Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   jak nagrac AUDIO by dzialało ;P (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jak-nagrac-audio-dzialalo-p-32002/)

hardwin 01.03.2004 17:44

jak nagrac AUDIO by dzialało ;P

z pozoru śmieszne pytanie ale jestem całkowicie poważny
nagrywając ADUIO przez nero które samo konwertuje mp3 nie moge na swojej wiezy wysluchac tej muzy
na kompie dziala i na niektorych wiezach tez
moja wieza radzila sobie z innymi takimi plytkami domowej roboty
dlaczego robi taki grymasy?
slyszalem cos o korekcjach błędów. Pomozcie mi ludzie niech ktos mi powie jak nagrac plytke ktora bedzie czytana przez moja wieze
cos sie musi dac zrobic (??)
nagrac ja w wolniejszm tempie, jakas opcje zaznaczyc????
dzieki z góry

RoKFoR 01.03.2004 18:46

Witam na forum, wypadalo by urzyc opcji szukaj, bo bylo juz wiele watkow na taki temat...
Nie trzeba specjalnych opcji zaznaczac, ale trzeba pamietac rzeby wypalic plyte w przedziale predkosci 8-12x... mozliwe ze twoj sprzet grajacy nie czyta wypalonych plyt.

marynarz 01.03.2004 21:19

Sprawdz inne plyty jezeli czytalo takie audio i nie wypalaj za szybko :)

jasut 02.03.2004 00:30

Cytat:

Napisany przez marynarz
Sprawdz inne plyty jezeli czytalo takie audio i nie wypalaj za szybko :)

Max to połowa prędkości nagrywarki. Ja nagrywam x16 i jest OK. Ale jeżeli wcześniej nagrywałeś i wszystko chodziło to kup inne płyty. I zaznacz DAO jako tryb zapisu.
Witaj na forum. :)

Maciej 02.03.2004 10:57

Spróbuj wyczyścić diodę optyczną lasera...w sprzęcie audio (wieża)
Miałem podobnie grało aż nagle przestało ...działały tylko płyty tłoczone ,wypalane wcale albo z grymasami ...po wyczyszczeniu gra i buczy ;)

Sebastian997 02.03.2004 11:06

Jesli dobrze odczytalem posta to twoja wieza czyta niektore CDR. Prawdopodobnie wiec najwieksze znaczenie ma tutaj sam nosnik, a dokladniej stopien odbicia swiatla i ilosc bledow C1 (C2 to juz porazka). Nie ma innego sposobu jak wyprobowac samemu inne nosniki, albo oprzec sie na tym co pisali ludzie w innych postach (a bylo ich mnostwo, poszukaj). Oczywiscie predkosc zapisu tez ma tu znaczenie. Empirycznie ;) sprawdzilem ze najlepsza jakosc zapisu to x16. Wykresy z K-Probe wykonane na przykladzie plyt SONY dolaczylem do posta o nosnikach, jest przyklejony, mozesz sam przejrzec. Robilem je na LiteOn'ie LTR 52327S, ale pozniejsze proby na LG daly podobne rezultaty.

EDIT: masz tu linka http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...0&page=3&pp=15

hardwin 02.03.2004 15:42

dzieki wielkie chlopaki
obaczej i dam Wam znać

hardwin 08.03.2004 17:14

Chłopaki nadal mi to nie dziala!
nagralem w trybie DAO z predkoscia 12x
i nadal to samo
wkladam plytkę do wieży i jakies chrupy, rozpedza sie, zwalnia
poprostu nie czyta

co to jeszcze moze byc?

