Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Dość Lite-Ona !! Doradzcie... (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dosc-lite-ona-doradzcie-34595/)

spidek 08.05.2004 20:47

Dość Lite-Ona !! Doradzcie...

Mam juz dosc nagrywarek tej firmy !! Mialem 451s i 812s i wszytkie pala tanie nosniki tak slabo ze potem sama nagrywarka nie moze ich przeczytac:P Mialem Cd-Rw liteona i uwazam ze jedna z lepszych,ale dvd to PORAZKA!!
Mam zamiar kupic cos do 700 zl i palic na najtanszych nosnikach....Moze ktos doradzic co do modelu nagrywarki??Myslalem o Pioneer A07.
Pozdro !

Popielaty 08.05.2004 20:56

Polecam ci NEC'a 2500A. Pali extra.

Esiek 08.05.2004 21:12

Cytat:

Napisany przez spidek
Mam juz dosc nagrywarek tej firmy !! Mialem 451s i 812s i wszytkie pala tanie nosniki tak slabo ze potem sama nagrywarka nie moze ich przeczytac:P Mialem Cd-Rw liteona i uwazam ze jedna z lepszych,ale dvd to PORAZKA!!
Mam zamiar kupic cos do 700 zl i palic na najtanszych nosnikach....Moze ktos doradzic co do modelu nagrywarki??Myslalem o Pioneer A07.
Pozdro !

Wpisz na tym forum w szukac słowo "nec", przeczytaj wszystko potem idź do sklepu i sam bedziesz wiedział co kupic.

Podpowiem ze bedzie to nec :)

spidek 08.05.2004 21:41

Wlasnie c Nec'kiem jest maly problem,nie ma go w hurtowni w Actionie;/ Albo chwilowo tylko albo wogole tego nie maja ;( Orjentuje sie ktos ktora hurtownia to sprzedaje ?

spidek 08.05.2004 21:56

Albo jeszcze jedno dodatkowe pytanie....Powiedzmy ze pioneer A07 kosztuje tyle samo co Nec 2500A ktora byscie wybrali ?

Esiek 08.05.2004 22:09

Cytat:

Napisany przez spidek
Albo jeszcze jedno dodatkowe pytanie....Powiedzmy ze pioneer A07 kosztuje tyle samo co Nec 2500A ktora byscie wybrali ?

Wpisałes tego neca w polu szukaj?? Bo zadajaesz pytania jakbys tego nie zrobił :)

N

E

C

A co do dostepnosci to naprawde warto sie troche pomeczyc i go poszukac.
Powinien byc w komputroniku [drogo] albo tu [tanio].

Jabba the Hutt 08.05.2004 22:15

Jesli znasz angielski, poczytaj testy :

http://cdrinfo.com/Sections/Articles...2500A&index=13

http://cdrinfo.com/Sections/Articles...D107D&index=13

Z tego co piszą, wykapowałem ,że Pionek jest niezły w rippowaniu Audio ale nie bierze zabezpieczenia key2audio. Nec je łamie pod EAC, ma nieco gorsze parametry dla Audio. Pionek ma dobra korekcję błędów dla CD i DVD. Według tych testów, obie nagrywarki dobrze palą płyty DVD. Zresztą zobacz sam.

Jabba

Jabba the Hutt 08.05.2004 22:16

Aha - były jakieś pogłoski o 107 Pioneera na jego niekorzyść. Gdzieś tu je słyszałem, ale dokładnie nie pamiętam o co chodziło. Może wraz z nowym firmwarem stały się nieaktualne.

Jak dla mnie na razie wystarczy Pioneer 106. Poczekamy na DL, zobaczymy jak to będzie.

