Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Alternatywa dla Ghosta i Drive Image (https://forum.cdrinfo.pl/f113/alternatywa-dla-ghosta-drive-image-34722/)

Zetoxa 22.02.2015 17:27

na pewno robi to wersja dedykowana pod WD,
nie wiem jak wygląda sprawa pod Seagate.

Patrix 21.02.2015 20:59

Czy obecnie dostępny Seagate DiscWizard dla posiadaczy dysków Seagate potrafi poprawnie zrobić kopię Windows 8.1 oraz 10? Będę mieć potrzebę wykonania obrazu typu "gold image". Oraz czy obecna wersja posiada już opcję wykonywania backupu zgodnie z ustawionym harmonogramem?

M@X 03.06.2010 20:07

Tak, ale wymaga dysku zewnetrznego opisanego jako Time Capsule - poszukuje czegos co umozliwi mi zrobienie prostego obrazu a mzoe i partycji recovery.

mgit 03.06.2010 19:03

Wbudowana w Windows 7 funkcja backup też się sprawdza ! I nie cza wcale dodatkowego programu ... nawet darmowego !!

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1100618)
Szukam programu tego typu (do robienia obrazow dyskow) ktory poradzi sobie z partycja MacOS X Journaled (HFS+) - Acronis widzi ja jako SwampOS, a przez to niemozliwe jest stworzenie obrazu o wielkosci realnie zapisanych danych (bo obraz o 100% wielkosci dysku twardego mnie raczej nie zadowala). Polecicie cos?

a TimeMachine ??? Czy jakoś tak się zwie chyba oferuje robienie backup

M@X 03.06.2010 19:03

Szukam programu tego typu (do robienia obrazow dyskow) ktory poradzi sobie z partycja MacOS X Journaled (HFS+) - Acronis widzi ja jako SwampOS, a przez to niemozliwe jest stworzenie obrazu o wielkosci realnie zapisanych danych (bo obraz o 100% wielkosci dysku twardego mnie raczej nie zadowala). Polecicie cos?

loki7777 03.06.2010 08:58

Hmm w sumie nie wiem, ale zapewne kopiowanie po sieci, na NAS, szyfrowanie obrazow i pewnei jeszcze troche by sie znalazlo (nagrywanie na BR).
I co do przywracania to ze skompresowanego obrazu, a nie wykonanie kopii calego dysku na dysk.
I w moim przypadku wieloletnie przyzwyczajenia - interfejs prosty do bolu:)

Zetoxa 03.06.2010 07:52

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1100411)
Zetoxa mam laptopka sata i pecetka też :taktak:

nie zrozumieliśmy sie,
chodzi mi o płytkę bootowalna, którą tworzy True Image,
ta płytka dopiero od wersji 2010 obsługuje sata,
nigdy nie instaluję samego True image,
zawsze pracuję na boot-płytce:spoko:

andrzejj9 03.06.2010 06:58

No dobra, ale w każdym innym programie uruchamiasz komputer z płyty startowej i wgrywasz obraz. Może trwa trochę dłużej, ale działa i jest darmowe.

Przejrzałem właśnie ostatni Komputer Świat i za 6,50 dołączone są dwa programy, które mają taką funkcję (Paragon).

Patrix 02.06.2010 21:44

W TI jest coś takiego Acronis Secure Zone wraz z Boot Menagerem tworzysz sobie System Recovery - to coś lepszego od zwykłego surowego backupu :)
Recovery znane rozwiązanie z lapków, wciskasz odpowiedni przycisk i system się przywraca.

Nie widziałem aby inne program coś takiego miał.

andrzejj9 02.06.2010 21:33

No właśnie ciekawi mnie, co to jest ' to więcej', bo przywracanie partycji systemowej to teraz w co drugim darmowym programie co zarządzania dyskami można zrobić.

loki7777 02.06.2010 18:15

Jak dadza na dobrychprogramach to sie skusze, a tak to mam ghosta 11,5 bo 2003(czyli chyba 9) nie obslugiwala juz nagrywarek SATA. Ale teraz to juz mi calkiem zwisa bo mam bootowalny pendrive i raczej na kazdym nowszym kompie go uruchomie.
Gdzie te czasy gdzie ghosta dodawali za darmo do plyt glownych(oh ten Soltek:):)
W sumie i tak tylko uzywam go do przywracania partycji systemowej bo wiecej mnie nie interesuje.

