Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Testy Cce 2.67.00.23 (https://forum.cdrinfo.pl/f13/testy-cce-2-67-00-23-a-34969/)

Olav_Basoski 19.05.2004 15:22

Testy Cce 2.67.00.23

Witam !

Po czterech nieprzespanych nocach, gdzie zastanawialłem się dlaczego CCE "wysypuje się" na filmach powyej 2 godzin dopiąłem wreszcie swego. Ustawiłem tak kodek, że film Terminator 2 SE trwający 2h 26 minut wyszedł znakomicie. Dużo niepotrzebnych nerwów, ale dopiąłem swego. Pamiętacie uciążliwe otoczki wokół postaci, albo szum na dużych przestrzeniach, czy też w tle. Teraz jest wszystko deluxe i mam nadzieje że tak pozostanie. Powiem tylko jedno, że ilość przebiegów nie była na pewno za to odpowiedzialna. Jeżeli ktoś będzie chciał pomocy, chętnie mu jej udziele. Do usłyszenia.

Michal2004 19.05.2004 15:31

Cytat:

Napisany przez Olav_Basoski
Witam !

Po czterech nieprzespanych nocach, gdzie zastanawialłem się dlaczego CCE "wysypuje się" na filmach powyej 2 godzin dopiąłem wreszcie swego. Ustawiłem tak kodek, że film Terminator 2 SE trwający 2h 26 minut wyszedł znakomicie. Dużo niepotrzebnych nerwów, ale dopiąłem swego. Pamiętacie uciążliwe otoczki wokół postaci, albo szum na dużych przestrzeniach, czy też w tle. Teraz jest wszystko deluxe i mam nadzieje że tak pozostanie. Powiem tylko jedno, że ilość przebiegów nie była na pewno za to odpowiedzialna. Jeżeli ktoś będzie chciał pomocy, chętnie mu jej udziele. Do usłyszenia.

tzn by "przerobic" film uzyles DVD2DVDR ale przed tym jeszcze zmodyfikowales ustawienia CCE, tak?
Mysle, ze chyba wartoby bylo podzielic sie swoimi spostrzezeniami z innymi uzytkownikami forum. Chyba juz kiedys byl nawet jakis watek o T2 z qDVD, i tez ktos mial jakies problemy....
Nie chcialbys opisac swojego sposobu?

Olav_Basoski 19.05.2004 17:29

Ja tez miałem spore problemy. Pytałem sie wszystkich, i nic. Tylko arogganckie zbywanie. Każde pytanie było zbywane kolejnym i tak w kółko. Po przepis jak skodować T2 QDVD złoście sie na mojego mail'a: freddie-mercury@wp.pl
PoZdrAwiAm !

pykson 19.05.2004 19:02

olav, widac, ze chcesz koniecznie zaistniec na tym forum. Twoimi pytaniami tego nie dokonasz wiec probujesz jak widac zyskac to prosbami otrzymywanymi na maila. najsmieszniejsze w tym wszystkim jest to, ze niewielu ma problem z ustwieniami cce generujacymi niska jakosc, a Ty myslisz ze wszyscy czekaja tylko na przepis, jak to zrobic zeby bylo pieknie i ladnie.

przejdzie Ci, nie mozesz cale zycie sie obrazac, nie pisz, ze Ci nie probowano pomoc, bo probowano, ale nie kazdy user przeglada to forum codziennie i nie kazdy ma wystarczajaca wiedze, by Ci pomoc

tym razem nawet pozdrawiam ;)

Olav_Basoski 19.05.2004 19:19

No właśnie MR PYKSON. Dzięki jeszcze raz chociaz za probe pomocy. Pomagać mogę, ale wkurza mnie, jeżeli wiem że ktoś z kim rozmawiam wie o co chodzi, a sciemnia że sam mam zobaczyć (akurat to nie dotyczy ciebie). Fakt faktem że poniosło mnie, ale byłem zdesperowany. Jakby co, to wal jak w dym. Tym razem DAMY RADE. Przeczytałem cały USER GUIDE od CCE 2.67.00.23 chyba z trzy razy i dopiero zacząłem kumać tak naprawdę o co w tym wszystkim chodzi ! PoZdRo !

Jabba the Hutt 19.05.2004 20:08

Rozumiem,że wystarczy 7 passes ;).

LotR miał 178 minut i jakoś dał się przerobić z pomocą CCE 2.50 (ustawienia normalne). Oceniam pracę jako dobrą. Korzystałem tylko z ustawień Gelo i Cobry Verde (właściwie z porad). Ostanio czasami korzystam z porady fido (tej o max bitrate 7500 i min bitrate do wyliczenia - mam nadzieję Olav,ze znalazłeś ją na forum). Czyżby 146 minutowy T2 był problemem wiekszym ? Interesująca sprawa.

