![]() |
Opera 7.50
Wyszła nowa Opera 7.50 final. Ktoś się już jej przyglądał z bliska?
|
tak. niektore zmiany mnie zaskoczyly. bede sie musial przestawic. ale pozmienianie nowej opery i przystosowanie troche czasu bedzie wymagac. sprobowac trzeba
|
hmm.. opera.. moze sprobowac?
pozdro ;) |
Niestety nie ma jeszcze wersji PL :/
++EDIT++ Sorry juz jest wersja testowa oficjalnego tłumaczenia. Link |
poczekam na pełną wersje...PL :)
|
jak wyżej :)
|
A jak zrobię update z 7.23 do 7.50 to zachowa mi maile, zakładki, ustawienia itp. itd.?
Przemas: Jakie to są te "zaskakujące" zmiany? |
zrób sobie kopię katalogu z pocztą i ustawieniami.
z tego co wiem, mogą być problemy. więcej info tutaj. jaka wersja javy jest w instalce? |
ja sie przesiadlem...Pare zmian wizualnych. W samej przegladarce nie znalazlem, jak byla dobra tak jest!
|
najwazniejsza dla mnie to traktowanie stron w zakłądkach jako linkow. jedno klikniecie otwiera strone. inny sposob zarzadzaniem paskami. cos w rodzaju menadzera. i denerwujacy mnie [jak na razie nieusuwalny] przycisk nowa strona w pasku kart.
to tyle. sa to pierwsze forace wraznia, gdyz nie instalowalem zadnej bety 7.5 |
Ilość załączników: 1
po krótkich oględzinach jestem za.
muszę jeszcze powalczyć trochę z paskami, ale wszystko jest na dobrej drodze. |
Cytat:
|
wlasnie po raz pierwszy zainstalowalem Opere, no i nawet nawet.
jedyne pytanie zostaje jak sie pozbyc glupich reklam w pasku na samej gorze... czy jedynym sposobem jest zakup pelnej wersji ?? |
Cytat:
|
Nie jest jeszcze sposób mniej legalny. Domyślasz sie jaki :D . Poszukanie odpowiednich ciągów liter i cyfr lub pliczków.
|
po co?
przerobiłem trochę paski i banerek mi teraz nie przeszkadza. |
@gorzała
zgadza się. odkryłem to, ale dopiero po jakims czasie. co więcej. na początku zauwazyłem taki myk: że jak była otwarta jedna strona w nie pojawial sie pasek kart. natomiast dopiero pozniej, gdy zostaly otwarte kolejne karty ow pasek sie pojawil. po kilku zmianach w wygladzie i dopasowaniu przegladarki do swoich preferencji i potrzeb takie zachowanie opery juz nie wystepuje. nie wiem jak to mozna ustawiac. w dostosuj paski narzedzi zaznaczylem opcje pokazuje jedynie kiedy potrzebny lecz nadal nie dziala jakbym chcial |
A znacie moze rozwiazanie (jezeli w ogole istnieje) najbardziej denerwujacej mnie rzeczy w Oprze? - chodzi mi o to, ze jezeli np. otworze z 40 roznych okien to ciagle mieszcza sie one w jednym wierszu, a tym samym staja juz naprawde bardzo male. Potem, kiedy chce srodkowym przyciskiem myszy ktores z nich zamknac, nie raz zdarza mi sie nietrafic i zamknac inne. Wkurzajace troche.... W Avant Browser, kiedy otworzylo sie duzo okien ich miniaturki zaczynaly sie wyswietlac w kolejnych rzedach i bylo to o wiele bardziej przejrzyste. Da sie to zmienic z Operze?
|
jest taka opcja
z paska kart z ppm wybierasz dostosuj paski narzedzi i tam zaznaczasz w zawijanie to co Ci najbardziej odpowiada. jesli masz mnostwo okien moa sie na przyklad wyswietlac w kilku rzedach, albo moze sie pojawic rozwijane menu jak w win xp przy grupowaniu tych samych okien mowie tutaj o operze 7.5 |
Cytat:
|
Cytat:
Dzieki za odpowiedz :) Sciagne sobie zaraz najnowsza wersje. |
A mam pytanko czy w operze 7.50 jest funkcja autouzupełniania bo w 7.23 jakoś nie mogłem tego znaleźć.
|
jest. zarówno w wersji 7.50 jak i 7.23.
może mi się wydaje, ale mam wrażenie, że nowa opera jest szybsza... |
Jak wyłączyć to, że się Opera do tray'a ładuje?
|
Cytat:
Mnie chodzi o uzupełnianie bez haseł takich rzeczy jak numery sms-ów w bramkach tak jak to chodziło w IE. |
tray jest aktywny wtedy gdy opcja: preferencje / programy i sciezki
wlacz modul obslugi poczty i czatow jest zaznaczona |
Cytat:
EDIT: OK już zrobiłem :P. |
Witam!
Pamietajcie, aby nie nakladac Opery 7.50 na Opere 7.23 ! Ja uzywam juz Opery 7.50 od wercji p1 i jest OK, zdazylem sie przyzwyczaic do angielskiego menu :) ciesze sie z wersji final, ale i tak Mozilla jest lepsza :) czekam na Mozille 1.7 Final |
Wlasnie zainstalowalem ta nowa wersje Opery i moje wrazenia sa jak najbardziej pozytywne.
