![]() |
Jaką Drukarke ? - ..z tych tańszych
Witam!
Potrzebuje zakupic drukareczke, atramentową. Chciałbym wydac jak najmniej pieniedzy i napewno nie przekroczyc 350zł. Drukarka nie bedzie czesto uzywana, szybkość wydruku sie nie liczy. Najwazniejszą cechą powinna być ergonomiczność czyli jak najtańsze użytkowanie. Chodzi o tanie tusze... o duzej pojemnosci :) hmmm co by tu jeszcze napisac, wogóle sie na tym nieznam :) Epson, Lexmark, HP ? co mozecie polecic ? pzdr sayan_ssj |
ja bralem epsona ( Tego -> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8362 ) do :
-tekstu (referaty,sciagi - bez problemu) -pare grafik czasem fotek (tez elegancko) i warunkiem byla tania exploatacja, a tusze ma bardzo tanie epson a na pewno juz zamienniki ktore pasują np.pelikan.a jakosc taka sama. HP kroluje ale nie za takie pieniadze...moze znajdzie sie super drukara hp za 350zl ale tusze beda cie kosztowaly nastepna drukarke |
Cytat:
hmm tylko to 12ml ? czy teraz wszedzie takie małe pojemniki sie wkłada.. ? w swojej starej drukareczce mam 40ml ? pzdr |
Mam odmienne zdanie - po prostu nie lubię drukarek z wymiennym atramentem bez dysz. Z powodu padnięcia głowic trzeba było wymienić 3 szt. Epsonów 480, a ten wiele się od tamtych nie różni. Przyczyną padnięcia mogło być stosowanie zamienników InkTeca czy innych.
Ale może to był po prostu niefart? Ja bym za tę kasę wziął jakiegoś HP-ka - można stosować zamienniki, można napełniać - wyjdzie może trochę drożej (choć pojemność atramentów większa) ale za to spokojniej ;) |
Ja poleciłbym raczej Canona http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8588
|
A zapomniałem jeszcze o hałasie - Epson będzie głośniejszy od hp-ka
Co do Canona - zaletą Canonów są oddzielne atramenty dla każdego koloru. Ale to nie w serii 200 Ale jeśli i250 (bo nie wiem) jest następcą 200 to powiem tak - malutkie atramenciki które się szybko kończą (zamienniki są owszem tanie) i taki sam problem z głowicą - jak padnie to dupa blada - drukarka do wymiany - bo głowica droga Jak drukarka jest nowa to jest wszystko cacy. A zamienniki mogą wiele zmienić. Ale... to Twoja kasa :) |
mam canona s500 juz ponad 2 lata i jestem bardzo zadowolony - ostatnio kupuje tusze za 18zl
i drukuje sie fajnie. Wiec popieram Patrixsa. Zreszta komentarze na stronie komputronika mowia za siebie. Pozdro |
Ja bym polecil Canona jak Patrix, albo Lexmarka Z 705, Z 605 lub Z 602. Polecam te marki dlatego iz sa tanie w eksploatacji, sa tanie tusze. Ja mam sam Lexmarka wielofunkcyjnego X5150 jest cool. pozdro ;)
|
mentlik ... :)
ktos sie orientuje jakie symbole tuszów wchodzą do HP 3550 ? jaka jest ich wielkosc i mniej wiecej cena... p.s. yy rodzice każą coś wybrac /szybko/ a ja niemam pojecia co bedzie najkorzystniejsze.. :) pzdr |
W myśl zasady "Każdy chwali to co ma"ja polecam Epsona.Mam wspomnianą 480tke i kupuje do niej tusze z wyprzedaży na allegro (ostatnio za 8zł czarny 15 kolor)
Drukuje co popadnie i jade od początku na podróbach. Plujke mam już 3 lata. |
Kupuj Lexmarka nie jest nowa firmo i nie stara wiec nie ma wygorowanych cen ja k np. Hp. I tusze nawet te otyginalne nie sa drogie i na dlugo starczaja.
|
ważna przypadłość tych z głowicami wmontowanymi: MUSISZ taką drukarkę używać, inaczej mogą zaschnąć dysze - chyba wiadomo co to oznacza...
podobno jest o tym gdzieś w instrukcji do epsonów, czyli wychodziloby, ze jak malo drukujesz to nie stosujesz sie do instrukcji obslugi wiec nawet gwarancji moga nieuwzglednic - paranoja |
Ja mialem tak z Canonem. Powiedzieli ze normatywny tryb pracy tego modelu to mini. 20s. na miesiac a ja nia drukowalem obrazki i tekst kolor, bo mam laser mono, wiec ok 10s. na miecha i to niby wykryli podczas serwisu i dukara (6 lat dobrej pracy na jednej glowicy) na smietnik. Teraz mam druga Lexmarka od pol roku wielofunkcyjna (bo w miedzy czasie stluklem skaner i starzy nie mieli wyboru heheh). I chwale sobie Lexmarka a w szczegulnosci X5150.
