Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   który ranking lepszy? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/ktory-ranking-lepszy-35343/)

andrzej701 29.05.2004 16:11

który ranking lepszy?

Witam
W ostatnim numerze Komputer Swiata i CHIPA ukazały się rankingi nagrywarek DVD.JAk uważacie który ranking lepszy i bardziej wiarygodny?
BO ja jakoś mam wrażenie,że za ranking w KŚ zapłacił ktoś z LITEONA za tak wysokie miejsce nagrywarki.Sam nie wiem komu dać wiarę. :help:

MacGyver 29.05.2004 16:23

Wg mnie lepiej ufać rankingom CHIP'a :spoko:
Kiedyś kupywałem Komputer Świat ale teraz prenumeruje Chipa, jest o 100-kroć lepszy od KŚ.

grz3si3k 29.05.2004 16:41

Nie ufaj zadnemu, i mówie całkiem powaznie ..to troche tak ja z programami w ocenie gazeciarzy..który wiecej zapłaci ten ma TOP 1 itd...

MacGyver 29.05.2004 16:58

Ja przeglądam rankingi tylko po to żeby zorientować się w cenach i możliwościach sprzętu - na testy wydajnościowe rzadko patrzę bo pewnie jest tak jak pisał grz3si3k.
Andrzej jeżeli stanąłeś przed tym wyborem który ranking to wybierz Chip'a.
Jeżeli chodzi o jakośc i sty textów to Chip pisze bardziej profesionalnie (żdana nowość ;) ) a KŚ "dziecinnie" (bynajmniej tak było jak zaczynali niewiem jak jest teraz).

piotrek123 29.05.2004 19:18

Moim zdaniem najlepiej oblukać sobie testy w internecie, i poznać opinie użytkowników o danym sprzęcie który chce się kupić:taktak:

andrzej701 29.05.2004 22:45

piotrek123-właśnie problem polega na tym,że ja oblukałem testy w internecie i czytałem szereg opinii użytkowników, a jak zobaczyłem w KŚ miejsce jakie zajął LIte-On to byłem w szoku.TU wszyscy,albo inaczej zdecydowana większośc ma bardzo niepochlebne zdanie o Lite-Onacvh, a tu masz w KŚ 3 miejsce zajął.Sam pomyślałe,że chyba te testy i rankingi są wykupowane,tzn. miejsce w rankingu.
Najbardzie martwi mnie jednak to,że nadal mam mętlik w głowie jaką nagrywarę kupić za te 500zł jakie chcę przeznaczyć.Byłem przekonany,że te rankingi mi pomogą, a tu masz ....Lite-On 3 miejsce.I bądż tu człowieku mądry.

piotrek123 30.05.2004 00:30

Ja jednak nie kierowałbym się testami z KS przy zakupie.
Kup Neca albo dorzuć 5 dych do Pioneera 107 - jeżeli planujesz kupować nagryware
Pozdrówka

puch 31.05.2004 20:05

Od dawna pojawiają się zarzuty, że na wyniki testów wyrobów konsumenckich w różnych czasopismach mają wpływ czynniki, nazwijmy je, "pozamerytoryczne". Nawet jeśli wpływ taki nie jest wywierany bezpośrednio, to w końcu pisma żyją z reklam i mogą nie chcieć stracić reklamodawców "obsmarowując" ich wyroby.

Pomijając jednak to wszystko, każdy test ma swoją inną metodologię i inny sposób oceny. Badane i mierzone są inne cechy czy parametry, i inną wagę im się przyznaje w ocenie ostatecznej. W tym konkretnym przypadku KŚ przyznaje sporo punktów za instrukcję obsługi (koniecznie w jęz. polskim!) i za oprogramowanie. Napęd NEC, jedyne w zestawieniu urządzenie OEM, był tego pozbawiony (jak też kabelków, śrubek, itd.), i już na starcie stracił sporo punktów. Poza tym na ocenę ostateczną w KŚ wpływ ma też stosunek osiągów do ceny, co daje pewną przewagę urządzeniom tanim.
Wniosek jest taki, że przy takim sposobie oceny jaki stosuje KŚ nie należy w ogóle zwracać uwagi na ocenę ogólną, tylko starannie przejrzeć oceny cząstkowe, sprawdzić dokładnie co się na nie składa, zignorować elementy dla nas nieistotne, i wyciągnąć własne wnioski.
Chip w pewnym sensie robi to za nas, tworząc oddzielne rankingi Power i Econo.

Ogólnie jednak, choć nie przepadam za sposobem oceniania stosowanym przez KŚ, czytuję ich testy, samemu je sobie interpretując. Zawsze można się z nich jednak czegoś dowiedzieć.

