Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Nagrywanie Audio (https://forum.cdrinfo.pl/f2/nagrywanie-audio-35449/)

Bartek-83 01.06.2004 14:11

Nagrywanie Audio

Nie mogę się doszukać w ustawieniach Nero 6 opcji, która odpowiada za ustalanie przerw miedzy utworami, strasznie mi to przeszkadza ze Nero mi wstawia swoje przerwy, (kiedy koniec utworu jest nałożony na początek następnego). A tak na marginesie może ktoś by doradził, jakim programem wypalać, bo Nero już mam dość!!!...
Pozdrawiam

Piterniel 01.06.2004 15:28

Gdy wybierzesz opcje AUDIO tam musisz lecieć po zakładkach i wtedy :) ustawiasz przerwy :D.

PS. Wyłącz tego pomocnika czy kreatora ;) Pomoc>Pomocnik, Kreator Nagrywania musisz to odznaczyć :D

nimal 01.06.2004 16:04

wylacz krematora ;) i wybierz komplilacje audio
jak juz przeciagniesz w nero utworki do zapisania to zaznacz je wszystkie (lub wszystkie z wyjatkiem pierwszego - to nie ma znaczenia), kliknij je prawym przyciskiem i wlasciwosci - tam masz takie okienko w ktorym jest cyfra 2 - zmieniasz na 0 i po sprawie
nie przejmuj sie komunikatem ze przed pierwszym utworkiem musi byc 2sec - to nic nie zmienia jak juz sluchasz

alternatywne programy? WinOnCD (kombajn o mozliwosciach podobnych, jezeli nie wiekszych, od nero) Feurio (tylko do audio) CDBurnerXP (freeware - wiekszosci ludzi spokojnie wystarczy
i potem juz tylko :banan:

Piterniel 01.06.2004 16:09

Cytat:

Napisany przez nimal
i potem juz tylko :banan:

Bananowy song :banan: :banan: :banan: :banan: :banan: :banan:

nimal 01.06.2004 16:46

co ja na to poradze ze nie moge sie oprzec zeby nie wstawic :banan: do prawie kazdego mojego postu :D

Bartez 01.06.2004 17:28

Cytat:

Napisany przez nimal
co ja na to poradze ze nie moge sie oprzec zeby nie wstawic :banan: do prawie kazdego mojego postu :D

Jakos nie polecam WinOnCD. Kilka razy probowalem sie przekonac do tego programu i raz nawet skonczylo sie to koniecznoscia przeinstalowania systemu :)

Polecam Feurio!

OT: Musicie przyznac, ze bardzo rozweselajaca emotka :banan: :D

Piterniel 01.06.2004 17:31

Jak można zobaczyc dodatkowe emoty ??

Bartez 01.06.2004 17:45

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Jak można zobaczyc dodatkowe emoty ??

Klikajac na wiecej pod emotikonkami? :mysz:

Piterniel 01.06.2004 18:12

Cytat:

Napisany przez Bartez
Klikajac na wiecej pod emotikonkami? :mysz:

:jeep:

:matrix:

Działa;)

Bartek-83 01.06.2004 18:41

>nimal
Dzięki!!!...

OK Znalazłem!!!... Ja nigdy nie korzystałem z "pomocnika", bo zawsze dla mnie wyglądał jak Qpa a poza tym to chyba ktoś napisał tego "pomocnika" żeby 3latek mógł sobie płytki wypalać :P

A jeśli chodzi o nagrywanie audio to nero ma jedna zasadnicza wadę nie mogę nim 2x nagrywać (no chyba ze znów czegoś nie oblukalem). Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe doświadczenia z wypalaniem audio to niech się nimi podzieli!

Pozdrawiam

Bartez 01.06.2004 18:48

Cytat:

Napisany przez Bartek-83
>nimal
Dzięki!!!...

OK Znalazłem!!!... Ja nigdy nie korzystałem z "pomocnika", bo zawsze dla mnie wyglądał jak Qpa a poza tym to chyba ktoś napisał tego "pomocnika" żeby 3latek mógł sobie płytki wypalać :P

A jeśli chodzi o nagrywanie audio to nero ma jedna zasadnicza wadę nie mogę nim 2x nagrywać (no chyba ze znów czegoś nie oblukalem). Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe doświadczenia z wypalaniem audio to niech się nimi podzieli!

