linka , nagruwarka zdecydowanie lepiej pracuje :))) |
Cytat:
|
AKOSSY X2 i ESPERANZA X4 smigają aż miło ,na wersji 1.08 niestety nie mogły ruszyć nagrywarka sygnalizowała błąd
AKOSS po 5.20 zł ESPERANZA po 6.70 zł |
Bios do TDK - skąd ściągnąć ?
Mam prośbę , chodzi o link z biosem 1.09 do TDK DVW+AO40212N , skąd
można go ściągnąć ? |
takie proste
|
fachowiec z TDK polska podał ten link
http://www.tdk-europe.com/dvd/firmwa...W0404N_109.exe zciagnołem ,wgrałem i działa |
Tdk Nie Zapisuje Dvd Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Niedawno kupiłem dwusystemową nagrywarkę dvd tdk. Jest jednak problem. Nie zapisuje ona wszystkich płyt dvd. Tylko niektóre. Przy niektórych płytach wyskakuje komnikat: error writing lead in. Nie zapisuje lead in. Pomocy.
|
Zrob update firmware z tej strony http://herrie.rpc1.org/ dodaja one ilosc rozpoznawanych nosnikow.
|
Nowy firmware 1.09 do TDK DVDRW0404N
|
Nagrywarka Dvd Tdk Dvw+a040212n
ChciaŁbym SiĘ DowiedzieĆ Czy Innym Podobnie Jak Mi Nie Chce Ona NagrywaĆ Wszystkich PŁyt Dvdr - ZwŁaszcza Hawk I Esperanza - Oba Typy SĄ -
|
ta
to normalne nawet po nowym biosie dalej tak sie dzieje |
ja różne plyty juz miałem jakoś problemów na TDK nie mimalem, ale stwierdzilem ze najlepsze płyty to TDK!! teraz nagrywam tylko na takich
|
Mam nagrywarkę od tygodnia. Nagrywa bez problemów, ale są problemy z odczytem tanich płyt - głównie Hawk z kija. Płyty w wersji box czyta bez błędów.
Hawk-i kupiłem w "Tesco" tylko do przetestowania i napewno nie będę ich stosował. Firmware pobrałem stąd: http://www.tdk-europe.com/dvd/firmwa...W0404N_109.exe Polecam Czytnik prawdopodobnie wymaga regulacji, ale narazie chyba się wstrzymam z reklamacją. Pozdrawiam |
Co sądzicie o TDK DVD+/-RW DVW+A040212N ???
Witam
Zastanawiam się nad zakupem TDK DVD+/-RW DVW+A040212N. Wiem, że nie jest to najnowasza konstrukcja. Jak wypada ona w porównaniu do tych nowszych? Jak się na niej teraz wypala? Bo słyszałem, że kiedyś na starszych versjach biosu były problemy z tańszymi płytkami? PS: Czy są jakieś inne DOBRE wypalarki o przednim panelu koloru czarnego? |
osobiscie posiadam ten model i jak narazie niemam zastrzeżeń do niego
|
Pomóżcie! TDK 440N wypala "+" a nie wypala "-" :(
Jakieś pół roku (może więcej) miałem problemy z nagrywarką Teac CDW-540. Wiele osób wówczas odpowiedziało na mój problem wysuwając różne koncepcje, co po dwutygodniowej walce wreszcie zaowocowało sukcesem! Bardzo mi wtedy pomogliście.