Jabba

OscarCD 08.05.2004 22:50

Miałem NEC'a, palił dobrze, ale tanie płytki przez niego wypalone nie dawały się odczytać na niczym już po 6 miesiącach :). Sam w tej chwili nie wiem, czy lepsza jest droga nagrywarka, czy droższe nośniki

washu 08.05.2004 23:15

ma 107 od jakiegoś czasu i jest spox. co z tego że nie ripuje audio ?
byle cdrom za 50pln zripuje a nawet jesli nie to ile tych plyt zrzucaliscie w zyciu ? co do jakości zapisu to wg cdrinfo 107 ma najlepsza korekcje i wypala najdrobniej i najdokładniej fizycznie na płycie ale jak będzie za poł roku to nie wiem. Myślę jednak że NEC jest tańszy. aha, i jeszcze pioneer od czasu
zakupu udostepnił już kilka biosów i każdy jest dostepny w wersji zhackowanej

Peterpl 08.05.2004 23:19

również posiadam 107D pionka i jest superrrrr wypala super dokładnie i wszystko , a przy okazji mam pytanko może nienatemat :),jaki polecacie program do kompresiji DVD9 do DVD5,bo robiłem kompresje już DVD Shrinkiem na ok.85% i jakość mnie niezadowala tak samo Nero Recorde też mnie niezadowala bo te programy rozmazują lekko obraz,korzystałem też z Instant Copy 8 ale ten program daje chyba najlepszą jakość z tych co wymieniłem ale też widać na zoomie znowu piksele, czy można jakoś skompresować bez utraty najmniejszej jakośći ?? Czy naprawde ten CCE daje taką idealną jakość czy też minimalną strate na zoomie widać ?????

Esiek 08.05.2004 23:29

Cytat:

Napisany przez OscarCD
Miałem NEC'a, palił dobrze, ale tanie płytki przez niego wypalone nie dawały się odczytać na niczym już po 6 miesiącach :). Sam w tej chwili nie wiem, czy lepsza jest droga nagrywarka, czy droższe nośniki

Nie wiem czy to tylko dla mnie ale zabrzmiało to jakby te płyty nie działały przez to ze zostały nagrane na necu. Jak tak to bzdura, nie działąły dlatego ze były poprstu tanie a nie dlatego ze nec je wypalał. NEC ma najlepsza jakosc zapisu i jezeli te płytki nie działaja nagrane przez neca po 6 miechach to dajmu na to nagrane na litku padły by o wiele szybciej( o ile wogóle by sie odczytały zaraz po nagraniu).

nacuna 08.05.2004 23:36

Cytat:

Napisany przez spidek
Wlasnie c Nec'kiem jest maly problem,nie ma go w hurtowni w Actionie;/ Albo chwilowo tylko albo wogole tego nie maja ;( Orjentuje sie ktos ktora hurtownia to sprzedaje ?

A co masz mozliwosc kupna sprzetu w hurtowni Action?
Masz sklep komputerowy czy cos, ze masz dostep do Action'u?

Robs 08.05.2004 23:47

Cytat:

Napisany przez Peterpl
Czy naprawde ten CCE daje taką idealną jakość czy też minimalną strate na zoomie widać ?????

http://forum.divx.pl/viewtopic.php?p=20871

Peterpl 09.05.2004 00:02

Ilość załączników: 2
no już widziałem te porównanie ale niema tam skrina z CCE,jak widać IC8 jest tam the best ale jak wypada w porównaniu z CCE ??? ,
a możecie mnie opierniczyć że niegadam na temat wątku :) z góry sorrki,ale no luknijcie na screeny robie koncert Santany i przy 71% no widać róznice miedzy orginałem niestety a robie to IC8.

spidek 09.05.2004 00:27

Cytat:

Napisany przez nacuna
A co masz mozliwosc kupna sprzetu w hurtowni Action?
Masz sklep komputerowy czy cos, ze masz dostep do Action'u?

Pracuje w sklepie komputerowym i akurat biore towar z actiona,dlatego pytalem;) Kurde teraz to juz sam nie wiem,widze ze tylko sa dwie opcje nec i pioneer.Jezeli Neca dostane w actione to go wezme a jak nie to pioneer.Dzieki za opinie na ten temat.
Pozdrawiam.

nacuna 09.05.2004 00:33

Cytat:

Napisany przez spidek
Pracuje w sklepie komputerowym i akurat biore towar z actiona,dlatego pytalem;) Kurde teraz to juz sam nie wiem,widze ze tylko sa dwie opcje nec i pioneer.Jezeli Neca dostane w actione to go wezme a jak nie to pioneer.Dzieki za opinie na ten temat.
Pozdrawiam.