Patrix 02.06.2010 17:16

andrzejj właśnie chodzi o to, że Acronis też jest co rusz dodawany do gazet, to taka poboczna odpowiedź :szczerb:

andrzejj9 02.06.2010 17:06

A czym się ten cały Acronis za 150 złotych różni od Paragonów, które co i rusz dodawane są do gazet (za dwa tygodnie będą chyba w Komputer Świecie za kilka złotych)?

Patrix 02.06.2010 16:42

Zetoxa mam laptopka sata i pecetka też :taktak:

Zetoxa 02.06.2010 16:27

ale dziś SATA to pomału standard, a te wasze cacka nie obsługują:nie:

Patrix 02.06.2010 16:16

Cytat:

Napisany przez adbok (Post 1100405)
Jak ktos ma dysk WD to mozna miec Acronis*True*Image*WD*Edition za free :)
Ja mam v11.

Phi ;)

Dla posiadaczy Seagate DiscWizard
Dla posiadaczy Maxtora MaxBlast

Wszystko biorą od producenta programu True Image...

adbok 02.06.2010 16:09

Jak ktos ma dysk WD to mozna miec Acronis*True*Image*WD*Edition za free :)
Ja mam v11.

Patrix 02.06.2010 16:03

Rupieć czy nie, do domu wystarcza.
Kto chce być trendy to przepłaca by mieć najnowsze lub "wicie rozumicie".

Zetoxa 02.06.2010 15:52

Patrixu drogi, to jest 9-ka, stary rupieć :sciana:

Patrix 02.06.2010 15:39

Polecam gazetę CHIP 06/2010
Znajdziecie tam legalną polską wersję Acronis True Image Home Personal Edition

Za 19.90zł ...

rycho 02.06.2010 15:29

Archeolog!
Nie wimy i nie rozumimy.
Bo u nas...
U nasz...

Zetoxa 02.06.2010 15:21

mamy już Acronisa True Image 2010 , także w wersji polskiej:spoko:
nareszcie obsługuje dyski SATA, czego nie robiła wersja 11.
Cena około 150 zł, lub ... wicie rozumicie :sciana:

http://www.dobreprogramy.pl/Acronis-...ows,12973.html

mgit 06.11.2006 19:35

Jest ju***380; Acronis TrueImage 10 :D

Oto lista zmian:

Create an exact copy of your PC for a full backup

Create rules that manage your backups

Quick backup of your music, videos, and pictures

Backup your Outlook and Outlook Express mail

Backup and restore specific applications

Korzystaj***261;c z okazji ma kto***347; Acronis TrueImage 9.0 Personal, bo jest mi bardzo potrzebny, serial legalny mam, tylko instalki brak :(

Jak by kto***347; mia***322; i wrzuci***322;by na RapidShare to reputka czeka ;)

Martin_TP 22.11.2005 14:34

Z tym programem jest coś nie tak. Spotkał mnie 2x dziwny problem. Otóż chciałem cofnąć system z obrazu partycji. Cały proces przebiega normalnie. System startuje, i staje na ekranie "Loading your personal settings" w trybie awaryjnym prawie że podobnie (pojawia się ten napis, znika.. i wczytuje od nowa, z nika.. i tak w koło). Co ciekawsze wcześniej (np. dzień wcześniej) z tego samego backupu system działał po przywróceniu. Okazuje się że nie działa np. kilka ostatnich (dajmy na to z ostatniego miesiąca) kopi partycji wykonanych True Image bo objaw jest ten sam. Dopiero wcześniejsze kopie działają prawidłowo. Podejrzewam że coś z nowymi wersjami programu jest nie tak - tym bardziej że zjawisko to miało miejsce już dwu krotnie, a objawy były dokładnie te same.

Piterniel 11.10.2005 00:07

Nowa wersja ponownie, a dokładniej build 9.0.2273 :)

Zetoxa 22.09.2005 22:55

... jest jedna nowość w 9.0, można robić nie tylko backup partycji, ale również poszczególnych plików bądź katalogów.

