Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   K³opot z DMA dla dysku (https://forum.cdrinfo.pl/f5/klopot-dma-dla-dysku-346/)

Pedros 26.04.2002 08:13

Cytat:

cana (25-04-2002 15:15):
k³opoty z amd? ja jade od czasow abita be6 II non stop na amd i ¿adnychk³opotów a wszystkie kolejne proce / duron 850 athlon tb1.2 i teraz xp1k6+/ by³y na maxa krêcone / wszysrkie poza xp za pomoc± mstków a xp tylko fsb/ a zreszt± od jaki¶ 2 lat nie zlo¿y³em kompa na intelu i z tych z³o¿onych / a by³o ich trochê/ to wszystkie chodz± i tylkpo z windami maj± k³opoty / ale to przecie¿ standard :)/
fakt faktem mozna proca usma¿yæ ja siê z³e / albo nieumiejetnie ale ten sam problem by³ z celeronkami @ i p3 :)/ ch³odzenie za³ozy / czyt. bardzo s³abe/ ale poza tym to sa idealne / a do tego xp to sie nawet tak nie grzej±/
co do linuxa to tez u¿ywam ale nie niestety heroes4 na to nie ma:(
pozdro
Nio, sporo w tym racji jest (100% ? :) ) ale do xp to ja stosujê p³yty msi. I niech siê p4 schowa.
Pozdrawiam

Fantomas 26.04.2002 07:53

Cana, fakt dla linuksa jako¶ ma³o gier, choæ te, które widzia³em prezentowa³y siê ca³kiem ³adnie. Poza tym jednak u¿ywam go do innych rzeczy: tex, trochê dla rozgryzienia tego systemu. A przede wszystkim ostatnio do ratowania danych z partycji windows - troche eksperymentów i groza98 siê sypie. A widzia³e¶ ten fdisk pod linuksem - mikrosoft za 100 lat takiego siê nie dorobi. No i zapanowaæ nad tym mo¿na.
Wracaj±c do RAIDu - zrobi³em upgrade biosu (ale mia³em stracha) troche poprawek do p³yty g³ównej (dla mnie nie istotnych) i zmiana w kontrolerze RAID (nawet du¿a jak dla mnie - brak obs³ugi urz±dzeñ ATAPI - ani CD ani CDRW nie wykry³). Za to jak przepi±³em cedeki na IDE0 i IDE1 a twardego na RAIDa to dysk znalaz³ ³adnie. Paleta trybów dla dysku by³a poka¼na: od PIO0 poprzez MW-DMAx do UDMA66 ale opcji AUTO nie by³o. A by³ to naj¶wiê¿szy bios do mojego urz±dzenia. Otatecznie podj±³em jeszcze jedn± desperack± próbê i wgra³em powtórnie oryginalny bios - tak mi lepiej pasuje (jakie to szczê¶cie, ¿e ¶ci±gn±³em go zawczasu)
Aha, nowy bios kontrolera zg³osi³ siê jako HTP 370/372 UDMA/ATA.

cana 25.04.2002 15:15

k³opoty z amd? ja jade od czasow abita be6 II non stop na amd i ¿adnychk³opotów a wszystkie kolejne proce / duron 850 athlon tb1.2 i teraz xp1k6+/ by³y na maxa krêcone / wszysrkie poza xp za pomoc± mstków a xp tylko fsb/ a zreszt± od jaki¶ 2 lat nie zlo¿y³em kompa na intelu i z tych z³o¿onych / a by³o ich trochê/ to wszystkie chodz± i tylkpo z windami maj± k³opoty / ale to przecie¿ standard :)/
fakt faktem mozna proca usma¿yæ ja siê z³e / albo nieumiejetnie ale ten sam problem by³ z celeronkami @ i p3 :)/ ch³odzenie za³ozy / czyt. bardzo s³abe/ ale poza tym to sa idealne / a do tego xp to sie nawet tak nie grzej±/
co do linuxa to tez u¿ywam ale nie niestety heroes4 na to nie ma:(
pozdro