W actionie watpie zebys dostal NEC'a.
Najlepiej kup sobie tego neca ze sklepu internetowego!

spidek 09.05.2004 00:34

Aha taka rada dla kogos kto zamierza kupic "nagrywarke dvd" liteon.Jezeli nie macie kasy na cos lepszego to lepiej nie kupujcie,stracicie tylko nerwy i $$$.A za te $$ kupilibyscie cos innego.Zanzaczam ze i na 451s i na 812s kombinowalem jak sie dalo z biosami ale i tak jedna wielka lipa;/ Aha na 6 emtecow,6 zwalonych.Moze partja byla do kitu ale jak juz zobaczylem ze nie tylko tanie nosniki po nagraniu sa nie do odczytania swterdzilem ze Lite-On to jeden wielki szajs.
AMEN.
Ide spac :PP

namor 09.05.2004 00:42

Cytat:

Napisany przez spidek
Zanzaczam ze i na 451s i na 812s kombinowalem jak sie dalo z biosami ale i tak jedna wielka lipa

bo widzisz,gdybyś nic nie kombinował to wszystko byloby OK ja mam dwa napędy 411 i 812 i zero problemów ale nic nie kombinowałem z biosami
z 411 kiedyś coś tam robiłem na 811 ale z powrotem wruciłem do 411 i jest OK

spidek 09.05.2004 00:49

Cytat:

Napisany przez namor
bo widzisz,gdybyś nic nie kombinował to wszystko byloby OK ja mam dwa napędy 411 i 812 i zero problemów ale nic nie kombinowałem z biosami
z 411 kiedyś coś tam robiłem na 811 ale z powrotem wruciłem do 411 i jest OK

A myslisz ze czemu zaczalem kombinowac z biosami ? Bo odrazu na orginalnych biosach dzialala do du..A sam napisales ze tez cos zmieniales wiec nie mow ze nic nei robiles.Pod rugie to nagrywarke mam nie od wczoraj.Wiem jak sprawdzic zeby potem wystawiac opinie.Zebys ty wiedzial ile testow robilem,na roznych kompach.Moze ci sie dobrze wypala na Tdk'ach albo verbatimach ale jak wrzucisz cos taniego to adijos....a o stacjonarce i ps2 to juz nie wspomnie.

bartx 09.05.2004 01:00

ja rowniez nie mam zadnych problemow z liteonem 411...nagralem kolo 150 dvd wszystkie bezproblemowo chodza( fakt ze nagrywam na samych TDK lub Verbatimach, i nawet nie sprawdzalem jak nagrywa tansze nosniki ale po co mam je kupowac skoro sa gorsze jakosciowo ..)

Peterpl 09.05.2004 01:01

spidek ---> polecam Ci Pioneera 107D też niedawno miałem taki dyleamat co lepiej NEC,a może Teac a może Pioneer,ale zdecydowałe sie na Pioneera i jestem Happy w 100% lepiej sobie radzi niż NEC z odczytem płyt bo nec jest dobry ale cienko czyta płytki nagrane przez siebie :) a pionek robi to wyśmienicie a w jakości wypalania to są na podobnym poziomie.nagrałem już naprawde sporo płytek i żadna nieposzła do kubła a wypalałem już Esperanzy Princo,+TDK ,Verbatimy, aha wypalam dużo płytek do konsoli Xbox czyli są to gry jak i filmy bo moim odtwarzaczem stacjonarnym jest właśnie Xbox i jest do tego wyśmienity.począwszy od DVD po divix,mp3,jpeg.a tak pozatym to Xbox rządzi. :peace:

namor 09.05.2004 01:02

Ilość załączników: 1
powiem Ci że pale na płytkach tych z dolnego przedziału cenowego jak i na tych lepszych ale to żadko i nie mam problemu ,w załączniku jest wynik z k'probe płytka Datex x4 wypalona na 411 z prdkością x4