Obecnie mam jednak nowy problem: Od kilku dni jestem w połowie szczęśliwym posiadaczem dwuformatowej nagrywarki DVD marki TDK o prędkości 4x zarówno dla "-", jak i "+". Dlaczego w połowie - o tym za chwilę poniżej. Nagrywarka zamontowana została do platformy Asus P4S8X Deluxe (SiS648) z procesorem P4 2.4GHz i pamięcią Corsair 512MB DDR PC3200 CL2. Napędy pamięci masowych podpięte są następująco: - Primary: Toshiba DVD 16x/48x (master) - Secondary: Teac CD-RW 52x/24x/52x (master) i ZIP100 (slave) - Dodatkowy kanał IDE (na płycie): WD Caviar 120GB 8MB cache - Primary (dodatkowy kontroler na PCI): TDK DVD+-RW 4x/4x Całość pracuje pod Windows XP Home Edition Eng SP1 + dodatkowe łaty które wejdą w skład SP2. A oto jaki jest problem. Zakupiłem wstępnie 10 płytek DVD-R i choć w nagrywarce darmowo dołączany jest jeden krążek DVD+R nie przejąłem się zbytnio bo w końcu nagrywarka ma obsługiwać obydwa formaty. Poczytałem na forum jak zrobić kopię bezpieczeństwa filmu DVD z użyciem DVD2DVD-R, IfoEdit-a i odpowiedniego kodeka. WSZYSTKO wykonałem dokłanie wg instrukcji. Również WSZYSTKO zakończyło się poprawnie. Tak więc uruchomiłem Nero i projekt DVD Video. Przesunąłem wszystkie pliki wynikowe do katalogu VIDEO_TS (jak pisał autor instrukcji na forum) - tutaj zaznaczę, że katalog VIDEO_TS w projekcie w NERO był zaznaczony na czerwono - nie wiem czy tak miało być. Gdy wszystko miałem gotowe, wypaliłem całość w prędkości x4 na płytce TDK DVD-R. Proces wypalania dotarł do 100% i wyskoczył błąd przy finalizacji. :( Płytka nie dała się odczytać ani w nagrywarce, ani w DVD-romie. Zakupiłem więc po sztuce DVD-RW i DVD+RW (żeby móc je zmazać jeżeli znowu pójdzie coś nie tak). Ten sam projekt w Nero wypaliłem na DVD-RW. Wypalanie do końca przebiegło prawidłowo (również finalizacja), ale płytki znowu nie dało się odczytać ani w nagrywarce, ani w DVD-romie. Nagrywała się w prędkości x1, bo tylko taka możliwość istniała. Włożyłem więc dla odmiany płytkę DVD+RW i powtórzyłem wypalanie przygotowanego projektu. Proces przebiegł pomyślnie łącznie z finalizacją. Spreparowaną płytę włożyłem do napędu DVD-rom, została natychmiast rozpoznana i automatycznie rozpoczęło się odtwarzanie filmu w PowerDVD. Czyli - wreszcie się udało. Na koniec chciałem sformułować kilka pytań: 1. Czy moja konfiguracja sprzętowa może powodować problemy? - sam trochę w to wątpię, skoro proces wypalania płytki z plusem przebiegł prawidłowo, a płytki z minusem (DVD-R i DVD-RW) nie są wypalane prawidłowo. Może się jednak mylę i macie inne zdanie? 2. Czy może to być wadliwa nagrywarka? Co proponujecie jeszcze sprawdzić? 3. Czy rozmiar plików automatycznie dobierany przez program DVD2DVD-R może się nie mieścić w obszarze wypalania płyt z minusem przez tę nagrywarkę? Jeżeli tak, czy jest możliwość ten rozmiar w tym programie jakoś umniejszyć (np. o 0,1GB) ? Jeżeli jest cokolwiek, co mogłoby bliżej nakierować forumowiczów chcących mi pomóc - pytajcie. Mój adres mail: dj_anion@o2.pl Pozdrawiam wszystkich i góry dziękuję za wszelką pomoc! |
również posiadam, na razie żadnych problemów, nie chciało mi tylko wypalać na datexach :) poza tym ok
|
tzn nie chce ci nagrywać jednego z formatów? (nie chciało mi sie wszystkiego czytać ;)) ja mam TDK i nie mam problemów... spróbuj na innych płytach, mi np nie chce wypalać datexów a plyty TDK + i - palą sie doskonale...
|
NAGRYWARKA DVD TDK +/- 4x
mam problem. posiadam nagrywarke tdk i nagrywa płyty w minusie tylko verbatimy i tdk (nie udaje mi sie nagrac ani esperanzy ani platinum ,xdiska natomiast te same firmy w plusie nagrywaja się bez problemu ? co mam zrobić ?
|
Płyty XDISC DVD-R x4 mi nagrywa bardzo dobrze po uaktualnieniu bios-u. Esperanzy nagrywa, ale są kiepskiej jakości (szczególnie te ze szpindla) i często przy odczycie pokazuje błędy. Podobna sytuacja jest z płytkami Hawk
Platinum nie próbowałem. Bios można ściągnąć choćby stąd: http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=3177222553 ja wrzuciłem u siebie 1.0A Polecam. |
Witam wszystkich!