Fantomas 25.04.2002 14:28

Co do xp, to mam ma³o do¶wiadczenia. Poprzednio mia³em 64MB RAM teraz 128, ale to chyba i tak za ma³o do komfortowej (w miarê) pracy na tym systemie. XP ma mój szwagier, ale on w komputerach ma³o bieg³y a du¿o wgrywa "dziwnych" programów, mo¿e st±d jego k³opoty. A poza tym trochê sugerowa³em siê opiniami innych u¿ytkowników. Co do NT, to rzeczywi¶cie przypomnia³o mi siê, ze pary razy ntek mnie "zadziwi³", do tego kilka potrzebnych programów nie chcia³o mi chodziæ, no i st±d powrót na liniê win 9x. A je¶li chodzi o mo¿liwo¶cikontrolowania systemu i jego przewidywalno¶ci, to u mnie i tak nr 1 to Linux (choæ ¿aden ze mnie guru).
A propos: co to znaczy "rulez"? Czasem nie nad±¿am za tymi informatycznymi terminami.
PS. O takim BE6+RAID, to kiedy¶ my¶la³em, bowiem BX, to nadal niez³y chipset, ale wtedy nie mia³em kasy na now± p³ytê, wiêc zosta³o Soyo. Teraz zobaczymy jakie wra¿enie bêdzie sprawia³ abit z i815EP. Trochê panowie z Intela mieli k³opotu z nimi i ich poprzednikami, ale wygl±da na to, ¿e jednak co¶ nieco¶ ju¿ wiedz± jak to robiæ.
PS2. Pierwotnie my¶la³em o kupnie p³yty pody AMD i Durona, ale mam kolegê, który prowadzi sklep komputerowy i ostatnio s± k³opoty z procesorami AMD od strony gwarancyjnej a i wykonani czasem nie najlepsze - widzia³em na w³asne oczy kilka nowych procesorów, jak równie¿ te, które wraca³y od klientów - wygl±da³y jakby w nich palono wêglem - przegrzane, ze hej - nawet overclocking tego raczej by nie dokona³ - no chyba ¿e w³a¶cicielami byli "wysokiej klasy specjalisci".
To tyle, czas do domku - w samochodzik 40km i ciep³y obiadzik. Smacznego.

cana 25.04.2002 12:53

abity rulez :) / a najlepsza IMHO to be6 II z hpt370 czyli BX133 przed operacj± plastyczn± polegaj±ca na wymianie slot 1 na socket/ a co do nies³awnej kt7a to moja to by³a stabilna i krêcajna a¿ do bólu /choæ u pierwszego w³a¶ciciela zachwywa³a siê jak rozkapryszone dziecko ( widocznie nie lubi³a pacjenta :) i/ albo nie umia³ jej ustawiæ)
a je¶li chodzi o hpt to dzi¶ sprawdze w domu jak to wygl±da ( tylko raz tam looka³em jak qpi³em p³ytê i istalowa³em sys oraz ustawia³em biosik/ a jak juz sprawdze to zdam relacjê
a co do stabilno¶ci nt4 to ja aqrat to mam mieszanne uczucia bo nt potrafi bole¶nie ugry¼æ / mam w pracy/
a xp którego mam w domu jest bardziej przewidywalny i jeszcze nie widzia³em na domowym xp takich b³êdów jakie czasem mi wyskakuj± pod nt i to na tych samych programach / fakt ¿e procki, grafiki i p³yty inne ale jak o¿e do tego w pracy nikt poza mn± nie ma dostepu < nawet informatycy> to i ten w domu i w pracy s± podobnie zoptymalizowane i ustawione ( domowy dodatkowo do bezpiecznych dla wypalarki granic podkrêcony/
pozdro

Fantomas 25.04.2002 12:12

Mia³o byæ "z pracy na p³ytach Abita" - sorry, co¶ klawiatura w robocie szwankuje. A mo¿e ja pisaæ nie umiem he,he.
PS. Na forum umieszczê temacik o CloneCD i k³opotach prz nagrywaniu obrazu zmodyfikowanego - jak zd±¿ê. Mo¿e co¶ poradzisz.

