Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   problem z resetowaniem kompa (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problem-resetowaniem-kompa-33732/)

Docent 12.04.2004 20:49

problem z resetowaniem kompa

od pewnego czasu mam dziwne problem. co jakis czas moj komp nagle sie restartuje, najczesciej zdarza sie to np podczas nagrywania plyt zamykania okienek i czegos takiego. wiem ze napewno przyczyna tego nie jest virus ani trojan. prosze o pomoc bo bardzo utrudnia mi to zycie :/
PS. dodam jeszcze ze np: raz uda mi sie nagrac plyte a innym razem buchnie sie restart i plyta do kosza :/

Igloo 13.04.2004 07:03

problem może być banalny. klawisz od resetu jest być może jakoś uwalony i może jak są jakieś wibracje to wali reset. odłacz kabelek od mobo i zobacz co będzie
pozdrawiam

Docent 13.04.2004 09:01

kabelek od mobo co to jest ?? :>

Macio.Men 13.04.2004 09:18

Kabel łączący przycisk reset z mobo, czyli z płytą główną. Tylko pamiętaj gdzie był podłączony dokładnie i jak :).

Igloo 13.04.2004 12:19

jest jeszcze inna możliwość. jeśli posiadasz winzgroze z rodziny NT (2000, XP, 2003) to może być blaster, robak stary ale w twoim wypadku ciągle groźny

SEBAW 13.04.2004 12:41

Wejdz tutaj http://seba.wsm.wielun.pl/clonecd_reset.htm może ci cos podpowie ta stronka.

Docent 13.04.2004 14:37

Igloo <--- jesli to ten robak to jak sie go pozbyc ??

Smartek 13.04.2004 14:48

Uzyj wyszukiwarki na tym forum to sie dowiesz :) Bylo juz nie raz... nie dwa ;]
pozdro ;)

Maciej 13.04.2004 15:18

blaster...to pojawia się okienko z odliczaniem .
miałem podobnie ...winą były pamięci, dwie kości które nie grały ze sobą.

Ice 13.04.2004 17:33

Sprawdź tez dokładnie pamięć lub zasilacz.

Docent 13.04.2004 20:48

ok pamiec obadalem byl niezly syf wiec czyszczenie calego kompa tez moze cos dac. zainstalowalem tez via hyperion czyli stery do plyty.... nie pozostaje nic poza czekaniem

Igloo 14.04.2004 11:13

moze zasilka nie wyrabia? jak dolozylem u siebie wypalarke to tez mi pudlo oszalalo. co chwila dysk stawal i startowal, ze o zwisie nie wspomne. dopiero zakup 300W zasilacza dal mi spokoj.
na blastera jest pelno lekarstw, polecam google lub daj maila to ci cos podesle

MacGyver 14.04.2004 12:54

Ja obstawiam, że to własnie zasilacz nie wyrabia. Miałem coś podobnego gdy podłączyłem nagrywarkę ... wywaliłem CD-ROM (i tak już był stary) i pomogło ;)

Docent 14.04.2004 18:55

wiec:
1.to nie zasilacz bo mam 300 W
2.to nie zasilacz bo to sie nie dzieje od kiedy mam nowa obudowe (a przez to nowy zasilacz).
3. no chyba ze to zasilacz :P:P:P juz sie sypie :P choc nie wydaje mi sie.................

Igloo 16.04.2004 14:36

to mze masz problem z mobo. u mnie w pracy byla jakas wadliwa seria kompow co chwila restarcik. w koncu chyba serwis powymienial mobo

memorando 16.04.2004 15:32

clone cd nielegalnie skraczone to mój typ sebawl ma rację też to mialem

esem 16.04.2004 18:39

U nie nie miało to związku z CDRW: skończyło się serwisem i nowym MoBo i pamiątkami. 8)

memorando 16.04.2004 20:30

Cytat:

Napisany przez esem
U nie nie miało to związku z CDRW: skończyło się serwisem i nowym MoBo i pamiątkami. 8)

esem teraz wszystko jasne dlaczgo tyle palisz papierosów i dlaczego klniesz na serwisy:):)

