Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jaki monitor (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaki-monitor-32056/)

radw 02.03.2004 20:16

Jaki monitor

Witam, mam problem z wyborem monitora 17" crt. Mam na wydanie ok. 750 zł, i wymagania aby przy rozdzielczośći 1280x1024 miał powyżej 85 Hz. Najlepiej aby wyciągnął 100 Hz. Wacham się z wyborem LG Flatron F 700p, prosiłbym o zdanie uzytkowników tego monitora, ewentualnie o jakieś opinie czy porady.

Franc 02.03.2004 20:38

Wymagania masz niezłe, ja na NEC 791SB przy tej rozdzielczości mam 85Hz, a na tym Flatronie wyciągniesz "tylko" 85 Hz przy 1024x768

radw 02.03.2004 20:43

hmm, http://sklep.benchmark.pl/pelny_3770.html podaje iż, 85 Hz osiagnie przy rozdzielczości 1280x1024. I komu tu wierzyć ;-> I jeszcze pytanko, co oznacza iż pasmo przenoszenia wynosi 203 MHz?

Kasprzak 02.03.2004 22:33

polecam te:
Glownie wybieraj miedzy Samsungiem, LG (Flatrony sa ciekawe), IIyama
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=937
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3123
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=905
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10728
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=4239
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=939
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=938

i ciekawe monitory robi takze nieznana firma MIRO. Przekonalem sie na 17"
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6287
ale tu masz 19" za 750zl : http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6134 - a to juz jest telewizor 8)

emer74 02.03.2004 22:57

polecam Samsunga 765MB cos ok 650 zeta. przy 1024/768 wyciaga 100 Hz, dodatkowo dostajesz MagicBright, mam taki, dla mnie jest za***isty ( za tą kase).
ale jak się upierasz przy flatronie, to niech ci w sklepie włączą 765mb i flatrona to sam sie przekonasz. jak chcesz więcej wydac to bierz Neca FE771SB, też z "dopalaczem".

frog 02.03.2004 23:15

Ja rok temu kupywalem za 999zl AOC 9Klr z plaskim ekranikiem 19 cali i moge 1600x1200 przy 75Hz 1280x1024 przy 85Hz i 1024x768 100hz. Spisuje sie nadal EXTRA. W testach komputer swiata kiedys jak bylo to dobre oceny zebral daltego kupilem i niezaluja. Jak gdzies dorwiesz takie cos to polecam....

Majonez 03.03.2004 00:41

Mam tego flatrona LG F700p - polecam obraz wyrazny przy 1024x768 mam 100Hz oczy sie nie mecza kolorki dosc ladne - pelna regulacja - z bajerow to ma hub usb jak ktos ma np mysz albo klawke to przewaznie jest blizej do monitora niz do skrzynki kabel sie nie zagina itp

jedyne co moze irytowac - ale to jezeli mozesz to sprawdz od razu - to niektore egzemplarze wlaczaja sie dosyc glosno - taki dzwiek bzdynk - moj nawet cicho zreszta monitora nie wylaczam po kilka dni/tygodni/miesiecy - serio chodzi wlasciwie non stop chyba ze gdzies wyjezdzam i wylaczam kompa z sieci calkiem - tak to tylko wygaszacz sie wlacza i jest tak od roku (ponad) i nic sie z obrazem nie dzieje wiec to cos jednak swiadczy o jakosci

z innymi monitorami nie mialem wlasciwie do czynienia - kiedys tam jakiegos samtrona ale to raczej niezbyt godne polecenia - tym bardziej ze masz kasy na tyle zeby spokojnie cos fajnego wyszukac - ostatnio sporo osob zachwala AOC'i - tansze troche a moze warto zwrocic uwage

Y@nkee_PL 03.03.2004 01:00

:o majonez, co sie stalo z twoim avatarem ??? :glaszcze:

dzizes, co sie tu wyprawia na tym forum :ysz:

emer74 03.03.2004 01:31

Cytat:

Napisany przez Majonez
Mam tego flatrona LG F700p - polecam obraz wyrazny przy 1024x768 mam 100Hz oczy sie nie mecza kolorki dosc ladne - pelna regulacja - z bajerow to ma hub usb jak ktos ma np mysz albo klawke to przewaznie jest blizej do monitora niz do skrzynki kabel sie nie zagina itp

jedyne co moze irytowac - ale to jezeli mozesz to sprawdz od razu - to niektore egzemplarze wlaczaja sie dosyc glosno - taki dzwiek bzdynk - moj nawet cicho zreszta monitora nie wylaczam po kilka dni/tygodni/miesiecy - serio chodzi wlasciwie non stop chyba ze gdzies wyjezdzam i wylaczam kompa z sieci calkiem - tak to tylko wygaszacz sie wlacza i jest tak od roku (ponad) i nic sie z obrazem nie dzieje wiec to cos jednak swiadczy o jakosci

z innymi monitorami nie mialem wlasciwie do czynienia - kiedys tam jakiegos samtrona ale to raczej niezbyt godne polecenia - tym bardziej ze masz kasy na tyle zeby spokojnie cos fajnego wyszukac - ostatnio sporo osob zachwala AOC'i - tansze troche a moze warto zwrocic uwage

ten "bzdynk" to odgłos pętli indukcyjnej, znajomy który "robi" w monitorach mówił mi że im głosniejszy "bzdynk" tym lepiej - lepsze rozmagnesowanie

Majonez 03.03.2004 10:33

Cytat:

Napisany przez emer74
ten "bzdynk" to odgłos pętli indukcyjnej, znajomy który "robi" w monitorach mówił mi że im głosniejszy "bzdynk" tym lepiej - lepsze rozmagnesowanie

w takim razie dziekuje lg ze mam takie fajne bzdynk i pewnie dlatego z funkcji rozmagnesowania ekranu korzystalem tylko kilka razy w ciagu tego czasu :D

MaciejT 03.03.2004 14:14

Cytat:

Napisany przez radw
hmm, http://sklep.benchmark.pl/pelny_3770.html podaje iż, 85 Hz osiagnie przy rozdzielczości 1280x1024. I komu tu wierzyć ;-> I jeszcze pytanko, co oznacza iż pasmo przenoszenia wynosi 203 MHz?

Pasmo przenoszenia ma wplyw na szybkie meczenie sie oczu. Nie kupuj monitora, ktory ma mniej niz 200MHz w rozdzielczosci, oraz czestotliwosci odswiezania w ktorej TY bedziesz pracowal. Podane wyzej 203 dla jakiegos monitora oznacza, ze osiagnie on 203MHz pasma przenoszenia przy pracy na MAKSYMALNYCH dostepnych dla niego parametrach <max rozdzielczosc + max odswiezanie na niej>. Natomiast jesli bedziesz pracowal na maksymalnych parametrach monitora, nie licz na jego dlugi zywot.
180MHz pasma przenoszenia przy pracy to ZA MALO jesli zamierzasz spedzac przed monitorem wiecej niz 1,5 godziny dziennie.

Dla niektorych osob czestotliwosc odswiezania 85Hz w danej rozdzielczosci to za malo <np dla mnie>, tu rowniez patrz aby nie nadwyrezac monitora. Kup lepszy i drozszy sprzet, bo to co mozesz zaoszczedzic na monitorze i tak wydasz na okuliste, tylko zwielokrotniona wartosc.

Ormianin 03.03.2004 14:19

Cytat:

Napisany przez Zbieg12
Pasmo przenoszenia ma wplyw na szybkie meczenie sie oczu. Nie kupuj monitora, ktory ma mniej niz 200MHz w rozdzielczosci, w ktorej TY bedziesz pracowal. Podane wyzej 203 dla jakiegos monitora oznacza, ze osiagnie on 203MHz pasma przenoszenia przy pracy na MAKSYMALNYCH dostepnych dla niego parametrach. Natomiast jesli bedziesz pracowal na maksymalnych parametrach monitora, nie licz na jego dlugi zywot.
180MHz pasma przenoszenia przy pracy to ZA MALO jesli zamierzasz spedzac przed monitorem wiecej niz 1,5 godziny dziennie.

Dla niektorych osob czestotliwosc odswiezania 85MHz w danej rozdzielczosci to za malo <np dla mnie>, tu rowniez patrz aby nie nadwyrezac monitora. Kup lepszy i drozszy sprzet, bo to co mozesz zaoszczedzic na monitorze i tak wydasz na okuliste, tylko zwielokrotniona wartosc.