Chciałem oznajmić, iż odniosłem sukces w walce z przedstawionym powyżej problemem. Chcę tutaj przedstawić rozwiązanie, bo już dostałem kilka maili o tym samym problemie. Więc mam nadzieję, że moje boje, a dokładnie ich efekty się komuś jeszcze przydadzą. W sumie wykonałem 3 rzeczy, niestety jednocześnie, więc nie wiem która dokładnie pomogła. Może wszystkie 3 na raz, może jedna z nich, więc najlepiej róbcie je pojedynczo i sprawdzajcie po restarcie każdorazowo efekty. (1) Odinstalowanie oprogramowania Pinnacle (tego co jest oryginalnie dodawane do nagrywarki) - jeżeli ktoś je zainstalował. (2) Upgrade Nero do wersji 6.3.0.0 - tej wersji używam i wszystko jest OK. (3) Upgrade firmware'u do wersji 1.0A - nawet jeżeli nie byłby już konieczny to i tak radzę, ponieważ otrzymałem sygnały, że w znacznej mierze poprawia współpracę z tańszymi nośnikami DVD-R/RW gorszej klasy (Platinum, XDisc, Esperanza). Wszystkie opisane tu zabiegi wykonałem pod systemem WinXP Home ENG + SP1 + łatki z M$. Pozdrawiam wszystkich! |
Cytat:
|
Cytat:
dokładnie, zmiana biosu pomaga, juz mi nagrywa wszystkie plyty :) |
Cytat:
Możliwe jest też że konkretne wersje softu faktycznie się "nie lubią", jednak wtedy krzaczy sie wszystko, niezależnie + i -. Mam Pionka A06. Pozdro Elektronik |
Tdk Dvh +a040212n
Jestem "nowy" więc witam wszystkich profesjonalistów (proszę o wyrozumiałość).
Mam pytanie: czy ktoś ma TDK +/- 4/4/2/2.4. (a pełna nazwa to chyba jak w tytule) albo wie jak się sprawuje? Mają to u nas na stanie a inne nad którymi się zastanawiałem trzebaby sprowadzać (Nec 1300A, Pioneer 106, Teac DV-W50D). Warto to brać czy może zamówić którąś z pozostałych. Cena do ok.700PLN jest do przyjęcia. A orientuje się ktoś może czy nec potrafi ominąć i zgrać Key2audio. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam |
Wielkie dzięki za pomoc. Na pewno zrobię jak radzicie :-P
|
według nowych wiesci z cdrinfo "Bardzo interesującą wiadomość mamy dla szczęśliwych posiadaczy napędów Pioneer DVR-A06. Przedstawiciele Pioneera podali, iż możliwe będzie zapisywanie płyt w standardzie Dual Layer na w/w nagrywarkach po wgraniu nowej wersji firmware'u." to chyba pion zawsze cos wiecej
|
Kłopot z nagrywarką TDK0404N
Mam problem z nagrywarką TDK 440N (DVD) z pakietem oprogramowania Pinnacle ( InstantCD/DVD 7,0 SE , Instant Copy, Expression , studio8 Nagrywarka bez problemu nagrywa krążki CD ( Audio, VCD, SVCD), natomiast przy próbie wypalania krążka DVD przerywa proces i wyświetla komunikat:
Error writting the lead in: Extended information: #1Device: Tdk DVDRW 0404N Illegal request: cannot write medium-incopatible format 70 00 05 00 00 00 00 0A 00 00 00 00 30 05 53 00 00 00 00 00 21 6E FA 00 dodatkowo wyświetla komunikat Pinnacle Instant Copy: Acces violation at address 40008EFA in module 'rtl70.bpl" Read of address 00E6BC24. Przy próbie wypalenia krążka z poziomu Make disc ze Studio 8 komunikuje że krążek został nagrany ( w bardzo krótkim czasie) a on jest pusty. Serdeczne dzięki za jakąkolwiek pomoc. Z poważaniem Tadeusz Grab. |
Sam mam (lecz wkrótce zmienię) taką nagrywarkę i też miałem podobny problem.
