Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   dvd z wypożyczalni (https://forum.cdrinfo.pl/f13/dvd-wypozyczalni-33235/)

comptom 30.07.2004 15:18

A od kiedy TMPeg przerabia pliki na avi? Jezeli nie wiesz o czym piszesz to lepiej ni

http://www.pegasys-inc.com/en/product/te3xp_spec.html
- przerabia :jupi:

mjq666 12.04.2004 09:20

Cytat:

a jak zrobić tą własną strukture chodzi mi jak wywalić Title 2 z main movie prosił bym o pomoc
Ja zrobilem to CloneDVD2

mjq

Peterpl 12.04.2004 01:35

a jak zrobić tą własną strukture chodzi mi jak wywalić Title 2 z main movie prosił bym o pomoc

mjq666 07.04.2004 23:00

Cytat:

Napisany przez Falco
Mam pytanie z jakiego programu jest ten skren dzienki za odp

DVDShrink

Na drugi raz jak czegos zapomniales edytuj posty, a nie dopisuj drugiego.

mjq

Falco 07.04.2004 22:03

nie napisałem kto dał tego skrina mirek

Falco 07.04.2004 21:56

Mam pytanie z jakiego programu jest ten skren dzienki za odp

JarasMSR 06.04.2004 15:21

u mnie były 2 strumienie: Title1 trwający ok. 1:30 i Title2 trwający ponad 2 godziny, z czego ten miał własnie wmontowane dokumenty, tak więc nie było wiekszych problemów. kwestia trafienia... =]

mjq666 04.04.2004 20:58

Ilość załączników: 1
Osobiscie nie robilem FullBackup-a. Wyciolem film dokumentalny i zostawilem reszte tzn. film animowanym, menu, ekstrasy. Oto struktura dvd.

Mirek-1977 04.04.2004 18:59

Cytat:

Napisany przez GUMI70
...jednak moim zamiarem jest skopiowanie filmu na dysk a następnie zripowanie na avi. może coś na ten temat?

Ha ha ha. 'czopochrup' ripowanie do AVI TMPGEnc... Ups! Wybacz. Chyba za bardzo sobie pozwalam.

Chcesz na AVI?
Jest tu zastawiona mała pułapka.
Zripuj film DVD Decrypter na HDD. A następnie (niestety) jesteś zmuszony przeprowadzić ReAuthoring np. DVD Shrinkiem. A dlaczego? Ten film na DVD jest zrobiony w taki sposób, że jest on od razu przepleciony komentarzami, a podczas odtwarzania samego filmu czytnik owe komentarze pomija. DVD Decrypter podczas ripowania filmu (opcja Mode/IFO w górnym menu) wskaże ci długość filmu 2:17 i ileśtam a sam film trwa przecież lekko ponad 1,5 godz.
Po zripowaniu wczytaj filmik do DVD Shrinka i przejdż do zakładki ReAuthor. W dziale Main Movie ikonkę 'Title 1' przeciągnij do okienka po lewej, a następnie po wybraniu zakładki 'Compression Settings' usuń wszystkie niepotrzebne ścieżki dźwiękowe i napisy (fotka poniżej), a następnie klik na 'Backup!' i dopiero z tak uzyskanego materiału rób sobie AVIka. Mniemam

I tak jak kolega 'mjq666' GordianKnot RipPack to "supa doopa freee style" programik do ripowania z DVD do DivX. Ale polecam stronkę www.doom9.org. Jest tam zarówno GordianKnot RipPack v0.28.7 jak i GordianKnot CodecPack v1.6.
A ripka do AVI wiesz jak zrobić?

A co do Twojej wcześniejszej uwagi ***8216;mjq666***8217; to nie używam CloneDVD, nie wiem dlaczego, ale mam jakiś uraz spowodowany ***8216;Clonami***8217; do CD (długa historia).
A DVD Shrink daje się po prostu omamić, chociaż ripek filmu w wyżej opisany sposób da się zrobić. Jeśli jednak ktoś upiera się przy wykonaniu full-backup to może prostota DVD2ONE na to pozwoli lub ów Clone DVD.