Jabba the Hutt 09.05.2004 07:34

Cytat:

Napisany przez washu
ma 107 od jakiegoś czasu i jest spox. co z tego że nie ripuje audio ?
byle cdrom za 50pln zripuje a nawet jesli nie to ile tych plyt zrzucaliscie w zyciu ? co do jakości zapisu to wg cdrinfo 107 ma najlepsza korekcje i wypala najdrobniej i najdokładniej fizycznie na płycie ale jak będzie za poł roku to nie wiem. Myślę jednak że NEC jest tańszy. aha, i jeszcze pioneer od czasu
zakupu udostepnił już kilka biosów i każdy jest dostepny w wersji zhackowanej

107D rippuje Audio dobrze (według testów). Nie rippuje tylko zabezpieczenia key2audio. To różnica.

Jabba

agrosz 09.05.2004 07:57

Miałem okazję potestować kilka liteonów w sumie 2x811, 3x851, 5x812. Moja konkluzja jest taka: Wszystkie liteony nagrywają miej więcej tak samo. Odczyt płyt mierzona KProbe praktycznie w każdym napędzie inne. Specjalnie wybierałem płyty kiepskiej jakości w zasadzie najgorsze w danej chwili na rynku. Okazuje się że np. płyta Bulkpaq +R x4 wypalona na TDK 880N czytana na różnych napędach liteona daje błędy PI od ok. 200 do na najgorszym liteonie (812) 800, inny przykład Dysan +R x2.4 rozbieżność na PI pomiędzy najlepszym a najgorszym w granicach 300. Wszystkie testy były robione KProbe 1.1.29 ECC 8 x4. To był odczyt. Płyty +R i ***8211;R zachowywały się bardzo podobnie. Przy zapisie sytuacja była jeszcze ciekawsza bo okazało się że najgorzej czytający Liteon miał najlepiej zapisywane płyty (odczytywane na tym liteonie, który czytał najlepiej). Rozpiętość błędów na tych samych nośnikach przy zapisie na różnych liteonach sięgała nawet 100 jednostek dla PI. Niektóre napędy miały kolejne numery seryjne ***8211; powtarzalność w ramach serii jest zerowa. Wszystkie napędy były testowane w tej samej kieszeni FireWire.
Reasumując bardzo dużo zależy od tego jak się trafi. Moim skromnym zdaniem to każdy nowy model jest gorszy niż poprzedni. Najmilej wspominam 811 ale niestety już jej nie mam. Obecnie mam 812 (wyselekcjonowaną) bardzo dobrze czytająca i w miarę dobrze nagrywającą. Niedługo na cdrinfo.pl pokaże się test 812 i jestem bardzo ciekawy wyników. Głównie tego jaki egzemplarz się trafił.

spidek 12.05.2004 18:47

Kupilem wkoncu Pionieera 107D :-)) Jestem zadowolony w 101%.Bez porownania z Lite-Onem.Wreszcie nagrywa na czym kolwiek i bez zadnych bledow.Xbox i Ps2 czy stacjonarka widzi kazdy nosnik bez najmniejszych problemow.Plytki ktorych Liteon mi nie widzial (flamingo,princo) Pionek bez problemu lyknal i nagral bez zadnego bledu. Esparenza to tez zaden problem rw czy r.Naprawde polecam ja.Warto dolozyc ta roznice cenowa.
Pozdro !!

P.s u mnie w sklepie nie sprzedam nikomu juz liteona,no chyba ze sie ktos uprze.

jotka 13.05.2004 15:44

Cytat:

Napisany przez spidek
Wreszcie nagrywa na czym kolwiek i bez zadnych bledow.

Cytat:

Napisany przez spidek
Esparenza to tez zaden problem rw czy r.