Y@nkee_PL 08.03.2004 18:29

wieza sie "zjechala", albo nie daje rady nowym plytom cd-r i juz :P
nie sadze aby cos sie dalo z tym zrobic :glaszcze: no ale zawsze mozesz kupic nowa wieze ;p

KuLeSz 09.03.2004 10:05

Ja mam troszkę inny problem czy jest jakiś sposób, aby wieża która nie odtwarza płyt CD-RW zaczeła je odtwarzać? Mianowicie mam wieże z PHILIPS'a FW 326!

nimal 09.03.2004 11:45

KuLeSz - zalozyles juz inny topic na ten temat i tam masz juz odpowiedz - NIE DA SIE :(

hardwin 10.03.2004 09:40

OK, udało mi się !!!
kupiłem płytkę SONY for music only za 5 zeta !!!!
nagralem z prędkością 16x, tryb DAO, i jesszcze zaznaczyłem prędkość odczytu 40x
i teraz pytanie...
czy to płytka pomogła, czy może coś ionnego, a moze te wszystkie rzeczy naraz
bo nie uśmiecha mi sie nagrywać na płytkach parokrotnie droższych od normalnych

Plemnik 11.03.2004 00:11

Raczej predkosc pomogla. W kazdym razie na pewno nie to ze plyta jest 'for music'. Ewentualnie plytka moze byc troche lepszej jakosci od tej na ktorej wczesniej paliles ale nadal nie ma to nic wspolnego z 'for music'. Kup kilka markowych nosnikow takich jak verbatim, tdk i podobne - jak z nimi nie masz klopotu (polecam palic x16) to znaczy ze wszystko jest ok.

azolwik 11.03.2004 16:12

proponuje zmniejszyc predkość nagrywania

wydaje mi się że twój problem tkwi w tym iż płyty audio wypalasz zbyt dużą prędkością. Spróbuj nagrać płyte x8 lub x4 to powinno wówczas odtwarzać na wieży bez problemów.Pozdrowienia

Plemnik 11.03.2004 19:34

Nowych plyt nie pali sie X4 ani X8!!! Mowie o tych z duzymi indeksami. Jak ktos nie wierzy niech zrobi sobie testy - w 90% przypadkow ilosc bledow bedzie sie wpisywala w taki schemat: 48X>40X>32X>24X>16X<12X<8X<4X !! To sprawdzone przez wiele osob i na roznych plytkach.

jacek098 14.03.2004 00:02

wieza nie czyta cdr

mam podobny problem z wieza JVC. Udalo mi sie go rozwiazac stosujac zapis
dao96, prędkosc zapisu 12-16X (nero). Najpierw zrzucam pojedyńcze ściezki na dysk i tworze nowa kompilacje audio zostawiajac 2 sekundowe przerwy miedzy utworami. Stosowałem plyty verbatim (silver).

andrzejj9 14.03.2004 07:26

Cytat:

Napisany przez Plemnik
Nowych plyt nie pali sie X4 ani X8!!! Mowie o tych z duzymi indeksami. Jak ktos nie wierzy niech zrobi sobie testy - w 90% przypadkow ilosc bledow bedzie sie wpisywala w taki schemat: 48X>40X>32X>24X>16X<12X<8X<4X !! To sprawdzone przez wiele osob i na roznych plytkach.

Na pewno 16x? Ze nie 4, czy 8, to wiedzialem juz od dawna. Ale zawsze myslalem, ze 12x to optymalna predkosc. Skoro jednak mowisz, ze mozna nawet szybciej to fajnie, byleby tylko byla to pewna informacja (nagrywam na TDK Speed X).

krzypaw 14.03.2004 15:13

Cytat:

Napisany przez hardwin
OK, udało mi się !!!
kupiłem płytkę SONY for music only za 5 zeta !!!!
nagralem z prędkością 16x, tryb DAO, i jesszcze zaznaczyłem prędkość odczytu 40x
i teraz pytanie...
czy to płytka pomogła, czy może coś ionnego, a moze te wszystkie rzeczy naraz
bo nie uśmiecha mi sie nagrywać na płytkach parokrotnie droższych od normalnych

Myślę ze pomogła tu płytka, i nie dlatego że jest "only for music"ale dlatego że jest lepszej jakości, ja mam odtważacz cd który łyka dobrze tdk, lg i minty :-]], z innymi po 90 groszy i jeszcze "lepszymi" sobie nie radzi.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:07.