Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   jak przegrac film dvd ??(jestem poczatkujacy) (https://forum.cdrinfo.pl/f13/jak-przegrac-film-dvd-jestem-poczatkujacy-32288/)

Bravo 08.03.2004 00:01

jak przegrac film dvd ??(jestem poczatkujacy)

Niedawno stalem sie posiadaczem palnika ldw-451s(litek)
do kopiowanie uzywam (jak narazie clone dvd) i nieby jest ok ale niedokaca
jezeli film jest kodaowany do wiadomo na dysk za pomoca SmartRipe-ra
ale przy kopiowniu na dvd-(+)r z ominieciem MENU filmu (czyli sam film)sa problemy s uruchamianiem na niektorych stacjonarnych dvd( booktype zajme sie puzniej)ale jak zaznacze w clone dvd opcje zachowaj MENU miedzy chapterami sa czarne lub szare (czasowe)sekfecje (jak porownam z orginalem przewaznie sa tam ostrzezenia) a na kopi ich niema i stacjonarne dvd mieli plyte i nic! czym skopiowac dvd z menu ale pomijajac te czrno szare sekfecje ?
cos chcialem zrobic w DVDshrink ale wyszla taka kopia ze lepiej niepisac (czyli nic ciekawego tam niezrobilem ) prosze o jakies porady nazwy progsow i najlepiej jakis opis

ideJ 08.03.2004 16:59

Będę nieskromny. Zerknij tu. Usuwając te ostrzeżenia tak naprawdę nie zyskasz tyle, żeby to miało jakiekolwiek znaczenie (to są still frame'y).
Do ripowania najlepszy jest DVDDecrypter ^_^

Bravo 08.03.2004 22:01

Cytat:

Napisany przez ideJ
Będę nieskromny. Zerknij tu. Usuwając te ostrzeżenia tak naprawdę nie zyskasz tyle, żeby to miało jakiekolwiek znaczenie (to są still frame'y).
Do ripowania najlepszy jest DVDDecrypter ^_^

Odp.napewno masz racje ze ostrzezenia malo zajmoja ale to clone dvd je zastepoje szarymi lub czarnymi tlami przy wyporze opcji zachowaj MENU a co DVD decrypter to pisalem ze wyszla mi taka kopia ze SVCD ma lepsza...
wiec moje pytanie zostaje bez odp.(moze ja cos zle robie w tym DVDdecrypter ???...to calkiem mozliwe)

ideJ 08.03.2004 22:06

hmmm i mówisz, że DVDDecrypter Ci taką kopię zrobił? No przyznam się, że nie wiedziałem, że coś takiego potrafi. DVDDecrypter to znakomity ripper DVD (w każdym z 3 trybów działania: File, IFO i ISO) wzbogacony o funkcję nagrywania DVD (co zresztą też robi bardzo dobrze). Żadna z tych funkcji jednak nie zajmuje się transkodowaniem zawartości. Chyba, że pomyliło Ci się z DVD Shrinkiem (ale to jest zupełnie inna para kaloszy).

No dobra ktoś chętny do napisania ładnego i dobrego przewodnika do DVDShrinka?

Bravo 08.03.2004 22:15

Cytat:

Napisany przez ideJ
hmmm i mówisz, że DVDDecrypter Ci taką kopię zrobił? No przyznam się, że nie wiedziałem, że coś takiego potrafi. DVDDecrypter to znakomity ripper DVD (w każdym z 3 trybów działania: File, IFO i ISO) wzbogacony o funkcję nagrywania DVD (co zresztą też robi bardzo dobrze). Żadna z tych funkcji jednak nie zajmuje się transkodowaniem zawartości. Chyba, że pomyliło Ci się z DVD Shrinkiem (ale to jest zupełnie inna para kaloszy).

No dobra ktoś chętny do napisania ładnego i dobrego przewodnika do DVDShrinka?

