Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   sprzet grajacy (https://forum.cdrinfo.pl/f5/sprzet-grajacy-34188/)

lordabortion 25.04.2004 20:19

sprzet grajacy

witam

w najblizszym czasie planuje zlozyc sobie jakis tani zestaw ,gdyz stara smieszna wieza odmawia posluszenstwa ;-)

Znacie moze jakies adresy polskich serwisow o charakterze informacyjnym ,traktujacych o tematyce audio ???????

A moze polecilibyscie jakies fajne tanie modele odtwarzaczow czy wzmacniaczy ...

CIAPEK 25.04.2004 20:58

zestawy grające? Tzw. wieże?
Tylko PHILIPS!

MaciejT 25.04.2004 21:06

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
Tylko PHILIPS!

Ciapek, CZYTAJ :) jak zlozysz zestaw z Philipsa, jesli komponenty segmentowe Philipsa sprzedawane sa jako Marantz? <Ostatnio Marantz to juz chyba nie Philips, ale nie wiem dokladnie co i jak sie potoczylo>

www.audio.com.pl
HFiM jakos nie chce dzialac :(

Edwardo 25.04.2004 21:08

philips?
i wieza hi-fi?
no way!
technics rulezz :P

lordabortion 25.04.2004 21:09

na razie mam zamiar kupic sredniej klasy odtwarzacz denona
bez wzmacniacza to troche kiszka ,a kolumny zrobi mi znajomy na zamowienie
wiec na razie do samego odtwarzacza podlacze zestaw glosnikow 5.1 z komputera :P jakos przezyje

MaciejT 25.04.2004 21:13

ZADEN TECHNICS!!!

zalezy jeszcze jakiego dzwieku oczekujesz, idz do salonu, popros o podlaczenie kilku zestawow i sam sie przekonasz. Technicsa odradzam ze wzgledu na beznadziejna jakosc. Krolem w swojej klasie cenowej jest Yamaha CDX-596 - ok 1200-1300pln, wzmacniacz tez jakis dobry da sie znalezc. <CDX-496 nie warto brac, bo to konstrukcyjnie jest CDX-396, tylko ma 2 przyciski wiecej>

Edwardo 25.04.2004 21:20

technics beznadziejny jakosciowo? to co powiedziec o philipsie? albo thomsonie?
to juz chyba totalne dno...
fajne sa jeszcze onkio
no a co do yamachy to nie zaprzecze, oj, az sie cieplo mi zrobilo na mysl o yamaszce

MaciejT 25.04.2004 21:27

bez przesady - nie porownujmy sprzetu z innych klas, np Technicsa do Philipsa albo Thomsona ;)

z tego co wiem to Denon i Onkyo od dawna nie maja w ofercie odtwarzaczy CD - te firmy <i jeszcze Pioneer> nastawily sie na KINO DOMOWE - a to zupelnie inna bajka :)

piotrek123 25.04.2004 21:33

Ja sobie niedawno kupiłem używany wzmacniacz z komisu za 200 zł i do tego nowe głośniki tannoye m1 z MM i zapewniam że gra to lepiej niż każda miniwieża za kilkanaście baniek:spoko:

Turboni 25.04.2004 21:49

polecam denon lub onkyo to jest dopiero sprzecik wart swojej ceny.

MaciejT 25.04.2004 21:59

Cytat:

Napisany przez Turboni
polecam denon lub onkyo to jest dopiero sprzecik wart swojej ceny.

pytanie dotyczy sprzetu Audio, a nie kina domowego

ThanatoS 25.04.2004 22:11

Hmm, juz mialem napisac twoj stary nick ;), Onkyo jeszcze audio mozna spotkac, ale wiadomo ze w komisie etc.,
Co do Technics'a czy jak to sie to nazywa to to samo co Panasonic, wiec nie rozmawiajmy juz o tym.
Wszystko zalezy co oczekujesz od sprzetu.

lordabortion 25.04.2004 22:31

Cytat:

Napisany przez piotrek123
Ja sobie niedawno kupiłem używany wzmacniacz z komisu za 200 zł i do tego nowe głośniki tannoye m1 z MM i zapewniam że gra to lepiej niż każda miniwieża za kilkanaście baniek:spoko:

no i oto chodzi ;-)

podlaczyles do komputera czy osobny odtwarzacz ? i moglbys cos wiecej na temat tych glosnikow powiedziec ,tzn jak duzy to jest zestaw i ile dales ?;-)

macbor 25.04.2004 23:53

Proponował bym jakies segmenciki Yamahy, Denona, Onkyo. Technicsa sobie odpuśc no chyba, że jakis wysoki model. Jeśli chodzi o kolumny to ja cenie sobie TANNOY'a

piotrek123 26.04.2004 07:36

Cytat:

Napisany przez lordabortion
no i oto chodzi ;-)

podlaczyles do komputera czy osobny odtwarzacz ? i moglbys cos wiecej na temat tych glosnikow powiedziec ,tzn jak duzy to jest zestaw i ile dales ?;-)

Narazie mam podłączone do wzmaka stacjonarne dvd jako odtwarzacz cd, oczywiście oglądam też sobie filmy na nim w trybie stereo, do kompa nie podłączałem, gra dobrze, basik niczego sobie, dobra stereofonia. kable głośnikowe kupiłem takie sobie za 6zł/m :jezyk:, w sumie wzmak+kolumny+kable=700 zł.:) Gra to w pokoju 15m/kw

Kasprzak 26.04.2004 16:23

proponuje napisac przedzial cenowy i jakosc dzwieku jaka oczekujesz (audiofilem nie jestes chyba bo nie zadalbys na tym forum...ale czy masz wrazliwe ucho np., do czego bedzie uzywane (techno, klasyczna, metal), jak czesto)

REi 26.04.2004 20:33

jedno slowo:
YAMAHA

mqy 26.04.2004 21:46

.....A wiec tak:
Roznica miedzy Cd Yamaha CDX-493[6] a CDX-393[6] mkI, jest duza poniewaz oprucz tego ze seria 4 ma wyjscie sluchawkowe z potencjometrem to ma wyprowadzony tor cyfrowy, Yamaha[dzisiejsza] to marne sprzety i dzieki wyprowadzonemu torowi cyfrowemu mozna do konwertowania dzwieku z cyf na analog, zastosowac przetworniki wbudowane w wzmacniaczu....[kina domowe zwykle je maja, wzmaki stereo raczej nie...]
....POwiec tak czego szluchasz, jaki pokoj, kasa, blok/dom, i jesli masz mozliwosc posluchaj troche i kieruj sie soba - wlasnym gustem, to co ci sie podoba, odradzam pseudo-dobre sprzety...jak technics, mozesz troszke poszperac w necie w recenzjach, ale mimo to, sprzet kupijesz dla siebie....
polecam zaczac zestwa skaldac od kolumn.....
albo lepiej tak: http://audio.lukar.net/ [a tu forum]

mqy 26.04.2004 21:53

Ja moze sie zareklamuje w najblizszym czasie bede sprzedawal wzmak[Amplituner K.D.] Kenwood Krf-v5030D[Czarny, pilot] + Cd Yamaha CDX-393[Tytan, pilot], wzmacniacz potezniejszy i to jest kino domowe 5.1[ma wiele przychylnych recenzji], cena zestawu ok.900zl...
Na tej stronce: http://www.homecinemachoice.com/testbench/index.html sa testy wzmakow K.D. ta jest o mojim Kenwoodzie.....
....Pisze reklame bo moze jest ktos chetny.... :zeby:

shuma02 26.04.2004 22:16

ja bazuje tylko na SONY i wszystko narazie super gra i buczy. ale jak kiedys przyjdzie cos zmienic to pewnie tylko na Harmann-Kardon, to dopiero sprzecicho. tylko z cena troche nie wesolo...

mqy 26.04.2004 22:22

Cytat:

Napisany przez shuma02
ja bazuje tylko na SONY i wszystko narazie super gra i buczy. ale jak kiedys przyjdzie cos zmienic to pewnie tylko na Harmann-Kardon, to dopiero sprzecicho. tylko z cena troche nie wesolo...