Pozdrawiam

Jezeli chodzi o nagrywanie audio z predkoscia x2, to jest to mit i kompletna bzdura. Polecam zrobienie kilku testow, polegajacych na zapisie z roznymi predkosciami. Okazuje sie, ze najmniej bledow jest w przedziale x8-x12 max x16.

Dzisiejsze nagrywarki i nosniki sa przystosowane do nagrywania w wyzszych predkosciach i stad takie rezultaty.

Bartek-83 01.06.2004 18:51

Moim zdaniem to juz nawey nie chodzi o same bledy C1,(w sesie bledy c1 i c2 nie sa jedynym wyznacznikim jakosci) tylko o wiernosc kopji tz stromosc zboczy itd... No nie wiem moze sie myle! Dlatego sie pytam :)
pozdr

Maciej 01.06.2004 18:57

Cytat:

Napisany przez Bartek-83
Moim zdaniem to juz nawey nie chodzi o same bledy C1, tylko o wiernosc kopji tz stromosc zboczy itd... No nie wiem moze sie myle! Dlatego sie pytam :)
pozdr

hehe...lepiej poczytaj tutaj:
http://cdrinfo.pl/artykuly/audioteori/index.php
i tutaj...
http://www.cdrinfo.pl/artykuly/korekcja/

nimal 01.06.2004 18:58

zdecydowanie chodzi o c1 - to od ilosci wykonywanych korekcji przez czytnik zalezy jakosc (w sumie logiczne) nagrania
najmniej bledow dla plyt SHORT STRATEGY (czyli wszystich sprzedawanych obecnie) powstaje przy predkosciach w okolicy 16x (u jednego przy danych plytach moze to byc 8x, u kogo innego 24x - testy indywidualne konieczne)

Bartek-83 01.06.2004 19:22

Po pierwsze to bylo tylko pytanie, czysto teoretyczne!! A co do artykulu to hm... ??

pozdr

Bartek-83 01.06.2004 19:24

Przy budzetowce typu LiteON 52327S uwazam ze jet roznica typu 4x i 24x !!

pozdr

Bartez 01.06.2004 19:42

Cytat:

Napisany przez Bartek-83
Przy budzetowce typu LiteON 52327S uwazam ze jet roznica typu 4x i 24x !!

pozdr

1. Nie pisz posta pod postem, jezeli nie ma znacznego odstepu czasowego. Jezeli chcesz cos dodac, to edytuj poprzedni i dopisz co masz dopisac.
2. Mozesz przedstawic jakies konkretne dowody czyms poparte? Nikt tu sie nie upiera przy tym, ze na 100% tak jest, ale pisanie "uwazam, ze costam" niewiele wnosi do dyskusji.

Bartek-83 01.06.2004 19:56

Spoko, spoko juz nie bede pisac postu pod postem porostu jestem nowy i jeszcze dokladnie nie kumam co i jak! A co do tego "wydaje mi sie" to napisalem tak bo testy robilem smiesznym programem ktory wedlug mnie nie jest do konca wiarygodny Nero CD-DVD Speed! Kazde zwiekszenie predkosci (nie pamieatm dokladnie ale cos na zasadzie 4x, 12x,... ) nagrywania powodowalo zwiekszenie sie bledow C1 a testy robilem na LiteON 52327S i Verbatim Pastel Disc 48x (i tak na marginesie jak dla mnie to sa wypasione plytki za rozsadna kase).

pozdr

grzeniu 01.06.2004 21:10

Predkoscia 2x i tak nic nie nagrasz bo dzisiejsze nagrywarki nie udostepniaja takich predkosci, nawet jesli jakis soft ci pokaze ze niby wypala 2x to i tak nagrywarka pojedzie najnizsza obslugiwana predkoscia, jest to najczesciej 4x lub 8x - mozesz to sobie sprawdzic chocby mierzac czas. Poza tym jak juz koledzy wyzej napisali dzisiejsze plyty najlepiej znosza wyzsze predkosci (12-24x).

Bartek-83 02.06.2004 12:59

Cytat:

Napisany przez grzeniu
Predkoscia 2x i tak nic nie nagrasz bo dzisiejsze nagrywarki nie udostepniaja takich predkosci, nawet jesli jakis soft ci pokaze ze niby wypala 2x to i tak nagrywarka pojedzie najnizsza obslugiwana predkoscia, jest to najczesciej 4x lub 8x - mozesz to sobie sprawdzic chocby mierzac czas. Poza tym jak juz koledzy wyzej napisali dzisiejsze plyty najlepiej znosza wyzsze predkosci (12-24x).