Piterniel 21.09.2005 20:54

Wersja 9.0
Klik

Martin_TP 04.06.2005 13:59

Wiesz, problem zasadniczo to zaden. Tylko jak poronywalem oba programy, chcialem wypisac wszystkie roznice jakie miedzy nimi zaobserowalem, a to tez pewna roznica pomiedzy nimi. We wczesniejszym poscie opsialem aspekty dotyczace tworznia obrazow, a teraz chcialem uzupelnic moje spostrzezenia jak oba programy radza sobie z odtwarzaniem partycji. Dla kogos takie niuasne moga byc istotne.

Zwroc uwage tez na to ze roznica w czasie by sie poglebiala im wieksza partycje bys mial. Ja naptrzeby testow zarchwizowalem 3,7 GB danych, co dalo plik z obrazem 1,9 GB. Jak bedziesz mial wieksze partycje czas ten bedzie wzrastal i np. zamiast 20 minut zrobi sie 40 min, a to juz spora roznica, wszystko zalezy od tego jak duze partycje archiwizujesz. Co zreszta nie zmienia faktu ze na ile obrazy TI tworzy mniej wiecej w tym samym czasie, to czas odzyskiwania partycji jest 2x dluzszy.

Ziele 04.06.2005 13:30

Ale problem... rozumiem gdyby to było 4min a 1godzina... ale różnica 3-4min?

Martin_TP 04.06.2005 12:57

Zapomnialem jszcze napisac o jednym. Otoz Truimage 8.0 nie wiadomo z jakiej przyczyny odzyskuje partycje 2x dluzej niz Ghost 2003, i to niezaleznie od miejsca gdzie plik obrazu sie znajdowal (zewnetrzy naped USB, dysk w komputerze). Wychodzilo tak ze TI odzyskiwal w w 7:30 do 8:00 minut, natomiast GH robil to w 3:50. (czas ten nie uwzglednia startu programow, tylko czas odzyskiwania partycji od momentu startu tego procesu). Widac tez bylo ze podczas pracy GH dioda dysku swiecila ciaglym swiatlem, i procesor chodzil na maksymalnych obrotach (akurat to po pracy wentylatora moge zaobserowac - gdyz podczas obciazenia CPU wlacza sie, i tak tez wlasnie caly czas pracowal w czasie aktywnosci GH), natoamiast przy TI dioda migala, i procesor sporadycznie wchodzil na maksymalne obroty.

PIL 16.05.2005 20:21

Czy ktoś już natknął się na polonizację TI 8.0 ? Jesli tak, to będę wdzięczny za linkę :)

Martin_TP 14.05.2005 17:10

Dotychczas korzystalem z Ghost 2003, jednak TrueImage 8.0 omawiany przez Was wydal mi sie ciekawy postanowilem go wyprobowac. Probilem troche testow a podumowujac wyszlo ze TrueImage (dalej zwany TI) w stosunku do Ghosta 2003 (dalej zwany GH):

1. TI robi szybciej obrazy (mala uwaga: nalezy robic w True Image przy opcji kompresji "High" - wtedy jest ona adekwatna do tej uzyskiwanej przez Ghosta, pliki wychodza troche mniejsze, a czas jest zblizony, jesli jednak ustawimy kompresje na "Maximum" czas znaczaco sie wydluza, a zmniejszenie pliku nie jest takie duze)

2. Latwiej dzielic na czesci obraz przy zapisnie na dysk (np. z podzialem na rozmiar plyt CD/DVD) w Ghost natomiast albo jak bedziemy odrazu nagrywac na plyty, lub wprowadzajac parametr recznie z lini komend przy odpalaniu programu spod DOS. Troszke mowiac nie wygodne i duzo lepiej wypada tu TrueImage.

3. Robi mniejsze obrazy dyskow (jakies 10-20% przy kompresji na Maximum, w porownaniu do opcji "High" z Ghost. Mniejsze obrazy sa takze przy opcji "High" w TI.

