![]() |
Jaki zasilacz?
Witam!
Nie dawno (z pol miesiaca temu) zlozylem sobie nowego kompa, ale jakos przeoczylem sprawe zasilacza (w sumie jednej z wazniejszych rzeczy), nie wiem jak to sie stalo, moja nieuwaga ;). Moj nowy konfig to: AMD XP 2500+ Mhz Barton ASUS A7N8X-E Deluxe Radeon 9600Pro Sapphire 128Mb Seagate Barracuda 160Gb SATA + 40Gb w kieszeni 512 Mb DDRam (Dual Channel) NEC ND-2500a DVD-ROM Lg Codegen 300W :blee: No wlasnie chodzi o tego Codegena, chce go zmienic. Troszke tego mam w budzie (dwa dyski, dwa napedy optyczne) i boje sie zeby zasilacz sie nie spalil (pol biedy jak sie tylko on spali, boje sie zeby mi nie pociagna za soba reszty). W niedalekiej przyszlosci mam zamiar podkrecic Bartona do 3200, ale na pewno nie na tym zasilaczu (zbyt duze ryzyko). Zastanawiam sie nad Chieftec'iem, musi byc cichy, nie jak ten Codegen ;). Jaka moc bylaby najlepsza pod moj config (360 wystarczy)? Moze macie jeszcze jakies inne propozycje? Z gory dziekuje za odpowiedz :). |
Cytat:
Złego słowa nie można też powiedzieć o Huntkeyu oraz Modecomie. Wszystko zależy ile będziesz miał kaski Pozdrawiam |
Jeśli chcesz mieć cichy zasilacz to polecam Modecom FSP 350-60 PN. Ma jeden 12cm wolnoobrotowy wiatrak. Moc tego zasilacza to 350W ale jest bardzo masywny (duże radiatory) i bez problemu śmiga na 400W. Chieftec nie robi już zasilaczy i to co teraz jest w sklepach to zasilacze robione na zlecenie przez inne firmy co odbija się na jakości. Dawne dobre chiefteki są sprzedawane tylko z obudową.
|
Cytat:
|
Antec, Chieftec, Huntkey, Modecom - to czolowka.. wybieraj :P
Ja polecam chiefteci - o nich najwiecej slyszalem dobrego. pozdro ;) |
jak zawsze polecam Chieftec 360W dual fan, mam tego i chodzi cichutko, dobrze trzyma napięcia. Kupiłem pare miesięcy temu za 200zł:spoko:.
|
Cytat:
pozdro ;) |
Cytat:
|
Jeśli nie chcesz wydawać zbyt wiele pieniędzy, a chcesz sobie sprawić dobry, niezawodny zasilacz, to z czystym sumieniem mogę Ci polecieć zasilacz ModeCom ISO-450P z aktywną regulacją współczynnika mocy (aktywne PFC). Zasilacz ma moc 350W (oznaczenie wskazuje na 450), dobrze "trzyma" napięcia, posiada jeden wentylator pracujący z prędkością obrotową zależną od obciążenia zasilacza i do tego jest cichy.
Zresztą, na stronie benchmark'a jest test m.in. tego zasilacza i dostał bardzo pozytywne opinie, a w testach wypada tak samo dobrze, jak duuużo droższe modele. Jego cena oscyluje wokół 140zł (w zależności od sklepu) więc jak na markowy, solidny zasilacz to bardzo atrakcyjna cena. |
Cytat:
Rozna sie minimalnie, a zazwyczaj ceną! |
A co powiecie na to ...
Mam zasilacz FEEL 300W ...chyba jeszcze gorszy niż Codegen;) napięcia mi daje... +12V ->11.67V -12V ->11.95V +5V ->4.89V -5V ->5.30V +3.3V -> 3.06V ;) konfiguracje znajdziecie w profilu ...ciągnie już tak ponad 1.5 roku . I jak myslicie ...? Narazie jest wszystko dobrze ...ale czy warto dmuchać na zimne i zainwestować w jakiś model który podajecie wyżej...? |
Maciej: mialemm feela 350 watt... tez niby trzymal jak zyleta prwaie przez 6 miesiecy,a potem sie zjaral, prawie plyte glowna tez zjaral... molex do mobo zaczal sie smazyc...
|
Cena/Jakosc to tylko Fortron i ew. Modecom CWT 350 BDB.