Podoba mi sie nowy wyglad, wiele tam nie zostalo zmienione i to jest plus, bo nie ma sensu zmieniac czegos co jest dobre. Dodano troszke nowych opcji i elementow. Choc np. chat jak dla mnie jest rzecza zupelnie zbedna ;). Ogolnie wielki "+" :spoko:. |
Cytat:
nainstalowałem wersję 7.5 na 7.23 i poza drobnym bałaganem na paskach nie zauwazyłem problemów. szybka ich rekonfiguracja i po problemie. |
Witam"
Mam pyatanie: Gdzie ustawic w Operze, zeby po przeciagnieciu obrazka (metoda "drag and drop") troszke w bok od jego pierwotnego polozenia na stronie, wyswietlal sie on samodzielnie na oddzielnej karcie (albo tej samej, bez roznicy). Tak jak to bylo we wczesniejszej wersji. Mam nadzieje, ze wiecie o co chodzi ;). Z gory dziekuje za odpowiedz. |
z SHIFTem :)
edit: nie dziala jesli obrazek robi za link |
Cytat:
po zainstalowaniu na czysto (inny folder) nie bylo juz takich zonkow :) |
A istnieje jakis sposob zachowania wszystkich ustawien? Chodzi mi tutaj o paski zadan, linki na tych paskach, ustawienie ikon, skorki, itp.
|
Cytat:
Dzieki ;):piwo: |
Kolejny plus 7.50:
Zniknęły moje problemy z wyświetlaniem stron na lycos :). :jupi: |
UWAGA!! Stalo sie - smartek zmadrzal i przesiadl sie na opere :D
Otoz od wersji 7.23 mozna jej normalnie wreszcie uzywac.. :) pozdro ;) |
No wreszcie Smartek zmądrzałeś. Niech żyje Opera!
|
Jakis czas temu przesiadłem się na Operę (<7.23)... a ostatnio powróciłem to IE 6 (stare nawyki) ... a teraz widzę, że trzeba wybróbować nową Operkę ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
mi też :) Wszystko było ok na 7.23 ana 7.50 nie probwoalem bo czekam na oficjalną polską wersję
|
Cytat:
|
Cytat:
ale... strona xp.net.pl nie wyswietla mi sie juz poprawnie na 7.50, na 7.50b1 bylo ok zupelnie jak w IE, a teraz...... :blee: |
:ysz:
|
Bo jak ktoś kiedyś napisał większośc stron jest robiona i sprawdzana pod kątem IE, rzadko pod Operą :ysz:
|
no tak, ale jak juz pisalem - na 7.50b1 bylo ok
a wiec wychodzi na to, ze teraz winna jest opera ??? edit: dla malego testu instaluje 7.50b1 edit2: dupa... cos chyba pozmieniali, bo teraz to samo co na 7.50 czyli zle, a bylo juz ok, ciekawe co tym cwokom z xp.net nie pasowalo |
Hmm.. a ja mam pytanie, czy da sie zrobic tak, by po uruchomieniu opery standardowo wyswietlal sie u gory pasek adresu i po wpisaniu adres i nacisnieciu przycisku ENTER automatycznie otwierala sie nowa zakladka? To jedyna wada opery po przejsciu z MyIE2
No moze nie jedyna - brakuje mi bardzo klawiszy funkcyjnych :( pozdro ;) |
Ustaw mu żeby uruchamiał stronę startową about:blank . Zobacz co się stanie i powiedz czy o to chodziło :).
|
Cytat:
|
jesli chodzi o klawisze to mozna troche opere poustawiac w tej kwestii
a co do otwierania stron sam uzywam i wszystkim polecam wylaczenie reuse existing page - uzywaj istniejacych kart znaczy sie :P i jako ze jednak adres strony wpisujemy czestokroc z klawiatury lub wklejamy, uzywam F2 a nastepnie ctrl+v albo ctrl+D [wklej i przejdz] |
Cytat:
W zakladkach utworzylem katalog ZZZ (ZZZ po to, zeby ZZZawsze byl na koncu listy :)). Do tego katalogu "wrzucam" czesciej odwiedzane strony razem ze skrotami do nich. Np. all to Allegro a op to Opera. Teraz wystarczy tylko F2, wpisac skrot - i gotowe. BTW. Zauwazylem ciekawa rzecz(bardziej zaawansowani operowicze napewno to znaja): w operze zeby polaczyc sie np. z WP wystarczy wpisc samo WP zamiast calego adresu. |
też korzystam z krotkich nazw. ale glownie z bookmarkow, mam 1280x1024 wiec ulubione mi sie mieszczą. roznie robie w zaleznosci od potrzeb. albo F2 albo klikniecie w hotliste albo otwarcie z jakiegos calego katalogu. sa jeszcze sesje przeciez :)
|
czy ktos wie, czy w tej nowej wersji zostal rozwiazany problem z getSelection() ???? Mam na mysli zaznaczanie okreslonego tekstu i operacje na nim w js.
szukam juz tego pol dnia i jakos nie moge znalezc, a starszej wersji nijak nie mozna zmusic do obslugi tego :/ w IE i Mozilli dziala bez problemu :/ opera sux |
Microsoft (M$) zgodził się zapłacić Opera Software 12 mln dolarów odszkodowania za odstąpienie od pozwania korporacji o niezgodności w kodzie stron MSN, powodujących błędy w wyświetlaniu tychże witryn w przeglądarkach Opery..
link do info po angielsku. tak dziś wygląda moja operka. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Popatrzcie TUTAJ na pierwczy plik od gory.
Ciekawe czemu na oficjalnej stronie tego nie ma ??? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:01. |