Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Opera 7.50 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/opera-7-50-a-34732/)

Macio.Men 12.05.2004 14:59

Opera 7.50

Wyszła nowa Opera 7.50 final. Ktoś się już jej przyglądał z bliska?

przemas 12.05.2004 15:35

tak. niektore zmiany mnie zaskoczyly. bede sie musial przestawic. ale pozmienianie nowej opery i przystosowanie troche czasu bedzie wymagac. sprobowac trzeba

Smartek 12.05.2004 16:02

hmm.. opera.. moze sprobowac?
pozdro ;)

kizio 12.05.2004 16:06

Niestety nie ma jeszcze wersji PL :/

++EDIT++

Sorry juz jest wersja testowa oficjalnego tłumaczenia.
Link

Maciej 12.05.2004 16:36

poczekam na pełną wersje...PL :)

smolik 12.05.2004 16:48

jak wyżej :)

Macio.Men 12.05.2004 17:03

A jak zrobię update z 7.23 do 7.50 to zachowa mi maile, zakładki, ustawienia itp. itd.?

Przemas:

Jakie to są te "zaskakujące" zmiany?

woitas 12.05.2004 17:12

zrób sobie kopię katalogu z pocztą i ustawieniami.
z tego co wiem, mogą być problemy.
więcej info tutaj.

jaka wersja javy jest w instalce?

Kasprzak 12.05.2004 17:20

ja sie przesiadlem...Pare zmian wizualnych. W samej przegladarce nie znalazlem, jak byla dobra tak jest!

przemas 12.05.2004 17:48

najwazniejsza dla mnie to traktowanie stron w zakłądkach jako linkow. jedno klikniecie otwiera strone. inny sposob zarzadzaniem paskami. cos w rodzaju menadzera. i denerwujacy mnie [jak na razie nieusuwalny] przycisk nowa strona w pasku kart.
to tyle. sa to pierwsze forace wraznia, gdyz nie instalowalem zadnej bety 7.5

woitas 12.05.2004 18:11

Ilość załączników: 1
po krótkich oględzinach jestem za.
muszę jeszcze powalczyć trochę z paskami, ale wszystko jest na dobrej drodze.

Gorzala 12.05.2004 18:41

Cytat:

Napisany przez przemas
najwazniejsza dla mnie to traktowanie stron w zakłądkach jako linkow. jedno klikniecie otwiera strone. inny sposob zarzadzaniem paskami. cos w rodzaju menadzera. i denerwujacy mnie [jak na razie nieusuwalny] przycisk nowa strona w pasku kart.
to tyle. sa to pierwsze forace wraznia, gdyz nie instalowalem zadnej bety 7.5

...prawym na tym przycisku a dalej juz wiadomo :)

shuma02 12.05.2004 18:41

wlasnie po raz pierwszy zainstalowalem Opere, no i nawet nawet.
jedyne pytanie zostaje jak sie pozbyc glupich reklam w pasku na samej gorze...
czy jedynym sposobem jest zakup pelnej wersji ??

czero 12.05.2004 18:54

Cytat:

Napisany przez shuma02
jedyne pytanie zostaje jak sie pozbyc glupich reklam w pasku na samej gorze...
czy jedynym sposobem jest zakup pelnej wersji ??

Zakup pelnej wersji, albo potraktowanie opery slodzikiem ;).

Banana Coctail 12.05.2004 18:56

Nie jest jeszcze sposób mniej legalny. Domyślasz sie jaki :D . Poszukanie odpowiednich ciągów liter i cyfr lub pliczków.

woitas 12.05.2004 19:06

po co?
przerobiłem trochę paski i banerek mi teraz nie przeszkadza.

przemas 12.05.2004 20:20

@gorzała
zgadza się. odkryłem to, ale dopiero po jakims czasie.

