Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Uszkodzone płyty po nagraniu (https://forum.cdrinfo.pl/f2/uszkodzone-plyty-po-nagraniu-32857/)

kopar 21.03.2004 22:33

Uszkodzone płyty po nagraniu

W sumie to nie wiem co się dzieje, sprawa jest dość złożona, posiadałem od dwóch lat nagrywarkę LG (16x10x40) i od jakiegoś czasu zauweżyłem, że nagrane przez nią płyty są nie do odczytania (uszkodzone sektory) stwierdziłem, że może pada... minęlo trochę czasu i płyt nagranych więc... wykosztowałem sięi kupiłem 812S LiteOna, a co tam... i... to samo, płyty po nagraniu są zwalone, uszkodzone i nieczytelne sektory, próbowałemj zmieniać taśmy, nic, zmieniałem płyty, marki, nośniki i nic, wszystko źle... wszystko jest ok płyty czyta, napęd jest widoczny, ale nagrywanie leży!!! i mam w ten sposób 2 dobre nagrywarki z których żadną nie mogę nagrać płyty!!

Czy kotś wie co jest grane.... ?? :idea:

PiteRroN 21.03.2004 23:12

Mam ten sam problem i tez nie wiem co jest grane, sprawdz czy po wypaleniu płyty audio bedzie działała w wieży (u mnie działają). Cały czas szukam rozwiązania, ostatnio złapałem kilka trojanków na stronach z warezem i mysle ze to któryś z nich coś mógł namiąchać. Kumpel też coś wspominał że podobne rezultaty daje wypalanie programem Nero Burning ROM na nielegalnym serialu, ale ja nie używam praktycznie Nero i leży u mnie tylko jakaś stara wersja sprzed roku. Programy do odzyskiwania danych z uszkodzonych płytek daja komunikat "Error reading Primary Volume Descriptor (PVD)", myslałem ze to tylko u mnie takie dziwne rzeczy się dzieją ale teraz widze ze zaraza się szerzy.

kopar 22.03.2004 01:38

nero

już wcześniej myślałem, że to nero, ale tę możliwość wykopasałem i po twoim poście powróciłem do tego... i chyba tak jest... nie a może stety... dzięki mam mnóstwo podstawek na piwo dvd/dvdrw/cdrw/cdr/ może ktoś zechce kupić... ??? :podbite:

nimal 22.03.2004 08:49

probowaliscie wgrac forceaspi? moze pomoze

PiteRroN 22.03.2004 15:50

mam fortceaspi wgrane i najnowszy bios, najnowsze sterowniki, solidne programy do wypalania, ale nadal coś jest nie tak z danymi wrzucanymi przez dysk na płyte, błędnie wypala się PVD i nic nie poradze.

kopar 22.03.2004 23:16

ile można

padają mi kolejne płytki, to nie wina nero, wypalałem mydvd, które dostałem razem z boxem liteona... i nic , problem jest tego typu, że raz płytkę wypali, a raz nie, raz jest wszystko pięknie, a innym razem płyta jest nie do odczytania, to znaczy widzi nagłowki częś plików jest czytelna, a część nie... zainstalowałem force aspi 4.71, zobaczymy, ale jużnie mam więcej płyt na testy (w sumie posszło mi na lewo jakies 6 dvd+r, extra... tak dalej... pomóżcie ludzie!!!!!

kopar 23.03.2004 00:14

nic z tego

zainstalowałem aspi force, wypaliłem dwie płytki i pomyślałem super dziłą palę trzeciąi gówno, do wy.... kolejna płyta... nie wiem co jest... tyle kabony w błoto...

jasut 23.03.2004 07:23

A może kręciłeś procka? Nagrywarki bardzo tego nie lubią.

kopar 23.03.2004 10:09

niestety nic nie podkręcałem, mam nowiuśki zasilacz modecom 350W, co przy moim spżęcie jest nawet za dużo.... nie mam pojęcia co się dzieje...

kopar 23.03.2004 10:10

sprzęcię oczywiście :) pozatym dziwne jest to że płyty raz sięwypalają dobrze, a raz kwaszą sie na maxa... nie mam zielonego pojęcia i nawet nie wiem czy robićz siebie głupka i nieśćja na gwrancję, ale jak jużpisałem mam drugąw domu która tak samo sięzachowuje więc chyba jest to nie wina nagrywarki...

kopar 23.03.2004 22:37

Ch..

wymieniłem w serwisie na nową nagrywarkęi to samo, więc nagrywarka jest ok!!!
dalej toooooo samo!!!! k.p.ch.

mksoft 23.03.2004 23:28

Liteon

Cytat:

Napisany przez kopar
wymieniłem w serwisie na nową nagrywarkęi to samo, więc nagrywarka jest ok!!!
dalej toooooo samo!!!! k.p.ch.