:mruga:

CIAPEK 26.04.2004 22:44

Cytat:

Napisany przez MaciejT
Ciapek, CZYTAJ :) jak zlozysz zestaw z Philipsa, jesli komponenty segmentowe Philipsa sprzedawane sa jako Marantz? <Ostatnio Marantz to juz chyba nie Philips, ale nie wiem dokladnie co i jak sie potoczylo>

www.audio.com.pl
HFiM jakos nie chce dzialac :(

Witam Wszystkich!
Mówiłem o gotowych zestawach (HIFI SYSTEM). Philips za tą cenę na prawde nieźle gra.
Mam wieże kilka dobrych lat, nawet nie wiem dokładnie ile, ale ponad 5 lat spoko i poza padniętym laserem nadal mam piękny czysty dźwięk.

MaciejT 26.04.2004 23:26

CIAPEK, moze teraz zobaczysz ;)

"w najblizszym czasie planuje zlozyc sobie jakis tani zestaw"

CIAPEK 26.04.2004 23:31

Cytat:

Napisany przez MaciejT
CIAPEK, moze teraz zobaczysz ;)

"w najblizszym czasie planuje zlozyc sobie jakis tani zestaw"

o jeeezu :P, nie podałem propozycji złożenia zestawu, ale gotowca. Też gra ;)

Technics w sumie całkiem niezły jest ;) :)
pzdr

Sz@tynbury 27.04.2004 07:34

Cytat:

Napisany przez mqy
.....A wiec tak:
Roznica miedzy Cd Yamaha CDX-493[6] a CDX-393[6] mkI, jest duza poniewaz oprucz tego ze seria 4 ma wyjscie sluchawkowe z potencjometrem to ma wyprowadzony tor cyfrowy, Yamaha[dzisiejsza] to marne sprzety i dzieki wyprowadzonemu torowi cyfrowemu mozna do konwertowania dzwieku z cyf na analog, zastosowac przetworniki wbudowane w wzmacniaczu....[kina domowe zwykle je maja, wzmaki stereo raczej nie...]
....POwiec tak czego szluchasz, jaki pokoj, kasa, blok/dom, i jesli masz mozliwosc posluchaj troche i kieruj sie soba - wlasnym gustem, to co ci sie podoba, odradzam pseudo-dobre sprzety...jak technics, mozesz troszke poszperac w necie w recenzjach, ale mimo to, sprzet kupijesz dla siebie....
polecam zaczac zestwa skaldac od kolumn.....
albo lepiej tak: http://audio.lukar.net/ [a tu forum]

Nieprawda, między 396 a 496 nie ma żadnej różnicy w elektronice, tylko wspomniany wzmacniacz słuchawkowy oraz regulacja wyjścia analogowego, która to regulacja jest przeprowadzana na drodze cyfrowej, czyli nie ma żadnego potencjometru. Ale już z 393 i 493 nie wiem jak jest.

mqy 27.04.2004 15:31

Cytat:

Napisany przez Sz@tynbury
Nieprawda, między 396 a 496 nie ma żadnej różnicy w elektronice, tylko wspomniany wzmacniacz słuchawkowy oraz regulacja wyjścia analogowego, która to regulacja jest przeprowadzana na drodze cyfrowej, czyli nie ma żadnego potencjometru. Ale już z 393 i 493 nie wiem jak jest.

Nie bede sie klocil gdzie jest ta regulacja, ale w 493[6] ona jest a w 393[6]
jej nie ma....i w przypadku 493 i 393 mkI, ta druga nie ma zadnych wyjsc cyfrowych....

Sz@tynbury 27.04.2004 16:31

Cytat:

Napisany przez mqy
Nie bede sie klocil gdzie jest ta regulacja, ale w 493[6] ona jest a w 393[6]
jej nie ma....i w przypadku 493 i 393 mkI, ta druga nie ma zadnych wyjsc cyfrowych....

Nie ma żadnej regulacji. W 496 jest po prostu prosty wzmacniacz słuchawkowy na jakimś opampie. 396 ma w tym miejscu pusto. Ot, cała różnica. Chyba, że chodzi ci o przyciski do regulacji, które to 496 ma a 396 nie ma, tam nie ma żadnegoo potencjometru, gdyż regulacja głośności odbyewa się w DACu. A wyjście otyczne mają obydwa.

reed 27.04.2004 16:53

Podepne sie do tematu: co myslicie o Panasonicu ??
Zwlaszcza o SA HE75 ?
Czy to dobry wybor dla "nieaudiofila" ?

