Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Nagrywarki Dual Layer (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nagrywarki-dual-layer-33875/)

Hermann 19.04.2004 20:50

Dwa takie same wątki?

Dlaczego są dwa takie same i równoległe wątki pod tytułem "Nagrywarki
Dual Layer" ?

Jeden jest tu, a drugi w przyklejonych.

Już pisałem w tym drugim wątku, że pokazał się Liteon 832S Dual Layer
za 152 ***8364;.

Poczytajcie sobie tam!

pawelblu 19.04.2004 16:00

Cytat:

Napisany przez puch
Jeśli chodzi o wybór pomiędzy 107 a 2500, czytałem kilka testów, z których wynikało, że 107 radzi sobie nieco gorzej. Nie wiem natomiast zupełnie, jak jest z funkcjami "niestandardowymi" - kopiowaniem zabezpieczeń, itd.

Wlasnie tutaj tym bardziej...

Esiek 19.04.2004 15:55

Cytat:

Napisany przez mikas
Wiec co radzicie kupic nagrywarke SL.
A jeśli chodzi o firme to jaka Pionieer 107 czy Nec 2500 ?

Rób co chcesz ale jak sie juz zdecydujesz na sl to polecałbym nec 2500a zreszta poczytaj troche na forum to sie dowiesz.

puch 19.04.2004 15:47

Myślę, że minie parę miesięcy, zanim technologia DL zostanie dopracowana, i pojawią się nośniki. Na razie wszystko to jest ciągle "na papierze" - trudno nawet znaleźć opinie wczesnych użytkowników. Dlatego, jeśli możesz poczekać, a przewidujesz, że będziesz potrzebował zwiększonej pojemności, to poczekaj. Możliwe też, że niektóre istniejące nagrywarki będzie można przerobić na DL (np. NEC'a 2500 na 2510) - zdaje się, że z jakimś napędem Benq można to nawet zrobić oficjalnie.

Jeśli chodzi o wybór pomiędzy 107 a 2500, czytałem kilka testów, z których wynikało, że 107 radzi sobie nieco gorzej. Nie wiem natomiast zupełnie, jak jest z funkcjami "niestandardowymi" - kopiowaniem zabezpieczeń, itd.

pawelblu 19.04.2004 13:32

Rob jak chcesz - tylko zebys potem nie zalowal ...

mikas 19.04.2004 10:54

Wiec co radzicie kupic nagrywarke SL.
A jeśli chodzi o firme to jaka Pionieer 107 czy Nec 2500 ?

artifact 19.04.2004 06:06

I ja tak sądzę.

puch 19.04.2004 01:03

Z tego, co czytałem, na razie mają być tylko płyty DL R (a nie RW - nawet nie wiem, czy RW da się zrobić DL), a nagrywanie będzie z prędkością 2x - czyli trochę wolno. Poza tym, pewnie trzeba będzie jeszcze poczekać na sensowne nośniki w sensownej cenie. Czyli chyba nie warto kupować niczego DL przed upływem pół roku...

artifact 18.04.2004 23:14

Chyba nie wierzysz w to, że u nas będzie taniej ??? ^_^
Jeżeli ten bios dla Benq działa tak jak myślę, że działa i jeżeli inni producenci też zrobią coś takiego dla swoich nagrywarek, to dla mnie sprawa jest prosta. No chyba, że ktoś tapetuje dom kasą - proszę bardzo niech kupuje.

pawelblu 17.04.2004 22:58

Nie kosztowal, tylko MA KOSZTOWAC. Poza tym prognozowane ceny sa smiesznie, bo nikogo nie zobowiazuja do sprzedazy wlasnie po tej cenie.

Robs 17.04.2004 21:35

Cytat:

Napisany przez artifact
Z tego co wiem to jakis model Sony kosztowal kolo 300 ojro.

A nawet 199, ale wiadomo jak to będzie wygladać u nas.

artifact 17.04.2004 21:26

Wystarczy poszukac w sieci i zaraz bedziesz wiedzial ile. Z tego co wiem to jakis model Sony kosztowal kolo 300 ojro.

pawelblu 17.04.2004 21:06

Cytat:

Napisany przez artifact
To raczej głupota wywalać tyle kasy na DL skoro Benq daje firmware, który pozwoli nagrywarce SL nagrywac DL.

Tyle to znaczy ile ?? Skad masz wiadomosci o cenie nagrywarek DL ??

artifact 17.04.2004 20:55

To raczej głupota wywalać tyle kasy na DL skoro Benq daje firmware, który pozwoli nagrywarce SL nagrywac DL.

mikas 17.04.2004 18:49

Ale zawsze lepiej mieć lepszy sprzęt , który w razie czego nagra DL. Też wychodze z założenia że na dzień dzisiejsz lepiej nawet nagrać na dwóch płytach SL . Ale czemu nie poczekać i nie kupić nagrywarki DL. Są jakieś przewidziane daty wypuszczenia tego sprzętu ?

Robs 16.04.2004 21:41

Cytat:

Napisany przez Faruk
Cena jednego nośnika to obecnie 50 USD

eee, nie przesadzajmy 5-7$ ale nie 50,
nalezy się jednak zastanowić czy bedzie sens palić film na nosniku DL powiedzmy średnio 3x droższym od SL (nawet jeśli juz stanieje, bo przecież SL tez wtedy stanieje) jeśli spokojnie to bedzie mozna nagrać na dwóch płytkach SL i jeszcze wyjdzie taniej 8)

grz3si3k 16.04.2004 20:08

Cytat:

Napisany przez Faruk
Nie wiem czy nie szkoda kasy na nagrywarkę DL. Cena jednego nośnika to obecnie 50 USD. Na pewno spadnie, ale mam wrażenie, że albo nigdy nie będzie na poziomie opłacalności (bo studia filmowe to zablokują) albo też będzie, ale w dalekiej przyszłości i obecnie szkoda czasu na czekanie. Ale może się mylę.....

W kazym razie ja na razie kupiłem SL i z zadowoleniem palę płytki :-) Nie ma problemu z obcięciem filmu na SL - parę kliknięć w DVDShrink-u i tyle. :-)

spoko spoko sa ludzie co lubia byc w przodzie szybciej niż sprzet...;-)

Faruk 16.04.2004 20:00

Nie wiem czy nie szkoda kasy na nagrywarkę DL. Cena jednego nośnika to obecnie 50 USD. Na pewno spadnie, ale mam wrażenie, że albo nigdy nie będzie na poziomie opłacalności (bo studia filmowe to zablokują) albo też będzie, ale w dalekiej przyszłości i obecnie szkoda czasu na czekanie. Ale może się mylę.....

W kazym razie ja na razie kupiłem SL i z zadowoleniem palę płytki :-) Nie ma problemu z obcięciem filmu na SL - parę kliknięć w DVDShrink-u i tyle. :-)

mikas 16.04.2004 18:50

Nagrywarki Dual Layer

Mam zamiar kupić nagrywarkę Dual Layer Neca lub Pioneera . Czekam już ponad miesiac . Czy ktoś się może orientuje kiedy się one pojawią . Bo na nagrywarkę SL szkoda kasy .

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:27.