Fantomas 25.04.2002 12:07

Cana, podobnie jak ty te¿ w necie siedzê tyko w pracy, bo w domu muszê trochê pobyæ z dzieckiem i zostaje mi tylko 2-3 godziny wieczorkiem na zabawê kompem.
Uk³ad podpiêcia urz±dzeñ zostawiê na razie tak jak by³o.
Je¶li chodzi o odpinanie i ponowne podpiêcie, to chyba nic nie daje, bo htp jako¶ pamiêta ustawienia dla danego dysku.
Wysz³o to przy okazji podmieniania dysków w kieszeni dopiêtej do htp. Kolejno:
ST51080A wykryty jako MW-DMA2 zamieni³em na PIO4
potem nie mog³em wróciæ do MW-DMA2 (jak ju¿ pisa³em), dalej zmiana dysku na ST3660A - wykryty jako MW-DMA1 i znów zmiana dysku na poprzedni, ale wykryty teraz jako PIO4 bez mo¿liwo¶ci zmiany na MW-DMA.
Co ty na to?
Jesli chodzi o NT, to to by³a tylko testowa próba instalacji systemu, kiedy¶ go u¿ywa³em standardowo. A dlaczego nie 2K albo xp - proste: NT 4.0 uwa¿any jest za system b. stabilny, a dlaczego: kernel (j±dro systemu ) nie jest autorstwa firmy Microsoft i dlatego jest dobry w przeciwieñstwie do nastêpnych. Mo¿e nie ma tych wszystkich wodotrysków, no ale trudno. I tak teraz korzystam z W98SEPL i jako¶ to siê kula.
Jakie s± Twoje wspomnienia z pary na p³ytach Abita (to moja pierwsza p³yta tej firmy)?
Tak poza tym, to chyba nam siê odbieg³o od tematu (chwilami). Ale s±dzê, ¿e nie szkodzi.

cana 25.04.2002 09:39

ale gafa :) / dawno do raidzika nie zagl±da³em bo jak chodzi to po co zmieniaæ a zreszt± teraz nie ma czasu bo gram w ka¿dej wolnej chwili w h4< nekromancja i wampiry rulez :)> tak ¿e w necie jestem tylko w godzinach pracy /
jak nie ma to po prostu przeskocz wszystkie dostepne tryby i Znajd¿ ten swój, lub odepnij naped uruchom kompa niech hpt zauwazy ze nic nie ma , wy³acz kompa, podepnij znów i kontrolerek sam rozpozna ¿e co¶ jest i sam mu wybierze tryb a co do upgrade biosu to praktycznie zawsze warto
a co do abita to niestety ale po¿egna³em siê z t± firm± na poziomie kt7a / to byla moja ostatnia p³yta z tej stajni ;)/ i dziarsko walczê na ak3x / 35gtr teraz/ wiêc ne wiem czym siê ró¿ni± / ale ja zawsze ( no prawie bo czasem jestem zbyt leniwy) wgrywam nowe biosy do p³yty/
a tak BTW to dlaczego nie wykona³e¶ przepinki hdd na hpt a atapi na standard eide? z tego co wiem / z autopsji :)/ to windy spoko chodz± a i linux ju¿ spokojowo rozpoznaje hpt / fakt ¿e bez sterów tylko jako tryb hpt366 ale na pocz±tek to i tak dobrze / i to ca³kowicie rozwi±¿e twóje problemy
aha, a z nt to na standardowym kontrolerze zaistaluj sys i stery do hpt i next przenie¶ dysk na hpt / tak robi³em ze starymi rh jak twierdzi³y ¿e nie mam dysku qtóry by³ na hpt, bo te nowe to ju¿ tak jak napisa³em wy¿ej
aha2, a nie lepiej zamiast nt4 zainstalowac 2k lub xp?
pozdro

