Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   pytanie Bios do do LTR 52327S (https://forum.cdrinfo.pl/f2/pytanie-bios-ltr-52327s-32634/)

nacuna 28.03.2004 21:54

Cytat:

Napisany przez SEBAw
Narazie używam E ze względu na jedną rzecz. :)

Mozesz mi powiedziec na jaka rzecz?
Bo chodzi mi czy zmieniac z C na E czy zostac przy C?

Piterniel 28.03.2004 19:31

A po co mi to wiedzieć :P

SEBAW 28.03.2004 16:33

Cytat:

Napisany przez Piterniel
I co myślisz, że cię zapytam dlaczego :P:P:P:P ;p

A po co mi to. I tak jakbym ci odpowiedział to nie zobaczysz do końca odpowiedzi.

Piterniel 28.03.2004 16:11

I co myślisz, że cię zapytam dlaczego :P:P:P:P ;p

SEBAW 28.03.2004 15:42

Cytat:

Napisany przez nacuna
AHA :)
A teraz jaki masz FW? QS0E czy QS0C?
Ktory lepszy?

Narazie używam E ze względu na jedną rzecz. :)

Piterniel 28.03.2004 14:31

C

nacuna 28.03.2004 14:27

Cytat:

Napisany przez SEBAw
... ale usunąłem zdjecia z KsProbe.

AHA :)
A teraz jaki masz FW? QS0E czy QS0C?
Ktory lepszy?

SEBAW 28.03.2004 14:11

... ale usunąłem zdjecia z KsProbe.

nacuna 28.03.2004 13:55

Cytat:

Napisany przez SEBAw
Ja też to zauważyłem. Wykonałem pare testów ale... wszystko usunąłem. ;p

Wykonales pare testow, ale.... CO?
Wszystko usunales? Ale CO? I JAK TO USUNAC?

SEBAW 28.03.2004 13:20

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
A ja niestety po wgraniu QS0E wróciłem do QS0C. Dlaczego? O tym pokrótce.

Ano dlatego iż przed uaktualnieniem do E nagrałem na CDRW 700 Vakoss danych ile fabryka dała - sprawdziwszy w kProbe błędy C1 i C2 zapisałem je sobie. Natenczas uaktualniwszy do E z C procedurę ponowiłem - ilość błędów C1, a nawet C2 wzrosła. Żeby dmuchać na gorące znów wróciłem do C, azaliż tym razem znów ilość błędów była mniejsza niż na E.

Dodam jeszcze że Vakos był wcześniej używany - nie była to nówka, a płyta przy testach kasowana była na szybko nowo wgranym biosem.

Przybliżone dane to:

C: Average C1 ~ 12, total C2=1
E: Average C1~ 17, total C2=8

Tyle u mnie. Może na innym egzemplarzu 52327S będzie inaczej, a może przy CDR jest lepiej - nie sprawdzałem. Dla mnie obecnie wyznacznikiem przy wypalaniu jest ilość błędów na CDRW bo i tak te modele problemów z tym mają niemało.

Może ktoś jeszcze sprawdzi w podobny sposób - będzie wiadomo czy warto czy nie.:uczen:

Ja też to zauważyłem. Wykonałem pare testów ale... wszystko usunąłem. ;p

eddie_pl 19.03.2004 14:47

Ja kupiłem w PTR (dla tych z Bydgoszczy to w Auchan, a w Galleri Pomorskiej oraz na Śniadeckich też prawdopodobnie są) za 28zł. W Vobisie widziałem za 35 (te same Verbatimy), a tak pozatym to przez internet w jakiś sklepach internetowych.

memorando 19.03.2004 14:28

najnowszy bios coś ma problem z ghostem tzn norton ghost 2003 na każdym cdku wypala obraz niby oki ale potem przy chęci powrotu z niego wywala zawsze na 76 % errora -3 że problem jest z obrazem palilem na tdk dysan a nawet zdesperowany kupilem jakieś noname i ten sam problem dziwny wogóle bios bo audio też gorzej brzmi wracam do starego biosa :idea:

kowanski 19.03.2004 10:26

Cytat:

Napisany przez nacuna
Jak wrocic do poprzedniej wersji f/w?
Mam u siebie teraz QS0E i chcialbym wrocic do poprzedniej wersji czyli QS0C zeby sprawdzic te bledy itp.
Ale jak uruchamiam tego aktualizatora w wersji QS0C to wywala mi napis ze nie znalazl nagrywarki. Widocznie nie znalazl bo teraz mam QS0E.
Jak wrocic? Jak sie wyciaga plik binarny z aktualizatora QS0C i po wyjeciu go jak go przywrocic?