Najwyzsza jakosc to: Antec, Chieftec, Enermax, Thermaltake, Zalman. Z modecomow wyzsza polka to tylko ten CWT 350 BDB. Najbardziej cena/jakosc oplaca sie w tej klasie kupic modecoma. Reszta modecomow to klasa srednia tak samo jak Fortron, IMO Hunkey i kilka innych. Modecom to chyba najlepszy zasilacz z dolnej polki, no ale caly czas z dolnej. Z tych dwoch polek IMO najbardziej oplacalny jest Fortron. |
Cytat:
|
Przegladam sobie te zasilacze i majac do wydania ok 250zl. ograniczylem sie do dwoch modeli:
Modecom - podobno bardzo cichy, wrecz nieslyszalny z odleglosci 1m., do tego ladny kolorek niebieski ;), i podswietlenie wiatraka benchmark.pl Chieftec - klasa sama w sobie ;), ale na benchmarku przeczytalem, ze nie jest jednak bardzo cichy (w porownaniu do medecom'a). No ale Chieftec to jednak klasa benchmark.pl Cena podobna. Jak wy uwazacie, ktory lepszy?? |
Cytat:
Huntkey . |
Cytat:
zobaczę, jak się sprawdzi w praniu. tym, którym zależy na kasie, polecam darować sobie ładne obudowy za 140 zeta z zasilaczami codegen i kupić markowe obudowy modecom. kosztują około 50-60 zł więcej, ale mają 3 letnią gwarancję na obudowę i zasilacz. |
mam tego modecoma niebieskiego, prawda jest taka, ze na poczatku rzeczywiscie jest cichy...ale potem juz wcale nie...
w obecnej chwili jest najglosniejszym elementem u mnie w budzie.....a mialo byc tak pieknie... chiefteki sa chyba cichsze... niebieskie swiatelko? niby ma... ale sa to dwie LED w wentylku z tylu....strasznie slabe to swiatelko jest, w porownaniu z akasa blue fan to wymieka... napiecie trzyma prawidlowo, no i pelno wtyczek jest :) |
Cytat:
HuntKey HK300-XP Graphite, PFC, SATA, UltraSilent spokojnie wystarczy (ok. 250 Pln tera) Jest :spoko: (klawy jak cholera) i chyba nie muszę wspominać, że u mnie uciąga dużo więcej i mocniejszych podzespołów niż u Ciebie ;P |
Taki mały OT... na co zakłada się pierścień przeciwzakłuceniowy? Na ten dodatkowy czterożyłowy przewód zasilania?
|
Właśnie kupiłem tego Chieftec'a HPC-360-302 DF, i jestem zadowolony. Jest dość cichy, choć po chwili, jak się rozgrzeje, wiatraki trochę przyspieszają. Dobrze utrzymuje napięcia zasilania (o ile można wierzyć programowi monitorującemu). Poprzedni (standardowy Tracer/Megabajt) pracował na granicy wydajności - stąd wymiana.