Hej Zbieg, zapewne chodzi o Hz anie MHz! to by bylo dopiero odswiezanie na 85 MHz :)

Ja pracuje caly dzien niemal, na 100 Hz i do tego mam jeszcze filtr polaroida... czuje ise z nim lepiej :)

najlepszym wyborem sa jednak ekrany LCD

MaciejT 03.03.2004 14:25

no tak, mala pomylka :) dzieki
poprawione

radw 03.03.2004 15:48

Hmm, dzieki za porady. Jak cos kupie to się odezwę. Większość moich znajomków uzywa LG lub IIyamy, na temat Samsungów, różnie gadają...

rosol 03.03.2004 19:48

A co sądzicie o monitorach firmy Belinea?

epol 03.03.2004 20:09

Ja bym długo się nie zastanawiłą. Bierz iiyama HM704UTc. Oto kilka faktów:
1600 x 1280 / max. 72 Hz
1280 x 1024 / max. 90 Hz
Jasność - min. 400 cd/qm im OPQ mode (nominal)
Bardzo ładny wygląd silver-blue. Firma od ładnych paru lat daje serwis Door to Door na 3 lata na koszt firmy!! W ciągu 24h serwis przyjeżdza z zastępczym monitorem.

Po prostu monitor cudeńko. Te tam inne szajse są pseudo płaskie, tzn mają tylko płaską szybe prze kineskopem!!

Bartez 03.03.2004 20:30

Cytat:

Napisany przez Ormianin

najlepszym wyborem sa jednak ekrany LCD

popieram :)
po ponad 3 latach siedzenia na CRT 15 zafundowalem sobie 17 LCD i nie zaluje. Szkoda wzroku, a przez te 3 lata naprawde sie pogorszyl :(

Teraz moge siedziec, oczy mnie nie bola, glowa mnie nie boli i tak mozna pracowac :)

epol 03.03.2004 20:41

Przy mojej iiyamce tez mnie nic nie boli, a nie jest to lcd.
Tylko ze lcd dobre 17 cali z iiyamy to ladne 2500-3000 zl, a crt 17 cali to tylko 1000zł.

Bartez 03.03.2004 21:49

Cytat:

Napisany przez epol
Przy mojej iiyamce tez mnie nic nie boli, a nie jest to lcd.
Tylko ze lcd dobre 17 cali z iiyamy to ladne 2500-3000 zl, a crt 17 cali to tylko 1000zł.

tez to kalkulowalem i wole dolozyc te 1000 zl do monitora niz na wizyty u okulisty :) i tak zaluje, ze dopiero teraz sie na to zdecydowalem :/

ThanatoS 03.03.2004 22:03

Ja skalkulowalem lepiej i mam laptopa to jeszcze lepsza inwestycja, ale fakt LCD IIYAMY sa rewelacyjne, warto za nie doplacic.

radw 04.03.2004 14:12

Hmm, jest tylko jeden mały problem. Ograniczenie finansowe. Max. 750 zł. Co mozecie polecić do tej kwoty? Miałem LCD przez 3 dni w domu. Dzięki temu wolę sie pomęczyć z CRT....

.::MARCIN::. 04.03.2004 16:36

Według mnie dobrym wyborem dla ciebie był by monitor: LiteOn e178GFNST. Do plusów tego monitora można zaliczyć to, że ma dobrą jakość obrazu, roczną gwarancję, pracuje przy odświeżaniu 100 Hz w rozdzielczości 1024x768 i wygrał w teście Komputer Świata pod względem jakości jak i ceny (około 570 złotych)

radw 04.03.2004 19:48

Interesuje mnie głównie rozdzielczość 1280x1024 wyższych może nie być... .::MARCIN ::. , gdzie moge znaleźć opis tego litka?

Majonez 05.03.2004 18:34

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL
:o majonez, co sie stalo z twoim avatarem ??? :glaszcze:

dzizes, co sie tu wyprawia na tym forum :ysz:

a tak jakos - ale poki co taki zostanie

epol 05.03.2004 22:11

Ja bym się nie sugerował testami ***** Świata :)

@ Bartez - mnie też oczy nie bola jak patrze na iiyama 17cali za 1000zl, a żeby miec 17cali lcd to musiałbym dołożyć kolejne 1500zł. Jak miałem kiedyś 15 cali hiviosion (!!) to po 1-2 godzinach strasznie bolały oczy. Teraz na iiyamce nic a nic. Niekeidy nawet jak musze to siedze po 5-7 godzin i nic nie bolą :)

Pozdrawiam.

A tak na marginiesie, .::MARCIN::. to na monitorze nie oszczędzaj, on jest na długie lata. Kup sobie iiyame HM704UTc

Bartez 05.03.2004 23:07

Cytat:

Napisany przez epol
Ja bym się nie sugerował testami ***** Świata :)

@ Bartez - mnie też oczy nie bola jak patrze na iiyama 17cali za 1000zl, a żeby miec 17cali lcd to musiałbym dołożyć kolejne 1500zł. Jak miałem kiedyś 15 cali hiviosion (!!) to po 1-2 godzinach strasznie bolały oczy. Teraz na iiyamce nic a nic. Niekeidy nawet jak musze to siedze po 5-7 godzin i nic nie bolą :)

Pozdrawiam.