Służy do tego program FlashFix http://www.liteon.neostrada.pl/flashfix1003b.zip - ten programik przerobi ci oryginalne firmware QS0C.exe tak że będziesz mógł je wgrać na nowszą wersje. Wystarczy uruchomić ten programik i przeciągnąć do jego okna firmware QS0C.exe i po chwili masz już przerobione :)

Maciej 19.03.2004 10:16

.bin wyciąga się programem LiteFirm ...najlepiej stworzyć sobie plik wsadowy .bat
I flashujesz spod dosa lub windowsa ...jak ci wygodniej ;)

Wszystkie narzędzia znajdziesz tutaj...:
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?threadid=83441

nacuna 19.03.2004 02:15

Jak wrocic do poprzedniej wersji f/w?
Mam u siebie teraz QS0E i chcialbym wrocic do poprzedniej wersji czyli QS0C zeby sprawdzic te bledy itp.
Ale jak uruchamiam tego aktualizatora w wersji QS0C to wywala mi napis ze nie znalazl nagrywarki. Widocznie nie znalazl bo teraz mam QS0E.
Jak wrocic? Jak sie wyciaga plik binarny z aktualizatora QS0C i po wyjeciu go jak go przywrocic?

VIZZARD 19.03.2004 00:13

No to może tu, a co do downgrade'u firmware'u to raczej nieprawda w przypadku Liteona, a jak nie mam racji to niech ktoś mnie poprawi:pisze:

nacuna 18.03.2004 23:19

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Ależ proszę bardzo: LINK :)

Niestety na tej stronie nie moge sciagnac tego firmware'u!! :(
Jest napisane ze jak sie zaktualizuje firmware to nie mozna juz wrocic do poprzedniej wersji, czy to jest prawda?
NOTE !! Once the drive has been upgraded to new firmware , it can NOT changed back anymore .

VIZZARD 18.03.2004 23:03

Ależ proszę bardzo: LINK :)

nacuna 18.03.2004 22:43

Cytat:

Napisany przez VIZZARD

Ano dlatego iż przed uaktualnieniem do E nagrałem na CDRW 700 Vakoss danych ile fabryka dała - sprawdziwszy w kProbe błędy C1 i C2 zapisałem je sobie. Natenczas uaktualniwszy do E z C procedurę ponowiłem - ilość błędów C1, a nawet C2 wzrosła. Żeby dmuchać na gorące znów wróciłem do C, azaliż tym razem znów ilość błędów była mniejsza niż na E.

Dodam jeszcze że Vakos był wcześniej używany - nie była to nówka, a płyta przy testach kasowana była na szybko nowo wgranym biosem.

Przybliżone dane to:

Tyle u mnie. Może na innym egzemplarzu 52327S będzie inaczej, a może przy CDR jest lepiej - nie sprawdzałem. Dla mnie obecnie wyznacznikiem przy wypalaniu jest ilość błędów na CDRW bo i tak te modele problemów z tym mają niemało.

Może ktoś jeszcze sprawdzi w podobny sposób - będzie wiadomo czy warto czy nie.:uczen:

Z checia sprawdze, ale problem w tym ze po nie mam jak wrocic do starszej wersji tzn do QS0C. Masz moze zrodlo, skad moge sciagnac oryginalna wersje f/w do QS0C?

VIZZARD 18.03.2004 22:29

Przybliżone dane to:

nacuna 18.03.2004 22:14

Cytat:

Napisany przez eddie_pl
Verbatim a prędkość 32x... (słono za nią zapłaciłem :()
A 24x te same płyty oraz przed wgraniem nowego biosu (te same identyczne dane) były nagrywane wolniej o 12 sekund. A więc warto go uaktualnić.

Juz go uaktualnilem :)
A powiedz mi gdzie mozna nabyc takie plytki z predkoscia 32x i ile one kosztuja?

eddie_pl 18.03.2004 15:54

Verbatim a prędkość 32x... (słono za nią zapłaciłem :()
A 24x te same płyty oraz przed wgraniem nowego biosu (te same identyczne dane) były nagrywane wolniej o 12 sekund. A więc warto go uaktualnić.

nacuna 17.03.2004 23:16

Cytat:

Napisany przez eddie_pl
Ja wgrałem QS0E ponieważ mam starszy model (QS0C) i nie narzekam ... o 25 sekund nagralo mi szybciej płytę CD-RW...

