Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Witamy W Unii Europejskiej (https://forum.cdrinfo.pl/f5/witamy-unii-europejskiej-34359/)

Stef 01.05.2004 00:02

Witamy W Unii Europejskiej

i stalo sie........
jestesmy w Unii Europejskiej....
nie bede sie tu wypowiadal czy to dobzre czy zle, dla kazdego jest to inna sprawa....

ale powiem tylko tyle.....

kto 15 lat temu myslal sobie ze Polska bezie w Unii Europejskiej w 2004 roku!!!

Historia dzieje się na naszych oczach!!!

:)

michal_zb 01.05.2004 00:12

no i jesteśmy...
wszystkim wszystkiego najlepszego w zjednoczonej Europie ;p

P.S.
wyprzedziłeś mnie w poście ;)

pawelblu 01.05.2004 01:06

Ja jestem w UE dopiero teraz bo wyszedlem na chwile z domu ||

I kto by pomyslal ze jeszcze kiedys tak radosnie bedzie obchodzy 1 maja !!!!!! :)

Towarzysze - idziemy na pochod !!!!

zorg 01.05.2004 01:09

i co tam takiego jest w tej UE ??? szybsze cpu ?

woitas 01.05.2004 08:13

szybszy net, którego nadal nie mam, mimo obietnic tpsa (w cenniku malutkimi literkami pisze dlaczego) :jezyk: :klnie: :buu: :'(

CIAPEK 01.05.2004 08:29

wstałem :) - zapowiada się pogodny dzień no jak każdy będzie taki w UE to będzie super hehe :)

LECHWOS 01.05.2004 08:55

:nie: unia i co z tego juz wczoraj przyszla mi podwyzka za wode i mieszkanie mam ja w dupie :ok:

CIAPEK 01.05.2004 09:04

Cytat:

Napisany przez LECHWOS
:nie: unia i co z tego juz wczoraj przyszla mi podwyzka za wode i mieszkanie mam ja w dupie :ok:

nie bądź śmieszny, na pewno nie z okazji 1 maja.
Nam za prąd czy coś podobnego przyszło z miesiąc temu.

Pierwszy 01.05.2004 10:50

jak narazie od tego wchodzenia do unii to mam kaca ((

MacGyver 01.05.2004 11:16

Ja dziś o 2000 ZULU "świętuję" wejście do UE ;) :piwo:
Ciekawe jak to będzię naprawdę w tej Unii ???

Tribunal 01.05.2004 11:31

od 4 maja wszystkie ceny mają pojsc w górę podobno...

LECHWOS 01.05.2004 11:55

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
nie bądź śmieszny, na pewno nie z okazji 1 maja.
Nam za prąd czy coś podobnego przyszło z miesiąc temu.

\
widze ze cie to nie interesi
Nam za prąd czy coś podobnego przyszło z miesiąc temu cos podobnego sam nie placisz rachunkow bo nie wiesz za co nawet a ja place i chodze na zakupy i zapewniam cie ze to z okazji 1-go maja wszycho idzie do gory co z tego ze stanieja tel. jak nie bedzie za co kupic jedzenia oplacic mieszkania i tak dalej myslisz ze nam unia nawali maja nastepny rynek zbytu .ehhh co ci bede mowil pozyjemy zobaczymy lecz ja nie wierze w unie :blee:

kodziu 01.05.2004 12:29

Ja też UE nie popieram, podobno już nawet LPG podrożał około 30groszy.

miles 01.05.2004 12:48

Cytat:

Napisany przez kodziu
Ja też UE nie popieram, podobno już nawet LPG podrożał około 30groszy.

co? z 1,51 + 0,30 groszy ......co za barany

Chyba nie polubię tej Unii czy jak ona tam się zwie.
UE Jest wszędzie, nawet klej do papieru jest niebieski z żółtymi gwiazdkami EURO GLUE STICK
...cieszę się chyba tylko pogodą :)
Kiedyś Polska nie lubiła koloru czerwonego, a teraz ma okazje znienawidzieć niebiesko-żółtego.
Mi to leży..tylko obawiam się będzie drożej, i ludzie niewyrobią

pawelblu 01.05.2004 15:09

No ale zaraz - jezeli polska bedzie rynkiem zbytu to bedzie to czego chcecie - ceny pojda w dol.

