Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Softwarowe przerobienie Sound Blastera Live-a 5.1 na Audigy (https://forum.cdrinfo.pl/f5/softwarowe-przerobienie-sound-blastera-live-5-1-audigy-35333/)

radw 29.05.2004 12:17

Softwarowe przerobienie Sound Blastera Live-a 5.1 na Audigy

Witam, znalazłem taki test w necie i dysponuje SB Live 5.1. Wiecie gdzie można dorwać takie sterowniki? Szukałem na forach i :(

"Softwarowe przerobienie Sound Blastera Live-a 5.1 na Audigy.
Jak już wspomniałem na samym początku modować można również za pomocą sterowników i programów dostępnych w Internecie. Przykładem takiego moddingu jest przerobienie Live-a 5.1 na Audigy z 24bit-owym przetwornikiem dźwiękowym. Otóż jako pierwsi dokonali tego informatycy rosyjscy. Stworzyli sterownik, który sprawia iż Live 5.1 zaczyna grać jak Audigy a dowodem na to są testy i słyszalna gołym uchem poprawa jakości dźwięku. Sterownik taki można nabyć najłatwiej na rosyjskich stronach związanych z kartami dźwiękowymi. Jeżeli ktoś jest zainteresowany zachęcam do odwiedzenia naszego forum http://forum.oc-serwis.pl i znalezienie tam dokładniejszych informacji o lokalizacji tych sterowników. Wiele przydatnych i niezbędnych informacji można uzyskać na forum http://forum.tweak.pl/. Zachęcam i zapraszam do odwiedzania tego typu miejsc, tam naprawdę można się dowiedzieć wielu przydatnych i zarazem interesujących rzeczy. Bogaty asortyment tematyczny pomoże szybko i łatwo odnaleźć interesujący Państwa temat."

I co wy na to?

Kasprzak 29.05.2004 12:42

to pewnie bedzie na zasadzie GeForce@Quadro.

Pewnie jest mozliwe

mr_spock 29.05.2004 13:07

juz to slyszalem...
ale zastanawia mnie to polepszenie dzwiaku,gdyby rzeczywiscie bylo to mozliwe, to creative wydal by swoje sterowniki przeznaczone do Live, bez takiego rosyjskiego kombinatorstwa ;)

Smartek 29.05.2004 13:48

mr_spock, ale wtedy ludzie by prawdziwego Audigy nie kupowali i creative mialoby mniejsze dochodzy :)
heh... a co do tego sterownika - zaraz poszukam i sam z ciekawosci zainstaluje :P
pozdro ;)

mr_spock 29.05.2004 13:56

I tak by kupowali... audigy ma full bajerow poza tym, jakies extra wejscia/wyjscia itd. No i caly soft wyglada inaczej.
Prawda jest taka, ze wiekszosc ludzi nie slyszy roznicy miedzy Live'em, a zintegorowana karta

andrzejj9 30.05.2004 00:03

Jakbyscie przeprowadzili jakies testy, to podzielcie sie prosze wynikami. Teraz mam zwolnione Neo :(, ale za dwa dni przyspieszy, to moge sobie te sterowniki sciagnac i zobaczyc, co to za cudo :)

andrzejj9 30.05.2004 00:04

Cytat:

Napisany przez mr_spock
Prawda jest taka, ze wiekszosc ludzi nie slyszy roznicy miedzy Live'em, a zintegorowana karta

No co Ty? :)

Jak sobie kupilem Live 5.1 to myslalem, ze sluch nagle mi sie poprawil ;)

mr_spock 30.05.2004 02:24

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
No co Ty? :)

Jak sobie kupilem Live 5.1 to myslalem, ze sluch nagle mi sie poprawil ;)

No wlasnie, napisalem "wiekszosc". wiec jestes w grupie wybrancow :)

Smartek 30.05.2004 09:50

nie moge znalezc tych sterow :/
pozdro ;)

ps - mi juz szybkosc neo z 512 na 640 zwiekszyli :D

marynarz 30.05.2004 10:03

http://forum.tweak.pl/ - wszystko jest tutaj, znalazlem chyba ze 3 rozne opisy :) wystarczy poszukac...

epol 30.05.2004 13:13

Słyszałem o tym. Jest też możliwośc przerobki 1024 na 5.1

mr_spock 30.05.2004 23:18

Cytat:

Napisany przez epol
Słyszałem o tym. Jest też możliwośc przerobki 1024 na 5.1

Wystarczy zainstalowac stery i soft (w sumie jest taki sam) - sprawdzane.
Wszystko dzialalo, roznicy w dziwieku nie wychwycilem, ale moze dlatego, ze podloczone byly tandetne glosniczki.