Odp.chyba masz racje cos pomieszalo mi sie w dyni :) sorrk tak zla kopie zrobil mi dvdShrink ale wracajac do dvddecrypter-a to slyszalem ze on kopioje cala zawartosc dvd bez kompresacji (zmiany wielkosci ) czyli jak mam wiekszy film niz 4,7GB to nic niepodzialam (czy w nim mozna znieniac co jest na plycie oprocz filmu lub menu)tz wyciac napisya i takie tam ??

ideJ 08.03.2004 22:28

O ile nie musiałeś obciąć więcej niż 30% filmu to przeważnie DVDShrink powinien dać sobie radę (sporo zależy od samego filmu).
DVDDecrypterem można wyciąć ścieżki audio i napisów ale tylko tyle. Ja używam DVDDecryptera do zrobienia obrazu ISO płyty na dysku (przy okazji usuwam CSS i wszelkie ograniczenia użytkownika -- PUOs), potem montuję taki obraz Daemon Tools'ami i przepuszczam przez Big3 lub przez DVDShrink'a (lubię mieć menu na płytce). Efekt końcowy moich bojów zamieniam na obraz ISO płyty DVD i wypalam DVDDecrypterem (kurde ja to już gdzieś pisałem... deja vu ;) Jeśli DVDShrink nie pomógł to spróbuj tej mojej metody. Jeśli też będzie źle to zostaje Ci zrobienie kopii samego filmu (bez menu i dodatków) na przykład przy pomocy DVD2DVDR (opis masz w przyklejonym wątku u góry naszego forum)

Bravo 08.03.2004 22:33

Cytat:

Napisany przez ideJ
O ile nie musiałeś obciąć więcej niż 30% filmu to przeważnie DVDShrink powinien dać sobie radę (sporo zależy od samego filmu).
DVDDecrypterem można wyciąć ścieżki audio i napisów ale tylko tyle. Ja używam DVDDecryptera do zrobienia obrazu ISO płyty na dysku (przy okazji usuwam CSS i wszelkie ograniczenia użytkownika -- PUOs), potem montuję taki obraz Daemon Tools'ami i przepuszczam przez Big3 lub przez DVDShrink'a (lubię mieć menu na płytce). Efekt końcowy moich bojów zamieniam na obraz ISO płyty DVD i wypalam DVDDecrypterem (kurde ja to już gdzieś pisałem... deja vu ;) Jeśli DVDShrink nie pomógł to spróbuj tej mojej metody. Jeśli też będzie źle to zostaje Ci zrobienie kopii samego filmu (bez menu i dodatków) na przykład przy pomocy DVD2DVDR (opis masz w przyklejonym wątku u góry naszego forum)

Odp.Dzieki wielki hmm...juz wiem dlaczego MasteR YodA :D:)

ideJ 08.03.2004 22:45

oops!
tylko nie Master Yoda... ten przydomek jest już zarezerwowany przez Robsa (chylę czoła). Jam tylko Jedi Knight i nawet imienia nie mam... ;)

Smartek 09.03.2004 08:40

Ja mam swoj system przegrywania (hm.. jak to pieknie brzmi):

Jesli plyta zabezpieczona i zajmuje ponad 4,7GB i zalezy mi na dodatkach bez kompresji - zrzucam to DVDShrinkiem bez kompresji ofkorz i dziele DVDFab'em na 2 DVD.

Jesli plyta zabezpieczona i zajmuje ponad 4,7GB i NIEzalezy mi na dodatkach - zrzucam DVDShrinkikiem w trybie reauthoring i wywalam dodatki..., pozniej robie z tego ISO IMG TOOL'em Classic, nastepnie wypalam CloneDVD :)

Jesli plyta zabezpieczona i taka sobie (nie zabardzo sie podoba) i zajmuje wiecej niz 4,7GB to albo wywalam dodatki (choc czasami fajne), albo robie kompresje w DVDShrink'u

Jesli plyta zabezpieczona i zajmuje do 4,7GB i zalezy mi na calej - zrzucam DVDDecrypterem i wypalam w CloneDVD :)

Jesli plyta niezabezpieczona, zajmuje do 4,7GB i zalezy mi na calej - zrzucam CloneDVD i w nim wypalam :)

*CloneDVD firmy Elaboryte Bytes (chyba tak to sie pisze) :].

pozdro ;)

miles 09.03.2004 08:58

Bez większej zabawy.......włącz dvdDecryptera, zrzuć co potrzebne, odpal DVDshrinka albo DvdxCOpy ( wyręcze Zorg'a) wyrzucasza co chcesz i kompresujesz. Wszystko jest tam proste. I masz 4gb.

