Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pasja (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pasja-32543/)

Loczek 14.03.2004 00:11

Pasja

Byłem w piątek na tym filmie i musze wam powiedzieć że jeśli sam Watykan ocenił ten film jako film który ukazuje prawdę o tym co się działo z Jezusem podczas jego ostatniego dnia życia to ja dziękuje. I powiem że żydzi to jednak naród zdradziecki i kłamliwy. ****a dostali kawałek Palestyny w latach 50 a teraz im mało. **** im w dupe. Pewnie niektórym niespodoba się ten post ale co tam, wkurzyłem sie bardzoooooooo.

Remix 14.03.2004 00:30

Witam!

no coz... jestem sceptykiem i wierze w nauke, a jak ona dowodzi nie ma dowodow 100% na istnienie takiego czlowieka... a dowod, ktory mial byc 100% ozalal sie genialnym falszerstwem (mowie o calunie turynskim)...
film widzialem i jako film uwazam za bardzo dobry... niestety mam wlasne poglady na temat calej wiary, wiec raczej w tym aspekcie nie zrobil na mnie zadnego wrazenia.

czy warto go ogladac.. tak, czemu nie... fajny film :)

Alinoe 14.03.2004 03:21

Cytat:

Napisany przez Loczek
Byłem w piątek na tym filmie i musze wam powiedzieć że jeśli sam Watykan ocenił ten film jako film który ukazuje prawdę o tym co się działo z Jezusem podczas jego ostatniego dnia życia to ja dziękuje. I powiem że żydzi to jednak naród zdradziecki i kłamliwy. ****a dostali kawałek Palestyny w latach 50 a teraz im mało. **** im w dupe. Pewnie niektórym niespodoba się ten post ale co tam, wkurzyłem sie bardzoooooooo.

jezus był również żydem

Alinoe 14.03.2004 03:23

Cytat:

Napisany przez remix
Witam!

no coz... jestem sceptykiem i wierze w nauke, a jak ona dowodzi nie ma dowodow 100% na istnienie takiego czlowieka... a dowod, ktory mial byc 100% ozalal sie genialnym falszerstwem (mowie o calunie turynskim)...
film widzialem i jako film uwazam za bardzo dobry... niestety mam wlasne poglady na temat calej wiary, wiec raczej w tym aspekcie nie zrobil na mnie zadnego wrazenia.

czy warto go ogladac.. tak, czemu nie... fajny film :)

dowody choć szczupłe to są przynajmniej dwa - jeden to same teksty nowego testamentu, drugim jest pewien przekaz pochodzacy z palestyny a mówiacy o jakimś człowieku imieniem jezus

andrzejj9 14.03.2004 07:29

No a mnie wlasnie bardziej interesuje, czy film jest dobry i czy warto sie na niego wybrac, niz to, kto, co , znowu, po co i komu zawinil ponad 2000 lat temu. Nie cierpie sprzeczek i konfliktow na tle religijnym, przeciez religia, jakkolwiek rozumiana, nie na tym polega!

No ale wracajac do senda, dobry jest film? :)

-Kowalik- 14.03.2004 08:47

Cytat:

Napisany przez Loczek

Nie ma to jak wiara w najwieksza sekte na swiecie :)

Maciej 14.03.2004 09:25

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
No a mnie wlasnie bardziej interesuje, czy film jest dobry i czy warto sie na niego wybrac, niz to, kto, co , znowu, po co i komu zawinil ponad 2000 lat temu. Nie cierpie sprzeczek i konfliktow na tle religijnym, przeciez religia, jakkolwiek rozumiana, nie na tym polega!

No ale wracajac do senda, dobry jest film? :)

Byłem w piątek ...film jest bardzo dobry ,oglądałem go cały czas wryty w fotel .Jedyny z niewielu filmów jaki zrobił na mnie wielkie wrażenie ,nie ukrywając że łezki zakręciły się wokół oka. Oglądałem go nie przez pryzmat "wiary" ,ale jako normalny widz ,który chce tylko obejrzeć dobry film ...sceny są bardzo realistyczno-brutalne ,klimat ,muzyka i wogóle fajnie zrobiony.
Film napewno wzbudza różne reakcje ...u innych wzbudzi złe odczucia a u innych pozytywne ...i to jest sukces tego filmu ...kasy zarobi krocie ;)

