Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Internet przez LAN - triki (https://forum.cdrinfo.pl/f5/internet-przez-lan-triki-35668/)

imola 14.06.2004 12:37

Cytat:

Napisany przez Loczek
Ktoś tu podpada coraz większej ilości userów. A może zaczniemy ignorować na full tego kogoś. Ja wpisuje sie pierwszy na listę.

Jestem drugi :bicz: .
Jak ktoś chce się popisywacć swoja wiedzą to niech poda konkretne metody i nie pisze pustych przechwałek. Ogólnie to topic się rozmył i uciekł od pierwotnego tematu.

Loczek 13.06.2004 03:06

Ktoś tu podpada coraz większej ilości userów. A może zaczniemy ignorować na full tego kogoś. Ja wpisuje sie pierwszy na listę.

imola 12.06.2004 16:28

Cytat:

Napisany przez AleX69
wiem ze swietnosc tego forum juz przeminela ... ale panowie - glupota siegnela zenitu!!!
sugestie podlaczenia wpinania dwoch sieciowek <- :D malpa z brzytwa
a potraficie tak sterowac zeby na jednej bylo to a na drugiej tamto - brak wam wiedzy

do tych co "troche nieprecyzynjie się wyrazaja" - "identyfikator urządzenia dostępowego" to nic innego jak nr ip a nie "...cos w stylu adresu mac karty sieciowej" :D

Jaki numer ip mądralon w zapisie hexadecymalnym. Nie przeginaj bo nie jestem nastolatkiem i w sieciach juz trochę siedzę. A numer modemu kablowego jest adminowi jak najbardziej znany.

Loczek 12.06.2004 15:18

Bez komentarza :)

AleX69 12.06.2004 11:21

Cytat:

Napisany przez -=AgoNy=-
... Zastanawiam się jednak jak to zrobić pod windą.

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Edwardo 12.06.2004 10:49

Cytat:

Napisany przez -=AgoNy=-

:haha: ^_^

-=AgoNy=- 12.06.2004 10:37

Postu AleXa http://www.wpk.p.lodz.pl/~jsuch/emots/4/sex_69.gif , ze względu na czystość języka może komentował nie będę. Jeżeli chodzi o sterowanie to pod linuxem nie ma problemu (bonding). Zastanawiam się jednak jak to zrobić pod windą.

AleX69 11.06.2004 23:25

wiem ze swietnosc tego forum juz przeminela ... ale panowie - glupota siegnela zenitu!!!
sugestie podlaczenia wpinania dwoch sieciowek <- :D malpa z brzytwa
a potraficie tak sterowac zeby na jednej bylo to a na drugiej tamto - brak wam wiedzy

do tych co "troche nieprecyzynjie się wyrazaja" - "identyfikator urządzenia dostępowego" to nic innego jak nr ip a nie "...cos w stylu adresu mac karty sieciowej" :D

-=AgoNy=- 10.06.2004 14:29

Cytat:

Napisany przez Edwardo
AgoNy: wpinasz np dwie sieciowki w mobo, podpinasz kableki, odpwoiednie maci ustawaiasz i na przykald ustawiasz zeby IE dziala przez polaczeni nr 1 a p2p przez 2 :)
i juz :)
a nie wiem jak z tym softem, ale cos mi tu pachnie polaczeniem mostkowym aczkowliek moge sie mylic.
do czego to polaczenie mostkowe w XP jest?

Thx. Po sesji trzeba bedzie popróbować

AleX69 09.06.2004 20:53

edwardo@ bridge (mostek sieciowy

Cytat:

Napisany przez imola
...na łączu telewizji kablowej i ogólnie każde (prawie) aktywne urządzenie (wszystko oprócz kabli i wtyczek) ma swój numer, cos w stylu adresu mac karty sieciowej.

i nikt ich nie podaje adminowi :D

jak ktos ma jakies pytania niech najpierw poczyta ... TU

kraluk 09.06.2004 17:24

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
Jezeli chodzi o podkrecanie neo512@1mbit cos tez slyszalem ale tak jest zawsze. Ktos zarzuci plote i caly net gada - nie powiem bo z checią bym taki tuning zrobil

Ja powiem z własnego doświadczenia na ten temat. NIE DA RADY tego zrobić... Na centrali w tepsie są porobione ograniczenia. No chyba, że masz jakiegoś znajomego, który jest jakimś głównym adminem central i ma full dostęp, bo innego sposobu nie ma...