A tak na marginiesie, .::MARCIN::. to na monitorze nie oszczędzaj, on jest na długie lata. Kup sobie iiyame HM704UTc

5-7 godzin to dla mnie codziennosc :/ ostatnio siedze i 16 h na dobe
nikogo nie namawiam oczywiscie...tez sie zastanawialem, czy warto wylozyc takie pieniadze i z cala odpowiedzialnoscia powiem, ze jak najbardziej warto

.::MARCIN::. 08.03.2004 22:11

Cytat:

Napisany przez radw
Interesuje mnie głównie rozdzielczość 1280x1024 wyższych może nie być... .::MARCIN ::. , gdzie moge znaleźć opis tego litka?

o tym monitorze czytalem w 1 numerze KS z tego roku :idea: albo poszukaj na jakiejs stronce na necie... moze producenta.... powodzenia

andrzejj9 08.03.2004 23:09

Cytat:

Napisany przez Majonez
a tak jakos - ale poki co taki zostanie

Tez zauwazylem te zmiane. Mam nadzieje, ze ten gorszy humor jest tylko chwilowy :glaszcze:

CIAPEK 09.03.2004 09:59

LG Flatron F700P

Witam! Z racji, że również sam ostatnio planuje zakup monitora, nawet dwóch bo dla mnie i dla kobity, interesuje się tym.
Również moje fundusze to ok 700 zł.
Zawsze interesował mnie Flatron LG. Na początku byłem prawieże zdecydowany na model F700B (najtańszy z Flatronów, Flatrony EZ to okrojone modele tych kineskopów, może warto, ale nie tak jak Flatron zwykły).
Rozmawiając z jednym sprzedawcą w komputerowym zainteresował się Samsungami. Powiedział mi że Samsungi dotychczasowo drogie modele ceny znacznie spadły-postanowiłem obadać co i za ile oferuje Samsung.
Samsung SyncMaster 765 MB - czyli model przed modelami z górnej półki od 800 zł w zwyż rzeczywiście troche parametrami bije Flatrona F700B, może nie wiele, ale jednak. Porównałem go z modelem wyższym o którym często tutaj mówiliście LG Flatron F700P - skok o ponad 60 zł od Flatrona F700B i Samsunga, ale na prawde warto!! Bijąc na głowe model F700B bije także Samsunga, a z tej racji, że jakoś mi się Flatrony LG podobały od dawna jestem gotów dać 60 zł więcej na na prawde wypasiony monitor, uważam, że Flatron F700P taki jest, przynajmniej dla mnie który ma na wydanie ok. 700 zł.
Porównałem także konkurencje, w sumie ten Flatronik nie ma sobie równych to na moje najlepszy wybór i wiele osób mówi że te flatroniki to na prawde dobre, sprawdzone monitory.

Co do tańszego modelu F700B - lepiej jednak za podobną kase wziąść chyba Samsunga wyżej wymienionego przeze mnie, chyba, że kogoś tak urzekł Flatron F700B. Tłumacząc dziewczynie co i jak wiedziałem, że dla niej wystarczający będzie albo Samsung albo F700B, dałem jednak namówić ją na LG Flatrona'a F700P mówiąc, że to na prawde już wypasiony monitorek.
Kobicie zamieniam szitowego Samtrona, którego wcześniej wcisneli im w komputerowym (nie polecam, to okrojony Samsung, ale jak... :/).

Więc wybór? Tak jak dla autora tematu jak i dla mnie jak i dla innych mających kupić lepszy, nie tak drogi monitor 17'' płaski?
-->LG Flatron F700P (kozacki sprzęt ;) )
... i jeszcze ten powalający design, który na prawde trzeba przyznać wyszedł stylistą i cieszy oko. To chyba najpiękniejszy monitorek ;)

surff 09.03.2004 11:43

A ja polece Ci IIYAMę Vision Master Pro 413.