HEHE CIEKAWE CZY TO CO NAGRAŁEŚ DA SIĘ ODCZYTAĆ ZA 2 MIESIACE- SZCZERZE WĄTPIĘ :peace:

AleX69 13.05.2004 16:13

Cytat:

Napisany przez jotka
HEHE CIEKAWE CZY TO CO NAGRAŁEŚ DA SIĘ ODCZYTAĆ ZA 2 MIESIACE- SZCZERZE WĄTPIĘ :peace:

koles ... nie pisz glupot

Jabba the Hutt 13.05.2004 19:15

Pewnie nie czytaliście postów fido2001 i Cobry Verde o tym jak padły im nagrane Esperanze i Princo - własnie po kilku miesiącach. Stąd niechęć paru osób na tym forum do tanich nośników w wypadku Movies. A także pewna niechęć do naklejek na płyty dvdr, które mogą powodować problemy.

Jabba

Esiek 13.05.2004 19:46

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt
Pewnie nie czytaliście postów fido2001 i Cobry Verde o tym jak padły im nagrane Esperanze i Princo - własnie po kilku miesiącach. Stąd niechęć paru osób na tym forum do tanich nośników w wypadku Movies. A także pewna niechęć do naklejek na płyty dvdr, które mogą powodować problemy.

Jabba

Czytaliśmy i długo z nimi dyskutowalismy. Dalej obstawiam jednak przy swoim. Mam espki juz 8-miesieczne i wszystko w 100% działa i nie wiem dlaczego nagle z dnia na dzien miały by wyparowac:>
Licze ze jeszcze spokojnie z rok pochodzą.

spidek 13.05.2004 20:45

Esiek jaka masz nagrywarke ?

Esiek 13.05.2004 20:54

Cytat:

Napisany przez spidek
Esiek jaka masz nagrywarke ?

Nec 2500a :cool:

nacuna 14.05.2004 00:16

Cytat:

Napisany przez Esiek
Nec 2500a :cool:

A z jaka predkoscia wypalasz te esperanzy?

spidek 14.05.2004 00:37

Moze mi ktos powiedziec czemu Kprobe nie testuje mi nosnikow ??? "Rozpedzanie napedu....zatrzymanie napedu.....done"

AleX69 14.05.2004 09:56

Esiek@ ... moze chlopaki maja racje ... nie nagrywajmy juz na Esperanzach i innych tanich nosnikach ... rzeczywiscie moze jak sie wyda na plytke kilk razy wiecej to bedzie lepiej ... moze tez niepotrzebnie robie nadruki na Bulkpaq'ach printable ... az strach sie bac ... ||
pozdr

dk75 14.05.2004 10:35

Cytat:

Napisany przez Peterpl
również posiadam 107D pionka i jest superrrrr wypala super dokładnie i wszystko , a przy okazji mam pytanko może nienatemat :),jaki polecacie program do kompresiji DVD9 do DVD5,bo robiłem kompresje już DVD Shrinkiem na ok.85% i jakość mnie niezadowala tak samo Nero Recorde też mnie niezadowala bo te programy rozmazują lekko obraz,korzystałem też z Instant Copy 8 ale ten program daje chyba najlepszą jakość z tych co wymieniłem ale też widać na zoomie znowu piksele, czy można jakoś skompresować bez utraty najmniejszej jakośći ?? Czy naprawde ten CCE daje taką idealną jakość czy też minimalną strate na zoomie widać ?????

Wszystkie te programy do przerobu płytek DVD9 na DVD5 tak na prawdę nie robią rekompresji, tylko obcinają pasmo w streamie MPEG2 i dlatego przy większej "obcince" widać kwadraty i obraz jest nieostry.
CCE dekoduje każdą klatkę a potem ją od nowa koduje, dlatego kodowanie CCE zajmuje ok. 8-12godzin a te wszystkie recodeki potrzebują 20-30min na całą płytkę wraz z dodatkami.
Taka jest różnica.
Przy użyciu CCE możesz wrzucić na płytkę 3,5h filmu w jakości takiej jak 1,5h DivX na dwóch płytkach CD700.
Tyle że CCE służy tylko i wyłącznie do kompresji strumienia MPEG2 Video a do reszty musisz użyć dodatkowych, innych programów.
Do poczytania w innym wątku na forum.

jotka 14.05.2004 10:49

Cytat:

Napisany przez AleX69
koles ... nie pisz glupot

poczytaj niuniek nieco na zagranicznych forach a potem dopiero się wypowiadaj. A jak nie wiesz co masz powiedzieć do zamilcz. :klnie:

AleX69 14.05.2004 10:57

Cytat:

Napisany przez jotka
poczytaj niuniek nieco na zagranicznych forach a potem dopiero się wypowiadaj. A jak nie wiesz co masz powiedzieć do zamilcz. :klnie:

niuniek@ ... nie wiedzialem ze Esperanza robi na zachod
jotka czy jatka ... wypalilem juz ok 100 plytek na Esperanzach jak wypalisz 1/5 tego to moze pogadamy, na razie sorry ale nie mamy oczym
pozdr

Esiek 14.05.2004 15:15

Cytat:

Napisany przez nacuna
A z jaka predkoscia wypalasz te esperanzy?

x4..

Cytat:

Napisany przez AleX69
Esiek@ ... moze chlopaki maja racje ... nie nagrywajmy juz na Esperanzach i innych tanich nosnikach ... rzeczywiscie moze jak sie wyda na plytke kilk razy wiecej to bedzie lepiej ... moze tez niepotrzebnie robie nadruki na Bulkpaq'ach printable ... az strach sie bac ...
pozdr

Wazne dla mnie dane nagrywam na tdk lub verbach, mniej wazne coz jak strace to trudno, narazie nie mam wiecej kasy na plytki niz to co mam, po czasie i tak je sprzedaje takze to nie moj problem:) od jakiegos czasu nagrywam na espkach qe i mysle ze nie powinny sie szybko rozsypac, jak wytrzymaja rok to mi wystarczy.

Cytat:

Napisany przez AleX69
niuniek@ ... nie wiedzialem ze Esperanza robi na zachod
jotka czy jatka ... wypalilem juz ok 100 plytek na Esperanzach jak wypalisz 1/5 tego to moze pogadamy, na razie sorry ale nie mamy oczym
pozdr

Pojechał mu :piwo: ;p

Janush'ek 15.05.2004 00:34

Pioneer górą ;)

Cytat:

Napisany przez jotka

Dla jasności.
Mam Esperanzy wypalone wiecej niż rok temu. Chciałem napisać 2 lata temu (ale nie pamietam dokładnie) Wszystkie działają super.
Były palone na rekorderze pioniera 105.
Żadna nie padła.
Może problem tkwi w nagrywarce??
Jeżeli mam być szczery - kupujcie Pioniery ;D

jotka 15.05.2004 08:18

Cytat:

Napisany przez AleX69
nie wiedzialem ze Esperanza robi na zachod

niuniuś - gdybyś choć troszkę orientował się w temacie - wiedziałbys, że nie chodzi o producenta płytek lecz nośnika. W przypadku esperanzy nośnikiem jest głównie AN31 lub AN32 wszędzie na zachodzie określany jako MEDIA TO AVOID. Ten szit nawet jak da się nagrać na jakimś sprzęcie - NIE JEST PEWNYM NOŚNIKIEM przechowywania danych. no papatka. :peace:

piotrek123 15.05.2004 13:02

Cytat:

Napisany przez Janush'ek
Jeżeli mam być szczery - kupujcie Pioniery ;D

Ale ci się rymło, noo:)
ja napisze: "Kupujcie NECa, na NECa nikt nie narzeka":zeby:

baski 15.05.2004 13:45

.

SONY

:peace: :peace: :peace:

.

Esiek 15.05.2004 14:49

Cytat:

Napisany przez piotrek123
"Kupujcie NECa, na NECa nikt nie narzeka"

Dobre :D

dk75 15.05.2004 15:07

Kto na NECa narzeka ten do pieca - i palimy!

