![]() |
PIII 450 128 MB ? Da się oglądać divix ?
Witam !
Wszędzie pytam to i tu zapytam - da się odtwarzać divx/xvid na konfiguracji : - Pentium III 450 MHz - płyta Intel BX - RAM 128 MB - grafika Riva TNT2 z TV out - muza SB Live 1024 (z digital out) - Win98 Na cdrlab postraszyli mnie chłopaki,ze się nie da (szczególnie nowe filmy). A co tu sądzicie Panowie ? Jabba |
Jabba - tak jak pisali na cdrlabie: da sie ale bez postprocessingu
jesli chodzi Ci tylko o to zeby ogladac to spox, ewentualnie pomysl na dwymiana kartu na jakiegos matroxa z demobilu lub chociaz ati (wyjscia TV o niebo lepsze) winde warto by tez zoptamalizoac pod kontem filmow - czyli usunac z niej wszystko co nie jest do tego potrzebne |
Chyba ATI - łatwiej dostać...
Jabba |
a nie lepiej na slabym sprzecie linux'a z consoli i na TV ... :>
na winde szkoda zasobow ;/ |
Cytat:
Jabba >>"Windą bliżej"<< ;) |
Na DivX`y musisz mieć min karte 8MB i 128 MB RAM. Procek powyżej 400 MHZ. Jak to Pentium III to powinien iść luzem. W sklepie mają taki u mnie i ładnie wszytkie filmy chodza ;)
Pozdro |
filmy powinny smigać jak przeciąg.
widziałem jak divixy chodzą na P233MHz, 64 MB RAM, karta VooDoo Banshee (czy jak to się tam pisze :)) 7 MB. owszem co jakiś czas przycieło ale dało się oglądać edit to mój 250 post :D :peace: |
Spróbuj puścić to na celku np. 233 jak taki jest :P to ****iesz się, a nie będzie oglądał. Jednak Pentium to Pentium :D
|
Cytat:
|
Hello!
o czym wy gadacie? na PIII 450mhz divixe nie ida? to w jaki sposob na moim starym PII233, 64MB SDRAM, S3VirgeGX2 4MB SBPro16 ISA da sie ogladac spod konsoli linuxowej? (cinemix) a przeciez Jabba dysponuje mocniejszym sprzetem... |
Edwardo - nikt nie napisal ze nie pojda, wrecz przeciwnie
przy takim zegarze nie da sie tylko zastosowac algorytmow poprawiajacych jakosc, a ktore stosuje sie w czasie rzeczywistym podczas odtwarzania po szczegoly zajrzyj na analogiczny watek na cdrlabie |
ci co maja slabe sprzety ... nie fukajcie na linux'a tylko to sprawdzcie
butujaca plyta wraz z filmem dla mnie jest to jedyne rozsadne rozwiazanie - oczywiscie linux'owy mPlayer tez by sie sprawdzil, ale potzrebuje troche wiecej mocy pod winda mozecie zapomniec - celk/p3 450 to minimum i nawet S3 to obsluzy ale ile trzeba sie naj***c zeby to chodzilo - za duzo pobiera system :/ |
Tu się klaruje jeszcze jedna sprawa. Sid the Rat napisał mi na cdrlab :
"przy zabawach z ffdshow i postprocessingiem wyszlo mi ze jesli chce otrzymac naprawde dobra jakosc obrazu [przy tym, ze film jest dobrze zakodowany] to uzycie postprocessingu na max, odszumienie [wg mnie konieczne po postprocessingu - obraz jest znacznie przyjemniejszy dla mojego oka] a na koniec resize do 1280*1024 [metoda lanczos'a] to moj antek @2300mhz idzie sie kochac - a ktos kto juz raz zobaczyl tak przygotowany do obejrzenia film nie moze spokojnie wrocic do standardowych ustawien " Oświećcie mnie co to za postprocessing przy oglądaniu filmu (w realtime) ? To sa jakieś ustawienia ffdshow ? Pozdrawiam Jabba |
Cytat:
|
Jabba the Hutt@ bylo trzeba sie jego o to zapytac :D
Sid nie oglada fimow na TV ... bo go nie ma rozdzielczosc 'wydana' na tv z komputera (sygnal analogowy) TV trudno okreslic rzeczywista rozdzielczosca pozioma ... PAL (Phase Alternating Line) 625 linii na 50 pol (polowa jest interpolowana) - 25 klatek na sec /cyfra/ PAL VCD 352x288 PAL SVCD 480x576 PAL DVD (D1) 704 lub 720x576 NTSC (National Television Standards Committee) 525 linii na 60 - 30 klatek na sec /cyfra/ NTSC VCD 352x240 NTSC SVCD 480x480 NTSC DVD 704 lub 720x480 dla porownania VHS posiada miedzy 100-200 linii nie ma naprawde co porownywac - srednia rozdzielczosc divix'a to 640x480 a intepolowanie jej do 1024 to lekkuchenkie przegiecie mam pytanie do ludzi posiadajacych slabe pecki: Czy na swych maszynach ktore sprawiaja wam klopoty w odtwarzaniu divx'ow bez problemu mozecie ogladac film z plyty DVD? DVD daje nam narazie wystarczajaca jakosc motto: konsola do gier lepsz niz stacjonarny komputer - stacjonarny odtwarzacz dvd z mozliwoscia odtwarzania divx lepszy niz slaby pc simple :D |
AleX - na monitorze to nie jest przegiecie, a na tv juz tak, bo to bez sensu
Jabba - j.w. - imho slaby komp leszy, uciagnie Ci to zdecydowanie, ale tez zdecydowanie bez dodatkowych efektow (tych o ktorych Sid wspominal) ktorych braku na tv nie zobaczysz (inne uklady kontroli obrazu, wieksza jasnosc, lepszy kontrast, nizsza rozdzielczosc), ale lepszy tylko dlatego, ze kodeki mozesz updatowac, a w stacjonarnych jest to mocno teoretyczna mozliwosc (wiem ze jest, ale mimo wsio pewne filmy na pewnych sprzetach nie chodza) |
Normalnie mu te filmy pójdą. Kiedyś miałem test kodeków, które są najlepsze dla procków ~400MHz. Był to jakiś DivX v3...
|
na jednym z compow mam:
cel333 ati rage pro 8mb 192 sdram wszystkie filmy chodza plynnie, chociaz sam sie zdziwilem. :D |
tak jak wyżej....
sąsiad ma Celerona 333 ,voodoo3, i 128Mb ramu i ogląda wszystkie divx. |
Cytat:
|
To trochę nie na teamt ale zobacz to : http://www.cinemix.prv.pl/
Pierwsze filmy divx oglądałem na cleleronie 300 i karcie S3. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:20. |