co więcej. na początku zauwazyłem taki myk: że jak była otwarta jedna strona w nie pojawial sie pasek kart. natomiast dopiero pozniej, gdy zostaly otwarte kolejne karty ow pasek sie pojawil. po kilku zmianach w wygladzie i dopasowaniu przegladarki do swoich preferencji i potrzeb takie zachowanie opery juz nie wystepuje. nie wiem jak to mozna ustawiac. w dostosuj paski narzedzi zaznaczylem opcje pokazuje jedynie kiedy potrzebny lecz nadal nie dziala jakbym chcial

andrzejj9 12.05.2004 20:34

A znacie moze rozwiazanie (jezeli w ogole istnieje) najbardziej denerwujacej mnie rzeczy w Oprze? - chodzi mi o to, ze jezeli np. otworze z 40 roznych okien to ciagle mieszcza sie one w jednym wierszu, a tym samym staja juz naprawde bardzo male. Potem, kiedy chce srodkowym przyciskiem myszy ktores z nich zamknac, nie raz zdarza mi sie nietrafic i zamknac inne. Wkurzajace troche.... W Avant Browser, kiedy otworzylo sie duzo okien ich miniaturki zaczynaly sie wyswietlac w kolejnych rzedach i bylo to o wiele bardziej przejrzyste. Da sie to zmienic z Operze?

przemas 12.05.2004 20:50

jest taka opcja
z paska kart z ppm wybierasz dostosuj paski narzedzi i tam zaznaczasz w zawijanie to co Ci najbardziej odpowiada. jesli masz mnostwo okien moa sie na przyklad wyswietlac w kilku rzedach, albo moze sie pojawic rozwijane menu jak w win xp przy grupowaniu tych samych okien
mowie tutaj o operze 7.5

Gorzala 12.05.2004 20:55

Cytat:

Napisany przez przemas
@gorzała
zgadza się. odkryłem to, ale dopiero po jakims czasie.

co więcej. na początku zauwazyłem taki myk: że jak była otwarta jedna strona w nie pojawial sie pasek kart. natomiast dopiero pozniej, gdy zostaly otwarte kolejne karty ow pasek sie pojawil. po kilku zmianach w wygladzie i dopasowaniu przegladarki do swoich preferencji i potrzeb takie zachowanie opery juz nie wystepuje. nie wiem jak to mozna ustawiac. w dostosuj paski narzedzi zaznaczylem opcje pokazuje jedynie kiedy potrzebny lecz nadal nie dziala jakbym chcial

Hmm... mam zaznaczone i trybi, a tez sporo mieszalem :>

andrzejj9 12.05.2004 21:06

Cytat:

Napisany przez przemas
jest taka opcja
z paska kart z ppm wybierasz dostosuj paski narzedzi i tam zaznaczasz w zawijanie to co Ci najbardziej odpowiada. jesli masz mnostwo okien moa sie na przyklad wyswietlac w kilku rzedach, albo moze sie pojawic rozwijane menu jak w win xp przy grupowaniu tych samych okien
mowie tutaj o operze 7.5

Aha, wlasnie sie mialem zapytac, czy przypadkiem nie mowisz o najnowszej Operze, bo jakos ni cholery nie moge tego znalezc w swojej :) Dobrze, ze najpierw doczytalem to, co napisales. No coz, widac bede sobie musial sprawic najnowsza wersje. W tej, ktora mam dostowanie paskow narzedzi polega jedynie na tym, ze mozna dowolnie rozmieszczac glowne ikony. Natomiast jesli chodzi o ten pasek z "miniaturkami" stron, to mozna ustawic tylko jakies rozwijanie, ktore sprawia, ze okna powyzej jakiejs tam liczby po prostu sa ukryte. A to jednak nie to, o co mi chodzi.

Dzieki za odpowiedz :) Sciagne sobie zaraz najnowsza wersje.

smolik 12.05.2004 21:39

A mam pytanko czy w operze 7.50 jest funkcja autouzupełniania bo w 7.23 jakoś nie mogłem tego znaleźć.

woitas 12.05.2004 21:50

jest. zarówno w wersji 7.50 jak i 7.23.

może mi się wydaje, ale mam wrażenie, że nowa opera jest szybsza...