OK moge sie zgodzic ze plyty znosza najlepiej predkosci 12-24x ale to sa plyty typu esperanza silver-silewer (x12 x12 x48 ) taka plyta nagrana 4x faktycznie ma gorsza jakosc (tak przynajmiej wyszlo z mojego testu). Ale co do innych plyt typu verbatim pastel disc to juz nie bym byl taki pewny... moze i nie bylo jaiejs kosmicznej roznicy w jakosci, moze nawet byla znikoma lub zadna ale nie sadze ze nagrywanie plyty tego typu z predkoscia 4x moglo pogorszyc jej jakosc.

nimal 02.06.2004 13:05

potestuj te plytki poradnym programem - KProbe
wtedy sie przekonasz...

Piterniel 02.06.2004 13:33

Cytat:

Napisany przez nimal
potestuj te plytki poradnym programem - KProbe
wtedy sie przekonasz...

I się ździwisz :)

JAKOŚĆ :banan: SZYBKOŚĆ

terpilowski 02.06.2004 15:02

Cytat:

Napisany przez nimal
...najmniej bledow dla plyt SHORT STRATEGY (czyli wszystich sprzedawanych obecnie) powstaje przy predkosciach w okolicy 16x ...

short strategy i long strategy, jaka jest lepsze, jakie sa roznice ?
moze jakis link do polskiej strony, gdzie byloby to opisane ?

co do software - burrrn v 1.11 jest niezlym programem do wypalania audio
obok feurio jeszcze bym eaca wymienil [ zwlaszcza przy paleniu z cue noncompilant ]
a co do predkosci wypalania - wiekszosc osob jest zdania, ze wlasnie predkosci z zakresu 8 - 16 sa *obecnie* najwlasciwsze ...
niestety nie moge mierzyc ilosci c1, pozostaje mi korzystac z pomiarow innych kolegow.

Maciej 02.06.2004 15:59

Cytat:

Napisany przez terpilowski
short strategy i long strategy, jaka jest lepsze, jakie sa roznice ?
moze jakis link do polskiej strony, gdzie byloby to opisane ?[...]

było tutaj....:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...short+strategy

...............;)

terpilowski 02.06.2004 18:03

ech bylo, co prawda jest to polska strona - ale tekst [twoj], ktory wyglada na samo oko nie mowiace w english, najbardziej interesujaca ..jest w english.

czyba czeka mnie szukanie translatora eng-pol :)

nimal 03.06.2004 07:47

nie chodzi o to ktora strategia czy ktore dye type jest lepsze - one sa poprostu inne i tyle

OT: takie czasy nastaly ze przynajmniej podstawowa znajomosc anglika jest konieczna, niezaleznie od tego jaki jest twoj jezyk ojczysty
calkiem dobry (ale i smieszny) translator stron jest w pakiecie English Translator 3 (kiedys byl oddzielnym produktem jako Internet Translator)

terpilowski 03.06.2004 09:04

Polska dla Polaków ? of course :)
ziemia dla ziemniaków ? of course ? :)
księżyc dla księży ? of course

kurde, tylko co to ma wspólnego z paleniem cd-audio, 16 bit, 44100 khz :)
wiec dołoże coś do tematu na temata audio - jesli ktos uzywa do "burningu !!" feurio od wersji 1.66 nalezy sie liczyc z popsutymi plytkami - tylko i wylacznie jesli uzyto lewego keya. Feurio jest shareware [znowu eng.] i obecnie jedynym jego ograniczeniem w takowej wersji jest pojawianie sie okienka i koncziecznosc odczekania paru sekund.

pozdrawiam :)
greetings :)
of course

gosciu 07.06.2004 16:07

A ja mam pytanie odnosnie robienia z mp3 plyt audio.

Zawsze robilem to przy pomocy Nero. Robil to sprawnie i prosto. Na jakiejs super jakosci jak widzicie mi nie zalezy. Do rzeczy.
Trafilem ostatnio na plyte w ktorej czesc mp3 sie przekonwertowala i nagrala dobrze na audio a czesc nie. Mam cisze..lub turkotanie. Dodam ze wszsytkie mp3 dobrze sie odtwarzaja w postaci skompresowanej czyli mp3.

