Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Czekam na rozwiazanie sytuacji (https://forum.cdrinfo.pl/f15/czekam-rozwiazanie-sytuacji-32650/)

Voytek 16.03.2004 18:18

Czekam na rozwiazanie sytuacji

Witam wszystkich!
Jestem szczesliwym ;) posiadaczem jedynie nagrywarki CD-R/CD-RW i DVD
i doszedlem do wniosku, ze w gonitwie tych zapisow razy X ,formatow DVD, ceny, zatrzymam sie i poczekam...( kiedys spieklem sie kupujac co prawda nagrywarke CD-R/CD-RW Sanyo 16x10x24,ktora kosztowala 981 zl a po pol roku ceny spadly do 200 zl i polepszyly sie oferty.
Co o tym sadzicie?

Ps Jesli ktos powie"co za gościu takie brednie pisze" to dodam jedynie, ze chcialbym poznac Wasze zdanie :)

Edwardo 16.03.2004 18:40

no walsnie... brednie...
jakby kazdy tak czekal i myslal ze za 6 miechow bedzie 200-300zl taniej to wlasnie przymierzalbym sie do zakupu 486DX :P

za pol roku powiesz ze zaczekasz kolejne pol roku bo ma wyjsc nowy model, ktory jest jeszcze lepszy... i tak w kolko...

zorg 16.03.2004 21:39

edwardo--dokladnie TAK !!!

czopochrup 16.03.2004 22:11

ja ni czekam narazie jescze sie na tym da zarobic i wiem ze mi sie DVD bryner moze zwrocic w polowie przynajmniej ;) tylko czekam na lepszy komp :> zgrywanie fotek filmow z kamer cyfrowych juz mam na to klijetow ;) DVD filmow nie sprzedaje ;) ale slajdy itp robie ;) nawet sprzedlaem jzu 1 plytke LoL znajomemu ;) z fotkami na DVD :] 10 zl w przod :P

zorg 16.03.2004 22:57

czopochrup - a tak za darmo to by sie blizniemu nie dalo ??? na tym " bryner"

Jabba the Hutt 17.03.2004 00:22

Moim skromnym zdaniem - na pewno nie należało kupować DVD burnera jako pierwszy. Sprzęt nowy (w sensie nowości technicznej) jest z reguły drogi. Kupowac należy kiedy rynek się ustabilizuje, oferta jest duża a więc i wybór spory. A ceny wtedy spadają. Przykładowo - można sie było wstrzymać z zakupem nagrywarki tylko na minusy ale jesli ktoś chce, to powinien sobie kupować palnik teraz, kiedy dwuformaty są powszechne i już niezbyt drogie.

A co z DL ? Tu sprawa jeszcze jest niejasna. Być moze palniki DL nie będą już takimi nowościami technicznymi, ale wersjami urzadzeń 4,7 GB. A więc będą już nie tak drogie . Oczywiście pierwszych serii można nie kupować, poczekać na przykład na nagrywanie x4 (pierwsze będą nagrywały x2)

Jabba

czopochrup 17.03.2004 07:11

hm.. zle to sformuowalem ;) to taki dalszy znajomy ale nie rodzina :> wiec wyzysk rula :P

terpilowski 17.03.2004 08:55

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt
A co z DL ? Tu sprawa jeszcze jest niejasna.

A co z blue ray ? Tu sprawa jest dla mnie rowniez niezbyt jasna. Wiecej niewiadomych niz informacji.
Bo moze DL bedzie czyms jak Laser Disc, cos co jest a co jest szerzej nie znane.

Zawsze warto czekac, ale nie zyjemy wiecznie. Kiedys trzeba sie zdecydowac na zakup. Uwazam, ze mozna kupowac dvd+-rw ze speedami x8. Jakos szybciej sobie nie wyobrazam. Niedluga wejda nagrywary x16 i wtedy planuje zakup Nec-a 2500 [x8 wlasnie] - spodziewam sie ceny ok. 350-430 PLN [obecnie 520]. A ten miesiac dwa moge jeszcze zaczekac - moze DL wywola wiekszy spadek cen ? moze ... moze ....

barraqda 17.03.2004 09:09

Cytat:

Napisany przez terpilowski
A co z blue ray ? Tu sprawa jest dla mnie rowniez niezbyt jasna. Wiecej niewiadomych niz informacji.
Bo moze DL bedzie czyms jak Laser Disc, cos co jest a co jest szerzej nie znane.