P.S . Soorry ze tak jakkos dziwnie pisze ale klawia mi sie rozwala. |
nie kupuj lexmarka! glowice wymienne, ale jak nie bedziesz przez jakis czas uzywal to tez zaschnie <mam 2 lexmarki, w obu nie dziala kolor bo sobie zasechl (zdjec nie drukuję) a nowy pojemnik to pol wartosci tej drukarki; czarny napelniam ile wlezie, sek w tym zeby NIE ZASCHŁO!>
|
Ja jak nie urzywam to co jakis czas czyszcze dysze bo walsnie mi ktos mowil ze moga zaschnac, a na to czyszczenie wiele tuzsu nie idzie. pozdro ;)
|
Cytat:
|
Jesli ci sie zwali na gwarancji i wyczaja ze jechales na zamiennikach to pozegnaj sie z gwarancja.
|
Cytat:
|
u mnie na stoliku stoi sobie grzecznie hp 845c i za nic nie zmaieniłbym jej na którykolwiek z tych nowych modeli hp.
zero stresów z refilami, szybko drukuje, a do tekstu i projektów z archicada jest wystarczjąca. |
HP 5150 w www.proline.pl za 399 + 14 zł koszt przesylki a bedziesz zadowolony. :peace:
|
Cytat:
Z tego co mi wiadomo w 3550 czarny jest nr 27 (8 ml?) i kolor nr 28 (10 ml?) Cen nie znam, ale czarny napełniacz chyba za 12 zet. btw - nie mam w domu hp-ka ale właśnie epsona 480 złożonego z 2, bo musiałem kupić używaną drukarkę, żeby właśnie głowicę wymienić. Z 480 mam złe doświadczenia ale jak widać z poprzednich odpowiedzi może działać długo i dobrze :) Acha - i nie pracuję w HP ;) |
Cytat:
Z drugiej strony - atrament tam występuje jedynie w miejscu parkowania głowic - więc to miejsce trzebaby chyba brać pod lupę, żeby coś skumać. Oczywiście - tak słyszałem. Sam się nie certolę, jak trzeba to napełniam atramenty z napełniacza i już :) Dopuki głowica to wytrzymuje. |
Miałem ten problem w grudniu. Wybrałem HP3650: narazie jestem zadowolony. 8)
|
Ja osobiście zajeździłem Canona BJC210. To była tragedia. Wymienny wkład niby zawierał głowicę, ale był tak przerażliwie mały, że z ledwością wystarczył na druk pracy dyplomowej, którą szybciej przepisałbym ręcznie. Tępo pracy poniżej zadowalającego. W późniejszych modelach wcale nie jest lepiej.
Drukarki Epsona i Lexmarka nie drukują szybciej, ale są bezkonkurencyjne jeżeli chodzi o jakość wydruku w wysokich rozdzielczościach za niewielki koszt utrzymania. Ale też mogą paść głowice po używaniu tańszych tuszy. Sam używam obecnie HP 959c i dopóki nie ogłosi upadłości to się z nią nie rozwiodę. Czarna głowica połyka bez problemu 80ml tuszu, kolor 3x40ml. koszt to 50+3*25=125 złociszy wydanych rok temu. Pozostaje jeszcze problem zdobycia pustych wkładów, które wytrzymują max 2 takie nabicia, no i drukarki, której to już nie dostaniesz nowej. Ciekawe czy są modele pracujące na tych starych WIELKICH kałamarzach. |
wujek ma w pracy Canona MPC 400.jest to drukarka wielofunkcyjna z jedna glowica, do ktorej wklada sie pojemniki z tuszem, sztuk 4(czarny i 3 kolorki).
drukuje duzo, bo kmplet tuszy starcza mu na ok. miesiac, a drukarke ma juz chyba 2,5 roku. i glowicy jeszcze nie wymienial, raz tylko w serwisie byla, bo zle drukowala. a jakosc druku jest jak na nowej glowicy, golym okiem nie widac roznicy. |
Ja nie twierdzę, że głowica w modelu X padnie po 13 miesiącach, a w Y dopiero po 17.