Pracowałem już na wielu monitorkach i bezapelacyjnie najlepszy jest EIZO (geometria, kolory, kontrast - idealne), na drugim miejscu w ostatnim czasie jest IIYAMA. Sam sprawiłem sobie do domku model HM903DT i jest dla mnie idealny pod względem parametrów i funkcjonalności. Tak jak już koledzy wspomnieli wcześniej IIYAMA daje 3 lata gwary w systemie D2D i zastępczy monitorek w zamian, pozatym te japońskie monitory są długowieczne, nie słyszałem o wypalonej IIYAMIE. Kineskop wyświetla kolory niemalże idealnie ( to też zasługa Matroxa G450), geometria jest w porządku.
Wracając do monita którego ci poleciłem to to przy pracy 1024x768 możesz wyciągnąć 120Hz, masz w nim kinol Mitsubishi Dimondtron MM, masz dwa wejścia D-SUB, Highbrightness. Polecam.Parametry techniczne

No i uczulam Cię na to aby zobaczyć jak pracuje monitro zanim go zakupisz. Nagraj Nokia Monitor Test i wybieraj najlepszy:)

Pozdrawiam

nimal 09.03.2004 12:17

napewno nie warto oszczedzac na monitorze (no - moze EIZO lcd to lekka przesada... ;) ) ale poleca na pewno lcd iiyamy, a z crt tylko i wylacznie NEC, mam fe750+ i jest o naprawde powalajacy sprzet
wiec bierz najdrozszego neca na jaki Cie stac, nie pozalujesz - parametry znajdziesz na www.nec.com a ceny w sklep.komputronik.pl (sklepy znaku sa tansze, ale jakos ufam kompuutronikowi)
nec daje swietna gwarancje door2door na 3 lata (przesylki stolica na koszt serwisu)

CIAPEK 09.03.2004 12:34

Cytat:

Napisany przez surff
A ja polece Ci IIYAMę Vision Master Pro 413.(...)

hej!
no zajefajny monitorek, ale nie wiem komu go poleciłeś :), taa cena :( na komputronku patrzylem 999 zł, w dwoch sklepach w Toruniu na www wogole go nie ma, a ja jakbym kupował to i tak w zaprzyjaźnionym sklepie troche taniej :)
Po 2. porównałem sobie troszke parametrów IIYAMA vs. FLATRON LG ten F700P i szok, IIYAMA przy nim szału nie robi :).
Poza większą rozdzielczością Iyyamy przy 85mhz (niewiele większą) to Flatronik nawet wypada lepiej bo: wiekszosc parametrow jest taka sama, a pasmo przenoszenia Flatron ma lepsze!!Złącze USB tez sie moze przydac. No i cena lepsza ;) tańsza.
Nie przekonuje mnie ta Iiyamka, cena również nie, może jakbym miał większe fundusze no i ten jej wygląd nijaki.
Nadal Flatron pozostaje dla mnie bezkonkurencyjny, ale dzięki za typa.
pozdro :)

@Nimal - nie nie stać mnie, może jezszce LCD 17" ktos poleci :P?
Flatronik i tak jest moim marzeniem, a prezentuje dobry poziom. Również 3 lata gwary i seriwsy w Toruniu :)

surff 09.03.2004 13:07

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
hej!
no zajefajny monitorek, ale nie wiem komu go poleciłeś

Poleciłem go userowi "radw".

CIAPEK 09.03.2004 15:45

Cytat:

Napisany przez surff
Poleciłem go userowi "radw".

Cytat:

Napisany przez radw
Hmm, jest tylko jeden mały problem. Ograniczenie finansowe. Max. 750 zł. (...)

taka sama bariera jak ja :)
myśle, że teraz wiadomo skąd moje pytanie, a ty też już rozumiesz ;)
pozdro

surff 09.03.2004 15:50

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
taka sama bariera jak ja :)
myśle, że teraz wiadomo skąd moje pytanie, a ty też już rozumiesz ;)
pozdro

Namawiam na ten sprzęt bo uważam, że warto dołożyć trochę kaski - kumasz??

radw 16.03.2004 23:15

W końcu dokonałem wyboru... W ubiegły czwartek nabyłem LG Flatron F700P za 716 zł. Jak na razie rewelka w porównaniu do poprzedniego monitora, którym był Optimus 14" mono ;->

CIAPEK 17.03.2004 09:36

Cytat:

Napisany przez radw
W końcu dokonałem wyboru... W ubiegły czwartek nabyłem LG Flatron F700P za 716 zł. Jak na razie rewelka w porównaniu do poprzedniego monitora, którym był Optimus 14" mono ;->

gratulacje :spoko:, myśle, że będziesz zadowolony z Flatronka :). Sam będę polował na ten sprzęt 8)
...

Air 17.03.2004 13:33

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
gratulacje :spoko:, myśle, że będziesz zadowolony z Flatronka :). Sam będę polował na ten sprzęt 8)
...