Wiec zupelnie nie rozumiem analogii - polska bedzie rynkiem zbytu i wszystko zdozeje. To logiczny i ekonomiczny absurd.

Nie wydaje mi sie zeby zaszlo ani jedno ani drugie. A to co sie dzieje np. z cukrem to powrot do normalnosci - do tej pory byl absurd - teraz bedzie normalnie. Do tej pory i tak placilismy wiecej za cukier tylko przez budzet - doplatami do produkcji. Teraz placimy normalnie - ktos chce cukier - placi jego REALNA cene. A ci co nie chca - nie placa. Tylko dlaczego do tej pory wszyscy byli tym obciazani ze swoich podatkow ?? Ludzie - ceny sie nie biora z ksiezyca !!

Zetoxa 01.05.2004 17:03

... małżonka twierdzi, że podczas imprezy powitalnej w Unii zjadłem z unijnej flagi wszystkie 12 gwiazdek :o , wierzę żonie na słowo, bo sam nic nie pamietam i troszkę głowa mnie boli :blee: .

andrzejj9 01.05.2004 18:44

Cytat:

Napisany przez Tribunal
od 4 maja wszystkie ceny mają pojsc w górę podobno...

I pojda na pewno. Przede wszystkim z tego wzgledu, ze na bardzo wiele rzeczy zmienil sie juz od wczoraj VAT. Tu mowie akurat o branzy zoologicznej (praktycznie wszystkie stawki - zerowa, 3%, 7% zmienili na 22), ale z tego, co wiem, to w innych jest podobnie. Na razie oszczedzili ksiazki (pewnie rowniez kwestia czasu), ale naprawde wiele rzeczy podrozeje.

pawelblu 01.05.2004 20:48

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
I pojda na pewno. Przede wszystkim z tego wzgledu, ze na bardzo wiele rzeczy zmienil sie juz od wczoraj VAT. Tu mowie akurat o branzy zoologicznej (praktycznie wszystkie stawki - zerowa, 3%, 7% zmienili na 22), ale z tego, co wiem, to w innych jest podobnie.

Bez przesady - sa zmiany ale poki nie bedzie zadnych radyklanych roznic dla przecietnego kowalskiego.

andrzejj9 01.05.2004 20:57

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Bez przesady - sa zmiany ale poki nie bedzie zadnych radyklanych roznic dla przecietnego kowalskiego.

Zalezy co rozumiesz poprzez zmiany radykalne. Dla mnie koniecznosc zaplacenia od 10 do 15 procent drozej za przecietny pokarm dla psa czy kota byloby dosc znaczna roznica i raczej taka zmiane bym zauwazyl. A tak bedzie - wlasciciele sklepow nie beda pokrywali tej roznicy z wlasnej kieszeni, bo musieli by zaczac w ogole doplacac do prowadzenia interesu.

Ale tez nie zrozum tego tak, ze uwazam, ze nagle wszystko zacznie sie zmieniac. Ja obudzilem sie dzisiaj jak co dzien i byl to dla mnie zupelnie normalny dzien. Dla mnie kompletnie nic sie nie zmienilo i nie podejrzewam, zeby mialo w nablizszym czasie. Poki przypadkiem nie wlacze telewizji albo radia, naprawde wszystko jest po staremu :)

.::piotrek::. 01.05.2004 21:26

Nie wiem czy sie cieszyc, no ale najlepszego w unii zycze ;)

Patrixs 01.05.2004 21:28

Ja zycze wszystkim, żeby unia nie nakopała nam na dupy tak jak nam się to teraz wydaje.

Pozdrawiam

BD 01.05.2004 23:32

Cytat:

Napisany przez LECHWOS

nie badz smieszny - przyczyna podwyzki nie jest wejscie do UE

pawelblu 01.05.2004 23:32

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Zalezy co rozumiesz poprzez zmiany radykalne. Dla mnie koniecznosc zaplacenia od 10 do 15 procent drozej za przecietny pokarm dla psa czy kota byloby dosc znaczna roznica i raczej taka zmiane bym zauwazyl...