Stef 14.03.2004 10:47

"to jest tak jak bylo"
i calkowicie sie z tym zgadzam. bylem na tym filmie podczas premiery 5 marca i zrobil on na mnie ogromne wrazenie(jak chyba na kazdym wierzacym).
film jest zrobiony bardzo dobrze, realnosc tego jets porazajaca.
film sam w sobie nie jest brutalny lecz wlasnie realistyczny. my jetsesmy przyzwyczajeni do amerykanskiej sieczki filmowej, gdzie sztuczna krw sie leje hektolitrami, a tu jest pokazane rzeczywiste cierpienie. pokazane jest to w taki sposob jak to sie odbywa w rzeczywistosci.
PS. ja w tym filmie nie zauwazam zadnych watkow antysemickich. ludzie od wiekow czczą meke i smierc Jezusa wlasnie przez Pasję i nikt sie nie burzy, a teraz jak ktos robi z tego dobry film to zydki sie czepiaja...
ja nie ejstem tez antysemita,ale czasami oni przesadzaja...

andrzejj9 14.03.2004 11:03

Cytat:

Napisany przez Maciej
Oglądałem go nie przez pryzmat "wiary" ,ale jako normalny widz ,który chce tylko obejrzeć dobry film ...sceny są bardzo realistyczno-brutalne ,klimat ,muzyka i wogóle fajnie zrobiony.

No i wlasnie o to mi chodzi. Wyglada na to, ze jednak warto sie wybrac :)

bgn 14.03.2004 11:30

Cytat:

Napisany przez Loczek

a w Kaczora Donalda też wierzysz. Chłopie -przecież jest to film FABULARNY a nie dokumentalny, przecież tu chodzi o pokrętność ludxzkiej duszy a nie o to kto kogo i za co.
To nie komiks z prostym przeniesieniem i nie chodzi tu o efekty specjalne

Pedros 14.03.2004 11:59

Cytat:

Napisany przez -Kowalik-
Nie ma to jak wiara w najwieksza sekte na swiecie :)

Przyhamuj trochę. Co to miało być - pokaz indywidualizmu?
Słowo "sekta" ma wybitnie negatywną konotację. Więc postaraj się nie obrażać innych.

yahol 14.03.2004 12:05

Powiem tak:
-film jest dobry, nawet bardzo dobry.
(dlaczego? - bo budzi emocje, zmusza do myslenia)
Podobal mi sie. (bo jest dobry)
Jest kontrowersyjny, bo opowiada historie opowiedziana przez ludzi ktorzy tego wydarzenia nie widzieli na oczy (ewangelie zostaly spisane duzo pozniej), przez kogos kto wlasnie tak sobie to wyobrazil.
A co do wartosci religijnych - nie wypowaiadam sie. Kazdy oceni to sobie sam.

Pedros 14.03.2004 12:06

Cytat:

Napisany przez bgn
...To nie komiks z prostym przeniesieniem i nie chodzi tu o efekty specjalne

Dokładnie. I chętnie ten film obejrzę.
Tak jak chętnie obejrzałem "The Last Temptation of Christ" Scorsese.

kraluk 14.03.2004 12:34

Cytat:

Napisany przez remix
Witam!

Tu się można z Tobą długo kłócić. Ludzie w Niego wierzą już przeszło 2000 lat, jest Bilibia etc. A co do teo całunu, jakoś nie mogę skojarzyć tego faktu, możesz zapodać adres takowego artykułu, który o tym mówi??? :P

Makthom 14.03.2004 13:32

Mowisz Remix, ze nie ma dowodu, ze ktos taki jak Jezus istnial. No coz... Jestes w bledzie, sa zachowane przekazy historyczne, takze ze zrodel rzymskich o Jezusie- fakt, ze istnial nie powinien byc przez nikogo negowany. Inna kwsetia t stosunek do Jezusa jako do Boga, ja wierze, ze nim jest, ty nie musisz, masz d otego prawo...
Odnosnie calunu turynskiego jest wiele testow o prawdziwosci i na razie nic nie jest pewne. Sa testy, ze jest prawdziwy i sa testy, ze nie jest, wsrod badaczy opinie sa podzielone, wiec nie rozumiem tej twojej calej stanowczosci o oszustwie. Nie mowie, ze jest prawdziwy, ani ze jest falszywy, nie mnie o tym decydowac, tobie tez zreszta nie...