Mam pytanie, czy monitor zakłóca wam pracę głośników.
kupiłem ostatnio monitor LG Flatron 700P i jestem z niego bardzo zadowolony poza jednym.
Jeżeli w czasie działania monitora są włączone głośniki (Creative Inspire 6.1) a nie odtwarzam żadnej muzyki to
strasznie szumią i strzelają co chwilę. Karta muzyczna to Sound Blaster 5.1. Instalowałem
najnowsze sterowniki, grzebałem juz chyba we wszystkich opcjach i ciągle to samo. W końcu
pożyczyłem od kolegi zestaw 5.1 by sprawdzić czy to nie wina głośników. Ale znowu to samo.
Szukałem długo. Instalowałem sterowniki ale po paru godzinach stwierdziłem że jest to wina
monitora. Zakłóca on działanie głośników gdy jest włączony, podłączony do komputera. Jeżeli
odłącze kabel lub wyłącze monitor wszystko jest ok. To samo jeżeli odłącze głośniki od
komputera, ale pozostawie właczone do prądu. Jest to odgłos działąjącego monitora (po
przyłożeniu ucha do obudowy monitora jest ten sam dźwięk). Czy można coś na to poradzić?
Monitor jest nowy i na gwarancji. W instrukcji obsługi nie było wspomniane że może on
zakłócać pracę innych urządzeń, więc czy może to być powód do reklamacji??

andrzejj9 18.03.2004 02:05

Cytat:

Napisany przez Air23
Mam pytanie, czy monitor zakłóca wam pracę głośników.
kupiłem ostatnio monitor LG Flatron 700P i jestem z niego bardzo zadowolony poza jednym.
Jeżeli w czasie działania monitora są włączone głośniki (Creative Inspire 6.1) a nie odtwarzam żadnej muzyki to
strasznie szumią i strzelają co chwilę. Karta muzyczna to Sound Blaster 5.1. Instalowałem
najnowsze sterowniki, grzebałem juz chyba we wszystkich opcjach i ciągle to samo. W końcu
pożyczyłem od kolegi zestaw 5.1 by sprawdzić czy to nie wina głośników. Ale znowu to samo.
Szukałem długo. Instalowałem sterowniki ale po paru godzinach stwierdziłem że jest to wina
monitora. Zakłóca on działanie głośników gdy jest włączony, podłączony do komputera. Jeżeli
odłącze kabel lub wyłącze monitor wszystko jest ok. To samo jeżeli odłącze głośniki od
komputera, ale pozostawie właczone do prądu. Jest to odgłos działąjącego monitora (po
przyłożeniu ucha do obudowy monitora jest ten sam dźwięk). Czy można coś na to poradzić?
Monitor jest nowy i na gwarancji. W instrukcji obsługi nie było wspomniane że może on
zakłócać pracę innych urządzeń, więc czy może to być powód do reklamacji??

Trudno powiedziec. Ja za to mialem odwrotny przypadek - glosniki zaczely mi negatywnie wplywac na prace monitora. I to przez dluzszy czas i zaczelo mnie to juz naprawde denerwowac. Na szczescie przeszlo, ale i tak juz czas, aby zaczac sie rozlgadac za nowymi. Mysle, ze w Twoim przypadku to moze byc podstawa reklamacji.

CIAPEK 05.06.2004 00:50

hej!
Wychwalałem tak tutaj Flatrona F700P.
Dzis wreszcie go zakupiłem :)
Jestem super zadowolony. Na prawde warto było. Miło też jestem zaskoczony, że mimo karty graf. Riva 16MB kolory i obraz jest "kozacki".
Nie mam problemu z żadnymi dziwiekami czy glosnikami.
Swoja droga mam jakby odmlodzony ten model bo obudowe ma srebrna i juz ta norma TCO jest 03 nie 99. Nie wiem, ale takie są moje przeczucia, żę jest on troszke nowszy.
Polecam go jeśli ktoś kiedykolwiek miał zamiar kupić tego typu monit!

andrzejj9 05.06.2004 04:33

Cena? ;) (Powoli, baaardzo powoli rowniez bede musial zaczynac myslec o nowym monitorze)

CIAPEK 05.06.2004 09:07

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Cena? ;) (Powoli, baaardzo powoli rowniez bede musial zaczynac myslec o nowym monitorze)

ok. 750 zł. Ja miałem dzięki dobremu przyjacielowi, który również odwiedza nasze forum i z góry mu tu dziękuję ;)... ok. 60 zł taniej :)
Powtórze - osoba dysponująca taką gotówką i planująca kupić monitor niech się nie zastanawia nad wyborem. Ten Flatron w swojej klasie po prostu nie ma konkurencji, a parametrami może się równać z monitorami z przedziału 1000 zł.