Zelea 09.06.2004 17:17

witam...

ja kiedys zrobilem fajny test... :) hehe

mianowicie mialem LAN na osiedlu na 200 osob i na koncowce kabla w moim domu podlaczylem nie moj komputer bezposrednio tylko wpialem go do switch'a i dalej 2 kabelki do mnie i do brata do pokoju do 2 komputerow... zeby bylo smiesznie... ustawilem na obu identyczne moje IP i adres MAC i wszystko fajnie dzialalo... musialem tak zrobic zeby byl net 24 h na dobe... co by nie zmieniac co chwile MAC'ow i IP jak ktos wlaczy komputer czy cos... tylko niestety ale nie wiem czy to przez system bo niedlugo potem zrezygnowalem z tego LAN'u po 2 latach... ale niedlugo po zalaczeniu tak tego internetu zaczelo sie sypac ze raz ja mialem internet raz brat... tak dziwnie bo najpierw przez ja wiem pierwszy tydzien dwa wszystko bylo naprawde elegancko... do dzis jest to dla mnie interesujaca zagatka...

Edwardo 09.06.2004 16:17

AgoNy: wpinasz np dwie sieciowki w mobo, podpinasz kableki, odpwoiednie maci ustawaiasz i na przykald ustawiasz zeby IE dziala przez polaczeni nr 1 a p2p przez 2 :)
i juz :)
a nie wiem jak z tym softem, ale cos mi tu pachnie polaczeniem mostkowym aczkowliek moge sie mylic.
do czego to polaczenie mostkowe w XP jest?

-=AgoNy=- 09.06.2004 15:56

U mnie w sieci jest też identyfikacja po adresie MAC - do każdego MACa serwer przydziela IP. Po wklepaniu MACa osoby z sieci (adres te można zdobyć poprzez przeskanowanie sieci np. LANGUARDEM- polecam wyłączyć skanowanie portów itd. żeby się nikt nie rzucał. Adres pod winda wpisuje się we właściwościach portokolu TCPIP.) dostajesz IP tej osoby.
Zastanawiałem się jakby końcówkę skrętki rozgałęzić switchem lub hubem, następnie wsadzić kilka sieciówek np 3. Każdej z nich przydzielić inny MAC z sieci. U mnie w sieci dałoby to 3 x 128kbps (Podział łącza ustawiony na sztywno, każdy ma do wykorzystania 128kbps). Wydaje mi sie, że jest to możliwe, słyszałem że ktoś robił podobne rzeczy z modemem. Problem jest w tym, że nie można znaleźć (może nie istnieje) softu żeby te sieciówki jakoś zgrać .... Wie ktoś może coś na ten temat???

imola 09.06.2004 13:33

Cytat:

Napisany przez Edwardo
identyfikator urządzenia dostępowego - a co to jest? tak na chlopski jezyk?

czy ja wiem... prgramik TCPNV dziala chyba na takiej samej zasadzie jak "wyszukaj komputer" albo program superscan.
jeszcze nie przyszli to nie przyjda, nie chce sie im pewnie. a skanowalem juz jakis czas temu...

troche nieprecyzynjie się wyraziłem, modem kablowy przy sieciach opartych na łączu telewizji kablowej i ogólnie każde (prawie) aktywne urządzenie (wszystko oprócz kabli i wtyczek) ma swój numer, cos w stylu adresu mac karty sieciowej.

mikas 07.06.2004 18:52

Pytanko z innej beczki. Mam Internet w sieci osiedlowej i ostatnio nie działa mi Outlook, P2P, FTP, Windows Update i strony WWW, które wykorzystują inny port niż 80. (np. http://213.158.119.18:7070/) Rozmawiałem z administratorem i powiedział mi, że żadnych portów nie blokował, tylko te od p2p. Z tego, co mówił to sądzi, że padła mi karta sieciowa, ale od dwóch tygodni nie może jakoś do mnie przyjść i mi ją wymienić. Wydaje mi się, że gościu coś kręci, tym bardziej, że innym w sieci wszystko działa oprócz p2p. Czy może mnie jednego zablokować i czy mogę jakoś to obejść?