Hm - my kupujemy jedzenie dla psa w postaci jednej puszki i jednych 'chrupek' na tydzien.
Normalnie jje to co mu mama przygotuje :)
Ja mysle ze bez problemu uda nam sie przystosowac do nowych warunkow.

paja 02.05.2004 22:17

:( witamy ja tam różnicynie widzę może za 10 lat :)

CIAPEK 03.05.2004 12:28

Cytat:

Napisany przez LECHWOS
\
widze ze cie to nie interesi
Nam za prąd czy coś podobnego przyszło z miesiąc temu cos podobnego sam nie placisz rachunkow bo nie wiesz za co nawet a ja place i chodze na zakupy i zapewniam cie ze to z okazji 1-go maja wszycho idzie do gory co z tego ze stanieja tel. jak nie bedzie za co kupic jedzenia oplacic mieszkania i tak dalej myslisz ze nam unia nawali maja nastepny rynek zbytu .ehhh co ci bede mowil pozyjemy zobaczymy lecz ja nie wierze w unie :blee:

zmusiłeś mnie do wyjasnienia.
Kolego rachunki to rosną od kiedy jesteś na tym świecie, akurat przyszedł 1 maja i zwalasz na Unie.
BD już Ci napisał - nie bądź śmieszny ja troche rozwinę. Oglądałem ostatnio jakiś program ekonomiczny tam pięknie ktoś powiedział: to nie Unia kształtuje ceny ale rynek! Sklepikarze, firmy itp. Ale Polacy oczywiście swoje wiedzą.
Płace rachunki i to często wyręczając mame kiedy nie ma czasu, swoje rachunki również opłacam, a płacić za co mam, akurat tak się składa że od paru lat jestem dorosły.

Dla niektórych wraz z przyjściem Unii zawiało "śmiercią". Jeśli polski rząd dobrze wykorzysta tą szansę to możemy się tylko cieszyć, zresztą czas pokaże, a wcześniejsza "piętnastka UE" pokazał, że można żyć lepiej.

andrzejj9 03.05.2004 20:55

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
zmusiłeś mnie do wyjasnienia.
Kolego rachunki to rosną od kiedy jesteś na tym świecie, akurat przyszedł 1 maja i zwalasz na Unie.
BD już Ci napisał - nie bądź śmieszny ja troche rozwinę. Oglądałem ostatnio jakiś program ekonomiczny tam pięknie ktoś powiedział: to nie Unia kształtuje ceny ale rynek! Sklepikarze, firmy itp. Ale Polacy oczywiście swoje wiedzą.
Płace rachunki i to często wyręczając mame kiedy nie ma czasu, swoje rachunki również opłacam, a płacić za co mam, akurat tak się składa że od paru lat jestem dorosły.

Dla niektórych wraz z przyjściem Unii zawiało "śmiercią". Jeśli polski rząd dobrze wykorzysta tą szansę to możemy się tylko cieszyć, zresztą czas pokaże, a wcześniejsza "piętnastka UE" pokazał, że można żyć lepiej.

Ogolnie masz racje, ale tez niestety prawda jest, ze 1 maja i nasze wejscie do unii spowoduje wzrost niektorych cen. Mam tu na mysli podwyzke vatu na bardzo wiele roznych produktow. Pal diabli, czy jest to spowodowane dostosowywaniem naszych przepisow do wymogow unii, czy po prostu kolejnym lataniem dziur budzetowych, faktem jednak jest, ze ceny do gory po prostu musza pojsc. Sklepikarze nie pokryja z wlasnych kieszenie wzrostu cen o 3 do 22 procent, odbije sie to jak zawsze na konsumencie ostatecznym.

BD 03.05.2004 21:20

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Ogolnie masz racje, ale tez niestety prawda jest, ze 1 maja i nasze wejscie do unii spowoduje wzrost niektorych cen. Mam tu na mysli podwyzke vatu na bardzo wiele roznych produktow. Pal diabli, czy jest to spowodowane dostosowywaniem naszych przepisow do wymogow unii, czy po prostu kolejnym lataniem dziur budzetowych, faktem jednak jest, ze ceny do gory po prostu musza pojsc. Sklepikarze nie pokryja z wlasnych kieszenie wzrostu cen o 3 do 22 procent, odbije sie to jak zawsze na konsumencie ostatecznym.

No widzisz i to kolejny mit iz podwyzka VATu (a w konsekwencji wzrost cen) jest wina UE. To prawda, ze unia nakazuje aby na pewne grupy towarowe wprowadzic podstawowe stawki VAT. Ja w tym nie widze nic zlego bo w takim czyms jak UE powinna byc jasnosc. I niech sobie bedzie podstawowa stawka VAT na produkty - to nie jest zle.