4. Dziala bezposrednio z Windows (nie potrzeba resetowac systemu do trybu DOS'a). Choc prawde mowiac wole jak obraz robi mi sie na nie dzialajacym systemie. Jednakze to nie problem bo mozna obraz wykonac odpalajac TI z bootowalnej plyty, albo jesli wczesniej utorzylo sie "Acronis Startup Recovery Manager" (specialna partycja z obrazem tego programu, ktory mozna wywolac poprzez F11 przed startem systemu Windows, ma mozliwosci robienia i odtwarzania obrazow). Brak mi w sumie jedynie rozwiaznia takiego jak w GH, ze wybieralo sie odzyskanie partycji systemowej, zatwierdzalo. Komputer sie restartowal GH robili swoje i po sprawie. Ten sam efekt w TI dla partycji systemowych, mozna uzyskac albo robiac specialna partycje dla programu albo odpalajac go z bootowalnej plyty (tu GH ma tak samo). Jednak do tej dodatkowej partycji z TI mam mieszane uczycia, gdyz rozwiazanie z GH jest poprostu mniej inwazyjne w uklad partycji. TI tworzy partycje min. 38 MB, jednakze prawie cala jest wolna i nie mamy do niej dostepu z systemow operacyjnych. Coprawda jej domyslne przeznaczenie jest by tam zrzucac obrazy, ale wtedy trzeba dac na nia spory kawalek dysku. Z jednej strony bezpieczne rozwiaznie, ale z drugiej lepiej jak si ema pliki pod kontrola.

5. Co do testow to partycja 8,80 GB z czego wykorzystane jest 5,08 GB. Czasy tworzenia obrazu (w obu programach opcja High.
- Ghost: 6:14 uzyskany rozmiar 1 GB 982 MB
- TrueImage: 5:55 uzyskany rozmiar 1 GB 908 MB

Czas odzyskiwania danych z obrazu dla oby programow byl niemal identyczny oscylujacy miedzy 3:30, a ponizej 4 minut.

6. TI wypala na plytach CD/DVD szybciej niz GH.. tak srednio o 10-20%.

7. TI obsluguje partycje Linuxowe. GH nie.

8. Zapisywanie sektorów dysku "Incrementantal Backup" w TI jest calkiem dobrym rozwiazniem jesli chcemy robic czesto backupy a malo sie nam na dysku zmienia. Uzyskujemy przez to duzo szybsze tworzenie kopii oraz znaczaco mniejsze obrazy. Jednakze jezeli defragmentowalismy dysk, instalowalismy duzo programow, lub zaszlo duzo zmian danych dystku rozsadniej jest zrobic nowy backup, ktory zrobi sie szybciej, bedzie mniejszy, nie bedzie wymagac pierwszego pliku z pelnym backupem (moze zdazyc sie tak, ze gowny plik + backup czesciowy, zajmuje duzo wiecej niz swiezy nowy backup).

A tak na marginesie. Ghost 9.0 jest dosc nie wygodny w uzyciu jak chcemy odzyskac partycje systemowa. Nie ma tak jak w poprzednikach ze mozna sie zbootowac i pod dosem operacja ta automatycznie sie wykona, zas trzeba uzyc bootowalnej plytki, co jest troche nie wygodne bo mozemy jej akurat nie miec pod reka, popsul nam sie czytnik itp. Dosc istotne jest to tez dla posiadaczy notebookow.. bo tak trzeba by taskac ze soba zawsze plyte jakby zaszla koniecznosc odzyskac partycje systemowa. Ghost 2003 byl pod tym wzgledem duzo lepszy.TI mozna powiedziec idzie duzo dalej bo dzieki ukrytej partycji z programem mamy jeszcze wieksza gwarancje ze da sie go odpalic, i tu i tu nie potrzeba bootowalnej plyty, jednym slowem Ghost 9.0 to krok w tyl.