P.s DvdxCopy - Tyle razy Mówiłeś i się przekonałem. Ładnie wychodzi i tyle możliwości :)

Bravo 09.03.2004 09:49

Ludzie co ja bym bez was zrobil ?? ( oto jest pytanie) wielkie thx

Bravo 09.03.2004 16:10

wiem ze to zabrzmi dziwnie ale dalej mi nic niewychodzi juz pisze co sie dzieje
w DVDShrink dalem opcje re-autor i skopiowalem na dysk tyle ze jak chcialem przegladnac co zrobil to mjalem same piksele rozmazane a obrazu nic (tak bardzo che cos zrobic ze mi niewychodzi)

Bravo 09.03.2004 16:15

Cytat:

Napisany przez miles
Bez większej zabawy.......włącz dvdDecryptera, zrzuć co potrzebne, odpal DVDshrinka albo DvdxCOpy ( wyręcze Zorg'a) wyrzucasza co chcesz i kompresujesz. Wszystko jest tam proste. I masz 4gb.

P.s DvdxCopy - Tyle razy Mówiłeś i się przekonałem. Ładnie wychodzi i tyle możliwości :)

Odp.napisales zrzuc to co potrzebna ( ale ja niewiem co jest potrzebne)
chcial bym miec poprostu menu bez dodatkow(extras)i film

ideJ 09.03.2004 20:21

Skoro nie wiesz co jest potrzebne po prostu podejrzyj co gdzie siedzi. Można to zrobić na kilka sposobów. Kilka z nich jest opisanych tu. Z pewnością znajdziesz coś co Ci będzie odpowiadało albo wymyślisz własną :)

Bravo 09.03.2004 20:37

Cytat:

Napisany przez ideJ
Skoro nie wiesz co jest potrzebne po prostu podejrzyj co gdzie siedzi. Można to zrobić na kilka sposobów. Kilka z nich jest opisanych tu. Z pewnością znajdziesz coś co Ci będzie odpowiadało albo wymyślisz własną :)

Odp.odpowiedzialem zanim zekne(tam) staram sie cos zrozumiec z tego wszystkiego naweet czytalem opis o Infoedit ale tez mi nic niewychodzilo (moze to dlamnie jest zadrudne ???)

miles 09.03.2004 21:04

Ilość załączników: 2
Tu masz Jak wygląda Decrypter i Vob 01 to jest film reszta niepotrzebna :)

Pod spodem masz DVdxCopy i sam film ( tylko tam są 3 ścieżki z Audio i sam nie wiem jak w DvDxcopy wyrzucić i 21napiasy )

Ale masz obraz jak to mniej więcej wygląda sam film
Pozdro

ideJ 09.03.2004 23:18

Jeśli czegoś nie rozumiesz to pytaj (byle w miarę konkretnie). Zawsze chętnie służę pomocą o ile tylko mogę. Najbardziej przyjazny (choć trochę narowisty) będzie dla Ciebie chyba Vobrator. Jedyną jego wadą jest to, że nie wczyta szyfrowanego VOB'a (chyba nie ma o tym wzmianki w artykule -- moje przeoczenie wynikające z tego, że zawsze jak biorę płytkę na warsztat to ripuję ją do iso na dysku -- jak tylko uzyskam taką możliwość to stosowna poprawka pokaże się w artykule).

Bravo 10.03.2004 22:30

Cytat:

Napisany przez ideJ
Jeśli czegoś nie rozumiesz to pytaj (byle w miarę konkretnie). Zawsze chętnie służę pomocą o ile tylko mogę. Najbardziej przyjazny (choć trochę narowisty) będzie dla Ciebie chyba Vobrator. Jedyną jego wadą jest to, że nie wczyta szyfrowanego VOB'a (chyba nie ma o tym wzmianki w artykule -- moje przeoczenie wynikające z tego, że zawsze jak biorę płytkę na warsztat to ripuję ją do iso na dysku -- jak tylko uzyskam taką możliwość to stosowna poprawka pokaże się w artykule).