Jednak problem lezy w innym miejscu i nie ma to juz nic wspolnego z UE. Otoz kazdy kraj czlonkowski sam okresla jaka ma byc stawka podstawowa VAT. To, ze w Polsce akurat mamy jedna z najwyzszych (22%) jest wina tylko i wylacznie kretynow ktorzy rzadza w naszym kraju od ladnych paru lat.

Wystarczy zerknac co zrobili Slowacy. Wprowadzili liniowy podatek (dotyczy to zarowno PIT, CIT czy VAT). I chwile po tym udalo im sie zrownowazyc budzet panstwa (maja wiecej wplywow niz wydaja). Nikt nie ukrywa, ze to dzieki temu podatkowi liniowemu, ktory przez wielu kolejnych kretynow w naszym kraju jest uznany za niesprawiedliwy spolecznie. Niestety w tym nie ma prawdy bo np majac podatek liniowy 16% zarobie 1000 zl to podatku zaplace 160 zl a jak zarobie 10 000 to podatku zaplace 1600 zl. Kazdy placi odpowiedni do tego jak zarabia - im wiecej tym wiecej podatku. Oczywiscie z podatekiem liniowym musi isc CALKOWITA likwidacja wszystkich ulg. Inaczej to nie ma sensu.

Wprowadzenie podatku linowego (oczywiscie nizszego niz obecnie) jest wyjsciem dobrym gdyz biedny i tak zaplaci swoje 19%. Bogady i tak nie zaplaci swoich 40% od calej kasy bo bedzie krecil na boku ile sie da aby nie placic tyle podatku. Ci najbogatsi juz dawno nie placa podatkow w naszym kraju. Obnizenie podatkow i podatek liniowy spowoduje, ze wiekszosc ludzi ktorzy dzisiaj kombinuja zacznie uczciwie placic i zaplaci nawet wiecej niz teraz bo bedzie miala spokoj ze nie wpadnie. Oczywiscie Polska jest Polska a Polak Polakiem i na 100% znajda sie tacy co beda kombinowac dalej i tutaj jest pole do popisu dla US czy innych instytucji + odpowiedni system karania.

Problemow Polski nalezy upatrywac w zagmatwanym systemie podatkowym, wysokich podatkach oraz wysokich kosztach pracy a nie w naszym wejsciu do UE. Osobiscie mam nadzieje, ze UE za jakis czas zacznie regulowac rozne dziwne sprawy w naszym kraju i zaczniemy zyc normalnie.

andrzejj9 03.05.2004 21:27

Dobrze napisane :)

Tez chcialbym, aby niektore rzeczy (wlasciwie bardzo wiele) w naszym kraju zaczely sie w koncu zmieniac w jakims sensownym kierunku.

Do tego, co napisales, moge tylko dodac, ze podatek Vat, chociaz nazywa sie inaczej, w Stanach (w zaleznosci od stanu) wynosi okolo 6 - 9 procent i na takim poziomie widzialbym go rowniez u nas. A nie 22. A juz wprowadzenie stawki podstawowej na tym poziomie jest glupota. Taki VAT rowniez wkrotce bedzie na internete, nie ma mozliwosci, aby to, co jest teraz, utrzymalo sie przez dluzszy czas. Nie dosc, ze stawka 22% zostanie w koncu wprowadzone, to jeszcze dodatkowo Polska pewnie otrzyma duze kary za niezrobienie tego od razu.

A jesli chodzi o podatek liniowy to zgadzam sie - jest spora szansa, ze wiecej ludzi dobrze zarabiajacych zdecydowalaby sie wtedy po prostu zaplacic i nie przejmowac sie, niz kombinowac na boku. Nie wiem, czy sam zdecydowalbym sie tak od reki oddac panstwu 40% moich zarobkow...

pawelblu 03.05.2004 21:40

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Dobrze napisane :)

Tez chcialbym, aby niektore rzeczy (wlasciwie bardzo wiele) w naszym kraju zaczely sie w koncu zmieniac w jakims sensownym kierunku.