Pozdrawiam

Jabba

Olav_Basoski 19.05.2004 20:30

Witam. Co prawda przyznam się że tak długiego filmu nie przerabiałem ale kto wie ? Powiem tylko tyle, że głównym problemem częstych kaszan przy tak dużych materiałach są niestabilności wynikające z przydzielania bitrate'u w poszczególnych scenach. Dużo by wogle o tym mówić. Jeżeli chodzi o bitrate to najlepsze rezultaty uzyskuje się wykorzystująć sposób FIDO. Czasami co prawda jest to nie 7500 a 7611 bo taka jest maksymalna wartość. Zresztą tak czy tak material po przerobieniu ma na wyjsciu 9800 kb/s (tak przyjmuje międzynarodowy standard MPEG-II). Ponadto jeszcze troche pracochłonnej zabawy, kilka nocek i można uzyskać całkiem ciekawe rezultaty. Pozro !

Michal2004 19.05.2004 21:19

Dostalem od Olav'a jego instrukcje (dzieki), i musze przyznac, ze moze ona duzo wniesc do calej sprawy z DVD2DVDR (nie jestem ekspertem od tych spraw ;) )
Mam nadzieje, ze Olav zgodzi sie umiescic swoja instrukcje na forum, tak aby kazdy mogl sie do niej jakos odniesc.
Te sposoby nie byly opisane w dotychczasowym watku z Instrukcja DVD2DVDR.

pykson 19.05.2004 21:21

@Olav_Basoski
:D
te nieprzespane nocki sa wpisane w ryzyko zawodowe ;) - jak wejda nagrywarki DL bedziemy sypiac lepiej ;)
doceniam, ze przynajmniej przyznajesz, ze Ci ponioslo :)

narka

Jabba the Hutt 19.05.2004 22:37

Na razie przychylam się do zdania Yody,że poczatkowo DL może nam przynieść również nieco nerwówki.

- czy opłaci się kupowac palniki x2,4 czy też czekac na te x4
- jak będą się czytać płyty DL na playerach stacjonarnych
- ile będą kosztowac początkowo płyty DL (jaskółki mówią,ze dużo)

Takie pytania się nasuwają.

Myślę,że co do odpowiedzi na forum, to nie ma co się denerwowac ani liczyć na błyskawiczne odpowiedzi. Tak to już jest... Gelo i Fido gdzieś przepadli, Cobra zapracowany. Na szczęście dołączają inni.

Jabba

Olav_Basoski 20.05.2004 15:55

Obecnie testuje CCE, w troche inny sposób. Okazuje się że DVD2DVD-R tworzy automatycznie plik *.ECL w którym są zapisane wszystkie onformacje w jaki sposób CCE ma kodować dany obraz video ! Dodam że w kodeku można ustawić bitrate na 9800 max, pomimo iż DVD2DVD-R pozwala jedynie uzyskać wartości bliskie 7611 ! Co prawda bitratu maxymalnego nie zaleca się aby ustawić na 9800 tylko na 9000, ale zawsze to nie 7611. Czyżby był to przełom w kodowaniu materiału video przez CCE - zobaczymy. Ponadto filtry też są powyłączane pomimo iż mają one pomóc nam w zlikwidowaniu szumu, jaki towarzyszy wokół przerabianego materiału (takiego powyżej 2h). Obecnie robie testy z różnymi filtrami. Końcowymi rezultatami podziele się na samym końcu.

Olav_Basoski 20.05.2004 16:02

No i jak zwykle zapomnilem jeszcz o czymś ! Dorwałęm wykresy przedstawiające zaleność bitratu max i minimalnego przy danym VBR BIAS. Prawidłowo ustawiona wartość to 30, a nie 20 ! Dlaczego jest 20 nie wiem, ale jedno jest pewne, że zaniża to górne rejestru bitrate'u. Tym samym pogarsza sie jakość materiału wynikowego. VBR BIAS, nazwałbym pokrętłem do wyregulowania rozkładu bitrate'u w w jego danym paśmie. Dlatego też zamała wartość jak i za wyskoa powodują nieprawidłowy rozkład, co jest przyczyną niestabilności obrazu ! Czasami mamy obraz płynny, kiedy indziej coś sie "kaszani". OCZYWIŚCIE TO CO TUTAJ PISZE JEST TYLKO MOIM SPOSTRZEŻENIEM. MOZECIE POKOMBINOWAĆ, ALE NIE DAJE GWARANCJI NA POLEPSZENIE CZEGOKOLWIEK. Pozdro for ALL !!!