Starczy tego :) Jak jeszcze przyjda mi jakies istotne uwagi to napisze.

azirek 08.05.2005 13:08

Jak ktoś chce skorzystać z wolnego oprogramowania to polecam do backupów Partition Image razem z całym zestawem System Rescue-CD

Screeny tutaj

MQs 08.05.2005 01:02

Cytat:

KaroluZ:Może zabrzmi to banalnie, ale jak przy pomocy dosowego ghosta podczas zrzucania partycji do image, można ustawić aby dzielił go on na pliki o romiarze 700 MB !?
Otwierasz ghosta z przełącznikiem:
x:\>ghost.exe -split=700

już utworzonych nie próbowałem dzielić (raczej trzeba go zrzucić na partycję i zrobić jeszcze raz podzielonego)

Jeżeli też jesteś fanem konkurencyjnego programu o pojemności 1MB to zobacz tam:http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=39964 - wrzuciłem tam kiedyś obrazik dyskietki stratowej specjalnie spreparowanej dla Duszka i bootowanej płytki (pod Nero - .IMA).Pozdro.

zorg 06.05.2005 21:21

link powyzej, wszystko opisane .Dziala podobnie jak ghost 9

Ziele 06.05.2005 21:09

a da sie to odpalić nie z windowsa tylko z płytki przy starcie kompa i zrobić kopie odrazu na cd/dvd?

zorg 06.05.2005 17:03

backup mypc

Ilość załączników: 1
podczas robienia obrazu
backup mypc 6 deluxe wchodzi w sklad roxio 7,5
http://www2.sonic.com/products/Consu...quicklook.aspx

zorg 06.05.2005 16:58

backup mypc

mozna tez wstawic password 8 )

zorg 06.05.2005 16:53

backup mypc-roxio 7,5

mozna tez wybrac cd-rom plytke boot itd.

zorg 06.05.2005 16:50

backup mypc

po otwarciu wyglada tak, dziala podobnie do ghosta 8 )

zorg 06.05.2005 16:48

BackUP MyPC---roxio 7,5

:piwo: jak zwykle roxio !!! dobre na wszystko :piwo:

Zbynio 06.05.2005 16:02

Robilem dyskietke startowa Norton Ghost-em 2003 i wlasnie wtedy sie zawiesza wszystko. Czy do dyskow S-ATA (zeby uruchomic pod DOSem z dyskietki startowej) nie potrzeba przypadkiem jakis specjalnych sterownikow ?

KarolluZ 26.04.2005 08:22

Może zabrzmi to banalnie, ale jak przy pomocy dosowego ghosta podczas zrzucania partycji do image, można ustawić aby dzielił go on na pliki o romiarze 700 MB !?

:edit: a czy mozna podzielić już stworzony wcześniej obraz !?

Piterniel 07.02.2005 00:20

Ja mam płytke botowalną gdzieś z True i sobie robie formata w 3-4 minuty. Bajeczka, a nie formatowanie dysku :P

adixo 06.02.2005 23:53

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
True Image to się raczej nie zdarza, ale jak widać nic nie jest doskonałe, wyprodukuj obraz jeszcze raz.

zrobiłem już 3 z różną kompresją i dalej to samo
zaraz zapuszcze ghosta 2003

ps. :) Ghost mnie nie zawiódł jeszcze nigdy :spoko:
zrobiłem i jest OK. 8 )

Zetoxa 06.02.2005 23:46

True Image to się raczej nie zdarza, ale jak widać nic nie jest doskonałe, wyprodukuj obraz jeszcze raz.

adixo 06.02.2005 23:43

Zrobiłem sobie obraz programem acronis i po sprawdzeniu poprawności mam "image corupted" ?

Ziele 17.12.2004 02:12

O jednak dziala juz z dvd. Tylko ze trzeba zrobić sobie obraz cd i dopiero potem wypalić na dvd. Przedtem ten sposób nie działał.

Ziele 16.12.2004 16:32

ciekawe dlaczego nie da sie w dalszym ciągu zrobić bootowalnej płyty dvd :(

edit: ale teraz fajny zrobili ten soft na bootcd :D i w dodatku nie wywala tego błędu co poprzednia wersja. Moge w koncu robić backupy na dysk d: :wow: 8 )

Zetoxa 16.12.2004 15:13

... tak jest, ździebko różni się od wersji dla maluczkich, tam boot-płytkę robiło sie już przy instalacji.