Do tego, co napisales, moge tylko dodac, ze podatek Vat, chociaz nazywa sie inaczej, w Stanach (w zaleznosci od stanu) wynosi okolo 6 - 9 procent i na takim poziomie widzialbym go rowniez u nas. A nie 22. A juz wprowadzenie stawki podstawowej na tym poziomie jest glupota. Taki VAT rowniez wkrotce bedzie na internete, nie ma mozliwosci, aby to, co jest teraz, utrzymalo sie przez dluzszy czas. Nie dosc, ze stawka 22% zostanie w koncu wprowadzone, to jeszcze dodatkowo Polska pewnie otrzyma duze kary za niezrobienie tego od razu.

A jesli chodzi o podatek liniowy to zgadzam sie - jest spora szansa, ze wiecej ludzi dobrze zarabiajacych zdecydowalaby sie wtedy po prostu zaplacic i nie przejmowac sie, niz kombinowac na boku. Nie wiem, czy sam zdecydowalbym sie tak od reki oddac panstwu 40% moich zarobkow...

Nie dostanie - w koncu to od nas teraz zalezy jak bedzie wydladala kontytucja UE. Podejrzewam ze to bedzie jedna z cen kompromisu :)

Dero 03.05.2004 21:56

Mam pytanie : czy nagrywarki stanieja ? po chcialem kupic w kwietniu nagrywarke ale pare osob mi doradzilo zebym poczekal bo po 1 maja nagrywarki stanieja :mruga: czy to prawda ? a jesli tak to jak dlugo trzeba czeakc i o ile moga staniec ? :ysz:

andrzejj9 03.05.2004 22:24

Cytat:

Napisany przez Dero
Mam pytanie : czy nagrywarki stanieja ? po chcialem kupic w kwietniu nagrywarke ale pare osob mi doradzilo zebym poczekal bo po 1 maja nagrywarki stanieja :mruga: czy to prawda ? a jesli tak to jak dlugo trzeba czeakc i o ile moga staniec ? :ysz:

Naprawde watpie, zeby nagrywarki mialy jeszcze staniec. Chyba, ze masz na mysli DVD. Te zwykle przeciez sa juz w tak niskich cenach, ze niemozliwe, aby byly jeszcze tansze.

Natomiast jezeli rzeczywiscie choci Ci o nagrywarke DVD, to taniec one beda caly czas, ale jakiejs wiekszej obnizki z uwagi na nasze wejscie do Unii to bym sie nie spodziewal.

BD 03.05.2004 23:05

Dero - napewno po pierwszym maja nie stanieje nic. Jak cos ma staniec to musisz zaczekac na to ze 2 albo 3 miesiace. NIe wczesniej. Nagrywarki CD raczej nie potanieja bo juz sa prawie za free rozdawane. Staniec moga napedy DVD ale to akurat normalne.

Andrzej9 - dokladnie tak wlasnie jest z tym podatkiem. Popatrz kto normalny i przy zdrowych zyskach odda 40% tego co zarobil widzac co sie dzieje w naszym kraju. Ja sam bym nie oddal i szukal WSZYSTKICH dostepnych legalnie sposobow obejscia tego. Takich ludzi jest bardzo wielu i do tego dochodzi jeszcze grupa ludzi ktorzy szukaja nielagalnych sposobow nieplacenia podatkow. Wielu ryzykuje i obawia sie wpadki - oni grzecznie zaplaca linowy i nizszy podatek.

Dero 04.05.2004 06:52

aha ,dzieki za odpowiedz. Na DvD nie mam tyle pieniadzy wiec palnuje kupic ja w przyszlosci , zreszta 150 zł za nagrywarke CD to nie jest az tak dluzo :chytry: Moj kumpel wydal kiedys za jakis Aopen 240 zeta a chodzi jak traktor :mruga: Hmmm tylko jaka firme najlepiej wybrac :ysz: ja mysalem o LG hmm

andrzejj9 04.05.2004 08:26

Cytat:

Napisany przez Dero
aha ,dzieki za odpowiedz. Na DvD nie mam tyle pieniadzy wiec palnuje kupic ja w przyszlosci , zreszta 150 zł za nagrywarke CD to nie jest az tak dluzo :chytry: Moj kumpel wydal kiedys za jakis Aopen 240 zeta a chodzi jak traktor :mruga: Hmmm tylko jaka firme najlepiej wybrac :ysz: ja mysalem o LG hmm

W dziale CDR znajdziesz duzo informacji na ten temat. Ze swojej strony powiem tylko, ze prawdopodobnie zdecydowalbym sie na Liteona, ktory teraz w wersji BOX (52x32x52) kosztuje cos okolo 139 zlotych. Sprawdz strone www.proline.com.pl , jest tam dosc tani sprzet.