Fantomas 25.04.2002 07:47

Cana, problem w tym, ¿e nie ma opcji auto. A mo¿e znów co¶ przeoczy³em? Za¶ co do modyfikaji biosu p³yty, to masz racjê, równocze¶nie zmienia siê nie tylko bios p³yty g³ównej ale i kontrolera RAID i chyba do¶æ znacznie - oczym mo¿e ¶wiadczyæ zmiana numeru g³ównego wersji z 1.11 na 2.0. Tylko mam pewne obawy czy aby czego¶ sobie t± zmian± nie popsujê i czy ona w ogóle jast dla mnie konieczna.
A tak przy okazji, mo¿e orientujesz siê czym ró¿ni siê p³yta Abit ST6-RAID od ST6E-RAID, bo nigdzie nie mogê znale¼æ informacji. Nawet wys³a³em zapytanie do Tajwanu do Abita, ale na razie nie mam odpowiedzi, mo¿e jaszcze nie czytali.

cana 24.04.2002 14:33

kontroler mam wbudowany w p³ytê wiêc upgrade biosu mobo daje mi rownie¿ zwykle upgrade firmware hpt / choæ nie w ka¿dejnowej wersji biosu s± poprawki do hpt/ , a u Ciebie zreszt± jest pewnie tak samo a jedyne co warto zmieniac to stery tylko sprawdzaj czy to s± raid czy no raid
a co do mw dma vs pio-4 to trasfer maxymalny w obydwu wypadkach jest taki sam / 16 mega/s / tylko dma w ka¿dej postaci odci±¿a cpu
a co do tego co mog³e¶ ustawiæ to jak tak rozpozna³ to tylko tyle mo¿esz mieæ
ps dzieki za linki ale mam namiary jeszcze z czasów be6 :)
aha hp tech ;) nie wycofa³ siê z niczego tylko
poprawi³ obs³uge atapi na hpt i teraz wszystko bryka jak powinno / w starych ;) czasach po prostu nie zawsze wszystko dobrze z atapi na tym dobrze kontrolerze pracowa³o/
tylko ¿e jak aqrat wolê atapi mieæ na standardowym kontrolerze eide bo i tak nie wyci±gaj± nawet ata100
a co do zgubionego mw dma to spoko, daj mu auto a sam znajdzie co potrzeba
pozdro

Fantomas 24.04.2002 11:56

Do poprzedniej sypowiedzi
Cana, u mnie taka konfiguracja po³±czeñ dzia³a prawid³owo, urz±dzenia s± dobrze rozpoznawane zarówno pod Wingroz± 98SE jak i pod RedHatem 7.2. Próbowa³em te¿ instalacji Windows NT ale on nie widzia³ wcale urz±dzeñ na HPT i samego kontrolera te¿ nie. Wiêc, gdybym chcia³ przenie¶æ dysk twardy na kontroler, a cd -cdrw na kontorler p³yty g³ównej, to w takim wypadku móg³bym nie zobaczyæ dysku. Tego nie sprawdza³em. Zatem taka opcja nie by³a by zbyt korzystna w przypadku NT.
co do linku na stronie HPT to dla Ciebie zamiast 370 powinno byæ 372.
Napisa³em te adresy, bo mo¿e siê to komu przyda.