Edwardo 07.06.2004 17:53

identyfikator urządzenia dostępowego - a co to jest? tak na chlopski jezyk?

czy ja wiem... prgramik TCPNV dziala chyba na takiej samej zasadzie jak "wyszukaj komputer" albo program superscan.
jeszcze nie przyszli to nie przyjda, nie chce sie im pewnie. a skanowalem juz jakis czas temu...

imola 07.06.2004 17:05

Cytat:

Napisany przez Edwardo
albo uzyskanie limitu 512 zamiast 128 :)

odpalam scaner lan, zczytuje mi wszytkie adresy MAC dostepne, potem w nocy np jak ludziska ida spac patrze czy dany adres jest widaoczny, jak nie to podmieniam gou siebie i juz :)
albo trafie na koljeny 128 albo na 512, kwaestia sprawdzenia w dwa wieczory.
a potem juz wszytko wiadomo co i jak :)

no ale nie praktykuje juz tego bo mam stly IP ktory jest mi potrzebny caly czas, wiec nie podmieniam juz macow ;)

Logi serwera zostają, moga Cie namierzyc przez identyfikator urządzenia dostępowego, albo zauwazyc skanowanie i pupa.

Edwardo 07.06.2004 15:34

Cytat:

Napisany przez imola
Zmienianie MAC adresu moze tylko spowodować brak netu.

albo uzyskanie limitu 512 zamiast 128 :)

odpalam scaner lan, zczytuje mi wszytkie adresy MAC dostepne, potem w nocy np jak ludziska ida spac patrze czy dany adres jest widaoczny, jak nie to podmieniam gou siebie i juz :)
albo trafie na koljeny 128 albo na 512, kwaestia sprawdzenia w dwa wieczory.
a potem juz wszytko wiadomo co i jak :)

no ale nie praktykuje juz tego bo mam stly IP ktory jest mi potrzebny caly czas, wiec nie podmieniam juz macow ;)

imola 07.06.2004 14:40

Cytat:

Napisany przez Edwardo
nie TV kablowej tylko sieci osiedlowej LAN CITYNet... wszystko na skretce, hubach switchach...

To nie ma znaczenia, bez konszachtów z adminem nic nie podkręcisz. A i tak admin nie zawsze wszystko może, bo jak ktos juz napisał ograniczania transferu moze odbywac sie automatem na serwerze, ruterze czy ewentualnie switchu i bez dostepu do tych urządzeń nic nie zdziałasz.
Zmienianie MAC adresu moze tylko spowodować brak netu.

Edwardo 07.06.2004 14:24

Cytat:

Napisany przez yahol
Zreszta lacze Eduardo to lacze z TV kablowej i jest monitorowane na serwerze

nie TV kablowej tylko sieci osiedlowej LAN CITYNet... wszystko na skretce, hubach switchach...

yahol 07.06.2004 14:12

Cytat:

Napisany przez imola
.. urządzenia dostępowe stosowane w sieciach tv kablowej też mają adresy MAC i jak najbardziej są one wykorzystywanye do identyfikacji klienta.
Ruch jest naliczany dla danego urządzenia dostępowego...

Zgadza sie. I tez jest prawda, ze Macadres mozna zmienic sofwarowo. Robilem to na ruterze dzielacym lacze.
Wracajac do tematu:
zapytalem sie swojego admina (Aster) co sie dzieje jak, np. uzywam optymizera lub kombinuje na podkrecaniu lacza:
odpowiedz: -wylaczamy dostep do netu i wysylamy ostrzezenia (wewnatrz sieci dostep jest).
Tak wiec nieumiejetne kombinowanie, podkrecanie lacza mija sie z celem.
Zreszta lacze Eduardo to lacze z TV kablowej i jest monitorowane na serwerze - tak wiec podkrecic go sie nie da.
.....i to by bylo na tyle.