BD 04.05.2004 09:04

O prosze zobaczcie tutaj http://biznes.onet.pl/0,912887,wiadomosci.html - o tym wlasnie myslalem piszac, ze mam nadzieje, ze dzieki UE zmieni sie w naszym kraju na lepsze. Akurat przyklad dotyczy innych krajow ale kwestia czasu jest by rowniez Polska byla lepiej kontrolowana.

andrzejj9 04.05.2004 09:11

Cytat:

Napisany przez BD
O prosze zobaczcie tutaj http://biznes.onet.pl/0,912887,wiadomosci.html - o tym wlasnie myslalem piszac, ze mam nadzieje, ze dzieki UE zmieni sie w naszym kraju na lepsze. Akurat przyklad dotyczy innych krajow ale kwestia czasu jest by rowniez Polska byla lepiej kontrolowana.

Zgadzam sie - Polske (przez Polske rozumiem tutaj polskich politykow - ogolnie osoby, ktore w najwiekszym stopniu sprawiaja, ze kraj ten wyglada, jak wyglada) ktos musi w koncu wziac za pysk i zaczac odpowiednio kontrolowac. Z tym, ze tutaj akurat jestem sceptykiem i uwazam, ze naprawde duzo czasu bedzie musialo uplynac, zanim taka kontrola przyniesie jakies efekty. Juz stracilismy bardzo wiele mozliwosci dotacji z Unii ze wzlgedu na nieprzygotowanie sie w odpowiednim czasie (roznie rozumiane - przygotowanie dokumentow i informacji, wlasne doinwestowanie, zorganizowanie czegos itp.). O ile sie nie myle, to nawet w kwestii drog moglismy od Unii dostac bardzo duzo pieniedzy, ale jakos odpowiedzialnemu za to ministrowi ta informacja jakos umknela. Podobnych sytuacji jest wiecej.

Niestety - mentalnosc Polakow i to zarowno szarych obywateli, jak i rzadzacych panstwem, jest taka, ze lubimy narzekac. Nie szukamy sposobow rozwiazywania problemow, wolimy wszystkie sily przeznaczyc na przekonywanie calego swiata, w jakiej to paskudnej i niemozliwej do rozwiazania sytuacji sie znajdujemy. I dopoki to sie nie zmieni, dopoty w naszym panstwie rowniez nic sie nie zmieni na lepsze...

bgn 04.05.2004 10:08

No cóż. Zaden Unijny ani prounijny polityk nie uzywal do zachecania pojscia na referendum
danych z prognoz, ktore mowia, ze poziom zycia u nas dogoni rozwinete kraje Unii za ok 80 lat.Nasze wejscie do Unii do realizacja wlasnych celow przez ekipe Buzka i Millera.
Zamiast obnizac Vat ,do dla krotkookresowego zamkniecia Budzetu my podwyzszylismy
( a Czesi na trzy dni przed wejscie obizyli zarowno stawke podstawowa, jak i stawki uprzednio obnizone). Nasze gospodarka nidy nie byla specjalnie konkurencyjna - a teraz to juz zupelnie nie. Ostatni wzrost gospodarczy jest czysto rachunkowy i wynika glownie z obnizenia kursu zlotego do euro - co chyba kazdy odczuwa, czyli ma sie do rzeczywistosci tak jak pieniadze o ktorych mowi Lepper, a ktore maja byc w NBP.
Nie cieszmy sie zatem - bo nic rozowego w najblizszych latach nas nie czeka

nimal 04.05.2004 13:43

dopuki do rzadu zamiast poslow wybieramy oslow to tak bedzie
i w tym temacie nic sie nie zmiani bo spoleczenstwo nie zmadrzeje (mimo akcji np IQ prowadzonych przez TVN :D - joke oczywiscie)
od dawna wiadomo ze liniowe podatki sa jedyne sprawiedliwie, ale zaraz 40 roznych grop lobby sie oburza... nic tylko pogratulowac krotkowzrocznosci
UE ma tez swoje czarne strony - regulowane ceny na ponad 200 produkotw - czysty komunizm, ale co mielismy zrobic? wejsc w "uklad" z rosja? zeby za zabranie nam 40 wagonow wegla zgodzili sie wziasc 50 wagonow wolowiny? juz topzerabialismy...

andrzejj9 04.05.2004 16:44

Cytat:

Napisany przez nimal
dopuki do rzadu zamiast poslow wybieramy oslow to tak bedzie
.

coz, wybor mamy niewielki.... ;)

pawelblu 04.05.2004 20:10

Cytat:

Napisany przez nimal
dopuki do rzadu zamiast poslow wybieramy oslow to tak bedzie...