Fantomas 24.04.2002 11:50

Cana, rzeczywi¶cie doszed³em do tego, jak to sprawdziæ - zacz±³em szybciej czytaæ (he, he):
p³yta g³ówna zg³asza siê:
Award Modular BIOS v6.00PG
10/25/2001 i815EP W833627 6A69RA1RC-63
a teraz kontroler:
HighPoint Technologies, Inc. HTP370 UDMA/ATA100 RAID Controller BIOS v1.11.0402
Press <Ctrl><H> to run BIOS setting Utility
Scan Devices. Please wait
Primary Master: LG CD-RW CED-8210B
Primary Slave: No Drive
Secondary Master: ST51080A (po pod³±czeniu innego: ST3660A)
Secondary Slave: No Drive
I ¿adnych informacji o trybach transmisji, ale zato wszystko MASTER - miodzio.
Wiec, reset i odpowiednio CTRL+H ale H musia³em naciskaæ kilka razy, raz to by³o za ma³o, chyba ¿e trzeba siê zmie¶ciæ w odpowiednim momencie.
No ale siê uda³o i co widzê:
Primary Master LG CD-RW CED-8120B MW-DMA2
Secondary Master ST51080A MW-DMA2
dla inndego dysku
Secondary Master ST3660A MW-DMA1
o ile dla nagrywarki nie mo¿na zmieniæ trybu, to dla dysków s± mo¿liwo¶ci od PIO-0 do PIO-4, ale je¶li zmieni³em z MW-DMA2 na np. PIO-4 to ju¿ wróciæ nie mog³em (nie ma tej opcji).
Czy tryb PIO4 jest lepszy od MW-DMA? Czy te¿ brak tego ostatniego w opcjach jest zwi±zany z tym co piszesz, ¿e HPT wycofa³ siê z obs³ugi urz±dzeñ ATAPI?
Czy warto zrobiæ upgrade biosów p³yty g³ównej i kontrolera htp?
http://www.abit.com.tw/abitweb/webjsp/english/download_content.jsp?pTITLE=ST6+/+ST6-RAID&
a dla kontrolerów PCI
http://www.highpoint-tech.com/370drivers_down.htm
I czy to w ogóle jest konieczne, a przede wszystkim bezpieczne?
Ale siê rozpisa³em.

cana 23.04.2002 16:01

hpt sam dobrze sobie ustawia odpowiednie tryby i jak jest to jest napewno dobrze / choc ja nie postawi³bym napedu ATAPI na hptku bo kiedy¶ tego niepolecali producenci tego ustrojstwa i to zosta³o mi do dzi¶ (mam hpt372 :) i u mnie aqrat atapi s± na podstawowych kana³ach a hdd na hpt/ jak to mi³o mieæ wszystko na master :)
aha jak ju¿ bardzo chcesz to je¶li wiesz w jakim trybie mo¿e pracowac ten naped to mo¿esz manualnie go ustawiæ na ten tryb i po problemie
pozdro

Fantomas 23.04.2002 14:38

Cana, oczywi¶cie kontroler zg³asza siê jako ATA100 i wypisuje co znalaz³ na poszczególnych kana³ach, ale jako¶ nie zauwa¿y³em informacji na temat trybu DMA dla poszczególnych napêdów. Bêdê musia³ dok³adniej siê temu przyjrzeæ, bo byæ mo¿e teraz wszystko tak zasuwa, ¿e nie nad±¿am z czytaniem (he, he). No oczywi¶cie jest klawisz "Pause Break" i mo¿na go zastosowaæ odpowiednio do szybkosci czytania pojawiaj±cych siê napisów. Ale na powa¿nie, to po zg³oszeniu siê kontrolera i detekcji urz±dzeñ mam wypisane:
1. LG CED-8120B (czy jako¶ tak, ale bez informacji o DMA/PIO - to muszê jeszcze raz sprawdziæ).
Kana³y 2,3,4 s± nie obsadzone, wiêc oczywi¶cie nic nie mo¿e zostaæ wykryte.
A co s±dzisz na temat prêdko¶ci zrzutu Audio , o której pisa³em poprzednio? Raz Asus zrzuca³ max z prêdko¶ci± x7 ale to chyba by³a albo wina p³ytki (t³oczona), albo system czym¶ siê zajmowa³ (niezbadane s± drogi Wingrozy98). Nastêpnego dnia, ta p³yta posz³a juz x9 (ok.1664kB/s) - ciekawe, no nie.