Macio.Men 12.05.2004 21:55

Jak wyłączyć to, że się Opera do tray'a ładuje?

smolik 12.05.2004 21:59

Cytat:

Napisany przez woitas
jest. zarówno w wersji 7.50 jak i 7.23.

może mi się wydaje, ale mam wrażenie, że nowa opera jest szybsza...

Czy mówisz o menadżerze haseł??
Mnie chodzi o uzupełnianie bez haseł takich rzeczy jak numery sms-ów w bramkach
tak jak to chodziło w IE.

przemas 12.05.2004 22:28

tray jest aktywny wtedy gdy opcja: preferencje / programy i sciezki
wlacz modul obslugi poczty i czatow
jest zaznaczona

Macio.Men 12.05.2004 22:54

Cytat:

Napisany przez przemas
tray jest aktywny wtedy gdy opcja: preferencje / programy i sciezki
wlacz modul obslugi poczty i czatow
jest zaznaczona

Jak to wyłączę to przestaje działać poczta. Włączyłem znowu, jednak straciłem dostęp do widoku folderów z tego panelu gdzie są zakładki, kontakty itp. i za cholerę nie mogę tego włączyć.

EDIT:

OK już zrobiłem :P.

Remix 12.05.2004 23:46

Witam!

Pamietajcie, aby nie nakladac Opery 7.50 na Opere 7.23 !
Ja uzywam juz Opery 7.50 od wercji p1 i jest OK, zdazylem sie przyzwyczaic do angielskiego menu :) ciesze sie z wersji final, ale i tak Mozilla jest lepsza :) czekam na Mozille 1.7 Final

czero 13.05.2004 01:11

Wlasnie zainstalowalem ta nowa wersje Opery i moje wrazenia sa jak najbardziej pozytywne.
Podoba mi sie nowy wyglad, wiele tam nie zostalo zmienione i to jest plus, bo nie ma sensu zmieniac czegos co jest dobre. Dodano troszke nowych opcji i elementow. Choc np. chat jak dla mnie jest rzecza zupelnie zbedna ;).
Ogolnie wielki "+" :spoko:.

woitas 13.05.2004 05:36

Cytat:

Napisany przez remix
Witam!

Pamietajcie, aby nie nakladac Opery 7.50 na Opere 7.23 !

why?
nainstalowałem wersję 7.5 na 7.23 i poza drobnym bałaganem na paskach nie zauwazyłem problemów.
szybka ich rekonfiguracja i po problemie.

czero 13.05.2004 20:04

Witam"

Mam pyatanie:
Gdzie ustawic w Operze, zeby po przeciagnieciu obrazka (metoda "drag and drop") troszke w bok od jego pierwotnego polozenia na stronie, wyswietlal sie on samodzielnie na oddzielnej karcie (albo tej samej, bez roznicy). Tak jak to bylo we wczesniejszej wersji.
Mam nadzieje, ze wiecie o co chodzi ;).
Z gory dziekuje za odpowiedz.

Y@nkee_PL 13.05.2004 20:58

z SHIFTem :)

edit: nie dziala jesli obrazek robi za link

Y@nkee_PL 13.05.2004 21:05

Cytat:

Napisany przez woitas
why?
nainstalowałem wersję 7.5 na 7.23 i poza drobnym bałaganem na paskach nie zauwazyłem problemów.
szybka ich rekonfiguracja i po problemie.

mylne wrazenie, natrafilem jakis czas temu na problemy, gdy nalozylem opere 7.50b1 na 7.23, niektore linki byly blednie interpretowane, cos sie wczytywalo, ale za chiny nic sie nie wyswietlalo :ysz:
po zainstalowaniu na czysto (inny folder) nie bylo juz takich zonkow :)

andrzejj9 13.05.2004 21:09

A istnieje jakis sposob zachowania wszystkich ustawien? Chodzi mi tutaj o paski zadan, linki na tych paskach, ustawienie ikon, skorki, itp.

czero 13.05.2004 22:12

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL
z SHIFTem :)

edit: nie dziala jesli obrazek robi za link

Rzeczywiscie, dziala :spoko:.
Dzieki ;):piwo:

Macio.Men 14.05.2004 12:33

Kolejny plus 7.50:

Zniknęły moje problemy z wyświetlaniem stron na lycos :).