Ufil123 31.05.2004 23:58

Cytat:

Napisany przez andrzej701
piotrek123-właśnie problem polega na tym,że ja oblukałem testy w internecie i czytałem szereg opinii użytkowników, a jak zobaczyłem w KŚ miejsce jakie zajął LIte-On to byłem w szoku.TU wszyscy,albo inaczej zdecydowana większośc ma bardzo niepochlebne zdanie o Lite-Onacvh, a tu masz w KŚ 3 miejsce zajął.Sam pomyślałe,że chyba te testy i rankingi są wykupowane,tzn. miejsce w rankingu.
Najbardzie martwi mnie jednak to,że nadal mam mętlik w głowie jaką nagrywarę kupić za te 500zł jakie chcę przeznaczyć.Byłem przekonany,że te rankingi mi pomogą, a tu masz ....Lite-On 3 miejsce.I bądż tu człowieku mądry.

W tych rankingach są testowane nagrywarki przysyłane przez producentów, a oni napewno zadbali o to aby te nagrywarki była na jakimś "dopingu" żeby testy wypadły jak najlepiej!!!

Sugerował bym się opiniami użytkowników poniewarz ich jest kilkaset i każdy napewno testuje sprzęt na swój sposób i może się wypowiedzieć na ten temat!!!
Natomiasyt w gazecie zrobią 1-4 testy i basta,a tu okazuje się że nagrywarka "wykłada się" przy 99 płycie :-( i co potem zrobisz???oczywiście gwarancja,ale nie wiem jak Ty ale ja kupując sprzęt patrze na jego niezawodność !!!!

pozdrawiam!!!!

zorg 01.06.2004 03:07

poczytaj o tej nagrywarce

http://www.cdrlabs.com/reviews/index.php?reviewid=230

http://www.cdrlabs.com/reviews/index.php?reviewid=203

CobraVerde 01.06.2004 09:41

Cytat:

Witam
W ostatnim numerze Komputer Swiata i CHIPA ukazały się rankingi nagrywarek DVD.JAk uważacie który ranking lepszy i bardziej wiarygodny?

przeczytaj oba testy i zobaczysz różnice w metodologii - który uznasz za lepszy to już twoja sprawa...

Cytat:

BO ja jakoś mam wrażenie,że za ranking w KŚ zapłacił ktoś z LITEONA za tak wysokie miejsce nagrywarki.Sam nie wiem komu dać wiarę. :help:

głopoty gadasz kolego, wierz mi, że w KŚ nikt nie "kupuje" testów bo by to miało opłakane skutki dla wydawcy...

AleX69 01.06.2004 10:33

CobraVerde@ ... chłopak może mieć ciutek racji :>
kolacje, zaproszenia na zamkniete imprezy organizowane przez dystrybutora ***8230;
obrażanie sie na reklamobiorce "bo żeście zle napisali o naszym sprzęcie..."
<- zycie
wystarczy, ze waga szli sie troszkę przechyli ... i mamy zwycięzcę :spoko:

dlatego wszystkie testy w pismach tego typu traktuje jako tendencyjne
lepiej polatać po internecie i stronach dla 'oszołomów' i wyrobić sobie samemu opinie ... a ranking sprzętu w pismach zostawić dla tych co nie maja na to czasu

CobraVerde 01.06.2004 10:59

Cytat:

Napisany przez AleX69
CobraVerde@ ... chłopak może mieć ciutek racji :>
kolacje, zaproszenia na zamkniete imprezy organizowane przez dystrybutora ***8230;
obrażanie sie na reklamobiorce "bo żeście zle napisali o naszym sprzęcie..."
<- zycie wystarczy, ze waga szli sie troszkę przechyli ... i mamy zwycięzcę :spoko:

hehehe - od trzech lat pracuję w KŚ i wierz mi, że dystrybutorzy/producenci nie zapraszają nikogo na kolacje ani imprezy. czasem tylko na konferencje prasowe ale rzadko bo najczęściej informacje o sprzęcie dostaje się mailem. to nie ta bajka - polskie przedstawicielstwa nawet takich gigantów jak Intel czy M$ są za biedne na takie akcje.
poza tym dokładne testy laboratoryjne (np. odczytu/zapisu DVD) robią firmy zewnętrzne z Niemiec i Szwecji i ciężko by było na nie wpłynąć ;) reszte kryteriów widać jak na talerzu i każdy "przekręt" można by było bardzo szybko zdemaskować... za cholerę to się nie opłaca.

zresztą ja też korzystam raczej ze specjalistycznych serwisów i wolę mieć własną opinię...

Bartez 01.06.2004 18:10

Cytat:

Mam LiteOna CDRW, mialem przez miesiac DVDRW i nie mialem ZADNYCH ale to ZADNYCH problemow z tymi nagrywarkami. Powiem nawet wiecej. Niektore kiepskie nosniki mozna bylo odczytac tylko w LiteOnie, ze wzgledu na bardzo dobra korekcje bledow.