cana 23.04.2002 14:22

co d wypalarki na hpt370 to na staecie pokazuje ci bios kontrolera raid w jakim trybie ma napedy
pozdro

Fantomas 22.04.2002 14:33

Dziêki za info, PING. P³ytkê oczywi¶cie dosta³em i instalowa³em Bus Master Soyo, ale problem dalej siê pojawia³. Piszê u¿ywaj±c czasu przesz³oego, bo do minionego pi±tku posiadam ju¿ inny sprzêt: Cel.1200 i p³ytê Abita z RAID-em. Przy tym opcje DMA zniknê³y mi w ogóle - nie ma ich ani dla dysku, ani dla CD. Przejête zosta³y przez inny modu³. Sprawdzi³em, ¿e dysk z IDE1 ma UDMA 66, Asusx50 ma UDMA 33, ale nie wiem ja sprawdziæ stan nagrywarki z IDE3. Obs³uguje j± kontroler HP370 UltraAta100 i s±dzê ¿e tryb DMA dzia³a jako¶, przy czym nie wiem czy ma to jakies znaczenie bowiem LG i tak pracuje w trybie PIO-4. A przy okazji, czy prêdko¶ci zrzutu Audio s± prawid³owe dla tych urz±dzeñ:
Asus S500/A - 9x
LG CED-8120B - 10x?

Ping 20.04.2002 14:01

Witam
Napewno kupuj±c kompa dosta³e¶ p³ytê instalacyjn± do p³yty g³yty g³ównej s± na niej sterowniki Buss Master, które uruchomi± UDMA kontrolerów IDE bez problemów. Gdy uruchamiasz UDMA bez aktualnych sterów pod Twoj± p³ytê winda pisze Ci, ¿e mo¿e pracowaæ niestabilnie i tak siê robi. Mo¿e tu jest ukryty problem.
Pozdrawiam
PING

Fantomas 19.04.2002 09:16

K³opot z DMA dla dysku

Mam problem z ustawieniem DMA w Wingrozie 98 dla dysku twardego. Opcjê muszê zaznaczaæ dwukrotnie (po 1 zaznaczeniu i ponownym wej¶ciu w zak³adkê w³a¶ciwo¶ci dla tego urz±dzenia, pole DMA nadal jest puste). Drugie zaznaczenie jest skuteczne, ale po restarcie system dzia³a niestabilnie, czasem siê wiesza na niebieskim "mi³ym dla oka" ekranie z b³êdem krytycznym. Czasem wszystko jako¶ ruszy dobrze, ale po jakim¶ czasie g³upieje. Ostatnio stwierdzi³em, ¿e po takiej zmianie znika mi pierwszy kontroler dysku twardego oraz sam dysk twardy (w odpowiednich zak³adkach). Ale gdy w tych nielicznych przypadkach jako takiego w miarê dobrego odpalenia uda³o siê uruchomiæ test w Easy CD to transfer wzrasta³ dwukrotnie, co w rezultacie dawa³o mozliwo¶æ przegrywania z prêdko¶ci± x80 ale nie o prêdko¶æ chodzi. Co¶ po prostu dzieje siê dziwnego, a ja nie wiem co jest grane. Przeinstalowanie systemu nic nie pomaga.
Moja konfiguracja:
Celereon 433 (opdkrêcona na 488 - rezygnacja z tego te¿ nic nie daje)
P³yta Soyo 6BB BX440
dysk IBM 13GB UDMA66 - master I
cd-rom Asus x50 UDMA - slave I
nagry. LG CED-8120B Pio4 - master II
ram 64mb
Win 98 Aspi 4.60

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:46.