Odnosnie filmu to nie ogladalem go jeszcze, ale znajac Gibsona to mozna powiedziec smialo, ze tak wlasnie bylo, oczywiscie mniej wiecej. Pisze mniej wiecej dlatego, ze wiadomo jaki byl proces ukrzyzowywania, sposob biczowania takze byl znany, wiemy takze jakie sa relacje z Nowego Testamentu, jednakze i tak nie poznamy wszystkich szczegolow, bo nas tam nie bylo.

A odnosnie nauki to ona nie wyjasnia wszystkiego, wrecz przeciwnie- bardzo duzo jest rzeczy nie wyjasnionych przez nauke, mimo, ze istnieja. Ktorys z baaardzo znanych naukowcow powiedzial (naprawde nie pamietam ktory, w tej chwili nie kojarze, moze Einstein, moze ktos inny, naprawde nie pamietam), ze jezeli wie sie malo to mozna zanegowac istnienie Boga, ale im wie sie wiecej tym bardziej zaczyna sie w niego wierzyc.

barraqda 14.03.2004 13:58

Loczek ja sie niesplamie ogladaniem takiego filmu ale przyznam ci racje.
Najpierw podbili tamte ziemie wyrzneli/przepedzili mieszkajace tam ludy, pozniej zostali wypedzenie, krucjaty itd i teraz znow sa tam i znow atakuja.

macie przykazanie nie zabijaj a w pokoju palestyny nie zdobyli.

pawelblu 14.03.2004 15:12

Cytat:

Napisany przez Makthom
A odnosnie nauki to ona nie wyjasnia wszystkiego, wrecz przeciwnie- bardzo duzo jest rzeczy nie wyjasnionych przez nauke, mimo, ze istnieja. Ktorys z baaardzo znanych naukowcow powiedzial (naprawde nie pamietam ktory, w tej chwili nie kojarze, moze Einstein, moze ktos inny, naprawde nie pamietam), ze jezeli wie sie malo to mozna zanegowac istnienie Boga, ale im wie sie wiecej tym bardziej zaczyna sie w niego wierzyc.

Hm - tu jest ciekawa sprawa, bo wiekszosc fizykow twierdzi ze tak poukladany wszechswiat (a nawet sama ziemia), nie mogly powstac ot tak sobie i doszukuja sie tu dzialan sil wyzszych. Nie rozumiem wogole niektorych waszych wywodow. Sa ludzie ktorzy cale zycie spedzaja na szukaniu prawdy i zrodla istnienia i jej nie znajduja, wiec takie pobiezne analizy sa delikatnie mowiac glupie. To sa rzeczy tak powazne i abstakcyjne ze nawet matematyka ich nie jest w stanie usankcjonowac :)

Co do samego filmu to nie podoba mi sie tylko to ze chyba sam autor jak go tworzyl to nie myslal o tym zeby oddac prawde tylko zeby wzbudzic tym filmem kontrowersje i zrobic duzy szum. Bo widomo jak wszyscy o filmie dyskutuja to potem autor zbiera profity.

mr_spock 14.03.2004 15:58

Znajoma byla wczoraj. Mowila, ze ludzie nakupowali sobie jedzenia - pop corn, cola itd - malo kto jadl, wieszeosc wyniosla to po seansie w nienaruszonym stanie :D

MacGyver 14.03.2004 16:01

Ja na "Pasję" wybieram się dopiero w tym lub w następnym tygodniu. Więc narazie się nie wypowiadam;)

.::piotrek::. 14.03.2004 16:02

Jeszcze nie ogladalem, ale nie dlugo obejrze i podziele sie tez spostrzezeniami.

bjacek 14.03.2004 16:49

Uważam, iż problem z "Pasją" polega na tym, że w Polsce jest olbrzymia rzesza manakalnych wręcz katolików.
A zainteresować się Biblią w jej oryginalnym brzmieniu to nie łaska. Przecież była ona przez wieki przekazywana ustnie, później spisana i następnie tłumaczona na sumeryjski dalej na łacinę, aby w końcu przejść cenzurę polityczną. Taką Biblię znamy dzisiaj tzn. nie całkiem dokładną i przeinaczoną, bo napisaną dla "przeciętnych Kowalskich" takich jak ja.
Prawda jest taka, że na podstawie Biblii nie można jednoznacznie określić "boskości" Jezusa, ani też tego, że on faktycznie żył od... do...
Owszem można wczytywać się między wierszami, ale to nie da NIC, bo wiersz dalej jest na odwrót.
Ale do sedna.
Interpretacja scenarzysty i reżysera "Pasji" to wyłącznie ich sprawa, tak jak i to, że będąc ateistą znam i stosuję dekalog, jako uniwersalne wartości dla każdej istoty rozumnej, a za takie się uważamy.
Amen

yahol 14.03.2004 17:16

Cytat:

Napisany przez bjacek
Uważam, iż problem z "Pasją" polega na tym, że w Polsce jest olbrzymia rzesza manakalnych wręcz katolików.
A zainteresować się Biblią w jej oryginalnym brzmieniu to nie łaska.
Amen

Blad logiczny.
Biblia- Stary Testament. Nic wspolnego z Ewangeliami.
Ewangelie - Nowy Testament. Do publikacji dopuszczono tylko 4:
-Marka
-Lukasza
-Jana
-Mateusza

i wg tego krecono film.
sa jeszcze apokryfy, na ogol nie znane wiekszosci i nie propagowane przez kosciol.

Ps: mimo wszystko, warto miec pojecie, mniejsze lub wieksze o tym co sie pisze (publicznie).
ja jako agnostyk, moge sobie pozwolic na wiecej, ale nie pozwalam sobie.
Taki paradoks logiczny.

marynarz 14.03.2004 17:24

A ja ogladalem juz i goraco polecam. Ale jezeli ktos chce zrozumiec ten film to powinien na niego popatrzec przez pryzmat wlasnej wiary... Inaczej ocena tego filmu w zaden sposob nie oddaje tresci jakie on przekazuje.

pawelblu 14.03.2004 17:26

Cytat:

Napisany przez yahol
Blad logiczny.
Biblia- Stary Testament. Nic wspolnego z Ewangeliami.
Ewangelie - Nowy Testament. Do publikacji dopuszczono tylko 4:
-Marka
-Lukasza
-Jana
-Mateusza
...

Blad merytoryczny:
Biblia to Stary i Nowy Testament (chyba ze mowimy o Biblii Hebrajskiej wtedy jest to Stary Testament i Tora)

bjacek 14.03.2004 17:46

Jeny jeny.
Dyskusja tego typu nie była moim zamiarem (aytora postu chyba też) i przepraszam jeżeli nie wyraziłem się dość jasno.
Chodzi mi o to, że na podstawie Biblii nie można stwierdzić prawdziwości zdażenia X i zaprzeczyć zdarzeniu Y. To samo dotyczy konkretnych postaci np. Jezusa.
Interpretację należy pozostawić czytającemu.
Tak czy siak. Film dobry i daje do myślenia. Nawet ateiście.

shuma02 14.03.2004 18:12

Ja tydzien temu skonczylem czytac ksiazke Kod Leonardo Da Vinci napisana przez Brown'a. Ksiazka niby tylko taka nowelka, ale porusza wiele tematow na temat Jezusa. Niechce zdradzac ksiazki, ale mowia tam Jezusie rodzinnym, a wszystko to jest zapisane w ksiegach ktore przez 2000 lat sa starannie chowane przez tajna 'grupe-sekte' ktora ukrywa to przed kosciolem katolickim ktory chce te dokumenty zniszczyc.
Ujawnianie co jest napisane w dokumentach zniszczylo by niby kosciol katolicki bo niby zapisana tam prawda idzie przeciwko wszystkiemu temu w co dzis wierzymy.
(moze to napisane przezemnie nie ma sensu, ale przeczytajcie ksiazke, dwa dni mi zajela, tak wciaga)

Ksiazka ksiazką, ale daje do myslenia...

Sam film tez widzialem; akcje mozna bez ogladanie sledzin biblia, wiec wydaje mi sie ze jak na film fabularny dobrze sobie poradzil z dokumentacja...

to tylko oczywiscie moja opinia.

shuma02

Loczek 14.03.2004 18:13

A ja i tak wierze w to że Jezus istniał, wiem że według fizyków to niemożliwe ale na tym to właśnie polega żeby wierzyć w to co niemorzliwe. A niech każdy wierzy w to co chce ale, jest jedno ale jeśli chodzi dokościoła to niech nie pisze że niewierzy.... A teraz ciekawostka. W 1492 w Hiszanii zaczynają sie masowe mordy żydów. Skala tych morderstw jest tak duża że wszytko roznosi się po całej Europie. Jednym z nielicznych krajów Europy gdzie mogą się czuć bezpiecznie jest Polska. I tu juz pozostają do II Wojny Światowej. I teraz po wojnie słyszy sie wielokrotnie że to Polacy są winni holokaustu..... Syf normalnie i aż mnie rusza. Kończe swoje wywody.

pawelblu 14.03.2004 18:51

Cytat:

Napisany przez Loczek
A ja i tak wierze w to że Jezus istniał, wiem że według fizyków to niemożliwe ale na tym to właśnie polega żeby wierzyć w to co niemorzliwe...