Próbowałem też nowego Chieftec'a (robionego przez Deltę) z 12-cm wiatrakiem, model GPS-350BB-101L. W porównaniu z poprzednim ma nieco gorsze osiągi elektryczne - mniejsza moc, Passive PFC, a hałas, jak mi się wydaje, był podobny. Po rozgrzaniu zasilacza wydawało mi się, że wiatrak przyspiesza i nie jest już taki cichy. |
Cytat:
Bo ja mam tez 360 ,tylko ze z jednym wentylatorem i jest "cieplo" :mruga:. |
Ja już podjąłem decyzję co do zasiłki
CHIEFTEC 360W Dual Fan z aktywnym PFC - już niebawem go będę miał ! polecam ten artylkuł odnośnie zasilaczy http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=34392 ^(szczególnie na drugiej stronie będzie kilka ciekawych linkw do testów) |
http://www.angela.pl/index.php?actio...IDKategorii=67
ja polecam Chieftec HPC-360-202 za 199.00 pln :) kupilem go w tym sklepiej co podałem linka powyzej :) |
Cytat:
Jak się uda to za 200zł Bedę maił HPC-360-202 Dual Fan i przede wszystkim z AKTYWNYM-PFC :) |
A ja proponuje ChiefTec 420, mam go i polecam! Cichy, wydajny, niezawodny, mailem 360 ale sie grzala jak smok i mi strasznie tem w budzie podnosila. Jak chieftec tylko 420 ;)
pozdro |
Cytat:
Niestety, bez tego wiatraka w obudowie jest CIEPŁO (nie mierzyłem, ale ciepło!). W związku z tym kupiłem jednak nowy wiatrak (Cooler Master z dwoma łożyskami kulkowymi - mam nadzieję, że będzie cichszy i bardziej trwały), i zainstalowałem regulator prędkości obrotowej. Dzięki temu mam dodatkowy przedmuch przez obudowę, a jednocześnie jest trochę ciszej - te dodatkowe wiatraki nie muszą chyba kręcić się z prędkością maksymalną. |
Polecam odwiedzić forum:
http://forum.tweak.pl/viewforum.php?...b8e2c0f154df59 Aha, radze nie zakładac nowego tematu tylko poszperac po starszych. |
Cytat:
|
Cytat:
1. 360 wat chieftec dual chanel pod warunkiem że niedasz gf 6800 w przyszlości 2. polecam 420 wat chiefteca będziesz mieć zapas mocy...przy extreme o/c bezwględnie 420 wat....mi 350 watowiec niewyrabia a mam troszkę cięższy konfig od twojego... |
No co ty szef 360W nie pociągnie ?
to jak mają pociągnąć sety sprzedawane przez "inteligentnych" sprzedawców komputerowych ... Bedą sprzedawać niedługo AMD 5000+, GeForce 7950 (napięcie 380V) z obudowami i zasiłkami CODEGEN 300W :) No sorry wtedy już będą sprzedawać CODEGEN 400W, który ma osiągi gorsze niż jakiś FSP 250W :niepow: |
Cytat:
przy konfigu kolegi który chce zasilkę zmienić 360 wat na extreme o/c jest za malo , pozatym codegen wzyionie już mu ducha przy podniesieniu vcore do 1,75 volte i zwiększeniu fsb do tylko 180 przy nominalnym mnożniku i pociągnie np grafę......a może procesor.....a może mobo...... codegen to rosyjska ruletka przy porządnym o/c a chietec dostaje wachań napięć większych przy dobrym konfigu i dobrym extremalnym o/c. Popatrz jakich wachań dostanie chieftec 360 wat, przy konfigu skladającym się z 2 dysków na serial ata np i dwóch optycznych z radkiem 9800 pro....i do tego wypasiona mobo .... kilka wentyli...neon...Pozatym athlon 2500 @ 3200 żre tylko 76,8 wata....resztę dowal i masz wynik...360 wat to moc maxymalna więc zapas musi być te 50 wat i tyle a jak on doda w przyszlości z 3 dyski i okaże się że chieftec 360 to za malo?? Trzeba myśleć perspektywicznie...420 wat będzie rozsądne. |
Cytat:
przy zasilaczu CODEGEN 300W zrobiłem o/c z 2000+ (1.58V) na 2700+ (12.5x175 1.68V) i dziwe się że procesor - wytrzymał ddr 333 - wytrzymały mobo Asrock K7VT4-4x (fsb do 166) - wytrzymał CODEGEN - nie wiem jakim cudem ale jeszcze wytrzymał (wróciłem do poprzednich ustawień, bo szefa 360 będę już maił w sobotę) i skoro na takim configu CODEGEN przeżył to założę się że szef 360W wytrzyma duuuużo więcej, szczególnie że użądzenia z pasywnym PFC mają większą sprawność, a z aktywnym jeszcze większą .... |
Cytat:
|
Modecom FSP 350-60 PN = cisza ;)
|
Cytat:
że co????:( a moja zasiłka wyje :(niedość że ciężka jak cholera to świszczy:( http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8575 |
Cytat:
|
Cytat:
http://www.huntkey.pl/opis.php?title...-XP%20Silencer Uciąga mi: AthlonXP 2800+, Gigabyte GF FX 5950 Ultra, Maxtor DiamondMax +9 120 GB, 1024 Mb DDR, CD-RW, DVD-RW, itd. Temp. dysQ - 27' C - według SpeedFan 4.09 :ysz: |
Cytat:
Co wy wiecie o zabijaniu ? http://www.zasilacze.vsp.pl/index.ph...in&kategoria=3 |
Cytat:
|
Cytat:
No tak ja też mialem cichy ale zasilka zaczęła świszec tzn wentyl:) |
a po jakim czasie zaczął hałasować?