Olav_Basoski 20.05.2004 16:13

Poza tym, opcja w kodeku CCE "Quantized Matrices..." pozwala nam na określenie jaki bitrate jest typowy dla danego materialu wynikowego. W instrukcji CCE pisze jasno. stawiamy taki profil, jaki material kodujemy. No to ustawiłem na MPEG Standard, a było wcześniej na Standard. Dlaczego ? Pytanie trudne, ale zobaczymy koncowe efekty. Pisze rzekomo, że nadaje się tylko do MPEG i służy do uzyskania materialu wynikowego o dużym bitracie, oraz jeżeli zależy nam na bardzo dużej jakości, orazpolepszeniu materialu oryginalnego !!! No no no, brzmi całkiem całkiem, tymbradziej że po uaktywneniu tej opcji coś sie faktycznie zaczęło dziać. Predkość kodowania spadła do 1.56 i tak sie trzymie cały czas. Ponadto zmieniłęm jeszcze ustawienia w filtrach na DIFFICULTY (wydłuża to czas, załącza doatkowe filtry do renderingu obrazu, wyciszenia szumu i poprawienia stabilnści obrazu). Problem jest tylko jeden. Po zakończonym kodowaniu materiału wideo, znowu trzeba samemu robić nudnu i authoringw IFOEDIT. Ale podejrzewam że damy rade. Kolo 24.00 jak dobrze pójdzie napisze jak poszło. Nara !

Jabba the Hutt 20.05.2004 17:13

Rozumiem więc ,że na razie postepujesz tak :

- za pomocą DVD2DVDR robisz pliki audio, subtitles i video (m2v).
- czekasz aż zrobi się plik ECL.
- grzebiesz w pliku ECL.
- przedtem ustawiasz w samym kodeku CCE VBR Bias = 30, DIFFICULTY, Quantized Matrices = MPEG Standart

Co zmieniasz w ECL ? Bitrate ?

Jabba

Olav_Basoski 20.05.2004 18:05

Myślisz baardzo dobrze. Grzebałem w pliku *.ECL, ale wystarczy go poprostu wgrać do ECLEditora i tam wyskoczą ci wszystkie zmienne. Teraz możesz na legalu ingerować w to co wcześniej było ukryte. Czyli bawić się pełnym pasmem bitrate'u. Pamiętaj jednak, że dużo funkcji jest powyłączanych, bo plik Encoder Control List (*.ECL) wygenerowany został przez DVD2DVD-R. Po zaimportowaniu tego pliku masz profil (coś w rodzaju tego Template), który możesz edytować, a wartości w nim zapisane pokrywają się nie z wartościami z DVD2DVD-R tylko z twoimi własnymi. Oczywiście na samym początku jak wgrasz ten profil, to bitrate i inne ustawienia bedą takie jak w DVD2DVD-R. Poczekaj jednak na efekty. O 24.00 skończy się kodować film i zobaczymy co wogle z tego wyszło. Wczoraj już było dobrze, jednak po zmianie VBR BIAS, bitrate jeszcze lepiej się zachowywał. Ciekawe co teraz. Dodam, że wynikało z tego że CCE był ustawiony na 50 % możliwości jakie ma. Tymbardziej widać jak wydajnośc w kodowaniu spadła (prędkość obróbki). Film dałem na 4 PASS no i jakieś 8 godzin komp będzie walił + authoring. Z tego co piszą w instrukcji te ustawienia były by najlepsze do przekodowywania i wogle kodowania materiałów MPEG-II. Mówią zresztą o tym, że jeżeli zależy nam na szybkości to mamy nie grzebać, a jeżeli chcemy super jakośc to możemy kręcić - ostrzegają przy tym że proces ten będzie o wiele dłuższy, co widać w praktyce. Tylko czy to sie pokryje z tym co otrzymam po przekodowaniu ? Zobaczymy. O 1.00 powinno wszystko już być na 100 procent. Umieram z ciekawości.