Ziele 16.12.2004 14:52

Ja mam takie małe pytanie... gdzie sie kurcze podziało robienie bootowalnej płytki? (wersja Corporate Workstation)

edit: znalazłem.. teraz jest jako osobny program :) jakoś nie zaglądałem do menu start :fiu:

Zetoxa 16.12.2004 12:37

... tu masz rozpiskę najnowszych build'ów
http://www.acronis.com/enterprise/support/updates/
takiego przypadku jak u ciebie nie miałem, bez problemu można zmieniać wielkość partycji NTFS, nawet podczas kładzenia obrazu.

KarolluZ 16.12.2004 09:46

a tak w ogóle to jaka jest najnowsza wersja ACRONISA ? Używając starszej wersji [aktualnie nie znam jej numerku] miałem taki manewr, że jak założyłem partycje NTFSowe to potem nie mogłem zmienić ich rozmiaru. Czy z nowszą wersją problem znikł ? czy ktoś wie ?

Zetoxa 16.12.2004 09:18

... jeśli nie naruszysz wielkości partycji D, to bez problemu, jeśli naruszysz ...to tez bez problemu, pod warunkiem, że zmieści się na tej zmniejszonej partycji rozpakowany obraz.

AndrejM 16.12.2004 09:14

Witam
Mam takie pytanie związane z Acronis True Image Server, zaznaczam że moje doświadczenia z robieniem kopi bezpieczeństwa są zerowe. Struktura mojego dysku wygląda następująco C Win98, D Win2000, E dane, F dane, zrobilem kopie partycji D z Win2000 w/w programem. Mam zamiar zmienić strukturę partycji i zainstalować jeszcze Linuxa, usunąć i zainstalować od nowa Win98.
Czy mam szanse przywrócić Win2000 i całą partycję D.

mgit 15.12.2004 17:06

No ja też mu dam reputka później bo teraz dać nie mogę ;)

Ziele 15.12.2004 16:40

Cytat:

Napisany przez siwy_mw
Zamowienie przyjete
Status : zralizowano ^_^ :piwo:

dzięki... także dla Zetoxy. Słodkości warte reputki :spoko: :piwo:

(Zetoxa dla ciebie bedzie później bo teraz nie moge dać ;))

mgit 15.12.2004 14:47

To ja też bym poprosił o troche curku :) email w podpisie :)

Turboni 15.12.2004 14:42

to ja jak moge tez poprosze troche cukru bo ostatnio to jak za komuny wszedzie braki sa :D
emilka w podpisie do wyboru :)

siwy_mw 15.12.2004 14:26

Cytat:

Napisany przez Ziele
To ja też poprosze troche słodkości :D -> ziele at tlen.pl

Zamowienie przyjete
Status : zralizowano ^_^ :piwo:

Ziele 15.12.2004 14:08

To ja też poprosze troche słodkości :D -> ziele at tlen.pl

Zetoxa 15.12.2004 11:58

... dzięki za pyfco, właśnie konsumuję :piwo:

siwy_mw 15.12.2004 11:51

dziękowac,dziekować :piwo: :piwo:
program jest naprawde szybki, a co do rodzenek, to wlasnie zamowilem wersje pudełkową w jednym ze "sklepów" w internecie. Polecam dostawa w kilka minut po złożeniu zamówienia :>
beczka Kilkenny dla Ciebie
:piwo: :piwo: :piwo: :piwo: :piwo: :piwo: :piwo: :piwo: :piwo: :piwo:

Zetoxa 15.12.2004 10:19

... pojawiły się wersje TrueImage dla korporacji i innych szanowanych i prestiżowych firm (np. Kulczyk Holding). Pod windę XP nazywa się to True Image Corporate Workstation

http://download.acronis.com/TrueImag...on8.0_s_en.exe

a pod moją ulubioną windę 2003 nazywa się True Image Enterprise Server

http://download.acronis.com/TrueImag...er8.0_s_en.exe

szybciej niż w wersjach dla maluczkich robi się obraz na HDD i szybciej się stawia, TI w wersji dla firm posiada kilka nowych, ciekawych narzędzi administracyjnych. Rodzynki są już oczywiście innego gatunku niż dla maluczkich.

mgit 24.11.2004 21:13

Obraz dysku zrobiony TrueImage zajmuje mnie niż obraz Drive Image 7.
TrueImage 8 the best :)

Allan99 24.11.2004 18:03

Cytat:

Napisany przez Posłany
Znów wjade tu chamsko z unixami:
dd r00x
dd if=/dev/hda of=obraz.img
a pozniej mozna to np. skompresowac do tar.bz2 ;)

Czy taki skompresowany obraz można rozpakować?
A jak z odczytem i zapisem na NTFS?