Makthom 27.04.2004 21:41

Cytat:

Napisany przez lordabortion
kolumny zrobi mi znajomy na zamowienie

Tak z ciekawosci, na jakich glosnikach zrobi Ci znajomy te kolumny? A sub na czym będzie?

MaciejT 28.04.2004 21:47

Cytat:

Napisany przez reed
Podepne sie do tematu: co myslicie o Panasonicu ??
Zwlaszcza o SA HE75 ?
Czy to dobry wybor dla "nieaudiofila" ?

sadze ze nie, ale niech Twoj sluch to oceni :)

memorando 28.04.2004 22:32

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
Tylko PHILIPS!

mega lol

TYLKO te firmy:

1. Denon
2. Onkyo.
3. Yamaha
4. Technics złota seria
5. Pionner.
wyższa półka:
1. Bang&olufsen

kolumny

zoller albo sonus faber:)
keble van den hull miedź bez tlenowa:)

Jako gotowy zestaw polecam onkyo spokojna wyważona średnica mocny bas i głębokie wysokie czyli typowo japońskie brzmienie nieprzeslodzone a sprzęt brzmi w porównaniu do soniaka o wiele lepiej i jest czysty dźwięk bez zbędnych przekoloryzowań jak w wypadku sony

CIAPEK 28.04.2004 23:52

masz pieniądze to sobie Denona kup, kolega zakładający topic też by się cieszył

Ormianin 29.04.2004 00:05

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
o jeeezu :P, nie podałem propozycji złożenia zestawu, ale gotowca. Też gra ;)

Technics w sumie całkiem niezły jest ;) :)
pzdr

Jest najgorszym HI-FI na rynku, ale jesli ktos ma ucho z plasteliny :)

Ja mam kilka segmentow sony i amplituner AC3 Yamahy... glosnikow tylko dobrych nie mam, ale to jest juz wydatek!

CIAPEK 29.04.2004 00:47

jeszcze chciałem coś wyjaśnić i to będzie chyba ostatni temat w topiku dla melomanów.

Pisząc o Philipsie jak pisałem miałem na myśli gotowe zestawy hi-fi nie tzw. "cegiełki".
Sam mam gotowca i jestem niezwykle zadowolony. Chodząc po salonach RTV, przechodząc kolejne alejki z wieżami nie widze nic interesującego w umiarkowanej cenie. Ujdzie także Panasonic.
Cegiełki to co innego nie znam się tak na tym, pisze tylko co polecają inni, wiem także, że na to potrzeba więcej kasy (na razie nie interesuje się tym).
Dla zwykłego szarego człowieka, mieszkającego w bloku gotowy zestawik z pewnością wystarczy.
Czym się będę interesował to zakupem radia samochodowego cd (prawdopodobnie padnie na Soniacza :) )
Pozdrawiam!

Yacho 29.04.2004 02:53

A ja mam Starego Radmorka 5102TE +2x Unitra 40W podlogowki i jestem zdania ze do ~1000 zl nie zlozysz nic lepszego - jedyna wada to taka ze 1 kolumna to taka mala lodowka :)

memorando 29.04.2004 06:57

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
masz pieniądze to sobie Denona kup, kolega zakładający topic też by się cieszył

za 2900 masz mini zestaw onkyo albo denona sorrki ale philips to szrot w porównaniu do sony ma przekoloryzowania na max jak ktoś kocha tylko basy i wysokie to źle z nim bo najpiękniejsza jest średnica i najważniejsza w muzyce poważnej nie mógłbym ścierpieć słuchająć kantat buxtehudego że mi coś dudni a wieże philipsa niestety niendają się do odsłuchu kantat buxtehudego albo muzyki góreckiego z arvo partem
p.s nieprzeczę Tobie starcza philips i mi nic do tego ja mamn swoje zdanie a ty swoje i nawracać niebędę Ciebie:)

pozdro

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:54.