Myslalem ze to jakis babol i zaczelem ustawiac na nowo kompilacje audio.
Okazalo sie ze juz po przeniesieniu z prawego panelu w nero do lewego...tak przeniesiony utwor nie daje sie odtworzyc. Wiec to chyba problem nie z nagrywarka lecz samym sposobem przekonwertowania na audio.

Czyzby te kilka mp3 bylo jakos zabezpieczona czy co? Jak mp3 sie odtwarzaja a po nagraniu w formie audio cd juz nie.

Pomocy!!!

Dodam ze nie jestem dosc poczatkujacym w tej dziedzinie.
Z gory przepraszdzam jak juz taki temacik ktos poruszyl.

grzeniu 07.06.2004 16:27

Czasami trafiaja sie mp-trojki z ktorych dekodowaniem nero sobie nie radzi, diabli wiedza czemu. Przewaznie jednak sygnalizuje bledy w pliku, u ciebie widac ze nie? Sprobuj przerobic je przed nagraniem na wavy np cedexem, albo zdekoduj lame'm. Powinno wszystko grac. 8)

Bartek-83 22.07.2004 00:59

Istotnie przyznaje racje płyty wypalane 8x czy 12x wypadają lepiej od tych nagrywanych 4x co najmniej pod wzgl. C1. I w takim przypadku przyznaje racje! Teraz dopiero miałem czas to dokładnie przetestować.

Podr.

mr_spock 22.07.2004 01:53

ok... bledy swoja droga, ale
jakis czas temu widzialem taki test (moze nawet na cdrinfo)
wygenerowano sinusoide, nagrywano ja z mniejsza predkoscia ( chyba 4X ) - dzwiek dano na oscyloskop, lub edytowano w jakims programie - wszysko bylo OK, sinusoida idealna

tak samo zrobiono przy wiekszej predkosci, i przy tej sinusoidzie pojawily sie "igly"

???

Bartek-83 27.07.2004 15:12

Cieszę się, że chociaż jedna osoba podziela moje obiekcje, co do szybkiego nagrywania audio!

Pozdr

bakupl 27.07.2004 15:21

Ja nagrywam audio tylko 16x

Master/Pentium 02.08.2004 09:59

Z szybkością nagrywania bywa różnie ;)

Dużo zależy od płyt i nagrywarki. Np. na współczesnych płytach i spawarkach nagrywanie x4 jest znacznie gorsze od x12. Generalnie to trzeba poprostu sprawdzić doświadczalnie. Inna bajka to czytniki audio, spora cześć z nich poprostu ma duże problemy z przeczytaniem płyt CDR (szczególnie gorszych). Niestety cześć czytników nie powinna nazywać się czytnikami CD-AUDIO bo po prostu nie spełnia wymagań tego standardu (chodzi mi o korygowalność błędów). IHMO najlepiej palić mniej więcej połową mocy (na gorszych płytach ciut wolniej) i dopiero w przypadku problemów kombinować.

AHA i jeszcze jeden szczegół - nie wszystkie artykuły na cdrinfo.pl zawierają tylko i wyłącznie prawdę. W końcu ludzie się czasami mylą ;)

Bartek-83 03.08.2004 04:34

Cytat:

Napisany przez mr_spock
ok... bledy swoja droga, ale
jakis czas temu widzialem taki test (moze nawet na cdrinfo)
wygenerowano sinusoide, nagrywano ja z mniejsza predkoscia ( chyba 4X ) - dzwiek dano na oscyloskop, lub edytowano w jakims programie - wszysko bylo OK, sinusoida idealna

tak samo zrobiono przy wiekszej predkosci, i przy tej sinusoidzie pojawily sie "igly"

???

Tak naprawdę było by fanie przeprowadzić samemu taki test, ja osobiście nie mam dostępu do oscyloskopu i takich tam, ale... to by mogło nasunąć jakieś ciekawe wnioski! Bo tak jak już wspomniałem czy C1 i C2 to jedyny wyznacznik jakości płyty ??... A co do artykułów cdrinfo to nie mam zamiaru się sprzeczać czy to jest prawda czy nie, bo nie mam takiej wiedzy żeby to ewentualnie podważać, ale zawsze się garnie pytanie czy to cała prawda ??... :|