|
Cytat:
|
No dobra a ja troche inne mam pytanie. Jakie mogą być skutki zbyt słabego zasilacza. mam zasilacz 230W, Celerona 1,8 , GeForce2MX400 dysk i 2 nagrywarki.
W SpeedFanie tam gdzie są napięcia w miejscu -12V ja mam 0,06V . |
Cytat:
- niestabilny system - kiedyś się spali - kiedys się spali i przy okazji popali połowę albo i większość zawartości twojego kompa ^^ np. takie są możliwosci ... |
Cytat:
Zasilacz mam jeszcze za czasów Celerona 300 MHz. Jakies 1,5 roku temu zmienilem większość części ale zasilacz razem z obudową został. A co sądzicie o tym napięciu, w miejscu -12V ja mam 0,06V (Pokazane w SpeedFanie)?? |
Ilość załączników: 1
Tym się nie martw ;) u mnie jest jeszcze lepiej :D:D
|
heh, no to niezły masz ten zasilacz 8) 8)
Ma pytanie: Działa on wogóle ?? :) ;) |
Core +2.67V ??
|
Mam ten zasilacz Modecom FSP 350-60 PN i działa bardzo dobrze. Tylko mam nietypową płytę i wszystkie programy pokazują przekłamane wartości. Pisząc tamtego posta miałem na myśli zebyś nie wierzył w to co pokazują programy. Weź poprostu miernik i pomierz te napięcia ;)
|
Każdy program ma większe lub mniejsze przekłamania...
nawet AIDA32 .. PS choć czasami błędne/niedokładne pomiary to wina czujników mobo. |
No to mam po maturze ;).
Uzbieralem (raczej dostalem) kaske i w ciagu najblizszych kilku dni ide po zasilke. Troszke przez ten czas poczytalem i wyczytalem, ze ten Chieftec 360W (HPC-360-302DF) nie jest wcale taki piekny jak go maluja :). Slabo odprowadza cieplo, a cichy tez nie jest tak do konca. Nie wiem do konca jak jest z tym Modecom'em CWT-350BDP (PFC). A wlasnie nad jego kupnem sie zastanawiam teraz najbardziej. Cytat:
Moze ktos jeszcze zna o nim jakies opinie??? Z gory dziekuje za odpowiedz. |
A nie mówiłem? :D
cwt-350 nie wiem jak sie sprawuje ale ten co ja mam chodzi bardzo dobrze. Bez obciążania kompa zasilacz dmycha praktycznie zimnym powietrzem. Lekko wyczuwalnie ciepła jest tylko góra zasialacza. |
Cytat:
chodzi o ten z niebieskim wentylkiem? no to mam go. wentylek swecie na niebiesko - prawda, ale salbo bo tylko 2 diody w nim sa. z poczatku cichy ale zaraz potem rozpedza sie i juz nie jest taki cichy, u mnie wlasnie najglosniejszym elementem w komputerze jest ten zasilacz. niby ma 2 wiatraki, ale powiem szczerze myslalem ze bedzie ciszej chodzil. napiecie trzyma nawet nawet, nie mam na co narzekac. fajny zgrabny i powabny no i 36miesiecy gwarancji. |
Cytat:
Cytat:
Cieplo masz w budzie, czy nie zauwazyles wzrostu temp. np. na procku???8) |
Co tu dużo mówić sam niedawno miałem podobny problem i radziłbym Ci w miare szybko zmienić zasilacz, gdyż naprawde możesz żałować że coś stracisz. Dosłownie 3 tygodnie temu wymieniłem sprzet na płytę Asusa, dysk 120 i 40, geforce 4 Ti 128Mb, Athlon 2000+, do zasilacza uwagi nie przywiązywałem pozostał stary czyli 300Watt, niestety po 3 dniach pracy w ciagu godziny zaczęło smierdzieć z kompa po czym cały się wyłączył i tylko dym z tyłu wyszedł. Kupiłem zasilacz nowy (tamten też naprawiłem ale już go nie wkładam) na 400Watt; jak się okazało spaliła mi się razem z nim nowa grafika, no i finito ze sprzetu.