CobraVerde 20.05.2004 19:59

a propos filtrów...
obawiam się, że twoje nadzieje są zbyt duże bo zapominasz o jednej bardzo ważnej rzeczy: wszelkie filtry i inne "polepszacze" operują na materiale źródłowym i powinny być stosowane tylko wtedy gdy np. szumy i inne błędy obrazu występują. kolejność jest taka:
źródło->filtr->kodowanie->materiał wynikowy więc filtry nie eliminują błędów z materiału wynikowego a jedynie ze źródłowego. rekompresując film DVD materiał źródłowy masz zazwyczaj idealnej jakości więc co chcesz poprawiać ? pogorszenia jakości wynikającego z dodatkowej kompresji nie da się wyeliminować. można tylko zmiejszyć jej uboczne skutki ale nie robi się tego filtrami tylko (w przypadku CCE) manipulacją zaawansowanymi opcjami kodowania patrząc na wykres strumienia video, który zobaczymy podglądając plik VAF, gdzie są zawarte szczegółowe informacje o materiale źródłowym. żeby to zrobić trzeba zatrzymać kodowanie VBR po pierwszym przejściu, zmnienić parametry i puścić "maszynę" dalej. jest to znana od dawna metoda z Doom9.org (Robshot Guide).
poza tym CCE nie zostało stworzone do konwersji mpeg2->mpeg2 tylko do obrabiania nieskompresowanego materiału w formacie AVI, MOV i DV i pod to są dedykowane jego funkcje. to encoder używany przez profesjonalisów, których nie stać na hardwarowe kodery a ci w swej pracy nie bawią się w kopiowanie DVD ;) tylko dzięki pomysłowości magików z Doom9 i skryptom AVS można obrabiać pliki mpeg2, więc nie można wymagać żeby było to narzędzie idealne do rekompresji DVD. poza tym w demie CCE 2.67.XX wiele funkcji jest powyłączanych i nie ma możliwości ich uruchomienia...
podsumowując:
- za pomocą filtrów w tym przypadku nic się raczej nie poprawi a jeżeli mamy takie wrażenie to warto odwiedzić okulistę ;)
- jedynym znanym mi filtrem do poprawiania jakości konwersji mpeg2->mpeg2 jest Convultion3D (AVS plugin) ale jest zalecany jedynie do źródeł o niskiej jakości (np. kiepskie filmy DVD)
- jakość kodowania można poprawić ale jest to dosyć skomplikowane i ma nie wiele wspólnego z propozycjami Olava
- ustawianie DIFFICULTY w filtrach jest bez sensu, bo dajesz informację encoderowi, że obraz źródłowy jest niskiej jakości a tak nie jest w przypadku większości DVD
- zabawa opcjami CCE może być ciekawa i pouczająca ale nie trzeba się zbyt szybko podniecać przypadkowymi efektami ;)

Olav_Basoski 20.05.2004 21:44

Spox. Na razie testujemy. Pisze wogle co i jak sie zachowuje. W koncu po to to robie, zeby w koncu dojsc do pefekcji.

waszq/pl/ 21.05.2004 00:05

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
a propos filtrów...
obawiam się, że twoje nadzieje są zbyt duże bo zapominasz o jednej bardzo ważnej rzeczy: wszelkie filtry i inne "polepszacze" operują na materiale źródłowym i powinny być stosowane tylko wtedy gdy np. szumy i inne błędy obrazu występują. ................... ;)