Pozdr

Master/Pentium 03.08.2004 07:51

Problem w tym że oscyloskopem nie mierzysz tylko jakości płyty ale cały tor audio. Szpilki zakłóceń mogą być wynikiem błędów na płycie, felernego czytnika lub analogowej cześci toru (wzmaczniacze etc.). Generalnie znam trzy rodzaje błędów na płycie:
1. C1 - do ok. 200/sek powinno być korygowalne, ale szczerze wątpię czy znajdzie się taki sprzęt audio, szczególnie z pólki dla audiofilli.
2a. Korygowalne C2 - tak jak C1 ale sytuacja wygląda chyba jeszcze gorzej
2b. Nie skorygowane C2 - no coż, to jest feler, pozostaje interpolacja itp.
3. Jitter czyli przesunięcia czasowe sygnału (błędy synchronizacji, przesunięcia pitów, zmiany szybkości nagrania itp.). Jak na razie K-Probe nie pokazuje tych błędów, a są dosyć istotne. A swoją drogą w stosunku do tych błędów sytuacja najlepsza jest w discmenach i odtwarzaczach z pamięcią antywstrząsową. Poprostu można sobie odtworzyć synchronizację w buforze. Mimo banalnej recepty (czytnik x2 i parę MB bufora) nie zauważyłem stacjonarnych czytników wyższej klasy z takim rozwiązaniem. Ot kolejna ciekawostka rynku.

Co do K-Probe to trzeba do wyników podchodzić z rezerwą, potrafią być mylące. To jak z diagnozą lekarką, intuicja i doświadczenie jest niezbędne i tyle.

Co do artykułów na cdrinfo.pl to poprostu czasami trafiają się tam tzw. "kwiatki" bądź rzeczy przestarzałe. Np. nadal proponuje nagrywać jak najwolniej chociaż współczesne płyty i nagrywarki nie są niskich prędkości przystosowane i nagrywają wtedy słabo.

mr_spock 04.08.2004 14:13

te bledy sa opisane bardzo dobrze na stronie cdrinfo.
Malo tego, niedawno pisalem z tego prace dyplomowa, wiec co nieco pamietam ;)

- moga byc felerne plyty (ale to sie weryfikuje powatarzajac test kilka razy)
- czytnik tez moze byc kiepski
- wzmacniacz tez moze byc kiepski

ale jesli na tym samym sprzecie pokazuje przy roznych plytach (roznie nagranych) rozne i powtarzalne wyniki, to moze to byc juz zastanawiajace.

Co do bufora, to zapewne masz racje, nie orientuje sie w tym... ale chyba nieunikniona jest strata na jakosci + przedzwieki wynikajace szybszej pracy silniczka (co latwo zaowazyc na discmanach)
a na cos takiego w sprzecie audiofilskim pozwolic sobie nie mozna - lepiej i latwiej zadbac o lepsza jakosc nosnika

mr_spock 04.08.2004 14:17

Cytat:

Napisany przez Bartek-83
Tak naprawdę było by fanie przeprowadzić samemu taki test, ja osobiście nie mam dostępu do oscyloskopu i takich tam, ale... to by mogło nasunąć jakieś ciekawe wnioski! Bo tak jak już wspomniałem czy C1 i C2 to jedyny wyznacznik jakości płyty ??... A co do artykułów cdrinfo to nie mam zamiaru się sprzeczać czy to jest prawda czy nie, bo nie mam takiej wiedzy żeby to ewentualnie podważać, ale zawsze się garnie pytanie czy to cała prawda ??... :|

Pozdr

Ty... to wez w np w cool-edit ten dziwek obejrzyj :)

Master/Pentium 05.08.2004 07:44

Cytat:

Napisany przez mr_spock
te bledy sa opisane bardzo dobrze na stronie cdrinfo.
Malo tego, niedawno pisalem z tego prace dyplomowa, wiec co nieco pamietam ;)

- moga byc felerne plyty (ale to sie weryfikuje powatarzajac test kilka razy)
- czytnik tez moze byc kiepski
- wzmacniacz tez moze byc kiepski

ale jesli na tym samym sprzecie pokazuje przy roznych plytach (roznie nagranych) rozne i powtarzalne wyniki, to moze to byc juz zastanawiajace.

Co do bufora, to zapewne masz racje, nie orientuje sie w tym... ale chyba nieunikniona jest strata na jakosci + przedzwieki wynikajace szybszej pracy silniczka (co latwo zaowazyc na discmanach)
a na cos takiego w sprzecie audiofilskim pozwolic sobie nie mozna - lepiej i latwiej zadbac o lepsza jakosc nosnika

Generalnie co płyt i metodyki testów masz rację. Problem w tym, że wpomniany test na cdrinfo był wykonany TYLKO RAZ (chyba, że ja coś przegapiłem w opisie) co praktycznie go dyskwalifikuje.