Jeśli chodzi o moja porade to naprawde z mojej praktyki radze Ci wymienic zasilacz na 400Watt (opcjonalnie), jesli chodzi o hałas to nie przywiązuj do tego uwagi zbyt dużej gdyż kupujesz Cooler do zasilacza za 30zł firmy Arctic Cooler (są bardzo cichutkie) wycinacz z tyłu tą blaszaną pokrywke i go wymieniasz. Efekt jest taki że zasilacz za niska cene chodzi DOSŁOWNIE tak jakbys go nie słyszał (układ identyczny jest z radiatorem i wiatrakiem na procesorze). Jedynie odgłas z dyskow i nagrywarki jest słyszalny jak chodzą. Pozdrawiam (może coś pomoże, lepiej się uczyć na czyiś błedach a nie swoich) |
Cytat:
dobra dobra... a jakiej firmy ten 400W? widzisz, ja tez moglbym zmienic wentylki... ale jak zmienie to 36 miesiecy gwarancji nikt mi juz nie da. piszesz zeby na glosnosc nie zwracac uwagi. spox, jak chcesz pracowac w mlynie, nie ma problemu, ja lubie cisze, podejrzewam ze inni tez. |
Cytat:
hmmm wiesz co? wzrostu na pewno nie. moze o jeden stopien spadla. w tej chwili mam w miditower 33 stopnie bo sie procek zagrzal do 51 stopni, tak to po nocnym sciaganiu z neta mam kolo 29-30 w budzie i 48-49 na procku. jeszcze w zaleznosci od temp pokoju. ale zauwazylem ze poprawiala sie cyrkulacja jak wstawilem z tylu pod zasilke wentylek wdmuchujacy powietrze, chodzi on na chyba 6V wiec wogole go nie slychcac i prawie nie czuc zeby wial, ale troszeczke wieje no i temp spaldla kolejne 2 stopnie. oczywiscie jak go skrecen a 12V to efekt jest wprost proporcjonalny :) halas tez :/ |
Cytat:
Firma zalezy od Twojego gustu, firma nie bedzie grała różnica gdyz stabilność zasilaczy jest prawie taka sama. No dobrez przy zmianie wentylatora trace gwarancje pod warunkiem ze jest nowy. Jesli chodzi o odpowiedz na ta tresc, to chyba zbyt szybko czytasz lub nie widzisz co kto wczesniej napisal " " jesli chodzi o hałas to nie przywiązuj do tego uwagi zbyt dużej gdyż kupujesz Cooler do zasilacza za 30zł firmy Arctic Cooler (są bardzo cichutkie) wycinacz z tyłu tą blaszaną pokrywke i go wymieniasz". Piszac to mam tu na MYSLI by zasilacz chodzil cicho. |
Cytat:
|
Cytat:
no to gratuluje obeznania tematu i NIEzazdroszcze Twej wszechwiedzy. dales czadu... Cytat:
heheheh... zaraz pewnie albo zedytujesz swojego posta, albo juz nic nie powiesz na ten temat... |
Cytat:
Ten moj post odnosi sie tylko do tego jesli ktos chce zaoszczedzic troche pieniedzy, by miec w miare Cichy i wydajny zasilacz. Dobrze zgadzam sie jesli zasilacz bedzie na gwarancji to automatycznie ja traci. |
Cytat:
|
Więc dodam swoją opinię o tym modecomie...3 modele w serwisie z powodu lini + 12 volt , pierwszy dawal 13.78 volta drugi 12,98 volta a trzeci 11,4 volta <lol>
|
Cytat:
tak tak, zaoszczedzic troche pieniedzy... tak? policz, wez kalkulator i licz ze mna zasilka - 50zl + wentylator 30 zl = 80zl zasilka za 50 zl zmieniasz co 6-12 miesiecy, wezmy opcje 6 miesiecy po 12 miesiacach wydales na zasilacz 100zl+30zl za wentylator = 130zl, po 18 miesiacach juz uzbieralo sie 180zl. za 180zl kupisz juz przywoity zasilacz... chcesz opcje 12 miesiecy? dobra, po 24 miesiacach wydales 130zl... po drodze komputer resetowal ci sie przy bardziej wydajnych grach, cos brzeczalo, smierdzialo a ty nie wiedziales co to jest. wez pod uwage to, ze jak ci sie jara zasilka to przy okazji zjarac ci sie moze grafika, ram albo mobo. no to co? opcja dla chcacych zaoszczedzic? wlasnie duzo tak ludzi mysli a potem mysliwymi zostaje. tak, zaraz powiesz ze juz maz kawal czasu swoja zasilke za 50zl. mow. bo zdarzaja sie takie ewementy... ale to loteria, mnie na 6 zasilaczy trafilo sie dwa co chodza dluzje niz 24 miesiace. acha, no i na takiej zasilce w opcji "dla oszczednych" nie pojezdzisz na O/C |