Aby go rozwiązać wykonałem 3 rzeczy: 1. Zmieniłem BIOS na 1.0A 2. Odinstalowałem Pinnacle'a (bo gryzie się bardzo z Nero). 3. Zupgreadowałem Nero do wersji 6.3.0.0. P.S. Jeżeli MUSISZ używać Pinnacle'a, to może odinstaluj Nero jeżeli wykonanie pkt. 1 i 3 Ci nie pomoże. Pozdrawiam! |
Dziękuję za pomoc, ale ja nie mam zainstalowanego Nero. Dotychczas korzystałem z oprogramowania Pinnacle dołączonego do nagrywarki. tak jak wcześniej wspominałem nie ma żadnych problemów z nagrywanirm płyt CD a ich jakość jest moim zdaniem doskonała. Problem zaczął się w momencie próby nagrania płyty DVD. Pozdrawiam Tadeusz.
|
No i sprawa się wyjaśniła. Dziękuję za podpowiedź aby zaktualizować Bios'a . Po zainstalowaniu wersji 1.0A ze strony "Nagrywarki" problem zniknął, nagrywarka nagrywa nawet na tanich płytach.
|
Cytat:
|
Ja mam MS WINXP Prof. i cała sprawa sprowadziła się do tego, że na głównej stronie tego portalu w dziale Nagrywarki odnalazłem moją. W pozycji BIOS najechałem myszą na wersję 1.0A która się podświetla kliknąłem i wykonałem krok po kroku wszystkie operacje. Po ściągnięciu na pulpit nowej wersji Biosa kliknąłem dwa razy na ikonę. System pyta czy na pewno chcesz to zrobić. Potwierdź. Na koniec zapyta czy chcesz zrestartować komputer. Kliknij ten przycisk. Komputer sam się nie uruchamia. Uruchom go sam. System znajdzie nowy sprzęt, ikonka po chwili znika. I po bólu. Nagrywarka chodzi jak burza. Nie było żadnych problemów.
|
Ja miałem podobny problem i po zastosowaniu się do propozycji "dwaklik" wszystko jest OK. Dla początkujących należy jeszcze dopowiedzieć,że na wskazanej stronie należy najechać myszą na Bios 1,0A a gdy się podświetli kliknąć. Kreator poprowadzi dalej. Po ściągnięciu na pulpit uruchomić, potwierdzić chęć zmiany Bios i niech się uruchomi. Po instalacji zrestartować komputer, który znajdzie nowy sprzęt, ikonka po chwili znika.Po tym wszystkim można z pulpitu usunąć pobraną ikonę.
|
TDK A080412N-A - jest juz w Polsce
Co sądzicie o tej nagrywarce? Mozna ją kupić za 890PLN. Warto w nią inwestować?
|
Nagrywa media DVD+R 4x z prędkością 8x, DVD-R 4x z prędkością 6x, to chyba nie jest najgorsza. Jak na razie bierze każdy chłam, bez zrzędzenia jak poprzednia 4-órka. Książka jak książka, kupić bym nie kupił, ale dostać przyjemnie.
|
TDK i same problemy :(
Kupiłem nagrywarkę DVD
TDK DVD+/-RW DualDrvie DVW+A040212N i mam mały problem: Nie mogę nagrać żadnym programem (Nero, Clone DVD, InstantCD+DVD, DVD Shrink) filmu, danych itd na tańszych płytkach DVD-R typu Akoss, Esperanza, Ritek. Na pozostałych "markowych" np. TDK, Verbatim, Emtec nagrywa, ale na tych tańszych nie. Co robić ? dodam jeszcze, że przy próbie nagrania na tańszych nośnikach wyskakuje błąd "illegal disc". z góry dzięki za info |
Cytat:
http://forum.rpc1.org/dl_firmware.ph...&manufactor=53 |
z poczatku tez mialem problemy z tanszymi nasnikami
zmiana firmwere rozwiazuje je od razu |
Ustaw w Clone DVD prędkość zapisu x1. Powinno pomóc.
|
Zainstalowałem nowy firmware z tego linka co polecił tytusdezoo, ale to nic nie dało.
