Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   stacja dyskietek sie zepsula... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/stacja-dyskietek-sie-zepsula-33286/)

nimal 29.12.2005 14:14

nagrac plyte bootujaca z emulacja dyskietki
zeby to zrobic musisz miec obraz dyskietki w formacjie img/ima
pewnie masz obraz exe - plik tworzacy dyskietke
wtedy moze, ale nie musi, pomoc winimage - sprobuj przepakowac obraz do formatu ima lub img

ed hunter 29.12.2005 13:58

Soltek SL-75DRV5 ma wersję biosu na dyskietkę startową, jak ktoś wie, jak to odpalić na czymś innym to niech mówi :D

nimal 29.12.2005 13:33

y, a co ma sata do fdd?

loki7777 29.12.2005 13:25

ABIT to samo:)Bez stacji z 3-4 lat, od czasu jak padla, oczywiscie i tak nie byla uzywana:)A tak na marginesie co z serial ata i steram na fdd?

Calme 29.12.2005 13:14

Cytat:

Napisany przez nimal
a biosu nie mozesz zaktualizowac z hdd albo cd? w mojej MSI aktualizuje sie z hdd jesli mnie pamiec nie myli
czesc firm (Intel i MSI na pewno) oferuja tez soft do aktualizacji online... sciaga pliczek na hdd i przy restarcie aktualizuje...
i nie pisze tu o najnowszysch wynalazkach po poltora tysiaca - moja mobo ma 4 lata ;)

Dokładnie takie aplikacje są dostępne praktycznie u każdego markowego producenta - ja np mam to w Asusie też już nie nowym - aczkolwiek ostatnio znajomy kupil nowego Gigabyte'a z SLI i niestety przy takich manewrach skończyło się to na wizycie w serwisie i programatorek był w użyciu (60 zł) - ja u siebie aktualizowałem już 5 razy jak dotąd nie było większych problemów - jest ryzko jest zabawa :)

mgit 29.12.2005 13:07

w płytach Intel aktualizuje się z poziomu windows, potem restart i jest już nowy bios :P

nimal 29.12.2005 09:01

a biosu nie mozesz zaktualizowac z hdd albo cd? w mojej MSI aktualizuje sie z hdd jesli mnie pamiec nie myli
czesc firm (Intel i MSI na pewno) oferuja tez soft do aktualizacji online... sciaga pliczek na hdd i przy restarcie aktualizuje...
i nie pisze tu o najnowszysch wynalazkach po poltora tysiaca - moja mobo ma 4 lata ;)

ed hunter 28.12.2005 22:14

Cytat:

Napisany przez Calme
Hmm wydaje mi się, iż można to zrobić z pena.....przy pomocy HP USB Disk Storage Format Tool:
ftp://ftp.compaq.com/pub/softpaq/sp2...00/SP27213.exe sluzy on do tworzenia DOSowej bootowalnej partycji na PenDriv'ie.
Potrzebna jet tylko np. dyskietka startowa, aby z niej przeniesc pliki systemowe za pomoca powyzszego programu. Interfejs jest zarowno pod Windows jak i pod DOS.
Powinno dzialac z kazdym Flash Disk'iem.

ale ja nie mam stacji dyskietek :D
jutro jakąś wytrzasnę i wszystkie sztuczki z pen drivem stracą sens.
mam czytnik kart, ale na to samo wychodzi.

Calme 28.12.2005 21:34

Cytat:

Napisany przez ed hunter
ja tylko chciałem bios mobo zaktualizować....:|

Hmm wydaje mi się, iż można to zrobić z pena.....przy pomocy HP USB Disk Storage Format Tool:
ftp://ftp.compaq.com/pub/softpaq/sp2...00/SP27213.exe sluzy on do tworzenia DOSowej bootowalnej partycji na PenDriv'ie.
Potrzebna jet tylko np. dyskietka startowa, aby z niej przeniesc pliki systemowe za pomoca powyzszego programu. Interfejs jest zarowno pod Windows jak i pod DOS.
Powinno dzialac z kazdym Flash Disk'iem.

ed hunter 28.12.2005 21:16

Cytat:

Napisany przez Calme
a slyszal o edycjach linucha bootowalnych z pen'a :) jak Slax np ?