Docent 17.04.2004 21:06

nie chcialbym zapeszac ale od kilku dni nie mialem reseta ... a w tym czasie nawet cd nagrywalem ... tak wiec albo przeczyszczenie kompa (a szczegolnie RAM'ow) albo zainstalowanie sterow do plyty (VIA Hyperion) chyba pomoglo :>. WIELKIE DZIEKI WSZYSTKIM. (jesli problem sie powtorzy odezwe sie :>)

Docent 18.04.2004 15:58

ma radosc nie trwala dlugo... dzis znowu walnal mi sie resecik.... sprawdzalem tez czy to nie blaster ... to nie on... wiec juz pomyslow nie mam... piszcie jakies propozycje :>

Pierwszy 18.04.2004 17:17

Cytat:

Napisany przez Ice
Sprawdź tez dokładnie pamięć lub zasilacz.

Cytat:

Napisany przez Docent
ok pamiec obadalem byl niezly syf wiec czyszczenie calego kompa tez moze cos dac. zainstalowalem tez via hyperion czyli stery do plyty.... nie pozostaje nic poza czekaniem

Ice miał zapewne na myśli sprawdzenie ramu jakimś softem [memtest, goldmemory etc.] a nie przetarcie szmatką :chytry:

http://www.memtest86.com/ wpisz w szukarke ' memtest ' dowiesz sie wiecej...

Docent 18.04.2004 18:46

ok sciagnalem ten programik GoldMemory... puscilem test ... trwal chyba z pol godziny i juz nie mialem checi ani czasu na kontynuowanie go ... jednak podczas testu nie wydarzylo sie nic ciekawego...
1.czy jest jakis inny programik do testowania pamieci (ale szybszy)
2.jak mozna sprawdzic sprawnosc zasilacza ??

memorando 19.04.2004 00:09

Cytat:

Napisany przez Docent
ok sciagnalem ten programik GoldMemory... puscilem test ... trwal chyba z pol godziny i juz nie mialem checi ani czasu na kontynuowanie go ... jednak podczas testu nie wydarzylo sie nic ciekawego...

prime 95 rozwieje twoje wątpliwości:) najlepszy soft do testu kompa aha!!! czas trwania 6 godzin minimu jak przez tyle errora niezwróci to będę w szoku a jak zwróci to proc lub pamięci walnięte względnie mobo

esem 19.04.2004 08:00

Cytat:

Napisany przez Docent

Ustaw tak sprzęt aby reset nie resetował się: odczytasz wtedy (na niebieskim ekranie) co wali Ci kupę: google: i już wiesz. Na forum infojamy też mają w tym temcie spore osiągnięcia: mi to pomogło (w walce z serwisem). 8)

Docent 19.04.2004 11:15

ok zainstalowalem ten prime 95 i puscilem go na 30 min. jakies tam testy przeszly. doszlo prawie do 1000-nego testu. i dalej nic ! wszystko pomyslnie.
mam jeszcze jeden plan... poniewaz czesto reset zdarza sie przy operacjach zwiazanych z odczytem badz nagrywaniem CD... moze to sterowniki ASPI. postaram sie sam poszukac jakichs. a jak mozecie to rzuccie jakims linkiem.

qwerty01 20.04.2004 20:44

Cytat:

Napisany przez Docent
wiec:
1.to nie zasilacz bo mam 300 W
2.to nie zasilacz bo to sie nie dzieje od kiedy mam nowa obudowe (a przez to nowy zasilacz).
3. no chyba ze to zasilacz :P:P:P juz sie sypie :P choc nie wydaje mi sie.................

IMO to napewno zasilacz. Co z tego, że masz 300W. Niech zgadnę. Codagen. to jest shit! Aby się upewnić weś odepnij wszystko co nie potrzebujesz (muzyczną, modem, sieciówę, cd-rom, 2 hdd itd). Jak będzie ok to będzie zasilacz

Macio.Men 20.04.2004 21:09

Cytat:

Napisany przez qwerty01
Codagen. to jest shit!

