Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   jaką nagrywarkę wybrać? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jaka-nagrywarke-wybrac-32740/)

std 18.03.2004 19:56

jaką nagrywarkę wybrać?

witam ludzie,

mam taki dylemat, bo zamierzam sobie kupić nową nagrywarkę i zastanawiam się pomiędzy LiteOn LTR-52327S a LG GCE-8525B. Z tego co czytałem, to LiteOn w testach wypadł lepiej niż LG, a pozatym słyszałem że LG się często psują. Więc, proszę, doradźcie mi jak możecie, która nagrywarkę wybrać, LiteOna czy LG, a może jakąś inną?

Maciej 18.03.2004 20:00

co mam Ci doradzić ..? Sam sobie już odpowiedziałeś na pytanie ;)
Mam Litka i jestem happy :)

std 18.03.2004 20:04

Ale teraz czytałem na forum że LiteOny wywalają jakieś błędy na końcu płyt. To prawda??

CIAPEK 18.03.2004 20:11

LG!
Zarówno LiteOn jak i LG moim zdaniem są najlepsze. Ja mam LG i jestem bardzo zadowolony, a płyty nagrywa bardzo ładnie. Jest cicha i stabilna i wogóle nie ma przykrych niespodzianek.
Będziesz zadowolony.
Teraz także liczy się trafiony "dobry egzemplarz" a nie tylko firma :)

Poza tym proponuje przejrzeć inne dyskusje, użyc wyszukiwarki jeśli chcesz dowiedzieć się więcej i poczytać inne takie dyskusje ktorych było duuuuużo :)
pzdr

kodziu 18.03.2004 20:45

Ja mam lg 48x24x48 i spisuje sie bardzo dobrze i czyta bardzo porysowane płytki.
Fakt ze okolo 600mb w 50 min ale ta plyta byla strasznie porysowana

jasut 19.03.2004 02:15

Ja na tym forum reprezentuję klan LiteOn-a i tę firmę polecam. Ale zapewne jak kupisz LG to też nie będzie to powód do płaczu. Myślę, że są to równorzędne napędy.

nimal 19.03.2004 07:51

odwieczny dylemat...
ja mam litka, przekonuje do tego wszystkich, lg niewytrzuymuje takich obciazen jakie z zadka funduje litkowi (tested)...
ale mozesz kupic spokojnie cokolwiek z tych dwoch firm - na dzien dzisiejszy spelnia wymagania 99,99% userow w takim samym stopniu

Maciej 19.03.2004 09:07

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
[...]Teraz także liczy się trafiony "dobry egzemplarz" a nie tylko firma :) [...]

To prawda...teraz się liczy tylko masowy i jak najniższy koszt produkcji. Nawet zrezygnowano z chipa EEPROM w nowych LTR-52327S ;)

eddie_pl 19.03.2004 20:05

A może Plextor 52x32x52x Premium? Nabyłem go niedawno i jestem zadowolony. Jeśli chodzi o tańsze produkty to Lite-On LTR-52327S. Niestety nie zgodze się że LG i Lite-On są na rowni. LG ma kłopoty z płytami 870MB i wogole jeśli chodzi o tą firmę to nie mam najlepszego zdania jeśli chodzi o napędy. Mają niską cenę lecz jednak wydać lepiej o 20 złoty więcej i kupić Lite-On'a.

andrzejj9 19.03.2004 20:23

Ja rowniez polecilbym Liteona, ale tak, jak juz zostalo to powiedziane - tak naprawde nie ma to wiekszego znaczenia. Ja kupilem Lite-ona jakies dwa lata temu (i do dzisiaj chodzi idealnie), bo wtedy faktycznie zdarzaly sie negatywne opinie na temat LG. Jednak jakies zdecydowane roznice w jakosci pomiedzy tymi firmami (jezeli chodzi o napedy), to juz raczej przeszlosc i dzisiaj cokolwiek kupisz, powinienes byc zadowolony. Tak wiec tak naprawde zwroc uwage przede wszystkim na cene no i ewentualnie na wyglad zewnetrzny jezeli ma to dla Ciebie znaczenie.

kraluk 19.03.2004 22:18

Ja jak większość reprezentuję LiteON'a. Wg mnie robią bardzo dobre narywarki. Chyba, że masz duużo kasy to możesz kupić sobie Plextora. Plexy są przynajmniej według testów najlepsze, ale za to koszmarnie drogie.