Posłany 24.11.2004 16:47

Znów wjade tu chamsko z unixami:
dd r00x
dd if=/dev/hda of=obraz.img
a pozniej mozna to np. skompresowac do tar.bz2 ;)

Remix 24.11.2004 00:41

Witam!

Sporo tych wersji :)
http://www.acronis.com/homecomputing...omparison.html

swoja droga fajny program - moze nawet zastapi u mnie DriveImage

andy 23.11.2004 23:46

@Zela nie jestem pewien ale jk sie przywraca Acronisem to jest wyobr typu plikow. Wiec mozesz sprobowac. A co do dysku systemowego na ntfs lub fat. Jezeli nie masz np komu zabraniac dostepu do programow to mozesz zostac przy fat jest szybszy od ntfs. Ale ten drugi znowu jest bezpieczniejszy. Wiec wybor nalezy do ciebie.

Pozdro

Zelea 23.11.2004 23:07

Cytat:

Napisany przez Zbynio
Czy jest aktualnie jakas wersja Ghosta ktora NIE ma klopotow z tworzeniem obrazow partycji w NTFS-ie ?

Cytat:

Napisany przez nimal
tak - aktualna :P uzywalem najpierw ghosta 7 teraz 8 na ntfsie i jestem zadowolony - szybko i sprawnie
ale tylko wersja odpalana z dosa!

no ale trzeba pretestowac true image :)

a co z acronisem pod ntfs'a ??

bo kupilem dzis nowy dysk i ze starej 80 chcialem przerzucic system bez instalowania go od nowa...

z tym ze nie wiem czy tak sie da bo to troche zamieszane...

na 80 mialem fat 32 a na 160 zrobilem same partycje ntfs'a...

i czy to teraz da rade to przerzucic ??

zalezy mi troche na czasie bo musze sie wczesniej polozyc a do jutra musze oproznic ta 80 bo 160 wzialem w rozliczeniu...

z gory dzieki za szybkie info...

pozdro

EDIT

chcialem jeszcze ewentualnie spytac...

co sadzicie (jesli nie dalo by sie tak zrobic jak pisalem...) to co sadzicie o tym by tylko partycja z windowsem byla w fat 32 a reszta w ntfs...

potrzebuje ntfs'a bo nie zainstaluje mi sie pewien program... tzn zainstaluje ale nie bedzie dzialal w pelnych opcjach... :blee:

Posłany 24.10.2004 13:27

Etam - na linuxie dd i do tego np. bzip ;)
A co do obrazów to np. Hard Disk Manager mnie zawiódł... Jak mi sys padł to nie dało się przywrócić[nie rozpoznał że obraz jest wieloczęściowy...]

Ziele 24.10.2004 11:13

U mnie po nagraniu płytki przez true image widac pliki. Jest ich około 16MB. Bezproblemowo zrobiłem obraz za pomocą ultraiso

Allan99 24.10.2004 09:01

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
... aha jeszcze jedna informacja, można po utworzeniu bootCD wywalić progsa z kompa i podobnie jak Duszek używać tylko boot'a.

Jak zrobić obraz takiej płytki?
UltraISO nie widzi zadnych plików.