Nero nadal nie widzi tańszych płytek i dodatkowo pojawił się następny problem. Podczas zapisu pod koniec na płytach Verbatim wystąpił niespodziewany błąd "illegal disc. Could not perform start at Disk-at-once". Spaliłem 2 płytki. Jestem 5 browarów do tyłu. :( |
RONNIE
Twoja nagrywarka ma 2 lata gwarnacji a sama nie może być starsza :). Zamiast rozpaczać i marnować browary chwyć za telefon i wykorzystaj za co zapłaciłeś (lub poprzedni właściciel). Numer telefonu jest na karcie gwarancyjnej lub w internecie. Kurier odbierze przesyłkę ze wskazego przez Ciebie adresu Nie obraź się za przedszkolne pytanie, ale masz porządek z ASPI? Twoje pierwsze problemy, wyglądały na starą wersję firmwaru, ale nowsze trącą bałaganem w ASPI. Jeśli masz wszystko w porządku tym bardziej dzwoń, szkoda nerwów |
ja nie mam problemów z moją wypalarką TDK :) nie paliło mi tanich plyt a po zmianie biosu nagrywa wszystko - ale mowie ci: NIE WARTO !!! NAGRYWAJ TYLKO NA DROGICH MARKOWYCH PLYTACH!! przynajmniej takie plyty będą działać bezproblemowo.
|
Test nagrywarki DVD TDK 880N
|
niewiarygodnie cicha nagrywarka :) musze wyciszyc kompa, bo nie slysze, jak nagrywa :D
tacka chodzi bezszelestnie... pali wszystko co sie wlozy :) ogolnie polecam :) |
Chyba juz wiem jaka spawarke bym sobie kupil, gdyby nie wiesci o rychlym pojawieniu sie palnikow Dual Layer. Wlasnie, wiadomo, czy ten testowany sprzet TDK bedzie mogl nagrywac plytki DL?
|
Mazder - rychle pojawienie sie nagrywarek DL jest tylko dlatego tak rozdmuchane bo za chwile jest Cebit. Tam zobaczymy napedy ktore to potrafia ale zanim trafia do sprzedazy to wg mnie minie z pol roku jak nie caly rok.
|
Nawet jezeli masz racje (a pewnie masz), to i tak nie usmiecha mi sie zmiana nagrywarki za mnostwo pieniadzy po roku. Kiedy wybieralem CD-RW, parokrotnie zmienialem rozne nagrywarki, az w koncu kupilem te "idealna" (Teaca x24). Nie chcialbym tego samego praktykowac w przypadku DVD :)
|
Mazder naped kosztuje 888 w Komputroniku. Powiem Ci, ze znam ten bol bo sam mialem kilka nagrywarek CD a obecnie w domowym kompie wymienie SONY DW-U10A na taka TDK bo mi padla :( i niestety nie mam gwarancji bo kupilem u kolesia na allegro jako naped z gwarancja a sie okazalo ze gwarancji nie ma :(
|
A nie lepiej NEC 2500A na www.idealpc.com.pl za 550 zł - przecież to to samo :)
|
ja mam tego TDK ok. 3 tygodni i jak na razie pieknie sie sprawuje :)
pozdro ;) |
Cytat:
Do tego masz fajna gwarancje a to tez wazny element napedu. |
Nie jest tak dobrze :(
[QUOTE=BD]Zapraszam do dyskusji nad testem nagrywarki TDK 880N.