No wlasnie nie !!! Wyborcy nie wybieraja rzadu !!! Wybieraja poslow i senatorow. Moim zdaniem powinno byc mniej wiecej tak jak w rosji tylko ze bez parlamentu. Wybory na prezydenta. Prezydent dobiera sobie rzad i on ponosi za wszystko odpowiedzialnosc. Po co 460 darmozjadow i 100 jeszcze wiekszych darmozjadow !!!

BD 04.05.2004 20:45

Cytat:

Napisany przez pawelblu
No wlasnie nie !!! Wyborcy nie wybieraja rzadu !!! Wybieraja poslow i senatorow. Moim zdaniem powinno byc mniej wiecej tak jak w rosji tylko ze bez parlamentu. Wybory na prezydenta. Prezydent dobiera sobie rzad i on ponosi za wszystko odpowiedzialnosc. Po co 460 darmozjadow i 100 jeszcze wiekszych darmozjadow !!!

Nie jest to glupie ale kto bedzie pilnowac tych co wybral prezydent. Moim zdaniem nad rzadem powinna byc starszyzna plemienna w postaci 100 zacnych i powszechnie szanowanych senatorow. Natomiast sejm w obecnej postaci jest jedynie cyrkiem i powinien zostac zlikwidowany.

47 05.05.2004 00:09

Amen

nimal 05.05.2004 08:02

a co w jego miejsce? totalitaryzm? wyjsciem nie jest likwidacja izby nizszej tylko zmadrzenie spoleczenstwa, wtedy nie bedzie cyrku, a dopuki banda &$)(^%#(* wybiera bande (*^#^(@^^ to... mamy to co mamy
mozna sie zastanawiac tez nad cenzusem majatkowym czy wyksztalcenia, aleto nie jest do konca dobre rozwiazanie,zreszta i tak by nie przeszlo (a wyksztalcenie mozna kupic - vide pewna partia...)

Zetoxa 05.05.2004 08:26

... Churchill miał rację, podły ustrój ta demokracja, ale w mordę, nie wynaleźli nic lepszego. Status wykształcenia byłby napewno potrzebny, ale Nimal ma rację, nie przejdzie. Miałem mieszane uczucia jak widziałem w TV przechadzających się po korytarzach parlamentu w Strasburgu, znanych buraków w biało-czerwonych krawatach, Boże to są reprezentanci narodu :o

andrzejj9 05.05.2004 10:21

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
Miałem mieszane uczucia jak widziałem w TV przechadzających się po korytarzach parlamentu w Strasburgu, znanych buraków w biało-czerwonych krawatach, Boże to są reprezentanci narodu :o

He he, tez co do nich mam podobne zdanie, ale ja nie widze lepszych reprezentantow w Polsce...

pawelblu 06.05.2004 18:31

Cytat:

Napisany przez nimal
a co w jego miejsce? totalitaryzm?

Hm rzady autorytarne. Zreszta jestem pewien ze w momencie gdy samoobrona uzyskalaby wiekszosc niezbedna do zmiany konstytucji to bysmy mieli jeszcze twardsze rzady - nie autorytarne a despotyczne :)

Takze to jest do zrobienia, tylko potrzeba sily zeby powstrzymac samoobrone, tylko to musi byc tak samo radykalna sila jak samoobrona tylko w drugim kierunku :) - inaczej bedzie kiepsko i dojscie leppera do wladzy bedzie kwestia czasu. Ludzie czekaja na RADYKLANE zmiany - nawet taka jakby spoleczna rewolucje - a takie wyjscie oferuje poki co tylko lepper. Taka radykalna przeciwaga programowa dla samoobrony moglbybyc UPR, ale tam jest bardzo duzo glupich pomyslow i czesto malo istotnych, choc glowny potok myslenia jest OK.
No i radykalna to ta partia jest - trzeba przyznac.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:02.