Dlaczego?

memorando 21.04.2004 00:19

Cytat:

Napisany przez macio.men
Dlaczego?

bo codegen mi spalil radeona 9100 herculesa:(

qwerty01 21.04.2004 07:36

Cytat:

Napisany przez macio.men
Dlaczego?

kupiłem sobie rad 9100 ;p Mój stary zasilacz (250 W)niewyrabiał w grafie 3d, ale w 2d był stabilny. Jak pożyczyłem od qmpla jego zasilacz (codagen 300 W) jeszcze windows się nie odpalił, a już śmierdziało spalenizną. W pon u mnie w szkole zasilacz - codagen 300 W sjarał komputer. Wystarczą argumenty? Jeśli chcesz wydać na high-end kup chiefec 360W DF lub 420W DF. Jak nie masz tyle pieniędzy, to kupuj modecoma

Macio.Men 21.04.2004 13:17

Cytat:

Napisany przez qwerty01
kupiłem sobie rad 9100 ;p Mój stary zasilacz (250 W)niewyrabiał w grafie 3d, ale w 2d był stabilny. Jak pożyczyłem od qmpla jego zasilacz (codagen 300 W) jeszcze windows się nie odpalił, a już śmierdziało spalenizną. W pon u mnie w szkole zasilacz - codagen 300 W sjarał komputer. Wystarczą argumenty? Jeśli chcesz wydać na high-end kup chiefec 360W DF lub 420W DF. Jak nie masz tyle pieniędzy, to kupuj modecoma

Wystarczą :). Byłem ciekaw tylko dlaczego sądzicie, że Codegeny są złe.

A zasilacza na razie nie potrzebuję :P.

memorando 21.04.2004 14:28

Cytat:

Napisany przez qwerty01

niech lkupi huntkeya w siriusie za 99 zeta lepsza od modecoma zasilka

belzybub 21.04.2004 17:44

mam podobny hamski problem , tyle że nie pojawiał się kiedy nie miałem radiowego neta teraz jak od dwóch dni bez przerwy ciągne z neta i jak już mam prawie cały np. Film następuje reset i godziny ściągania na marne
co radzicie ?

Edwardo 21.04.2004 18:56

belzybub: czym ty sciagasz jak nie masz resuma??!!

fur alles: taaak, modecomy shitowe sa... wlaczam kompa a tu przy odpalaniu kompa wylaczyl mi sie nie wiadomo czemu. no to jeszcze raz zapuszczam sprzeciora. wszytko oki. biore wciskam open na dvdrw a tu buch! reset! no niezle mowie...
odpalilem winbonda zeby zlookac co jest z napieciami, oczywiscie po wczesniejszym odpieciu napedu zeby mocy nie zrzeralo. no i winbond pokazuje ze wszytko w normie... mysle sobie co jest grane?
odpalilem 3dmarka, a tu znowu reset. wkurzylem sie... chcialem zamienc wlansie zasilke z kolega zeby sprawdzic, no i w trakcie odpinania mojego shitowego codegona (350watt mial) na wtyczce do mobo zauwazylem przyjarane(!) styki... biala wtyka w niekotrych miejscach byla zweglona... wypierdzielime ten shit do szafki (moze sie jeszcze przyda ;) ) i zakupielem nowa zasilke. narazie mam spokoj, trzyma napiecia git nawet po o/c

qwerty01 21.04.2004 19:26

Chiefec to król wśród zasiłek. Oczywiście 360W DF i 420W DF :)

Edwardo 22.04.2004 00:26

http://www.silentmaxx.vsp.pl/index.p...6a59408c22bcc6

chcialbym miec takie cosik...

Ice 22.04.2004 14:01

co do testowania pamięci: trzeba potestować ją porządnie np. 2h aby sie ona "nagrzała" bo czesto wtedy zaczynają wyskakiwac błędy.

Docent 23.04.2004 20:49

dobra nastapil przelom. teraz zamiast reseta wywalil komunikat (Tak jak ustawilem). a w nim pisze tak: IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL a pod spodem: *** STOP : 0x0000000A (0x9ACD5DAC, 0x00000002, 0x00000000, 0x804FQ5C8).
jesli komus cos to mowi to niech pisze
PS. po tym pierwszym domyslam sie ze to cos z przerwaniami IRQ wiec pytanie jak zrobic tak zeby nie nachodzily na siebie te przerwania.
W PCI mam wpiete: Soundblaster Live 1024, i tyle :P, a jedyna inna rzecz jaka mam ktora moze sie grysc to karta sieciowa (radiowa) na USB firmy Planet (nie pamietam modelu).