POZDRO.

mjq666 04.04.2004 10:10

Cytat:

najlpeszy do przerabiania na avi jest TMPeg czy jakos tak polecam chyba najlepszy jest
A od kiedy TMPeg przerabia pliki na avi? Jezeli nie wiesz o czym piszesz to lepiej nie pisz.
Cytat:

jednak moim zamiarem jest skopiowanie filmu na dysk a następnie zripowanie na avi.
Polecam pakiet GordianKnot + Auto GordianKnot. Wiecaj znajdziesz na stronach:
- http://divx.pl
- http://www.divx.howto.pl/

Pozdro mjq

czopochrup 04.04.2004 09:30

najlpeszy do przerabiania na avi jest TMPeg czy jakos tak polecam chyba najlepszy jest ;)

GUMI70 04.04.2004 09:05

ok dzięx dla wszystkich którzy coś napisali. jednak moim zamiarem jest skopiowanie filmu na dysk a następnie zripowanie na avi. może coś na ten temat?

mjq666 04.04.2004 00:37

Do Mirek-1977: a moge Cie prosic o zrzut z innego programu. np CloneDVD2?
Wydaje mi sie ze DVDShrink wrzucil do jednego film animowany + dokument.

mjq

Mirek-1977 04.04.2004 00:19

Cytat:

Napisany przez mjq666
A nacisniej "+" przy main movie i wrzucic zrzut.

Proszę bardzo.

mjq666 04.04.2004 00:04

Cytat:

Macie zrzut "Gdzie jest Nemo". Zwróćcie uwagę na czasy trwania. Coś tam musi być "rozdymane".
A nacisniej "+" przy main movie i wrzucic zrzut.

Mirek-1977 03.04.2004 23:47

Macie zrzut "Gdzie jest Nemo". Zwróćcie uwagę na czasy trwania. Coś tam musi być "rozdymane".

mjq666 03.04.2004 23:20

Wedluig mnie dodanie do dvd 2 godzinnego filmu dokumentalnego nie jest tym o czym pisze ideJ:
Cytat:

To sztuczne rozdymanie zawartości na pewno stosował Disney na płytach wydawanych w R1. Polegało na dorzuceniu do VIDEO_TS.VOB 'pustych' VOB-IDów do których nie było nigdzie odwołań. Zdaje się, że Król Lew miał ok 700MB VIDEO_TS.VOB w którym było tak naprawdę tylko kilkusekundowe logo.
Co do wielkosci menu to zajmuje tyle bo jest wpelni animowane i chyba w 4 wersjach jezykowych. Do tego dochodza jakies *******y w stylu wirtualne akwarium, itp.

mjq

Ticom 03.04.2004 22:22

Cytat:

Napisany przez mjq666
Glupoty piszesz. Na pierwszej plycie "Gdzie jest Nemo" oprocz filmu rysunkowego jest 2 godzinny dokument o tym jak powstawal film.

mjq

Sprawdź dobrze! Samo menu ma gdzieś ok. 900 MB(jeśli dobrze pamietam-nie mogę teraz sprawdzić) i są tam puste VOB. Co do filmu -to właśnie miałem na myśli. Film rysunkowy z jakimiś wstawkami(o powstawaniu filmu)-nie oglądałem tylko lukałem na podglądzie przy edycji. Płyta "nabita" na full.
Pozdrawiam.

1stwasp 03.04.2004 21:10

W temacie "Gdzie jest Nemo?"
Cały dysk pierwszy, ten z filmem waży: 8*512*638*976 bajtów
po wydzieleniu samego filmu, polskich napisów, dwóch fonii (polskiej i angielskiej) zaczął ważyć: 4*411*850*752 bajtów...
Wchodzi więc na płytę DVD bez żadnej kompresji...
... więc jest to "troszkę rozdymany" dysk...
aaaaaaaa, tak sobie piszę....

mjq666 03.04.2004 00:27

Cytat:

"Gdzie jest Nemo" tak ma. Duzo pustych VOB-ID i do tego dodali jeszcze raz prawie cały film z jakimiś wstawkami.
Glupoty piszesz. Na pierwszej plycie "Gdzie jest Nemo" oprocz filmu rysunkowego jest 2 godzinny dokument o tym jak powstawal film.

mjq

Ticom 03.04.2004 00:02

Cytat:

Napisany przez ideJ
To sztuczne rozdymanie zawartości na pewno stosował Disney na płytach wydawanych w R1. Polegało na dorzuceniu do VIDEO_TS.VOB 'pustych' VOB-IDów do których nie było nigdzie odwołań. Zdaje się, że Król Lew miał ok 700MB VIDEO_TS.VOB w którym było tak naprawdę tylko kilkusekundowe logo.

Hejka!
"Gdzie jest Nemo" tak ma. Duzo pustych VOB-ID i do tego dodali jeszcze raz prawie cały film z jakimiś wstawkami. Ale prawie dla kazdej aplikacji do authoringu to nie problem. Pozdrawiam.

pparadox 02.04.2004 00:12

Witam!!!