Odp.wiec pytam jak moge sprawdzic (moze w pliku ifo )ile powino byc vob-ow na plycie ? jezeli moge to czego mam tam szukac (jak to powinno wyglodac ,co ma pisac itp.)thx.Powiem co zrobilem moze to naswietli sprawe
1)Vobratorem zaczelem przegladac VOB-y
2)znalazlem vob-a gzdie byly wiekszosc extrasow i je usunolem
3)myslalem ze to wystarczy ale DVDShrink dalej widzial ze powinny byc extrasy i jak maja wielkosc
4)W IfoEdit usunolem wiadomosc o nich
5)jeden extras znajdowal sie w pliku vob 03_7 tez go usunolem (zostawiajac koniec filmu)
6)w pliku ifo 03_0 nieudalo mi sie usunac zminaki ojego istnieniu ale po uzyciu opcji DeletePlaybac usunol mi wpis zawierajacy jaki to ID i jego czas
7)nastepnie chcialem w DVDShrinku sprawdzic czy dalej widzi wielosc Extras-ow a program mi wywala chaslo ze niemoze znalesc pliku vob 03_8 (nieprzypominam sobie ze taki byl A NIEMAM JUZ PLYTY DVD) z tad moje pytanie

ideJ 11.03.2004 00:38

Obawiam się, że tak już pociąłeś tą płytkę, że nie wiele da się zrobić (poza zostawieniem samego filmu). Generalnie nie powinno się usuwać pojedynczych VOBów. Jeśli chcesz coś usunąć nie naruszając struktury płytki to używaj TitleSetBlanker'a. Tu masz krótki opis korzystania. Usunięcie VTS_03_7.VOB to też był kiepski pomysł. Naruszyłeś wewnętrzną strukturę titlesetu. Skoro w tym titlesecie było 7 VOBów to usunięcie ostatniego nie sprawiło, że reszta wciśnie się na dvdr (z tego co napisałeś wyszło mi, że główny film zajmował ponad 6GB + ewentualne menu).
Zdaje się, że skazałeś się na ręczne zrobienie kopii. Na pewno da się z tego zrobić kopię typu MMO (Main Movie Only) przy odrobinie kombinowania być może uda się zachować oryginalne menu. Spróbuj użyć TitleSetBlanker'a i każ mu wyczyścić te VOBy, które usunąłeś (może się nie udać :( ). W ten sposób skorygujesz wpisy w VIDEO_TS.IFO i VTS_*_0.IFO. Potem przy pomocy VobEdit'a zdemuksuj VTS_3 (otwórz w nim VTS_3_1.VOB, potem kliknij Demux i zaznacz trzy dolne opcje -- Demux video, Demux all audio streams, Demux all subpic streams -- cytuje z pamięci). Dostaniesz w ten sposób pliki zawierające video (.m2v), audio (.ac3 i ew. .dts) i napisy (.sup). Plik m2v musisz ręcznie zrekompresować. Średni bitrate spróbuj wyliczyć przy pomocy kalkulatora wbudowanego w IfoEdit'a. Maksymalna wielkość płytki to 4700000000 bajtów (bezpieczna granica). Jeśli będziesz chciał kopię z menu to od tej wartości odejmij wielkość menu (VTS_3_0.VOB), plików IFO/BUP i VIDEO_TS.*. Po przekodowaniu zmuksuj to wszystko spowrotem przy pomocy ReJig'a albo IfoEdit'a (jeśli to jest materiał NTSC to lepiej tego pierwszego) w trybie DVD Author. Jeśli nie chcesz menu to w tym momencie kończysz sprawę. Jeśli chcesz zostawić sobie menu zajrzyj na przedostatnią stronę tutoriala, do którego link podałem wyżej. W Twoim przypadku Authored to to co wygenerował ReJig/IfoEdit. Być może się uda.
Teraz moja rada: lepiej ripuj plytke do obrazu ISO na dysku (trudniej się kasuje z takiego czegoś pliki ;) ). Nie kasuj zbędnych rzeczy tylko przenoś gdzieś na bok.
W żadnym pliku nie ma informacji o ilości VOBów na płycie. VIDEO_TS.IFO zawiera informacje o ilości titlesetów. VTS_*_0.IFO zawiera informacje o ilości Cell i VOB-Id'ów. Pliki VTS_*.VOB (z wyjątkiem 0) są fragmentami jednego dużego pliku (podział ten jest niejako poza strukturą logiczną płytki). Oj namieszałeś ;) Co to był za film tak w ogóle?
(przepraszam jeśli to co wyżej napisałem jest ciut chaotyczne -- miałem dziś wyjątkowo ciężki dzień a i pora też już późna)