Ghost_mode 20.03.2004 14:37

Cytat:

Napisany przez eddie_pl
LG ma kłopoty z płytami 870MB i wogole jeśli chodzi o tą firmę to nie mam najlepszego zdania jeśli chodzi o napędy. Mają niską cenę lecz jednak wydać lepiej o 20 złoty więcej i kupić Lite-On'a.

kto nagrywa płyty 870mb ? (znikomy procent userów) a zresztą moja lg szesnastka potrafi nagrać 1002Mb a nie tylko jakieś 870 ;)

hehe dodać 20 zł do Liteona ? Z tego co wiem to liteon jest tańszy

Mam 2 LG i jestem maxymalnie zadowolony
x16 << ta maszyna to wypaliła płyt !!! mam ją od premiery i do dziś chodzi jak złoto

x52 << ta nagrywarka też jest ok ale dopiero po wgraniu najnowszego biosu

A poza tym nie oszukujmy się: LG gwarantuje najlepszą jakość zapisu - Lajtek nie ma szans w testach

Choć nie twierdzę że lajtki to złe nagrywarki....

andrzejj9 20.03.2004 16:23

Cytat:

Napisany przez Ghost_mode

A poza tym nie oszukujmy się: LG gwarantuje najlepszą jakość zapisu - Lajtek nie ma szans w testach

A te informacje to skad masz? Nie twierdze, ze to nieprawda, ale nigdy sie z tym nie spotkalem, wiec jezeli mozesz, uzasadnij jakos te wypowiedz.

Koolo 20.03.2004 16:31

Niestety w dobie redukcji kosztów wszystkie firmy robią takie same tandetne napędy.
Kup combo LG.

Y@nkee_PL 20.03.2004 18:15

z ta najlepsza jakoscia zapisu to bym uwazal
wszystko zalezy tez od plyty, po prostu trzeba znalezc takie plyty, ktore ladnie sie "pala" w naszej nagrywarce, ja takie znalazlem :)
a czy Lg czy Litek, ja jestem zwolennikiem Litkow, po prostu widzialem kilka LG w akcji i to mi wystarczylo, LG mowie nie (bez urazy dla posiadaczy tej marki)

nimal 20.03.2004 18:37

Ghost_mode - nie moge sie zgodzic w zadnym wypadu
Y@nkee_PL - dokladnie :) z tym zgadzam sie w pelni :)

***Half-Life*** 21.03.2004 16:32

Witam,
A może nagrywarkę firmy ASUS 52/32/52 CRW-5232AS QuieTrack ? Warto ?

covo 22.03.2004 02:30

mam nagr. GCE-8525B z biosem 1.01=> naprawde warto wgrac nowy bios 1.02 ? na www.firmare jest juz 1.03 - jest jeszcze lepszy od 1.02 ?
dzieki za odp.; pozdrawiam.

CIAPEK 22.03.2004 09:56

Cytat:

Napisany przez covo
mam nagr. GCE-8525B z biosem 1.01=> naprawde warto wgrac nowy bios 1.02 ? na www.firmare jest juz 1.03 - jest jeszcze lepszy od 1.02 ?
dzieki za odp.; pozdrawiam.

sprawdź biosy na www.lge.pl - na 100% oficjalne. To taka moja rada.
Czy warto? Warto! Też byłem sceptykiem nowych biosów, że nie ma potrzeby jak dobrze działa, że są obawy...ale, to zawsze nowa baza nośników i drobne poprawy zapisu jeśli takowe są, no i świadomość, że masz ten najnowszy bios :).
Wgranie nowego biosu do LG jest także banalne, więc działaj bez problemu.
powodzenia

piotr19772 22.03.2004 11:08

Cytat:

Napisany przez std
witam ludzie,

mam taki dylemat, bo zamierzam sobie kupić nową nagrywarkę i zastanawiam się pomiędzy LiteOn LTR-52327S a LG GCE-8525B. Z tego co czytałem, to LiteOn w testach wypadł lepiej niż LG, a pozatym słyszałem że LG się często psują. Więc, proszę, doradźcie mi jak możecie, która nagrywarkę wybrać, LiteOna czy LG, a może jakąś inną?