nasz mentor ostudzil zapedy ale nie zabil nadziei :)
pozdrawiam

Olav_Basoski 21.05.2004 00:33

Taa. Tylko najdziwniejsze w tym wszystkim jest że po kombinacjach wskaźnik Q wynosi 7 średnio. Obraz został tak przekodowany że wszystko wygladało jak na oryginale. Ale to jeszcze nie koniec. Wyłączylem filtr, który usuwa górne frekfencje. Zobaczymy jak to wyjdzie. Załączony mam teraz Quantizer, no i fltr to pozbywania się noise z materiału. Dziwne bo przetyłame jeszcze raz to co jest w instrukcji i tam z tego wynika że "jeśli mamy prosty materiał i nie potrzebujemy intensywnej pracy kodeka to możemy zostawić suwak, lub zmniejszyć; jeżeli natomiast materiał jest trudny w obróbce (tutaj rozumiem to jako: czas, zniekształcenia itp.) przesuń suwak w drugą stronę". Cały tekst o tym nazywa się kompletnoć kodowanego materiału. Nie wiem więc, bo jeżeli w tym wypadku DIFFICULTY to pogorszenie jakości materiału wynikowego przy dłuższym kodowaniu i oczekiwaniu na rezultat wynikowy - to już nic z tego nie rozumiem ! Poza tym byłoby to bardzo dziwne co mówi CobraVerde, no ale cóż ?
Podobnie też jest z parametrami które proponują na doom9.net. Niby tacy specjaliści, ale o czymś zapominają. Parametr Quantalized Charasteristics każą ustawić w przedziale 27-30. Jest to parametr dla wszystkich tych, którzy jeszcze tego nie wiedzą któy wpływa znacząco na jakość wynikową, toteż można nazwać go że jest w pewnym sensie filtrem. Skodowanie filmu 2h 30 minut przy takim ustawieniu podwoduje, że wokół postaci lub przedmiotów pojawiają się "obwódki". Najgorsze jest to, że czasami ma się wrażenie że są stabilne, czasami ruchome. W specyfikacji kodeka pisze wyraźnie o co w tym wszystkim chodzi. Quantalized Scale mozemy ustawić w zakresie 0-64. Zalecane jest aby wartość ta dla źródła MPEG-II miała wartość 16-40. Niby wszystko ok, ale w praktyce jest inaczej. Jak zrobimy wartość na 27 (bo każą 27-30 na doom9.net), to zadziwiająco obwódki te zaczną się nasilać ! Dlatego też moim zdaniem należy zejść z tym parametrem do wartości 8 (wtedy przynajmniej nie widać tego gołym okiem). Idealnym byłoby ażeby wszystko było lux - no ale wiadomo. Instrukcja mówi że jeżeli wartośc tego parametru jest bliższa 0 to w materiale przekodowywanym moga pojawić się szumy w postaci mosquitoes, natomiast jeeli wartość ta jest bliższa 64 to nasilać będą się linear noise (czyli obwódki). Wiadomo że wszystko zależy od skomplikowania materiału wejściowego (oryginalnego, zrippowanego z płyty DVD), ale dlaczego akurat wartość z przedziału 27-30. Niektórzy ustawiają nawet po 40 i twierdzą że jakość jest idealna. Nie wiem na co patrzeć, bo robiąc testy ja miałem zupełnie inne wrażenie.
Pomyślcie sobie że zatrzymujecie obraz (stopklatka) i jest na nim dłoń. Wokół dłoni jst otoczka, która do złudzenia wtapia się w tło które otacza dłoń. Dłoń wykonuje ruch, klatka po klatce. Piksele zmieniają swoje położenie, wartości, barwy. W trkcie ruchu tej dłoni po dokładnym przypatrzeniu się widzimy jak otoczka "pulsuje" poruszającej ię dłoni.
Ważnym jest, że zejście z parametrem niżej powoduje zmiejszenie ostrości krawędzi. Stają się one mniej wyraźnie, co daje nam efekt który chieliśmy uzykać. W płynnym ruchu jednak widzimy przedmiot o wyraźniej strukturze i bez żadnych wkurzających deformacji.

CobraVerde 21.05.2004 07:43

Cytat:

Obraz został tak przekodowany że wszystko wygladało jak na oryginale.

brzmi to ciekawie - może dołączysz jakieś screeny ?

mesztica 21.05.2004 09:11

I to wszystko o Terminatorze 2? :> 7 passes i wyglada "jak oryginał" na defaultowych ustawieniach (nawet 5 pass starczy)... to w koncu tylko 145 minut :) A ze IfoEdit sie potem wywalal... to juz nie jest problem bo mozna uzyc programu ReJig. Moze wezmiesz pod lupe jakis dluzszy film... Braveheart, Lista Schindlera...?
Pozdrawiam... Majkel :)

Jabba the Hutt 21.05.2004 11:30

Może być też LotR - wersja zwykła (kinowa).

Jabba

CobraVerde 21.05.2004 11:39

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt
Może być też LotR - wersja zwykła (kinowa).

Jabba

albo "Dawno temu na Dzikim Zachodzie" ;)

Olav_Basoski 21.05.2004 13:11

Pokombinujemy panowie. Dzisaj niestety i przez następne trzy dni musze do prac i to w dodatku na nocki po 12h. Do zobaczenia !

Olav_Basoski 21.05.2004 14:09

Przekodowany oryginał jest o bardzo wysokiej jakości. Brak poszarpanych krawędzi, makrobloków, bitrate rozkłada się bardzo równomiernie !!! Jednym słowem ideal. Teraz tylko podszlifuje troszeczke utawienie filtra Quantized i wszystko będzie de luxe !

mesztica 21.05.2004 15:38

Cytat:

Przekodowany oryginał jest o bardzo wysokiej jakości. Brak poszarpanych krawędzi, makrobloków, bitrate rozkłada się bardzo równomiernie !!! Jednym słowem ideal. Teraz tylko podszlifuje troszeczke utawienie filtra Quantized i wszystko będzie de luxe !