Skad wiec "niepochlebne zdanie" na temat LiteOna? Kilka powodow:
- wiadomo, ze nagrywarki LiteOna sa najpopularniejsze, w zwiazku z czym posiada je sporo ludzi, a co za tym idzie, statystycznie stanowia oni znaczna czesc forum
- to ze cos nie dziala z nagrywarka, to wcale nie musi byc wina urzadzenia. Czesto winna jest konfiguracja komputera, system operacyjny, kiepskie nosniki czy tez niewiedza uzytkownika
- to ze o innych nagrywarkach sie nie pisze, nie znaczy, ze sie nie psuja (powody takie jak wyzej - mniejszy % je ma, wiec mniej o tym pojawia sie na forum)

Co do testow zarzut o SPRZEDAWANIU testow jest bardzo powaznym zarzutem i naprawde tylko w przypadku gdy ma sie niepodwazalne dowody, mozna je publicznie wyglaszac. Inaczej moze sie to kiepsko skonczyc (wliczajac w to sad i inne tego typu nieprzyjemnosci). Znam temat od tej drugiej strony i wiem, ze kazdemu zalezy, zeby testy byly rzetelne i od nikogo niezalezne. Wiec radze sie zastanowic przed napisaniem podobnych oskarzen.

Skonczylem :banan:

Jabba the Hutt 01.06.2004 19:10

Mnie zawsze dziwi jednak,że często testy wygrywa sprzęt czy płyta, ktora nigdy nie staje się popularna wśród narodu. No ale moze taka to uroda testów - testujący patrzą na co innego, my na co innego. Niemniej testy przydają się bo w opisach czesto jest coś ciekawego co testujący zauważyli.

Jabba

czopochrup 01.06.2004 21:21

ja tam nie wierze w zadne powtarzam ZADNE recenzje w GAZETACH wole posznupac w necie poczytac opinie na zagranicznych stronka recenzje ludi i tyle i tym sie suerowale kupujac DVD-RW... no i cena =] i musze pwoeidziec ze sie narazie nie zawiodlem :] za ta cene ktora dalem nie mogem kupic lepiej :] heh gazet sux nawet chip cyz KS... :\ najlepiej w necie posznupac...

puch 01.06.2004 22:21

Nie jestem "wewnątrz", więc trudno mi się na ten temat wypowiadać, ale nie sądzę, by testy były "kupowane" przez producentów czy dystrybutorów. Możliwe, że prędzej już redakcja może nie chcieć utracić dobrego reklamodawcy i powstrzymać się przed jasnym napisaniem czegoś niepochlebnego. Znam jedno takie amerykańskie pismo (nie komputerowe), gdzie o wyrobach nie pisze się źle - cechy pozytywne się uwydatnia, a cechy negatywne - przemilcza lub wzmiankuje w wyjątkowo oględny sposób.
W innym renomowanym piśmie zagranicznym czytałem o sytuacji, bardzo wiele lat temu, gdy rozeźlony przedstawiciel jednej ze znanych firm wpadł do redakcji i zażądał rewizji testu, w którym jego wyroby wypadły gorzej od wyrobów innej, wówczas mało znanej firmy, i zagroził wycofaniem wszystkich reklam. Pismo renomowane, więc wierzę. Jak widać, zdarzały się więc przypadki wywierania nacisku na redakcje.

A jeśli chodzi o testy "redakcyjne" i "domowe"? No cóż, redakcja może mieć dostęp do rozmaitych urządzeń pomiarowych i sprzętu testowego, do jakich użytkownik domowy nie będzie miał dostępu, może wykonać badania w powtarzalnych warunkach laboratoryjnych, itd. Trzeba tylko dobrze zapoznać się z metodologią testu, sposobem oceniania, i przełożyć wyniki na swoje potrzeby, a nie bezkrytycznie patrzeć na sumę punktów i na miejsce w rankingu.

Copart 01.06.2004 23:55

Heh, nie trzeba w zagranicznych magazynach szukac takich sytuacji. W naszym krajowym FILMie dość głośna była sprawa dystrybutora (przemilczę jakiego), który poczuł sie urażony recenzją swojego filmu (słuszną zreszta bo film był przegłupi) i wycofał swoje reklamy.
Ja podobnie jak Chopochrup wolę sobie poczytać co mają do powiedzenia userzy. I to nie tylko jeśli chodzi o temat DVD-RW :peace:

AleX69 02.06.2004 09:05

Copart@ ... wiem ... pracowalem u takiego jednego :rotfl:

dlatego dziwie sie ze nie dopuszczacie takiej mozliwosci np. w swoich firmach
taka presja/sponsoring jest przez dystrybutorow ogolnie stosowany
to jest polska i mentalnosc ludzi nie szybko sie zmieni ... do utopi to nam jeszcze duuuuzzzoooo brakuje :D

bakupl 02.06.2004 12:10

Witam!

Ja ostatnio patrzałem test nagrywarek DVD w PCWK, Chip i KŚ. Według mnie najlepszy test był w PCWK, najbardziej wiarygodny. Jednakże sądze iż Plextor jest najlepszy a następnie Lite-ON@Sony.

andrzej701 04.06.2004 21:08

Baku[pl] a mógłbys mi przesłać ten test?Akurat nikt z moich znajomych nie kupuje tej gazetki a sam też nie kupiłem.
mój adres
kupiec701Wp.pl

andrzej701 04.06.2004 21:09

sorrki Baku,adres winien być
kupiec701@wp.pl

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:25.