![]() |
robi³em kilkakrotne czyszczenie ró¿nymi p³ytami czyszcz±cymi i nic nie pomaga, odczyt t³oczonych fabrycznie p³ytek jest elegancki, b³êdy siê zaczynaj± przy p³ytach wypalanych.
|
A próbowa³e¶ czy¶ciæ soczewke ?
|
Piasa³em - LG 8080B ma jakie¶ 3,5 roku wiec i tak przydasiê zmiana - to musi byc co¶ w ustawieniach skoro tyko pocz±tki p³yt i zarówno na nagrywarce jak i napedzie DVD s± z b³êdami zapisywane i odczytywane. Do kosza szkoda wywalaæ bo odczyt ma bardzo dobry i jeszcze mo¿e po¶migaæ jako zwyk³y CD-ROM.
|
a.... w ogole co to za spawara, bo chyba nie pisales albo ja przegapilem ???
no i moze faktycznie trzeba wladowac nowy biosik (jesli taki jest) albo spawara juz swoje odsluzyla :glaszcze: |
Prze³aduj f/w. Je¶li nie pomo¿e. Do kosza z ni±. Przykro mi. :(
|
Nie musze jej nosiæ do kumpla :) mam jeszcze swój stary komp pentium I 75 MHz :D:D ma ju¿ xx lat ale jest z pe³nym dzia³aj±cym systemem i pod nim chodzi³a piêknie, podepne j±i i sprawdze jak pojdzie.
Edit... Na starym kompie to samo, dodatkowo jeszcze napêd DVD ma problemy z odczytem, wywali³em jeszcze raz ASPI (opcja kill z forceaspii) wgra³em nowe, poprawa jest ma³a :P p³ytki zaczê³y siê czytaæ. Nadal jednak straszna ilo¶æ b³êdów przy wypalaniu pocz±tkowej czê¶ci p³ytki. Jak wypale p³yte audio pierwsze kawa³ki s± z szumami i trzaskami, napêd troche wiesza przy czytaniu, trzaski stopniowo ustaj± i w po³owie p³yty ju¿ wszystko ³adnie gra. Poprzednio b³±d musia³ wynikaæ z tak tragicznego wypalenia pocz±tku p³yty ze poprostu by³a nieczytelna. Teraz troche siê polepszy³o ale nadal nie jest dobrze. Dzine jest to, ze napêd DVD te¿ reaguje tak samo - czyta z b³êdami pocz±tki p³yt CD-R, nawet tych wypalonych przed wyst±pieniem problemu mimo ze na wypalarce chodz± bez tych objawów - teraz sie zrobi³ zupe³ny zamêt :D:D |
Tak jak pisa³ Y@nkee zanie¶ nagrywarkê do kolesia i sprawd¼, czy u niego bêdzie OK. Bêdziesz wiedzia³, czy to wada sprzêtu czy systemu.
|
cuda na kiju normalnie :)
ja nadal bede sie upierac zeby na nowo system postawic, ale moze zanim do tego dojdzie to moze sprawdz ta nagrywarke na innym kompie, bedzie ok no to czekaja cie male parzadki z systemem ;) na kazdy sytem przychodzi kiedys pora :D |
Jeszcze jedno... podczas odczytu p³yt mryga mi dioda zapisu, ostatnio nie widzia³em by dioda odczytu za¶wieci³a choæ na u³amek sekundy. Moze jest przyczyna tego stanu rzeczy, czy mo¿liwe jest by nagrywarka zamiast odczytywaæ p³yty zamazywa³a je ? Dodatkowo po procesie wypalenia mimo ze wszystkie dane ju¿ zosta³y przeniesione na p³yte (³±cznie z TOC) dioda zapisu jest zapalona przez oko³o 20 sec. nie mryga tylko siê swieci i dopiero po tym czasie wyskakuje komunikat o poprawnym wypaleniu p³yty.
|
Pojawiaj± siê kolejne osoby z podobnymi objawami - kto¶ wie co jest grane ?