Witam

Ja osobiście poczytałem testy oraz co inni piszą o tej nagrywarce i kupiłem Liteona jestem z niej jak na razie bardzo zadowolony.
Powiem że na wet przy nagrywaniu x32 nie jest taka głośna jak piszą ^_^ :spoko:

covo 22.03.2004 13:54

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
sprawdź biosy na www.lge.pl - na 100% oficjalne. To taka moja rada.
Czy warto? Warto! Też byłem sceptykiem nowych biosów, że nie ma potrzeby jak dobrze działa, że są obawy...ale, to zawsze nowa baza nośników i drobne poprawy zapisu jeśli takowe są, no i świadomość, że masz ten najnowszy bios :).
Wgranie nowego biosu do LG jest także banalne, więc działaj bez problemu.
powodzenia

Ok, rozumiem. Dzieki.
Ja czytalem juz tutaj o tym co MOZE dac flashowanie biosu, no ale... mam w pliku ver 1.02, teraz widze, na www, ze jest 1.03 no to sciagnalem (co prawda nie z www.lg.pl, sprawdze w nocy co oni tam maja ). I teraz chcialem wiedziec, jakie sa doswiadczenia flashujacych, bo o 1.02 cos tutaj czytalem, o 1.03 - nic. No dobra - zrobie ten flash. Od razu na 1.03. Ale => jesli mozna, to chcialbym cos z tego miec ; ) , czyli porownac zachowanie nagrywarki i w ogole czegos sie nauczyc. Stad moje pytania ponizsze, b. prosze o odpowiedz, mysle ze krotko w punktach bedzie ok

1. Czy wylaczyc DMA dla nagrywarki na czas flashowania ?
2. Jak wyekstrahowac stary bios, jakim programem z mojej LG, pewnie to bedzie hex, albo bin ?
3. A teraz jak przywrocic - jakim programatorem flash dla LG- stary bios, w koncu on nie bedzie exe ?
4. jesli mam bios1.exe, flashuje na bios2.exe - czy mozna prosto powrocic klikajac na bios1.exe ?
NO I BARDZO WAZNE PYTANKO:
jakie rodzaje testow, tzn, jakim softem wykonac PRZED i PO by zbadac zmiane sprawnosci nagrywarki LG .

bardzo dzieki za odpowiedz, piszcie, to bede o niebo madrzejszy i nie skopie sprzetu. oczywiscie czytalem tutaj duzo, ale mam ... niewielki chaos, chce miec gwarancje, ze wiem co robie.

std 22.03.2004 17:14

OK, dzięki bardzo za porady i chyba zrobię tak jak miałem zrobić i kupię Litka. Różnica w cenie jest naprawdę niewielka (dokładnie jak pisaliście, 20 zł bo LG = 138 zeta, a LiteOn = 158 zł, skąd wy to wszystko wiecie?? :zeby: ). Plextora nie kupię bo nie mam aż tyle kasy, patrzyłem na nagrywarki w cenie gdzieś do 180 zeta, a combo nie kupię, bo po co mi?? Już mam napęd DVD w kompie, więc kupowanie combo w moim przypadku nie ma zbyt większego sensu :zeby:

jeszcze raz dzięki za dobre rady :spoko:

piotr19772 22.03.2004 17:34

Cytat:

Napisany przez std
OK, dzięki bardzo za porady i chyba zrobię tak jak miałem zrobić i kupię Litka. Różnica w cenie jest naprawdę niewielka (dokładnie jak pisaliście, 20 zł bo LG = 138 zeta, a LiteOn = 158 zł, skąd wy to wszystko wiecie?? :zeby: ). Plextora nie kupię bo nie mam aż tyle kasy, patrzyłem na nagrywarki w cenie gdzieś do 180 zeta, a combo nie kupię, bo po co mi?? Już mam napęd DVD w kompie, więc kupowanie combo w moim przypadku nie ma zbyt większego sensu :zeby:

jeszcze raz dzięki za dobre rady :spoko:

Witam
A chcesz kupić BOX-a czy OEM-a i czy mieszkasz może we Wrocku ?

xMalineXxx 22.03.2004 22:52

Szczerze mowiac teraz jakbym mial kupic nagrywarke wybieralbm miedzy lite-oem a plextorem. Mam LG i byloby wszstko super gdyby nie to ze to tylko 32x10x40. I jeszcze jedo LG psuja sie ale nie nagrywarki. To zwykle napedy CD-R sie psuja. Zam chyba z 10 osob ktorym pekly plyty w napedzie (tzn rozlecialy sie na drobny mak:). Lite ony to istne maszyny do nagrywania. Ich super zaleta jest bardzo niski czas dostepu do plyt z niezamknieta sesja. Sam przetestowalem kilka i wszystkie idealnie wypalaly i odtwarzaly nawet te mocno porysowane. Kolejny glos na LIte-ona...

andrzejj9 23.03.2004 19:23

Cytat:

Napisany przez xMalineXxx
byloby wszstko super gdyby nie to ze to tylko 32x10x40. .