QUOTE] Mam ten sprzęt od tygodnia. Pierwsze wrazenia pozytywne. Jednak jest pewien poważny problem z tą nagrywarką. Źle wypala płytki Verbatim DVD-R Printable Metal Azo 2x. Dla mnie płytki typu Verbatim, TDK to od czasów Pioneer'a 103 były wyznacznikami jakości. A tu lipa. Na standardowym odtwarzaczu dvd wyskakuje komunikat o błędzie. Płytka kopiowana bezpośrednio z innej działającej płytki z filmem. Na cztery wypalone płytki Verbatim z grą na PS2 dwie sie nie chciały odpalić. A co śmieszniejsze te nie działające odpaliły się na innej konsolce. Po wypaleniu na X-disc'ach śmigają na każdej z tych konsol :) Dlatego też zdecydowałem się na wymianę TDK 880N na Pioneer'a DVD-R 107D. Sądzę, że Pioneer nie będzie miał problemu z zapisem było nie było markowych nośników. A oto info z płyt Verbatim odczytane Dvdinfopro: Region information N/A not a DVD-VIDEO Media code/Manufacturer ID MCC 00RG200 Format Capacity Not Formatted Free Blocks 411107328 Free Capacity 4.38GB(4.71GB) Book Type DVD-R Media Type DVD-R Media Id Code Speed Unknown Available Write Descriptor CLV 2.0x 2770KBps Write Strategy Speed 1.0x 1385KBps Data area starting sector 30000h Linear Density 0.267um/bit Track Density 0.74um/track Number of Layers 1 I tu powstaje pytanie: Kiepski nośnik, czy nagrywarka? Może trafiłem na kiepską partię płytek Verbatim. Byłoby to dziwne, bo przez kilka lat Verbatim był dla mnie wyznacznikiem jakości płyt cd-r i dvd-/+r. |
Cytat:
|
Fajnie się ją testowało ... trochę kosztuje, ale "czuć" tę dostojność ;)
|
Niby są podobne, ale jak się porówna BIOS-y (TDK ma BIOS 1.31 a NEC 1.06) to różnic jest sporo - nie tylko w numerach i nazwah firm. Ale prawdopodobnie obie są koompatybilne na poziomie BIOS (mam nagrywarkę TDK od 2 dni więc wolę z próbami poczekać).
|
A co do ceny to są 2 oczywiste różnice - TDK ma gwarancję 2 lata w systemie door-2-door czyli nie trzeba jakby co ganiać ze sprzętem nigdzie. A po drugie ma dołaczony PEŁEN PAKIET NERO. Nie żadne tam Nero Express i tyle tylko pełen pakiet. (Nawet z Nero Recode).
|
Cytat:
Ps. A w środku te same bebechy - NEC 2500A :) |
Cytat:
Jednak zmian jest wiecej BTW Z informacji jakie posiadam nie mozna flashowac tego napedu BIOSem z Neca bo nie sa zgodne ze soba. |
Acha - i żeby nie było, że tylko chwalę. Nagrywarkę mam od 3 dni (zamiast LiteON 451S - opisałem moje perturbacje z tym napędme w innym wątku) i ogólnie jest OK. Ale ma parę dziwnych "zacięć".
Po pierwsze nie wiem czy nie popsuła mi jakoś płyty oryginalnej DVD. Robiłem akurat testowy rip DVD-Video i wszystko poszło OK. Ale jak robiłem go drugi raz to już zgłosiła mi, że nie może przeczytać DVD (w około 60% zawartości). Sprawdziłem czy nie ma kurzu itp. ale nic - płytka wprost idealna, dokładnie wprost ze sklepu i odtwarzałem ją parokrotnie w całości na odtwarzaczu stacjonarnym. Więc włożyłem DVD spowrotem do stacjonarnego i też się zacina - dokładnie na trzynastym utworze. Wcześnij próbowałem te samo DVD ripować nagrywarką LiteON i nie było problemów z tym. Poszedłem więc i zrobiłem na wszelki wypadek backup na Pionierze A04 - bez problemów i backup ripuje siena TDK też bez problemów. Nie wiem co o tym sądzić bo błąd jest dokładnie w tym samym miejscu, w 100% powtarzalne to jest a na płycie ani śladu. Acha - podobna rzecz zrobiła mi się też na testowym DVD+RW x4 też z TDK. Nagrywała na nim bez problemów różne testowe rzeczy a od pewnego momentu nagrywa niby OK ale przy weryfikacji zgłasza, że nie może jednego pliku odczytać z DVD. Jak dałem dużo małych plików na całym DVD to wyszło, że tylko jeden z nich (wielkości 2 MB) jest nieczytelny. Czyżby jakaś wada nośnika w jednym miejscu? W każdym razie to jak na razie jedyne dwie wpadki a tak to jest naprawdę OK. Tylko żeby był już jakiś BIOS z RPC1. ;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:11. |