PS: Nu Esiek, pagadi!
Kupiłem rodzince NECa 2500a i zobaczymy czy bedą mnie co drugi dzień do niej wołać czy nie... ;PPPp

AleX69 15.05.2004 15:30

Cytat:

Napisany przez jotka
niuniuś - gdybyś choć troszkę orientował się w temacie - wiedziałbys, że nie chodzi o producenta płytek lecz nośnika. W przypadku esperanzy nośnikiem jest głównie AN31 lub AN32 wszędzie na zachodzie określany jako MEDIA TO AVOID. Ten szit nawet jak da się nagrać na jakimś sprzęcie - NIE JEST PEWNYM NOŚNIKIEM przechowywania danych. no papatka. :peace:

"niunius"dobre :zeby: pasuje do ciebie :glaszcze:, dopisze jeszcze bo moze zapomniales o GSC002 i AML ...
dodam jeszcze za ciebie (tego tez pewnie zapomniales dopisac) ze najlepsze nosniki to te od 12,- zeta w zwyz ... sayonara
btw ... dam znac jak jakas (z tych 100 nagranych) padnie
pozdr

kamatsu 16.05.2004 07:35

Witam

Ja mam LITE-ON COMBO LTC-48161H (od dwóch tygodni jest w serwisie) Problem miałem taki jak wszyscy poprzedni przedmówcy. Nagrywa ale nie widzi CD, a jeszcze w czasie nagrywania po 20% nagranej płytki prędkość spada do x12.
Chce zmienić nagrywarkę na DVD i z tego co wyczytałem to warto kupić Nec 2500a lub Pioneera 107D (Lite-on juz nie kupię).
I teraz się zastanawiam co wybrać ? A co Myślice panowie o nagrywarce firmy MSI ?

P.S
Szkoda ze firma Teca nie robi już tak dobrego sprzętu jak na początku swojego istnienia :(

pozdrawiam

pawelblu 16.05.2004 08:18

Cytat:

Napisany przez kamatsu
I teraz się zastanawiam co wybrać ? A co Myślice panowie o nagrywarce firmy MSI ?

P.S
Szkoda ze firma Teca nie robi już tak dobrego sprzętu jak na początku swojego istnienia :(

pozdrawiam

MSI - plyty i grafe robia OK - napedy, nie dziekuje.

TEAC juz chyba sam nic nie robi, tylko zmienia panele w OEMach ktore kupuje od innych.

kamatsu 16.05.2004 08:46

No wlasnie Płyte i Grafike mam MSI. Teraz jeszcze musze kupić nagrywarke DVD tylko co wybrać ?

kamatsu 27.05.2004 19:04

Dziś dopiero odebrałem nagrywarke z serwisu. Chyba warto było czekać tak długo bo zamiast LITE-ON COMBO LTC-48161H dostałem LITE-ON combo SOHC-5232K.

Jeszcze nie robiłem testów, jestem ciekawy co jest warty ten sprzęt.
Jeszcze poszukam na forum co ludzie piszą.

JarasMSR 28.05.2004 00:20

Nie chcąc śmiecić w sumie zbędnym tematem, postanowiłem pewną poradę wrzucić tutaj, gdyż już też szlag mnie trafiał na widok mojego litka. ale do rzeczy: gdzieś, kiedyś, za górami........doczytałem, że przy instalacji sterowników nForce dla chipsetu nForce2 należy zrezygnować ze sterowników kontrolera IDE. nie posłuchałem rady i przez kilka miesięcy wiele wspaniałych TDK poszło się kochać, a ja szukałem dziury w całym i testowałem po kolei wszystkie podzespoły kompa. efekty akcji, czyli porady:
1. jeśli nie masz kasy na nowy ram i lecisz w trybie asynchronicznym (np. magistrala 166MHz a ram 133MHz), odpuść sobie tymczasowo overklocking i zbij magistralę aby pasowała do pamięci.
2. OBOWIĄZKOWO zainstaluj najnowsze sterowniki nForce. nVidia rzeczywiście musiała coś tam s******yć, aczkolwiek po instalacji najnowszej wersji (4.25) w menedżerze urządzeń zobaczycie piękny napis nVidia nForce 2 ATA controller (v.2.5), co najprawdopodobniej zlikwiduje problemy z paleniem płytek. nie zawsze najnowszy sterownik nVidii jest do dupy =].

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:59.