Zawsze warto czekac, ale nie zyjemy wiecznie. Kiedys trzeba sie zdecydowac na zakup. Uwazam, ze mozna kupowac dvd+-rw ze speedami x8. Jakos szybciej sobie nie wyobrazam. Niedluga wejda nagrywary x16 i wtedy planuje zakup Nec-a 2500 [x8 wlasnie] - spodziewam sie ceny ok. 350-430 PLN [obecnie 520]. A ten miesiac dwa moge jeszcze zaczekac - moze DL wywola wiekszy spadek cen ? moze ... moze ....

heh nie mozna patrzec tylko na cene nagrywajki.

Ja kupilem necka za 530 zl i co mi to dalo jak zwalilem sobie 4 tdki za 8.20 to juz mnie kosztuje 562.80.

Nie mozna patrzec tylko na cene sprzetu ale takze na nosniki, i sposob uzycia. BO np wole kupic nagrywarke dvd niz kolejny dysk albo setki cdkow.

terpilowski 17.03.2004 09:27

Cytat:

Napisany przez barraqda
Nie mozna patrzec tylko na cene sprzetu ale takze na nosniki, i sposob uzycia.

Tak, racja. Jest to komplet jakby nie patrzec. Sposb uzycia ? to mnie lekko zastanawia - pamietam, ze miales klopoty z odczytem TDK na PS2.
Dla mnie technologia nagrywania plyt dvd jest jeszcze niedopracowana. Jak ja dopracuja to bedzie juz przestarzala np. kaseta magnetofonowa, vhs czy pomalu cdr [compact disc].
A to chyba kolejny argument, ze czasami chwilke warto poczekac - aby nie za dlugo :)

barraqda 17.03.2004 10:25

:) ta tylko musisz zastanowic sie po co ci to :)

Ja potrzebowalem do ps2 i srednio zadowolony jestem ale dyski dzieki temu tez bede mogl wyczyscic szybko i nie zajmujac szaf cdkami.

Problem nie lezy w tym ze cos sie wali bo cd tez sie potrafi spiepszyc problem w tym ze nosnik dvd troszke drozszy przynajmniej ten markowy.

terpilowski 17.03.2004 11:25

Cytat:

Napisany przez barraqda
Problem nie lezy w tym ze cos sie wali bo cd tez sie potrafi spiepszyc problem w tym ze nosnik dvd troszke drozszy przynajmniej ten markowy.

Tak ? No to przeliczmy: ja place za verbatimy pastel 1.3 PLN z walka [ale dobra fabryka] wiec juz tylko w przyblizeniu 6 x 1.3 PLN da nam 7.8 PLN. Teraz pojemnosc 6 x 700 MB da nam 4200 MB. Wiec to mozna postawic juz chyba znak rownosci. A spodziewam sie, ze jednak nosniki dvd beda taniec, a cdr wprost przeciwnie. Rozniac procentowa w cenie miedzy firmowym dvd a najtanszym siega 250-300 % a dla cdr jest to cos pomiedzy 30-40%.

Podsumowujac dvd juz jest bardziej elastyczne od cdr, nowy standard wypiera poprzedni. Inaczej byc nie moze - to sie chyba nazywa postep techniczny :)

Voytek 17.03.2004 11:51

No ale zobaczcie niech minelo 1,5 roku sprawa nagrywarek CD-R/CD-RW stanela tzn nikt juz nie produkuje wyzszych predkosci tzn 52X ( mialy byc 54x ) zmienia sie jedynie pred. CD-RW no i jakosc korekcji bledow i jakies duperele jakie dawal np. HP , Yamaha wypalanie etykiet na plycie.
TO CO nie myslicie ,ze nie bedzie tak z nagrywarkami DVD - dojdzie do pewnego momentu i pozniej juz tylko jakies drobne zmianki

barraqda 17.03.2004 12:05

terpilowski ty chyba nie rozumiesz o oc mi chodzi.

Jak ci sie spiepszy cd to masz 700 mb w plecy i ~1.3 za verbatima a jak ci sie spiepszy dvd to masz 5-9 zl w plecy nie wazne ile bys tam nie nagral.

A ze ekonomiczniej dzialajace wychodza to wiem

Platinium na ricoh'u 5 zl = jakies 5 cd :) czyli 2cd w zapasie.

terpilowski 17.03.2004 13:13

Cytat:

Napisany przez barraqda
Jak ci sie spiepszy cd to masz 700 mb w plecy i ~1.3 za verbatima a jak ci sie spiepszy dvd to masz 5-9 zl w plecy nie wazne ile bys tam nie nagral.
A ze ekonomiczniej dzialajace wychodza to wiem.

