![]() |
Cytat:
Ale jeśli ustawisz ręcznie na 100% to czy cały film zmieści ci się na 1 DVD-R? Jeśli oryginał filmu jest na płytce jednowarstwowej to żadnej kompresji czegokolwiek nie trzeba przeprowadzać. A filmy z płyt dwuwarstwowych trzeba poddać kompresji. Jeśli twoim celem jest upchanie płyty na 1 DVD-R to niemalże zawsze będzie mniej niż 100%. Niemalże bo są jednak wyjątki. Film jest na tyle krótki że to tylko duża ilość dodatków powoduje że umieszczany jest na płytach DVD9. W takim przypadku wybranie dla filmu opcji 'Custom' (a dla pozostałości materiału pozostawienie 'Auto') i przesuwanie suwaka w prawo może dać 100% ale w większości przypadków będzie to wskazanie poniżej. Robiąc tak trzeba również zwracać uwagę czy górny pasek nie staje się przy końcu czerwony. Bezpieczniej byłoby opcję 'Custom' wybrać w przypadku dodatków i przesuwać suwak skrajnie w lewo a dla filmu procenciki ustawiać się będą automatycznie i cieszyć się tą wartością jaka wyjdzie. Czyba że twoim celem w Shrinku jest tylko reautoring, po to aby pozbyć się dodatków i menu (tego za czym sam nie przepadam) a później podział na 2 DVD-R. |
a w clonie też można zmienic jakosć kompresji?? (tym suwaczkiem sie da?)
|
Cytat:
zresztą nad czym sie tu rozwodzić skoro i tak trwa to kilkanascie minut |
Cytat:
|
Cytat:
100% to 100% jakości oryginału, 70% to 70% jakości oryginału, czyli inaczej film jest skompresowany o 30%. |
Mr. Groch jak ty to robisz, ze ciagle masz ilosc postow ustawione na "22"?
Powiedzcie mi o co chodzi z tym stopniem kompresji filmow? Jesli chce film skopresowac w DVD SHrinku to ile procent mam ustawic? Jaka jest roznica filmu jesli ustawie np. 70% a 100%? Ktory procent jest lepszy pod wzgledem jakosci? Prosze o odpowiedz. |
dzięki
|
Ja unikam TDK plytek DVD+R bo sie ostro nadzialem na ten szajs...
CloneDVD - powinien nagrywac dobrze plytki DVD-Video, w koncu do tego sluzy ;) Jezeli cos wiecej cchesz w tym teamcie do wal do mnie na GG 129799 bo to nie ten topic... |
a co ciekawsze jak nagrałem film na TDK DWD+RW to tak samo nie widzi płyty!! nagrałem 4x
ale clon to dobry wybiera format? |
Sprobuj nagrac na innym nosniku (Verbatin czy innym dobrym) i
z mniejsza predkoscia - mozliwe, ze czytnik LG jest bardziej wyczulony na slabasz jakosc plytek... Moj DVD Samsung np nie czyta wiekszosci nagranych przeze mnie plyt, a stacjonarne odtwarzacze DVD nie maja z tym problemu... |
raczej film to nagrywałem Clonem więc on chyba dobry wybrał system
ale problem dotyczy też danych wybrałem DVD-dane i nagrałem MP# i też mi nie widzie tego!! |
Mam ten sam naped...
Jak nagrywac? Nie ma wielkiej roznicy - ja nagrywam Nero, chociaz niektorzy mowia, ze jest be ;) Wazne jest na czym nagrywasz - najlepiej nagrywac na lepszych jakosciowo nosnikach, a nagrywanie z predkoscia 2x tez nie zaszkodzi... Ja nagrywam na 4x na plytach Verbatim, Memorex i paru innych i moj odtwarzacz DVD (PlayStation 2), odtwarzacz kolegi (Eltax) i odtwarzacz chrzestnego (Thomoson) nie maja z nimi klopotow... P.S. A czy aby napewno nagrywasz plytki w dobrym formacie? Moze zamiast DVD-Video nagrywasz je jako zwykle dane DVD-ROM ? ;p |
ok to moze wiesz jak mam nagrywać Liteonkiem 451 na płytce DVD+R czy na DVD-R?
bo jak nagrałem 4x DVD+R to mi napęd LG nie widzi płytki i tylko nagrywarka widzi! (nie wiem czy bedzie idział stacjonarny) ??? |
Cytat:
moze byc znaczna (jezeli uzywasz CloneDVD)... Dlatego przy "ciezszych" plytach polecam DVD Shrinka - mozesz wtedy ustawic stopien kompresji dla filmu glownego ok. 70 % (jak dla mnie roznice sa niezauwazalne na 28' TV z odleglosci 5m, a dodatki, czy inne materialy skompresowac mocniej.. CloneDVD wszystko kompresuje tak samo - dlatego kiesko sie nadaje do obrobki filmow z duzo iloscia materialu dodatkowego... Mozesz tez wyciac niepotrzebne sciezki dzwiekowe, co takze korzystnie wplynie na jakosc obrazu... Ale jezeli nie masz zamiaru analizowac filmu klatka po klatce i ogladac go na monitorze kompa w wysokiej rozdzielczosci to nawet prawie 3 godzinny film z materialem dodatkowym i 2 sciezkami dzwiekowymi upakujesz DVD Shrinkiem w ten sposob, ze na TV roznic praktycznie nie dostrzezesz przy zwyklym ogladaniu (dzis tak obrobilem Gladiatora dla kumpla - koles byl bardzo zadowolony z jakosci)... |
to jaka jest utrata jakości przy przegrywaniu clonemDVD?