Piterniel 30.05.2004 23:28

Najlepiej mieć DUET Creative i wtedy odczujesz :P

Igloo 31.05.2004 08:25

a co w tym dziwnego, że można przerabiać SoundBlastery???wszystkie te karty mają ten sam procesor.
wątek ciekawy, zaczynam szukanie tych sterów, zobaczymy co mi porobi z moją kartą

memorando 31.05.2004 08:35

Cytat:

Napisany przez radw
Witam, znalazłem taki test w necie i dysponuje SB Live 5.1. Wiecie gdzie można dorwać takie sterowniki? Szukałem na forach i :(

"Softwarowe przerobienie Sound Blastera Live-a 5.1 na Audigy.
Jak już wspomniałem na samym początku modować można również za pomocą sterowników i programów dostępnych w Internecie. Przykładem takiego moddingu jest przerobienie Live-a 5.1 na Audigy z 24bit-owym przetwornikiem dźwiękowym. Otóż jako pierwsi dokonali tego informatycy rosyjscy. Stworzyli sterownik, który sprawia iż Live 5.1 zaczyna grać jak Audigy a dowodem na to są testy i słyszalna gołym uchem poprawa jakości dźwięku. Sterownik taki można nabyć najłatwiej na rosyjskich stronach związanych z kartami dźwiękowymi. Jeżeli ktoś jest zainteresowany zachęcam do odwiedzenia naszego forum http://forum.oc-serwis.pl i znalezienie tam dokładniejszych informacji o lokalizacji tych sterowników. Wiele przydatnych i niezbędnych informacji można uzyskać na forum http://forum.tweak.pl/. Zachęcam i zapraszam do odwiedzania tego typu miejsc, tam naprawdę można się dowiedzieć wielu przydatnych i zarazem interesujących rzeczy. Bogaty asortyment tematyczny pomoże szybko i łatwo odnaleźć interesujący Państwa temat."

I co wy na to?

Kup sobie mobo z sound stormem dźwięk lepszy niż audigy 2, sorrki wielu się ze mna niezgodzi...I owszem mniej efektów ma sound storm ale jeżeli o muzykę do słuchania i filmy przebija ss po prostu audigy. Pozatym kupisz audigy zwykle na aalegro w granicach z 150 zeta z portem fire wire:) a audigy 2 w granicach 350 zeta a Mobo pełne z ss full wypas w granicach 450 zeta z ss fire i dużymi możliwościami o/c:)i dużą wydajnością zrersztą ss nieobciąża proca jak audigy

Edwardo 31.05.2004 09:48

Cytat:

Napisany przez memorando
Kup sobie mobo z sound stormem dźwięk lepszy niż audigy 2, sorrki wielu się ze mna niezgodzi...I owszem mniej efektów ma sound storm ale jeżeli o muzykę do słuchania i filmy przebija ss po prostu audigy. Pozatym kupisz audigy na aalegro w granicach z 150 zeta z portem fire wire:)

ja sie z Toba zgodze :)

radw 31.05.2004 10:32

To chyba jakiś pic na wodę z tą zmianą, http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?t=71347 jest zmiana driver'ów i kosmetyka ciut poprawiona. SB kupiłem rok temu od kolesia za 80 zł. i chwilowo nie narzekam...

esem 31.05.2004 11:55

Widzę, że co jakiś czas temat jest skutecznie odgrzewany.
Oczywiście z Fiata się Mercedesa nie zrobi...
Każdy może spróbować - co mi się też ponad rok temu zdarzyło. Efekty są dyskusyjne i tak potem już nie zakładałem tych eksperymentalnych sterów.
Teraz już nie mam Creative... 8)

memorando 31.05.2004 11:59

Heh weźcie soundstorma posłuchajcie na nim Dragonforce zespołu potem włączcie audigy nieprzerabiane...i odpowiedźcie mi na pytanko....Na czym brzmi lepiej ten zespół:)

p.s przerabianie fiata 125p na 126 niema sensu :)

esem 31.05.2004 12:03

Mam aktualnie SS a wcześniej miałem SBLive 5.1 Digital (sb0220). I odpowiem Ci tak:
do gier zdecydowanie jest lepszy SS, w tym mniej obciąża procesor,
do muzy zdecydowanie jest lepszy SBLive, szczególnie na sterach kXproject. 8)

memorando 31.05.2004 12:11

Cytat:

Napisany przez esem
Mam aktualnie SS a wcześniej miałem SBLive 5.1 Digital (sb0220). I odpowiem Ci tak:
do gier zdecydowanie jest lepszy SS, w tym mniej obciąża procesor,
do muzy zdecydowanie jest lepszy SBLive, szczególnie na sterach kXproject. 8)

audigy 2 lepsze do gier ss do muzy:) sb5.1l niemialem na dlużej i niewypowiadam się:)

Ormianin 31.05.2004 12:18

Cytat:

Napisany przez memorando
Heh weźcie soundstorma posłuchajcie na nim Dragonforce zespołu potem włączcie audigy nieprzerabiane...i odpowiedźcie mi na pytanko....Na czym brzmi lepiej ten zespół:)

p.s przerabianie fiata 125p na 126 niema sensu :)

A dlaczego akurat Dragonforce a nie cos innego?