Ps; a mlodych mamy coraz bardziej pyskatych :klotnia: :) watro by troche :bicz: dyscypliny :bicz: i pdkrecic modow coby :spie: :spie: :)

imola 07.06.2004 13:49

Cytat:

Napisany przez AleX69
nikt z obecnych na rynku provider'ow nie spisuje/nie pyta o mac adres ... i jescze do tego by sterowac bandwitch'em

juz tlumacze ...

mac adresy sa stosowane w sieciach 'bez osobowych' ...
obecnie w wiekszosci (neo, chello, osledlowki) blokowane sa l/p ... i tak ze admin nie ma zabardzo wplywu na przyspieszenie (jesli nawet by bylo mozliwe) - automat ... maskowanie nr kienta (ochrona danych osobowych) i te sprawy

yahol@ ...widze ze nie spales na lekcjach - ale software'owo tez (wrecz przedewszystkim) mozna go zmienic

Panie wszystkowiedzący, urządzenia dostępowe stosowane w sieciach tv kablowej też mają adresy MAC i jak najbardziej są one wykorzystywanye do identyfikacji klienta.
Ruch jest naliczany dla danego urządzenia dostępowego.
A jak w sieci adresy przydzialane są po DHCP to jak zidentyfikuja dany host za pomocą wahadełka?

MaciejT 07.06.2004 12:22

prosze o spokoj, trzymajcie sie tematu :)

AleX69 07.06.2004 10:32

Loczek@ wlasnie malolat ... daj se spokoj bo sie spocisz :rotfl:

Loczek 07.06.2004 10:24

Rozpierdalasz mnie normalnie..... Alex, nie chce mi sie z toba szarpac.

AleX69 07.06.2004 09:45

Loczek@ kibic z dala niech sie nie wpie****a ... :D

Loczek 07.06.2004 08:34

Alex kiedys napisałem ci ze jestes chamski i znowu piszesz po 3 4 wyrazy ktorymi opierdlasz kogoś. Działasz mi na nerwy chlopie !!! albo piszesz i tłumaczysz albo nic nie pisz.

AleX69 07.06.2004 00:46

do czytajacych ... juz z Edwardo dalsimy se po pysku - wytlumaczylismy sobie wszystkie niejasnosci

Edwardo 07.06.2004 00:10

Cytat:

Napisany przez AleX69
nikt z obecnych na rynku provider'ow nie spisuje/nie pyta o mac adres ... i jescze do tego by sterowac bandwitch'em

juz tlumacze ...

obecnie w wiekszosci (neo, chello, osledlowki) blokowane sa l/p ... i tak ze admin nie ma zabardzo wplywu na przyspieszenie (jesli nawet by bylo mozliwe) - automat ... maskowanie nr kienta (ochrona danych osobowych) i te sprawy

helloo...
nie bardzo czaje o co ci chodzi w tym poscie...

czemu obciach jak pisze o MACu?
wciaz nie uzyskalem odpowiedzi...

Edwardo 07.06.2004 00:08

Cytat:

Napisany przez yahol
skrót od "Media Access Control" i jest to unikalny numer karty sieciowej w sieci. W sieciach Ethernet adres MAC jest tożsamy z adresem Ethernetowym. Innymi słowy, każda karta Ethernet ma swój unikalny adres, zazwyczaj na stale przypisany, choć czasem można go zmieniać programowo. Adresy kart Arcnet można było przestawiać odpowiednimi przełącznikami.
Adresy MAC są w pulach rozdzielane producentom sprzętu. Pierwsze trzy cyfry w adresie określają producenta karty, np.:

080020 (base 16) SUN MICROSYSTEMS INC.
002048 (base 16) FORE SYSTEMS, INC.
00105A (base 16) 3COM CORPORATION

no dobra, ale wciaz nie wiem o co chodzi Alexowi...
czekam na jego odpowiedz...

a co do zmany MACu to programowo da sie w wiekszosci przypadkow.