Kurcze, ktory z tych parametrow to dla Ciebie za malo?

std 23.03.2004 19:50

Cytat:

Napisany przez piotr19772
Witam
A chcesz kupić BOX-a czy OEM-a i czy mieszkasz może we Wrocku ?

Nie, nie mieszkam we Wrocku. I właśnie miałem zadać to pytanie czym się różni BOX od OEMa. OEM to chyba sama nagrywarka bez niczego (chociaż nie jestem pewien :zeby: ), a BOX to co?? Mógłby mi ktoś to wyjaśnić bo nie bardzo wiem :zeby:

piotr19772 23.03.2004 21:41

Cytat:

Napisany przez std
Nie, nie mieszkam we Wrocku. I właśnie miałem zadać to pytanie czym się różni BOX od OEMa. OEM to chyba sama nagrywarka bez niczego (chociaż nie jestem pewien :zeby: ), a BOX to co?? Mógłby mi ktoś to wyjaśnić bo nie bardzo wiem :zeby:

Witam
OEM - sama nagrywrka opakowana w folie
BOX - nagrywarka, opakowanie kartonowe, oprogramowanie, śrubki, instrukcja, kabel audio ;)

Szkoda własnie kupiłem we wrocku box-a i mam w miarę tanie sklepy myślałem że jesteś z wrocka to bym ci pomógł kupić tańszą :)

VANTWG 24.03.2004 15:50

Ja powiem tak:
Miałem wszystkie opsane tu nagrywarki tzn. LG/LiteOn/Plextor i zostawiłem sobie LG. (testuje sobie od czasu do czasu różne napędy ;) bo pracuje w sklepie komputerowym więc mam dostęp do wszystkiego i w każdej chwili moge sobie np. wymienić LG na Litka czy Plexa)
Nie chce tu nikomu nic sugerować czy doradzać tylko pisze co ja zrobiłem...z wyboru jestem b.zadowolony.

Co do nowych biosów do LG to poprawiają one jakość zapisu a najnowszy ponoć strategie zapisu na USCDRW 32x - jeszcze nie sprawdziłem...
Co do jakości zapisu to nawet na CDRInfo stwierdzili że jest znakomita a to za sprawą systemu SuperLink który jest b.czuły na niedoskonałości nośnika, i na bieżąco kontroluje jakość zapisu a na jakośći powinno chyba wszystkim zależeć....choć zdażają się idioci ktoozy palą 52x a potem są zdziwieni że połowa sektorów jest damaged....
Co do samego systemu SuperLink wielu go krytykuje właśnie za to że jest zbyt czuły, co wedłu mnie jest śmieszne zwłaszcza że większość nośników na rynku jest do dupy a napis 52x na nich to tylko ściema....

Ghost_mode 24.03.2004 15:53

Cytat:

Napisany przez VANTWG
Ja powiem tak:
Miałem wszystkie opsane tu nagrywarki tzn. LG/LiteOn/Plextor i zostawiłem sobie LG. (testuje sobie od czasu do czasu różne napędy ;) - pracuje w sklepie komputerowym więc mam dostęp do wszystkiego i w każdej chwili moge sobie np. wymienić LG na Litka czy Plexa)
Nie chce tu nikomu nic sugerować czy doradzać tylko pisze co ja zrobiłem...z wyboru jestem b.zadowolony.

Co do nowych biosów do LG to poprawiają one jakość zapisu a najnowszy ponoć strategie zapisu na USCDRW 32x - jeszcze nie sprawdziłem...
Co do jakości zapisu to nawet na CDRInfo stwierdzili że jest znakomita a to za sprawą systemu SuperLink który jest b.czuły na niedoskonałości nośnika, i na bieżąco kontroluje jakość zapisu a na jakośći powinno chyba wszystkim zależeć....choć zdażają się idioci ktoozy palą 52x a potem są zdziwieni że połowa sektorów jest damaged....
Co do samego systemu SuperLink wielu go krytykuje właśnie za to że jest zbyt czuły, co wedłu mnie jest śmieszne zwłaszcza że większość nośników na rynku jest do dupy a napis 52x na nich to tylko ściema....

w pełni zgadzam się z przedmówcą ...