swoja droga przerabialem kiedys Live, ale to chyba tylko subiektywne odczucie poprawy jakosci dzwieku... ja mysle ze Live juz wystarczajaco dobrze gra, wcale nie trzeba go przerabiac...
jasne kazdy ma swoje wymagania

memorando 31.05.2004 12:31

Cytat:

Napisany przez Ormianin
A dlaczego akurat Dragonforce a nie cos innego?

swoja droga przerabialem kiedys Live, ale to chyba tylko subiektywne odczucie poprawy jakosci dzwieku... ja mysle ze Live juz wystarczajaco dobrze gra, wcale nie trzeba go przerabiac...
jasne kazdy ma swoje wymagania

dobrze weź klasykę Chopina preludia w wykonaniu tzimona barto i w wykonaniu askenazyego lepiej brzmią na ss bardziej realistycznie i są po prostu zbliżone do brzmienia oryginalnego fotepianu a w wypadku audigy 2 są przekoloryzowania zwłaszcza wysokich tonów i średnica miernma jest

esem 31.05.2004 12:37

A kto słucha dobrej muzyki na komputerze? Chyba tylko "porąbańcy". 8)

memorando 31.05.2004 12:41

Cytat:

Napisany przez esem
A kto słucha dobrej muzyki na komputerze? Chyba tylko "porąbańcy". 8)

Fakt i tylko porąbańcy kupują głośniki do kompa droższe od minizestawów w media markt :> tak przynajmniej wygląda na podstawie twojej wypowiedzi:)

esem 31.05.2004 12:52

Cytat:

Napisany przez memorando
Fakt i tylko porąbańcy kupują głośniki do kompa droższe od minizestawów w media markt :> tak przynajmniej wygląda na podstawie twojej wypowiedzi:)

Powtórzę bo widzę, że niezrozumiałeś:
Tylko porąbańcy słuchają dobrej muzyki na komputerze albo na minizestawach z media markt.
Dobre głosniki do komputera kupują prawdziwi gracze: aby mieć pełnię efektów.
Teraz już chyba wszystko jasne: POLAM (Made in Piła Bydgoszcz). 8)

Edwardo 31.05.2004 12:52

Cytat:

Napisany przez memorando

tak, i tylko porabncy podlaczaja pod komputer wierze laczem optycznym... bo porabancy sluchaja muzyki z komputera...
jestem porabany bo nie nagrywam zassanych mpc na plytki i nie wsadzam ich do czytnika w wierzy tylko od razu z kompa mi leci...

mr_spock 31.05.2004 12:57

:nieee:
Porabancy, albo i nie... glownie Ci, ktorzy nie maja innej mozliwosc

esem 31.05.2004 13:00

Cytat:

Napisany przez Edwardo
tak, i tylko porabncy podlaczaja pod komputer wierze laczem optycznym... bo porabancy sluchaja muzyki z komputera...
jestem porabany bo nie nagrywam zassanych mpc na plytki i nie wsadzam ich do czytnika w wierzy tylko od razu z kompa mi leci...

U Ciebie wieża wywodzi sie chyba od wiary: zajrzyj czasami do słownika ortograficznego albo pisz w Wordzie i wklejaj do postu.
Tradycyjna ilość błędów ortograficznych jakie popełniasz jest przerażająca. 8)

Ormianin 31.05.2004 13:14

Fakt faktem, szum komputera nie idzie w parze z odsluchem muzyki z dobrego sprzetu... szczegolnie mam na mysli wieczor i muzyke nastrojowa, nie da rady polaczyc tego z szumem wiatrakow komputera i swistem dyskow twardych... jesli mam odsluchiwac mp3 albo inny format to wole juz przekonwenterowac ulubione kawalki na format CD audio

memorando 31.05.2004 16:52

Cytat:

Napisany przez esem
U Ciebie wieża wywodzi sie chyba od wiary: zajrzyj czasami do słownika ortograficznego albo pisz w Wordzie i wklejaj do postu.

popatrz na podpis mój wiesz co teraz myślę?:> idę na papieroska 8)

esem 31.05.2004 17:06

Cytat:

Napisany przez memorando
popatrz na podpis mój wiesz co teraz myślę?:> idę na papieroska 8)

Dzisiaj dzień bez papierosa! 8)

Smartek 31.05.2004 17:17

Cytat:

Napisany przez esem

serio, czy tylko tak wymysliles? :)
pozdro ;)

Edwardo 31.05.2004 18:33

Cytat:

Napisany przez esem

jejku jejku, jakze mi przykro!
jej, blad zrobilem!!
yyhhh ale sie narobilo!

do wordzie nie bede pisal, bo nie mam zamiaru byc toba, sory, wybacz stary...

widzisz moj podpis?
no wlasnie :P

edit: a jak juz sie czepiamy polskiego, to looknij pod siebie, potem do slownika gramatycznego... i co?
"moj e-mail" a nie "moja emalia" :P

PS nie pale od 2 tygodni!

memorando 31.05.2004 20:10

Cytat:

Napisany przez esem

rzuć palenie największy odsetek umieralności mężczyzn przez papierosy jest po 50 roku życia 8)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:56.