andrzejj9 05.06.2004 09:35

Dzieki :)

Bede sie powoli (ale jeszcze bardzo powoli) przymierzal do kupna jakiegos nowego monitorka. Z tym, ze pamietam, ze jak kiedys (nie tak znowu dawno) przegladalem rozne modele, to ten ktory podajesz porownywalem z jakims Neckiem i Illyama i parametry mialy stosunkowo podobne. Na pewno ten Twoj jest taki dobry? ;)

CIAPEK 05.06.2004 09:44

hehe :) o tym monitorku rozpisalem sie w tym temacie wczesniej.
Nie będę tutaj znowu klepał parametrów, rozmawiałem z wieloma osobami każdy na słowo Flatron F700P i rzucenie okiem na parametry mówił że niezły monitorek. Na komputroniku masz komentarze, one mowia same za siebie. A watpliwosci co do jakis dzwincyh dzwiekow, niemozliwosci ustawienia ekranu czy zmęczenia oczu są dla mnie bezpodstawne. No i ten design.... :)

andrzejj9 05.06.2004 09:48

No ok, przekonales mnie :) Jak przyjdzie ten czas, to wezme ten model pod powazna uwage ;)

andrzejj9 05.06.2004 09:50

Kurcze, o to co za nowe okreslenie po boku - uzytkownik i moderator. Od kiedy to jest?

I gdzie jest dzial - uwagi na temat forum - bo jakos nie moge znalezc?

czero 05.06.2004 12:02

Ilość załączników: 1
No wlasnie, tez zauwazylem ze jest dopisane takie okreslenie. Troszke dziwnie to wyglada.
A dzial propozycje, bledy, sugestie forum istnieje dalej ;).

andrzejj9 05.06.2004 12:47

Cytat:

Napisany przez czero
No wlasnie, tez zauwazylem ze jest dopisane takie okreslenie. Troszke dziwnie to wyglada.
A dzial propozycje, bledy, sugestie forum istnieje dalej ;).

A, za mało się cofnąłem (tylko do dyskusji) ;) Dzieki :)

Ale te określenia mi się nie podobają. Uważam, że powinny zostać zlikwidowane. Jest kilku moderatorów i kilkuset użytkowników. Na cholerę opisywać wszystkich? Jeśli już moderatorzy koniecznie chcą się jakoś wyróżnić, to niech dopiski umieszczą tylko przy swoich avatarach, tudzież podpisach (tak, jak np. zrobił Ciapek).

Pierwszy 05.06.2004 13:07

@Ciapek,
możesz powiedzieć czy twój nowy monitor wyciąga 100Hz (a może więcej...) na 1152x864, a jeśli robiłeś mu jakieś max testy odnośnie odświeżania na danych rozdzielczościach - podziel sie wrażeniami :)

CIAPEK 05.06.2004 13:17

@Pierwszy :) Prędzej zakatuje karte graficzną niż monitor chyba.
Właśnie jade na 1152X864 i wyciągam 100 Hz, ale sam jade na 85 :). Na 1280X1024 wyciągnie 85 hz, co i tak jest dla mnie super jak teraz mam 85 hz, a i tak nie będę uzywał tej rozdzielczości bo 1152 jest dla mnie wyyystarczające.
Stary dodam jeszcze tyle, że jak ja przeskoczyłem z 15"" dziesiecioletniego monitora Acera, który był wypalony i jazda na 1024 przy 72 hz to był już max, a kineskop był ewidentnie wypalony co widze teraz kiedy mam żywe kolory to... ja po prostu wielbie się obrazem jakimkolwiek wygenerowanym przez tego Flatrona.

Koniec już tego chwalenia bo nie mam jakiegoś cudeńka, zapewne dużo osób ma wiele lepsze monitory, ale zapewne również wielu ma gorsze i zastanawia się nad zakupem nowego :)

warto jeszcze dodać, że mimo tego co przedstawia Komputronik, nowe Flatrony dostępne w sklepach mają już norme emisji TCO'03, są posrebrzane.
Dwa wyjścia USB podejrzewam były od zawsze, a w moim przypadku gdy na budzie mam tylko 2 USB to całkiem miły prezent :)

Co do opisów przy avatarze - nie wiem skąd one się wzięły i szczerze wolałbym aby powróciły rangi niż taki status...

andrzejj9 05.06.2004 13:24

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
Co do opisów przy avatarze - nie wiem skąd one się wzięły i szczerze wolałbym aby powróciły rangi niż taki status...