... i jeszcze pomalujemy na rozowo, doczepimy seledynową wstążeczkę, powiesimy na ścianie i bedziemy robić zdjęcia podniecając się jakie to wspaniałe i podniecające mieć równomiernie rozkładający sie bitrate... :P

Sory, ale jak przeczytałem to zdanie to mało nie spadłem z krzesła :))
Nawiasem mówiąc mógłbyś umieścić na sieci gdzieś chociaż kilka sekund tego "ideału"... jakbym porównał z moim to moze bym sie przejął tym co piszesz :)

Pozdrawiam... majkel :)

Olav_Basoski 22.05.2004 16:06

No i tak jak myślałem. Efekty i jakość wyjściowa bardzo ale to bardzo dobra. Ale oczywiście to wszystko poprzez umiejętne manipulowanie plikiem ECL. Polecam ustawić sobie: Quantized Scale=27, Multipass VBR BIAS=30, bitrate maxymalny=9800, bitrate minimalny=0, bitrate average (ten podany automatycznie jak kiedyś przez DVD2DVD-R), a Quantized Matrices przestawić na MPEG STANDARD !!! Poleecam. Czekam na wasze opinie i sugestie.

Jabba the Hutt 23.05.2004 00:44

Cytat:

No i tak jak myślałem. Efekty i jakość wyjściowa bardzo ale to bardzo dobra. Ale oczywiście to wszystko poprzez umiejętne manipulowanie plikiem ECL. Polecam ustawić sobie: Quantized Scale=27, Multipass VBR BIAS=30, bitrate maxymalny=9800, bitrate minimalny=0, bitrate average (ten podany automatycznie jak kiedyś przez DVD2DVD-R), a Quantized Matrices przestawić na MPEG STANDARD !!! Poleecam. Czekam na wasze opinie i sugestie.

A potem zapuścić już tylko ten ECL w samym CCE ?

Aha - znalazłeś edytor do plików ECL ?

Jabba

Olav_Basoski 23.05.2004 02:24

Robimy tak. Najzwyczajniej w swiecie odpalamy DVD2DVD-R. Jak zakonczy sie demultiplexing (i tak dalej i tak dalej) az do kiedy uruchomi sie CCE. Wtedy wylaczmy CCE (CTRL + ALT + DEL -> zamykamy proces ECCL + DVD2DVD-R). Teraz wchodzimy to katalogu DVD2DVD-R. No i tam powinien byc taki katalog ECCL (dokladnie nie wiem czy to jest dodatek do samego CCE, czy tez DVD2DVD-R, bo CCE mam zainstalowany w tym samym katalogu co DVD2DVD-R). Uruchomi sie programik, ktory wyglada tak samo jak CCE. Wczytujemy PROJECT (w tym wypadku to nasz plik *.ecl wygenerowany przez DVD2DVD-R). Klikamy prawym przyciskiem na edit, no i tam zmienniamy wszystkie ustawienia, na te, ktore pisalem powyzej. Powodzenia !

Olav_Basoski 23.05.2004 07:12

Obecnie pracuje nad funkcją ADVANCED VBR bitrate allocation -> wykres rozkładu bitrate, oraz współczynnika Q factor. Bardzo przydatna rzecz. Mówi nam o zbyt dużych uchybieniach w bitracie, o średnim współczynniku Q factor, oraz ogólnie pozwala zapobiec wszystkim lukom, jakie zostały pominięte podczas transkodowania. Wykres można skorygować własnorecznie. Jest to troche skomplikowana i czasochłanna rzecz.

Olav_Basoski 24.05.2004 18:02

Wracając do tematu, dla wszystkim nieinkumatych o czym wogle mówie.

http://www.doom9.org/mpg/images/cce-advvbr.gif

Powyższy wykres ilustuje jak rozkłada się współczynnik Q factor. W tym wypadku jest to bvaaaardzo ważna rzecz, jeżeli chodzi nam o jakość. Nie wiem czy wogle ktos jest tym zainteresowany o co wogle w tym chodzi. Edycja wykresu pozwala na minimalne zmiany, w korygowaniu obrazu. Poza tym daje nam pewność że material wynikowy bedzie dobrej, jak nie bardzo dobrej jakości.

http://www.doom9.org/mpg/images/cce-grayarea.gif

Ten wycinek wykresu, ilustruje zaś duzy skok w wahaniach współczynnika Q factor. Objawia się to na monitorze, cząstkowymi skokami jakości, które wynikają ze zbyt zróźnicowane alokowania danych !

Powodzenia !

CobraVerde 24.05.2004 18:12

no dobrze ale może masz jakieś wnioski, rady bo nadal nie wiadomo jak spożytkować twoje badania ;)
a tak na marginesie: ten wykres dotyczy obrazu o avg. bitrate 2000 kb/s czyli bardzo niskiej jakości jak na DVD i nie jest to dobry przykład w rozważaniach na temat wysokiej jakości ;)

mesztica 24.05.2004 20:02

Cytat:

Powyższy wykres ilustuje jak rozkłada się współczynnik Q factor.

