![]() |
Najlepszy?
Witam wszystkich!
Jak myślicie - jaki jest najlepszy format(najlepsza jakość) plików audio?;) |
AudioCD tudziez CDAudio ;p
|
Teorytycznie, im więcej zajmuje tym lepiej (dla kogoś komu za wszelką cenę zależy na jakości). CDA, WAV.
|
A jak myślicie co jest lepsze - .ogg czy .mp3 ?
|
mp3 jest bardziej popularny i wg. mnie lepszy :). Na mp3.wp.pl był kiedyś test porównawczy, poszukaj.
|
Cytat:
|
dawno sie nie bawilem kompresja itd - pewnie teraz sa juz durzo lepsze kodeki, ale kiedys stwierdzilem, ze najlepsze jest wma. Podobno czasami ma slabe odseparowanie kanalow, ale nie zaowazylem nigdy zeby zanikalo stereo.
Od czasu kiedy mam nagrywarke juz sie nie bawie w kompresowanie, nie jestem na czasie przez to, ale stawiam na WMA |
|
ok dzięki za pomoc
|
według mnie *.ogg lepszy, ale bardziej popularny oczywiście mp3 (i tego z resztą używam, chociaż troche muzy mam w ogg)
|
OGG jest sto razy lepszy od mp3. Przy podobnym rozmiarze pliku oferuje lepszą jakość dźwięku.
Tak na marginesie :peace: to jest też bezstratny format kompresji dźwięku monkey audio, pliki *.ape. No ale tu rozmiary to kilkadziesiąt MB. Ale jakość cd. Wszystko (ogg,ape,itd) można odsłuchać za pomocą playerka Foobar. |
ogg jest lepsze od mp3 ale tylko przy malym bitracie, juz nie pamietam do jakiego, ale chyba do 128 ???
|
Cytat:
|
OGG jest jakosciowo lepszy jednak jest o wiele mniej popularny niz mp3, a szkoda. Moze niedlugo OGG wyprze mp3 ;).
|
ape jest najlepszy ale najwiekszy niestety
pozdro |
Według mnie nie liczy się "marka" enkodera :) tylko ilość zawartej w pliku informacji. Im większy plik, tym lepsza jakość :D A to czy to jest MP3, OGG, MPC czy jeszcze coś innego to już szczegół :)
|
Hmm, tak ape to po prostu skompresowany WAV, a moze sie zainteresujcie formatem mpc
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:42. |