cemi83 25.03.2004 08:44

Zapis LG

Miałem 2 dni nagrywarke (nowiutką) LG 52x24x52x GCE-8523B i nie nadawała się kompletnie do użytku - kilkakrotnie więcej błędów C1 niż na Liteonie.
Poza tym pod światło było widać, że płytki są słabo wypalone (jakby
za mała moc lasera przy nagrywaniu). Sprzedałem ją swego czasu na allegro za 160 i kupiłem Liteona za 190.
Kumpel kupił takie samo LG - też tak słabo nagrywa.
Albo mieliśmy pecha, albo ten model taki jest...

nimal 25.03.2004 08:51

pomijajac przypadki szczegolne (walniety egzemplarz) to zarowno lg jak i liteon czy plextor spelnia wymagania po rowno (plextor ma "tylko" ta dzika cene z kosmosu i kiepska korekcje bledow - dlamnie cena go dyskwalifikuje)
jednak zaden lg ktorego mialem okazje srawdzic nie wytrzymal palenia kilkudziesieciu plyt pod rzad - przy nastej trzeba byloprzerwac, gdyz temp kompa wzrastala juz niebagatelnie, czego o litkach nie mozna powiedziec - wzrost temp niezauwazalny
co do halasu - chdza sprzeczne opinie, wiec chyba problem jest osobniczo zmienny, ja akurat mam bardzo cichego litka

xMalineXxx 01.04.2004 14:32

Fakt faktem ze LG strasznie sie grzeja, ale sa ciche (przynajmniej ja nie spotkalem glosnego). Jednak Lite-On rzadzi. Jego skutecznosc w nagrywaiu jest najwieksza, przynajmniej moim zdaniem. Ale coz kazdy bierze to co uwaza ze mu pasuje...

Ghost_mode 01.04.2004 16:32

Cytat:

Napisany przez nimal
jednak zaden lg ktorego mialem okazje srawdzic nie wytrzymal palenia kilkudziesieciu plyt pod rzad - przy nastej trzeba byloprzerwac, gdyz temp kompa wzrastala juz niebagatelnie

ja testowałem LG, które bez niczego wypaliło 30 CD_R pod rząd i pewnie jarałoby jeszcze :zeby: model: GCE 8160B :spoko:
co do 8520B to go jeszcze nie testowałem w takich warunkach, ale to bardzo możliwe, że się grzeje bo w instrukcji pisze, że napęd może odmówić nagrywania na 5min gdy temp. zbytnio wzrośnie (np. po wypaleniu kilkunastu płyt) :cool:

PS co do głośności to LG lata cichutko (za wyjątkiem niektórych Dysanów x48 - chyba trafiłem na słabą partią bo są kiepsko wyważone) :spoko:

std 13.04.2004 01:26

No i kupiłem w końcu Litka i jestem zadowolony. Nagrywarka jest spoko!!

Zombek1980 13.04.2004 07:01

Rodzinka zasiliła mnie kasą, więc ruszam na zakupy :zeby:

Do tego zestawu:
http://sklep.x11.pl/product_info.php...roducts_id/362
to byście brali napedy AOpena czy Liteona ?
Wiem, że chyba nie warto LG, ale co do Aopen to nie wiem za bardzo.

Doradźcie! ???

CIAPEK 13.04.2004 08:10

Cytat:

Napisany przez Zombek1980
Rodzinka zasiliła mnie kasą, więc ruszam na zakupy :zeby:

Do tego zestawu:
http://sklep.x11.pl/product_info.php...roducts_id/362
to byście brali napedy AOpena czy Liteona ?
Wiem, że chyba nie warto LG, ale co do Aopen to nie wiem za bardzo.

Doradźcie! ???

widać, że nie czytałeś dyskusji TEJ i INNYCH.
Zestaw komp. nic nie robi.
LG albo LiteOn i tyle na ten temat nie Aopen.
Ja osobiście polecam LG! A zestawik komputerowy ładny i panel będzie się ładniej prezentował niż u LiteOn'a ;)

Sobociński 14.04.2004 10:08

Cytat:

Napisany przez std
witam ludzie,

Miałem nagrywarki i LG i Liteony. Chwalę wszystkie ale przychyliłbym się obecnie do Liteonów. Ostatnie trzy nagrywarki miałem Liteon w tym jedną DVD+/-R/RW i działa jak należy. Napędy Liteon są cichsze (z tego co pamiętam).
Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:12.