A jaki program pozwala na analize filmu i zrobienie takiego wykresu? Ciekaw jestem jak to sie ma do moich "prac" :)

CobraVerde 24.05.2004 22:38

Cytat:

Napisany przez mesztica
A jaki program pozwala na analize filmu i zrobienie takiego wykresu? Ciekaw jestem jak to sie ma do moich "prac" :)

jest to wykres strumienia video z pliku VAF (video analyze file), który jest tworzony podczas pierwszego przebiegu kodowania VBR i można go podejrzeć w CCE -> Encode Setting klikając przycisk Bit allocation

mesztica 27.05.2004 22:52

Hmm... zabralem sie w koncu za Powrot Krola... ustawienia defaultowe, 10 przejsc... 16 godzin kodowania... no i tak jak sie spodziewalem wyszla kaszanka :)) Jednak 192 minuty to troche za duzo jak 3,1GB :)
No i teraz... w momencie dzialania CCE nie moglem wejsc do menu i nie udalo mi sie znalezc tego wykresu rozkladu bitrate... oraz druga sprawa to to, ze nie moge otworzyc pliku ECL (ograniczenie triala). Podejrzewam, ze to pierwsze zalezy od drugiego :))
Pora sie wybrac na poszukiwanie nowego "patcha" do CCE... :))

Pomyslalem sobie, ze to dobry moment na wyprobowanie tego co napisal Olav :) Mam nadzieje, ze roznice bedzie widac, chociaz nie spodziewam sie cudow :)

Olav_Basoski 28.05.2004 00:45

Taa. Jestem sam ciekaw. Rewelacji to raczej nie będzie ! Tak długi materiał to tylko na 2 x DVD-R. Swoją droą to mesztica to nawet spox kolo - milo sie gadalo.

mesztica 28.05.2004 09:17

Cytat:

Taa. Jestem sam ciekaw. Rewelacji to raczej nie będzie ! Tak długi materiał to tylko na 2 x DVD-R. Swoją droą to mesztica to nawet spox kolo - milo sie gadalo.

:)) Hehe... az sie milo czyta :>
Za jakies 5 godzin bedzie wiec zobaczymy... :) Jak bedzie widac roznice to moze zamieszcze jakisc screeney... :))

CobraVerde 28.05.2004 11:49

Cytat:

Napisany przez mesztica
w momencie dzialania CCE nie moglem wejsc do menu i nie udalo mi sie znalezc tego wykresu rozkladu bitrate...

musisz zatrzymać kodowanie po pierwszym przejściu i wtedy możesz to podejrzeć, na podstawie wykresu bitrate zmienić parametry i puścić kodowanie dajej...

Jabba the Hutt 28.05.2004 19:12

U mnie było 7 passes (wersja 2.50), ustawienia bitrate :
min = 500
avg = 2706
max = 7500

wpisane do skryptu AVS ustawienia polecone przez CV :
ConvertToYUY2()
ResampleAudio(44100)

Nie poprawiałem bitrate tak jak to umie CV czy O_B bo nie bardzo umiem. Może Mesztica albo O_B napiszą więcej o tym (CV nie będę już denerwował). I nieco łopatologicznie (podobnie jak Gelo_5 swoją instrukcję).

Wyszło nieźle moim zdaniem. W końcu to niewiele wiecej niż Private Ryan (183 min). Oglądam na Pioneer 444 i TV 29 cali Samsung (nic lepszego nie mam).

W sumie pochwalcie się jak to zrobić :

- zatrzymać po 1 przejsciu - to znaczy po zrobieniu pliku VAF ?
- no i jak potem radzić sobie z tym wykresem ? jak to ręcznie pozmieniać, gdzie to zapisać ?

Co do podzialu na 2 dvdr to można rzucić okiem na moją dyskusję z Robsem Yodą :
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=35191
i moje problemy z podziałem. Chyba ,że ktoś to już rozgryzł (ja nie lubię jak mi na koniec filmu przed zmianą płyty coś mignie z nowego wątku).

Jabba

P.S. z edycją wydłużoną nie będzie problemów ;) - 2 płyty po 100 - 120 minut...

mesztica 29.05.2004 01:01

Cytat:

U

Wyszło nieźle moim zdaniem. W końcu to niewiele wiecej niż Private Ryan (183 min). Oglądam na Pioneer 444 i TV 29 cali Samsung (nic lepszego nie mam).