SLAX Popcorn Edition v 5.0.6 > 104MB na penie zajmuje - XFce desktop, Mozilla Firefox, beep-XMMS, Gaim, AbiWord

ja tylko chciałem bios mobo zaktualizować....:|

Calme 28.12.2005 21:08

Cytat:

Napisany przez ed hunter
a jak się robi bootowalny pen drive? :szczerb:

a slyszal o edycjach linucha bootowalnych z pen'a :) jak Slax np ?

SLAX Popcorn Edition v 5.0.6 > 104MB na penie zajmuje - XFce desktop, Mozilla Firefox, beep-XMMS, Gaim, AbiWord

ed hunter 28.12.2005 21:02

Cytat:

Napisany przez Calme
Pen Drive Rullez Baby :)

a jak się robi bootowalny pen drive? :szczerb:

Calme 28.12.2005 20:48

Pen Drive Rullez Baby :)

mgit 28.12.2005 20:10

Ja napędu dyskietek nie mam już bardzo długo i jakoś nie spieszno mi mieć :D

Pierwszy 28.12.2005 19:29

pożycz komuś tą stację, a nóż wróci sprawna :szczerb:

ed hunter 28.12.2005 19:03

Cytat:

Napisany przez zuk4u
odwroc wtyczke w stacji dyskietek :) [tylko nie ta od zasilania ;)]

już sprawdzałem - po pierwszym podłączeniu :(
oczywiście na wyłączonym kompie ;)
nic się nie pali i nie ma reakcji - nie instaluje się.

DreamCrusher 28.12.2005 18:25

Cytat:

Napisany przez ed hunter
odkopie stary temat - to samo co wyżej tylko ja włożyłem stację do kompa i świeci się cały czas dioda.

taśma dobra, no chyba, że mam 2 uszkodzone - czyli co?

test w imadle i mały fotoreportaż ||, czy jeszcze coś kombinować?

problem się zrobił w ten sposób, że pożyczyłem swoją stację a wróciła do mnie inna..((..:|

odwroc wtyczke w stacji dyskietek :) [tylko nie ta od zasilania ;)]

ed hunter 28.12.2005 18:12

Cytat:

Napisany przez czero
No wlasnie, ja w temacie. Mianowicie, wlozylem dyskietke do kompa, chcialem z niej zgrac 3 pliki. Przeskanowalem najpierw antyvirem, wszedlem, zaczalem kopiowac pliki na twardy no i sie zaczely problemy, tzn. komp zawisl. Musialem resetowac ;(.
Teraz caly czas sie pali swiatelko w stacji dyskietek, a jak wloze dyskietke i probuje na nia wejsc to wyskakuje mi, ze nie ma dyskietki w napedzie.
Ma ktos jakis pomysl???.
Mam win2003, jezeli to ma jakies znaczenie.

Z gory dziekuje za wszelka pomoc ;).

odkopie stary temat - to samo co wyżej tylko ja włożyłem stację do kompa i świeci się cały czas dioda.

taśma dobra, no chyba, że mam 2 uszkodzone - czyli co?

test w imadle i mały fotoreportaż ||, czy jeszcze coś kombinować?

problem się zrobił w ten sposób, że pożyczyłem swoją stację a wróciła do mnie inna..((..:|

andrzejj9 04.04.2004 17:13

Cytat:

Napisany przez czero
No wlasnie, bylem wczoraj w sklepie i widzialem takie jedno opakowanie za 28 zl, wiec jednak drogo. Na razie stacja dyskietek nie jest mi niezbedna, wiec wstrzymam sie z zakupem.
Popytam sie w sumie kumpli, moze ktorys ma pozyczyc, bo jesli nie wiadomo czy takie przeczyszczenie ma pomoc, to szkoda tych 28zl ;).