Na 100% nagrywarka jest OK
Nie kombinuj z softem
zmień dysk na szybszy. lub załuż ciągła partycję np 10GB
ważne przy nagrywaniu DVD Video by dysk nie był zdefragmentowany.
Nie używaj defragmentatora XP
Najlepiej format c:\ pod dos
szelka do nagrywarki ata 100
I nie może być SLAVE
ani z innym napędem
POwodzenia
ja zmieniam konfigurację ale już sprawdzałem na innym kompie i to działało
:zeby:

PiteRroN 24.03.2004 00:59

Ja mam teraz błędy w zapisie początków płyt na wypalarce oraz oczycie poczatków płyt CD-R na napędzie DVD (nawet tych dobrze wypalonych przed awarią) Juz nie wiem co jest grane :D - narazie to oleje bo i tak nie mam nic do wypalania na ten miesiąc a potem się zobaczy. Początki płyt audio mi sie odtwarzają na kompie z trzaskami i zawieszkami a w połowie płyty już wszystko gra, jak wrzuce do wieży taką płytke to nie ma żadnych symptomów złego wypaleni i chodzi pięknie - a komp nie czyta :(.

kopar 24.03.2004 09:41

więc...

powienm tylko, że nigdy nie zepsuła mi płyty rw, zawsze wypala je prawidłowo, ktoświę może jaka jest różnica techniczna i może gzdieśtu jest problem, czym różni sięproces wypalania rw o r-ek ?

a i ona mi wali płyty cdr zwykluśkie nie wspominam jużo dvd, które też ,dvd wideo nawet nie wypalałem, a dysk mam niezły kuopioną z 2 m-ce tumu barracudę IV

kopar 24.03.2004 09:44

nie mam problemów z odczytem płyt jak Piterrron wszystko czyta się elegancko, komp działa prwidłowo, sprawdzałem pamieć jest wszystko ok! chodzi tylko o wypalanie ui nic więcej...

unu 24.03.2004 11:54

mam podobny problem rw nagrywają się ok z prędkością nominalną płyty,a r maks x4 i w 70% są zwalone ,nagrywarka liteon 48/24/48 nagrywałem i pod nero i pod alcoholem i clone a najgorsze że w ubiegłym tyg skończyła mi sie gwarancja.
Może to xp cos bruzdzi bo gdy miałem me było ok

grzeniu 24.03.2004 12:13

Unu - wyczysc optyke, jesli to nic nie da to wyglada to na pad lasera. RW wymagaja mniejszej mocy lasera wiec dlatego jeszcze dobrze sie wypalaja. No ale najpierw przeczysc optyke.

kopar 24.03.2004 13:33

no nie wiem grzeniu ja właśnie mam xpeka i dzieje mi siętak jak unu, a nagrywarkę już dwa razy wymieniałem i mam nówkę ze sklepu... mam 3 opcje jakie mi pozostały:
- odpalić system ze starej partycji (miałem ghosta sprzed roku) - jeśli wina xo
- odpalić system bez nowego dysku, ze starym działało - wina nowego dysku
- podpiąć zewnętrzny kontroler pod pci i podpiąć tam nagrywarkę - wina kontrolera na płycie

Dam znać jak rezultaty pod koniec tygodnia jak nic to nie da to jużnie mam żadnej opcji !
i chyba się wk....ę na maxa!

kopar 24.03.2004 17:43

bez dysku i pod inny kontroler to samo... k.... mać kolejne płyty do śmietnika...
ludzie jakieśpomysły mi się kończą...

grzeniu 24.03.2004 18:15

Kopar - wyzej napisalem co podejrzewam u Unu i nie wydaje mi sie ze u ciebie jest to samo.

Co do twojej sytuacji to faktycznie dziwne to jest... ale ja to bym sobie tak probowal tlumaczyc - twoja stara LG16x faktycznie moze sie konczyc i tu bym probowal z optyka, uda sie albo i nie. Natomiast co do liteona dvd to zajrzalbym do dzialu dvd na forum i poczytal albo zapytal ludzi, bo o ile mnie pamiec nie myli to wielu ma litki i byly topici z klopotami w zapisie i odczycie plyt (roznych). Moze manewry z firmware cos pomoga, nie chce tu sie wypowiadac bo sam nie mam dvd burnera wiec sam rozumiesz. Sprobuj tam poczytac/popytac fachowcow :)

PiteRroN 24.03.2004 23:52

U mnie jest tak, ze moje LG wypala mase błędów na pierwszych 30 - 40 % płytek, są albo zupełnie nie do odczytu ( error reading PVD ) albo zawartość widac jako pojedynczą scieżke audio, napęd DVD jak wrzuce płytke Audio (cd-r) to strasznie wiesza i trzaska na pierwszych 30 - 40 % płyty (takiej poprawnie wypalonej jakiś czas temu kiedy wszystko funkcjonowało prawidłowo) a potem to powoli ustepuje i płyta gra ładnie. Też próbowałem już wszystkiego poza formatem dysku. Też mam sporo podstawek tyle że cd-r ki są troche tańsze więc aż taki stratny nie jestem.

unu 31.03.2004 21:20

finał jest taki że 12 miesięczna + 2 tyg. nagrywarka to padlina i tylko q...wica mnie bierze że przy kupnie nie porównałem długości gwarancji.
Pożyczyłem od kumpla zabytkowego samsunga i x8 śmiga na xp choć ma prawie 4 lata

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:34.