A moim zdaniem wychodz kaszana na maxa... zrobilem 10pass na defaultowych ustawieniach (18h!) oraz 7 pass na ustawieniach Olava (14h!).
I wniosek taki, ze widizalem lepsze DivXy niz to co mi wyszlo :)) Fakt, ze na TV wyglada calkiem niezle, lecz na 19" monitorze widac wszystko jak na dloni... jedyne pocieszenie to fakt, ze Shrinkiem wychodzi duuuuzo gorzej :))
Acha... jak jutro znajde chwilke to zamieszcze jakies screeny porownawcze z obu kopii :)

Co do podzialu na 2DVD to podzielic to zaden problem... dla mnie problemem jest dodanie orygianlnego menu :)) Jak ktos wie jak to zrobic to zapraszam TUTAJ w celu pochwalenia sie swoja wiedza :>

Jabba the Hutt 29.05.2004 01:25

Nie po to robiłem plytę, żeby oglądać ją na kompie !!! Robie ją dla TV i stacjonarnego playera. To tak jak SVCD... Na monitorze kompa wyglądają badziewnie natomiast na TV bardzo dobrze (kiedy nie było palnika DVD w zupełności wystarczały).

Jabba

mesztica 29.05.2004 01:46

Cytat:

Nie po to robiłem plytę, żeby oglądać ją na kompie !!! Robie ją dla TV i stacjonarnego playera. To tak jak SVCD... Na monitorze kompa wyglądają badziewnie natomiast na TV bardzo dobrze (kiedy nie było palnika DVD w zupełności wystarczały).

Jabba

Masz calkowita racje... :)) Ale jak teraz widze swoje kopie Lotr1 i Lotr2 to se w brode pluje, ze zrobilem to Shrinkiem (nie znalem wtedy CCE), natomiast wszyscy, ktorzy pozyczaja ode mnie do obejrzenia sa potem zachwyceni jakoscia :)))
Zeby ogladac na TV styknie w zupelnosci... ale dla wlasnej satysfakcji przydaloby sie troszke wiecej :)

Jabba the Hutt 29.05.2004 01:49

Ja Cie rozumiem, to już taki nasz sport. Ja dzieki radom tutejszej społecznosci oraz pomocy jednego kolegi robiłem te 2 dyski poprzednie od razu DVD2DVDR.

Jabba

Peterpl 29.05.2004 03:39

a robił ktoś z Was Szeregowca Rayana bo też zdeka zajmuje sam film i niewiem czy IC8 styknie do zrobienia go,bo moge wycisnąć jakość jedynie 64%. troche mało a w CCE to zdeka czasochłonne :haha:

Jabba the Hutt 29.05.2004 11:19

Niestety wydaje mi się,ze w tym wypadku wskazane jest użycie CCE. Długi film....

Jabba

mesztica 29.05.2004 11:52

Szeregowca też zrobiłem Shrinkiem... :(( I znowu wszyscy są zachwyceni jakością bo oglądają na TV :)

Olav_Basoski 12.06.2004 15:52

Po wielotygodniowych testach powiem tak. Ze wszystkich mozliwych kombinacji najlepiej wyszly filmy (zminimalizowany efekt obwodek, oraz poszrpanych kawedzi) kodujac przy pomocy DVD2DVD-R. Bitrate ustawiamy tak jak kiedys sposobem FIDO, zas zmieniamy ustawienia Quantizer Characteristics = 27, zas Multipass VBR Bias = 0. Ja juz nic nie bede kombinowal bo moim zdaniem lepiej sie filmu nie da skodowac tym CCE.

Jabba the Hutt 12.06.2004 15:55

Ciekawe tylko,czy podane przez Ciebie wartosci VBR BIAS i Q Charakt. można też zastosować w CCE 2.50. Ty stosujesz 2.67.

Jabba

Olav_Basoski 12.06.2004 18:16

Z tego co sie zdazylem zorientowac to na pewno nie. Wczesniejksze wersje duo inaczej traktuja te parametry.

Avant 30.06.2004 20:47

Cytat:

zmieniamy ustawienia Quantizer Characteristics = 27, zas Multipass VBR Bias = 0. Ja juz nic nie bede kombinowal bo moim zdaniem lepiej sie filmu nie da skodowac tym CCE.

Tak konczac temat czy ktos trenowal te ustawienia bo jak widac sa troche "odwrocone" niz te domyslne? ???

Adams32 05.07.2004 13:15

Tak dla Waszej informacji podam, że defoltowe ustawienia w DVD-RB dla kodeka CCE są takie: VBR_Bias = 25, Quality_Prec = 16, czyli zupełnie inne jak u O_B. Czy może chodzi o inne parametry?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:02.