Ekonomia i bezpieczenstwo to dwie rozne sprawy. Zalezy do czego wykorzystuje sie nosniki dvd, ja planuje glownie do danych. Wszystkie sie na pewno nie sypna od razu. Zawsze mozna wykonywac pliki par lub par2 [dane naprawcze]. Ale zapewne nie o to ci tu chodzi.
DVD jest jeszcze systemem w naszych domach stosunkowo mlodym i bedzie dalej rozwijanym. Ja sugeruje tylko, ze czekanie ma sens, ale w ograniczonym zakresie. Bede zmuszony do zakupu nagrywarki to kupuje z tych co sa dostepne na rynku. Moge poczekac to czekam, wiedzac, ze kupie i lepsza i tansza. Dobrym przykladem sa tu chyba nowe biosy instalowane w nowych nagrywarkach.
Co do sypania sie nosnikow - czy to cdr czy dvd, strata jest zawsze bolesna i malo pozadana. Na dvd szczegolnie nie warto oszczedzac - tyle sie dowiedzialem z tego forum :).
No i pozostaje testowanie nosnikow w miare mozliwosci. Chyba sie wypowiedzialem juz wystarczajaco w tym temacie :)
Krotko mowiac, czasami taniej oznacza drozej. Wiec chyba slusznie nagrywasz na dobrych nosnikach.

puch 17.03.2004 13:47

Wydaje mi się, że można jeszcze trochę poczekać na doszlifowanie technologii, zarówno nagrywarek jak i czystych płyt. Liczę na to, że z biegiem czasu płytki będą się nagrywały lepiej, i lepsza będzie kompatybilność nagrywarek, płyt i odtwarzaczy. Poza tym, nagrywarki zbliżają się już do maksymalnej możliwej prędkości (16x), a jak się już nie da zwiększać prędkości, to może poprawi się jakość? I jednocześnie spadnie cena.

Pamiętacie, co stało się z nagrywarkami CD? Najpierw był wyścig iksów, cokolwiek by się nie kupiło za dowolne pieniądze, to i tak się na tym traciło, bo za trzy miesiące urządzenia były szybsze i tańsze. A teraz? Już od roku standardem jest 52x24x52, a od stosunkowo niedawna - 52x32x52, i dalej już nie idzie. A ceny spadły i utrzymują się na w miarę stałym, niskim poziomie.

Myślę, że z chwilą nadejścia nagrywarek 16x (jeśli się takie pojawią), nagrywarki 8x stanieją i będą jeszcze przez jakiś czas dostępne po korzystnej cenie.

Voytek 17.03.2004 13:58

Cytat:

Napisany przez puch
Wydaje mi się, że można jeszcze trochę poczekać na doszlifowanie technologii, zarówno nagrywarek jak i czystych płyt. Liczę na to, że z biegiem czasu płytki będą się nagrywały lepiej, i lepsza będzie kompatybilność nagrywarek, płyt i odtwarzaczy. Poza tym, nagrywarki zbliżają się już do maksymalnej możliwej prędkości (16x), a jak się już nie da zwiększać prędkości, to może poprawi się jakość? I jednocześnie spadnie cena.

Pamiętacie, co stało się z nagrywarkami CD? Najpierw był wyścig iksów, cokolwiek by się nie kupiło za dowolne pieniądze, to i tak się na tym traciło, bo za trzy miesiące urządzenia były szybsze i tańsze. A teraz? Już od roku standardem jest 52x24x52, a od stosunkowo niedawna - 52x32x52, i dalej już nie idzie. A ceny spadły i utrzymują się na w miarę stałym, niskim poziomie.

Myślę, że z chwilą nadejścia nagrywarek 16x (jeśli się takie pojawią), nagrywarki 8x stanieją i będą jeszcze przez jakiś czas dostępne po korzystnej cenie.