|
Cytat:
to zaledwie 2 klikniecia mysza i przesuniecie suwaka odpwiedzialnego za stopien kompresji (i to kazdego title z osobno !!) :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
mjq |
Nie - nie chodzilo mi o usuniecie dodatkow ale o poddanie
ich wiekszej kompresji niz filmu glownego - tego w CloneDVD nie zrobisz... |
Cos takiego da sie zrobić bo mi sie udało jakos nagrać sam film bez dodatków. Ale nie wiem jak, dla mnie to pech bo ja lubie mieć menu i dodatki. Ale nie wiem jak mi sie to zrobilo.
|
CloneDVD jest spoko programem ale brakuje mi jednej rzeczy, ktora
jest w DVD Shrink - reczne ustawianie stopnia kompresji dla kazdego title osobno - naprawde przydatnej jak na plytce jest duzo dodatkow a koniecznie chcielibysmy wszystko upakowac na jednej DVD+R - mozna wtedy film upakowac z mniejsza kompresja a dodatki pod ostrze :) |
natomiast w CloneDVD2 trwa to zaledwie 15-20 minut i wydaje mi sie bardziej przejyste i wygodniejszy program
|
Cytat:
|
CloneDVD zgrywa zabezpieczone filmy. Wystarczy aby w tle uruchomiony był AnyDVD. Nie ma potrzeby rippowac filmu na dysk.
|
przepraszam że wprowadzam zamęt.
Wyciągnąłem zbyt pochopne wnioski nie sprawdziwszy tego uprzednio.
Przekonany byłem, że zapis na rozwijanej liście 'Still pictures' w pozycji 'Video' załatwi sprawę, jednak nie. Dodatki nie są całkowicie usuwane, tworzone jest jakieś slideshow. Zwracam honor. Zachowałem się jak LAMA. Tylko teraz która LAMA? Bardzo rzadko zdarza się, że jestem taką LAMĄ: (Lama glama), ssak z rodziny wielbłądowatych, forma udomowiona (podobnie jak alpaka), bliski krewniak gwanako; wys. w kłębie do 1,2 m; hodowana w Peru i Boliwii ze względu na wełnę, mięso, mleko i jako zwierzę juczne. Za to na szczęście częściej zdarza się, że jestem taką LAMĄ: godność nauczyciela duchowego w buddyzmie tybet., odpowiednika ind. guru; przekazuje uczniom formalną wiedzę rel., a zarazem mistyczną moc niezbędną do osiągnięcia oświecenia; jako nauczyciele, uczeni i zwierzchnicy wspólnot mniszych lamowie cieszą się niekwestionowanym autorytetem wśród wyznawców buddyzmu w Tybecie. A teraz pytanko do 'Jarooooo'. Jakim kompem dysponujesz, że kodowanie w Shrinku zajmuje Ci to aż godzinę? U mnie trwa to kilka-kilkanaście minut (mój sprzęt - patrz podpis). Pozdrowionka. |
naturalnie clone dvd why ? poniewaz wierze ze kolesie robia co moga zeby bylo zapiete na ostatni guzik
|
ja uzywam CloneDVD i jestem zadowolony DVD Shirk jest kiepski bo obrabia film godzine czasu :) a Clonen DVD w 15-20 minut a jakość ta sama.
|
Cytat:
mjq |
To znaczy, ze mozna usunac zbedne tytuly ale stracisz funkcjonalnosc
menu - czyli nie da sie wytnac dodatkow z zachowaniem menu ;) Do tego mozna sie posluzyc CloneDVD2 |
Cytat:
http://mjq.neostrada.pl/shrink.jpg mjq |
Jakto ma? Czyzby jakas ukryta, nieudokumentowana funkcja? :D
|
Cytat:
|
Cytat:
Jezeli chcesz sprobowac jakies innego programu to zwroc uwage na Pinnacle Instant Copy v8.0 mjq |
CloneDVD mozna obrobic kazdy film - bez wzgledy czy byl zabezpieczony,
czy nie - wystarczy zrippowac film na dysk SmartRipperem czy innym tego typu :) A wiec chyba jednak pozostane przy CloneDVD - chociaz brakuje mi ustawiania kompresji do kazdego title na DVD osobno jak to jest w DVD Shrink... P.S. A co z programem CloneDVD X-Studios? Jest on czegos wart ? ;) |
Jakosc w DVDShrink i CloneDVD2 jest identyczna. Roznice miedzy tymi dwoma programami to:
- CloneDVD2 nie obrabia zabezpieczonych plyt - DVDShrink nie ma mozliwosci zostawienia menu z jednaczesnym wycieciem dodatkow. Co do DVDFab to uzywam go tylko w przypadku bardzo dlugich filmow do podzialu na 2 DVD. pozdro mjq |
CloneDVD a DVD Shrink
Witam
Od razu zaznaczam, ze nie jestem zwolennikiem mozlonego i powolnego obrabiania filmow DVD specjalisttcznymi aplikacjami by tylko upchac film na plyte DVD+R - jestem za rozwiazaniami takimi jak DVD Fab, DVD Shrink, czy CloneDVD I wlasnie mam pytanko co do jakosci obrazu - ktory program generuje ladniejszy obraz - CloneDVD 2 (Elaborate Bytes) czy DVD Shrink 3.1 przy podobnym stopniu kompresji?? P.S. Slyszalem cos o programie CloneDVD ale innej firmy - jest on czegos wart?? Pozdrawiam |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:28. |