Docent 23.04.2004 22:53

ooo a teraz podczas niebieskiego ekranu napis brzmial: PAGE_FAULT_IN_NON_PAGED_AREA robi sie coraz ciekawiej .... co blad to inny :/

esem 23.04.2004 22:55

Cytat:

Napisany przez Docent
dobra nastapil przelom. teraz zamiast reseta wywalil komunikat (Tak jak ustawilem). a w nim pisze tak: IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL a pod spodem: *** STOP : 0x0000000A (0x9ACD5DAC, 0x00000002, 0x00000000, 0x804FQ5C8).
PS. po tym pierwszym domyslam sie ze to cos z przerwaniami IRQ wiec pytanie jak zrobic tak zeby nie nachodzily na siebie te przerwania.
W PCI mam wpiete: Soundblaster Live 1024, i tyle :P, a jedyna inna rzecz jaka mam ktora moze sie grysc to karta sieciowa (radiowa) na USB firmy Planet (nie pamietam modelu).

Wszystkiego nie przepisałeś: szkoda...
Jak doczytasz komunikat do końca i użyjesz google - to będziesz w domu. 8)

Docent 23.04.2004 23:05

wlasnie doczytalem do konca ale nic innego poza "bablaniem" windowsa nie bylo, nie bylo zadnej tresciwej informacji o tym bledzie

Proton 23.04.2004 23:14

Cytat:

Napisany przez Edwardo

A ja nie chciałbym mieć czegoś takiego!! Tylko skończony osioł kupiłby coś takiego... tym bardziej w tej cenie. Nawet gdybym miał mnóstwo pieniędzy, to bym tego nie kupił, bo to byłoby wyrzucanie pieniedzy :)

pawelblu 23.04.2004 23:28

Za tyle to mozna miec niezlego kompa bez monitora ... :)

Pierwszy 24.04.2004 00:25

Cytat:

Napisany przez Docent
dobra nastapil przelom. teraz zamiast reseta wywalil komunikat (Tak jak ustawilem). a w nim pisze tak: IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL a pod spodem: *** STOP : 0x0000000A (0x9ACD5DAC, 0x00000002, 0x00000000, 0x804FQ5C8 ).

może to ci pomoże...
http://www.xptuneup.com/xptuneup_stopmessages.htm

esem 24.04.2004 09:23

Cytat:

Napisany przez Docent
wlasnie doczytalem do konca ale nic innego poza "bablaniem" windowsa nie bylo, nie bylo zadnej tresciwej informacji o tym bledzie

Powinien (napewno był) wypisany sterownik który miał problem z IRQ.
Ten sterownik był wypisany na samym końcu, np. amnon.sys - sterownik modemu od Conexanta, czy kxmixer.sys itd, itp.
Twoje aktualne problemy były bardzo szeroko wałkowane na forum infojamy: zajrzyj tam używając opcji SZUKAJ. 8)

Edwardo 24.04.2004 13:11

Cytat:

Napisany przez Proton
A ja nie chciałbym mieć czegoś takiego!! Tylko skończony osioł kupiłby coś takiego... tym bardziej w tej cenie. Nawet gdybym miał mnóstwo pieniędzy, to bym tego nie kupił, bo to byłoby wyrzucanie pieniedzy :)

wiec nawet nie wiesz jak duzo jest oslow na tym swiecie to raz.
A dwa, to przepraszam bardzo co kupilbys, bo mowisz ze to wyrzucanie pieniedzy w bloto?
moze codegona z przerobka na wodne chlodzenie? :D
nie lubie jak ktos zaczyna od oslow i nie uzasadnia swojej odpowiedzi.

Docent 24.04.2004 13:51

do calej palety błędow doszedl kolejny: BAD_POOL_CALLER przeszukalem google i jakos nic dokladnie nie pisze ... mozliwe ze to tasma ... jak cos wiecie (albo sie chociaz domyslacie) piszcie ! please !