O tym wlasnie mowilem wczesniej. Dochodza jedynie jakies "cuda" jakie prezentowal HP , Yamaha - wypalanie laserem etykiet/log na swojej plytce
Calkowice popieram Ciebie Puch :piwo:

terpilowski 17.03.2004 14:26

Cytat:

Napisany przez Voytek
Dochodza jedynie jakies "cuda" jakie prezentowal HP , Yamaha - wypalanie laserem etykiet/log na swojej plytce
Calkowice popieram Ciebie Puch :piwo:

Cudem bym nie nazywal zwiekszenie bezpieczenstwa i jakosci nosnikow.
Technologia jest rozwijana dopoki jest to oplacalne. Znane sa nam tutaj wypowiedzi o padnietych plytkach niskiej jakosci, niekompatybilnosci z playerami i tak dalej.
Ten aspekt wskazywalby aby czekac i czekac...
Ale ci co kupia juz teraz zdobywaja bezcenne doswiadczenie, gromadza wiedze, podczas gdy inni moga sobie tylko co nieco poczytac :)

Voytek 17.03.2004 14:47

terpilowski :Cudem bym nie nazywal zwiekszenie bezpieczenstwa i jakosci nosnikow.
__________________________________________________ __________

Mowiac cud mialem na mysli cudenka,nowiki,*******y itd
a nie technologie ulatwiajaca wypalanie plyt, czy gwarantujaca
bezpieczenstwo.
A co do praktyki, doswiadczenia to zawsze zdobywa sie ja w tedy kiedy ma sie ten sprzet, a nie czyta sie tylko o tym....to oczywiste.

terpilowski 17.03.2004 14:59

Cytat:

Napisany przez Voytek
Mowiac cud mialem na mysli cudenka,nowiki,*******y itd
a nie technologie ulatwiajaca wypalanie plyt, czy gwarantujaca
bezpieczenstwo.
A co do praktyki, doswiadczenia to zawsze zdobywa sie ja w tedy kiedy ma sie ten sprzet, a nie czyta sie tylko o tym....to oczywiste.

Oczywiscie, trudno sie tu nie zgodzic. Ja osobiscie nie moge jeszcze sie zdecydowac, czy bede czekac na Dual Layer czy wybiore to co jest obecnie oferowane - uwzgledniajac spadek cen.

Wiadomo, ze kazdy by chcial kupic cos dobrego, szybko i bez ryzyka. Jednak czekanie przy obecnym tempie wprowadzania nowych technologi moze okazac sie slepym zaulkiem z ktorego potem ciezko sie bedzie wydostac. Swiat sie zmienia caly czas, a kto stoi w miejscu ten sie relatywnie cofa :) :)

puch 17.03.2004 21:08

Jeśli chodzi o przykład z Yamahą, to akurat "cudeńkom" wypalania obrazów na płytach towarzyszyła bardzo dobra jakość zapisu, o ile wiem. Nie było to więc "zamiast", tylko "przy okazji", co chyba należy pochwalić.

Mam jednak nadzieję, że z chwilą, gdy w nagrywarkach DVD skończą się iksy, argumentem za zakupem takiego a nie innego modelu stanie się jakość zapisu i kompatybilność - bo nominalna prędkość we wszystkich będzie taka sama i to nie ona będzie decydowała o wyborze przy zakupie. To, miejmy nadzieję, wymusi na producentach wprowadzanie ulepszonych technologii.

Jeśli natomiast chodzi o technologie Dual Layer, Blue Ray, i wszelkie inne możliwe wynalazki jakie już powstały bądź powstaną, to jestem sceptycznie nastawiony, w tym sensie, że w chwili ich pojawienia się na rynku będą to technologie niedopracowane, i znów trzeba będzie poczekać ze dwa lata aż zostaną one doprowadzone do takiego poziomu by nie były utrapieniem.

Niestety, czasy gdy na rynek wprowadzane były wyroby dopracowane w najdrobniejszych szczegółach już minęły. Teraz producent musi szybko uzyskać zwrot kosztów zainwestowanych w rozwój nowego wyrobu, i zacząć go sprzedawać nawet jeśli daleko mu do doskonałości. Sprzedaż wczesnych, niedopracowanych wersji pozwala uzyskać środki na dalszy rozwój - oczywiście, kosztem nabywców tych wczesnych wyrobów. Dlatego wydaje mi się, że rezygnując teraz z zakupu "klasycznej" nagrywarki i czekając do pojawienia się nowych technologii, ryzykuje się po pierwsze ogromne przepłacenie, a po drugie - furę kłopotów.

terpilowski 18.03.2004 08:28

Puch, napisales chyba wszystko w tym temacie. Nic dodac nic ujac. Nie mam nic do dodania po twojej wypowiedzi. Mysle zasadniczo w takim sam sposob.
Ale podkresle to co pisalem wczesniej: troszke poczekac sie zawsze oplaci, aby nie za dlugo - czas plynie przeciez tylko w jednym kierunku.