No wlasnie o to mi chodzilo. Ale ja tez mialem podobny dylemat, co Ty. Kiedy kupilem nowa obudowa (kupowalem plyte, procesor i pamiec, to i obudowe wypadalo zmienic :) ), okazalo sie, ze moja stara stacja dyskow po prostu do niej nie pasuje. Nie mialem wyboru i musialem sie wykosztowac na nowa, jesli chcialem jeszcze w ogole dyskietek uzywac. A mimo, ze uzywam ich naprawde rzadko (moze z raz na miesiac), to jednak czasami naprawde sa potrzebne i tego sie nie przeskoczy. Tak wiec wykosztowalem sie na te 45 zlotych. Z ciezkim sercem, ale jednak ;)

czero 04.04.2004 12:35

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Mozesz sprobowac, ale jesli sie nie myle, to opakowanie takiego powietrza to koszt rzedu 25 - 35 zlotych. Nowa stacja to zlotych 40, wiec zastanow sie, co bardziej sie oplaca.

No wlasnie, bylem wczoraj w sklepie i widzialem takie jedno opakowanie za 28 zl, wiec jednak drogo. Na razie stacja dyskietek nie jest mi niezbedna, wiec wstrzymam sie z zakupem.
Popytam sie w sumie kumpli, moze ktorys ma pozyczyc, bo jesli nie wiadomo czy takie przeczyszczenie ma pomoc, to szkoda tych 28zl ;).

andrzejj9 03.04.2004 14:44

Cytat:

Napisany przez czero
Bede musial sprobowac, ale najpierw musze kupic sprezone powietrze.
Kupie, przeczyszcze i dam znac czy dziala ;).

Mozesz sprobowac, ale jesli sie nie myle, to opakowanie takiego powietrza to koszt rzedu 25 - 35 zlotych. Nowa stacja to zlotych 40, wiec zastanow sie, co bardziej sie oplaca.

Macio.Men 03.04.2004 00:20

A ja miałem tak: długo nie wkładałem żadnej dyskietki do napędu. Zachciało mi się pewnego dnia coś nagrać i zonk, nie działa. No nic, idę do szafy po inną stację (mam ich kilka). Też nie działa. Następna. Też nie działa, itd. No to pewnie kabelek, sobie myślę. Idę do szafy po inny kabelek (tych też trochę mam :P), podłączam - nie działa. Następny kabelek, nie działa. No i nie wiem o co chodzi, wyrzuciłem stacje FDD z kompa i już z rok tak jadę. Jest fajnie :).

Objawy choroby te same co u kolegi Czero.

czero 02.04.2004 23:05

Cytat:

Napisany przez Ormianin
mialem taki problem, zazwyczaj pojawia sie po dluzszej nieobecnosci dyskietek w napedzie... czyli potocznie mowiac naped byl nieuzywany... warto go przedmuchac... jesli jednak zabiego oczyszczajace nie pomoga... moze byc awaria na calego, FDD dzis sa naprawde tanie :)

Bede musial sprobowac, ale najpierw musze kupic sprezone powietrze.
Kupie, przeczyszcze i dam znac czy dziala ;).

esem 02.04.2004 21:35

Cytat:

Napisany przez Edwardo
kto uzywa?
ja na informatyce!
i wogole do d** jest ta informatyka... ucza nas fortrana! kto wie co to jest? :) nie szukac w googlach!
tylko z glowy powiedziec!