Skad masz te informacje ???

kizio 14.03.2004 19:11

Ja do kosciola chodze srednio 3 razy w roku na wielkanoc, rozpoczecie roku szkolnego i zakonczenie roku szkolnego i wlasnie istnienie Jezusa jest dal mnie sprawa watpliwa chciarz w Boga wierze. A co do flimu, bardzo ciekawy.... ale niektore sceny sa tak drastyczne :(

a teraz troche humoru:
Wchodzi Jezus na ostania wieczerze a tam pelno jedzenia i picia na stolach, Jezus sie pyta:
-skąd to wszystko macie?
a apostolowie odpowiadaja:
-podono Judasz coś sprzedał :)

Loczek 14.03.2004 20:29

Dowiedziałem się o tym od prof. praw człowieka, nazwiska nie pamiętam, na wykładzie kiedy właśnie poruszał kwestię hollocaustu. Zresztą powiedział takie rzeczy że człowiekowi włos się jeży na głowie. I dlatego właśnie moje zdenerwowanie, "Daj schronianie a potem ten którego uratowałeś nazywa ciebie sprawcą najgorszych zbrodni".

pawelblu 14.03.2004 20:56

Ja sie pytalem o fizykow :) bo tych ktorych ja znam to sa wierzacy i to bardziej niz srednia krajowa (choc nie sa to koniecznie katolicy, sa tez buddysci itp.)

Alinoe 15.03.2004 21:20

Cytat:

Napisany przez bjacek
A zainteresować się Biblią w jej oryginalnym brzmieniu to nie łaska. Przecież była ona przez wieki przekazywana ustnie, później spisana i następnie tłumaczona na sumeryjski dalej na łacinę, aby w końcu przejść cenzurę polityczną. Taką Biblię znamy dzisiaj tzn. nie całkiem dokładną i przeinaczoną, bo napisaną dla "przeciętnych Kowalskich" takich jak ja.
Prawda jest taka, że na podstawie Biblii nie można jednoznacznie określić "boskości" Jezusa, ani też tego, że on faktycznie żył od... do...
Owszem można wczytywać się między wierszami, ale to nie da NIC, bo wiersz dalej jest na odwrót.
Ale do sedna.
Interpretacja scenarzysty i reżysera "Pasji" to wyłącznie ich sprawa, tak jak i to, że będąc ateistą znam i stosuję dekalog, jako uniwersalne wartości dla każdej istoty rozumnej, a za takie się uważamy.
Amen

no z tym sumeryjskim to chyba lekka przesada ;), przygody jezusa opisuje jedynie Nowy Testament który jest dość dobrze przetłumaczony na język polski (mam na myśli biblię tysiąclecia), co do boskości jezusa to nie było by ksiąg ojców Kościoła i rozłamu w łonie chrześcijaństwa (1054) gdyby wszystko było jednoznaczne, zauważyć trzeba że te ksiegi pisane były dość dawno temu dla ludzi żyjacych w nieco innych realiach i nieco innej mentalności a nade wszystko tworzone były latami - stąd nasze niezrozumienie. jeśli ktos jest NAPRAWDĘ zainteresowany tematyką biblijna to powinien sięgnąć do źródeł - czyli samej biblii a dla rozjaśnienia obrazu zerknąć do książek Witolda Tylocha (szczególnie polecam "dzieje ksiąg starego testamentu") albo Anny Świderkównej. a jak ktoś ma odwagę to polecam najlepiej napisaną książkę (pierwsze rozdziały) dotyczącą dziejów izraela - Jon Bright "dzieje izraela" w której analiza źródeł pisanych - starego testamentu+papirusy egipskie+źródła babilońsko-asyryjskie jest uzupełniona analizą wyników badań archeologicznych

pozdro, Marcin

Alinoe 15.03.2004 21:30

Cytat:

Napisany przez Loczek
A ja i tak wierze w to że Jezus istniał, wiem że według fizyków to niemożliwe ale na tym to właśnie polega żeby wierzyć w to co niemorzliwe. A niech każdy wierzy w to co chce ale, jest jedno ale jeśli chodzi dokościoła to niech nie pisze że niewierzy.... A teraz ciekawostka. W 1492 w Hiszanii zaczynają sie masowe mordy żydów. Skala tych morderstw jest tak duża że wszytko roznosi się po całej Europie. Jednym z nielicznych krajów Europy gdzie mogą się czuć bezpiecznie jest Polska. I tu juz pozostają do II Wojny Światowej. I teraz po wojnie słyszy sie wielokrotnie że to Polacy są winni holokaustu..... Syf normalnie i aż mnie rusza. Kończe swoje wywody.

faktycznie to przykre że polska - kraj przez stulecia tolerancyjny (z regóły) jest postrzegany obecnie jako ostoja ksenofobii i antysemityzmu ale z drugiej strony trudno sie temu dziwić skoro słuchowiska nadawane przez ojca redaktora tadeusza rydzyka znajdują poklask i słuchaczy podobnie jak hasła LPRu elektorat. a co do holokaustu to powiedzmy szczerze - sporo na naszej polskiej wojenej i powojennej przeszłości plam - ot chocby powojenne kielce.. a co do mówienia że polacy winni są tej tragedii to wsłuchując się w te głosy łatwo o konsternacje - te same głosy (mam na myśli wypowiedzi kongresu żydów amerykańskich) mówią o naszej winie w holokauscie a z filmów produkowanych w usa wniosek jest taki że "każdy żyd ma korzenie w polsce" - gdzie tu logika?? podsumowujac w kazdej nacji znajdą się wsioki i ludzie myślący

pozdrawiam, Marcin

kraluk 15.03.2004 21:46

Cytat:

Napisany przez Alinoe
no z tym sumeryjskim to chyba lekka przesada ;)

Że jak, sumeryjski??? Pierwszy raz słysze, żeby Żydzi posłuiwalki się takim językiem. Chodzi o język aramejski ;)

bjacek 15.03.2004 21:55

Jak tak dalej pójdzie to zostanę posądzony o satanizm.

Pozwolę sobie zaznaczyć, że ten wątek nie był (chyba) celem autora tematu i jak tak dalej pójdzie to będziemy "obrzuceni bananami" z całą surowością.

Do tematu więc
Film jest dobry

pawelblu 15.03.2004 22:02

Cytat:

Napisany przez kraluk
Że jak, sumeryjski??? Pierwszy raz słysze, żeby Żydzi posłuiwalki się takim językiem. Chodzi o język aramejski ;)

biblia byla spisana w jezykach: sumeryjskim, aramejskim, hebrajskim i greckim (wlasciwie to chyba w grece - choc sam nie wiem)...

Alinoe 15.03.2004 22:19

Cytat:

Napisany przez pawelblu
biblia byla spisana w jezykach: sumeryjskim, aramejskim, hebrajskim i greckim (wlasciwie to chyba w grece - choc sam nie wiem)...

NIE był to sumeryjski ;) (chyba ze mowimi o motywie mitu o potopie - starsza wersja jest faktycznie SUMERYJSKA ale biblia nie była pisana w tym języku)

pozdro, Marcin

barraqda 15.03.2004 22:19

Cytat:

Napisany przez bjacek
i jak tak dalej pójdzie to będziemy "obrzuceni bananami" z całą surowością.

Egipt jak by nie patrzec w Afryce lezy to chyba tak zle nie bedzie :)

Ja bym sie neiobrazil jak by mi dali za free banana :)

pawelblu 15.03.2004 22:35

Cytat:

Napisany przez Alinoe
NIE był to sumeryjski ...

A rzeczywiscie - sprawdzilem i tak jest jak mowisz, ale w takim razie siostra na religii w pierwszej klasie LO nas oszukala bo pamietam takie cwiczenie w ktorym trzeba bylo wpisac jezyki w jakich spisano biblie i tam byl sumeryjski.

*Vojtas* 15.03.2004 22:36

Według informacji, które ja posiadam Stary Testament pisany był w językach Hebrajskim, Aramejskim i Greckim. Nowy Testament w języku Greckim (Septuaginta ***8211; tłumaczenie siedemdziesięciu). W IV w. n.e. św. Hieronim przełożył pismo z Greki na język łaciński (Vulgata). Współcześnie używane jest tłumaczenie dokonane w XX w. przez Benedyktynów Tynieckich (Biblia Tysiąclecia).