A z jaka predkoscia nagrales swoja plytke CD-RW? 12x lub 24x lub 32x?
Aha i jakiej firmy byla ta plyta cd-rw?

eddie_pl 17.03.2004 17:55

No wsumie narazie nie znalazłem nic poza tym.
Cytat:

Jak wyciągnąc pliki .bin z tego .exe (1.65MB)?
Co prawda to nie jest odpowiedź na pytanie, ale wyciągnęłem z niego plik BIN i umieściłem go tutaj (Wersja z pamięcią eeprom)

Maciej 17.03.2004 17:06

Jak wyciągnąc pliki .bin z tego .exe (1.65MB)?
Gdy próbuje je wyciągać programem Litefirm to wyciąga tylko jeden .bin (512KB) i nie wiem czy to jest do nowego czy starszego LTR-52327S ?

Pawel_k 17.03.2004 13:21

Cytat:

Napisany przez eddie_pl
Ja wgrałem QS0E ponieważ mam starszy model (QS0C) i nie narzekam ... o 25 sekund nagralo mi szybciej płytę CD-RW...

tez mam "starego" 52327S no i mam dylemat wygrywac czy nie???
eddie czy poza szybszym wypalaniem rw znalazles inne + [lepsze wypalanie plytek itp???]

eddie_pl 17.03.2004 13:05

Clackier 17.03.2004 00:04

Wgralem ten bios (wer qs57).
Zostalem niemile zaskoczony, naped dziwnie sie zachowuje przy odczycie poczatku plyty audio (nagranej przez siebie) oraz przy szybkim formatowaniu plyt CD-RW High Speed.
Caly czas slychac ze naped szuka sciezki, niektorych plyt nie potrafi sformatowac, zas przy innych trwa to ok 1-2 min (norma 20 sek).

Nie polecam tego biosu.
Chlopaki z Liteona spie******* sprawe :(

rainog 16.03.2004 21:47

Dzieki @ll Dziala :))))))

kowanski 16.03.2004 20:31

Cytat:

Napisany przez marey
Co nowego wnosi (poza dodaniem większej ilości obsługiwanych nosników)? Lepiej pali CDRW od poprzedniego?

Sprawdź to będziesz wiedział i nam powiedz :)

marey 16.03.2004 15:56

Co nowego wnosi (poza dodaniem większej ilości obsługiwanych nosników)? Lepiej pali CDRW od poprzedniego?

kowanski 16.03.2004 12:46

Ten flash-er zawiera dwa biosy do starej i do nowej wersji LITKA :)

LITE-ON LTR-52327S QS0E Feb27 ,2004
LITE-ON LTR-52327S QS57 Feb11 ,2004

Dlatego jest dwa razy większy :)

adixo 16.03.2004 11:58

Generalnie jak ci wszystko działa to nie musisz zmieniać biosu - po co ?
Co do tego nowego biosu to faktycznie jest 2 x większy niż poprzednie,
chyba zaraz go pobiore i sprawdzę co się zmieniło

Sebastian997 16.03.2004 10:44

Dziwna sprawa z tym biosem. Zauwazcie ze wielkosc pliku jest ponad dwa razy wieksza niz poprzedniego biosu. Byc moze zmienil sie tylko program do flashowania ale kto to wie ? Szkoda ze nie rozroznili tych starszych modeli 52327S od tych nowszych skoro biosy nie pasuja.
A co do twojego problemu to ja zaryzykowalbym i probowal wgrac ten R52QS0E57. Z oznaczenia mozna sie domyslac ze to bios wlasnie do tego nowszego modelu ktory posiadasz. Zreszta zawsze bylo tak ze oryginalny program flashujacy sprawdzal wersje nagrywarki i poprzedniego biosu i nie pozwalal na wgranie blednego firmwaru. Mam nadzieje ze tego LiteOn nie zmienil.

rainog 16.03.2004 10:23

pytanie Bios do do LTR 52327S

hej mam taka nagrywarke jak w tytule ten nowszy <gorszy??> model z
biosem QS53 udalo mi sie znalezc na stronie liteona bios do chyba tej
nagrywarki nowszy czyli R52QS0E57 i w sumie prawie idzie ale boje sie bo nie
wiem czy to do tego czy do tego straszego modelu (( wczesniejszy bios z tej stronki od razu krzyczal ze nie pasuje a ten idzie ale sie boje )) a moga byc podobvno duuuze problemy wie ktos czy ten bioski bedzie mi dzialal ma ktos cos takiego cio bo na stronce producenta nic o tym nie pisze a szkoda nagrywarki
????// pozdrawiam Rainog

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:21.