Proton 24.04.2004 14:31

Cytat:

Napisany przez Edwardo
wiec nawet nie wiesz jak duzo jest oslow na tym swiecie to raz.
A dwa, to przepraszam bardzo co kupilbys, bo mowisz ze to wyrzucanie pieniedzy w bloto?
moze codegona z przerobka na wodne chlodzenie? :D
nie lubie jak ktos zaczyna od oslow i nie uzasadnia swojej odpowiedzi.

Oj wiem, że na świecie jest wiele osłów. Niektóre firmy świetnie to wykorzystują.
Ludzie, którzy są w stanie wydać tyle pieniędzy za ten zasilacz są zwykłymi snobami. Zasilacz, którym się tak zachwycasz nie wyróżnia się niczym szczególnym, oprócz bezgłośnej pracy. Jest wiele porządnych firm, które robią bardzo ciche zasilacze za nieporównywalnie mniejsze pieniądze.
Czy uważasz, że dodatkowe dwa radiatory i heat-pipe (iście kosmiczna technologia) jest warte tej ceny?
Ten zasilacz, to z założenia Producenta produkt dla frajerów, którzy na jego widok wydadzą ostatni grosz po to, żeby móc pochwalić się nim przed kolegą, pokazać jaką się ma fantazję, ile ma się kasy, celem rozpowiadania że przy poprzednim zasilaczu i jego szumie nie można było pracować i zastanawiające jest jak inni mogą to wytrzymać.
Cena tego zasilacza nie bierze się z zastosowania przy jego produkcji wyrafinowanej technologii, a ma stworzyć wyłącznie obraz produktu unikatowego, luksusowego, dla wybrańców. Tania zagrywka psychologiczna działająca na naiwnych...

Pierwszy 24.04.2004 14:42

Cytat:

Napisany przez Docent
do calej palety błędow doszedl kolejny: BAD_POOL_CALLER przeszukalem google i jakos nic dokladnie nie pisze ... mozliwe ze to tasma ... jak cos wiecie (albo sie chociaz domyslacie) piszcie ! please !

Stop 0xC2 or BAD_POOL_CALLER

The Stop 0xC2 message indicates that a kernel-mode process or driver incorrectly attempted to perform memory operations in the following ways:
By allocating a memory pool size of zero bytes.
By allocating a memory pool that does not exist.
By attempting to free a memory pool that is already free.
By allocating or freeing a memory pool at an IRQL that was too high.

This Stop message is typically due to a faulty driver or software.

http://www.microsoft.com/resources/d...d_stp_czgw.asp

Edwardo 24.04.2004 15:15

Zasilacz, którym się tak zachwycasz
nie zachwycam sie nie, tylko chcialbym miec takie cosik.

nie wyróżnia się niczym szczególnym, oprócz bezgłośnej pracy
a czy cos szczegolnego dla ciebie to np lampka mrugajaca w kolorach tenczy zamieszczona w zasilce?albo kolejka elektryczna wyjezdzajaca z niego?
bezglosnosc jest dla mnie szczegolna, sypiam z komputerem w tym samym pokoju, a lubie sie wysapc. gluchy tez nie jestem i szanuje sobie cisze, a muzyka dobiegajaca z 35dB wentylatora niczym mnie nie zachwyca a wrecz przeciwnie.

Jest wiele porządnych firm, które robią bardzo ciche zasilacze
to ja moze poprosze o linki do tych firm i ich odpowiednikow - cichych zasilaczy, a w sumie to bezglosnych.

Cena tego zasilacza nie bierze się z zastosowania przy jego produkcji wyrafinowanej technologii, a ma stworzyć wyłącznie obraz produktu unikatowego, luksusowego, dla wybrańców. Tania zagrywka psychologiczna działająca na naiwnych...
to co? zostajemy przy codegonie? bo w sumie thermaltake nawali pare czerwonych nalepek wstawi zlote srubki, napisze to i owo i juz jest cenny produkt dla naiwnych.
nie ma to jak produkt nie dla na iwnych, tylko ktory to?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:24.