Bravo 11.03.2004 09:17

hmm.chyba troszeczke niezrozumiejles (bez obrazy) niekasowalem zadnych VOB-ow tylko je otwieralem i wykasowalem (tak jakby ze srodka)extrasy a nastepnie w plikach IFO zmienialem zapis o ich istnieniu wiec jako taki VOB istnial dalej tylko ze niebylo w danym VOB-ie extras-ow...a film to Wladaca snow wersja z lektorem

miles 11.03.2004 09:51

Dobra jest to najprostrza metoda to zrobienia DVD. Wszystko robisz w DVDshrink. Zrobisz w godzine. Jakoś? Dobra +\- nawet do 80% czasem..........................więc do roboty
http://www.cdrinfo.com/Sections/Arti...guide&Series=0

To musi Ci się udać :)

ideJ 12.03.2004 09:15

@Bravo:
Jakim narzędziem tudzież w jaki sposób usunałeś te extrasy? Tak czy siak mam wrażenie, że nieco na ślepo mieszałeś w strukturach i stąd kłopoty. Skoro DVD Shrink się burzy przy wczytywaniu tego co zostało to istnieje spora szansa, że i stacjonarne DVD będzie marudzić.

@miles:
jeśli to jest ten guide, który parę dni temu był anonsowany na głównej stronie www.cdrinfo.pl to przy pobieżnym przejrzeniu znalazłem w nim jakieś błędy (co prawda nic takiego co by przeszkadzało w zrobieniu kopii ale jednak). Mam nadzieję, że za jakiś czas będziemy mogli się pochwalić własnym przewodnikiem do tego bardzo dobrego programu. ^_^

eartcom 12.03.2004 20:27

Ja chyba najprościej to robie bynajmniej tak mi sie wydaje sprawdza się w 100 %.
A więc : Używam dwóch programów naraz a nieraz nawet trzech.
Żeby wykopcić film zabezpieczony CSS KEY :
1. Zainstalować Clone DVD najlepiej zrobić lub kupić full wersje.
2. Zainstalowć program AnyDVD.
3. Po zainstalowaniu tego softu oczywiście restart paścia.
4. Po uruchomieniu systemu włączyć AnyDVD
5. Włożyć film do napędu DVD lub DVDRW
6. Sprawdzić w programie AnyDVD zabezpieczenie.
7.Uruchomić CloneDVD wtedy nierozpozna że płyta jest oryginałem.
8.Jak zrobimy na odwrót program CloneDvD rozpozna płyte i zapozna nas z przepisami
9. Wybrać funkcje Clone DVD ale tylko wtedy jak jest sam film na płycie jeżeli jest z dodatkami wybrać kopiowanie ścieżki, w innym przypadku płytka dvd pójdzie do kosza.
10.Film najpierw zgra sie na HDD później automatycznie zacznie nagrywać na płytkę DVD R.
11.I tu uwaga fimy gdzie pojemnośc płytki pokazuje ponad 7 GB bezproblemowo przesmażycie na na płytę 4,7 łącznie z całym menu.
12.Polecam również soft "DVD Decrypter"
13.Życzę miłego jaranka.
Pozdrawiam wszystkich narka , więcej pytań gg 3490293.
aaaa słyszałem że oryginały mają wejść po 30 kilka złotych w przyszłości zapowiadają to : czy to prawda : odpowiedzcie.
Pytanie : Jak wysmażyć DVD AUDIO żeby posłuchać na stacjonarnym DVD..
Proszę o odpowiedzi.
Aha robie to na intelu :)a nagrywarka aopen.

