![]() |
prawda o naszym kraju z francuskiego pisma "Rohtas" - cała prawda, dobry tekst!
Cytat:
Ja jestem dobrej nadzieji i aby do przodu i do góry ;) Text wyciągnąłem z jednego z forum, więc nie mam dostępu do samego źródła i w 100% do potwierdzenia tekstu, ale to nic bo przyznacie, ze jest niezły ;) |
No comment... Jest w Polsce nieciekawie, ale bez jaj - tekst przesadzony... Wymieszanie lat 80 z terażniejszościa...
|
nie wiem, kto to napisal, ale moglbym sie pod tym podpisac z pelna swiadomoscia...
|
Tekst jest fajny. Nie uwazam zeby bylo to dla nas jakos kompromitujace - u nas jest po prostu 'orginalnie' i ten specyficzny kraj jest do zrozumienia tylko przez specyficznych ludzi.
|
Cytat:
|
Tekst juz kilka razy na maila i przez gg dostalem, ale nie sposob zaprzeczyc niektorym rzeczom w nim zawartym....
|
Cytat:
1. 3 x para butow = pensja? 2. wyplata robola we francji > wyplata inż. w polszcze? 3. koncesjami rzadza monopolisci 4. itd kilka z przedstawionych faktow jest przesadzone, ale niewiele ich jest (i w niewielkim stopniu przesadzone), wiec ja nie nawzalbym go przesadzonym. dla mnie jest on po prostu dosadnym obrazem relacji w kraju, ktory rzeczywiscie jest pelen dziwnych kontrastow. mysle, ze to jednak dosyc wierny obraz prl/rp/Polski w ogole. |
Bardzo dobrze oddaje niektore polskie realia...
|
niestety, w podobnych klimatach myślą w całej europie...
smutne, ale prawdziwe. ale co się dziwić, jeżeli takim ludziom, jak a. lepper trzeba odłączać mikrofon, bo wieśniak myśli, że jest w polsce i nie dociera do niego, co się mówi :ysz: |
Jak nas widzą tak nas sądzą. Najbardzoej do mne przemówiło to o samochodach i parkingach. Oj prawda to prawda.. a żyje się coraz ciężej.
Co to za dziwny kraj, w którym nie docenia się ludzi wykształconych i w którym pomimo tego,że pracuję co rok dłużej i więcej to zarabiam coraz mniej! :sciana: :sciana: |
Cytat:
|
Zgadzam się z tym tekstem taki jest obraz Polski w Europie i potrzeba bedzie
bardzo dużo czasu żeby to zmienić. |
jak no comments to no comments :D kurczę rzeczywiście po przeczytaniu tego naprawdę widać w jak dziwnym kraju żyjemy
|
Test już bardzo stay. Na jakimś forum czytałem już go. Jeśli dobrze pamiętam to chyba to było tutaj.
Praktycznie jest w nim 80%-90% prawdy. |
Ja dochodze do wniosku ze w tym tekscie jest 100% prawdy, jednak kilka faktow juz nie aktualnych, bo mamy teraz "inny komunizm"....
|
Cytat:
|
Cytat:
dla mnie po butach najmocniejszy jest ten inz w polsce, ktory zarabia mniej niz robotnik we francji, nie jest to nic odkrywczego ale boli :sciana: |
Cytat:
|
Andrzej Waligórski
CO O NAS MYŚLĄ? Taki sam problem odwiecznie Niezdrową ciekawość w nas budzi: Pragniemy wiedzieć koniecznie, Co o nas myślą Francuzi. Czy chwalą nas, czy z nas szydzą, Szanują nas, czy gardzą, W ogóle jak nas widzą, I czy są dumni z nas bardzo? Tymczasem to prawda niezbita, Że od czasu soboru w Konstancji Nikt nigdy nas się nie spytał, Co my sądzimy o Francji, Przeto dość smutna obawa Czasem mnie nagle nachodzi, Że Francuzów cała ta sprawa Kompletnie nic nie obchodzi, i trudno ich o to winić, Bo spójrzmy na to bliżej: Paryż - bez naszej opinii - Nadal zostanie Paryżem, I jakie byś, bracie, miał zdanie - Montmartre zostanie Montmartrem, Bardotka - Bardotką zostanie, A Jean Paul Sartre - Jean Paul Sartrem. A zresztą - cóż ich ma skłaniać, By o nas myśleć stale? Toć bliżej jest Hiszpania I Deutschland uber alles, I Anglia, i Szwajcaria, Ba, nawet poniekąd Turcja, A Francuz ma jak wariat Myśleć: - A cóż tam na Kurpiach ? ? ? Ech, zróbmy się wreszcie duzi, Przestańmy się trapić myślą, Co o nas myślą Francuzi - Myślę, że nic nie myślą, A jeśli im się już zdarzy, To myślą w tej proporcji, W jakiej my o Dakarze... No, góra, powiedzmy o Szkocji... Natomiast - moim zdaniem - Ciekawszy problem jest inny: Co o nas myślą Rosjanie, Albo Litwini w Wilnie! Ha, dałem upust szczerości Bez wahań i bez negliżu... ..ciekawe, co o mojej twórczości Sądzą ostatnio w Paryżu? |
@Joe_Doe
Racja, ciekawa wstawka ten wiersz wsrod tej papki, ktora ostatnio na forach (nieraz rowniez i na tym) panuje... Chyba kazdy zgodzi sie z autorem, ale chodzi o reflekcje nad Polska, dla mnie fakt, ze komentowany w tym temacie text jest pisany przez Francuzow stoi na dalszym planie. Ja widze w tym bardzo trafne spostrzezenia, nie sadze ze zeby myslal tak jedynie jakis Francoz - mysle, ze wiekszosc Polakow wlasnie tak mysli, i maja ku temu powody. pozdrawiam |
Cytat:
|
Jestem starym facetem. Tekst z konca lat siedemdziesiatych. Ciekawostka historyczna!
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:49. |