Cytat:
brawo!!!! tylko ***** oszczędza i potem klnie że brak stabilności mnie codegen kosztowal 350 zeta spalil mi radeona 9100 herkulesa pozatym podepniesz do mojego konfiga codegena ledwo winda się podnosi a na zasilce markowej normalnie odpala komp:) |
Cytat:
i co? 5 miesiecy pochodzil przy mojej konfiguracji... pewnego ranka wstaje wlaczam monitor, loguje sie a tu buch i niebieski ekran i reset. no to nic, moze wina windy... odpalilem loguje sie a tu buch i sie wylaczyl... co jes grane? odpalilem go jeszcze raz oki, wlaczyl sie windows. otwieram naped a tu reset. no to wiadomo - zasilacz. odpialem go od mobo, patrze na tego molexa co sie wpina mobo a tu dwa kabelki zweglone prawie. jeszcze troche a Abit NF7 S poszedlby w zaswiaty... |
Cytat:
Ja mialem lepiej post biosa normalnie potem czarny ekran z 15 sekund i jak okiengo ladowania winxp sie pojawialo to byl ciekawy efekt czarne jak za mgłą parę chwil i dopiero normalnie odpalalo się, pozatym stabilność mierna, spalony hercules, napięcia tragiczne, tragiczna wręcz stabilnoć tzn rzadnej stabilności niebyło:) najbardziej mi się podobaly zwisy podczas grania w quake 3 na sieci kopalem kompa z buta:) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Chłopaki bez przesady każdy ma swoje doświadczenia zkomputerami i to nie oznacza że u każdego musi być podobny tok wydarzeń i problemów. Forum polega na podpowiadaniu i rozwiązywaniu a nie sprzeczaniu się miedzy sobą, tym bardzie jak się nie znamy.
|
Nie mamy zamiaru sie z toba klocic po prostu to co napisales :
Cytat:
|
Cytat:
Nie musisz mnie przekonywac. Nie znamy sie nikogo nie musisz tu znizac. Tym bardziej moja wiedza jest praktycznyczna a nie ksiazkowa. Staram sie sam dochodzic metoda prob i bledow a nie na zasadzie czytania ksiazek. Moze wiele ma osob duzo czasu na czytanie niestety inni sa bardziej "zabiegani" i czasem raczej wyrozumiałośc przydałaby się. Tym bardziej nie znając kogos. Oczywiście jak zawsze pewnie ten post skrytykuje duzo osób, ale co tam tylko to pozostało do odczytania. Pozdrawiam |
Cytat:
wiesz, jezeli nic nie znajdzujesz na tym forum godnego uwagi, uwazasz ze tylko krytyka tu jest, nie ma nic sensownego i pomocnego napisanego, to po co zabierasz glos w dyskusji? po co czytasz te wszytkie posty? uzyj magicznego "kliku" w czerwony krzyzyk na gorze po prawej :P edit: a co do tego czytania ksiazek... wejdz sobie na benchmarka albo frazpc albo inny wieksza stronke i zobacz testy... dalej bedziesz sie spieral ze firma nie gra roli? to po co rozbierznosc w cenie? po co to wszytko? grappa01 wszechwiedzacy? dawno juz nie mialem doczynienia z takim czlowiekiem... |
Cytat:
no jezeli kupujesz myszki tak jak zasilacze to nie dziwie sie... Cytat:
Cytat:
i sie moge po nim tego spodziewac. |
Cytat:
|
memerando: owszem...