Bravo 12.03.2004 21:04

mam takie mle pytanie czy jak robie ISO w IMGTOOLClasic to mam zaznaczyc opcje zeby pliki niebyly wieksze niz 1GB czy moge normalnie robic jeden plik (chce to puzniej wypalic w DVD Decrypter czy jak zrobie pliki pare po 1GB kazdy to wypali mi to bez problemu ???

namor 12.03.2004 21:09

Cytat:

Napisany przez Bravo
mam takie mle pytanie czy jak robie ISO w IMGTOOLClasic to mam zaznaczyc opcje zeby pliki niebyly wieksze niz 1GB czy moge normalnie robic jeden plik (chce to puzniej wypalic w DVD Decrypter czy jak zrobie pliki pare po 1GB kazdy to wypali mi to bez problemu ???

to zalezy czy masz FAT czy NTFS
jeżeli FAT to powinieneś odchaczyć aby dzielił inaczej sprawa wygląda przy NTFS tu nie musisz dzielić

ikar39 12.03.2004 22:34

witam
przypatruje sie tej rozmowie i sadze ze dvdshirk jest wsumie dobrym programem
ja to robie tak rzucam płytke dvdshirkiem i zawsze zostawiam menu alle usówam zbędne drzwieki zostawiam tylko wersje angielską 5-1 i polską w tedy zawsze zostaje gdzies ok 5gb to wtedy usówam tylko dodatki które są zbendne ale menu zostawiam i tak w oto sposób zostaje mi 4,6gb mały problem jest tylko kiedy film ma 3godziny wtedy musze go skąpresowac ok 20% potem wypalam nero ultra edytion co dziwne moj stacjonarny otwarzac philips 4 letni nieczytał płytek - tylko + ale wrzuciłem najnowszą wersje nero i pali bezblednie -i+ zawsze pale + razy 4 ok 14min a minusy razy 2 ok 38min i bez zarzutu kopia filmu na tv nie odbiega od orginału pale na sony dru 500a troche na telewizorze jezeli ktoś ma pixsel plus ta jakosc widać ale trzeba się przyjrzeć zeby zobaczyc kopresje
jeszcze cztery miechy temu byłem zielony w paleniu dvd ale jakisz kolesz z forum tak mi doradził i jest ok.chonory dla tego ola a na palenie niema regół trzeba dobrać nośniki dvd i jest ok
a wypaliłem gdzieś ok.100filmów i zero problemów u kazdego co testowałem płytke na stacjonarce chodzi bez błedów ale myśle ze niema recepty na wypalanie trzeba sobie popróbować na własny sposob.
pozdro

ideJ 12.03.2004 23:36

@Bravo:
DVDDecrypter od wersj 3.19 (może nawet ciut wcześniej) potrafi wypalić iso podzielony na kawałki po 1GB.

@ikar39:
DVD Shrink jest bardzo dobrym programem. Na pewno ma najlepszy stosunek możliwości do ceny ^_^

Bravo 12.03.2004 23:48

dobra ludzie nagralem film :serdusz: i jestem szczesliwy
napewno zrobilem to od du.....y strony ale ma menu film jest skompresowany tylko 19% a zajmowal 6,3 GB sam film, a cala plyta orginalnie okolo 7,6 GB (dalmnie to wyczyn) zmienilem BOOKTYPE i moj stary TOMSON odpalil film ;) oczywisci bede mjal jeszcze jakies pytania ale zaczelem cos kapowac ( a to chyba jakis poczatek ) uzylem programow:SmartRiper,Vobrator.IfoEdit,DVDShrink,IM GToolClasic oraz DVDDecrypter 8) .I teraz moje pytanie do ludzi wladnych na tym forum czy mam opisac jak to zrobilem ( bo moze sie to przydac takim ludziom poczatkujacym ???)bo z wielka checiom opisze

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:48.