:jupi:

Smartek 14.05.2004 21:51

UWAGA!! Stalo sie - smartek zmadrzal i przesiadl sie na opere :D
Otoz od wersji 7.23 mozna jej normalnie wreszcie uzywac.. :)
pozdro ;)

kizio 14.05.2004 22:21

No wreszcie Smartek zmądrzałeś. Niech żyje Opera!

MacGyver 14.05.2004 22:24

Jakis czas temu przesiadłem się na Operę (<7.23)... a ostatnio powróciłem to IE 6 (stare nawyki) ... a teraz widzę, że trzeba wybróbować nową Operkę ;)

Zetoxa 15.05.2004 08:43

Cytat:

Napisany przez macio.men
Kolejny plus 7.50:

Zniknęły moje problemy z wyświetlaniem stron na lycos :).

:jupi:

... no właśnie, nareszcie można przejrzeć forum Gorzały bez migotania okienek 8) :)

Gorzala 15.05.2004 11:16

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
... no właśnie, nareszcie można przejrzeć forum Gorzały bez migotania okienek 8) :)

Nie wiem co Wy mieliscie - ani na 7.23 ani 7.50 nic mi nie migalo... :>

kizio 15.05.2004 11:25

mi też :) Wszystko było ok na 7.23 ana 7.50 nie probwoalem bo czekam na oficjalną polską wersję

Zetoxa 15.05.2004 11:42

Cytat:

Napisany przez Gorzala
Nie wiem co Wy mieliscie - ani na 7.23 ani 7.50 nic mi nie migalo... :>

... pod operą 7.23 na twoim forum, pasek lycosa po prawej stronie ekranu migał jak dobry karabin maszynowy, pod 7.50 jest idealnie :)

Y@nkee_PL 15.05.2004 17:07

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
... pod operą 7.23 na twoim forum, pasek lycosa po prawej stronie ekranu migał jak dobry karabin maszynowy, pod 7.50 jest idealnie :)

a u mnie juz na 7.23 nie "strzelal" :)

ale... strona xp.net.pl nie wyswietla mi sie juz poprawnie na 7.50, na 7.50b1 bylo ok zupelnie jak w IE, a teraz...... :blee:

Y@nkee_PL 15.05.2004 17:25

:ysz:

MacGyver 15.05.2004 17:32

Bo jak ktoś kiedyś napisał większośc stron jest robiona i sprawdzana pod kątem IE, rzadko pod Operą :ysz:

Y@nkee_PL 15.05.2004 17:41

no tak, ale jak juz pisalem - na 7.50b1 bylo ok
a wiec wychodzi na to, ze teraz winna jest opera ???

edit:
dla malego testu instaluje 7.50b1

edit2:
dupa... cos chyba pozmieniali, bo teraz to samo co na 7.50 czyli zle, a bylo juz ok, ciekawe co tym cwokom z xp.net nie pasowalo

Smartek 15.05.2004 19:54

Hmm.. a ja mam pytanie, czy da sie zrobic tak, by po uruchomieniu opery standardowo wyswietlal sie u gory pasek adresu i po wpisaniu adres i nacisnieciu przycisku ENTER automatycznie otwierala sie nowa zakladka? To jedyna wada opery po przejsciu z MyIE2
No moze nie jedyna - brakuje mi bardzo klawiszy funkcyjnych :(
pozdro ;)

Macio.Men 15.05.2004 20:34

Ustaw mu żeby uruchamiał stronę startową about:blank . Zobacz co się stanie i powiedz czy o to chodziło :).