AleX69 07.06.2004 00:07

juz tlumacze ...

yahol@ ...widze ze nie spales na lekcjach - ale software'owo tez (wrecz przedewszystkim) mozna go zmienic

yahol 07.06.2004 00:02

skrót od "Media Access Control" i jest to unikalny numer karty sieciowej w sieci. W sieciach Ethernet adres MAC jest tożsamy z adresem Ethernetowym. Innymi słowy, każda karta Ethernet ma swój unikalny adres, zazwyczaj na stale przypisany, choć czasem można go zmieniać programowo. Adresy kart Arcnet można było przestawiać odpowiednimi przełącznikami.
Adresy MAC są w pulach rozdzielane producentom sprzętu. Pierwsze trzy cyfry w adresie określają producenta karty, np.:

080020 (base 16) SUN MICROSYSTEMS INC.
002048 (base 16) FORE SYSTEMS, INC.
00105A (base 16) 3COM CORPORATION

Edwardo 06.06.2004 23:37

Cytat:

Napisany przez AleX69
nie pisz takich rzeczy ... lekutki obciach

yyy... nie lape
czemu obciach?

AleX69 06.06.2004 23:36

Cytat:

Napisany przez Edwardo
...jak podawaliscie adres MAC adminowi...

nie pisz takich rzeczy ... lekutki obciach

Edwardo 06.06.2004 23:31

w moim przypadku sie nie da, pewnie u wiekszosci LANowcow tez sie nie da.
jak podawaliscie adres MAC adminowi to nie da sie obejsc, server odgornie narzuca limity.
inaczej jest z sieciami kablowki, ale to jest ina bajka.
dzieki yahol za info!

nacuna 06.06.2004 23:09

Ja tez bym chcial sie dowiedziec jak ominac te zabezpieczenia. Bo u mnie max download wynosi 5-7 kb/s :( Strasznie mnie to doluje. A miesiecznie place az 70zl :( :( :(
Co do ustawien to admin kazal mi dac wszystko na domyslne. Dalem wszystko na domyslne i wszystko dziala! Nawet po formacie dysku i zainstalowaniu od nowa Windowsa 2000 Pro PL i bez ustawien zadnych bramek dns itp net mi dziala - oczywiscie najpierw musialem zainstalowac sterowniki do karty sieciowej :)
Wiec jak z tym omijaniem? Ktos wie?

mr_spock 06.06.2004 22:59

Cytat:

Napisany przez Edwardo
albo znowu pomylilem watki, albo ktos usunal mojego posta...
ughm... ide szukac posta...

to wszystko wiesz...

wielka teoria spisku ;)

AleX69 06.06.2004 22:37

kiedys slyszalem o takim obejsciu ... szlo sie z flaszka do admina osiedlowej kablowki ktory odblokowywal quot'e (shaperd/CBQ) na przepustowosc lacza ... :D
o innym nie slyszalem

Edwardo 06.06.2004 22:37

albo znowu pomylilem watki, albo ktos usunal mojego posta...
ughm... ide szukac posta...

Kasprzak 06.06.2004 22:32

no cos w statusie jankesa widzialem ze 'My first ban' ale nie pytalem go...wracajac do tematu:
Jezeli chodzi o podkrecanie neo512@1mbit cos tez slyszalem ale tak jest zawsze. Ktos zarzuci plote i caly net gada - nie powiem bo z checią bym taki tuning zrobil

WhiteMan 06.06.2004 22:30

ja tez sie chce czegos dowiedziec a dziala to na neo +? bo mam narazie cfosa !!i jestem pazerny!! dziala czy tylko dziala na siec?

MacGyver 06.06.2004 22:27

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Z tymi pytaniami proszę się kierować do Administracji oraz do Moderatorów.

Pozdro

..łoł ;) myslałem, że Edwardo jakies żarty sobie robi ;) 8) więc jednak nie ... no ale nie interesuje mnie to :ysz:
Wrócmy do głównego tematu 8)

Piterniel 06.06.2004 22:23

Cytat:

Napisany przez MacGyver
:haha:
Piterniel banana ??? A za co ???