Uważam, iż nie można za jedyne kryterium zakupu uważać ceny tuszy, ale trzeba patrzeć na to z szerszej perspektywy. Chodzi o to, że do drukarni ze stałą głowicą są tańsze tusze (ale nie zawsze przeliczając na 1 ml), ale może paść element roboczy - głowica, a wcale nie jest to wielki wyczyn. Koszt naprawy to tyle co nowa drukarka. W HP jest inaczej. Zmieniasz tusz=zmieniasz głowicę, ale niestety bulisz za to, i to słono. Z drugiej zaś strony, koszt zakupu strzykawki z tuszem jest stosunkowo niewielki, tak długo dopuki i tu nie padnie zbiornik z głowicą. Trzecia sprawa to planowany sposób eksploatacji sprzętu. Jeżeli ktoś nastawia się na drukowanie ściąg przez najbliższe 5 lat to zakup lasera jest warty przemyślenia, a kolor zlecić w firmie, która się tym zajmuje. Z tego co mi wiadomo, niektóre tonery mają gwarantowany wydruk 3000 stron tekstu. To jest 6 RYZ PAPIERU. No i urządzenia tanieją. |
wybór padł na HP 5150 :) własnie wróciłem z wrocławia :) z zakupem, wydrukowałem strone testową i jest ok :)
zapłaciłem 409zł :) dzieki wszystkim za porady :) |
HP 920 mam takiego po prostu muuuuusisz to mieć
<dop[isame) Cholera był szybszy o ułamek sekundy:p |
Teraz poszukaj tylko kogoś, kto używa wyłącznie oryginalnych tuszy.
Wiedza ta przyda Ci się kiedy padną twoje, dołączone do drukarni. |
Gratulacje wyboru - mysle ze trafny. Chociaz bym sie zastanawial nad Canonem i350 - bardzo tanie zamienniki. Ale i tak bym nie zamienil mojej HP 930c na zadna inna. Chyba ze na Epsona R300 lub R200 ze wzgledu na mozliwosc druku na plytkach cd.
|
Witam, odkopuje temat - mam również problem z wyborem drukarki.
Potrzebuje urządzenia taniego w eksploatacji, chodzi mi o zamienniki. Będe używał tego do szkoły, oraz innych rzeczy - raczej sporadycznie. Powiedzmy ~30-40 stron / miesiąc. Drukować będe raczej tylko tekst, chociaż zdjęcie również może się trafić kiedyś ;p. Polecali Eposony i Canony, ale jakie modele. Popatrzyłem troche po necie i jak na mój gust będzie dobry Canon PIXMA iP1500 lub Epson Stylus Color C45. Patrzyłem również na zamienniki. Może polecicie coś innego, nie znam się na drukarkach. Z góry dzięki za odpowiedzi :) |
Witam !
Chyba Canon ip1500 będzie dobrym wyborem - to model który zastąpił i350. Ja osobiście posiadam Canon'a i250 - dokładnie 2 lata - wydrukowałem jak na razie około 1200 stron - i jeszcze nie miałem raczej większych problemów - z jednym wyjątkiem - raz trafiłem na felerny tusz z ActiveJet - a poza tym - uwzględniając cenę drukarki, a także cenę zamienników - to chyba dobry wybór. Jej zaletą jest też fakt, że jest mała - a np. dla mnie to bardzo się liczyło. Pozdrawiam ro29 |
Również polecam Canona. Mam model i450, wydrukowała już mi ponad 4k stron, tuszów używam za 3zł z allegro. Dysza zatkała mi się raz, albo dwa, co szybko załatwiłem :) Jeśliby (odpukać) teraz mi padła, zdecydowanie następną, którą kupię również będzie CANON :serdusz:
|
Ja będę drukował jeszcze bardziej sporadycznie niż Ty Pit a wybrałem HP DeskJet 3920
Pod koniec miesiąca powinienem już zakupić więc dam znać jak się sprawuję. Jeżeli ktoś z Was ma już tą drukareczkę to prosiłbym o opinię :) Pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:02. |