![]() |
przesłanie danych z komputera do notebooka
Za pomocą jakiego przewodu i jakich portów mogę przesłać dane z jednego komputera do drugiego?
|
Najprościej to bedzie poprzez bezpośrednie połączenie z innym komputerem ... port drukarkowy (równoległy - LPT) albo COM (szeregowy).
... chyba, że masz w obydwu kompach sieciówki - jest lepiej, szybciej i prościej ;) |
czy ja wiem czy tak prosto?
jak sieciowki nowe to walic prosto na skretke, nawet bez krosa, bo te nowe auto maja. nawet jak nie sa nowe, to na krosa walnc skretke, bedzie szybciej niz lpt i com. zostaje tez ci jeszcze hub usb i podczerwien, bluetooth no i WLAN :) ale najtaniej i szybko bedzie skretka. |
Cytat:
@Krzysztof, napisz czy masz karty sieciowe i jaki system ... |
Chodzi mi o to a żebym mógł przenieśc zawartość twardego dysku.Czy mogę to uczynic za pomocą przewodu którym mam podłączona drukarkę (jedna końcówka jest chyba męska ,a druga żeńska)
|
W stacjonarnym WIN 98SE w laptopie WIN XP h.e.
W dwóch jest karta sieciowa |
Cytat:
|
Cytat:
chociaz i tak najlepiej ethernetem (przez sieciowki) |
Przepraszem z edytowałem ostatniego posta .We dwóch komputerach mam karty sieciowe
|
Cytat:
|
to kabelek z dwiema koncowkami rj-45, jezeli nie masz to zamow w sklepie - koszt kolo 1.2 zeta/metr + 2*1 zeta za koncowki z zacisnieciem. najlepiej skrosny.
podpinasz i sie powinny zobaczyc, szczegolnie ze na jednym masz xp, ktory troche pomaga. pamietaj, ze trzeba udostepnic wybrane zasoby aby drugi komp je zobaczyl. |
i podpinam przewód pod serial potrty?
|
serial?
port szeregowy, port RS-232, Serial Interface, to sa okreslenia portow com (te na ktorych kiedys mychy byly). baaardzo wolny, i watpie ze masz taki kabel, pewno mozna kupic, ale lepiej ta skretke ona nic wspolnego z serialem nie ma |
Widzę jak wyglądają wtyczki RJ 45 ,a nie widzę takich gniad W stacjonarnym
komputerze |
Gniazda sa podobne do tych jakie masz w gnizadu telefonicznym ... są tylko nieco szersze. Jak masz kartę sieciową to musisz mieć i gniazda ???
...::Update::... A może masz stara kartę sieciową z czasów kiedy były tylko gniazda BNC ??? |
powinny byc z tylu, jezeli masz sieciowke. chyba ze jest to karta sieciowa ale na koncentryku (BNC), wtedy to juz jest trudno polaczyc takie dwie karty ze soba. BNC wyglada troche podobnie jak zlacze kabla antenowego (TV naziemna czy satelita), bo to jest po prostu kabel koncentryczny.
Jeleli faktycznie w stacjonarnym masz sieciowke na koncentryku to mozesz kupic nowa karte na skretke - koszt kolo 30 zeta najtansza, ale wystarczajaca. |
Ilość załączników: 1
Mam płytę Abita AI7 Guru z integrowaną kartą sieciową i
rzeczywiście znalazłem .Jest tam tyle kabli że port był całkiem przysłonięty. Dzięki wielkie wszystkim za okazaną pomoc. Wszystkie pomysły i rozwiązania są mile widziane. Pozdrawiam |
no to jak laptop ma firewire to go podpinaj do tego!
bedziesz mial 400mb/s :) a nie jak przy skretce 100mb/s ;) |
Właśnie o takie pomysły mi chodziło.Dzięki
|
Cytat:
ok, czepiam sie ;) |
100mb/s to jest taka nazwa, max na tym polaczeniu uzyskasz kolo 9mb/trasferu rzeczywistego.
a z dysku na dysk, przy SATA wiesz jak mozna sie zapedzic...:) |
nie, no ja wiem, ze to jest 100 megabitow, czyli 12,5 megabajtow na sekunde.
ale jak sam napisales ze uzyskasz 9mb, bo Ci dysk na wiecej po prostu nie pozwoli. wiec tu rzeczywiscie 100mbit jest wystarczajace. SATA jeszcze nie mam, moze wtedy te 400mbit sie przydaje, chociaz watpie zeby Krzysztof Cz mial w tym lapie SATA bo w laptokach jeszcze na dobre Ultra ATA 133 nie weszlo. pozdro |
Sata nie mam ,ale i tak nie spodziewałem się tak dużego transferu.Myslałem że będzie co najwyżej liczone w kilobajtach ,a nie w MB
|
Cytat:
wiem ze osagne wiecej bo juz kopiowalem z dysku na dysk. :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:02. |