Z tymi pytaniami proszę się kierować do Administracji oraz do Moderatorów.

Pozdro

MacGyver 06.06.2004 22:19

:haha:
Piterniel banana ??? A za co ???

Edwardo 06.06.2004 22:18

tak, przeciez na oftopicu kazdy watek konczy sie zupelnie innym tematem niz sie zaczal :)

a z czego sie tak usmiales?

Maciej 06.06.2004 22:16

Cytat:

Napisany przez Edwardo
myslalem ze masz banana...
juz poszedl sobie?

:haha: :haha: ale się uśmiałem ..hiii
(sorki wiem ,że nie w temacie ale nie mogłem się powstrzymać ;) )

Edwardo 06.06.2004 21:54

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Może się jeszcze raz dowiedz ;) będzie bardzo ciekawe :P

myslalem ze masz banana...
juz poszedl sobie?

Piterniel 06.06.2004 21:47

Może się jeszcze raz dowiedz ;) będzie bardzo ciekawe :P

REi 06.06.2004 21:36

Kasprzak>> jakis czas temu slyszalem o podobnym przekrecie z neo+. "podkrecali" neo do 1Mb i tez na wlasne oczy widzialem. wtedy nie mialem neo wiec mnie to nie zainteresowalo i juz nic z tego nie pamietam.

mr_spock 06.06.2004 21:33

jestem szczegolnie ciekaw, bo za kilka dni konczy mi sie umowa roczna i przepaczaja mnie na 10kb :(

Kasprzak 06.06.2004 21:25

oj ciekawe ciekawe...
rowniez pragne takiej wiedzy ominiecia :) mimo ze mam neo

Edwardo 06.06.2004 21:19

ojejku, swoej dane dalem mu...
no masz tez, wogole wszyscy macie:
i poradzcie mi cos :)

typ adresu: przypisany przez DHCP
adres IP **.**6.***.*
Maska podsieci:2**.2**.2**.***
brama domyslna:8*.***.***.1
server DHCP:192.***.*.1
servery DNS:217.**.**.**, 2**.2**.**.*

hmm protokoly, no chyba TCP/IP
NWlink IPX/SPX/NetBIOS
nie wiem co jeszcze napisac....
siec jest oparta na LANie, u mnie jest switch, potem jest hub po drodze, moze dwa i do servera, a potem na swiat. tak mi sie zdaje.

mr_spock 06.06.2004 21:09

co na priv!? tez chce sie czegos dowiedziec!! :)

Edwardo 06.06.2004 20:25

Cytat:

Napisany przez yahol
To i zapytam:
-jaka siec
-jakie bramy, protokoly itepe....
Jak admin nie dopilnuje alibo jest nieco niedouczony, gapowaty, ma w tym interes, zapomnial (*niepotrzebne skreslic) to takie myki SA mozliwe.

masz wiadomosc na privie, czekam na odpowiedz... :)

yahol 06.06.2004 19:47

To i zapytam:
-jaka siec
-jakie bramy, protokoly itepe....
Jak admin nie dopilnuje alibo jest nieco niedouczony, gapowaty, ma w tym interes, zapomnial (*niepotrzebne skreslic) to takie myki SA mozliwe.

Edwardo 06.06.2004 19:42

Internet przez LAN - triki

pojawilo sie w mojej glowce pytanko, ale najpierw czemu ono sie pojawilo.
otoz w pewnej sieci kalblowej wystarczy wykupic pakiet 128 kilo, by korzystac bez ograniczen transferowych. wystarczy odpowiednio poustaiwac protokoly bramy itp...
doswiadczylem tego na wlasne oczy u kolegi...
no i moje pytanie teraz jest takie: czy myki takie mozna tez zrobic w LANie, gdzie jest server, limit trasferu, a sciec oparta jest na hubach i switchach?

czekam na komentarze (pewnie w wieksozci beda w stylu "porypalo cie", no ale czekam)

czekam i pozdrawiam.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:50.