A to te rangi w ogóle już były? Bo jakoś nigdy nie zauważyłem ich obecności ???

andrzejj9 05.06.2004 13:27

Cytat:

Napisany przez CIAPEK

No, można jeszcze zrobić tak, jak ja teraz ;) Ale to tylko na jeden dzień, bo nie podoba mi się takie wywyższanie...

Pierwszy 05.06.2004 13:35

@Ciapek, dzięki za info - rzeczywiście ten monitor niema konkurencji pod względem cenowym w swojej klasie, planuje zmienić monitor w tym roku i chyba wybiore LG700P :spoko:

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
No, można jeszcze zrobić tak, jak ja teraz ;) Ale to tylko na jeden dzień, bo nie podoba mi się takie wywyższanie...

@andrzejj9,
a jak Ci sie podoba "Pierwszy zarejestrowany użytkownik" :haha:

epol 05.06.2004 18:42

@Pierwszy - dobrze napisane ;)

W podbnej cenie dostaniesz iiyame o ktorej pisałem wcześniej. Ma ona wiele atutow których nie ma konkurencja.

andrzejj9 05.06.2004 18:59

Cytat:

Napisany przez Pierwszy
@andrzejj9,
a jak Ci sie podoba "Pierwszy zarejestrowany użytkownik" :haha:

Niezle niezle :) Może ktoś jeszcze się dołączy ;)

WhiteMan 05.06.2004 20:28

ja tam polecam mitsubishi diamond plus 92! sam korzystam i opolecam !!! :)

Mily_ 05.06.2004 21:05

LG FLATRON 795 FT przy 1024 100 mhz

nimal 05.06.2004 22:01

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Niezle niezle :) Może ktoś jeszcze się dołączy ;)

oki, dolaczam sie :banan: ciekawe czy nie przegiolem :D
btw: mily - chyba "troche" przesadziles - mi wystarcza 100Hz ;)

Pierwszy 05.06.2004 22:44

Cytat:

Napisany przez epol
(...)
W podbnej cenie dostaniesz iiyame o ktorej pisałem wcześniej. Ma ona wiele atutow których nie ma konkurencja.

b. dobry monitor ale rozejrzałem sie troche i jednak jest on z wyższej półki cenowej (~950 zł)... Chyba że źle sie rozejrzałem ;)

Cytat:

Napisany przez Mily666
LG FLATRON 795 FT przy 1024 100 mhz

z tego co mi wiadomo to model 700P jest młodszym bratem bliźniakiem modelu 795FT

nimal 06.06.2004 02:02

hi hi, chyba mieli dosc naszych protestow/wyglopow z tymi dzikimi podpisami nad avatarkiem - zlikwidowane :banan: czyzbym sie do tego walnie przyczynil :>

radw 08.06.2004 10:19

@Ciapek, moje gratulacje! 700P ruuuulez ;->

CIAPEK 08.06.2004 17:36

Cytat:

Napisany przez radw
@Ciapek, moje gratulacje! 700P ruuuulez ;->

masz tez? :D hehe

To mam do Ciebie pytanie i do innych użytkowników Flatrona.

Czy naturalne/normalne jest to, że monitor po włączeniu potrzebuje ok. 10 min aby geometria doszła do siebie do ustawień z jakimi działałem "ostatnio".
Nie są to jakieś mega zakrzywienia, ale obraz lekko jest rozlazły na prawde lekko, ale widać to. Po 10 min jest git :).

Majonez 09.06.2004 02:07

Powiedzialem Ci na gg powiem innym i tutaj - wedlug mnie do mycia monitorow wystarcza zwykla woda nawet nie jakas destylowana - moze byc kranowa albo przegotowana - i miekka bawelniana szmatka - najlepsze do tego celu sa bawelniane koszulki - czyste

Cytat:

Czy naturalne/normalne jest to, że monitor po włączeniu potrzebuje ok. 10 min aby geometria doszła do siebie do ustawień z jakimi działałem "ostatnio".
Nie są to jakieś mega zakrzywienia, ale obraz lekko jest rozlazły na prawde lekko, ale widać to. Po 10 min jest git
ja u siebie nie zauwazylem czegos takiego ale moze jest to zwiazane ze moj monitor byl wylaczony z pradu a raczej w ogole wylaczony podczas ostatniej awarii zasilania - kilka miesiecy temu

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:20.