Co do szybszej pracy czytników to:
- strata jakości: nie, skoro nagrywarka CDRW za 130 zł potrafi odczytać BEZBŁĘDNIE płytę audio z szybkością x20 (sprawdzałem wielokrotnie) to w konstrukcji za xx tyś zł da się to zrobić
- hałas: przy prędkości 1.2x nie będzie szczególnej różnicy, szczególnie że da się wytłumić. W koncu w discmenie nie ma miejsca na tłumienie, w "szafie" jest.

Jest tylko jedno ale, tyle że KRYTYCZNE. Jest to marketing. Jaki audiofill kupi sprzęt na którym nie odróżni kopii od orginału?

mr_spock 05.08.2004 09:55

Piszesz, ze nagrywarka odczytuje bezblednie x20 - tak, ale jakosc dzieku nie jest zachwycajaca i roznica miezy 1X a 20X jest zapewne pomijalna.
Gdyby byl to sprzet ok do muzy, to ci audiofile nie kupowali by cd playerow za gruba kast, tylko cd rom, za niecala stowe ;)

z tym halasem, to nei chodzilo mi o chalas, ktory bedzie sie wydobywal z "pudla", tylko przedzwieku w sluchawkach/glosnikach - ale moze rzeczywiscie, nie bedzie zaowazalne roznicy.

- troche odbieglismy od glownego tematu ;)

Master/Pentium 05.08.2004 10:41

Cytat:

Napisany przez mr_spock
Piszesz, ze nagrywarka odczytuje bezblednie x20 - tak, ale jakosc dzieku nie jest zachwycajaca i roznica miezy 1X a 20X jest zapewne pomijalna.
Gdyby byl to sprzet ok do muzy, to ci audiofile nie kupowali by cd playerow za gruba kast, tylko cd rom, za niecala stowe ;)

z tym halasem, to nei chodzilo mi o chalas, ktory bedzie sie wydobywal z "pudla", tylko przedzwieku w sluchawkach/glosnikach - ale moze rzeczywiscie, nie bedzie zaowazalne roznicy.

- troche odbieglismy od glownego tematu ;)

Nie rozumiemy się. Powtarzasz popularny błąd. Już tłumaczę.
1. Mówię o torze cyfrowym, czyli odczycie audio. Co dalej (C/A, wzmacniacze )na razie mnie interesuje.
2. Jeśli czytnik czyta dane bezbłędnie to czyta je bezbłednie :). Siłą rzeczy jakość dźwięku (na tym etapie) jest identyczna z orginałem.
3. Beznadziejną (w stosunku do czytników komputerowych) korekcję błedów w wieżach zauważyłem już swego czasu. Nie dotyczy to wszystkich wież ale zjawisko jest osobliwe. Domyślam się, że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze :)
4. O jakim ty przedźwięku mówisz? To jest odczyt cyfrowy, jest skrajnie nieprawdopodobne aby błedy odczytu zmieniały seperację kanałów. A może nie rozumiem pojęcia?
5. Wszelkim osobom pretendującym do miana audiofilli o słuchu nadzwyczajnym polecam sesję testów ABX, wyniki zwykle nie są miłe dla delikwenta ;). Jak nie wieżysz spróbuj ABX zwykłego mp3@320 w stosunku do orginału. Można się załamać. (Tzn. zwykle nie udaje się rozróżnic próbek).
6. Audiofille to specyficzne środowisko, zaimponowałbyś komuś czytnikiem za 120 zł? Nie, i tu masz odpowiedź (co prawda nie całą).

smykus_likas 05.08.2004 17:12

A co oznacza ze czytnik czyta dane bezblednie?

Master/Pentium 05.08.2004 20:10

Cytat:

Napisany przez smykus_likas
A co oznacza ze czytnik czyta dane bezblednie?

To znaczy że zripowałem płytę kilkanaście razy. W międzyczsie kilka razy wyłaczyłem komputer. Sumy kontrolne otrzymanego obrazu zgadzały się. Rzecz jasna nie jest to dowód absolutny, lecz prawdopodobieństwo wystąpienia błedów nie wykrytych poprzez CRC32 jest znikome (łatwiej coś wgrać na loterii). Test powtórzyłem na innym napędzie i płycie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:17.