|
Jeszcze nigdy siê nie podda³em i nie zrobi³em formatowania - nawet jak zniknê³a mi jedna z partycji i teraz te¿ tego nie zrobie. Zapodam info o napêdach, w ka¿dym w chwili robienia testu by³a ostatnio wypalana p³ytka. Problem zawêzi³ siê do znalezienia przyczyny wy¶wietlania komunikatu nastepuj±cej tre¶ci przez programy do odzyskiwania danych z uszkodzonych p³ytek :
Error reading Primary Volume Descriptor (PVD) >>>>INFO TUTAJ<<<< Moze kto¶ co¶ wypatrzy dziwnego |
Format c:
I nie bêdzie b³êdów. |
Sprawdzi³em tego trojana i nie mia³ ¿adnych opcji destrukcyjnych - zwyk³y Redlof A, na wszelki wypadek jeszcze przeczy¶ci³em dysk pqremoverem - chyba to jednak staro¶æ napedu daje siê we znaki ale pewno¶ci nie mam. Operacje typu stawianie na nowo systemu czy formaty pozostawie jako ostateczne rozwi±zanie, narazie powalcze z tym jeszcze i sprawdze jak siê zachowa inna wypalarka wstawiona do kompa :)
Zastanawiaj±ce jest tylko czemu po wypaleniu p³yty audio na kompie s³ychaæ tylko jakie¶ trzaski i wiesza siê winamp a po wrzuceniu p³ytki do wie¿y wszystko gra poprawnie. |
jesli to ci nie sprawi wiekszego problemu to proponuje postawic na nowo system :glaszcze:
|
Wszed³em na ta strone zobaczyæ co on tam móg³ sciagn±æ i odrazu wyrzuci³o mi komunikat nortona ze do folderu tymczasowego próbuje siê wypakowac wirus. P³yta siê praktycznie nie skanuje bo albo jej nie widzi napêd albo skanowany jest tylko plik "track 01.cda" wielkosci 44 kb kiedy na p³ycie jest ponad 600MB. Wszystkie stare wypalone p³ytki oraz t³oczone fabrycznie odczytywane sa poprawnie, tylko te, które wypalam od jakiego¶ tygodnia nie dzia³aja, bywa tak ze zaraz po wypaleniu widac wszystkie katalogi i mo¿na przegl±dac Cd a nastepnego dnia ju¿ wyrzuca komunikat o b³êdzie odczytu i nie widzi zawarto¶ci lub przedstawia zawarto¶æ,tak jak pisa³em wcze¶niej jako track 01.cda. Nagrywarka przyjmuje te p³ytki ale jak wrzuce je do napêdu DVD-ROM to zazwyczaj siada wszystko a napêd oko³o 5 minut obraca p³ytk± próbujac j± odczytaæ.
|
Nic takiego mi siê nie zdarzy³o, ale..
Sk±d wiesz ¿e strona by³a zawirusowana, czym skanowa³e¶ system, czy przeskanowa³e¶ te¿ p³ytkê nagran± przez brata, masz tylko jeden napêd, tylko wypalone p³ytki wieszaj± sprzêt, czy te wypalone chodz± na innym kompie? Je¶li wszystko zrobi³e¶ cacy to stawiam na spawarkê. Zacz±³bym np. od podpiêcia jej u kumpla lub podpiêcia u siebie sprzêtu kumpla. |
B³êdy na wypalonych p³ytkach -Error Reading Primary Volume Descriptor (PVD)
Podczas mojej nieobecno¶ci m³odszy brat dopad³ mojego kompa i po powrocie mam sytuacje nastêpuj±c±.
Programy wypalaj± mi p³ytki bez ¿adnych problemów - natomiast nie da siê ich potem otworzyæ. Nagrywarka jak i napêd DVD podczas ich czytania potrafi± nawet zawiesiæ kompa, je¶li ju¿ uda siê wczytaæ to zawarto¶æ jest przedstawiana jako track_01.cda. Programy odzyskujace dane powiadamiaj± o uszkodzonych sektorach, IsoBuster wyswietla komunikat, ze nie mo¿e odczytaæ obszaru Primary Volume Descriptor (PVD) :help: Z dochodzenia jakie przeprowadzi³em wiem ¿e dzieje siê tak odk±t kochany brat ¶ci±gn±³ Warcrafta3 z zawirusowanej strony z warezem i wypali³ j± na p³ycie, przynajmniej to by³a pierwsza p³yta z takimi objawami. Czy to mo¿e byæ poprostu wina staruszki nagrywarki (ponad 3 letni LG 8080B ) czy mo¿e jednak jakie¶ dzia³anie z³ych mocy :) ?? Dodam ¿e wypalona p³ytka Audio mimo ¿e w komputerze strasznie wiesza i praktycznie nie chce dzia³aæ po umieszczeniu w wie¿y funkcjonuje prawid³owo. Na dzisiejszy dzieñ mam wgrane nowe ASPI, nowy Bios w nagrywarce, przeinstalowane przogramy do wypalania (Clone, NTI CDMaker 2000 Pro, Feurio, Nero 5.5), setupcor systemu, wyczyszczony dysk z kilku trojanków jakie znalaz³em - co jeszcze mo¿na sprawdziæ by zlokalizowaæ przyczyne? :help: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:33. |