Bodajze Król Lew 3 posiada takie puste Vob-y.......Ale nie ma to znaczenia dla zripowanego materialu.......

Pozdrawiam
Paradox

Crook 01.04.2004 18:45

niekiedy wystarcza DVD2One, mozna zaznaczyc czego ma niezgrywac, jakies warring itp. Jest to "prymitywny" ;) program, ale nieraz skuteczny i najprostszy :)

ideJ 01.04.2004 14:13

Większość transkoderów sobie z tym poradzi. Tyle tylko, że nawet skompresowane takie 700MB extra będzie ciążyło (np zamiast ładnej animacji będziesz musiał zrobić slideshow).
NuMenu4U wykrywa takie 'fake VOB-IDs' i usuwa je (wiem obiecałem, że o tym napiszę ale jak na złość nie mam żadnej płytki na której można by to pokazać :( )

Sebastian997 01.04.2004 13:57

Czyli jednak... Ale mysle ze CloneDVD sobie z tym poradzi bez wiekszych problemow. A spotkal sie juz ktos z czyms podobnym w R2 ?

ideJ 01.04.2004 13:30

Sebastian997 01.04.2004 12:29

Plyty z wypozyczalni da sie kopiowac bez wiekszych problemow. Nie wiem co masz na mysli mowiac o "sztucznie powiekszonej objetosci" ? Chodzi Ci o zabezpieczenie analogiczne do starszych zabezpieczen plyt CD ? Jesli tak to powiem ze nie spotkalem sie z czym takim w przypadku plyt DVD-Video. Chyba ze myslisz o tym, ze plyty z wypozyczalni posiadaja dodatki (reportaze z planu filmu, wywiady itp.) co razem z filmem moze przekraczac objetosc jednowarstwowej plyty DVD-/+R (4,7 GB). Tak sie czesto zdarza gdyz oryginalne plyty z filmami to najczesciej plyty DL. Trudno to jednak nazwac "sztucznym powiekszaniem". Ale i na to sa sposoby. Na plycie zazwyczaj znajduja sie oprocz wspomnianych juz dodatkow takze rozne wersje jezykowe sciezki audio, kilka wersji napisow. Mozna przy kopiowaniu pominac (wyciac) te dodatkowe sciezki i zostawic np. tylko sam film z jedna wersja sciezki audio (po co komu rumunski albo grecki lektor ? ;) ). Mozna tez zmienic stopien kompresji i wtedy na ogol przy nieznacznej stracie jakosci pomiesci sie caly film wraz z menu, dodatkami itp. bez koniecznosci wycinania czegokolwiek. Konkretna metode trzeba dobrac do konkretnej plyty. Ale zapewniam Cie ze da sie to zrobic i wcale nie jest to trudne. A jesli chcesz miec idealne kopie 1:1 to poszukaj nagrywarki DL (dual layer) i takich samych nosnikow. Te nagrywarki to nowosc i sa drozsze od dotychczasowych, ale wtedy pomiescisz na plytce kazdy film bez zadnych korekt.

Skoro jestes nowy w tym temacie to zacznij od prostego ale skutecznego narzedzia jakim jest kombajn "CloneDVD 2". Przy jego pomocy w kilka minut poradzisz sobie ze skopiowaniem plyty. Tu masz do niego link (trial):
http://www.cdrinfo.pl/software/stron...?id=4083225909

Do kompletu bedzie ci jeszcze tylko potrzebny DVD Decrypter, ktory zdekoduje i zapisze na dysku pliki z oryginalnej plyty DVD-Video. Trzeba go uzyc na poczatku, dlatego ze CloneDVD2 nie wspolpracuje z zabezpieczonymi plytami. Dlatego plyte najpierw przy pomocy DVD Decrypter'a zgrasz juz odkodowana na dysk twardy, a potem juz bez problemu to co masz na "twardzielu" poddasz obrobce w CloneDVD 2 i wypalisz na plycie
tu znajdziesz DVD Decrypter:
http://www.cdrinfo.pl/software/stron...?id=1104114803

zorg 31.03.2004 23:57

najlepiej to samemu sprawdzic !!

a jak przegrywac ? tu jest co drugi temat o tym !

GUMI70 31.03.2004 23:43

dvd z wypożyczalni

nie miałem jeszcze do czynienia z dvd a słyszałem że płyty z wypożyczalni mają sztucznie zwiększoną objętość aby zapobiec kopiowaniu. chcę się dowiedzieć czy to prawda, a jeśli tak to czy można to ominąć i jak. ewntualnie odsyłacz do posta.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:02.