FORTRAN = bardzo pozyteczna rzecz, dla inżynierów oczywiście.
Najszybszy program do obliczeń inżynierskich na dzień dzisiejszy.
Niestety, większość aplikacji do takowych obliczeń korzysta z FORTRANa i tu jest odpowiedź na pytania niektórych.
Proszę o niekomentowanie mojej wypowiedzi - z faktami (i gustami) się nie polemizuje (to do tzw. nabijaczy licznika postów, tudzież zdobywających wątpliwą reputację na tym forum). 8)

Patrix 02.04.2004 19:01

Cytat:

Napisany przez Edwardo
"warto go przedmuchac... "
no nie!
jak ty chcesz floppa dmuchac?
:D

wypiąć się tyłkiem do flopa i puścić bąka ;)

a tak na serio to sprążone powietrze, i przedmuchać.

Aszej 02.04.2004 18:31

do tego porządnego łóżka trza ...

Edwardo 02.04.2004 16:21

"warto go przedmuchac... "
no nie!
jak ty chcesz floppa dmuchac?
:D

Ormianin 02.04.2004 10:38

Cytat:

Napisany przez czero
No wlasnie, ja w temacie. Mianowicie, wlozylem dyskietke do kompa, chcialem z niej zgrac 3 pliki. Przeskanowalem najpierw antyvirem, wszedlem, zaczalem kopiowac pliki na twardy no i sie zaczely problemy, tzn. komp zawisl. Musialem resetowac ;(.
Teraz caly czas sie pali swiatelko w stacji dyskietek, a jak wloze dyskietke i probuje na nia wejsc to wyskakuje mi, ze nie ma dyskietki w napedzie.
Ma ktos jakis pomysl???.

mialem taki problem, zazwyczaj pojawia sie po dluzszej nieobecnosci dyskietek w napedzie... czyli potocznie mowiac naped byl nieuzywany... warto go przedmuchac... jesli jednak zabiego oczyszczajace nie pomoga... moze byc awaria na calego, FDD dzis sa naprawde tanie :)

Igloo 02.04.2004 10:17

niemarudz Edwardo jeszcze ci się ten fortran może przydać. ja mniałem przez 3 semestry jazdy z drgań maszyn bo wykładowca wymyślił sobie, że mamy rozwiązać sobie jakiś problem i napisać program w fortranie, który ten problem rozwiąże a ja nie znałem fortrana. zresztą dalaj nie znam ale napisał i wytłumaczył mi jeden z kolesi na roku

Edwardo 02.04.2004 06:42

hmmm ja nie wiem czy 'z biegiem czasu wiedza sie podnosi"
koles ma juz z 60 lat, znerwicowany...
jak prowadzi wyklad to patrzy w okno badz tablice, na cwiczenaich natomiast zwykle w ziemie, nawet jak rozmiawia z toba, co rzadko sie zdarza, to patrzy na swe czubki butow.
pozatym chodzi w sandalach w zimie i skarpetach w romby :D
i jeszcze ten piep*** fortran....

mr_spock 02.04.2004 04:06

robia to, czego sie nauczyli na kursie korespondencyjnym ;)
Na szczescie z biegiem czasu wiedza nauczycieli informy sie podnosi.

u kompla na informie w w szk. podst. jeden z cfaniaczkow podczas nauki MS-DOS wpisal "format c:"... i enter. Inna osoba narobila rabanu, nauczycielka podbiegla, patrzy co sie dzieje, chwile sie zastanawia... poczym naciska power na monitorze i mowi "uffffff, zdarzylam" - autentyczna historia, znam ja z 2 reki :)

Aszej 02.04.2004 02:18

Pewnie kolejna twierdza niczym Alkatraz :P

Edwardo 02.04.2004 01:46

kto uzywa?
ja na informatyce!
i wogole do d** jest ta informatyka... ucza nas fortrana! kto wie co to jest? :) nie szukac w googlach!
tylko z glowy powiedziec!

zorg 02.04.2004 01:37

i bardzo dobrze ! kto jeszcze tego uzywa ???

Piterniel 01.04.2004 22:12

Miałem kiedyś coś takiego. Było coś z taśmą :)

czero 01.04.2004 22:07

stacja dyskietek sie zepsula...

Ma ktos jakis pomysl???.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:34.