i wiele przykladow oprocz mychy mozna podawac... a oprocz codegena jest jeszcze wiele innych tanich zasilek :) ostatnio widzialem takie cosik jak "abc" 350Watt :) smiszne to bylo :) no i jeszcze trzeba dodac ze coraz wiecej markowych zasilek ma system oszczedzania energi - ciagnie tyle pradu ile potrzebujesz, czyli dynamicznie zmienia, w zaleznosci co robisz (karta graficzna wygaszona labo nie, obciazenie procka itp) ale Ty memerando to juz wiesz przeciez, tak sadze, a pisze to tylko dla tych co nie tylko chca czytac nasz klotnie ale i dowiedziec sie czegos wiecej ^_^ |
do Edwarda: uczepiłeś się mnie jak mucha gówna
|
Cytat:
no to logicznie rozumujac, ja mucha, ty gowno? Congratulations... |
Cytat:
|
Znowu zaczynacie pilowac?
A tak jako ciekawostke to uzywam myszki na coma, ktora ma no bedzie z 5 lat. Jakos nie padla nie wiem czemu, z tego co piszecie powinna i to nie raz. Mam oczywisce na ps2 ale ta jako bezprzewodowa zre mi za duzo bateri wiec sobie ja darowalem i wrocilem do starej. Nastepna ciekawostka. Zasilacz 200 noname ciagnal mi kompa 3 lata i tez jakos nie padl.Pozniej wymienilem bo rozbudowa jest planowana. Zreszta duzo znajomych ma tez zwykle zasilacze i nikt nie marudzi, ze mu cos sie spalilo. lol |
Skonczcie juz ta dyskusje jezeli macie obrazac ludzi a nie krytykowac i wymieniac argumenty.
|
Cytat:
|
Cytat:
no przeciez mowilem ze to jest loteria z zasilkami, sam w pII mam codegona ktory wciaz chodzi a juz swoje lata ma... tez mam znajomych, nawet w pokoju obok co maja codegony i ryczal nieznosnie... wlasnie jednemu po roku czasu zaczyna sie resetowac komputer - przyczyna - najprawdopodobnie zasilacz... mnie samemu poszed zasilacz codegona, znam ludzisak ktorym dzialaja, znam ktorym dzialaly ale juz nie beda dzialaly... |
Cytat:
|
Cytat:
ktytykujemy i wymieniamu argumenty:) |
Cytat:
wlasnie, tez o tym mialem pisac... swego czasu jak 386sx bylo na topie to niby jakie zasilacze byly? a teraz co to sie nie porobilo.... |
ostatnia sytuacja ktora ma miejsce wzbudza moja frustracje :blee:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
jak by lamie tłumaczyć zdalnie skonfigurowanie hardware'owego router'a włos sie na głowie jeży ... za taka diagnostykę ... nic tylko zapłakać rzeczywiście jak by mi cos świrowało i nie wiedział bym gdzie jeszcze szukać - najłatwiej będzie zwalić na zasilke codegeny (czasem spotykany jako 'box'owany IMPET) dzielą sie na dwa ... te co nie padają i te co padają :mruga: te co padają z mojej autopsji były w większości sprzedawane z obudowami - padły mi ze cztery paląc nawet napęd DVD ... ale to tyle teraz mam w pięciu domowych kompach takie dwa ziółka i działają od około 1,5 roku ... a teraz konfiguracja obu piecy: -=1=- IMPET model 350x1 400W ATX2.03(P4) - 'BOX'owany - wymieniony wentyl na Arctic'a case Enlight'a Asus A7N8X-Deluxe AthlonXP 2500@3200 Kingston 2x256 IBM/Hitachi