Voytek 18.03.2004 09:28

Wlasnie taka postawe reperezentuje jak Puch :spoko: i na razie jej nie zmienie a co do osob, ktore staly sie posiadaczami wypalarek DVD - zycze powodzenia no i oczywiscie zdobywania doswiadczenia na lepsze czasy ;)

Pozdrawiam Voytek

Edwardo 18.03.2004 10:02

Cytat:

Napisany przez puch
Sprzedaż wczesnych, niedopracowanych wersji pozwala uzyskać środki na dalszy rozwój - oczywiście, kosztem nabywców tych wczesnych wyrobów. Dlatego wydaje mi się, że rezygnując teraz z zakupu "klasycznej" nagrywarki i czekając do pojawienia się nowych technologii, ryzykuje się po pierwsze ogromne przepłacenie, a po drugie - furę kłopotów.

Czyli jeseli wszyscy czekaliby na to, az wszytko bedzie zapiete na ostatni guzik, to dalej bylibysmy w epoce wchodzenia 486DX do sprzedazy...
kasa, kasa, kasa...
nic w swiecie nie ginie... bledne kolo...
a rezygnujac teraz z zakupu nagrywarki, owszem, ryzykuje przeplacenie, ale rowniez zastoj technologiczny.
dzis poczekam te 6 miesiecy az wszystko bedzie zapiete na ostatni guzik z nagrywarkami dvd a tu nagle wejdzie za 5 miesiecy jakas inna technologia. i co?
znowu czekam 6-12 miesiecy az ja dopracuja. ops, a tu za 10 miesiecy znowu cos nowego! no to czekamy!ludzie lataja juz mgnetycznymi poduszkowcami a ja wciaz czekam a pod biurkiem mam PII 233Mhz (oczywiscie podkrecone na 266!)

puch 18.03.2004 15:48

Ależ oczywiście zgadzam się! Przy obecnym tempie postępu techniki można zwlekać bez końca, czekając na obniżenie cen lub pojawienie się nowych, lepszych modeli wszelkich urządzeń. W ten sposób nigdy by się niczego nie kupiło.

Mam znajomego, który w ten sposób chyba od roku kupuje cyfrowy aparat fotograficzny. Żaden z dostępnych modeli nie spełnia jego wymagań (za przystępną cenę), więc on śledzi wszystkie nowości... i czeka. Wreszcie doszedłem do wniosku, że chyba mu ten aparat niepotrzebny, skoro może tak ciągle zwlekać...

Niemiej jednak uważam, że w dziedzinie "zwykłych" nagrywarek DVD nie powiedziano jeszcze ostatniego słowa, i jest jeszcze co poprawiać. Dlatego jeszcze troszkę poczekam z zakupem, choć spora pojemność DVD jest mi dość potrzebna i zakup taki nie będzie raczej fanaberią.

Boję się jednak, że nowe technologie z początku będą sprawiały więcej problemów niż przynosiły korzyści, a oprócz tego będą na pewno bardzo kosztowne. Na ich dopracowanie i dojście do sensownych cen trzeba będzie poczekać następne dwa lata. Kto może - niech czeka. Ja jednak wolę kupić w niedalekiej przyszłości za przystępną cenę w miarę dopracowany i działający produkt nienajnowszej już technologii, niż szarpać się na kupowanie drogiego a kłopotliwego prototypu.

terpilowski 19.03.2004 13:28

Amen :)

kto moze - niech czeka, kto nie moze niech kupuje, kogo nie stac niech sobie dorobi, kogo stac - ten nie ma czasu. Ale tych co stac i mają czas ja nie znam :) :) :)

andrzejj9 19.03.2004 20:24

Cytat:

Napisany przez terpilowski
Amen :)

kto moze - niech czeka, kto nie moze niech kupuje, kogo nie stac niech sobie dorobi, kogo stac - ten nie ma czasu. Ale tych co stac i mają czas ja nie znam :) :) :)

Heh, ja ostatnio nie znam w ogole osob, ktore maja czas ;)

Ale pewnie gdzies sa i tacy, jak napisales :)

czopochrup 19.03.2004 21:10

punch a skad wiesz ze to co wejdzie w niebliskiej przyszlosci takze nie bedzie "nieudanymi nagywarkami" ty to kupisz w przekonaniu ze to juz jest na maxa dopracowane a to tez bedzie nie wypal bo modele bez skazy wyjda jeszcze pozniej... to jest mylsenie kogos niespelna rozumu!!! jak mozna mylsec w tej dziedzinie ze cos sie rozwianie lepiej... i koniec... ty kupisz nagrywarke 8x a za miech po twoim kupnie wyjdze 16x DVD i wtedy ja powiem ze kupiles szmelc bo juz jest nowasza...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:51.