Y@nkee_PL 18.05.2004 23:09

Cytat:

Napisany przez Smartek
Hmm.. a ja mam pytanie, czy da sie zrobic tak, by po uruchomieniu opery standardowo wyswietlal sie u gory pasek adresu i po wpisaniu adres i nacisnieciu przycisku ENTER automatycznie otwierala sie nowa zakladka? To jedyna wada opery po przejsciu z MyIE2
No moze nie jedyna - brakuje mi bardzo klawiszy funkcyjnych :(
pozdro ;)

nie wiem czy to bedzie to samo w twoim odczuciu, ale wpisujesz adres i zatwierdzasz go shiftem+enter, wtedy wpisany adres otworzy sie w nowym okienku

przemas 18.05.2004 23:35

jesli chodzi o klawisze to mozna troche opere poustawiac w tej kwestii
a co do otwierania stron
sam uzywam i wszystkim polecam wylaczenie reuse existing page - uzywaj istniejacych kart znaczy sie :P i jako ze jednak adres strony wpisujemy czestokroc z klawiatury lub wklejamy, uzywam F2 a nastepnie ctrl+v albo ctrl+D [wklej i przejdz]

Joe_Doe 20.05.2004 00:03

Cytat:

Napisany przez przemas
jesli chodzi o klawisze to mozna troche opere poustawiac w tej kwestii
a co do otwierania stron
sam uzywam i wszystkim polecam wylaczenie reuse existing page - uzywaj istniejacych kart znaczy sie :P i jako ze jednak adres strony wpisujemy czestokroc z klawiatury lub wklejamy, uzywam F2 a nastepnie ctrl+v albo ctrl+D [wklej i przejdz]

A ja to zrobilem taki sposob:
W zakladkach utworzylem katalog ZZZ (ZZZ po to, zeby ZZZawsze byl na koncu listy :)). Do tego katalogu "wrzucam" czesciej odwiedzane strony razem ze skrotami do nich. Np. all to Allegro a op to Opera.
Teraz wystarczy tylko F2, wpisac skrot - i gotowe.

BTW. Zauwazylem ciekawa rzecz(bardziej zaawansowani operowicze napewno to znaja): w operze zeby polaczyc sie np. z WP wystarczy wpisc samo WP zamiast calego adresu.

przemas 20.05.2004 20:06

też korzystam z krotkich nazw. ale glownie z bookmarkow, mam 1280x1024 wiec ulubione mi sie mieszczą. roznie robie w zaleznosci od potrzeb. albo F2 albo klikniecie w hotliste albo otwarcie z jakiegos calego katalogu. sa jeszcze sesje przeciez :)

Bartez 24.05.2004 18:06

czy ktos wie, czy w tej nowej wersji zostal rozwiazany problem z getSelection() ???? Mam na mysli zaznaczanie okreslonego tekstu i operacje na nim w js.

szukam juz tego pol dnia i jakos nie moge znalezc, a starszej wersji nijak nie mozna zmusic
do obslugi tego :/

w IE i Mozilli dziala bez problemu :/

opera sux

woitas 25.05.2004 11:56

Microsoft (M$) zgodził się zapłacić Opera Software 12 mln dolarów odszkodowania za odstąpienie od pozwania korporacji o niezgodności w kodzie stron MSN, powodujących błędy w wyświetlaniu tychże witryn w przeglądarkach Opery..

link do info po angielsku.

tak dziś wygląda moja operka.

smolik 25.05.2004 13:46

Cytat:

Napisany przez woitas
Microsoft (M$) zgodził się zapłacić Opera Software 12 mln dolarów odszkodowania za odstąpienie od pozwania korporacji o niezgodności w kodzie stron MSN, powodujących błędy w wyświetlaniu tychże witryn w przeglądarkach Opery..

link do info po angilesku.

Co to na nich...

andrzejj9 25.05.2004 15:46

Cytat:

Napisany przez woitas

link do info po angilesku.

12 milionow? Kurcze, nie wiem, jak to widzi Opera, ale dla mnie to sie wydaja grosze... Cos czuje, ze na tym sie nie skonczy.

Joe_Doe 26.05.2004 03:46

Popatrzcie TUTAJ na pierwczy plik od gory.
Ciekawe czemu na oficjalnej stronie tego nie ma ???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:01.