Pozdrawiam. :)

cana 15.03.2004 22:39

film nie wiem jaki jest i nie mam się na razie ochoty przekonywać bo parę odcinków nge na mnie czeka, ale muza z tego filmu JEST GENIALNA

pozdro

ps biblia to aramejski i hebrajski a tłumaczenia to greka i tak dalej a sumerowie to dawno odeszli i motyw z potopem i cała resztą faktycznie jest ich

ps2 @Kizio a od kiedy to korn jest hardcore? :) znacznie pomyliłeś sobie kierunki ;) metal to i w tym moze jakiś jest ale brak punka, nihilizmu i calej tej reszty

Remix 15.03.2004 22:58

Witam!

dokladnie to syryjsko-aramejski

Alinoe 15.03.2004 23:24

Cytat:

Napisany przez remix
Witam!

dokladnie to syryjsko-aramejski

remix przepraszam ze w tym watku ale MASZ NAJBARDZIEJ ODJAZDOWE FOTKI NA WWW (mam na myśli cykl DonWuja i...)!!!!

POZDRO SERDECZNE REMIX!!

Macio.Men 16.03.2004 09:30

Cytat:

Napisany przez cana
ps2 @Kizio a od kiedy to korn jest hardcore? :) znacznie pomyliłeś sobie kierunki ;) metal to i w tym moze jakiś jest ale brak punka, nihilizmu i calej tej reszty

A jak jak zobaczyłem logo korna to zwróciłem śniadanie.

P.S. Filmu nie widziałem, mam zamiar iść w sobotę.

Remix 16.03.2004 10:42

Cytat:

Napisany przez Alinoe
remix przepraszam ze w tym watku ale MASZ NAJBARDZIEJ ODJAZDOWE FOTKI NA WWW (mam na myśli cykl DonWuja i...)!!!!

POZDRO SERDECZNE REMIX!!

Witam!

hehehe dzieki :)

juz szykuje kolejna partie, tylko musze odpowiedni plener znalezc, a ze cieplo sie robi, to wkrotce powinny sie nowe ukazac :)

ps. a ja Ci sie w ogole podoba forma galerii? no i cala stronka ogolnie? (ostatnio duzo zmian bylo... nowe forum, nowa galeria, nowe download, mala zmiana kolorkow :))

paja 30.03.2004 23:14

Film jest bardzo dobry pokazał prawdę jak to powiedział watykan wszyscy w kinie płakali sam prawie się popłakałem nie trzeba być wieżącym by film kogoś poruszył napradę przy wielu momentach aż pięść się zaciskała jak widziałem żydów wyganjących broniących Jezusa (prawie na początku) naprawdę film był ciężki!

@allinone- Jezus nie był żydem na co jest więcej faktów niż jakieś zapiski w bibli nawet mówiono w filmie ze to jakiś aryjczyk czy coś podobnego

@ktoś- napisał że film jest o ostatnich dnia życia Jezusa pamiętajcie że on zmartwychwstał!!

Polska jest kiedyś kraj najbardziej tolerancyjny teraz jest uważany za antysemityczny bo żydzi nagłaśniają sprawy typu jedwabne i atakują nas za obozy koncentracyjne choć pomyślcie Hitler też musiał mieć podstawy by wytępiać żydów po częśi opierał się na filozofii Niezchego ale to że żydzi są gorszą rasą poprzez wyliczankę nie wyliczył ! ale co tam się przejmować było mineło żyjmy tym co jest myślę że trzeba więcej takich dobrych filmów jak pasja!!

pykson 31.03.2004 23:21

Filmu nie widzialem, ale zaluje. Pomijajac aspekt wartosci religijnej filmu to chcialbym zobaczyc o co sie te Zydy tak ciepia, przeciez o ile mi wiadomo w Ewangeliach jest napisane to samo: Zydzi ukrzyzowali Jezusa, skatowali go na smierc!
Czy teraz sie do tego nie przyznaja? Mysle, ze prawdziwy Zyd wie, ze to jego narod zabil Chrystusa, a taki zydek, ktory nie jest tego swiadom tak naprawde nie jest Zydem, wiec tym bardziej nie rozumiem o co podnosi takie larum w obronie swojej nacji.

Pozdrawiam wszystkich, CRZESCIJAN i ZYDOW, pax tecum, amen!

Pykson

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:27.