Deskstar 7K250 RAID 2x80GB 8MB SATA 16K model HDS722580VLSA80 DVD ROM Hitachi GD-3000 GigaXCube 9600PRO -=2=- CODEGEN model 300x 300W ATX2.03(P4) - kupiony z serwerowa obudowa - wymieniony wentyl na Arctic'a MSI K7T266 Pro2-RU AthlonXP 1800+ 6x Western Digital Caviar Special Edition 120GB 8MB ATA model WD1200JB CREATIVE Riva TnT CT6710 powtórzę <- mam rożne zasilacze w komputerach Chieftec'ki, HuntKey'e, Codegen***8217;y ... nie to ze polecam 'kupujcie tanie!!!' lub 'jak kupisz droższy będzie lepiej' ale apeluje o zdrowy rozsadek ... :peace: |
zasilacze niemarkowe nienadążają za rozwojem technologicznym :)
|
Cytat:
|
Dodam jeszcze, ze na tej 200 to mialem D1300, Barracude IV 40Gb, karte sieciowa, muzyczna SB 5.1 Live, graficzna GF3Ti200 (Gainward), modem, Karte tv Winfast200xp, Trzy napedy optyczne.
W sumie to myslalem, ze mam 230 zawsze to troche wiecej. Ale jak rozkrecilem bo wymienialem na nowy to wtedy zobaczylem, ze to taki slabiutki zasilacz. I na dodatek w sklepie mnie wykrecili bo mial byc 230.A ja nie sprawdzalem bo byl z cala buda Dodam jeszzce, tak offtopic, ze tak trzeba tym ludziom(sprzedawcom) patrzec na rece w tych sklepach bo na wszystkim cie wykreca swego czasu wyrolowali mnie na kosci pamieci dawne czasy teraz juz by to nie przeszlo :D Ale podsumowujac oczywisce, ze markowe zasilacze sa lepsze. Chociaz i tak pewnie wszystko made in taiwan itp. :) |
Nie czytałem wszystkich postów z tego tematu,ale widze Weron że masz podobny konfig co ja i poleca Chiefteca 360 W bo mam takiego ponad pół roku i bardzo dobrze sie sprawuje.(jedno wentylatorowy=200zł)
|
No i kupilem, zasilke.
Nie do konca taka jaka chcialem, no ale glupota byloby nie skorzystac z takiej okazji jaka mialem ;). Wypadlo na tego Chieftec'a 360W (HPC-360-302DF), o ktorym czytalem, ze robi sie glosny i nie odprowadza dobrze napiecia. No ale podlaczylem go dzisiaj rano i do tej pory chodzi cichutko, praktycznie nieslyszalny w porownaniu to Codegena, ktrego mialem do dzisiaj. Takze nie jest zle ;). Jezeli chodzi o odprowadzanie ciepla to rzeczywiscie, robi sie cieplo w obudowie. Temp. procka wzrosla mi o okolo 2'C. No ale z tym sobie poradze, bo mam zamiar wmontowac dodatkowy /cichy/ wiatrak w obudowe, wiec mysle ze bedzie dobrze ;). Ogolnie mowiac jak na razie (po pierwszym dniu) jestem zadowolony :spoko:. Tym bardziej, ze jak juz pisalem trafila mi sie nie lada okazja i nabylem go za 180zl - nowka, pieknie zapakowana ;). |
Cytat:
|
Ja niestety nie mialem mozliwosci kupna za az tak niska cene :(.
Mialem do wyboru: albo kupie w sklepie po normalnej cenie - cos kolo 240zl, albo tam gdzie go wlasnie kupilem, po 180 zl. Szczerze, to nad wyborem zbyt dlugo sie nie zastanawialem ;). -Update- No i oczywiscie chcialbym podziekowac wszystkim za pomoc w wyborze zasilacza. :piwo: dla wszystkich ;). |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:17. |