Allan

Majonez 13.08.2004 21:43

bawilem sie i ghostem i drive image
ghost odpadl w porownaniu z tym drugim wlasnie mialem zainstalowac go bo potrzebuje zrobic backup rutera i kompa a tu mi zetoxa z takim czyms wyskakuje wiec sie juz sciaga i trza przetestowac :)

Patrix 13.08.2004 19:36

Cytat:

Napisany przez Pierwszy
wersja server dla np. win2k3, bo workstation (chyba) nie pójdzie... Czy się myle?

faktycznie nie brałem win2k3 pod uwage ;)
ale na workstation dobrze chodzi zwykła wersja ;)

nimal 13.08.2004 18:19

tak - aktualna :P uzywalem najpierw ghosta 7 teraz 8 na ntfsie i jestem zadowolony - szybko i sprawnie
ale tylko wersja odpalana z dosa!

no ale trzeba pretestowac true image :)

Zbynio 13.08.2004 18:15

Czy jest aktualnie jakas wersja Ghosta ktora NIE ma klopotow z tworzeniem obrazow partycji w NTFS-ie ?

Zetoxa 13.08.2004 18:14

... dlatego podałem linka do wersji serwerowej bo pod win2003 tylko taka pójdzie, aha jeszcze jedna informacja, można po utworzeniu bootCD wywalić progsa z kompa i podobnie jak Duszek używać tylko boot'a.

Pierwszy 13.08.2004 17:54

Cytat:

ale nie widze sensu wersji serwer instalować...
wersja server dla np. win2k3, bo workstation (chyba) nie pójdzie... Czy się myle?

Patrix 13.08.2004 17:13

ja używam True Image już jakieś 6 miechów ;) co tydzień backup C:/ mi robi
ale nie widze sensu wersji serwer instalować...

MacGyver 13.08.2004 16:45

Wlasnie zasysam - zobacze co to jest, bo ostatnio Ghost mnie zawiódł...

nimal 13.08.2004 16:38

trzeba przetestowac :)
THX za info :piwo:

Zetoxa 13.08.2004 16:13

... no i mamy True Image wersję 8.0, kompresja lepsza od ghosta o 25 %, wypala płytki szybciej niż Duszek i zdecydowanie mniej błędów C1 niż Ghost, tylko jeden feler, płytka nie jest bootowalna, potrzeba dysku starowego, ja przesiadam się na TI , żegnaj Duszku :taktak: :'(
http://www.acronis.com/files/trueimage8.0_s_en.exe
http://download.acronis.com/trueimageserver8.0_s_en.exe
rodzynki w sieci istnieją :jupi:

przemo_one 03.07.2004 11:22

no i znow jakis fajny czlowiek podaje linka i mowi ze sa cracki w necie taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

http://www.sysresccd.org/

http://prdownloads.sourceforge.net/s...4.iso?download

radw 03.07.2004 09:00

Ostatnio używałem Acronisa 7.0 pod w98se, i nic... Zobaczyłem komunikat, brak połączenia z serwerem. Jak użyłem Acronis serwer, to problemu nie było....

adixo 12.05.2004 16:41

Dzięki za info sprawdzę co potrafi 8)

misz_masz 12.05.2004 11:17

Cytat:

Napisany przez misz_masz
A czy TO obsługuje partycje linuksowe ext2 i ext3 ?

Za szybko zapytałem! :niepow: Już wyczytałem że wspiera te partycje. W takim razie trzeba wypróbować. :)

misz_masz 12.05.2004 11:12

A czy TO obsługuje partycje linuksowe ext2 i ext3 ?

Zetoxa 12.05.2004 10:14

Alternatywa dla Ghosta i Drive Image

program nazywa się True Image wersja 7.0, firmy Acronis, kompresuje lepiej niż Duszek o jakieś 15 %, obraz partycji robi w Windzie nie wychodząc do DOS-a, doskonale wykorzystuje overburning (na Hawk-u wypalił mi 745 MB), ślicznie kompresuje szczególnie Windę 2003, bardzo szybko robi obraz na Twardzielu. Wiem wiem , pytacie gdzie są wady, jest jedna, płytki z obrazem nie są bootowalne, trzeba sie posłużyć specjalną płytką bootową, którą program proponuje wykonać podczas instalacji. Bawię się tym od wczoraj i jestem pod wrażeniem, link do wersji server obsługuje wszystkie windy od 3.1 począwszy. Rodzynków w necie pod dostatkiem, miłej zabawy :) :* .

_http://www.acronis.com/files/TrueImageServer70_u_en.exe

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:40.